Zobacz pełną wersję : Monitoring kto ma i może się podzielić informacjami ?

wojtekn
07-12-2015, 21:17
Panowie i Panie jak w tytule muszę nabyć zestaw do monitoringu i to w mirę szybko.
Przeglądałem setki już stron i człek jest głupszy niż na początku :P To nie moja branża wiec pytam was z doświadczenia co kupić :?:
Nie mam dwóch lewych więc będę go zakładać sam.
I teraz mam pomysł, aby kupić jakiś gotowy zestaw. Czy to dobry wybór :?:
Jakie rejestratory się najlepiej sprawdzają i jakie kamerki :?:
Musze mieć podgląd online a przy ograniczonym necie w owej lokalizacji chyba zestawy IP odpadają, jak nie to mnie naprostujcie ;)
Co macie zamontowane w domu, pracy czy gdzie to jeszcze można zamontować :?:
Jakbyście mieli jakąś próbkę na YT do pokazania pod kontem jakości będzie super :D

Rafał A.(antek)
07-12-2015, 21:29
1 pytanie, co chcesz widzieć, czyli jaką musisz mieć jakość
i tu jaka przestrzeń do ogarniecia, jak szeroka, jak daleko i wysoko bedzie kamera, jakie oświetlenie.
2 czy podgląd on line jest niezbędny

Adept
07-12-2015, 21:32
Może zabrzmi to jak reklama, ale nasz serwisant od monitoringu zaopatruje się u nich,
http://www.merx.pl
Ostatnio montował kamery Panasonic HD, po ustawieniu jakość żyleta. Do tego rejestrator z dyskiem 1TB do pracy ciągłej bo ponoć te normalne to szybko się kończą.

jvc
07-12-2015, 21:48
Wojtek, ale jaka kasa na to przeznaczona?
Jak do 1500 zł to lipa, jak do 5 tyś to już można nad czymś dobrym myśleć.

wojtekn
07-12-2015, 21:53
Rafał A.(antek) nie zależy mi, aby widzieć czy mrówka chodzi po trawniku itp. Musze widzieć kto wjechał czy wyjechał lub kto się kręci obecnie. No, ale co by coś było widać czytaj ludka a nie kreskę ;)
Co do wysokości tu zapomniałem dodać wszystkie będą i muszą działać na zewnątrz budynków, i im więcej będą ogarniać tym lepiej.
Więc raczej wszystkie na pewnej wysokości muszą być.
Obszar dość duży więc będę musiał iść w ilość czyli od 6 do 8 kamer.
No podgląd musi być niestety.
Oświetlenie nocne bo o to raczej pytasz jest słabe więc nocą muszą coś też ogarniać.

jvc o kasie nie gadajmy wiem że można kupić coś za 1500 i za 5000 no i więcej, ale ma to być rozsądek finansowy z jakąś już jakością. Tak jak pisałem mrówek nie musze oglądać ;)

Adept dzięki za link ;)

SRS
07-12-2015, 21:57
coś u mnie ostatnio montowali i było ich ok 8 a z nagrywaniem , podglądem też online a ok4500 i tylko ze względu że ubezpieczyciel się pluł

wojtekn
07-12-2015, 22:00
SRS a z ciekawości dowiedz się co i jak to wygląda :)

SRS
07-12-2015, 22:07
spytam czyje to , a wygląda tak że na rogach budynku są kamery czyli 6 , plus 2 w środku , nagrywanie na dysk tylko w momencie wykrycia ruchu , fakt jest oświetlenie zewnętrzne , i można online podglądać , oczywiście jest jakiś system który podgląd na ekranie dzieli na poszczególne kamery i to samo widać "w domu"

wojtekn
07-12-2015, 22:14
Dzięki :)

jvc
07-12-2015, 22:19
Jak chcesz żeby było widać tablice samochodu, to niestety przy 4 kamerach to koszt około 5 tyś zł.
Jak wystarczy Ci taki syfiaty analog jak u mnie (kojarzysz? ;) ) to w 2 tyś się zmieścisz spokojnie.

Rafał A.(antek)
07-12-2015, 22:20
by coś było widać czytaj ludka a nie kreskę

czyli twarze i odczyt rejestracji, z jakiej odległości na jaka szerokość.

prosty monitoring, zamkniesz sie w 2-2.5 tyś, przy założeniu że kamer bedzie dużo, żeby obraz był czytelny.

Jak maja być kamery wysokiej rozdzielczości to licz na 10 000 PLN

Ja w firmie mam chiński rejestrator za 300 zł i daje rade, ale kamery mam tak ustawione że jedna patrzy tylko w bramę, żeby dało odczytać sie rejestracje, 2szt na powierzchnie 5x10m żeby było widac co sie dzieje. Takie kamery kosztują po 200 PLN, lepsze trzeba wydać po 500 - 1000 PLN :(

petrus1
07-12-2015, 22:21
Podłączę się do dyskusji, ponieważ dokładnie podobnej konfiguracji poszukuję. I tak, po rozmowie z użytkownikiem instalacji monitoringu w firmie, sugerowali mi wybierać kamerki z własnym zasilaniem - samodzielnie podpinane poprzez zasilacz a nie przez moduł (skrzynkę) nagrywarki. Ponoć jedna upalona kamerka może zrobić zwarcie w module (w tańszych, reszta kamer "ślepnie"), a z zasilaniem zewnętrznym po prostu przestaje działać tylko ta jedna. Druga rzecz to jakość obudowy zewnętrznej kamerki. U niego pierwsza awaria była właśnie przez zalaną kamerkę. Trzecia sprawa, to tak jak wspomniano wcześniej dysk 1TB to minimum przy wyższej jakości zdjęć i przy przynajmniej jedno - dwudniowym archiwum zapisu (zapisu ciągłego, nie poklatkowego - sekwenycjnego). Dodatkowo zalecał zakup UPS. Domyślam się, że to już nie te czasy żeby prąd wyłączali w szczycie, ale złodzieje potrafią zrobić zwarcie dla "osłabienia" alarmu - monitoringu. No i w moim przypadku - dokładany moduł przy alarmie - powiadomienia SMS przez GSM - połączony z ochroną zapisu. Wolę wiedzieć kiedy coś zadziałało. Linie internetową będę dokładać również przez GSM, więc uniezależniam się od" kabla".

wojtekn
07-12-2015, 23:26
jvc pamiętam co jest u ciebie i chciałbym coś lepszego ;)

Rafał A.(antek) aby idealnie były widziane rejestracje to już wyższa półka i tu chyba odpuszczę, plan ustawienia ich jest taki i specyficzny układ budynków że będę gęściej montowane.
Mówisz prosty monitoring 2 do 2,5 cena jak najbardziej do przyjęcia nawet spodziewałem się dużo wyższej, ale pytanie co :?:
Masz coś na myśli czytaj firmę czy jakiś zestaw polecisz :?:

petrus1 a o jakich kosztach ten znajomy mówił :?:
Moduł przy alarmie hmm o tym nie pomyślałem cenna informacja, ile trzeba dołożyć do tej przyjemności :?: Pytam bo widzę że podobnego zestawu szukamy. ;) Co do linii też na to wpadłem już :D

petrus1
08-12-2015, 05:32
o jakich kosztach ten znajomy mówił
Dopiero zbieram informację na temat zestawu lub potrzebnych "klockach". W przyszłym tygodniu mam podjechać do firmy zajmującej się dystrybucją alarmów i monitoringu na "pogadankę" i dobór modułów. Wtedy coś więcej powiem o cenie. Ale mam wrażenie, że tanio nie będzie i z czegoś będę musiał zrezygnować - na początku, a później dołożyć. Pierwszy będzie alarm z powiadomieniem przez SMS, a potem kamery.
Znajomy ma to szczęście, że on za monitoring nie płaci - "dostał" z budynkiem :diabel2:

wojtekn
08-12-2015, 13:40
Ja to muszę nabyć w ciągu tygodnia max dwóch więc może będzie już po temacie, ale i tak podziel się jak to u ciebie wyszło. ;)

jvc
08-12-2015, 15:06
@jvc pamiętam co jest u ciebie i chciałbym coś lepszego
Jak masz słaby internet to i tak lepszej jakości nie uzyskasz przynajmniej online. Poza tym nie jest tak u mnie źle oglądając bezpośrednio z nagrania, ale fakt że tablic nie odczyta.

wojtekn
09-12-2015, 08:09
To coś wstawię co wczoraj doczytałem ;)
Na początku myślałem że jest analog i IP lecz mamy kilka wersji i jest z czego wybierać. ;)
Ładnie opisane na pewnej stronie, lecz co by nie pozycjonować przeklejam info. :)

Monitoring analogowy

System analogowy działający w standardzie Pal umożliwia nagrywanie obrazu w maksymalnej rozdzielczości WD1 - 960H (960x576). Jakość kamer określana jest ilością linii poziomych, im ta wartość jest wyższa tym uzyskiwana jakość jest lepsza. System monitoringu analogowy łączymy za pomocą przewodu koncentrycznego 75 Ohm lub przewodem teleinformatyczny (skrętką) przy użyciu transformatorów wideo. Systemy analogowe sugerowane są klientom, którzy nie potrzebują wysokiej jakości a jedynie poglądowy obraz z kamer.

Monitoring AHD

Innowacyjne rozwiązanie systemu cyfrowego który umożliwia transmitancję sygnału wideo wysokich rozdzielczości 720P / 1080P za pomocą przewodu koncentrycznego na odległość do 500m. Swoje zastosowanie znajduje w miejscach które wymagają modernizacji, przy zachowaniu dotychczasowej instalacji wykonanej w technologi analogowej (przewód koncentryczny). Systemy monitoringu analogowego AHD sugerowane są klientom, którzy wymagają wysokiej jakości obrazu przy adaptacji okablowania z systemu analogowego, dostępu online, zaawansowanych funkcjonalności.

Monitoring HD-TVI

Nowatorskie rozwiązanie umożliwiające przesył sygnału cyfrowego wysokich rozdzielczości 720P / 1080P, sygnału sterowania menu kamery za pomocą przewodu koncentrycznego na odległość do 500m. Swoje zastosowanie znajduje w miejscach które wymagają modernizacji, przy zachowaniu dotychczasowej instalacji wykonanej w technologi analogowej (przewód koncentryczny). Systemy monitoringu analogowego AHD sugerowane są klientom, którzy wymagają wysokiej jakości obrazu przy adaptacji okablowania z systemu analogowego, dostępu online, zaawansowanych funkcjonalności.

Monitoring analogowy HD-CVI

System telewizji przemysłowej w technologi HD-CVI umożliwia przesłanie sygnału o wysokiej rozdzielczości HD i FULL HD stosując przewód koncentryczny. Jest to idealne rozwiązanie dla istniejących już instalacji monitoringu bez konieczności wymiany okablowania. Osoby chcące zmodernizować swój system w celu poprawienia jakości obrazu uzyskiwanego z kamer nie ponoszą dodatkowych kosztów prowadzenia przewodów czy też niszczenia już wykończonych wnętrz budynku.

Monitoring IP

IP (Internet Protocol) to cyfrowa technologia transmisji danych, obrazu wysokich rozdzielczości. Rozwiązanie to pozwala na budowanie systemów monitoringu dla najbardziej wymagających użytkowników. Producenci kamer, rejestratorów prześcigają się w uzyskiwaniu jak największej rozdzielczości, w naszej ofercie można znaleźć kamery o rozdzielczości 12mpx. Połączenie elementów składowych systemu IP wykonuje się za pomocą przewodu teleinformatycznego (skrętka). Systemy monitoringu IP sugerowane są klientom, którzy wymagają wysokiej jakości obrazu, dostępu online do każdego urządzenia z osobna, zaawansowanych funkcjonalności.

Jak widać analog jest słaby, wersja 2,3 i 4 jest bliźniacza i tu różnice są już niewielkie zagłębiając się w rejestratory i same kamery.
Wiadomo IP już wymiata lecz ceny są kosmiczne.
Jestem na etapie porównywania jakości obrazu wszystkich systemów i mogę już powiedzieć że analog można sobie odpuścić i jeśli budżet powiedzmy mamy średni to od serii AHD można sobie coś fajnego wybrać. :D
Polecam porównania na youtubie. ;)

Rafał A.(antek)
09-12-2015, 08:23
Ja mam kamery zwykłe z alle..... po 100 zł kopułkowe w małych pomieszczeniach, i takie po 200 - 300 zł na zewnątrz, z regulowanymi troche obiektywami. Te drugie jak celuje prosto na brame i tylko brame to odczytuje rejestracje. Rejestrator 8 kanałowy chinol za 300zł + dysk 1 TB dla mnie do zapisu na ruch wystarcza na ponad miesiąc.

Jeśli potrzebujesz lepszej rozdzielczości, to w newralgicznych miejscach wsadz lepsze kamery.
Jeśli w nocy, to.... dużo lepsze. Minus taki że kamere na podczerwień łatwo oślepić, chyba że masz teren oświetlony.
Najlepiej, dogadać sie z jakimś sklepem, że wypożyczysz kamery i sprawdzisz jak to sie sprawdza u Ciebie. Ja tak zrobiłem, poprzymieżałem na lużnym kablu jak z jakiej widac i tak dobrałem.
Kabel kładłem konsentryk z dodatkowym zblokowanym zasilajacym, zasilanie z zasilacza i puszki rozdzielającej, mozna kazdy obwod zabezpieczyć bezpiecznikiem.

koza0007
14-12-2015, 22:27
W tej chwili najlepszy stosunek jakości do ceny maja kamery AHD. Zajmuję się monitoringiem na co dzień i mogę coś doradzić ewentualnie złożyć jakiś zestaw w dobrej cenie. Dobre kamery AHD zaczynają się już od ok 200zł.https://www.youtube.com/watch?v=f5OgBPJuqCg

wojtekn
14-12-2015, 22:34
Zerknij na pw :)

petrus1
16-12-2015, 13:00
mogę coś doradzić

Zerknij na priv