Zobacz pełną wersję : [modyfikacja] [Mondeo MK4] Dołożenie podgrzewanych siedzeń
Postaram się opisać kolejno kroki związane z dołożeniem podgrzewania w przednich fotelach w Mondeo MK4 Lift - wersja HB.
Dużo wiedzy dostarczył mi temat:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=151535
oraz kolega Marcin - mm32.
1. Na początek chyba należy ustalić ile będzie pracy - a ma to związek z tym czy i jaką wiązkę kablową mamy w aucie.
U mnie okazało się, że wiązka jest (ver. Titanium - może dlatego), dlatego pracy było mniej.
Chyba najprościej zobaczyć w dwóch miejscach:
- pod fotelem (kierowcy lub pasażera). Trzeba rozkręcić puszkę z wiązką podłączoną do fotela i zobaczyć po stronie wchodzącej w podłogę jakie piny w wiązce są obsadzone.
Konkretnie powinny być obsadzone piny 9/10 i 17/18.
- skrzynce bezpieczników w bagażniku - czy są bezpieczniki od zasilania grzania fotela kierowcy i pasażera (FB3 i FB4).
skrzynce bezpieczników w bagażniku - czy są bezpieczniki od zasilania grzania fotela kierowcy i pasażera (FB3 i FB4).
W niektórych modelach aut skrzynki są inaczej ułożone i dlatego warto nadmienić ,że jest to skrzynka biała.
2. W tunelu środkowym należy zobaczyć jak tu wygląda przygotowanie instalacji.
Jak rozebrać tunel środkowy - tzn. miejsce na kubki, itd. - tego nie będę opisywał.
Należy zlokalizować szarą wtyczkę po stronie pasażera, koło lewarka zmiany biegów.
U mnie instalacja nie była tutaj przygotowana. Od szarej wtyczki odchodziły tylko kable zasilające gniazdo zapalniczki z tyłu.
Natomiast dobrze, że z drugiej strony wtyczki dochodziły do niej kable (pewnie z BCM'a).
Brakowało fragmentu wiązki od szarej wtyczki do przełącznika włączania grzania siedzeń.
3. Z części musiałem skompletować:
- podgrzewane maty na siedzenie i oparcia (dla kierowcy i pasażera)
- przełącznik grzania siedzeń
- fragment wiązki od szarej wtyczki do przełącznika
Można także pokusić się o wykorzystanie całej wiązki-jej wymianę w tunelu środkowym,jeśli komuś mocno zależy.
4. Najpierw podłączyłem przełącznik w tunelu.
Z wiązki dawcy wysupłałem fragment wiązki z wtyczką do przełącznika grzania foteli.
Zgodnie z tym, co pojawiało się w temacie, który podałem na początku, okazało się, że w polifcie zamienione są kable z pinów 3 i 8.
Wiązką pochodziła z przedlifta, może w poliftowej było by ok - trudno mi powiedzieć.
Generalnie kolory kabelków po obu stronach szarej wtyczki powinny się zgadzać, i lepiej chyba nic nie zamieniać po tej stronie szarej wtyczki
która już była w aucie :).
Rozpiska pinów w szarej wtyczce:
1 - brązowo-biały („+” tylnego gniazda zapalniczki)
2 - biało-czerwony (pamięć wyłącznika, do pinu 6 przełącznika)
3 - brązowy (zasilanie +12V, do pinu 4 przełącznika)
4 - czarny (masa, do pinu 1 przełącznika)
5 - biało-czarny („-” tylnego gniazda zapalniczki)
6 - brązowy (podświetlenie przełącznika, do pinu 3 przełącznika)
7 - pusty
8 - fioletowy (sygnał sterujący do modułów mat, do pinu 2 przełącznika)
9 - żótło-pomarańczowy (do podgrzewania tylnej kanapy)
10 - pusty
Po drugiej stronie trzeba było podłączyć wtyczkę do przełącznika.
Po tych działaniach przełącznik ożył - podświetlenie + możliwość sterowania (rosnące i malejące diodki).
5. Fotel.
Odkręcamy puszkę pod fotelem - ... I teraz mała porada.
Można by odkręcać już resztę fotela, ale ja najpierw podłączyłem maty, żeby zobaczyć czy wszystko działa. Po co odkręcać fotel, zdejmować tapicerkę, itp. jak na końcu by miało się okazać, że coś nie działa...
Okazało się, że maty działają i instalacja też jest ok. Od włączanie po kilkudziesięciu sekundach maty były ciepłe.
Żeby maty zaczęły działać, nie trzeba było nic aktywować w komputerze.
Odkręcamy fotel (Torx 50) i wyjmujemy fotel z auta.
W wersji z fotelami w full prądzie bez odkręcenia fotela raczej nie da się odkręcić puszki-przerabiałem to,fotel jest na dole mocno zabudowany ;)
6. Demontaż tapicerki.
Tu niestety mało zdjęć robiłem, ale chyba są jakieś inne tematy na forum jak tapicerkę zdjąć.
Najważniejsze - odkręcenie plastików po bokach (poza zatrzaskami jest po każdej stronie wkręt torx 15).
Wyjęcie gałek od regulacji pochylania oparcia i regulacji podparcia lędźwiowego.
Przydao by się więcej fotek bo temat nie jest prosty :(
Niestety - nie ma :(
Tu najwięcej zdarłem paznokci, więc jakoś zapomniałem o aparacie...
7. Tapicerka na siedzisku.
Jest dodatkowo mocowana na takie białe plastikowe haczyki/zatrzaski. Z tym najdłużej walczyłem i dopiero przy drugim fotelu coś odkryłem...
Porada nr 2 - zdjąć tapicerkę z tych haczyków jest w miarę łatwo, ale żeby założyć to najprościej te haczyki odczepić z gąbki siedziska, przymocować do tapicerki i potem wcisnąć w metalowe rurki w gąbce - tak jest dużo szybciej!
Porada nr 2 - zdjąć tapicerkę z tych haczyków jest w miarę łatwo, ale żeby założyć to najproście te haczyki odczepić z gąbki siedziska, przymocować do tapicerki
i potem wcisnąć w metalowe rurki w gąbce - tak jest dużo szybciej!
Początkowo źle poprowadziłem przewody, czego skutkiem było to, że nie starczyło kabla do czarnej puszki pod fotelem...
Szczegóły opisałem na załączonych zdjęciach.
Montaż maty w oparciu był łatwiejszy (tak łatwy, że fotek zapomniałem zrobić... ;)).
Co do oparcia, to trzeba pamiętać, żeby poprowadzić przewód zasilający i wprowadzić go pod fotel, gdzie trzeba będzie podłączyć z przewodem od maty siedziska.
Niestety nie zrobiłem też żadnej fotki od spodu fotela, ale tam głównie było pospinanie opaskami zaciskowymi ("tretytki") nowych przewodów do stelaża fotela.
Podłączenie niebieskiej i zielonej wtyczki do czarnej puszki.
Podłączenie musi być tak:
niebieska wtyczka (zasilająca) - do gniazda 9/10.
zielona wtyczka (sygnał/masa) - do gniazda 17/18.
9. Składanie fotela i montaż.
Analogicznie jak demontaż :)
Zdjęć ze składania fotela ni ma - szło dużo szybciej niż rozkładanie i nim się obejrzałem, to fotel był w całości :)
10. Fotel pasażera.
Analogicznie jak kierowcy.
Różnica tylko taka, że nie mogłem zdjąć całkowicie siedziska, ponieważ był tam przewód od czujnika obecności pasażera na fotelu :)
Oczywiście mógłbym go odpiąć, ale szkoda mi było czasu na wyjmowanie wtyczki z puszki, spinanie kabla opaskami, itp.
11. Efekt końcowy.
Mało widoczny ludzkim okiem, ale wyczuwalny pod pupą i plecami :)
mm32 - jeszcze jeden punkt będzie :)
@kasztan (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=123216) to teraz musisz uważać by nie było sadzonych na fotelu :D:D:D
dobra robota fajnie opisane
Bardzo ładnie to wyszło.Brawo.
12. Aktywacja w komputerze.
Mimo, że jak pisałem wcześniej, nawet bez aktywacji w kompie grzanie działało, to i tak dla porządku postanowiłem to zmienić (ELM327 STN1170 Viaken + ElmConfig)
mm32 - dziękuję za pomoc i wtrącanie się w tym temacie, bo inaczej moje posty by się posklejały.
Jakiś czas temu też dokładałem maty grzewcze (w przedlifcie) posiłkując się tym i rosyjskim forum i w trakcie demontażu tapicerki zrobiłem kilka zdjęć. Uzupełniając ten tutorial postaram się wyjaśnić jak zdemontować tapicerkę z przednich foteli.
1. Plastiki po lewej i prawej stronie demontujemy po odkręceniu torxa (fot.1)
2. Demontaż tapicerki siedziska rozpoczynamy od odpięcia mocowań po lewej i prawej stronie (fot.2,3) a następnie rozpinamy podłużny środkowy "zatrzask" (fot. 2,4)
3. Od spodu siedziska rozpinamy po lewej i prawej stronie białe zapinki (zdj.5,6,7)
4. Od góry rozpinamy 3 zapinki (na zdjęciu pokazane 2) na końcu siedziska (fot. 8 )
5. Po obydwu bokach fotela naciskając na siedzisko z góry odczepiamy tapicerkę (fot. 9,10)
6. Na kolejnym zdjęciu (fot.11) pokazane są wszystkie punkty mocowania tapicerki do siedziska. W celu demontażu/montażu mat grzewczych nie ma potrzeby odpinania obydwu stron, wystarczy, że odepniemy tapicerkę z lewej lub prawej strony.
7. Do demontażu/montażu mat grzewczych ten krok nie jest potrzebny, jeżeli wcześniej odpięliśmy tapicerkę z obydwu stron zgodnie z pkt. 6, ale jeżeli z różnych względów chcemy w całości zdemontować tapicerkę to kolejnym krokiem jest wysunięcie podłużnego zaczepu tapicerki z metalowej szyny stelaża fotela. (fot.12)
8. Przy demontażu mat z obydwu foteli zauważyłem, że przewody łączące maty siedziska z jednej strony były prowadzone pod białymi zaczepami, a z drugiej nad tymi zaczepami. Nie wiem na ile jest to reguła, a na ile przypadek. Pewne jest natomiast to, że przetarcie tych przewodów jest najczęstszą przyczyną awarii ogrzewania foteli. (fot.13,14)
9. Kolejnym krokiem jest demontaż tapicerki oparcia. Rozpoczynamy od rozpięcia plastikowej szyny (fot.15,16)
10. Następnie pociągając za białe sznurki zwalniamy plastikowe zatrzaski, napinające tapicerkę na oparciu (fot.17,18 )
11. Podciągamy do góry tapicerkę oparcia i mniej więcej w połowie oparcia z tyłu po lewej i prawej stronie znajdują się plastikowe zaczepy, które zwalniamy. (fot 19,20,21)
12. W celu demontażu/montażu mat grzewczych powyższe kroki są wystarczające. Natomiast jeżeli chcemy zdjąć w całości tapicerkę z oparcia to kolejnym krokiem jest odpięcie od tyłu plastikowej szyny od stelaża oparcia (niestety brak zdjęcia) i wypchnięcie tego zapięcia na zewnętrzna stronę oparcia (fot.22) oraz demontaż poduszki powietrznej (fot.23)
13. Ostatnim krokiem jest wyciągnięcie plastikowych prowadnic zagłówków (brak zdjęć)
14. Montaż tapicerki przeprowadzamy w odwrotnej kolejności do opisanych czynności.
Świetne uzupełnienie Piotrek :)
Ps. pgrob - jak umieściłeś więcej niż 5 fotek (jako załączniki) w jednym poście??
Świetne!
Zastanawiam się co daje ta aktywacja???
jak umieściłeś więcej niż 5 fotek (jako załączniki) w jednym poście??
Sam byłem zaskoczony, że tak można. Odpowiadałem kilka razy na swoje posty umieszczając po 5 zdjęć, a odpowiedzi zostały automatycznie połączone z poprzednim postem. Nie udało się to w przypadku ostatniego postu, widocznie jest na to jakiś limit czasowy.
Pod fotelami kabelki od ogrzewania są w pinach 9,10,17 w obydwu fotelach... a pin 18 podpiety jest tylko (dodatkowa masa) w fotelu kierowcy... dobrze rozumie?
W obu fotelach jest tak samo.
Zobacz post:
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2508701&postcount=15
w obrębie fotela po obu stronach jest tak samo, ale do fotela kierowcy jest podpięta dodatkowa masa, aby przełącznik ogrzewania mógł rozróżnić fotel pasażera od kierowcy - widać to na schematach
pablos79 24-01-2016, 21:05 koledzy,
dzieki za super artykuł,
mam pytanie, może ktoś pomoc ?
mam u siebie focusa polifta, chcialbym dolozyc grzanie przednich foteli,
od strony przodu, czyli sterownikow grzania kable mam, jednak nie moge sie doszukac kabli do grzania od strony foteli,
rozebralem podlokietnik - nic, sprawdzilem kostki pod fotelami (tam tylko sa od napinaczy i foteli - 3 kostki) nie wiem gdzie dalej szukac.
wychodze z zalozenia ze jesli mam kable pod klima do sterownikow to musze miec tez gdzies do foteli tylko nie moge nigdzie znalezc,
prosba o pomoc
Ciupaska 29-01-2016, 10:37 Najważniejsze - odkręcenie plastików po bokach (poza zatrzaskami jest po każdej stronie wkręt torx 15).
Wyjęcie gałek od regulacji pochylania oparcia i regulacji podparcia lędźwiowego.
Czy ma ktoś zdjęcia gdzie są zatrzaski w tych plastikach? Boję się czegoś pourywać, a chcę przełożyć maty ze starych foteli do nowych...
No i jak odkręcić szufladę? Widać tam same nity...
No i jak odkręcić szufladę? Widać tam same nity...
Nie do końca wiem co masz na myśli, ale jeśli chodzi o rozbiórkę fotela, to Piotr w swoich postach dość dokładnie to opisał:
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2508828&postcount=25
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2508832&postcount=26
Ciupaska 29-01-2016, 12:37 Tak, widziałem te posty, ale chodzi mi o to co zrobić zanim dobierzemy się do tapicerki fotela... Jak zdjąć plastiki te, w których jest np. przycisk sterowania fotelem...
Przecież to się rozbiera intuicyjnie,jak z tym nie potrafisz sobie poradzić to ja czarno widzę ,że podołasz dołożyć maty do foteli.
dokładał ktoś maty na tylne kanapy i czy będą pasowały maty z przednich foteli do tyłu?:)
Maty z przednich foteli sa inne niż w tylnej kanapie.
szkoda bo ma komplet przednich mat i miałem nadzieje że spasują do tyłu
Owszem maty przednich foteli są inne niż tylnej kanapy, ale różnią się przede wszystkim wtyczkami i trochę kształtem. Teoretycznie możesz zmienić wtyczki i odpowiednio dociąć maty żeby pasowały na tylną kanapę uważając oczywiście żeby nie uszkodzić przewodów grzewczych w samej macie i wszystko powinno działać.
Możesz również założyć maty z tylnej kanapy MK3 po lifcie. Są takie same wtyczki jak w MK4. Pisałem o tym tutaj:
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2406433&postcount=30
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2406447&postcount=32
Pisałem o tym tutaj:
Dziękuję za pomoc:one:
Generalnie kolory kabelków po obu stronach szarej wtyczki powinny się zgadzać, i lepiej chyba nic nie zamieniać po tej stronie szarej wtyczki
która już była w aucie
u mnie w obu wtyczkach układ kolorów kabli jest taki sam, a mimo to klawiszami można "jechać" tylko do góry, a w dół nie
zdjęcia:
http://images75.fotosik.pl/364/6fa670f59c2f96d4med.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/6fa670f59c2f96d4)
http://images77.fotosik.pl/363/1afca9653b6eaf31med.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/1afca9653b6eaf31)
Może to być spowodowane tym, że maty jeszcze nie założyłem?
druga sprawa, moja tylna skrzynka bezpieczników wygląda beznadziejnie bidnie (wersja Trend PL)
http://images75.fotosik.pl/364/0eea62fa54a7f7demed.jpg (http://images75.fotosik.pl/364/0eea62fa54a7f7de.jpg)
chyba nie ma sensu ciągnąć zasilania stąd - brać z zapalniczki?
Może to być spowodowane tym, że maty jeszcze nie założyłem?
Może,Przy matach jest mały sterowniczek,podepnij do testów maty.
chyba nie ma sensu ciągnąć zasilania stąd - brać z zapalniczki?
Jak chcesz,ale jak będziesz więcej rzeczy dokładał to przyda Ci sie tylna skrzyneczka bo wszystkiego pod zapalniczkę przecież nie podepniesz ;).
Czy to jest wtyczka sterowania grzaniem stołkami. Jak nie to do czego?
To jest wtyczka od lewarka od skrzyni automatycznej ;).
hand-ball 21-03-2016, 18:18 Witam! Panowie to u mnie w smaxie taka sytuacja :) Skrzynka z bezp. wyglada tak, fotele wymienione na grzane z wentylacja, wlacznik zakupiony, wiazka tylko od wlacznika do fotela, instalacji od fotela do skrzynki z bezp. brak. Ktos pomoze jak to dorobic :)
Witam,
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jaka jest różnica między tymi dwoma włącznikami:
BS7T-19K314-AB
http://bilder.finndel.no/369/l223253a.jpg
3S7T-19K314-AB
http://bilder.finndel.no/369/l220285a.jpg
czy tylko chodzi o kolor?
hand-ball 22-03-2016, 10:57 No chyba o kolor podswietlenia, bo do wentylacji ma jeszcze w grafice wiatraczek.
extremechef 22-03-2016, 10:58 Witam! Panowie to u mnie w smaxie taka sytuacja :) Skrzynka z bezp. wyglada tak, fotele wymienione na grzane z wentylacja, wlacznik zakupiony, wiazka tylko od wlacznika do fotela, instalacji od fotela do skrzynki z bezp. brak. Ktos pomoze jak to dorobic :)
I jak kolego ogarnales to, bo u Mnie wogole brak skrzynki bialej (zakupiona) . Fotele zalozone tylko na kabel czekam ?
Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka
Ostatnie pytanie,
Co się stanie jeśli zainstaluję tylko matę w siedzisku a w oparciu nie, czy ogrzewanie będzie działało? - ktoś to testował?
Maty są połączone szeregowo-oparcie z siedziskiem.
hand-ball 22-03-2016, 15:35 I jak kolego ogarnales to, bo u Mnie wogole brak skrzynki bialej (zakupiona) . Fotele zalozone tylko na kabel czekam ?
No nie ogarnalem, nie wiem gdzie i jak mam sie powpinac, brakuje mi onstalacji do skrzynki z bezpiecznikami.
Witam,
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jaka jest różnica między tymi dwoma włącznikami:
BS7T-19K314-AB
3S7T-19K314-AB
czy tylko chodzi o kolor?
Pierwszy z nich jest od Mondeo MK4/Smax/Galaxy MK3 poliftowego i świeci kolorem czerwonym.
Drugi jest od Mondeo MK3 poliftowego i świeci kolorem zielonym
a ja mam pytanie troche z innej beczki i byc moze calkiem bez sensu.
czy na podstawie nr VIN jest szansa stwierdzic jaka skrzynka bezpiecznikow i wiazka jest w aucie i jakie sa szanse na rozbudowe o grzane fotele? czy takie informacje tylko po rozbiorce mozna stwierdzic. mam na oku jedno auto, ale brakuje mi w nim kilku elementow wyposazenia i zastanawiam sie nad mozliwosciami stopniowej rozbudowy.
potwierdzić obecność wiązek po VINie - nie
podejrzewać/zgadywać na podstawie wersji wyposażenia - tak
ale i bez tych wiązek przecież można dołożyć grzanie, trzeba tylko chcieć :D
Witam,
dziekuje za odpowiedz. Wersja to Gold X, czyli troche lepiej niz "bieda edyszyn", ale nadal bez szalu.
mam na oku jedno auto, ale brakuje mi w nim kilku elementow wyposazenia i zastanawiam sie nad mozliwosciami stopniowej rozbudowy.
Jak fajne auto to bierz ,resztę się dorobi,w końcu jestem niedaleko ;)
rychu.zychu 23-03-2016, 17:39 Witam,
dziekuje za odpowiedz. Wersja to Gold X, czyli troche lepiej niz "bieda edyszyn", ale nadal bez szalu.
Ja mam Gold X (Trend) z Polskiego salonu i posiadam podgrzewane fotele.
a moje pytanie z innej beczki
sumowal ktos koszty calkowitej zabawy ?
witam
piszę z nadzieją że ktoś przeczyta i coś mi podpowie, bo lekko wymiękłem.
Mam Trenda z pakietem Gold-X. Kupiłem fotele z Titanium-s łacznie z kompletnym tunelem środkowym. Fotele są podgrzewane, razem z tunelem nabyłem przełacznik grzania plus stosowna wiązka w tunelu.
sprawdziłem - dodatkowa, biała skrzynka z bezpiecznikami jest i nawet są tam włozone 2 bezpieczniki do ogrzewania foteli przednich - myslę sobie - jest nieźle :-)
wymieniam fotele i widzę - mam bardzo rozbudowane złącza wychodzące z podłogi i zdecydowanie bardziej rozbudowne niż to co jest w starych fotelach. Porównuje to z nowymi, wypasionymi fotelami - pasuje 1:1 - normalnie dzień dziecka - mam wszystkie kable
Rozbieram tunel, dostaje sie do magicznej, szarej kostki liczac że będzie taka sama jak w pierwszym mailu tego wątka - czyli ze wszystkimi potrzebnymi kablami idącymi ze środka auta.
A tu kicha - wiązka zamiast kilku slicznych kabelków ma tylko DWA kable idące do gniazada 12V w tunelu - i nic więcej...
Jak myślicie - czy jest szansa uzupełnienia brakujących kabli i ożywienia ogrzewania ??
dziękuję za wszelkie odpowiedzi....
czy jest szansa uzupełnienia brakujących kabli i ożywienia ogrzewania ??
Taki problem to nie problem.Sprawnemu elektrykowi dołożenie brakujących kabli powinno zająć 1,max 2 godzinki.
witam
piszę z nadzieją że ktoś przeczyta i coś mi podpowie, bo lekko wymiękłem.
Mam Trenda z pakietem Gold-X. Kupiłem fotele z Titanium-s łacznie z kompletnym tunelem środkowym. Fotele są podgrzewane, razem z tunelem nabyłem przełacznik grzania plus stosowna wiązka w tunelu.
sprawdziłem - dodatkowa, biała skrzynka z bezpiecznikami jest i nawet są tam włozone 2 bezpieczniki do ogrzewania foteli przednich - myslę sobie - jest nieźle :-)
wymieniam fotele i widzę - mam bardzo rozbudowane złącza wychodzące z podłogi i zdecydowanie bardziej rozbudowne niż to co jest w starych fotelach. Porównuje to z nowymi, wypasionymi fotelami - pasuje 1:1 - normalnie dzień dziecka - mam wszystkie kable
Rozbieram tunel, dostaje sie do magicznej, szarej kostki liczac że będzie taka sama jak w pierwszym mailu tego wątka - czyli ze wszystkimi potrzebnymi kablami idącymi ze środka auta.
A tu kicha - wiązka zamiast kilku slicznych kabelków ma tylko DWA kable idące do gniazada 12V w tunelu - i nic więcej...
Jak myślicie - czy jest szansa uzupełnienia brakujących kabli i ożywienia ogrzewania ??
dziękuję za wszelkie odpowiedzi....
Bez Problemu. Ja też tak miałem. Jak będziesz miał problemy to daj znać.
Bez Problemu. Ja też tak miałem. Jak będziesz miał problemy to daj znać.
to mam problem i daję znać :-)
czuję że odpalenie grzania jest blisko i dlatego tak szukam pomocy :-)
co mam kupić, co mam zrobić , do kogo podjechac ??
pozdr.
Mariusz
extremechef 10-05-2016, 21:15 Panowie jaki jest numer partii kabla-wiązki co idzie z tunelu do grzanych siedzen..??? Wlacznik mam i na chlodzenie (doloze w przyszlosci) rowniez, ale tylko grzane siedzenia.
Pomiędzy siedzeniami a wiązka tunelu są po drodze dwie wiązki: Wiązka kokpitu, oraz wiązka wnętrza. Jeżeli nie masz pełnej wiązki, sugeruje doposażyć, a nie wymieniać całych wiązek.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
extremechef 10-05-2016, 21:42 Pomiędzy siedzeniami a wiązka tunelu są po drodze dwie wiązki: Wiązka kokpitu, oraz wiązka wnętrza. Jeżeli nie masz pełnej wiązki, sugeruje doposażyć, a nie wymieniać całych wiązek.
To jest to ze dolozylem siedzenia i nie posiadam owych wiazek..ba nawet bezpiecznikow grzania w tylnej skrzynce...dlatego zaczalem od tej wiazki...na to wychodzi ze musze sprawdzic co mi za wiazka z kokpitu idzie, ale jak mniemam bedzie uboga..
artur1970 12-05-2016, 16:21 I tutaj możesz mieć miłe rozczarowanie. Zdemontuj plastik z osłony tunelu i rzuć okiem na ilość kabli dochodzącycgh do gniazda wtyczki od wiązki tunelu.
wiązkę tunelu kupisz tutaj
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=243690
info o wiązce podłogowej - napisz do mnie PW :one:
extremechef 12-05-2016, 16:29 I tutaj możesz mieć miłe rozczarowanie. Zdemontuj plastik z osłony tunelu i rzuć okiem na ilość kabli dochodzącycgh do gniazda wtyczki od wiązki tunelu.
wiązkę tunelu kupisz tutaj
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=243690
info o wiązce podłogowej - napisz do mnie PW :one:
Sprawdze i sie odezwe..dzieki
Taki problem to nie problem.Sprawnemu elektrykowi dołożenie brakujących kabli powinno zająć 1,max 2 godzinki.
Skoro piszesz że 2 godzinki max to chetnie poznam takiego magika z okolic Katowic. Jak na moje oko brakuje mi kabli w wiązce kokpitu - potrzebuje dawce i wiedzę które to kable. I chetnie popatrze jak ktoś to fachowo zrobi.
pozdr.
Mariusz
Ja mam taka wiązkę. Ale czas moge mieć troszkę dłuższy. [emoji39]
Z tego co mi wiadomo to we wiązce kokpitu nie ma kabli do podgrzewanych siedzeń bo i po co.
Wiązka podłogowa + wiązka w tunelu środkowym.
Z tego co mi wiadomo to we wiązce kokpitu nie ma kabli do podgrzewanych siedzeń bo i po co.
Wiązka podłogowa + wiązka w tunelu środkowym.
Jestem prawie pewny, że wiązka kokpitu posiada kawałek instalacji do podgrzewanych siedzeń. Moduł z przyciskami podłączony jest do wiązki z kokpitu, a dopiero wiązka kokpitu łączy się z wiązką podłogową - wymienia jeden sygnał.
Sygnały z przycisków:
Zasilanie stałe,
Zasilanie po stacyjce,
Podświetlanie przycisków
"-",
Sygnał do modułów siedzeń.
Po części masz rację 3 kable są "przechodnie",idą na niebieską wtyczkę BCM'a C1BP02-C-67=Zasilanie ,C1BP02-C-68=Zasilanie po zapłonie i C1BP02-C-54=Podświetlenie przycisku.
Tak na dobrą sprawę wszystkie te sygnały można z powodzeniem wziąć z innego miejsca,nie bawiąc się w zmianę/modyfikację wiązki kokpitu.
No i stało się - wczoraj spotkanie z Łukaszem - kilka godzin i mam podgrzewanie foteli. Przypominam - miałem wszystko oprócz kawałka instalacji z wiązki tunelu do BCM. Łukasz zrobił tak że mam normalnie wiązkę jak z fabryki - nic nie kombinowane - normalnie oryginał :-).
Podgrzewanie tyłeczka cieszy, ale jeszcze bardziej widok przy pracy prawdziwego fachowca i fascynata marki. Łukasz - jeszcze raz dziękuję - pełen szacun
Mam nieodparte wrażenie że spotkamy się jeszcze przy kolejnym update mojego autka
Mariusz
PS
Normalnie, jakby mi ktoś kiedyś powiedział że spędzę z facetem kilka godzin bez grama gorzałki i będę się doskonale bawił przed własnym garażem - normalnie bym nie uwierzył. Aż do wczoraj. Aha - i wszelkie komentarze o tęczy są zbędne :-))))
Ja mam taka wiązkę. Ale czas moge mieć troszkę dłuższy. [emoji39]
artur1970 26-08-2016, 13:02 lsulima - Łukasz oczekujemy oficjalnego dementi. Choć fakty są przeciwko Tobie :027:
Winny się tłumaczy.
Pozdrowienia,
Chcę zainstalować przednie podgrzewane fotele, ale mam problem.
Istnieją tylko dwa przewody wchodzące w tunelu środkowym. Jednak bezpieczniki do podgrzewanych siedzeń w tylnej części skrzynki przyłączeniowej są obecne. Przewody prowadzące do siedzeń są również tam.
Tylko przewody zawarte w tunelu środkowym brakuje. Czy ktoś może pomóc?
Przepraszam za mój zły polski, jestem z Czech.
Tylko przewody zawarte w tunelu środkowym brakuje. Czy ktoś może pomóc?
Będziesz potrzebował wiązkę tunelu środkowego od podgrzewanych siedzeń i z tego co widzę na zdjęciu to w dolnej wtyczce też brakuje Ci przewodów które idą do Bcm(będziesz musiał dołożyć bodajże 3 przewody)
Jako, że właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem Mondeo Mk IV (przed liftem) chciałbym też dołożyć ogrzewanie przednich foteli (miałem wcześniej w Focusie i bardzo lubiłem).
Przeczytałem ten opis (świetna robota Panowie!) jednak mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów:
W wiązce podłogowej nie ma zasilania ogrzewania (Piny 9/10 i 17/18 puste - zdjęcie 1). Rozumiem, że w takim przypadku należy przeciągnąć kable z tylnej skrzynki (jak jest w niej prąd, jeszcze nie sprawdzałem), tak?
Wie ktoś jak się do tego zabrać? Co trzeba rozebrać, którędy przepuścić kable itp?
Żeby sprawdzić czy mam prąd wystarczy że na włączonym zapłonie przyłożę miernik uniwersalny do jednego z pinów zaznaczonych gniazd bezpieczników i do karoserii?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Nikt nie pomoże?
Mam już maty i przycisk, z grubsza wiem jak zdjąć fotele (w majówkę powalczę) Dodatkowe pytania, na które ktoś z Was może zna odpowiedź:
3. Czy uzupełnienie wiązki podłogowej od tylnej skrzynki bezpieczników do kostek foteli i dołożenie 2 bezpieczników wystarczy?
4. Jaki przekrój kabli dobrać pod maty grzewcze?
Z góry dzięki
artur1970 30-04-2017, 09:05 rasmo - a może zakup oryginalne kabelki z pinami potrzebne do grzania foteli?
mam na zbyciu - więcej na PW
a masz wiązkę tunelu do przycisku?
Cześć,
wiązkę tunelu z wyjściem na przycisk mam.
Co do kabelków - kupiłem linki 1,5, powinny wystarczyć na 15A.
Ale o PIN ach nie pomyślalem. Myślałem, że są we wtyczce...
Sprawdzę dziś i jakby co dam znać na PW.
Ale najwiękzy problem póki co to dla mnie demontaż wnętrza, żeby dostać sie do kabli.
Jakieś sugestie?
artur1970 01-05-2017, 22:27 Ale o PIN ach nie pomyślalem. Myślałem, że są we wtyczce...
Ale najwiękzy problem póki co to dla mnie demontaż wnętrza, żeby dostać sie do kabli.
Jakieś sugestie?
pinów nie szukaj, bo i tak ich nie będzie. A piny i puszka bezpieczników?
Demontaż zacznij od wyjęcia foteli. potem plastikowych nakładek i wyjęcie wykładziny. z tyłu musisz odkręcić siedziska tylnej kanapy i odgiąć wykładzinę.
metmusic 09-05-2017, 22:36 No dobra, a ja troche bym poszedł na łatwiznę (brak czasu) i komuś kto robił to już w polifcie po prostu zlecił. Jacyś chętni? Jedyne co udało mi się do tej pory sprawdzić to to, że mam odpowiednie bezpieczniki. Nie mam na pewno wiązki do przełącznika, co z resztą nie wiem.
Witam, jestem w trakcie podłączania podgrzewanych i wentylowanych foteli w moim mondku ,niestety w wiekrzosci nie ma fabrycznej instalacji. Na chwile obecna udało mi się dołożyć przewód w tunelu środkowym do przycisków (przyciski świecą i reagują na regulacje ) niestety nie mam ani bezpieczników w bagażniku ani nie dochodzą przewody do kostki pod fotelami .Zastanawiam się gdzie idą przewody z tunelu środkowego bo nie dochodzą do kostki w fotelach. Jak możecie to napiszcie jak jest poprowadzona instalacja , jakie idą przewody skąd dokąd i najlepiej w jakich kolorach , mam schemat ale niestety nie wszystko jest dla mnie zrozumiałe :). Może jest ktoś z okolic Będzina kto się na tym zna i może pomoc w rozwiązaniu tego problemu :)
metmusic 12-05-2017, 06:33 A wiązkę do foteli masz?
No więc tego nie sprawdziłem bo nie ma tam wygodnego dostępu... da radę to jakoś zobaczyć bez wymontowania fotela? Nie bardzo mogę poradzić sobie ze zdjęciem puszki z zaczepu jak fotel jest przykręcony.
Nie bardzo mogę poradzić sobie ze zdjęciem puszki z zaczepu jak fotel jest przykręcony.
Bo tam jest wkręcona śruba, którą wykręcasz kluczem o rozmiarze 7. Wtedy dopiero możesz wypiąć wtyczkę fotela.
metmusic 12-05-2017, 06:43 Bo tam jest wkręcona śruba
I to chyba od przodu?... a przód jest zabudowany.
Zastanawiam się gdzie idą przewody z tunelu środkowego bo nie dochodzą do kostki w fotelach.
Piny 2, 3 i 6 z szarej kostki idą do BCM-a.
Pin 4 (czarny) to masa,
Pin 8 (brązowy) idzie do złącza C23-A/B i stamtąd do foteli.
Bump: I to chyba od przodu?... a przód jest zabudowany.
Masz zabudowany od przodu fotel?
metmusic 12-05-2017, 08:39 Masz zabudowany od przodu fotel?
Jest coś w rodzaju listwy / plastiku między siedziskiem a podłoga która zasłania dostęp od przodu. Oczywiście oryginalne tak jak plastiki z lewej czy prawej strony fotela
Jest coś w rodzaju listwy / plastiku między siedziskiem a podłoga która zasłania dostęp od przodu. Oczywiście oryginalne tak jak plastiki z lewej czy prawej strony fotela
Nie idzie tego zdemontować?
metmusic 12-05-2017, 08:45 Nie idzie tego zdemontować?
Na pewno da radę ale pewnie łatwiej jak odkręcę fotel... poza tym jakbym zdemontował ten plastik to pewnie już dostałbym się do puszki bez odkręcania jej. Czy i tak trzeba odkręcić żeby zdjąć obudowę i zobaczyć wiązki?
Jak masz czarny plastik to masz fotel w Full prądzie i zdemontowanie czarnego plastiku nic Ci nie da bo i tak silnik będzie Ci przeszkadzał by odkręcić śrubę spinającą gniazdo z wtyczką.
bo i tak silnik będzie Ci przeszkadzał by odkręcić śrubę spinającą gniazdo z wtyczką
No ale gniazdo można "wypiąć" przed rozłączeniem?
metmusic 12-05-2017, 09:47 masz fotel w Full prądzie
tak, mam fotel w full prądzie.No ale gniazdo można "wypiąć" przed rozłączeniem?
jak zasłania je silnik to chyba ciężko będzie wypiąć...
jak zasłania je silnik to chyba ciężko będzie wypiąć...
Bez rozpinania - "odłączyć gniazdo od stelaża fotela". Dopiero później odkręcić śrubkę i wypiąć wtyczkę z gniazda.
metmusic 12-05-2017, 14:16 odłączyć gniazdo od stelaża fotela
Myślałem, że właśnie tego nie da się zrobić bez odkręcania śrubki.
Myślałem, że właśnie tego nie da się zrobić bez odkręcania śrubki.
Nie, śrubka jest od tego, żeby wtyczka (element po stronie instalacji podłogowej) nie "wypadła" przypadkowo z gniazda (elementu po stronie instalacji samego fotela)
artur1970 12-05-2017, 14:53 Zobacz w bagażniku - ile i jakie masz puszki bezpieczników.
Może spróbować wymacać to zabezpieczenie i zdjąć ze stelaża bez rozpinania.
https://www.youtube.com/watch?v=Ve35DX44vKM
metmusic 12-05-2017, 19:12 Zobacz w bagażniku - ile i jakie masz puszki bezpieczników.
3 puszki, bezpieczniki grzania foteli obsadzone
metmusic 12-05-2017, 19:13 Może spróbować wymacać to zabezpieczenie i zdjąć ze stelaża bez rozpinania.
O i to jest pomocne. Dzięki :)
3 puszki, bezpieczniki grzania foteli obsadzone
To powinieneś mieć i w wiązce do foteli odpowiednie kable.
Tak właściwie to występowały fotele w wersji full elektryka bez grzania pośladków? Może wystarczy jak wsadzisz wiązkę w tunel środkowy i przyciski?
Tak właściwie to występowały fotele w wersji full elektryka bez grzania pośladków?
Pewnie.
Pewnie.
W sumie w fordzie wszystko jest możliwe...
artur1970 12-05-2017, 19:48 Tak właściwie to występowały fotele w wersji full elektryka bez grzania pośladków?
Pamiętaj, że w Europie są kraje gdzie zimy są tylko z nazwy np. Hiszpania
i grzane fotele nie są popularne :619:
Pamiętaj, że w Europie są kraje gdzie zimy są tylko z nazwy np. Hiszpania
Zdziwił byś się jak może w hiszpanii dupa zmarznąć. http://loza.nazwa.pl/zakonacporady/forum/images/smilies/hmm.gif
metmusic 12-05-2017, 23:32 Pamiętaj, że w Europie są kraje gdzie zimy są tylko z nazwy np. Hiszpania
i grzane fotele nie są popularne :619:
Ten jest z Holandii. Najwidoczniej komuś nie było to potrzebne. Tak samo jest z grzanymi szybami. Angliki i Francuzy często nie maja
Głoson dzięki za informacje ,czyli jesli świecą mi przyciski to znaczy ze mam wiązkę do BCM. Jakich jeszcze przewodów mi brakuje żeby to cudo zadziałało ( nie mam obsadzonych bezpieczników z tylu w bagażniku ) ?
Ten jest z Holandii.
Też mam Holendra. Full elektryka foteli, bezpieczniki od grzania obsadzone, ale grzania nie było. Brakowało odpowiedniej wiązki w tunelu (no i oczywiście mat i przełącznika :) )
Witam. Szukałem i nie znalazłem niestety. Ja u siebie w mondi mam przyciski które działaja ale nie mam wiązki do foteli podpowie mi ktoś jak je poprowadzić bądź czy są możliwe do kupienia takie wiązki. przyciski normalnie po wduszeniu sie zapalaja tylko nie mam wiązek w ktore mozna wpiac maty
dziwne są przyciski a nie ma wiązek do foteli?
metmusic 21-10-2017, 17:06 Potrzebuję pomocy, jestem w połowie dokładania mat. Mam już przyklejone do siedziska i przeprowadzone na spód, teraz zakładam matę oparcia ale nie mam pojęcia, którędy pójść z jej kablem na spód. Tym samym otworem co mata siedziska nie bardzo bo ta zacznie odstawać, otworem obok czyli tym gdzie idą przewody czujnik obecności (pasażera) też nie bardzo bo będzie odstawać kabel na mój gust... jakoś bokiem jest fabrycznie prowadzony?
Kabel idzie bokiem,tą sama drogą co kabelek od poduszki.
metmusic 21-10-2017, 18:15 Kabel idzie bokiem,tą sama drogą co kabelek od poduszki.
Dzięki, właśnie do tego doszedłem :)
metmusic 22-10-2017, 16:12 Zamontowane, złożone, grzeje :) Jeszcze jedno. Czy podłużna biała wtyczka będąca połączeniem maty siedziska z matą oparcia oryginalnie montowana jest do otworu stelaża uchwytem jak w załączniku?
W opcji z wentylacją siedzeń,nie ma tam nic poza opaską zaciskową(biała wtyczka z gniazdem jest przymocowana do instalacji/wiazki pod fotelem).
metmusic 22-10-2017, 16:54 W opcji z wentylacją siedzeń,nie ma tam nic poza opaską zaciskową(biała wtyczka z gniazdem jest przymocowana do instalacji/wiazki pod fotelem).
Pytam bo ta biała wtyczka wizualnie pasuje mi na ten uchwyt-szynę. Nie wiem czy w rzeczywistości by przypasowała bo ni mam takiego uchwytu. Czyli mówisz ze wisi pod spodem „w powietrzu” jedynie spięta opaską z innymi?
metmusic 22-10-2017, 18:10 O tak jest
Dzięki. Widzę w każdym fotelu składali w innym miejscu, jak im kable się w fabryce układały [emoji6]
metmusic 23-10-2017, 15:25 Czy maty grzewcze są inne dla foteli z samym grzaniem i inne dla foteli z grzaniem i wentylacją? W katalogu wystepują jako różne.
1723215: Ogrzew.siedz. kier.-zmien.temp., Z ogrzew.siedz.pasaż.-zmien.temp.
1723216: Z podgrz. i schładz. siedz. kier., Z podgrz. i schładz. siedz. pasaż.
metmusic 23-10-2017, 15:51 Tak,są inne.
Dzięki. A wiązka tunelu?
A wiązka tunelu?
Taka sama
Bump: Tak wyglądają maty do foteli wentylowanych
metmusic 24-10-2017, 10:36 Taka sama
Bump: Tak wyglądają maty do foteli wentylowanych
Zwątpiłem czy wiązka jest taka sama bo jak zobaczyłem w katalogu ile jest wiązek tunelu to się za głowę złapalem. Do Mondeo MK4 naliczyłem ze 30 różnych (oczywiście w zależności od rocznika również). Niby tylko kwestia obsługi grzania/wetylowania/keyless/hamulca/zapalniczki, a USB i AUX w podłokietniku to oddzielna wiązka, a wyprodukowali ich tak dużo różnych
Faktycznie maty wentylowanych zupełnie inne. Nie wiedziałem.
metmusic 29-10-2017, 15:28 Jakie graty potrzebne są do założenia grzania tylnej kanapy?
1. Przyciski na tunel
2. Tylna ścianka tunelu z otworem na przyciski
3. Wiązka tunelu obsługująca grzanie tylnej kanapy
4. Maty tylnej kanapy (ma ktoś zdjęcia?)
Wiązkę do tylnej kanapy mam doprowadzona po lewej i po prawej pod siedziskiem. Coś jeszcze? Ma ktoś części na tego moda? :)
Maty można wziąć z MK3 po lifcie. Pisałem o tym tutaj:
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2807761&postcount=5
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2705726&postcount=90
najtrudniej zdobyć tą zaślepkę i maty.Chociaż maty pasują od mk3 poliftowego tylko są węższe, a wiązkę zawsze można dorobić
metmusic 29-10-2017, 16:49 a wiązkę zawsze można dorobić
O której wiązce mówisz?Maty można wziąć z MK3 po lifcie
Ok, dzięki. Pytanie co trudniejsze w zdobyciu ;)
Osobiście więcej grzanych kanap widziałem do MK3 niż do MK4. Samych mat grzewczych na tył nigdzie nie spotkałem.
Jak mam maty z MK3 oraz włącznik MK4 taki sam jest na przodzie i na tyle.
O której wiązce mówisz?
o wiązce w tunelu środkowym
metmusic 29-10-2017, 18:19 o wiązce w tunelu środkowym
Nie jestem zwolennikiem „przeróbek”. W miarę możliwości wole kompletna oryginalna wiązkę. Pytanie czy łatwo dostać...
jak pójdziesz do aso to pewnie bez problemu tylko cena będzie spora, a na rynku wtórnym trochę ciężko bo sprzedają to z całym tunelem środkowym
Zabieram się za uruchomienie swoich grzanych foteli. Przewertowałem kilka tematów i mam takie pytanie, ta szafa wtyczka w tunelu (co idzie do tylniej zapalniczki) mam w niej po obu stronach tylko po 2 kable, to będzie duży problem ?
zależy tylko od Ciebie jak lubisz majsterkować i nie boisz się lutownicy to raczej nie duży problem.Praktycznie wszystko znajdziesz w tym temacie
metmusic 11-12-2017, 16:40 Zastanawiam się czy profil siedzeń (gąbek) w standardowych materiałowych fotelach jest inny niż w alcantarze. Mam opcje kupienia w dobrej cenie materiałowe fotele z grzaniem i wentylacja w pełnym prądzie i pamięcią i mógłbym nałożyć na nie swoją tapicerkę alcantara. Pytanie czy to nie będzie zupełnie inny fotel? I albo tapicerka nie będzie pasować albo po prostu będzie „o innej wygodzie”. Ma ktoś jakieś doświadczenia?
czy profil siedzeń (gąbek) w standardowych materiałowych fotelach jest inny niż w alcantarze
Jest inny.
metmusic 11-12-2017, 18:00 Jest inny.
Dzieki, tak, już to sprawdziłem... alcantara ma siedzisko "Sportowe siedzenie przednie" 1761794 i plecy też inne 1761806 i 1761802 w wersji Sport
metmusic 18-12-2017, 18:59 Przydao by się więcej fotek bo temat nie jest prosty
Natomiast jeżeli chcemy zdjąć w całości tapicerkę z oparcia to kolejnym krokiem jest odpięcie od tyłu plastikowej szyny od stelaża oparcia (niestety brak zdjęcia) i wypchnięcie tego zapięcia na zewnętrzna stronę oparcia (fot.22) oraz demontaż poduszki powietrznej (fot.23)
13. Ostatnim krokiem jest wyciągnięcie plastikowych prowadnic zagłówków (brak zdjęć)
Walczę z całkowitym zdjęciem tapicerki z oparcia i doszedłem do kroku tylnej górnej szyny i prowadnic zagłówków. Za chiny nie mogę sobie z tym poradzić... jakieś wskazówki?
Prowadnice zagłówków bardzo prosto się wyjmuje,tylko trzeba wiedzieć jak-popatrz na zdjęcia na allegro jak są one zbudowane i będziesz wiedział z czym to się je.Ja używam do tego drutu w kształcie L.
metmusic 18-12-2017, 20:12 Prowadnice zagłówków bardzo prosto się wyjmuje,tylko trzeba wiedzieć jak-popatrz na zdjęcia na allegro jak są one zbudowane i będziesz wiedział z czym to się je.Ja używam do tego drutu w kształcie L.
Oglądam, oglądam i nic mi to nie mówi :) od strony zagłówka czy od strony wnętrza fotelu trzeba podważyć tę zapadkę?
Ja podważam od strony pręcika zagłówka,oczywiście bez zagłówka.Jakby co to i cienkim wkrętakiem także da radę.
metmusic 18-12-2017, 20:34 Ja podważam od strony pręcika zagłówka,oczywiście bez zagłówka.Jakby co to i cienkim wkrętakiem także da radę.
Bo tę zapadkę trzeba wcisnąć w środku i pociągnąć całą prowadnice na zewnątrz jednocześnie?
Podważam zapadkę i ciągnę plastik do góry-na zewnątrz fotela.
metmusic 18-12-2017, 20:47 Podważam zapadkę i ciągnę plastik do góry-na zewnątrz fotela.
Zapadkę podważyć = zahaczyć i pociągnąć do osi (środka) czy wcisnąć na zasadzie dźwigni od osi na zewnatrz ? Wybacz za tak szczegółowe pytania ale dłubie i ani rusz co bym nie robił :/
Ten języczek co jest u góry trzeba wciągnąć do środka.Chodzi mi o prawy plastik na zdjęciu na tej aukcji.
http://allegro.pl/uchwyt-mocowanie-zaglowka-przod-s-max-2-0-16v-2007-i6560085305.html
metmusic 18-12-2017, 20:58 Tego się obawiałem. Bez narzędzia o odpowiednim kształcie ani rusz :/
metmusic 18-12-2017, 21:17 Udało się. Mam lepsza metodę. Ściągnąć najpierw z tylnej szyny i dostęp do tej zapadki jest łatwy - od tyłu fotela
Mam lepsza metodę. Ściągnąć najpierw z tylnej szyny i dostęp do tej zapadki jest łatwy - od tyłu fotela
Ja nie miałem takiej możliwości bo wymieniałem tylko plastiki z niebieskich na czarne ;).
metmusic 18-12-2017, 21:27 Ja nie miałem takiej możliwości bo wymieniałem tylko plastiki z niebieskich na czarne ;).
No tak, to inna sytuacja.
Ja mam jeszcze jedną zagwozdke - te długie plastikowe szyny/zaczepy tapicerki są dość mocno osadzone i trochę się je niszczy/odkształca ściągając - jakieś rady? :)
jakieś rady?
Delikatnie i da się ich użyć kolejny raz praktycznie bez szwanku.
metmusic 18-12-2017, 21:39 Delikatnie i da się ich użyć kolejny raz praktycznie bez szwanku.
Zgadza się ale mimo wszytko trzeba trochę siły użyć i gną się nieco, ciekawe jak podchodzą do tego w serwisie. Tak czy inaczej udało się... mam golasa :) Dziękuję za pomoc
Witam, niestety w innym wątku nikt mi nie odpisał od dobrego tygodnia, może tutaj mi ktoś rozwieje moje wątpliwości w kwestii uruchomienia grzania foteli, fotele mam juz zamontowane, przegrzebałem kilka wątków i mam jeszcze kilka pytań.
Mam wersje Ambiente, chyba Silver z PL, i bieda z okablowaniem.
> Brak przewodów od foteli do tunelu ( to wiem, że bede musiał dokupić )
> W tunelu w szarej wtyczce, tylko po 2 przewody po obu stronach <- tutaj widze największy problem, czy to idzie uzupełnić bez rozbierania deski ? Podpiete tylko gniadko zapalniczki z tyłu.
> Brak drugiej skrzynki bezpieczników w bagażniku, z tego co czytam to mozna ją pominąć?
Wiem, że napewno potrzebuje kabli od foteli (kostki pod fotelem) do tunelu -> szara wtyczka oraz do samego przęłącznika. Co jeszcze będzie niezbędne ?
czy to idzie uzupełnić bez rozbierania deski
deski nie musisz rozbierać, tylko wyjąc wykładzinę .Przewody układasz przy starej wiązce i wpinasz się do bcm
Panowie inny temat. W wiązce wychodzącej z podłogi do wtyki fotela PASAŻERA idą 3 kable na piny do grzania a pin 18 nie jest obsadzony. To normalne czy coś trzeba dolozyć?? Ktoś kiedyś w ktoryms watku pisał że tylmo kierowca ma 4 piny bo to jakaś dodatkowa masa a kto inny zripostował że z obu stron jest tak samo. To wkoncu jak??
lechu_jr 31-01-2018, 17:29 Cześć, podłączam właśnie podgrzewanie przednich foteli. Niestety nie mam w ogóle instalacji, łącznie z tym że nie ma skrzynki bezpieczników w bagażniku. Generalnie schemat mam obcykany, powinno pójść dobrze. Problem tylko w tym że nie przypuszczałem że podłączenie tylnej skrzynki bezpieczników będzie się różnic w przedlifcie i w polifcie i tu mam pytanie. Skrzynkę bezpieczników kupiłem z przedlifta,a auto mam polift. W przedlifcie zasilanie skrzynki (przewód zielono czerwony)z pinów 213 i 210 wychodzą dwa przewody łączą się w jeden i idą na bezpiecznik F20 pin k1.Natomiast w polifcie idzie to jako dwa przewody.Na piny K1(bezpiecznik F20) i J1 (bezpiecznik F19). Jak powinienem to teraz podłączyć : tak jak mam jednym przewodem czyli jako z dwóch w jeden i to na K1, czy rozciąć te przewody i jeden puścić na K1 a drugi na J1
Gasior83 25-03-2018, 12:23 Koledzy jak wypina się wtyczki z kostki pod fotelem?
klocolus 29-03-2018, 14:48 Koledzy jak wypina się wtyczki z kostki pod fotelem?
W tej dużej czarnej zbiorczej wtyczce są zatrzaski, trzeba je odchylić.
Gasior83 29-03-2018, 16:10 Dziękuje :)
Krystek1985 02-04-2018, 20:50 mam problem z uruchomieniem grzanych foteli wszystko posiadam według opisu ale mat nie grzeja gdzie moze byc problem
a nie trzeba ich ustawić w centralnej konfiguracji.Instalację miałeś czy dokładałeś?
Krystek1985 03-04-2018, 19:20 Witam instalacja jest w orginale w aucie bezpiecziki sa w bagażniku do grzania przednich foteli i tylnej kanapie wszystko sprawdzone jak w opisie na poczatku wątku maty kupione z mk3 lifta instalacja brakująca do włacznika dołozona tez z lifta bez kabinacji zmiany kolorów włacznik działa podswietla sie działa w górę i w dół włacznik tez jest z mk3 lifta moze to wina przełacznika?
Bez aktywacji tez powinno działać. Może uszkodzony jest przełącznik.
Krystek1985 03-04-2018, 20:28 Przełącznik niby chodzi normalnie diody sie podświetlają w góre i w dół nie mam przełącznika na podmianę
a może coś nie tak z matami
Może.
Krystek1985 03-04-2018, 20:34 Innej opocji sprawdzenia nie mam tylko u siebie w aucie nie chce ich podłączać bezpośrednio pod prąd miernik tez nie pokazał napiecia na kostkach 9/10 ani 17/18 przełacznik włączony
Krystek1985 04-04-2018, 20:52 Witam temat udało sie opanować maty grzeją teraz tylko montaż mam pytanko sprawdzając instalacje posiadam również instalacje pod tylna kanapa ma ktoś może zdjęcia instalacji w podłokietniku która sie podpina do włacznika grzania ? znalazłem temat ale nimoge otworzyc zdjęć
Bump: Witam udało sie opanować maty grzeją ma ktoś może zdjecia jak wpiać tylne maty pod kanapą ?
Z ta szafa wtyczka w tunelu (co idzie do tylniej zapalniczki) mam w niej po obu stronach tylko po 2 kable, to będzie duży problem ?
o ile pamiętam to przednia i środkowa zapalniczka to ten sam bezpiecznik...
dopiero zapalniczka w bagażniku jest na osobnym bezpieczniku.
Krystek1985 06-04-2018, 19:55 Witam okazała sie błachostka zle wpiete wtyczki
Thomas19872 09-05-2018, 14:43 Tak ostatnio patrzyłem za matami do foteli, takie maty kosztują około 200zł, chyba lepiej kupić fotel podgrzewany i go przełożyć ?
boniek37 29-07-2018, 08:54 mam mały problem u mnie w instalacji auta do szarej wtyczki dochodzą dwa przewody tylko (zasilanie zapalniczki). mam pytanie skąd pociągnąć pozostałe 5 przewodów do tej wtyczki?
Trochę dziwna ta twoja wersja wyposażenia.3 skrzynki z tyłu i brak przewodów w kostce.W tym temacie są schematy i według nich dołożysz sobie brakujące przewody.3 przewody idą z bcm ,dwa pozostałe to, (masa i sygnał z mat)
boniek37 29-07-2018, 21:58 a jeszcze zauważyłem, że 18 pin nie jest obsadzony w kostce pod fotelem. skąd go pociągnąć?
boniek37 30-07-2018, 15:09 ok :) i skąd ją najlepiej podciągnąć?? oraz co z pozostałymi 5 przewodami w szarej kostce w tunelu?
masę możesz sobie podciągnąć z boku progu.Zarobisz oczko i przykręcisz do progu.Co do szarej wtyczki 3 przewody idą z bcm ,dwa pozostałe to, (masa i sygnał z mat) .Tak w ogóle masz schemat podgrzewanych foteli?
boniek37 30-07-2018, 21:29 schemat mam. już coś Łukasz mi wytłumaczył, ale kurcze nadal mam dylemat jak znaleźć te przewody. masa jednak do fotela nie potrzebna. bo tylko w jednym fotelu musi być pin 18 zajęty.
popatrz dobrze w schemat i wszystko będziesz wiedział co i jak
boniek37 31-07-2018, 15:33 Patrze i kurde nie za bardzo kumam
Znajdź na schemacie ( Smart Junction Box).Zobacz dokąd idzie przewód BN-GN, VT, BN, BN,i BK.Teraz to już powinieneś wiedzieć co i jak.
Orientuje się ktoś może kiedy (od jakiego rocznika) szara duża wtyczka wiązki ogrzewania foteli (w tunelu) została zastąpiona białą?
artur1970 23-08-2018, 19:37 2013
jacekk015 05-09-2018, 18:38 Pytanie retoryczne.
Jaki jest czas, zimą, od włączenia grzania do uczucia ciepła?
Czy w środowisku czysto miejskim, krótkie odcinki, jest sens dokładania?
Rano auto z garażu wyjeżdża, ale po pracy już jest mróz.
Teoretycznie odpalasz auto i odśnieżasz kilka minut.
Rozumiem, že zadając pytanie retoryczne nie oczekujesz odpowiedzi?
Ile czasu to nie mierzyłem, ale szybciej zaczynają grzać niż nagrzewnica powietrza.
andrewem 10-10-2018, 21:28 Panowie mam super ubogą wersję kabli. Czy ktoś z pomorza jest w stanie pomóc mi w instalacji? Fotele wymienione, przycisk z kablem mam, wtyczki pod fotele nadal szukam. Z tyłu jedna skrzynka, a z przodu do wtyczki dochodzą tylko kable od zapalniczki.
To jak chcesz zrobić by wyglądało jak oryginał to warto zakupić wiązkę wnętrza i podokładać do Twojej wiązki co trzeba.
irmscher2 14-10-2018, 20:26 A przerabiał ktoś podświetlenie przełącznika z mk3 na mk4 jakie są potrzebne rezystory ile i kture wymienić
Ja przerabiałem,ale wymieniałem tylko diody z zielonych na czerwone.
qrczakos 14-10-2018, 20:53 Ja przerabiałem,ale wymieniałem tylko diody z zielonych na czerwone.
podrzucisz jakie diody są potrzebne? też mam z mk3 i chętnie bym wymienił diody
Pytanie retoryczne.
Jaki jest czas, zimą, od włączenia grzania do uczucia ciepła?
zależy na jaką wartość nastawisz.
jak dasz 5 czyli max, po przejechaniu kilku metrów już coś czuć, przez grubą kurtkę/spodnie :)
jeśli dasz 1 to długo-długo nic, po 20minutach czujesz że siedzenie nie jest zimne ale nie wiesz czy ty je nagrzałeś czy grzałka :)
podrzucisz jakie diody są potrzebne? też mam z mk3 i chętnie bym wymienił diody
Jesteś z Piły, przerabiałem temat i mam odpowiednie diody jak jesteś zainteresowany pisz a priv.
rsfordfan 20-11-2018, 19:14 Witam,
Dołożyłem u siebie grzane fotele - niestety zasilanie zrobiłem na partyzanta podpinając się do zapalniczki której i tak nie używam, reszta jak fabryka chciała. Nie miałem tylnej skrzynki bezpieczników i chciałem sobie ułatwić... Wszystko działa, fotele grzeją ale... niestety losowo znika zasilanie zapalniczki i mat. Obstawiam, że BCM tnie zasilanie? Czy jestem w błędzie? Jakieś pomysły na naprawę tego czy czeka mnie jednak dołożenie drugiej skrzyni bezpieczników i zrobienie zasilania po bożemu? ;)
Mondeo mk4 LIFT 2010r
IMO zapalniczka jest odcinana po ok. 30 min PO WYŁĄCZENIU zapłonu
rsfordfan 20-11-2018, 22:22 Wiem, tylko u mnie napięcie zanika losowo. Np jadę sobie około 30 km i grzane stołki działają i nagle koniec, traci się zasilanie. Innym razem odpalę auto i już tego zasilania nie ma, przejadę parę kilometrów i się pojawi lub pojawi się przy następnym uruchomieniu silnika.
andrewem 26-11-2018, 16:58 Panowie, wymieniłem instalację wnętrza, stołki z grzaniem podpięte ale brakuje mi tego kawałka instalacji od przycisku do bcm. Niestety nie czuję się pewnie z lutownicą. Czy ktoś z pomorza byłby w stanie pomóc mi w tym temacie?
Ja się czuje pewnie z lutownicą i nie takie rzeczy robiłem,ale cierpię na permanentny brak czasu,więc jeśli ci się jakoś super nie spieszy to możemy razem podziałać ;)
andrewem 26-11-2018, 19:21 Super! Nie spieszy mi się o tyle, że jeszcze specjalnie rano mrozu nie ma
4.
Zgodnie z tym, co pojawiało się w temacie, który podałem na początku, okazało się, że w polifcie zamienione są kable z pinów 3 i 8.
Rozpiska pinów w szarej wtyczce:
1 - brązowo-biały („+” tylnego gniazda zapalniczki)
2 - biało-czerwony (pamięć wyłącznika, do pinu 6 przełącznika)
3 - brązowy (zasilanie +12V, do pinu 4 przełącznika)
4 - czarny (masa, do pinu 1 przełącznika)
5 - biało-czarny („-” tylnego gniazda zapalniczki)
6 - brązowy (podświetlenie przełącznika, do pinu 3 przełącznika)
7 - pusty
8 - fioletowy (sygnał sterujący do modułów mat, do pinu 2 przełącznika)
9 - żótło-pomarańczowy (do podgrzewania tylnej kanapy)
10 - pusty
u mnie są również zamienione fioletowy z brązowym:
3 - mam fioletowy
8 - mam brązowy
zgodnie z fotką.
dziękuję za opis 'pinologii' - pomógł o tyle, że nie muszę kombinować pt. "jak wyłączyć grzanie pasożytom na tylnej kanapie" - w zestawie grzewczym który zanabyłem https://pl.aliexpress.com/item/2-seats-installed-Seat-Covers-warm-heated-seats-Automobiles-universal-Carbon-Fiber-Heated-Seat-Heater-12V/32615428319.html?spm=a2g17.10010108.1000016.1.692b 6dc1Fow97Q&isOrigTitle=true u Chińczyka, są 3 kabelki. Biały 'dozwala' na grzanie (czerwony i czarny wiadomo). Chodziło o to, aby nie dopuszczać do sytuacji że dzieciaki wysiądą a kanapa nadal grzeje powietrze a kierowca niczego nieświadomy.
Planowałem 'dozwalanie' sprząc ze starowaniem opuszczania tylnych okien - ale "się nie da" bo to moduł robi a nie sygnał na kabelku.
Więc 'dozwalanie' będzie brane z podświetlenia guzików grzania przednich foteli. Czyli pin 6. :)
anfibear 07-01-2019, 12:06 Witajcie,
Zostałem tydzień temu szczęśliwym posiadaczem MONDEO MK4.
Mam jednak problem z podgrzewanym siedzeniem kierowcy.
Pomimo świecących lampek w przełączniku, nie działa.
Bezpiecznik jest OK.
Dziś zauważyłem, że nie reaguje również czujnik od zapięcia pasów kierowcy.
Domyślam się, że jedno z drugim w jakimś stopniu się łączy ;)
Czujnik u pasażera działa.
Jest ktoś z Warszawy, kto byłby w stanie poświęcić chwilę i zerknąć co może być tego przyczyną?
Z góry dzięki :)
maty grzewcze nie zgłaszają żadnych błędów, więc w komputerze nic nie zgłosi, ale może coś porobione jest w fotelu (bo nie reaguje czujnik zapięcia pasa) albo padnięty jest włącznik ogrzewania (mogę założyć mój na próbę)
Czasami forscan zgłasza.
włącznik nie ma CANa więc błędy typu zwarcie może zgłaszać tylko BCM
anyway, sprawdzić błędy komputerem też potrafię ;)
Witajcie,
Zostałem tydzień temu szczęśliwym posiadaczem MONDEO MK4.
Mam jednak problem :)
:one::one:
Coś bym powiedział o Fordach:)
To ten co sprzedajesz?
anfibear 07-01-2019, 13:53 Sprzedaję poprzednie swoje MONDEO, z 2008 roku.
czachorw 28-03-2019, 18:36 Czy ktoś mi jest w stanie podpowiedzieć gdzie podpiąć pin 17 do sterowania matami wiem że pin 18 to masa
irek_101 01-06-2019, 11:14 Czy jest ktoś z Warszawy kto pomugłby podłączyć grzane i wentylowane fotele trzeba dołożyć instalację mam wiązke kompletną z innego
Witam,
Szukam kogoś kto mógłby zrobić dla mnie ten kabelek od przycisków sterowania do białej kostki (najlepiej z wtyczką do przycisków z jednej strony i opisem gdzie każdy kabelek idzie z drugiej)
Kiepski ze mnie elektryk i nie wiem co to lutownica 😋
Jaki koszt?
PiotruśPan 03-08-2019, 15:48 Panowie powiedzcie mi jak sprawdzić czy fotele które kupiłem są grzane czy nie
Wysłane z mojego H8416 przy użyciu Tapatalka
artur1970 08-08-2019, 07:04 Po ilości wtyczek w instalacji fotela.
Fotel musi posiadać te wtyczki
https://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=68214&d=1451761052
Panowie powiedzcie mi jak sprawdzić czy fotele które kupiłem są grzane czy nie
Wysłane z mojego H8416 przy użyciu Tapatalka
Czy każdy fotel grzany jest zarówno wentylowany (chłodzony) ?
Chodzi mi dokładnie o mondeo mk4. Wiem że sterowanie występuje w dwóch wersjach - grzanie i grzanie/chłodzenie. Stąd moje pytanie
Czy każdy fotel grzany jest zarówno wentylowany (chłodzony) ?
Wiem że sterowanie występuje w dwóch wersjach - grzanie i grzanie/chłodzenie.Czyli odpowiedziałeś sobie już sam.
Niekoniecznie. Sterowanie może być tylko na grzanie, ale sam fotel może mieć już zainstalowane wiatraki.
Sterowanie może być tylko na grzanie, ale sam fotel może mieć już zainstalowane wiatraki.
Takie rzeczy, kiedyś dawali tylko w "ERZE".
Wentylacja fotela, to nie tylko wiatraki. To także inne gąbki, inna tapicerka, dodatkowe maty pomagające rozprowadzić powietrze.
Żeby nie ciągnąć tematu - odpowiedź na Twoje pytanie brzmi NIE!
Dzięki. Potrzebowałem konkretnej odp, będę szukał więc innego fotela.
Danielo_82 11-08-2019, 15:08 Fotel musi posiadać te wtyczki
[/IMG]
Tak z ciekawości sprawdziłem co tam u mnie we wtyczkach i widzę że mam przewody zaznaczone na zdjęciu. Przycisków nie ma i fotele nigdy nie grzały, ale kompletna instalacja do szarej wtyczki w okolicach lewarka jest. Czy to możliwe, że Ford zrobił taką niespodziankę i wystarczą klawisze wraz z kawałkiem instalacji, aby u mnie uruchomić grzanie? Poniżej foto wtyczki. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190811/5ea8f942bc9b44b3b929589c58a04ee2.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190811/4ccb1bae9a8e6c416090bf501525a9b7.jpg
ale kompletna instalacja do szarej wtyczki w okolicach...
Oczywiście jest to możliwe.
Danielo_82 11-08-2019, 15:27 No dobra, ale z tych dwóch zdjęć wtyczek można wywnioskować czy maty są czy nie?
Nieeee,mat nie ma ,ale jest instalacja pod grzane fotele we wiązce podłogowej ;)
Dokładnie tak samo było u mnie. Wiązka podłogowa jest przygotowana pod ogrzewane/wentylowane fotele. To wszystko.
Danielo_82 12-08-2019, 07:55 Dzięki za odpowiedź. Faktycznie, jak przyjrzałem się jeszcze raz, to ta obsadzona strona wtyczki, wiązką wchodzi w podłogę, natomiast druga strona jest pusta. Nie ma darmowych obiadów u Forda ;)
Nie ma darmowych obiadów u Forda
No są, ale w postaci wiązek/wtyczek.
Dla przykładu w Vw nie znajdziesz w aucie wolnych wtyczek,wszystko jest tak dobrane,że nie ma żadnych bonusów,więc cieszmy się z tego co mamy ;).
Dawid849 12-08-2019, 21:21 Witajcie , w mojej wiązce brakuje czarnego przewodu Pin 18, czy to jest problem aby to jakoś ogarnąć? . Mam już maty , przełącznik i wiązkę od włącznika. Czy jeszcze czegoś mi brakuję aby uruchomić grzane fotele ?? Co z tym czarnym przewodem??
andrewem 20-08-2019, 18:40 Panowie gdzie tutaj jest PIN c62 i c67? C54 znalazłem. Gdzie później szukać złącza c23a/b?
lukasek85 29-08-2019, 13:42 proszę kolegów o informacje czy zamiennik przycisków podgrzewanych foteli jest warty zakupu oraz czy z przyciski z mondeo mk4 pasują do s-max z 2008 roku
Wrzuć jakieś info o zamiennikach.
lukasek85 29-08-2019, 15:08 od sprzedawcy mam tylko informację że jest to zamiennik dlatego pytam czy warto zakupić taki za 110 zł czy kupić oryginał za 250 zł
rychu.zychu 30-08-2019, 00:25 proszę kolegów o informacje czy zamiennik przycisków podgrzewanych foteli jest warty zakupu oraz czy z przyciski z mondeo mk4 pasują do s-max z 2008 roku
od sprzedawcy mam tylko informację że jest to zamiennik dlatego pytam czy warto zakupić taki za 110 zł czy kupić oryginał za 250 zł
Oryginalny za 250 PLN to chyba używany , a przyciski z Mondeo Mk4 są identyczne jak w S-Max. Zamiennik działać będziesz , a kupisz taki za 80 PLN na Alieexpress.
lukasek85 30-08-2019, 08:59 Dzięki za konkretną odpowiedź
Danielo_82 30-08-2019, 09:26 Pokaże ktoś jak wygląda ten zamiennik?
rychu.zychu 30-08-2019, 23:48 Zdjęcia jak wyglądają przyciski znajdziesz w opiniach klientów na AIliExpress.
lukasek85 02-09-2019, 10:23 mam jeszcze jedno pytanie... chce założyć podgrzewanie siedzeń w s-max ale grzebiąc w tunelu znalazłem tylko jedną szarą kostkę w którą wpięty jest czujnik hamulca ręcznego.
https://allegro.pl/oferta/czujnik-hamulca-recznego-wiazka-ford-s-max-6g9t-1-8214748195
Nie wiem czy dobrze rozkminiłem temat, ale czy to właśnie do tej kostki muszę dokupić instalację od włącznika podgrzewanych siedzeń? W wątku większość osób pokazuje wiązkę tunelu z zielona i szarą kostką. Co z czujnikiem hamulca ręcznego? Prosił bym o jakieś foto poglądowe wiązki potrzebnej do przełączników.
Prosił bym o jakieś foto poglądowe wiązki potrzebnej do przełączników.https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=296808
Dawid849 08-09-2019, 18:10 Witajcie. Brakuje mi w wiązce fotela kabelka w pinie 18 od masy jak dobrze rozumiem , jak to połączyć ?? i czy ten kabelek z pinu 18 musi byc w fotelu kierowcy i pasażera ??
lukasek85 24-09-2019, 12:57 koledzy czy przy demontażu foteli wymagane jest zdjęcie klemy z akumulatora, czy wystarczy że nie będę włączał zapłonu jak będzie rozpięta główna wtyczka od fotela?
Ja przy odpinaniu poduszek zawsze odłączam zasilanie u samego źródła. Mam spokojną głowę wtedy.
wojtekswiad 03-10-2019, 21:02 Witam.
Jakiś czas temu rozlałem przypadkiem na tylnej kanapie ( materiałowej ) olej silnikowy i pomimo prania kanapa ciągle brudziła . Jak zdecydowałem się na wymianę pomyślałem że wymienię od razu na grzane i wentylowane. Dziś odebrałem z warsztatu. Za wymianę nie wzięli dużo, ale zgodnie z założeniami nie mieli przerabiać instalacji. Teraz mam funkcje które muszę "obudzić"
oba fotelem mam w opcji podnoszone elektrycznie , grzane i wentylowane, po stronie pasażera w samochodzie zero kabli, po stronie kierowcy 1 , ale z bardzo ubogą wiązką. Działa tylko podnoszenie po stronie kierowcy.
Poszukuję jakie wiązki mam dokupić, lub kogoś z okolic Białegostoku kto mi to ogarnie.
lukasek85 04-10-2019, 06:16 a wiec mam i ja podgrzewane fotele przednie w s-maxie:wink: Dzięki zawartym wielu informacjom w tym wątku nie było z tym żadnego problemu. Dziękuje za cenne informacje szanownym forumowiczom, a w szczególności koledze o nicku Parch. Wszystko działa bez problemu, a jako ciekawostkę dodam że zamówione przyciski grzanych foteli z aliexpress za 68zł z wysyłką działają bez najmniejszego problemu. Zamówiłem dokładnie te w kolorze czarnym:
https://pl.aliexpress.com/item/32968513385.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.6fc65c0fMVZ oIG
Wykonanie ładne i działają:wink: Maty podgrzewane założyłem z mondeo MK4 i mocowałem je za pomocą taśmy dwustronnej. Jeszcze raz wszystkim dziękuję i pozdrawiam
wojtekswiad 08-10-2019, 10:03 Panowie, aby skompletować potrzebne wiązki potrzebuję vin auta który ma fabrycznie przednie fotele grzane i wentylowane w MK4 HB 2011, może być na priv.
Jak ktoś ma jeszcze grzaną tylną kanapę to było by super.
Dziś sprawdziłem co jeszcze dostałem z fotelami, a nie zostało wstawione
- wiązkę z konsoli środkowej z anglika o oznaczeniu CS7T-15K857 NHC Razem z zieloną wtyczką jest biała zamiast szarej jest z innego rocznika.
- przycisk do regulacji BS7T-14D718-AB
na razie widzę, że brakuje przejścia pomiędzy wiązką a fotelami i zmienić wtyczkę z białej na szarą, lub kupić inną wiązkę
wojtekswiad 14-10-2019, 13:12 Mam pytanie
czy jak wymienię wiązkę z konsoli środkowej z 15B484
bg9t-15k857-NAA 1701693 na bg9t-15k857-NCA 1701695 z obsługą grzania tyłu (nowa w aso 100zł), oraz rozbuduję swoją wiązkę kabinową do stanu 14014A 1845716 (nowa w aso 4300zł)
to powinno mi zacząć wszystko działać w fotelach ?
A nie byłoby łatwiej przeczytać najpierw dokładnie ten temat i dodatkowo temat dotyczący podgrzewanej tylnej kanapy:
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=276038
Bo zadawane przez Ciebie pytania świadczą o tym, że próbujesz "wyważyć otwarte drzwi".
bodeek_89 01-11-2019, 19:31 [edit]
Do usunięcia
wojtekswiad 14-11-2019, 19:38 Jak widać po mnie niektórzy nie powinni zabierać się za samodzielne robienie. Zleciłem robotę fachowcom, dostarczyłem kompletną wiązkę dawcy i inne wiązki, przełączniki, fotele już włożyłem wcześniej. Dziś odebrałem auto z działającymi funkcjami foteli, grzanie/wentylowanie/winda i instalacją pod grzaną tylną kanapę.
Brakowało skrzynki z bezpiecznikami z tyłu, przewodów w wiązkach, wtyczek słowem miałem golasa i chciałem doposażyć. Całość zabrała 3 dni ( pewnie następny zrobią szybciej ).
Grzeje i wieje ( ale nie jednocześnie ), a to po tak długim czasie od decyzji zmiany do końcowego efektu najważniejsze. Koszta pominę milczeniem. Pozostaje jeszcze upolować maty tylnej kanapy lub całą kanapę grzaną i zamontować.
czy może ktoś dysponuje wiedzą jak wpiąć się przełącznikiem sterującym podgrzewaniem tylnej kanapy w wiązkę w MK4 2007r?
Marianmk4 12-01-2020, 10:41 Mam pytanie trochę z innej beczki, ma ktoś na sprzedaż lewy przedni fotel full elektryczny, nie musi mieć pamięci. Może być podarty lub jakoś inaczej uszkodzony.
|