Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Nagrzewanie świec żarowych przy systemie bezkluczykowym

kruger
31-12-2015, 10:38
Czy posiadając system bezkluczykowy, po przyciśnięciu przycisku zapłonu auto samo się uruchomi dopiero po nagrzaniu świec czy tak jak w autach z kluczykiem odczekać?
W ASO "doradca serwisowy" namieszał mi w głosie upierając się, że wpierw muszę włączyć zapłon (czyli naciskam przycisk rozruchu bez sprzęgła/hamulca) i dopiero po chwili uruchomić silnik, ponownie przyciskając guzik, tym razem z hamulcem. Moim zdaniem "ręcznie" byłoby bez sensu i chyba jednak odbywa się to automatycznie, bo rano jak jest zimno to auto zapala mi z opóźnieniem.

Miralon
31-12-2015, 10:54
Czeka i odpala gdy świece się nagrzeją
Przynajmniej u mnie.

siebek
31-12-2015, 12:41
Ja w mrozy odpalam tak jak zawsze: po wejściu do samochodu START, zapinam pasy, sprzęgło i znów start. Były mrozy po -15*C i uruchamiał się bez problemu.

fordes
31-12-2015, 13:48
Sterownik silnika sam czeka na nagrzanenie świec a widać to idealnie gdy jest mroźno bo czas od wciśnięcia start do rozruchu rozrusznika jest dłuższy niż gdy jest ciepło. Dodatkowo podczas tego "oczekiwania" świeci się kontrolka świec

slawek-kali
31-12-2015, 13:50
Samo podgrzanie to 3 sek. jesli wylaczycie ekran powitalny to bardzo dobrze widac ikonke swiec.