Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] pedał sprzęgła nie odbija do końca..
tomtom737 08-12-2015, 12:00 Witam kolegów, szukam porady odnośnie nieodbijającego pedału sprzęgła w Focusie 2012 1,6 TDCI.
- pedał nie odbija do końca,
1. został przetoczony płyn, problem się pojawiał ponownie więc
2.została wymieniona pompka sprzęgła na nowa (oryginał Ford)
3. problem na chwilę zanika na 1 tydzień, po tym zaczął pedał nie odbijać, wygląda tak jak wciskam jest mały opór pedał wpada następnie nacisk wysprzęgla można zmienić bieg noga wraca, pedał kawałek tez i zostaje wciśnięty.
Ponownie przetoczono odpowietrzono i niestety ten sam problem.
Czy ktoś się orientuje czy to wyprzęgnik czy coś innego????
Bo Jeśli będę musiał wymienić wyprzęgnik, to demontaż skrzyni i wtedy może się okazać że sprzęgło i dwumasa już mocno zużyta bo auto ma 156 000 km wiec pewnie samego wysprzęglika nie warto wymieniać.
Dodam że sprzęgło nie ślizga się i dwumasa pracuje cichutko nie czuć zużycia.
A jeszcze jedno : przez ostanie dwa dni podczas jazdy gdy pedał od sprzęgła nie powracał zdarzyło się ( 4 razy) że nie mogłem wbić biegu gdy auto się toczyło, wysprzeglałem pedał wpadał nie odbijał do końca i nie mogę wbić biegu, więc podciągam pedał butem , naciskam , podciągam (tak jak bym pompował) po kliku ruchach pedał pracuje i odbija bez problemu i już normalnie mogę zmienić bieg. Czy ktoś wie co to oznacza?
Jakieś sugestie??
Pozdrawiam Forumowiczów Tom
docisk\wysprzeglik
nic innego chyba że nieszczelnosc
barteck39 08-12-2015, 17:59 docisk\wysprzeglik
nic innego chyba że nieszczelnosc
Ewentualnie łożysko wałka sprzęgłowego można sprawdzić.
a może najprościej sprawdzić sprężynę samego pedału , AV61-7A600-DA
uważacie ze aso wymienilo pompke sprzegla i nie sprawdzilo sprężyny ? to gratuluje aso
uważacie ze aso wymienilo pompke sprzegla i nie sprawdzilo sprężyny ? to gratuluje aso
a ktoś tu coś napisał o ASO?
tomtom737 09-12-2015, 19:04 Dziękuje za sugestie,
więc tak sprężyna sprawdzona w ASO i to w warsztacie do którego mam bardzo duże zaufanie, układ pedała i sprężyny był rozebrany i złożony ponownie, i gdyby sprężyna była "walnięta" to nie odbijała by w ogóle a tutaj jest praca 0 1 czyli raz odbija raz nie odbija więc nie sprężyna.
celuje w wyprzęgnik że on jest trafiony niestety , czyli demontaż skrzyni :(
Tom
demontaż skrzyni, dwumasa sprzeglo.... czyli się szukuj na wydatek
Witam, czy kolega może opisać dokładnie co się dzieje ???
Czy jak za pompuje dwa, trzy razy to pedał odbija i działa sprzęgło że można wbić bieg bez zgrzytu.
Czy pedał odbija do połowy ale jest gumowaty i za drugim za pompowaniem zaczyna prawidłowo działać
czy pedał wciska, i odbija tylko dwa trzy milimetry i trzeba pomóc nogą.
I czy kolega rozwiązał już problem ???
Podajesz jak dla mnie dwie wersje uszkodzenia działania sprzęgła za pierwszym razem myślę że sprężyna a za drugim razem mam wrażenie że masz wyciek płyny z wysprzęglika i się zapowietrza
Mam podobny problem a mianowicie czuje ze pedał sprzęgła wraca skokowo a czasami zostaje w połowie i jak go ruszę w gore to wystrzela jak z procy. Udało wam się usunąć ten problem.?
Tyle razy już pisałem, do znudzenia, że najczęstszą przyczyną takich zachowań i objawów działania jest pompka sprzęgłowa.
Jest ona na wierzchu, nie jest droga, łatwo ją zmienić, nawet dla laika.
Pompa w środku ma dwa tłoczki gumowe, pierścień metalowy i aluminiowy wkład, na którym to wszystko siedzi.
Jak pojazd jest eksploatowany w miastach, i częstotliwość przez 10 lat eksploawacji tak wyrabia gładż wewnątrz pompy, że tłoczki gumowe szybko wtedy się ścierają, nie wytrzymują już nacisku aby pokonać docisk za pomocą wysprzęglika, a ta breja czarna z tłoczków, zmieszana z płynem, tak skutecznie zaciera to wszystko w środku pompy, że czasami po wyjęciu trzeba użyć siły, narzędzi i sposobu aby to barachło ze środka wyciągnąć.
Taka pompka jest do wyrzucenia na złom, nie nadaje się nawet gdyby umyć, wkład założyć nowy, bo albo zaraz nie zadziała, albo po pewnym czasie, bo wewnętrzna głdż wygląda jak tuleja cylindrowa po honowaniu.
Wielu nie może w to uwierzyć, ale jakoś szybko kończą temat, nie pisząc w jaki sposób udało się naprawić.
Czy poprzez wymianę całego sprzęgła kompletnego za 3 tys zł, czy po wymianie pompy za 100 zł.
Wiem co piszę, bo od czasu, jak sposób wysprzęglania zmienił się w wiekszości samochodów z linek, na układ hydrauliczny..
Kiedyś, nie wysprżęgla, to albo regulacja długości linki, albo jej wymiana, teraz tłoczek za 5 zł pęknie w wysprzęgliku, to zdjęcie skrzyni, koszt 1500 zł.
I po to chyba te zmiany, aby mechanicy mieli z czego żyć.
Pany ,
Warto kupowac pompe Sachsa? Względem innych zamienników jest 2x droższa.
Warta tej ceny ? Niestety mam podobne objawy do opisanych MK3 TDCi 95 km.
Tyle razy już pisałem, do znudzenia, że najczęstszą przyczyną takich zachowań i objawów działania jest pompka sprzęgłowa.
Jest ona na wierzchu, nie jest droga, łatwo ją zmienić, nawet dla laika.
Czesc,
mam taki sam problem jak tomtom737. U mnie Focus Mk3 1.6 tdci 115km 2013 124000. Rok temu (sty 2020) wymiana plynu hamulcowego i przez rok spokoj. Teraz zima styczen 2021, problem wrocil. Poczytalem na forach, i zrobiona wymiana pompki sprzegla, oraz przetoczony caly plyn. Tydzien bylo ok, i znowu to samo. Jestem przed kolejna wizyta u mechanika, wiec zobaczymy.
U mnie nie ma problemu z wrzucaniem biegow w ogole. Problem z nieodbijajacym pedalem sprzegla jest albo zaraz przy starcie, kiedy auto troche czasu postało, albo po przejechaniu dluzszego odcinka, kiedy nie ma potrzeby zmieniac biegow itd. (moze to byc i 5km i 50km) zawsze jest to dluzszy odcinek kiedy pedal nie jest w uzyciu. Podczas jazy typowo miejskiej, kiedy caly czas jest praca sprzeglo-hamulec-gaz, problemu niema.
Do tego, czytajac fora zauwazylem (u mnie tez), ze prawie wszystkim problem pojawia sie zima, przy niskich temperaturach (moze sie myle).
Znalazl ktos rozwiazanie? Jest na ten problem jakies sensowne wytlumaczenie?
Poz.
Bump: Czytam anglojęzyczne fora (Focus to popularna marka w USA czy UK). Znalazłem kilka wątków, gdzie piszą, że po wymianie pompy sprzęgła lub płynu, należy bardzo dokładnie odpowietrzyć układ lub ponowić odpowietrzanie jeśli problem wraca. Przykład ( uzytkownik mapco ) https://www.focusrs.org/threads/clutch-pedal-sticking-to-floor.18194/page-3
Jeśli ktoś coś więcej może napisać o tym problemie to serdeczna prośba o pomoc.
Pozdrawiam.
marcin87GD 19-02-2021, 11:35 Odgrzeje trochę temat ponieważ i mi przytrafił się chyba identyczny problem a jego przyczyna jak można przeczytać nie została do końca rozwiązana. Mianowicie chodzi o Focusa z 1.6 ecoboost, jakaś chwile temu jak temperatura zaczęła spadać poniżej zera po kilku godzinach postoju podczas odpalania pedał sprzęgła nie zawsze odbijał, po rozgrzaniu problem znikał. Zdarzało się to co jakiś czas, odbijał do połowy i trzeba było pomoc odbić do końca. W między czasie dolewałem płynu hamulcowego, którego faktycznie ubyło. Natomiast dwa dni temu podczas próby odpalenia po wciśnięciu sprzęgła pedał wpadł cały i zostaje w tej pozycji. Przed tym problemem biegi wchodziły płynnie, nie było problemu ze sprzęgłem. Wysprzęglik jak podczas rozmowy telefonicznej stwierdził mechanik? Czy pompa sprzęgła? :(
W między czasie dolewałem płynu hamulcowego, którego faktycznie ubyło. Natomiast dwa dni temu podczas próby odpalenia po wciśnięciu sprzęgła pedał wpadł cały i zostaje w tej pozycji. :(
Witam, to chyba nie bedzie to samo poniewaz w przypadku opisywanym w tym watku nikomu plynu nie ubywa. Jesli plynu ubywa to nieszcelnosc. Jesli nie ma plan pod pedalem sprzegla to nie pompka sprzegla, ale byc moze jak mowi mechanik wysprzeglik.
Mnie udalo sie zdiagnozowac i usunac problem z nieodbijajacym pedalem sprzegla. Nie pisalme dlugi czas, poniewaz czekalem i obserowowalem czy bede negatywne efekty. Po 2 miesiacach problem nie wraca wiec ok.
Objaw - nie odbija pedal sprzegla, jest "gumowaty" podczas pracy, trzeba pomoc i podbic butem, zeby szybko wrocil. Biegi wchodza ok, wysprzegla sie ok. Problem glownie wtedy gdy sa niskie temp.
Przyczyna - jesli dlugo nie wymieniany plyn hamulcowy to jest w nim podniesiona zawartosc wody, dlatego trzeba wymieniac. Po wymianie jakis czas ok i problem wraca. Moze byc tez uszkodzona lub zuzyta pompka sprzegla, po wymianie pompki problem wraca. Przyczyna zapadajacego sie znowu pedalu sprzegla czy to po wymianie plynu czy pompki, lub innego elementu ukaldu sprzegla (np. wysprzeglik) jest zapowietrzajacy sie ponownie uklad.
Rozwiazanie - powtorzyc odpowietrzanie calego ukladu sprzegla, ale tez hamulcowy. Trzeba to zrobic w 2 osoby. Jedna odkreca zawor w komorze silnika, druga pompuje sprzeglo siedzac za kierownica. Bralem w tym udzial i mysle, ze jedna osoba moze nie byc w stanie dokaldnie odpowietrzyc, szczegolnie w Fordzie. Wg. mechanika w innych autach odpowietrzanie jest prostsze. U mnie przy tym kolejnym odpowietrzaniu leciala piana z ukaldu sprzegla. Potem odpowietrzanie ukladu hamulcowego, kazde z kol. I na koniec uzupelnic plyn w zbiorniczku. Po takiej operacji od 2 miesiecy nie ma juz problemu. 15 min roboty.
W moim Focus mk3 1.6 tdci, najpierw (sty 2021) byla wymieniona pompka sprzegla i calkowicie wypompowany i zalany plyn hamulcowy. Po ok 3 tygodniach, i przy mrozie ok. -20 problem wrocil. Poczytalem na anglojezycznych forach, gdzie okazalo, ze ten problem jest znany w swiecie, i znalazlem info, ze problem ze sprzeglem wynika ze "specyficznej" budowy pompki. Po jakiejkolwiek wymianie trzeba powtorzyc odpowietrzanie, bo po krotkim czasie tam sie zbiera powietrze z jakiegos powodu. U mnie leciala piana, wiec napewno tak bylo.
sylwesterz 12-04-2021, 09:48 Dzięki za postawienie kropki nad i :-).
PS. Warto by post wyróżnić, by osoby z problemem łatwo mogły znaleźć najbardziej prawdopodobne rozwiązanie.
|
|