Zobacz pełną wersję : Jak wysoka utrata zniżek w przypadku stłuczki/liwidacja szkody z AC

jaksen
10-12-2015, 20:17
Witam!

Panowie i Panie mam następujący problem.
Dzisiejszego pięknego wieczora Żona wycofując autem (c-max 2008) przyrysowala i lekko wgniotla facetowi samochód (5 letni mercedes c-klasse blueeffiecency). Jego szkody, to lekko wgniecione drzwi kierowcy (na odcinku 15-20cm) i przedni blotnik (z 5-10cm). Na naszym aucie trochę zarysowany i wypadniety ze ślizgu jest tylny zderzak (da rade go spokojnie wsadzić - wtedy odstaje 1cm od karoserii). Spisaliśmy oświadczenie, itp, itd, podaliśmy swojego ubezpieczyciela OC (Hestia) i wszystko byłoby jasne, gdyby nie to, że niestandardowo mamy wykupione OC w Hestii i OC+AC w Liberty... Jak pisałem powyżej, OC podaliśmy z Hestii.

Interesuje mnie to jakiego w tym momencie mogę oczekiwać spadku zniżek z OC i AC jeżeli obecne zniżki wynoszą w obu przypadkach po 60%? Odrebna sprawa jest to, że w sierpniu tego roku mialem szkodę na tym samym tylnym zderzaku przy, czym nie byłem sprawca, ale też jeszcze nie zlikwidowałem tej szkody (nie naprawiłem w warsztacie, ani nie wziąłem kasy). Jeżeli w tym wypadku chciałbym zlikwidować swoja szkodę z AC (mam pakiet na oryginalnych częściach w ASO), to to, że nie zlikwidowałem poprzedniej szkody ma jakiś wpływ?

Proszę o poradę jedynie osoby naprawdę mające pojecie o ubezpieczeniach, likwidacji szkód, itd - najlepiej jakiegoś obecnego lub byłego likwidatora szkód;)

Pozdrawiam!

radek70
10-12-2015, 21:15
Sytuacja trochę skomplikowana, może kolega Henryk hak64 coś podpowie ?

hak64
11-12-2015, 06:55
mamy wykupione OC w Hestii i OC+AC w Liberty... What? Po co płacić dwie polisy OC. Tylko przy szkodzie osobowej (uszczerbek na zdrowiu) poszkodowany otrzymuje odszkodowanie od wszystkich ubezpieczycieli, w których się ubezpieczył. Szkoda rzeczowa rządzi się innymi prawami i odszkodowanie przysługuje tylko od jednego ubezpieczyciela (na szkodzie rzeczowej nie można zarabiać). Utrata zniżek to 10% za każde zdarzenie ubezpieczeniowe. Jeśli szkodę spowodowaną z własnej winy "obsłuży" Hestia, to informacja o szkodzie i tak znajdzie się w bazie danych UFG, tak wiec zgłoszenie starej szkody z AC raczej nieuchronnie pociągnie za sobą kolejne 10% zniżek.

jaksen
18-12-2015, 15:23
witam i z góry przepraszam za dłuższy brak odpowiedzi!
W chwili obecnej mam dwa razy oc w związku z tym, że początkowo ubezpieczając auto nie chciałem AC, wiec wykupiłem samo OC... Później jak juz jednak zdecydowałem się i na AC, to i tak najkorzystniej wychodziło mi w pakiecie z OC. Wiem, ze wykupienie podwójnego OC nic ni daje;) Chodzi mi o to, czy mając jeszcze niezlikwidowana szkodę na swoim aucie (tylny zderzak, nie ja bylem sprawca), przy kolejnej kolizji tym razem z mojej winy chcąc usunąć uszkodzenia zderzaka z AC mogę miec jakieś problemy? Likwidując szkodę z AC lub też w ogóle nie próbując jej naprawiać przez AC, rozumiem, ze w związku ze szkoda z mojej winy te 10% zwyzki z AC i tak pójdzie? Jeżeli tak, to nawet nie będę się zastanawiał, czy likwidować szkodę z AC;) Haku64 proszę tylko potwierdź, czy to o czym pisze nie rozmija się z rzeczywistoscia;)

Bo tak, to w tym momencie wziąłbym kasę z oc sprawcy poprzedniej kolizji (dają ponad 750zl), a zderzak i tak naprawilbym z AC;)

hak64
18-12-2015, 17:55
rozumiem, ze w związku ze szkoda z mojej winy te 10% zwyzki z AC i tak pójdzie? Dobrze rozumiesz, ale jest jeszcze jeden problem. przeczytaj dokładnie umowę ubezpieczenia AC (tam niestety ubezpieczyciel dyktuje warunki). Znam przypadki, gdy w umowach znalazły się zapisy, że 10% dotyczy tylko jednej szkody w roku, Jeśli tych szkód było więcej, to mogą lecieć nie tylko zniżki (Bodajże AXA stosuje taki przelicznik ; druga szkoda całkowita utrata zniżek, trzecia szkoda - wzrost składki AC o 300% wziąłbym kasę z oc sprawcy poprzedniej kolizji (dają ponad 750zl) Jeśli dają tyle, to prawdopodobnie należy się ponad 2 tyś(nie naprawiłem w warsztacie, ani nie wziąłem kasy). Przecież ubezpieczyciel powinien sam wypłacić szkodę (wpłata na konto), potem zwykle sporządza się odwołanie i czeka na dopłatę. Nie rozumiem takiego podejścia! Kiedy dają to brać!!! Lepszy wróbel w garści, niż gołąb na dachu. Tego co już wypłacili nikt nie odbierze, więc po zjedzeniu wróbla można łapać gołębia.

wrzoch
18-12-2015, 18:53
Ubezpieczenia utraty zniżek przypadkiem nie masz? Często ostatnio proponują, wtedy pierwszą szkodę masz "gratis", znaczy nie wpływa na zniżki, chociaż jest odnotowywana. Przy kontynuacji ubezpieczenia w tym samym TU tak jakby jej nie było.

Jeśli tą szkodę pierwszą miałeś zgłoszoną i przyznali odszkodowanie, to bierz kasę, ewentualnie za radą hak64 odwołuj się od wysokości odszkodowania.

Z AC jak teraz zgłosisz, to mogą nie wypłacić Ci całości odszkodowania, bo przed szkodą już zderzak był uszkodzony. Wydumają sobie (prawdopodobnie też z kosmosu) jakiś % o który obniżą wypłatę.

Z tymi 10% to też nie byłbym taki pewny. Zazwyczaj spada się o dwie klasy przy szkodzie, chyba że jest "kumulacja" w danym roku albo młody kierowca, albo jakiś inny dziwny zapis w OWU, także musisz doczytać/dopytać. Zapytanie bezpośrednio u ubezpieczyciela nic Cię nie kosztuje. Nie wiem ile teraz składki płacisz, ale przelicz sobie to - odzyskanie pełnych zniżek zajmie Ci minimum 2 lata, a jeśli chcesz naprawiać we własnym zakresie może wyjść na to samo, a historię będziesz miał czystszą.

hak64
18-12-2015, 19:14
a jeśli chcesz naprawiać we własnym zakresie może wyjść na to samo, a historię będziesz miał czystszą. No niezupełnie. Zauważ kolego, ze jest także poszkodowanyŻona wycofując autem (c-max 200 przyrysowala i lekko wgniotla facetowi samochód (5 letni mercedes c-klasse blueeffiecency), który zapewne zgłosi szkodę...

wrzoch
18-12-2015, 19:37
Napisałem czystszą, nie czystą.

Jest różnica pomiędzy szkoda OC a szkoda OC i AC.