Rafał1993snk
10-01-2016, 16:48
Witam. Z moim samochodem dzieje się coś niedobrego. Kiedy samochód toczy się na jedynce to rzuca nim do przodu i do tyłu, dzieje się tak przez jakieś 3-6 sekund i na zimnym silniku. Zaobserwowałem, że podczas tych wydarzeń wskazówka na obrotomierzu lata lekko góra dół. Samochód został zakupiony przy przebiegu 163 000 km przy 164 000 km wymieniałem koło dwumasowe obecnie wóz ma 167 000 km. Pozdrawiam.
167kkm i pada dwumasa oraz oznaka wtrysków...
Opisz dokładniej obiawy. Są systematyczne? W senie do czasu nabrania temperatury przy każdym ruszaniu szarpie? Czy jest to jednorazowe i kolejne ruszanie (silnik przecież nie nabiera temp w przeciągu jednego startu) już odbywa się bez szarpania? Jak zachowuje się zimna jednostka na biegu jałowym? Równo pracuje czy też nią telepie? Przy odpalaniu kopci na biało albo na czarno? Zapachy jakieś specyficzne na zewnątrz auta? Czy przy stałej prędkości obrotowej na wyższych biegach (ok 3tys rpm) auto poszarpuje? I czy jedziesz tak długo na pierwszym biegu czy szarpanie trwa również na kolejnych?
Rafał1993snk
11-01-2016, 15:44
Nie są systematyczne. Zapale samochód i pusze go żeby toczył się na jedynce to raz szarpie raz nie jak np. nie szarpie po zapaleniu to powiedzmy przejadę 2 km wjadę na parking i tam szarpie ale zawsze na zimnym silniku jak jednostka jest gorąca to wszystko chodzi ładnie. Na biegu jałowym chodzi normalnie tylko czasami da się usłyszeć taki dźwięk jakbym gazu dodał i wtedy wskazówka na obrotomierzu lekko drga. Co do kopcenia to na jesień to na czarno lekko kopciło przy zapalaniu tak jak w większości diesli. Przy zakupie niepokoiło mnie leciutkie kopcenie przy dodawaniu gazu miałem już z tego względu nie kupować bryczki ale znajomy i sprzedawca twierdzili, że to diesel więc wszystko jest ok. Bez specyficznych zapachów przynajmniej tak mi się wydaję. Nie poszarpuje na wyższych obrotach i na wyższych biegach też nie. Rzuca tylko jak się toczy na jedynce na innych biegach nie szarpie. Teraz sobie przypomniałem, że leciutko podcina ledwo idzie to wyczuć jak zjeżdża z górki na wyższym biegu ale to mi się wydaję, że to poduszki. Bo jeszcze jak jadę na 2-3 biegu to tak pomiędzy 1.8 rpm a 2.0 rpm są lekkie drgania na desce rozdzielczej. Wszyscy twierdzą, że przesadzam ale ja to czuję.
thepun1290
11-01-2016, 15:49
może na początek sprawdz nieszczelości na rurach od egr, IC... przy okazji EGR. Jakieś kontrolki sie zapalają ? Check np.?
Czarny dym zazwyczaj wróży problemy z zaworem lub nieszczelnością rur
Rafał1993snk
11-01-2016, 16:12
Nie świecą się żadne kontrolki.
Ja bym postawił na EGR , miałem podobny objaw, i zaslepienie egr'u wydatnie go poprawiło , jednakże i tak z biegiem czasu bedziesz miał kupić nowy. EGR masz mechaniczny wiec to wydatek rzedu 180 zł za nówke
thepun1290
12-01-2016, 12:31
2006r, to raczej juz nie ten starego typu, prawdopodobnie elektryczny bez lub z dpf...więc nówka to juz wiekszy wydatek niż ten mechaniczny.