Zobacz pełną wersję : S-max - przesiadka z BMW E38
orzel_man 13-01-2016, 11:40 Witam serdecznie, jestem nowy na forum i mam nadzieję że w odpowiednim dziale piszę...
Mam na imię Krzysiek, pochodzę z północnej polski.
do tej pory różne auta ale przez ostatnie 5 lat BMW.
Życie jednak weryfikuje...i po naradzie rodzinnej i omówieniu argumentów zdecydowałem się odpuścić i jestem na etapie poszukiwania minivana....
Dwójka dzieci 3,5 i 1,5 roku... i nawet w e38 nie jest dość miejsca ;)
Przejrzałem szereg aut z tego segmentu, i nie do końca przekonany jestem do typowo amerykańskich vanów, więc wybór padł na S-maxa.
Auto podoba mi się z zewnątrz i jest na rynku europejskim- więc powinno mieć isofix - baardzo ważne dla nas ;)
Celuję w silnik 2.5 Duratec: 162 kW/220 KM -
Czy on jest uturbiony bo jakieś sprzecze informacje znajduję.
Jak spisuje się w tym samochodzie?
Czy jest mocno awaryjny ?
Mam na oku egzemplarz z 2006r z nalotem 200 tys.
ale posiada większość rzeczy na których mi zależy.
i cena w moim zasięgu.
Prośba o opinie.
Na forum widziałem sporo postów osób które przesiadły się z BMW e39.
wcześniej posiaałem dwie e39 w dieslu.
Jak odczucia ?
z góry dzięki .
pozdrawiam
Celuję w silnik 2.5 Duratec: 162 kW/220 KM -
Czy on jest uturbiony bo jakieś sprzecze informacje znajduję.
Tak to silnik z turbiną, ale pośrednim wtryskiem.
Da się ewentualnie zainstalować LPG, a także można go śmiało chipować.
slawek-kali 13-01-2016, 13:16 Na pasku, 5 cylindrow, z dwumasem i turbo. Silnik Volvo, dobry jesli dbany.
Fajny dzwiek i mozna na 260KM podciagnac bez wymiany gratow.
Jeżeli po przesiadce z BMW oczekujesz w następnym aucie przyjemność z jazdy.. i ma być to minivan - tylko S-Max. 2,5T zrobisz program, założysz lpg i jest to zdecydowanie najlepszy wybór w przedlifcie.
orzel_man 13-01-2016, 14:46 Super. Koledzy wielkie dzięki za informacje.
Co do gazu to nie mam nic przeciwko, ale osobiście narazie daję rade... puki małe dzieci....
zobaczymy później ;);)
Na wiki nigdzie nie piszą że turbo stąd moje pytanie.
Jeśl to pięciocylindrówka volvo to bardzo dobrze... znam ten silniczek trochę a nie wiedziałem że był również w Fordzie ;);)
Wlaśnie dzwonił do mnie kumpel i auto zostało zakupione w DE... będzie niebawem u mnie to się pochwalę...
mam nadzieję że można wrzucać fotki na forum.
Właśnie fakt że wielu jest użytkowników którzy przesiedli się z BMW na S maxy mocno mnie pocieszył, bo długo myślałem że BMW ciężko będzie dorównać.
Ale jazda mondeo - raz miałem przyjemność benzynką, raz dieslem.... nie mogę powiedzieć że była zła...
pożyjemy zobaczymy
Jeszcze raz dzięki za info.
to jak możecie powiedzcie koledzy, jakiego rządu są koszty pierwszego serwisu?
chciałbym wiedzieć na ile się nastawiać.
olej + filtr - 5W30
filtry kabinowe, powietrza
wszystkie świece - eventualnie fajki - nie wiem czy tam są.
rozrząd + pompa wody ewentualnie - auto ma 200 tys.
itp itd.
co przy pierwszych wymianach powinno być jeszcze zrobione ?
z góry wielkie dzięki
chciałbym wiedzieć na ile się nastawiać.
1. olej + filtr - 5W30
2. filtry kabinowe, powietrza
3. wszystkie świece - eventualnie fajki - nie wiem czy tam są.
4. rozrząd + pompa wody ewentualnie - auto ma 200 tys.
itp itd.
co przy pierwszych wymianach powinno być jeszcze zrobione ?
z góry wielkie dzięki
1&2. Polecam olej troche lepszy niz standardowy fordowski (ja mam Motul 0W40) - za komplet filtrow plus olej wyjdzie od ok. 250-300zl, zalezy od firmy.
3. O ile nie zakladasz LPG, to bardzo polecane sa Denso IKH22 (dobrze sprawdzaja sie nawet w podkreconych tak do 260-280KM), ale przy LPG paru znajomych zdecydowanie bardziej poleca Boscha (nie znam oznaczenia).
Fajek nie ma w tym silniku - sa odseparowane cewki zaplonowe osobne na kazdy cylinder.
4. W tym silniku pompe wody zdecydowanie powinno sie wymieniac razem z rorzadem co max 200tkm, ale wielu chlopakow sugeruje wymiane co 140tkm - koszt rozrzadu ori to ok. 450-500zl, a do tego pompa wody (bylo ostatnio kilka przypadkow z klopatami z pompami SKF - ja mam taka i poki co jest OK, ale nie chwalmy dnia przed zachodem slonca g:okulary)
Ten silnik jesli jest zadbany, to spoko wytrzymuje 400tys km
Czasami zdarzaja sie problemy z odma i zaworem sterowania turbiny.
Generalnie super jednostka z bardzo fajnym brzmieniem i przy stosunkowo niewielkiim koszcie (strojenie plus wymiana IC) mozna ja podkrecic na 250-260KM :619:
A jesli bedzie do roboty sprzeglo, to mozna albo wywalic dwumase i zrobic konwersje na sztywne kolo zamachowe, albo zostajac przy dwumasie, wstawic tarcze i docisk z Focusa RS, ktore wytrzymuje znacznie wiecej :568:
orzel_man 13-01-2016, 15:29 Konkretna odpowiedź... bardzo dziękuję...
W Betty też mam odseparowane cewki, a są na nich takie gumowe jakby osłony,
nakładane na cewkę i świecę... to miałemna myśli mówiąc "fajki" ;)
nie wiem czy tu jest tak samo, i czy jest konieczność ich wymiany....
Olej... u mnie tylko MOTUL lub AMS Oil.
jeżeli ceny są faktycznie tak jak piszesz to już mam banana na gębie ;);)...
porównując oczywiście z kosztem wymian w BMW... jest jednak trochę droższe...
a czy ruville robi pompy wody do forda...
może głupie pytanie ale totalnie nie miałem do czynienia z tą Marką... jestem jak to się mówi świerzak...
Jaka cena intercoolera ... i czy jest możliwość wymiany samego zaworka od turbo ?
I jeszcze jedno pytanie, czy istnieje jakis interface diagnostyczny do podpięcia i instalacji a kompie... żeby błędy zczytać itd...
z góry dzięki
FMIC plus kolanka i wszystko co potrzebne do wymiany fabrycznego to koszt okolo 700zl, ale ze wzgledu na to, ze czujnik IAT jest w S-Maxie 2,5T montowany bezposrednio w IC, to trzeba albo przerobic IC (wspawac gnaizdo na ten czujnik) albo kupic rurke z Focusa ST w ktorej znajduje sie gniazdo czujnika - ja mam u siebie wspawane gniazdo bezposrednio w IC.
Sam zaworek od turbo mozna wymienic osobno - sa nawet dostepne metalowe tuningowe zamienniki (ori jest plastikowy) kosztujace ok. 250-300zl (ori kosztuje chyba ok.200zl)
Sprzet do diagnostyki - sa tematy na forum temu poswiecone - musisz poszukac albo w dziale S-Max albo w Mondeo
Generalnie bardzo duzo o tym silniku znajdziesz na forum www.fordtuning.pl - w koncu byl on montowany w Focusie ST 225KM, a po modyfikacjach, rowniez w Foce RS 305KM
orzel_man 13-01-2016, 16:32 ok... mam nadzieję że będę zaglądał ze względów poszerzenia wiedzy i przyjemniści a nie koniecznie z problemami... ale wiadomo jak jest.
Zobacze w jakim stanie cooler i turbo będzie...
z tego co kumpel mówił to autko bardzo fajnie jedzie i wszystko ok.
Niemiec był w posiadaniu od 2008 jak czytałem z ogłoszenia i robiło ok 20tys rocznie patrząc na przebieg... więc w miarę realne wg mnie.
Jak już przyjedzie to zrobię przegląd. Powymieniam podstawowe sprawy no i zobaczymy co dalej.
Jak będzie mechanicznie na tip top... to będziemy myśleć o jakimś... podbiciu mocy ale też nie za bardzo żeby wytrzymał silnik i sprzęgło... zresztą muszę najpierw się przekonać jak to się fabrycznie odpycha...
Niewykluczone, ze bedzie juz rozrzad zrobiony, bo sporo ludzi wymienia go wczesniej niz zalecane przez fabryke 200tkm
orzel_man 13-01-2016, 16:38 Będę to w stanie jakoś sprawdzić... poza ewentualnym wpisem w książce serwisowej...
auto z niemcowa ale na tym etapie nie wiem co i jak i kiedy było robione.
Kumpel gadał z kolesiem...
slawek-kali 13-01-2016, 16:38 Czekam na foty, bo moze auto znam.. zbyt wiele ich nie ma, a te bardziej ciekawe ogladalem live lub fotki mam na tel.
orzel_man 13-01-2016, 17:03 mam kilka ale puki nie będzie u mnie nic nie wrzucam.
ma półsóry, nawigację, panorama dach, 5 miejsc z tego co widziałem, kolor taki szaro srebrny...
Uzupełnij bardziej dokładnie w Profilu skąd jesteś to i może cie koledzy skierują do ewentualnej osoby na podpięcie kompa.
Z ciekawości ile będzie cie kosztowało auto na sucho bez opłat, to też będzie odnośnik w jakim powinno być stanie auto. Ja już zazdroszcze bo własnie zaczynałem się rozglądać za takim modelem ale jednak kasa będzie potrzebna na coś innego.
Daj zdjęcia nawet jedno bo no tylko jam już ciekaw.
orzel_man 13-01-2016, 21:28 fotki jakie mam to takie cuda...
http://i65.tinypic.com/1e5e68.png
http://i68.tinypic.com/2dw9u69.png
Ogólnie zależy od kursu euro, ale zakup na sucho to ok 25 tys PLN.
zobaczymy jak wyjdzie w totalu...
mam jeszcze kilka zrobionych przez właściciela... trochę wnętrza widać, ale nie są zbyt dobrej jakości... wrzucę coś więcej jak już autko będzie na 100% moje...
No jeśli przebieg prawdziwy, auto nie bite to cena moim zdaniem ok . W Polsce z opłatami i rejestracją pod 29 wyjdzie
Pejotwroc 14-01-2016, 02:06 Tak sobie oglądam przedni zderzak. Wiem że nawet fabryczne malowania mają drobne różnice w odcieniu zderzaka ale chyba nie aż tak bardzo.
czeslaw555 14-01-2016, 06:01 jak kolega kupił to nie oceniajmy już tego auta, niech się chłop cieszy z nowej zabawki, pozostaje życzyć bezawaryjnej jazdy :)
orzel_man 14-01-2016, 07:29 Też widzę różnicę w odnieniu... ale jestem realistą... wiadomo że to nie auto z salonu.
auto nie jest ostatecznie kupione jeszcze ;) ale raczej na 90% zostanie u mnie bo ma większość z doposażenia na którym mi zależy.
Wątpię by udało się kupić dziesięcioletnie auto które nie miało żadnej mniejszej lub większej przygody. Będzie na miejscu w tym tygodniu to cykne jakieś fotki lepszym sprzętem niż kapeć i wtedy będzie można oceniać. Auto w jednych rękach było od 2008r więc też rzadkość. Jest książka i są wpisy więc to też był jeden z argumentów.
Też tak celuję że do 29 tysi się zamknę, a w 32 z pierwszym serwisem...
no chyba że był niedawno robiony i będzie wpisany ;)
Ile oleju wchodzi do tego silnika ?
Różnicą w odcieniu nie przejmowałbym się wcale - chyba żadnemu innemu producentowi tak słabo nie wychodzi dopasowywanie zderzaków do budy. W wielu fordach zauważyłem to samo, mój tez tak ma.
czeslaw555 14-01-2016, 07:41 Wątpię by udało się kupić dziesięcioletnie auto które nie miało żadnej mniejszej lub większej przygody nie wątp, da radę kupić
i chyba wiesz że jak silnik jest powyżej 2L to akcyza wynosi 18,6% od kwoty na fakturze, umowie ? Jak zaniżysz zbyt mocno to U.S. policzy ci z górnej półki akcyzę, w razie co pisz na priv, sprawa może będzie do ogarnięcia
Jak się brykniesz to już nie oddasz... :razz:
slawek-kali 14-01-2016, 08:04 No jeśli przebieg prawdziwy, auto nie bite to cena moim zdaniem ok . W Polsce z opłatami i rejestracją pod 29 wyjdzie
Cena ok?? Czlowieku w tej kwocie stoja 2 auta w całych DE :D
orzel_man 14-01-2016, 08:12 Jane jestem świadomy co do pojemości...
to nie pierwsze auto które kupuję z DE...
ale nie chciałem diesla... a mocy musi też trochę być... skoro przesiadam się z BMW to
ma być wypas ;)
Też tak myślę że będzie okej.
A jak z recyklingiem ?
Płaci się jeszcze czy już nie... bo ostatnio 3 lata temu rejestrowałem.
I jak temat wygląda teraz....
1 Tłumacz
2. Ceny
3. Skarbówka - cały czas trzeba tam zgłaszać ?
4. Wydział komunikacji
5. Ubezpieczenie
Ktoś jest może na bierząco >??
czeslaw555 14-01-2016, 08:15 A jak z recyklingiem ? nie ma, reszta bez zmian
stingerA6 14-01-2016, 08:17 No i skarbówka odpada
czeslaw555 14-01-2016, 08:18 oo a tego nie wiedziałem, co się zmieniło ?
stingerA6 14-01-2016, 08:35 Nie trzeba już dokumentu stwierdzającego brak potrzeby opłaty vatu (chyba VAT 25) i w kieszeni zostaje dobra stówka.
Pejotwroc 14-01-2016, 08:39 Oleju to powinno wejść 6 litrów. Mi zawsze wchodził cały 5 litrowy baniak plus litr z drugiego.
orzel_man 14-01-2016, 08:49 a no to good.
przy turbo to raczej trzymam zawsze stan blisko MAX'a.... S-maxa...hahaha
cholera człowiek się cieszy z nowych rzeczy... a jeszcze nie jechałem nim...jak byłem strasznie anty tak teraz pomału się przekonuję że podjąłem dobrą decyzję...
Pejotwroc 14-01-2016, 09:05 Jak się nim przyjedziesz pierwszy raz to Ci banan z ust nie zejdzie. Chociaż za oknami pogoda nie jest na testowanie takiego silnika. Po jakimś czasie banan trochę się zmniejszy gdyż się przyzwyczaisz. Wtedy chip i znów banan:D
orzel_man 14-01-2016, 09:18 Miałem tak jak wsiadłem do swojej e39 530d po chipie...rodzinne kombi niby a samolot...
ale tam moment był konkret...
chciałem uturbioną benzynkę zawsze... mam nadzieje że spełni oczekiwania ;)
Tak sobie oglądam przedni zderzak. Wiem że nawet fabryczne malowania mają drobne różnice w odcieniu zderzaka ale chyba nie aż tak bardzo.
No i... co z tego? Malowany element w starym samochodzie, narobiło się ;)
nie wątp, da radę kupić
i chyba wiesz że jak silnik jest powyżej 2L to akcyza wynosi 18,6% od kwoty na fakturze, umowie ? Jak zaniżysz zbyt mocno to U.S. policzy ci z górnej półki akcyzę, w razie co pisz na priv, sprawa może będzie do ogarnięcia
Pewnie nie wie ;). Co ma do tego US? Akcyze płacisz w Urzędzie Celnym.
Skarbówki już nie płacisz, 160zł w kieszeni.
czeslaw555 14-01-2016, 09:29 moje przejęzyczenie, miało być oczywiście U.Celny a nie U.S., dzięki za sprostowanie
orzel_man 14-01-2016, 09:57 spoko damy radę...
koledzy jeszcze jedno baardzo ważne pytanie...
czy isofix jest standardem w S-max???
możliwe żeby go nie było z tyłu ??
Cena ok?? Czlowieku w tej kwocie stoja 2 auta w całych DE :D
Czemu sam miałem ostatnio na oku 2007r, S-max 2.5T z panoramą, tempomatem, fotele grzane, 7os ale bez navi i conversa z przebiegiem 183tys/km za 5500 euro, ale niestety musiałem taki zakup odłożyć.
Auto całe nie malowane, z potwierdzonymi ostatnimi przeglądami do przebiegu.
Isofix w przedlifcie byl tylko na zewnetrznych fotelach i wydaje mi sie, ze byl standardem juz od najatnszej wersji.
Podaj nr VIN, to sie sprawdzi, albo sam sprawdz na www.etis.ford.com - zakladka samochod i po wprowadzeniu nr VIN bedziesz mial czarno na bialym cale fabryczne wyposazenie tego auta :one:
orzel_man 14-01-2016, 11:19 Cholera... tam nie widziałem isofixa... niestety... ale sprawdze jeszcze raz...
na fotkach nie widać czy jest czy nie ma...
VIN: WF0SXXGBWS6U33168
może da się dołożuyć jak coś....
---->EDIT<----
Jak sprawdziłem to w żadnym s maxie nie widziałem tego wpisu... może to standard typu..."ma fotele" - wiadomo i nie trzeba tego wpisywać.
ale jak sprawdziłem kilka fokusów z tych lat to jest jasno napisane:
" z mocowaniem IsoFix"...
---->EDIT II <----
troche spokojniejszy jestem
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=177412
Pejotwroc 14-01-2016, 15:07 No i... co z tego? Malowany element w starym samochodzie, narobiło się ;)
Tu nie chodzi o malowanie. Coś się mogło dziać z przodem i właściciel poszedł po taniości. Wymienił zderzak od jakiegoś rozbitka nie przejmując się różnicą w kolorze. Być może dla niego wygląd nie ma znaczenia lub tnie koszty jak się da. Czyli nie należy do ludzi którzy dbali i chuchali na swoje autko. Ale to takie moje luźne dywagacje:)
Lakiernik nie odwaliłby takiej fuszerki. Chyba że to był Zdzichu w jakiejś szopie:)
Pirolicie jak handlarze na bazarze, auto dojedzie, zainteresowany obejrzy i zdecyduje.
Nabywca sam stwierdził że to nie pierwszy zakup auta.
czeslaw555 14-01-2016, 16:04 zainteresowany obejrzy i zdecyduje.:one:
Tu nie chodzi o malowanie. Coś się mogło dziać z przodem i właściciel poszedł po taniości. Wymienił zderzak od jakiegoś rozbitka nie przejmując się różnicą w kolorze. Być może dla niego wygląd nie ma znaczenia lub tnie koszty jak się da. Czyli nie należy do ludzi którzy dbali i chuchali na swoje autko. Ale to takie moje luźne dywagacje:)
I lepiej przy tej końcówce wypowiedzi pozostańmy.
Ja dodatkowo życze udanego zakupu bo myśle że go kupisz.
slawek-kali 14-01-2016, 17:00 01/07 ok. 18kkm i tyle, chyba ze inni widza wiecej..
orzel_man 14-01-2016, 19:12 już wiem że nie ma więcej historii.
więc zobaczymy jak auto dojedzie co jest warte...
z pewnością dam znać...
Myslę, że możesz byc spokojny co do isofix.. z ciekawości sprawdziłem swojego maxa na etisie i nie ma tam info o isofixach, a na pokładzie są. Na zdjęciach również może być ich nie widać, bo nie są np. na zamku jak w niektórych autach.
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=177412
dokładnie jak w temacie isofixy są w zewnętrznych fotelach, ale gdyby była potrzeba to na forum jest temat o przekładce środkowego fotela z polifta do przedlifta, a w tym isofix był również montowany..
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=227699&highlight=fotele+polifta+przedlifta
Pejotwroc - z szacunkiem, ale piszesz takie bzdury, że czytać się nie da. Gdzieś coś usłyszałeś i próbujesz wnieść swoje wywody w temat. A może ptak zrobił kupę na zderzak i ta kupa była na zderzaku kilka tygodni i tak się wżarła w lakier, że trzeba było od nowa lakierować cały zderzak, mogło tak być?
Zdzichu w szopie lepiej lakieruje jak lakiernik w ASO to raz, dwa.. to nie mógł być Zdzichu, tylko "jakiś" Christopher.. samochód jedzie z Niemiec.
orzel_man 14-01-2016, 20:50 No i extra.. tak też myślałem że na zewnętrznych isofix powinien być...
na razie trzeci nie potrzebny ale kto wie ;)
Bardzo dziękuję Wam za pomoc...
fajne forum ;)
i podoba mi się aktywność....
---->EDIT<----
S-MAX88 chyba w tym samym czasie posta pisaliśmy ;)
spoko ja się nie przejmuje takimi komentarzami... fakt że auta jeszcze osobiście nie oglądałem... ale osoba która je dla mnie wiezie,
pod względem lakierniczo blacharskim jest duuuużo bardzie wymagająca niż ja.... poczekajmy aż zrobie fotki przy normalnej pogodzie, właściwym oświetleniu i nie kapciem.
a poza tym... na blacharkę nie jestem aż tak wrażliwy jak na sprawność mechaniczną auta.... silnik, skrzynia, hamulce, zawieszenie itd... mają być TIP-TOP!!!!
jak coś nie tak... nie śpie i o drugiej w nocy jade do kuzyna do garażu i się robi... .
Jak na razie wszystko się układa dobrze.
Był dzisiaj kumpel który z wielkim uśmiechem na twarzy bierze moją e38...ahhh.... przynajmniej będę ją czasami widywał ;)
paoloWawa 15-01-2016, 14:14 Jak się nim przyjedziesz pierwszy raz to Ci banan z ust nie zejdzie. Chociaż za oknami pogoda nie jest na testowanie takiego silnika. Po jakimś czasie banan trochę się zmniejszy gdyż się przyzwyczaisz. Wtedy chip i znów banan:D
Święte słowa, ja się mocno zbliżam po pół roku i 13kkm do etapu przyzwyczajania :p
Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka
orzel_man 15-01-2016, 17:40 Spoko latałem e39 kombi 530d po chipie na 440Nm 200+ koni...
Jestem przyzwyczajony. ... Chociaż przez ostatni rok czymś wolniejszym. Wiec powinno byc miło.
Oleju to powinno wejść 6 litrów. Mi zawsze wchodził cały 5 litrowy baniak plus litr z drugiego.
W instrukcji 5.8 l,przy wymianie filtra oleju.Praktyka max.5.6.Polecam filtr syntetyczny WAX i olej Millers NT....
orzel_man 16-01-2016, 09:56 Właśnie muszę sie producentów nauczyć.
ZawsE był kneht lub mann.
Waxa nie znam.
Jaki firmy robia jakieś porządne zamienniki do forda ? Lub to co szło na pierwszy montaż ?
jarhel74 16-01-2016, 10:54 Filtr syntetyczny WAX? Jeszcze o czymś takim nie słyszałem.
WAX to kosmetyki.
Może WIX ? Bo o takich filtrach jak najbardziej. Z tym,że to to samo co filtron, tylko w innym opakowaniu.
Krzysiek- mann, kneht jak najbardziej. No i olej motul , millers , albo coś w tym stylu, tylko pełen syntetyk a nie HC. No ale pewnie wiesz takie rzeczy, bo po Twoich wpisach widać , że jesteś "świadomym kierowcą" ;)
orzel_man 16-01-2016, 11:15 "Świadomy kierowca" podoba mi sie to określenie.niestety moja żona tego tak nie widzi...jestem poprostu M A N I A K I E M ...hobbysta i uwielbiam motoryzacje...
U mnie przez ostatnie lata MOTUL X-clean 8100. Byłem i jestem bardzo zadowolony.
Dzisiaj auto bedzie w PL. I u mnie pod domem. Jeśli bedzie git. To maxiu tez dostanie x-cleana ��
slawek-kali 16-01-2016, 11:19 Tak czytam ten temat i chyba nie do konca zajarzylem :D
To jest juz twoje auto czy masz mozliwosc wyboru?
Ma prawo pierwokupu ;) ,
ale w takim razie na kogo są papiery wyjazdowe z DE?
Logika wykazuje nieścisłość, ale sam zainteresowany stwierdził że jest ogarnięty w sprowadzaniu więc pewnie zna konsekwencje umów na Helmuta i sposoby na zminimalizowanie ryzyka.
orzel_man 16-01-2016, 13:12 Spokojnie. Wszystko pod kontrola Panowie.
Auto jeszcze nie kupione przeze mnie.
Jak dojdzie do transakcji to bedzie jak trzeba.
Żadnego helmuta
Walnąłem byka...miało być WIX(made in Poland)
http://www.wixfilters.com/Lookup/PartDetails.aspx?Part=1863459
Bump: "Świadomy kierowca" podoba mi sie to określenie.niestety moja żona tego tak nie widzi...jestem poprostu M A N I A K I E M ...hobbysta i uwielbiam motoryzacje...
U mnie przez ostatnie lata MOTUL X-clean 8100. Byłem i jestem bardzo zadowolony.
Dzisiaj auto bedzie w PL. I u mnie pod domem. Jeśli bedzie git. To maxiu tez dostanie x-cleana ��
Ten olej raczej jest do diesli z DPF.
orzel_man 16-01-2016, 22:47 Jest moze. ... Bo do beny niby x-cess. Ale x-clean nie szkodził mojej betty do tej pory.
Wiec...
Miałeś turbo w tej becie?Przy zimie w Polandii to ja bym wlał 0W40 do tego silnika.
orzel_man 17-01-2016, 10:22 Miałem turbo w dwóch poprzednich i wszędzie wlewalem 5w30. Było ok.
orzel_man 20-01-2016, 17:02 No i lipa. Wszystko sie posralo. 90 km za Polska granica wywaliło 5 ty korbowód. Silnik do wymiany... Masakra jakaś. Szkoda bo auto było swietnie wyposażone. Ale syf. Za duzo chwalenia było. Czy te silniki naprawdę maja ograniczona żywotność po 200 tys...
Cholera... Zgrzalem sie juz na auto. A tu kicha ....
Ach życie.
Pytanie, czy rzeczywiście było to prawdziwe 200 tys. ...
slawek-kali 20-01-2016, 17:13 Moim zdaniem nie moglo byc inaczej. Cena mowila sama za siebie ;)
czeslaw555 20-01-2016, 17:14 :one::one:
orzel_man 20-01-2016, 17:33 Jak by nie było w chacie smutek.
Zonie sie autko podobało. Ja tez sie przekonałem. Wszystko wskazywało na dobry deal.
To ile za 10 letniego S maxa trzeba Dac. 50 tys?
Ponoć awaria tych silników. Jest dość często spotykana
Nie wiem teraz czy cały czas szukać 2.5turbo.
To jest jedyny akceptowalny dla mnie. ...
Istnieje jeszcze prawdopodobieństwo ze sprowadzający zostawił sobie to auto... Ale to muszę zweryfikować.
Kuuuurde... Szkoda No....
Moze sie ktoś wypowie z 2.5T z realnym przebiegiem.
Te silniki spokojnie robia po 350-400 tkm - ale jak wlasciciel cisnie i nie dba o olej to rozne cuda sie zdarzaja. Znam kilka przypadkow wymian tego silnika wsrod roznych osob. Jesli auto poza silnikiem jest ok, to moze warto je kupic za cene odpowiednio nizsza i wsadzic nowy motor?
slawek-kali 20-01-2016, 17:43 Pisalem wyzej ze w tej kwocie ktora podales staly/stoja 2-3 auta w calych DE..
Dla mnie to juz wyznacznik ;)
orzel_man 20-01-2016, 17:59 Widziałem fotki. Pęknięty korbowód. Masakra. Wrzucę. Jutro.
Tez myśle o tym ale cena dojdzie do 40 tys wtedy. Z akcyza p
czeslaw555 20-01-2016, 18:19 jest jeszcze 2.3 L może wyjdzie taniej
orzel_man 20-01-2016, 18:48 I chyba w ta strone pójdę. Mniej skomplikowany. Bez turbo. Pewnie mniej katowany ...chociaż reguły nie ma. No i moze sie trafi... Szkoda tylko mocy i momentu ... Ale te 170km chyba jakos pociągnie S maxa. Bo nie widzę innego minivana który tak by mi sie spodobał.
slawek-kali 20-01-2016, 18:55 160KM i to automat... praktycznie bez roznicy do 145KM 2.0 duratec ;)
czeslaw555 20-01-2016, 19:06 i można gazować :)
slawek-kali 20-01-2016, 19:12 No tu mozna kazdego, tym bardziej flexifuela 2.0 ;)
orzel_man 20-01-2016, 19:21 Automat akurat mi pasuje.
Ale nie wiem kto do forda robił ... W beemci zf skrzynka była. Elegancka.
Nie wiem jak tutaj.
slawek-kali 20-01-2016, 19:22 Te skrzynki pol europy ma :D AF21 Aisin, hydrokinetyk.
orzel_man 20-01-2016, 21:28 Muszę to przemyśleć ... Nie chciałbym odpuszczać tego auta. Ma konkretny wypas. Cos czego szukam...
Ale silnik 5000...+ robota.
Tego nie kalkulowałem. silnik ma niby kolo 90 tys. Zobaczymy jak auto bedzie poskładane.
paoloWawa 21-01-2016, 07:18 Niestety jakiś haczyk był do przewidzenia, nikt się dobrego 2.5T za (pół)darmo nie pozbywa.
Nie wiem w sumie co Ci teraz doradzić, trudna sytuacja. Ale 2,3 z automatem to raczej muł, takie opinie przeważają.
czeslaw555 21-01-2016, 07:27 Ale 2,3 z automatem to raczej muł, takie opinie przeważają. trzeba się przejechać i zobaczyć, po drugie , to nie rajdowe auto i zbiera się też nieźle.
orzel_man 21-01-2016, 07:34 Szczerze to jestem zaskoczony że ten silnik tak się "skończył", że tak powiem...
z opinii jakie znam to jeden z najlepszych silników w Volvo. Więc sądziłem, że i w Fordzie da rade. Jeśi nowy faktycznie miałby 90 tys. i będzie to dobrze poskładane to byłaby fajna bryka....
Samochód teoretycznie w jednych rękach od 2008 w środku wszystko jak trzeba a tu taka lipa...dla mnie 100 tys zrobić to jakieś 8lat... więc po wymianie silnika na trochę powinno starczyć....
Ciężka decyzja...muszę to wszystko jeszcze raz policzyć... bo i akcyza da w kość...
wrzucam kilka fotek dla potomnych... straszny widok....
http://i67.tinypic.com/10zycs1.jpg
http://i65.tinypic.com/33c7lfn.jpg
http://i67.tinypic.com/zxqqup.jpg
http://i64.tinypic.com/30t6tj9.jpg
Nie wiem czy będziesz zadowolony z osiągów 2.3L i automatu bo podają przyspieszenie 10,9 to tyle co mój C-max 2.0 i automat 11,2 i to sa silniki wolnossące wiec nie czuć tak momentu i przyspieszenia. Z startu jak depne to idzie ale po redukcji strasznie mu idzie przyspieszanie bez mocnego gazowania. Nie wiem ja ta skrzynia reaguje po redukcji.
Wielkie szkoda bo kibicowałem i czekałem na zdjęcia.
czeslaw555 21-01-2016, 07:49 w moim aucie też podają przyspieszenie wysoki czas ale jakoś nie widzę tych co mają te bajeranckie przyspieszenia żeby mnie co chwila wyprzedzali, to raczej ja wyprzedzam itd. Co do tego silnika... jak chcesz kupować to auto to rób naprawę sam w swoim zaufanym warsztacie, inaczej będzie zaraz podobnie, ale chyba wolałbym kupić drugi silnik, nie wiem tylko czy są do kupienia
w moim aucie też podają przyspieszenie wysoki czas ale jakoś nie widzę tych co mają te bajeranckie przyspieszenia żeby mnie co chwila wyprzedzali, to raczej ja wyprzedzam itd.
No tak 9.5s ale trzeba wziąśc pod uwage że ty masz diesla ,który ma MN w dolnych obrotach i jazda jest przyjemna a benzynki bez turbo w silnikach Forda ciąg jakiś zaczyna sie powyżej 3000-3500obr/m. Wtedy jazda robi się droga bo paliwo schodzi
orzel_man 21-01-2016, 08:31 Dzięki za dobre słowo...już emocje trochę opadły...
Silniki są do kupienia... ale cena jak pisałem lekki kosmos dla mnie...5-6 tys pln.
poważnie się zastanawiam...może tak źle się to nie skończy ... ale będzie kosztować...ahhh cholera....
Kumpel powiedział, że jak coś to sprzedadzą mi auto po kosztach... naprawione... a jak nie to zostawia dla siebie.... bo zaraził się przez te kilka dni....obecnie ma BMW E60... więc kolejny "zarażony"...
Obejrzę autko dokładnie jak będzie poskładane i przyjedzie...żonę namówię żeby obejrzała, przejechała się... i może też zarazi się... i nie będzie rozwodu jak go eventualnie kupię ;)
Co do akcyzy, to nie będziesz jej płacił do uszkodzonego auta z padniętym silnikiem? Jeśli się zdecydujesz go wziąć, to zgłoś do US, że jest niesprawny i warty jakieś 10k żł. Ktoś tam pewnie przyjedzie, sprawdzi i wtedy akcyza będzie mniejsza przez niską wartość auta. Dobrze myślę ? Czy tylko tak mi się wydaje ? :)
Sadząc po spieku i nagarze na tych fotkach to dobrej jakości oleju oraz wymiany na czas ten silnik nie widział. Podejrzewam że zamulony przez niemca silnik dostał trochę baty na autobahnie, oderwał się kawałek spieku i przytkał magistralę olejową - efekt widać na fotach. Ciekawe jak wygląda klawiatura.
Rozbierałem niedawno Duratec V6 z przebiegiem 370tys i wewnątrz było żywe aluminium - a tutaj dobry 1 mm nagaru..
Dobrze że się to stało przed zakupem.
orzel_man 21-01-2016, 09:01 Jest to bardzo możliwy scenariusz....
Auto było już wyrejestrowane jakiś czas... i mogło być zamulone...
a na autobanie napewno był "test" jak znam gościa...
no ale takie rzeczy też trzeba sprawdzic....
Zobaczymy jak uda nam się dogadać...
Dokałdanie mieć niską fakture czy orginalną umowe, a nawet warto by było przepisać umowe na niższą z wpisanym uszkodzonym silnikiem. Wtedy rzeczoznawca 500zł i zapłacisz niższą akcyze, bo pamiętaj że na każdym 10tys masz 1800 akcyzy w kieszeni. A kumpel jak kumaty też powinien wiedzieć jak to zrobić by było ok.
jarhel74 21-01-2016, 09:16 Niemiec- dziadek, rocznik 1936, płakał jak sprzedawał ;)
Czyli emerycka jazda nie zawsze zdrowa dla silnika .
Faktycznie ten silnik wygląda nieciekawie. Po takim przebiegu?
Czyżby jeździł na pólsyntetyku, a wymiana oleju co 30kkm?
orzel_man 21-01-2016, 09:22 Tego się nie dowiemy co ile wymieniał....
olej zalany z tego co "wiem"... 5w30... więc cóż... myślałem że ok...
ale z wymianami... może "zapominał"...
czeslaw555 21-01-2016, 09:31 Kumpel powiedział, że jak coś to sprzedadzą mi auto po kosztach... naprawione.. rób sam !!! jeżeli już eśli się zdecydujesz go wziąć, to zgłoś do US, że jest niesprawny i warty jakieś 10k żł. chyba U.Celnego, ale nie ważne, U.C. jak za mocno pojedziesz z ceną w dół mogą to potraktować jako złom a nie auto :) , weź rzeczoznawcę i on wie co i jak zrobić.
Olej pewnie nie zmieniany i choćby był najlepszej marki będzie tyle nagaru.
Nie dymił ten silnik po przygazowaniu ??
Nie brał bym tego auta, bo remont silnika różnie wychodzi plus bdb czyszczenie całego silnika, a kupno używki to loteria nawet z gwarancją rozruchową.
Jak oni ci zrobią to nie wiesz na jakich częściach, często mechanicy podmieniają części na "lepsze", itd...
Po co ci kłopot na głowę.
M...
orzel_man 21-01-2016, 12:44 Wymieniony bedzie cały silnik. Juz jedzie właściwie.
Ryzyko jest zawsze. Czy to z kupieniem używanego auta. Czy kupnem używanego silnika.
Pewności nigdy nie ma. ...gwarancji tez nie. Tutaj niby 200tys nalatane. Auto od Niemca. Itd. A wyszło jak wyszło.
Zawsze jest ryzyko z kupnem używki. I zawsze cos moze sie wydarzyć.
Rozważam rożne opcje. Ale chyba nie wyleczę sie z 2.5 turbo...
jeżeli już chyba U.Celnego, ale nie ważne, U.C. jak za mocno pojedziesz z ceną w dół mogą to potraktować jako złom a nie auto :) , weź rzeczoznawcę i on wie co i jak zrobić.
Dokladnie - zdjecia auta z rozwalonym silnikiem i na tej podstawie akcyza wyjdzie nisko. Podkladke od rzeczoznawcy tez warto miec - jego usluga to zapewne jakies 5-6 stowek minimum (nie zdziwilbym sie gdyby to bylo znacznie wiecej), ale do zaoszczedzenia jest duzo wiecej
Ryzyko z zakupem używanego silnika jest takie jak ryzyko zakupu używanego samochodu.
Niektórzy za bardzo to wszystko przeżywają.
Kolega handluje autami, więc wie jak temat obejść.
Rzeczoznawca i temat zamknięty. Moim zdaniem zejdzie w granice 10tys brutto, koszt rzeczoznawcy 200-300zł.
Rzeczoznawca na podstawie opinii może obniżyć wartość auta do 33% wartości bazowej, poniżej tej kwoty auto traktowane jest jako odpad.
jarhel74 21-01-2016, 21:20 Ten Niemiec nie był czasem "mocno opalony" i miał na imię Omar lub inny Abdul ;) ?
Cena auta i śmierć silnika po 200kkm mogą to sugerować.
slawek-kali 21-01-2016, 21:26 No bardzo dziwna akcja z tym autem, ja przypuszczam ze on zostal kupiony w takim stanie :p Nikt nie sprzedaje takiego auta w cenie 25tys... nikt!
orzel_man 21-01-2016, 23:25 Hehe. Tego nie wiem... Helmuta nie widziałem.
Czy został tsk kupiony... Raczej nie. Dostawałem fotki na bierząco. Rownież w trakcie jazdy.
Zobaczę jak sie temat rozwinie i auto zostanie poskładane.
Cena faktycznie porównujac z innymi była niska.
A patrząc na wyposażenie to powinna sporo wiecej kosztować.
Brak historii serwisowej od 2008 tez zastanawiający. Narazie czekam i szukam w międzyczasie
---->EDIT<----
Mała aktualizcja...
Silnik przyjechał...
w poniedziałek prawdopodobnie zostanie odpalony....
trzymamy z żoną kciuki za Maxia...
Reszta tematów, że tak powiem komercyjnych ogarnięta jak się należy... tyle dobrego z tej awarii, że celny nie zedrze...
orzel_man 27-01-2016, 12:27 Koledzy podbijam lekko...
auto jeszcze nie kupione... coś za dużo niewiadomych... najpierw padł silnik...
teraz klient który przyjechał autem robi je w warsztacie, rozrząd, docisk sprzęgła i jeszcze kilka innych rzeczy "przy okazji" jak będzie wyciągnięty silnik...
i auto ewentualnie sprzeda mi jak pokryję wszystkie koszty... samochód, laweta, przekładka silnika i szereg innych rzeczy pewnie po drodze....bo jak nie kupię to sprowadzajacy zostawi sobie to auto dlatego robi wszystko co jest do zrobienia...dodatkowo akcyza itd... i pewnie wyjdze ze 40 kilka tysi... średnio to widzę....
Coraz bardziej wątpię w to że uda mi się kupić benzynę 2,5t w wypasie który miał tamten ford (bo już chyba w czasie przeszłym będę o nim mówił)...
Bardzo nie chciałem diesla... ale wybór jest o wiele większy w dieslach....
więc...
powiecie coś więcej o tym autku
http://allegro.pl/s-max-st-2-2tdci-175ps-panorama-xenon-navi-full-i5943861921.html
będę wdzięczny...
z góry dzięki
Nalepkę ma na słupku 2012-160000, a w książce serwisowej w marcu 2012-139 tysi. Jakby tak liczyć to do teraz trochę więcej by nalatał niż 193.000.
W książce rok w rok po 20 tysi.
orzel_man 27-01-2016, 12:56 Dzięki za info... nie zauważyłem tego...
ciekawe ile to jeszcze potrwa....
chyba trzeba będzie i tak w DE jednak szukać...
czeslaw555 27-01-2016, 13:05 powiecie coś więcej o tym autku
http://allegro.pl/s-max-st-2-2tdci-1...943861921.html
będę wdzięczny...
z góry dzięki Ty zamiast "trzeźwieć" brniesz w coraz bardziej absurdalne ceny, szukasz kłopotów na siłę.
Weź choć raz zastosuj to http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=176754 to może "otrzeźwiejesz"
daniel66 27-01-2016, 13:08 Może coś takiego?
http://moto.gratka.pl/tresc/ford-s-max-titanium-panorama-xenon-skora-full-19890483.html#2ed3bf57a86a7789,1
czeslaw555 27-01-2016, 13:11 Może coś takiego?
http://moto.gratka.pl/tresc/ford-s-m...bf57a86a7789,1
zonk :) już było na forum http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2506352
orzel_man 27-01-2016, 14:11 Absurdalne ceny....
to przepraszam, ale ile wg Ciebie powinien kosztować dziesięcioletni S-max z fajnym wypasem....? 60 tys PLN ?czy może więcej... bo nie do końca zrozumiałem...
------->Edit<--------
Zastosowałem się do Twoich punktów... na szybko...
jak tak dobrze przejrzeć... to poniżej 40 tys za 2.5t ciężko coś trafić nawet w niemcowni...cóż trzeba będzie poczekać...
coś fajnego to 9-10 tys EUR....w zakupie...
a przy obecnym kursie to kaszana...
czekamy dalej....
P.S. Zwracam honor...ale rynek aut w Polsce potrafi wkur..
czeslaw555 27-01-2016, 14:20 zastosowałeś ? chyba nie, bo byś wiedział ile takie auta (odpowiedniki tych z linków)kosztują w D Weź choć raz zastosuj to http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=176754
Bump: Zastosowałem się do Twoich punktów... na szybko...
jak tak dobrze przejrzeć... to poniżej 40 tys za 2.5t ciężko coś trafić nawet w niemcowni...cóż trzeba będzie poczekać...
coś fajnego to 9-10 tys EUR i takie właśnie są realia :)
orzel_man 27-01-2016, 14:23 W tym samym czasie pisaliśmy... ;)
Cholera narazie pół biedy bo mam czym jeździć... ale jak Betty pójdzie do kumpla to będzie zagadka...życie...
malyjurek 27-01-2016, 16:30 Nalepkę ma na słupku 2012-160000, a w książce serwisowej w marcu 2012-139 tysi. Jakby tak liczyć to do teraz trochę więcej by nalatał niż 193.000.
W książce rok w rok po 20 tysi.
Ten 2,2 tdci Przecież w pierwszym roku nalatał już ponad 60kkm, w 11.2014 miał 184kkm czyli wychodzi że średnio 45kkm na rok. Poza tym kolor taki jakiś nieciekawy.
jarhel74 27-01-2016, 16:35 Czesław- to nie Ty przestrzegałeś przed Gostyninem? ;)
czeslaw555 27-01-2016, 16:51 być może i ja, i tak już jestem uznawany za "straszyciela" mającego zawiść że inni chcą kupić auta tanio a mnie nie stać na takie to piszę z zawiści, no takie głosy się pojawiają co jakiś czas , ale co zrobić, tak widocznie już będzie, :)
orzel_man 27-01-2016, 17:08 No fotki typowo "handlowe"
Jest jeszcze jeden biały z 2008 na aukcjach ... 42 tys wystawiony.
W dieslu. Ale juz nie wiem w co wierzyć. Auto niby z gwarancja.
Aj...tylko ten gwint ....
http://allegro.pl/ford-s-max-200km-bixenon-bialy-alcantary-dvd-gwint-i5944280828.html
slawek-kali 27-01-2016, 17:36 http://ww3.autoscout24.de/classified/283659828?asrc=pl|as
malyjurek 27-01-2016, 18:18 No fotki typowo "handlowe"
Jest jeszcze jeden biały z 2008 na aukcjach ... 42 tys wystawiony.
W dieslu. Ale juz nie wiem w co wierzyć. Auto niby z gwarancja.
Aj...tylko ten gwint ....����
http://allegro.pl/ford-s-max-200km-bixenon-bialy-alcantary-dvd-gwint-i5944280828.html
Tak z gwarancją ale też ze szpachlą. Byłem oglądałem ten egzemplarz. Miało być bez kitu na miejscu okazało się że drzwi, błotnik szpachlowane tak że miernik nie łapał. Maska około 400um. Nakładka na próg złamana, zderzak przedni do malowania bo woła o poste do nieba, a poza tym brak PDC. Tylni zderzak odstawał i nie był dobrze spasowany, niby po montaży haka. Ogólnie auto fajne ale trochę za drogie jak na taki stan.
orzel_man 27-01-2016, 19:45 Dzieki kolego za zainteresowanie. Sie XXXXXXX to dobiorę kredytu i wezme auto z salonu forda... 5cio latka jakiegoś.
czeslaw555 27-01-2016, 20:06 Ale pamiętaj że salon tak samo może kombinować jak komis
orzel_man 28-01-2016, 07:24 I bądź tu mądry. Z drugiej strony i tak chyba sie wstrzymam. Bo przy obecnym kursie to trzeba zapłacić 5000 pln wiecej niż jakieś 3 miesiące temu. To juz by była akcyza ... Czas nie sprzyja widocznie.
czeslaw555 28-01-2016, 07:27 w najbliższym czasie nie ma co liczyć że € stanieje, analitycy straszą że może drożeć, ale to jak z prognozą pogody, nie zawsze się sprawdza
orzel_man 28-01-2016, 09:27 robię w handlu międzynarodowym ;).... musi spaść... ale to potrwa....
i aż tyle czasu mogę nie mieć niestety.... mogłem o tym myśleć zanim kupiłem e38 ;)
no jest jak jest....
zdam relację... czekam jeszcze cały czas aż zostanie uruchomiony sprzęt w którym silnik się wysypał...
http://www.blocket.se/pitea/Ford_S_Max_2_5T_Panorama__lagmilare__64846121.htm? ca=23_8&w=3
Maly przebieg i przyzwoite wyposazenie ...
orzel_man 28-01-2016, 11:20 W ściąganiu ze Szwecji to juz wogole nie mam doświadczenia. Ale moze warto byłoby rozeznać temat.
Gdzie tam jest miejscowość ? ;)
---->EDIT<----
oj daleko...prawie pod biegun trzeba by się wybrać...
Zadna filozofia - sa Ci potrzebne umowa plus obie czesci dowodu rejestracyjnego (wazne zeby sprzedajacy nie odrywal czesci ktora sie wypelnia sprzedajac auto wewnatrz Szwecji).
Ubezpieczenie na droge musisz sobie w Polsce zalatwic na nr VIN.
orzel_man 28-01-2016, 13:45 Tak czytałem o żółtej części dowodu. Bez ktorej moze byc problem z rejestracja w pl
orzel_man 29-01-2016, 14:46 No dobra...
teraz jest dylemat...
przepraszam że pod postem piszę ale chcę podbić trochę temat...
Auto zostało złożone... cena w zakupie, tak jak to wygląda na rynku.
Został wsadzony silnik z przebiegiem teoretycznie 97 tys czy coś takiego
Ale szczegółów nie znam.
dostałem film auto odpaliło i zrobione zostało turbo łożysko oporowe i parę innych gratów.
Auto mega dopasione!!
Na horyzoncie pojawił się S max w kolorze czarnym, z mniejszym o wiele wypasem, ale pewną historią serwisową, auto krajowe... nalatane trochę ponad 170 tys.
Nie ma super wypasu, ale jest dobrze pomodzony.
cena teoretycznie taka sama...
w co byście poszli?
FUll wypas z wymienionym silnikiem.
czy mniejszy wypas zmodzony z głową na 270/280 km w ładniejszym kolorze.
różnice powiedzmy w wypasie.
to brak panoramy, brak alcantary, brak grzanych stołków, .... kurde i to chyba tyle...
auto krajowe ma zrobione audio i lepsze kółka.
prośba wasze opinie...
może pomogą w decyzji.
dzięki
jarhel74 29-01-2016, 16:05 Ja bym brał to pewne krajowe.
Dlaczego, chyba nie muszę wyjaśniać .
Jeśli cenę pomijamy to zawsze krajowe nawet z gorszym wypasem.
orzel_man 29-01-2016, 16:58 Tak to sie skończy pewnie. Ale nie zapeszajmy.
szafarek 29-01-2016, 18:32 prośba wasze opinie...
Na silnik dostaniesz gwarancję od mechanika, choćby pół roku ?
orzel_man 29-01-2016, 18:39 Jutro jade pogadać. Ale watpię. Mechanik powie pewnie, ze jak cos to do tego co kupili silnik od niego. Czyli sprzedawca z allledrogo
slawek-kali 29-01-2016, 18:43 W ogole nie rozumiem tej telenoweli.
Chcesz wydac 40k na auto ktore nijak mialo sie do stanu faktycznego od poczatku.
Mechanik powie pewnie, ze jak cos to do tego co kupili silnik od niego.
Tak samo silnik może paść w tym krajowym choć po tym jak sie do niego mechanicy dobrali wolałbym tą krajówkę :)
szafarek 29-01-2016, 18:51 wolałbym tą krajówkę :)
Po przemyśleniach .... racja.
Bierz krajówkę.
daniel66 29-01-2016, 20:28 Ja bym wziął wypasione. Jeździsz środkiem i będziesz zalowac że wybrałeś biedna wersję suma sumarum po jakimś czasie. Jak dać Ci gware na robotę to bierz tego wypasionego
orzel_man 29-01-2016, 20:33 Zobaczymy jak jutro bedzie rozmowa wygladała.
Auto krajowe jest fajnie porobione z programem.
A wyposażenie typu fotele to można zawsze dołożyć.
czeslaw555 29-01-2016, 21:19 Faktycznie telenowela jak to ujął Sławek.
Rozsądek potrzebny tylko, masz budżet że każdy kłopot będzie potem tylko dużym klopotem, pchasz się w kłopoty
daniel66 29-01-2016, 22:04 Ogólnie to sam się zastanawiałem nad wyborem... Miałem do Wzięcia 2.2 z 2010 z pakietem s tak sobie wyposażone lub 2.2 tdci z fajnym wyposażeniem z 2009 r oba w manualu obaj niestety kręcili starasznie w rozmowie i jeszcze Akcyza 4 tysie do opłat ale na szczęście pojawił się ten uwczesny jako nowa oferta gość spoko w rozmowie i na miejscu i co najważniejsze słowny bo trzymał to auto i po 2 dniach było moje ;) PSA już nie oddam :D
orzel_man 29-01-2016, 22:22 Koledzy. Bardzo dziekuje. Ale słyszę. Telenowela. Pchasz sie w kłopoty. Co ty masz za budżet... I tego tupu testy. ... Na "normalne " wypowiedzi dziekuje.
Rozumiem ze macie mega doświadczenie i szanuje wasze zdanie. Ale jeszcze nic nie kupiłem. I pytam o zdanie. Mam prawo... Chyba ? Po to jest forum.
Auta z Niemiec nie muszę kupić wiec looz.
Jak juz "cos tam w końcu kupie" to dam znac
Sprawa sie ciągnie ale auto jest brane pod uwagę. Ponieważ ma wyposażenie jakiego do tej pory nie znalazłem w innym aucie. Totalny full tylko bez schowka klimatyzowanego. ..
Reszta jest.
...
Na horyzoncie pojawił się S max w kolorze czarnym, z mniejszym o wiele wypasem, ale pewną historią serwisową, auto krajowe... nalatane trochę ponad 170 tys.
Nie ma super wypasu, ale jest dobrze pomodzony.
cena teoretycznie taka sama...
w co byście poszli?
FUll wypas z wymienionym silnikiem.
czy mniejszy wypas zmodzony z głową na 270/280 km w ładniejszym kolorze.
różnice powiedzmy w wypasie.
to brak panoramy, brak alcantary, brak grzanych stołków, .... kurde i to chyba tyle...
auto krajowe ma zrobione audio i lepsze kółka.
Znam auto o ktorym piszesz i sam je chcialem kupic pare lat temu, ale zrezygnowalem m.in. ze wzgledu na brak panoramy - dzisiaj tego bledu bym nie popelnil g:P (innym powodem bylo, ze jeszcze nie mialem swojego starego opchnietego)
Panorama jest fajna (nawet bardzo), ale latem jak slonce daje, to mi dzieciaki marudza ze im swieci w oczy i roleta nie pomaga a ja mam u siebie dodatkowo przyciemniona szybe w dachu najciemniejsza dostepna folia.
Poza tym panorama moze sie zbic - mi sie to niestety przytrafilo i chociaz naprawa poszla z AC, to i tak zostal mi uraz, ze jak cos spadnie na dach to mi moze "nabruzdzic" ...
Gdybys kupil te auto z Niemiec z uszkodzonym silnikiem i sam zalatwil robote i czesci to wiedzialbys na czym stoisz, a tak jest mala zagadka - moze byc wszystko OK, a mozesz miec problemy bardzo szybko.
Ten z polski ma juz zrobione mody, ktore kosztuja duuuuuuuuzo wiecej niz wymiana tapicerki na podgrzewana alcantare. Obecnie jest to zapewne jeden z dwoch najmocniejszych w Polsce S-Maxow 2,5T, a ze wszystko zrobione z glowa i na markowych gratach, to i ryzyko minimalne ze cos sie wysypie.
orzel_man 29-01-2016, 22:52 Dzieki za info.
Nigdy nie podchodziłem w ten "praktyczny" sposób do panoramy.
Ale cos w tym jest.
Custom sprzedaje...warto kupić tego S-Maxa....
jarhel74 30-01-2016, 10:41 Ja bym wziął wypasione. Jeździsz środkiem i będziesz zalowac że wybrałeś biedna wersję suma sumarum po jakimś czasie. Jak dać Ci gware na robotę to bierz tego wypasionego
Typowe myślenie Polaka. Jak największy wypas (który jak pisze MAG nie zawsze jest dobry), za jak najmniejszą kasę. A potem płacz, bo się okazuje ,że auto szrot.
Nieważne,że gość od początku kręci. Ważne,że jest alcantara i grzane stołki
Custom sprzedaje...warto kupić tego S-Maxa....
Tomku - dokladnie o tym aucie pisalem g;)
:)Wydalo się
No i chyba taka bieda nie jest.
Nigdy nie podchodziłem w ten "praktyczny" sposób do panoramy.
Z tą panoramą się też zgodze zwłaszcza jak masz dzieciaki z tyłu. Obecnie mam tylko szyberdach i jak bym nie miał twardej zasłony to w lecie przy pięknym słońcu mnie trafiało tak biło po czole.
orzel_man 02-02-2016, 19:42 Szanowni Koledzy!
Bardzo Wam dziękuję za wszystkie wypowiedzi i pomoc.
Zwłaszcza jednemu z Was, którego Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za gościnę.
Dzisiaj ... w dzień świstaka... 33-ci w roku... do końca roku jeszcze 333 dni...(za dużo radia w tamtą stronę...)wróciłem do domu "Kocurem"....
auto oczywiście nie zawiodło 550km
wszystko pięknie jak trzeba... transakcja wzór uważam...
Żeby tutaj nie zaśmiecać i nie ciągnąć dłużej "telenoweli" ;)
założę osobny wątek jak będę już gotów.
Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki
slawek-kali 02-02-2016, 19:54 Czyli Custom :D
Będzie Pan zadowolony :) Graty !!
stingerA6 02-02-2016, 20:05 Witamy wśród mocnych "vanów"
Czekamy na prezentacje
orzel_man 02-02-2016, 20:17 Tak jest.
Dziękuję.
sesja będzie na 100%
paoloWawa 02-02-2016, 20:39 Gratulacje! I pochwal się szybko nowym nabytkiem :) Witamy w klubie jedynego słusznego silnika :)
zaczyna się nowa historia dla czarnucha i cieszę się że oddane w dobre ręce.
Powodzenia w dalszych modach
czekamy na kolejne wieści :)
No to Polnoc bedzie miala 2 najmocniejsze S-Maxy w Polsce, a moze jak i moj sie doczeka uporania z problemami i porzadnego strojenia to bedzie cale podium Nasze g:P
orzel_man 03-02-2016, 11:52 Dzięki z dobre słowo...
założyłem odpowiedni wątek w odpowiednim dziale...
"telenowela" dotycząca zakupu do zamknięcia ;)
|