Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Proces Wymiany filta DPF
Kamil904 06-12-2015, 19:37 Witam Posiadam ford focus 2.0 tdci 136kmh 2007r cabriolet ,mam problem z dpf jakis czas temu zrobiłem wymiane plynu dpf w serwisie jednak nie pomoglo
mam ciagle podwyrzszone spalanie czesto odcina mi turbine i auto szarpie tak jak by sie dusiło prosze o pomoc dziekuje
Moje pytanie i prośba:
Proszę o dokładne opisanie wymiany filtra DPF
Wymiana płynu Eolys adaptacja Dpf itp
Zdiagnozuj samochód i przyczyny po tym ci piszesz nic nie wiemy to nie wróżbita maciej
Ja mialem podobne objawy plyn również dolewałem i byla to strata pieniędzy nic nie pomogło mi regularnie co 300 km pojawiał się ten sam problem pooszarpywanie brak mocy tak jakby ktos przy przyspieszaniu trzymam z tylu auto za hak holowniczy. Jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest usuniecie filtra ja to zrobiłem w czerwcu od tamtej pory przejechałem okolo 10000 tys km auto jezdzi aż milo żałuję ze tego nie zrobiłem od razu jak kupiłem auto
Tobie również polecam usuniecie dpf mokry dpf ma konstrukcje ze się zapycha i nic go nie odetka kontroluj poziom oleju jak będzie sie podnosił to masz winowajcę problemu
Kamil904 07-12-2015, 11:49 Gogigi
Dzięki za info też myślę że to typowe objawy Dpf .
Też bym to najchętniej usunol ale nie mogę tego zrobić bo zarejestrowane jest w Niemczech i cały czas jeżdżę w Niemczech więc usunięcie odpada
Chciałbym go wymienić i znać cały proces wymiany po to żeby nie Dac się oszukać i zrobić to tak jak powinno być
krzys1968 07-12-2015, 13:34 Jezeli dolales plynu to nie potrzeba go wymieniac , przy wymianie PDF na nowy nalezy wpowadzic nowe wartosci dla nowego PDF
Kamil904 07-12-2015, 17:34 Te błędy wyskakują mi cały czas
krzys1968 07-12-2015, 17:42 Nie pamietam jakie bledy u mnie pokazywalo ale auto weszlo w tryb awaryjny i po szczytaniu bledow trzeba bylo wymienic tez nie dalo sie skasowac ich . pierwszy to zapchany PDF a drugi sterowanie podcisnieniem turbiny jak sie nie myle
Kamil904 07-12-2015, 22:38 Na serio na forum nie ma ani jednej osoby która zna się na tego typu problemach ?
Każdy diesel od 2005 ma DPF
Nikt z forum nie wymieniał DPF
Moja wymiana DPF wyglądała następująco, że stary został wydarty z auta, założyli nowy. W komputerze nie wiem przez jaką opcję i przez jakie oprogramowanie zostało niby zmienione, że znajduje się nowy filtr.
Dodatkowo napełniony został dodatek EOLYS, który również w bodajże już Delphi wbijali, że został uzupełniony i tam sobie pobrał ten dodatek. Po wymianie autko śmigało jak szalone, poleciałem jeszcze na autostradę sprawdzić go i oczywiście happy end.
Wymiana filtra jest banalna bo to wg mnie fizyczna wymiana puszki kat + DPF, dolewka płynu Eolys (raczej obowiązkowa, żeby nie zapchać filtra), w komputerku wyzerować stan zapełnienia filtra i dorzucić opcję uzupełnionego dodatku, aby mógł sobie go przeliczyć, tj. wyzerować ten ich algorytm i dorzucić go do baku.
Co do kopcenia i przerywania to błąd z turbiną może dać do myślenia, ja bym tam pogrzebał w nieszczelnościach (bo najtańsze na początek :D), sterowanie podciśnieniem turbiny, ewentualnie sprawdził samą turbinę.
W swoim samochodzie miałem problem z przerywaniem (bez kopcenia jeszcze wtedy) i okazało się, że filtr paliwa kłaniał się do wymiany i tyle...
Nie wiem co więcej mogę napisać jeszcze odnośnie filtra DPF...
juri2069 09-12-2015, 09:58 Pewnie cenę :D
Na serio na forum nie ma ani jednej osoby która zna się na tego typu problemach ?
Kolego, a czego Ty oczekujesz? Zbierz w całość wiedzę, zastanów się chwilę i wyjdzie Ci, że masz trzy rozwiązania:
1. Wymiana DPF na nowy ale jest to rozwiązanie w cenie wartości Twojego samochodu. Możesz też ćwiczyć z "regenerowanym" lub używanym. Dodatkowo masz uszkodzoną turbinę (mówię ogólnie), co spowodowało nieprawidłowe spalanie i do reszty zatkało DPF (autko chciało sobie podymić a w efekcie zapychało filtr). Tak czy siak masz jeszcze turbo do robienia.
2. Wyciągnięcie puchy -> rozcięcie -> wymoczenie w chemii i wyczyszczenie -> zaspawanie i zamontowanie -> uzupełnienie eolys -> poinformowanie komputera o tym, że ma nowy DPF + uzupełniony płyn. Dodatkowo diagnostyka i naprawienie turbo. Przerabiałem (u mnie taki proces trwał tydzień) i "zregenerowany" filtr starczył na 100 tysięcy km a koszty były po znajomości.
3. Wycięcie dziada w diabły -> przeprogramowanie komputera (przez kogoś, kto wie co robi) -> naprawienie turbo -> kupienie sobie dobrej whisky a dzieciakom prezentów pod choinkę.
krzys1968 09-12-2015, 12:23 3. Wycięcie dziada w diabły -> przeprogramowanie komputera (przez kogoś, kto wie co robi) -> naprawienie turbo -> kupienie sobie dobrej whiskey a dzieciakom prezentów pod choinkę.[/QUOTE]
Kolega pisal ze auto zarejestrowana w Niemczech wiec ta opcja odpada
Kamil904 09-12-2015, 16:58 Bukson
Wielkie dzięki teraz już wiem od czego zaczynać i jak działać.Dzięki
Bump: Mtl dzięki również za pomoc
Z turbo w serwisie mówili mi ze to przez DPF ja odcina
Ale dzięki będę coś działał w tym temacie
auto zarejestrowana w Niemczech
No tak, nie doczytałem :roll:
Z turbo w serwisie mówili mi ze to przez DPF ja odcina
Nie jestem specem ale nie sądzę. Czym innym jest tryb awaryjny i ograniczenie mocy z powodu wystąpienia błędu DPF a czym innym błąd turbo. Z drugiej strony to bardzo ogólny błąd. Możesz oczywiście zacząć od wymiany DPF ale potem koniecznie trzeba się przyjrzeć czy problem nie powraca bo inaczej zatkasz sobie kolejny filtr w tempie ekspresowym.
Mój koszt wymiany na polski zamiennik to koszt części z montażem 1200zł, dolewka płynu EOLYS ok. 300zł. Stary katalizator wzięli Panowie za "rabat/odkup" w wysokości 600zł, więc 900zł to realny koszt całości.
Obecnie jeżdżę już z hmmm 50tys., póki co objawów nie ma jedynie co to ponowna dolewka Eolys'a, ale nie brakowało go zbyt dużo, więc koszt ostatnio około 100-120zł.
Grzegorz MX 11-12-2015, 21:23 mtl - powodem zapchania DPF nie musi być turbina. Twój przypadek był szczególny.
U mnie DPF zapychał w silniku dCi się od:
a. obcego powietrza ktore dostawał dolot a którego nie zauważał czujnik mass air
albo/i
b. nieszczelnej chłodnicy powietrza intercooler - przy starych samochodach prawie zawsze jest jakaś dziura
albo/i
c. nieodpowiedniej dawki wtrysku
albo/i
wiele innych powodów. Wymiana DPF na nowy/zamiennik powinno być poprzedzone wnikliwą kontrolą całości napędu.
Oczywiście tak jak napisałem - może być i turbina.
mtl - powodem zapchania DPF nie musi być turbina. Twój przypadek był szczególny.
U mnie DPF zapychał w silniku dCi się od:
a. obcego powietrza ktore dostawał dolot a którego nie zauważał czujnik mass air
albo/i
b. nieszczelnej chłodnicy powietrza intercooler - przy starych samochodach prawie zawsze jest jakaś dziura
albo/i
c. nieodpowiedniej dawki wtrysku
albo/i
wiele innych powodów. Wymiana DPF na nowy/zamiennik powinno być poprzedzone wnikliwą kontrolą całości napędu.
Oczywiście tak jak napisałem - może być i turbina.
a może twój DPF zapychał się od spalin z wydechu tak po prostu i kolegi też
fordfocus2 12-12-2015, 05:08 a czy wam wszystkim z problemami dpf poziom oleju w silniku przybywa?
Grzegorz MX 12-12-2015, 11:15 to jest skutek niedopalenia (przerwania procesu) czyszczenia cyklicznego DPF.
Niestety ma to zgubny wpływ na smarowanie szczególnie panewek. W innych markach potrafią się obrócić panewki (silniki 1.5dCi).
Trzeba skrócić cykl wymiany oleju i w silniku TDCi wymieniać przy jeździe miejskiej co 10-15tys km.
Temat 4 lata zaraz będzie miał... ale jest najodpowiedniejszy dla mojego zapytania ;)
Ford focus Mk2 1.6 tdci euro 4 + dpf/FAP. Wymiana dpf ( a w zasadzie jego regeneracja). Czy dla wykonania odpowiednich procedur z tym związanych wystarczą forscan albo elmconfig? Jaka jest poprawna ścieżka postępowania? Które procedury i w jakiej kolejności należy po wymianie wykonać?Reset modułu PCM raczej nie wystarczy....
Yagr
Grzesiek, wczoraj było w 101 napraw wymiana DPF w BMW 5 . Twój imiennik po faktycznej wymianie tylko resetował ten fakt w PCM i potem tylko sprawdzał błędy . Tak więc myślę w focusie będzie podobnie po faktycznej wymianie DPF wejdź w forscan w opcje restetu nastawień DPF a potem odczyt błędów i to powinno być wszystko
No właśnie nie jestem tego pewny... Robiłem reset modułu PCM ale nie wyzerowało odliczania do zapchania filtra. Teraz mam jakoś tak: "0.0 km to ash full" i reset modułu tego nie zmienia... Nie wiem czy nie trzeba tego połączyć z inna procedurą np. uzupełnieniem eolysa...?
Zrobiłem czyszczenie dpf, usługa praktycznie "od ręki" i w moich krakowskich rejonach. Do tego warsztat, którego ciężko znaleźć w szumnych reklamach w necie.... może to i lepiej? ;) Jest wyraźna poprawa, widać to zwłaszcza monitorując wskazania czujnika różnicy ciśnień. Znowu mogę korzystać z całego zakresu obrotomierza bez obawy wywołania trybu awaryjnego. Udało się również wyzerować "licznik zapełnienia" dpf. Wystarczy zrobić procedurę PCM "wyzeruj zarejestrowaną wartość filtra cząstek stałych" na włączonym silniku i odliczanie zaczyna się od 100 000km.. Poprzedziłem to resetem modułu PCM. Oczywiście cały ten opis dotyczy autka z mojej sygnaturki.
Podsumowując: po wymianie, lub czyszczeniu/regeneracji filtra cząstek stałych przy pomocy oprogramowania forscan z odpowiednim interfejsem można przeprowadzić cała procedurę.
|