Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2007-2010] Tarcze hamulcowe przód - co wybrać
Witam
Jak Maksia kupiłem zmieniłem tarcze na Mikody nacinane i nawiercane, jeszcze trzymają parametry, ale zastanawiam się nad wymianą na coś nowego. Na teraz tylko przód, bo tył to wielkich śladów zużycia nie widać :). Zastanawiam się nad Tarox, może ponownie Mikoda, ale może ktoś ma coś innego połączonego z fajnymi klockami i hamuje fajnie.
Mariusz
PS. Mikoda z klockami Bosch - szału nie ma :(
Polecę brembo max (nacinane, malowane proszkowo) z klockami ferodo premier. Najlepsze połączenie jakie miałem, oczywiście w ramach rozsądnej ceny. Tylko trafić na niepodrobione...
Polecę brembo max (nacinane, malowane proszkowo) z klockami ferodo premier. Najlepsze połączenie jakie miałem, oczywiście w ramach rozsądnej ceny. Tylko trafić na niepodrobione...
Kiedyś miałem klocki Ferodo i były naprawdę dobre, ale jak założyłem następne niby takie same to już była tragedia (wywaliłem po 5tyś do kosza). Pewnie tak jak piszesz :) trafić na oryginał.
Przeglądałem kilka tarcz wczoraj w sieci, ale liczę na opinie kolegów z klubu :), może ktoś się jeszcze pochwali na czym jeździ i jest zadowolony. Oczywiście w rachubę wchodzą nacinane i/lub nawiercane dodatkowo.
Mariusz
PS. Jak na złość z przodu mam te mniejsze tarcze ( 278 ) i nie wszędzie są te wymiary
jeremi376 05-01-2016, 08:30 W tamtym roku zakładałem tarcze z przodu TRW + klocki TRW ( 278 ). Przejechałem obecnie 8000 km.Spisują się bardzo dobrze cena rozsądna za zestaw na przednią oś.
Polecam.
Po zakupie auta zmieniłem obie osie.
Przód mam trw, tył bosch, bo tylko takie mieli w sklepie.
Klocki wszędzie trw i po roku jest ok.
luki6262 05-01-2016, 09:51 Polecam ATE.
Przód AD Polska tarcze, klocki fomar
To wyżej to jak auto idzie na sprzedaż i ktoś chce napisać "nowe klocki i tarcze". :-)
Na temat fomar/roulunds są takie opinie:
Okładzina klocka potrafi się ukruszyć lub wycierać jeszcze przed montażem pod naciskiem palca. Ja tych klocków nie polecam poza autami typu CC,SC,Uno,Matiz,Tico i wszystkimi małymi samochodami.
A części AD to taka jakość jak rzeczy produkowane dla hipermarketów pod ich własną marką.
wuek a jezdzisz na tym?? bo powtarzasz gnioty osób które kupiły na allegro coś co przyszło w jakimś kartoniku.
Klocki fomaru wszędzie wkładam i nigdy nie miałem z nimi problemu.
Tarcze kupiłem TRW zrobiły 1000km niecałe musiałem reklamować . Dali nowe. 1500km znowu reklamacja. AD Polska włożona, 2 wypady na lotnisku gdzie świeciły, 20 tyś zrobione i spokój.
Ja to wkładam i jestem zadowolony. Wszystkich produktów AD nie sprawdzałem możliwe że mają syf bo to pakowacz więc jak komu zlecą tak mają ale tarcze mam w moich autach i kilku co robię i nie ma problemu. Akumulatory AD Polska robi centra i też spisują się git.
Więc swoje mądrości z google zostaw dla siebie :) Poczytaj sobie w ilu miejscach są robione tarcze samochodowe.
Każdy producent ma reklamacje , czy to ATE TRW Bosche itp itd
O ile AD Polska może być loteria o tyle o fomarze piszesz komety. Tyle co się tego sprzedaje to prawdopodobnie co 3 auto jeżdzi na tym. Gdyby się działo to o czym piszesz to prawdopodobnie już byś nie żył bo by Cie ktoś zabił w aucie z takimi klockami :)
A tą opinie którą podałeś widziałem jeszcze do tomexu i 3 innych marek. Pewnie gośc w ciągu 1 miesiąca sprawdził :)
Witam.
Nawiercane i rowkowane tarcze sa glosne, dlatego polecam normalne tarcze ATE i klocki ATE Ceramic. Zalety to malo pylu, trwalosc ,wysoka skutecznosc i mala emisja halasu. Wada to cena.
Ate , Textar , Zimmerman , jak na razie trzymają fason te firmy , pozostałem różnie bywało , łącznie z TRW
jak coś z wyższej półki to polecam EBC
potwierdzam,ze klocki Fomar nie najgorsze mocno pylą ale oprócz tego nic sie złego nie dzieje
Ate , Textar , Zimmerman , jak na razie trzymają fason te firmy , pozostałem różnie bywało , łącznie z TRW
jak coś z wyższej półki to polecam EBC
potwierdzam,ze klocki Fomar nie najgorsze mocno pylą ale oprócz tego nic sie złego nie dzieje
Dokładnie pylą bo są miękkie m minusy tego to pylenie i może ciut szybciej się zużyją.
Plusy tarcza po 2 kpl klocków żyję. Ja osobiście wolę zmienić raz klocki szybciej niż tarczę.
Miałem raz Boscha włożonego i tarcza nie dożyła 1 kpl klocków. Klocek był jak nowy a tarcza rowy i wyjechana była strasznie.
Fajnie hamowało ale na 1 klocek by przypadały chyba 2 tarcze :)
Co do klocków Boscha to prawda, są twarde i ścierają tarcze bardzo szybko. Jak nie znajdę nic nacinanego to pewnie będą zwykłe, chociaż na tyle mam nacinane i nawiercane - będzie głupio na alusach wyglądało :).
Mariusz
teraz w M 5 mam komplet Textara i spisują się świetnie
cudaczek17 06-01-2016, 13:18 Ja mam założony komplet TRW od pół roku i jest ok :razz: Nic nie piszczy ani skrzypi.Jestem bardzo zadowolony i nie przepłaciłem, bo dałem jakoś 360 złotych + 2 browarki za pomoc przy zakładaniu :one: Wychodzi na to na jaki konkretny egzemplarz się trafi, bo jak widać niby ta sama firma i te same części ale jakość jest różna.
Dość ciekawie wyglądają i opinię widzę dobre są na temat EBC.
Co do wyglądu to fajne są wersja USR i BSD :D
Do tego klocki EBC Green albo Red.
Wygląda to dość zachęcająco, może cena nie jest mała, ale na tych podzespołach się nie oszczędza, a zwłaszcza jak się szybko jeździ :diabel2:
Mariusz
Tylko RED Ci odradzam , dlatego , że to bardziej do wyczynowej jazdy , Green jak najbardziej ...
C Jak nie znajdę nic nacinanego to pewnie będą zwykłe, chociaż na tyle mam nacinane i nawiercane - będzie głupio na alusach wyglądało :).
No i w instrukcjach dołączanych do tarcz nacinanych (nawiercanych nigdy nie miałem) wyraźnie piszą i pokazują, żeby nie instalować ich na osi tylnej gdy na przedniej są gładkie.
No i w instrukcjach dołączanych do tarcz nacinanych (nawiercanych nigdy nie miałem) wyraźnie piszą i pokazują, żeby nie instalować ich na osi tylnej gdy na przedniej są gładkie.
Tego nie wiedziałem, przyda się taka informacja , dzięki.
fred33 - bardziej myślałem o Green, chociaż Red rozważałem, ale jak piszesz, że bardziej do wyczynowej to chyba sobie odpuszczę bo może aż tak szybko nie pomykam :diabel2:
Mariusz
|
|