Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Wymiana głośników + kupno gps-a

V16
15-12-2015, 08:47
Witam.

Zamierzam wymienić fabryczne głośniki w mondku (na razie dwa bo zostały mi z poprzedniego auta). Zastanawiam się tylko czy dać je na tył czy przód i czy w ogóle będzie zauważalna zmiana dźwięku. Głośniki jakie chce założyć to ALPINE SPE-6902 o średnicy 6x9 cala. Wiem że na pewno bez dystansy się nie obędzie o ile w ogóle one wejdą bo są trochę głębsze od fabrycznych. Dlatego zwracam się do Was z zapytaniem czy da radę je założyć. Jeżeli tak to jakie dystanse kupić? Aha radio mam JVC 4x50W

Druga sprawa to GPS. Planuje wycieczkę po Polsce i chciałbym kupić sobie jakiegoś GPS-a żeby za bardzo nie błądzić. Nie potrzebuje wodotrysków i oglądania wideo. Ma on po prostu dobrze działać i nie kosztować majątku. Mam na oku GoClever Navio (model 530 ew. 525/520. W zależności który lepszy). Czytając opinie ludzi jest to solidna a co za tym idzie niedroga navi. Czy ktoś z Was miał lub ma do czynienia z tym GPS-em i mógłby coś więcej powiedzieć jak się sprawuje i czy mapa która jest wgrana daje radę?

arturek
15-12-2015, 12:15
Witam

Odnośnie GoClevera - mam jak najgorszą opinię o tej firmie
Poczytaj opinie kolegów na forum My-Navia => awaryjny sprzęt i serwis "lecący w kulki"
Szczerze nie polecam

Nie polecam też MIO ze względu na problemy z wgraniem innego oprogramowania

pozdrawiam
Arturek

arekmiz
17-12-2015, 13:59
Ja ostatnio wymieniałem nawigację. Szukałem takiej, która ma bardzo czuły odbiornik gps, gdyż w moim poprzednim Renault Scenic II była szyba atermiczna, która bardzo tłumiła sygnał. Polecono mi Beckera. Kupiłem, wsadziłem Automapę, iGO8 oraz OziExplorera i wszystko działa jak należy. Sygnał łapie po kilkunastu sekundach, teraz w S-Maxie z grzaną szybą również.