Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] wyciekł mi cały olej. mróz! zatkana odma ?

xxxadam
06-01-2016, 22:50
witam. 1.8tdci focus 2002. chciałbym sie zorientować czy ktos z was spotkał sie z takim przypadkiem. Otóż zrobiłem trase około 150 km(było jeszcze ciepło około 1/0 stopni C) zaparkowałem auto pod domem. w nocy przymroziło mocno. a rano podjechałem dystans okolo 5 km. przy kolejnym ruszeniu do sklepu zauważyłem ze wyciekł mi caly olej. ogromna plama oleju pod autem na bagnecie dosłownie kapka oleju. co moze byc przyczyną tak duzego wycieku? czy jest mozliwosc ze filtr oleju przepuszcza ? czy moze zamarzła odma i wybiło jakies uszczelnienie. jezeli tak to gdzie takie usczelnienie moze sie znajdowac ? mam wrazenie ze wyciek jest bardziej od strony pasazera. jutro jade do mechanika troche im nie ufam(naciagacze). Prosze o jakies opinie.

Dzieki!

J@colo
06-01-2016, 23:08
A patrzałeś gdzie w ogóle wyleciał olej??

Jeżeli wyleciał odmą to od strony skrzyni powinien być obryzgany cały silnik.

Najlepiej zrób jakąś fotkę bo tak to wróżenie z fusów :roll:

Uziu
07-01-2016, 01:08
wlasnie, po pierwsze to sprawdz skad wywalilo, z ktorego miejsca, w dieslu raczej odma nie zamarznie bo wpada do rury za filtrem powietrza.

ministerq
07-01-2016, 07:52
Może dziura w skorodowanej misce olejowej się zrobiła? Bo korozja toczy miski w tych silnikach.

salom
07-01-2016, 09:19
Przeżyłem taki przypadek ze dwa razy, ostatni całkiem niedawno.
Jak zamarżnie odma, a dlatego zamarza, że w niej jest taka kawowa breja, czyli opary oleju połączone z parą wodna, i to przy mrozach zamarza.
Wtedy w silniku wytwarza się ciśnienie, i wywala olej całkowicie w najsłabszych miejscach, u mnie zawsze wypychało uszczelką pod pokrywą zaworów.
Początek takiej awari można wyczuć, bo w kabinie pojawia się ostry smród oleju topiącego się na gorącym silniku.

cezarg1410
07-01-2016, 11:50
Może dziura w skorodowanej misce olejowej się zrobiła? Bo korozja toczy miski w tych silnikach.
Ale jak to?
U mnie miska jakby dopiero ją zamontować...

J@colo
07-01-2016, 11:50
Dlatego warto wyczyścić odmę, zwłaszcza że wyjęcie jej nie jest trudne, ja po wyjęciu zalałem benzyną, później rozpuszczalnikiem, przepłukałem nawet nie wyjmowałem tej siateczki, syf wyleciał i odrazu wyglądało wszystko lepiej.

https://focusmk1.wordpress.com/2015/03/18/czyszczenie-separatora-oleju-tddi-tdci/

ministerq
07-01-2016, 16:02
Ale jak to?
U mnie miska jakby dopiero ją zamontować...

Ja u siebie już zmieniałem, u kumpla który dopiero co kupił fokę z 2004 roku (czyli młodsza niż moja) już jedna wielka rdza na misce...

czarli7602
07-01-2016, 16:05
Witam ma ktoś fotki gdzie znajduje się odma w 1.8 tdci.

ministerq
07-01-2016, 16:11
Dwa węże gumowe wychodzące z pokrywy zaworów, idące do pojemnika plastikowego z prawej strony silnika. Dodatkowo część znajduje się wewnątrz pokrywy zaworów, i wychodzi trzecią rurką, w kierunku wlotu powietrza do turbo.

J@colo
07-01-2016, 23:22
Witam ma ktoś fotki gdzie znajduje się odma w 1.8 tdci.

Podałem wyżej instrukcje z fotkami czyszczenia odmy, tddi i tdci ma tak samo.

czarli7602
08-01-2016, 08:57
Dzięki J@colo,super opis .Pozdrawiam.

Haden
22-03-2016, 08:52
Mam pytanko co do silnika 2.0, czy zassany przewód od odmy może powodować dymienie po odpaleniu ? Zauważyłem ostatnio, że mechanik założył tam jakiś badziewny przewód, który na pewno nie spełnia swojej roli skoro go zasysa. No i jakie mogą być inne objawy i przyczyny takiego zasysania pomijając już np. to co salom napisał.