Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Płukanki przed wymiana oleju – stosujecie ?
Marcin112 17-01-2016, 08:24 Panowie zbliżam się do wymiany oleju , mam nalatane 135000 km w benzynie i tak się zastanawiam czy nie strzelić płukanki przed wymiana
Jakie są wasze opinie ?
Stosujecie takie zabiegi ?
Plusy minusy takiego zabiegu ?
Płukanki, to zamierzchłe czasy, ale jeżeli chcesz sobie poprawić samopoczucie, to zrób normalną wymiane oleju, i po przejechaniu 500 km wymień po raz drugi, to będzie płukanka.
jeżeli regularnie wymieniasz olej to z całą pewnością nie potrzeba tego typu zabiegów które są ryzykowne
Mario_Mario 17-01-2016, 11:43 Jeśli jeździsz na oleju pełnym syntetycznym,który z zasady ma dbać o czystość silnika,ma zapobiegać gromadzeniu się syfu,nagaru itp. To według mnie zbyteczny zabieg,jedna ważna reguła...spuszczaj olej na dobrze rozgrzanym silniku,a "wszystko" wypłynie. Zalewaj olejem,jak silnik przestygnie. Niektóre środki do płukania silnika mogą być zbyt "agresywne" w działaniu i mogą zrobić dużo złego,przy normalnie czystym silniku,który pracuje na dobrym oleju.
Zastosowałem plukanke przy przejściu z oleju fordowskiego na motula, potem już tylko zmieniałem olej
Tapniete z LG G4
Marcin112 17-01-2016, 19:06 Dzięki chłopaki za odpowiedz, dam sobie spokój z tym płukaniem. Po prostu zmienie olej.
motorek4612 18-01-2016, 21:06 Po prostu zmienie olej.
zmniejsz interwały wymiany z 15 tys na 10 tys i będzie ok, serce i rozum będą spały spokojnie.
mkadlubek 19-01-2016, 11:57 Zastosowałem plukanke przy przejściu z oleju fordowskiego na motula, potem już tylko zmieniałem olej
Tapniete z LG G4
Dlaczego zmieniłeś z fordowskiego? Jakieś pozytywne zmiany nastąpiły po zmianie oleju czy tylko subiektywne odczucie, że samochód jeździ na lepszym oleju?
Trochę poczytałem forum, że fordowskiego to jednak niepełny syntetyk itp. Większość poleca motula więc postanowiłem zmienić. Czy nastąpiły to nie wiem, może w warunkach laboratoryjnych da się to sprawdzić. Jeździ tak samo, a że kosztuje prawie tyle samo to używam ponoć lepszego😀😀
Tapniete z LG G4
mkadlubek 19-01-2016, 13:10 Jasne. Dzięki za odpowiedź. Tak też i myślałem :) To zostaję jednak przy fordowskiej formule zmienianej co 15 tys km :)
Ja mam 380k km i plucze, kosztuje 10 PLN przysłowiowe, więc koszt żaden, i nic mi złego nie robi.. Do zmywarki też się detergent wlewa a uszczelki mniej fikusne ;-)
Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka
Też płuczę za każdym razem.
Środek Forte Motor Flush, ale on ciut droższy niż 10PLN.
Mario_Mario 20-01-2016, 05:12 Hey,Djremo. Fordowska formuła,obecnie jest pełnym syntetykiem! Poprzednia generacji,mimo oznaczenia 5W30 była niestety robiona w technologi półsyntetycznej. I na takim to właśnie oleju,jeżdził poprzednio mój S-max, dlatego przeszedłem na obecną formułę 5w30,która jest w pełni syntetyczna,gdyż Ford zapewnia o pełnej kompatybilności z poprzednim olejem,czyli można stosować zamiennie bez problemów. Jako laik w kwestiach Fordowskich,nie ryzykowałem. Teraz jak obserwuje,że auto dobrze się spisuje na pół syntetyku,to na wiosnę wymienię na znacznie "lepszy olej" gdzie uszy kolegów z forum,zauważają różnicę w pracy silnika,oraz podobno niższe spalanie :D
RyszardaTrzeciaWaza 12-04-2017, 15:41 Nie znalazłem tematu w dziale foczek, więc nasmaruję tutaj.
Dzisiaj zrobiłem gruntowne płukanie silnika, środkami do tego przeznaczonymi.
Najpierw do starego przepracowanego oleju, który jeździł w silniku od momentu zakupu auta ( 2 miesiące), a ile czasu wcześniej to nie wiem, dodałem - Liquy Moly Pro-Line Engine Flush 0,5L 2662
Silnik pracował około 30minut, później zlałem olej do niebieskiego baniaczka (foto poniżej)
Następnie zalałem silnik świeżym olejem Mobil 10W-40, do niego zaaplikowałem dwie buteleczki - FORTE MOTOR FLUSH
Silnik pracował 1,5h, co około 5 minut wprowadzałem go na 3k obr/min.
Po tym zabiegu, olej został zlany do białego baniaczka.
Na sam koniec, motor zalany Valvoline 5W-30 FE SynPower, z dodatkiem czyszczącym - Forte Top End Treatment
Wnioski płynące ze zdjęcia zlanego oleju, pozostawiam Wam :razz:
https://zapodaj.net/images/4098b87dfdb65.jpg
juri2069 12-04-2017, 15:51 Ooooo droga wymiana oleju ale silnik za to czysty.
Choć po kolejnej płukance też wyleciałby czarny olej :)
RyszardaTrzeciaWaza
Proponował bym ci jeszcze za jakiś czas sprawdzić ciśnienie skrzyni korbowej i nowe wycieki p/ pocenie się w nowych miejscach .
RyszardaTrzeciaWaza 12-04-2017, 16:58 Tak zamierzam uczynić ;)
Jak płukanie nie pomoże, to i tak będę wyciągał tłoki, bo silnik stał się olejoholikiem.
Czy motor jezdzil wczesniej moze na Castrolu?
No pewnie jeszcze z 5 razy trzeba by go przeplukać. Ciekawe czy można plikach czymś innym w sensie jakimś najtańszym olejem za 30 PLN za 5l.jdst coś takiego? Dawniej takie płukania robiło się wrzecionowym olejem czy jakoś tak?
Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka
RyszardaTrzeciaWaza 12-04-2017, 18:33 Czy motor jezdzil wczesniej moze na Castrolu?
Nie potrafię odpowiedzieć.
Poprzedni właściciel co prawda zostawił książkę serwisową, ale wpisów o oleju brak. Kartek w komorze silnika informujących o zalanej oliwie, również brak. :roll:
Zastosowałem plukanke przy przejściu z oleju fordowskiego na motula, potem już tylko zmieniałem olej
Tapniete z LG G4
Część
Jakim olejem motula zalałeś?
Motul 8100 Eco-nergy 5W30 ten dlatego, że u mnie brak już dpf. Do dpfa ten będzie bardziej odpowiedni MOTUL 8100 X-CLEAN+ 5W30
woro_woro 14-09-2017, 12:25 Czy ktoś stosował płukankę a'la Chris Kubeczko?
https://youtu.be/4EpTi6QtafE
mariuszb55 23-09-2017, 11:47 A ja mam pytanie trochę z innej beczki , czy przy spuszczaniu oleju trzeba odessać olej z podstawy filtra, czy sam zleci grawitacyjnie ?
Chciałem zrobić płukankę ale mechanik powiedział mi, że przy zmianie w podstawie filtra zostaje ok. 0,5 l oleju i że trzeba go odessać.
Bo w przeciwnym razie te 0,5 l starego oleju z płukanką wymiesza się z nowym olejem.
Czy to prawda ?
woro_woro 23-09-2017, 20:58 Dziś zalałem Suzuki Swift żony ON przed wymianą na nowy olej. Powiem tak, na ON chodzi aksamitnie i bezszelestnie. Pochodził 10 min, zlałem czarny ON i zalałem świeżym olejem.
michalyyy 08-04-2019, 02:43 A ja mam pytanie trochę z innej beczki , czy przy spuszczaniu oleju trzeba odessać olej z podstawy filtra, czy sam zleci grawitacyjnie ?
Chciałem zrobić płukankę ale mechanik powiedział mi, że przy zmianie w podstawie filtra zostaje ok. 0,5 l oleju i że trzeba go odessać.
Bo w przeciwnym razie te 0,5 l starego oleju z płukanką wymiesza się z nowym olejem.
Czy to prawda ?Cześć. Szkoda ze nie przeczytalem tego wcześniej bo bym sprawdzil. W podstawie faktycznie zostaje trochę oleju ale czy aż 0.5 ltr to nie wiem. Po odkreceniu filtra część starego oleju natychmiast schodzi do miski. Zrobiłem płukanie Liqui Moly Flush.
M.
Sent by Samsung
|
|