Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2007-2010] Tylna kanapa - możliwość regulacji siedziska pod fotelik ?

pilot14
28-12-2015, 07:51
Witam, temat trochę nie typowy, ale dla mnie dość istotny. Zakupiłem fotelik Graco Akta Belogic (do 25 kg) montowany tyłem do kierunku jazdy, montowany tak: http://4.bp.blogspot.com/-n45BOdT8ZyI/UUx_U05ihzI/AAAAAAAAAdA/m74hdhPDsmw/s1600/13.jpg
Było by niemal wszystko całkiem do przejścia, ale w C-maxie trochę jest na niego mało miejsca. Gdzieś tam coś kiedyś wyczytałem że w C-maxie były montowane fotele tylnej kanapy takie które miały możliwość regulacji przesuwu całego siedziska przód - tył. Czy dobre wyczytałem, czy też coś mi się przyśniło.

Obecnie mam siedziska nawet bez mocowań ma isofix, więc szału nie ma.

Poratujcie mnie konkretnymi informacjami co do możliwości konfiguracji tylnej kanapy.

czesiek_22
28-12-2015, 08:46
Są takie takie tylne kanapy, które można regulować w zależności od konfiguracji. Skarajne fotele na rogach powinny mieć czarną plastikową dzwignie a środkowy z przodu. Polega to na tym że środkowych chowa się do bagażnika a skrajne można wtedy przesunąć do tyłu i trochę do środka, tylko że ma się wtedy 4 osobowe auto. Co do isofix można dokupić adapter, w fotelach w środku jest z tyłu pręt poprzeczny do którego montuje się uchwyty isofix. Na forum jest obszerny wątek na ten temat. Koszt tego adapter około 90pln-120pln w zależności gdzie zamawiasz. Trzeba naciąć tapicerkę i piankę żeby go dodać, w komplecie jest szablon do wycinki.

pilot14
28-12-2015, 09:00
Nie ratuje mnie opcja wywalenia środkowego fotela. Raczej miałem nadzieję że te boczne da się cofnąć o kilka cm w tył. Czyli szalu niema ;)

Dzięki za info.

hacel
28-12-2015, 21:03
W wersjach z przesuwanymi fotelami to odsuwają się dość ładnie, coś chyba ponad 10cm. A środkowy wywalasz i poza tym że masz 4 osobowe auto i trochę mniejszy bagażnik to miejsca z tyłu robi się naprawdę dużo.

jlm
29-12-2015, 10:21
W wersjach z przesuwanymi fotelami to odsuwają się dość ładnie, coś chyba ponad 10cm. A środkowy wywalasz i poza tym że masz 4 osobowe auto i trochę mniejszy bagażnik to miejsca z tyłu robi się naprawdę dużo.

Środkowego się nie wywala tylko ładnie się wsuwa tym mechanizmem do bagażnika a i owszem jest sporo miejsca potem z tyłu nawet dla wysokich osób (na nogi) a jakby jeszcze było mało to można nogi włożyć do schowka pod podłogą ;) Żartuję.

Aaronik25
29-12-2015, 12:15
Montowałem tyłem do kierunku jazdy Besafe IZI 0-25 i nie trzeba było cofać foteli dla poprawnego montażu. Fakt, przedni musiał iść mocno do przodu, wiec przyjemnie się nie podróżowało wysokim osobom.
Swoja drogą mi dziecko w pewnym momencie zapadło na chorobe lokomocyjną i jazda do tyłu za każdym razem kończyła się niestety przykro dla wszystkich...
Fotelik służy teraz:) za fotel do zabawek i przed TV:)...a córeczka jeździ przodem do kierunku jazdy.

kenji
29-12-2015, 17:59
Tak to wygląda po złożeniu środkowego siedzenia. Często tak jeżdżę, chłopaki mają z tyłu więcej miejsca. W tej konfiguracji zmniejsza się bagażnik ale mi to najczęściej nie przeszkadza.

http://img1.autocentrum.pl/focus-cmax-tylna-kanapa-1_galerie-7123-2-400-300.jpg

hacel
29-12-2015, 18:33
Środkowego się nie wywala tylko ładnie się wsuwa tym mechanizmem do bagażnika a i owszem jest sporo miejsca potem z tyłu nawet dla wysokich osób (na nogi) a jakby jeszcze było mało to można nogi włożyć do schowka pod podłogą ;) Żartuję.
Nie wywala ale można żeby nie siedział w bagażniku

pilot14
29-12-2015, 22:26
Montowałem tyłem do kierunku jazdy Besafe IZI 0-25 i nie trzeba było cofać foteli dla poprawnego montażu. Fakt, przedni musiał iść mocno do przodu, wiec przyjemnie się nie podróżowało wysokim osobom.
Ja to rozumiem, ale na przednim siedzeniu nie podróżuje osoba wysoka, a osoba będąca po amputacji nogi. Samo wsiadanie / wysiadanie z tak ustawionym przednim fotelem nasuwa spore utrudnienie, nie mówiąc już o samej podróży. Dlatego każde kilka cm jest dla mnie ważne.
W każdym razie dzięki wszystkim za informacje, teraz wiem jak dokładnie sprawa wygląda. ;)