tomosxx
21-01-2016, 17:54
witam,
posiadam C-MAX 1.6 z 2004r., czy moje auto ma mozliwosc zamontowania fotelika z Isofit (isofix)?
posiadam C-MAX 1.6 z 2004r., czy moje auto ma mozliwosc zamontowania fotelika z Isofit (isofix)?
Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2003-2007] Isofit (Isofix) w naszym aucie tomosxx 21-01-2016, 17:54 witam, posiadam C-MAX 1.6 z 2004r., czy moje auto ma mozliwosc zamontowania fotelika z Isofit (isofix)? Karwos00 21-01-2016, 19:15 To bardzo łatwo sprawdzić - na tylne kanapie na 2 bocznych miejscach między oparciem a siedziskiem są metalowe zaczepu-kształt litery U. Wg mnie powinny już być. klodis 22-01-2016, 14:02 aby to sprawdzić, musisz na dole oparcia odsłonić tapicerkę, trochę jest z tym zabawy ale dasz sobie radę, jeśli masz to możesz kupić sobie plastiki isofix i będzie ładnie wyglądało tomosxx 10-03-2016, 18:10 witam, a czy mozna zamontowac takie mocowanie isofix,poniewaz ja nie mam zamontowanych uchwytow, a znalazlem cos takiego, nawet juz kupilem, tylko, ze nie wiem jak to zamontowac, moze ktos cos takiego juz montowal? vercoff 10-03-2016, 21:18 Z tego co się orientuję to nie ma zestawów do C-max`a (są tylko plastiki, które montuje się po rozcięciu materiału). Listwa isofix jest dostępna do zwykłego focus`a, ale tam jest inna podłoga. trolmin 11-03-2016, 11:35 W każdym C-maxie są uchwyty mocowania isofix. Aby się do nich dostać trzeba trzeba pociąć tapicerkę. http://spinage.me.uk/23/retrofitting-isofix-for-a-ford-focus-c-max/ kuderw 11-03-2016, 11:48 Witam Zestaw do C-max i innych modeli: http://abcford.pl/pl/p/Mocowanie-fotelika-dzieciecego-ISOFIX-1357238-FORD-/77 http://ford.sklep.pl/product-pol-17780-ISOFix-uchwyt-mocowanie-fotelika-dzieciecego-Focus-II-oryginal.html http://ewcar.pl/pl/p/Mocowanie-fotelika-dzieciecego-ISOFIX-1357238/14388864 A tu plastiki do foteli w c-max, jak dobrze pamietam to samo mocowanie jest zamontowane w w siedzeniu i nie trzeba tej blachy tylko te plastiki. Zobacze u siebie i wstawie kilka fotek, ale to dopiero wieczorem http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Zestaw-do-uchwytu-fotelika-dzieciecego-ISOfix-C-max/4136 Tu jest montaz ale w focusie II: https://www.youtube.com/watch?v=ieC4QqwHj4s A tutaj juz ktos o tym pisal czy z focusa II pasuje uchwyty do C-max http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=110357 Pozdrawiam c-matix 11-03-2016, 17:53 Ja też na początku myślałem że nie mam mocowań isofix i kupiłem te do focusa. Po odgięciu tapicerki okazało się iż są i musiałem pozbyć taniej na aukcji. Poszukaj dobrze zanim weżmiesz się za montaż i faktycznie w focusie jest inaczej mocowany ten uchwyt isofixu kuderw 12-03-2016, 15:34 Witam Tak to wyglada w modelu Ghia, mam przesuwane fotele tylne, Isofix jest zamontowany w siedzeniu a nie do podlogi. Tomosxx jak odciagniesz material na fotelu powinienes miec takie uchwyty w ktore wczepia sie fotelik. Tu plastiki do ktore montuje sie w materiale. http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Zestaw-do-uchwytu-fotelika-dzieciecego-ISOfix-C-max/4136 https://www.fordpartsuk.com/shop/ford_c-max_isofix_child_seat_attachment_kit_f_1332664_c_1 48.htm Pozdrawiam carbon_dioxide 14-03-2016, 08:08 Właśnie wczoraj robiłem operację wydostania tych isofixów. W ASO kupiłem zestaw do wycinania tapicerki i plastikowe osłonki. Całość kosztowała 133zł, robota na jakieś 15 minut i wygląda całkiem elegancko. Polecam niezdecydowanym. tomosxx 15-03-2016, 08:02 witam, ja dokonalem zakupu uchwytow do montazu isofix,ale do focusa II, myslalem ze to samo, ale nie ,poniewaz w c-max jest juz fabrycznie, ale nie we szystkich, wystarczy tylko kupic plastiki i gotowe, a ciekawe czy te plastiki od focusa II sa takie same jak do c-max? pozdrawiam carbon_dioxide 15-03-2016, 10:44 wątpię. Konstrukcja foteli w C-max jest zupełnie inna, a te plastiki z ASO są dokładnie dopasowane do środkowej gąbki, mają także z tyłu specjalne wyżłobienie aby móc je oprzeć o konstrukcję fotela. Dzięki temu wszystkiemu te plastiki idealnie się trzymają i pozwalają "wybaczyć" niedokładne cięcie miejsca montażowego. Chyba, że chcesz się przekonać na własnej skórze, to sprzedam Tobie same wzorniki do wycięcia Isofxów ;) jaksen 15-03-2016, 11:54 Panowie, czy aby sprawdzić, czy faktycznie mam mocowanie isofix konieczne jest rozcięcie/nacięcie tapicerki? Czy może można te uchwyty w kształcie U zobaczyć mocno odciągając tapicerkę, ale jednocześnie jej nie uszkadzając? carbon_dioxide 15-03-2016, 13:38 kilka postów wcześniej są zdjęcia, ale można też "wymacać" naciskając mocno w środkową gąbkę (wyczujesz wtedy te metalowe pręty) tomosxx 15-03-2016, 17:18 Witam, U mnie, wystrczylo lekko odsunac material od "zawiasow" foteli i bylo juz widac , albo tak jak przedmowca, spróbuj namacac :razz: jaksen 15-03-2016, 20:07 Przed zadaniem pytania widziałem cały temat, w tym również zamieszczone kilka postów wcześniej zdjęcia;) Sęk w tym, że nie było sprecyzowane, czy te zdjęcia są juz po jakimś majstrowaniu z materiałem, czy też nie;) Dzięki Panowie, jutro pomacam i popracuje trochę wyobraźnia (próbowałem wczesniej odciągać, ale szybko się poddałem z obawy przed uszkodzeniem materiału). kuderw 16-03-2016, 09:15 Jaksen Sprawdz post nr 9, wystarczy odciagnac tapicerke palcami tak jak ja to zrobilem, uchwyty do isofix sa za zaraz pod tapicerka po obu stronach siedzenia, jakbys sie uparl to powinienes wyczuc je nawet bez odsuwania tapicerki. Zdjecia sa rowniez w poscie nr 9 Pozreawiam patttom 17-03-2016, 22:59 Ja kupiłem cały zestaw za 75 zł. Wycialem otwory, plastiki zamontowalem na uchwyt, który już był. Reszte przedalem za 35 zł na aledrogo. Plastiki ładnie się trzymają. Cała operacje przeprowadzilem w parenascie min. Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka tomosxx 26-03-2016, 15:30 A gdzie kupiles zestaw? patttom 26-03-2016, 22:04 W ford sklep pl http://ford.sklep.pl/product-pol-17780-ISOFix-uchwyt-mocowanie-fotelika-dzieciecego-Focus-II-oryginal.html carbon_dioxide 28-03-2016, 20:10 W ASO powinno kosztować tyle samo. Tak przynajmniej było w przypadku zestawu C-max. zoha71 13-06-2016, 13:14 Czy te fabryczne uchwyty są w każdym tylnym siedzeniu?(lewy, środkowy, prawy fotel). jlm 14-06-2016, 08:57 skrajny lewy i prawy - sprawdź. hacel 17-06-2016, 10:46 Ja kupiłem cały zestaw za 75 zł. Wycialem otwory, plastiki zamontowalem na uchwyt, który już był. Reszte przedalem za 35 zł na aledrogo. Plastiki ładnie się trzymają. Cała operacje przeprowadzilem w parenascie min. eee ale te plastiki niezbyt pasują do c-maxa. Zrób zdjęcia bo jestem ciekaw jak to u Ciebie wygląda. wesolekziom 25-02-2017, 23:25 Witam wszystkich. Poszukuje zestawu do fotelika samochodowego z isofixem i tu moje pytanie. Czy ktoś już montowal taki zestaw w swoim Cmaxie? Czy jest to trudne? Oraz gdzie i za ile mógłbym takie coś dostać. Z góry dZiękuję gimbu 26-02-2017, 09:05 Szukasz fotelika +baza isofix czy uchytow isofix w samochodzie? Trudno wywnioskowac. Napewno masz uchwyty isofix w tylnych kanapach. Montaz "bazy" banalny wpinasz w uchyty potem wpinasz na to fotelik. Ja mam nosidelko maxi cosi + baze family fix. Koszt okolo 600zl za baze isofix ktora starczy do 4 lat jesli kupisz na starsze dziecko fotelik rowniez maxi cosi. Musisz popatrzeć czy baza bedzie pasowala do np fotelika dla starszego dziecka. Dam ci linka do sklepu www.dino.sklep.pl gimbu 26-02-2017, 17:37 Nic nie trzeba ciac. Co kity wciskasz. Odsuwasz tapicerke przyda sie srubokret i tyle Codee13 30-05-2017, 12:44 Potwierdzam iż mocowania isofix są w krańcowych tylnych fotelach nawet w wersji ze skórą. Dylemat następuje w momencie zakupu zestawu gdyż są dwie opcje - szablon i dwie zaślepki koszt na dziś 133 zł lub całe mocowanie, dwie śruby, dwie zaślepki za 70 zł. Ta część tapicerki jest na tyle luźna że myślę wsadzić tam zaślepki - wtedy się napnie - zaznaczam wewnętrzny obrys zaślepki, wyciągam zaślepkę i tnę jak potrzebuję. szymapa 31-05-2017, 14:38 U siebie nie wycinałem otworów tylko materiał został zsuniety do wewnątrz siedzenia. Wszystko funkcjonuje sprawnie i nie ma problemu gdy chcemy przepiąć bazę isofix z jednego skrajnego fotela na drugi. gsocha 04-08-2017, 20:54 Większość cmaxow ma ISO fix łatwo je wyczuć na tylnych siedzeniach. Montowałem kity z obu stron zajmuje to najwyżej 15 min a wygody z fotelikiem nie da się opisać Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk truskawka 18-09-2017, 21:04 ja zakupiłam plastiki ISOFIX za około 150 zł. Wycięłam dziury i zamontowałam bez problemu. Na drugi dzień przyszedł zamówiony fotelik. okazało się, że producent dał takie plastiki w gratisie ... może i w wersji bez napisu ISOFIX, ale zawsze. Mawet 23-07-2018, 17:01 Orientuje się ktoś czy w wersji Ghia ze skórzaną tapicerką też znajdują się uchwyty do isofixa? shokaku 24-07-2018, 21:32 Pod skórą też są, sam niedawno wycinałem i mam kilka wniosków. Kupując zestaw oryginalnych prowadnic (te plastikowe elementy) wraz szablonem, warto przesunąć szablon nieco do brzegów. Wycinając wg niego skóra się trochę naciąga. Jeśli planujecie montować bazę isoFix np pod nosidełko warto zamontować prowadnicę za fotelem pasażera (czyli po prawej stronie). W moim przypadku po wpięciu do bazy nosidełka nie zostawało dużo miejsca na nogi dla kierowcy (~1.8 wzrostu) Ogólnie pasują też prowadnice które czasami są z fotelikami/bazami lub uniwersalne za ok 20zł komplet (mogą nieco odstawać od kanapy ale i tak zakrywa je fotelik) adamon 25-07-2018, 06:46 shokaku cofnij fotel tylni (zrób wersję 4-o osobową) będziesz miał więcej miejsca :) Ja nie wycinałem w fotelach, po prostu założyłem opaskę (trytytkę) i odkryłem zaczepy. plama20 11-10-2018, 09:57 Takie pytanie foteliki z isofix maja nogę ktora opiera sie o podłoge gdzie jest schowek. Wszędzie gdzie pytam mówią ze to niebezpieczne, schowek moze peknac co o tym myslicie??? lepiej ta nogę wkładać w otwarty schowek ??? Kamil 3city 23-10-2018, 12:44 Niestety mają rację, nikt nie powie Ci że można tak robić bo nikt takich testów raczej nie robił i nikt nie chce mieć kogoś na sumieniu więc jeżeli chodzi o kwestię bezpieczeństwa to jeśli coś nie zostało przetestowane to NIE RÓB TEGO Wysłane z mojego Redmi Note 5A przy użyciu Tapatalka ChceMiecCMAXa 23-10-2018, 16:50 Takie pytanie foteliki z isofix maja nogę ktora opiera sie o podłoge gdzie jest schowek. Wszędzie gdzie pytam mówią ze to niebezpieczne, schowek moze peknac co o tym myslicie??? lepiej ta nogę wkładać w otwarty schowek ??? Włóż kawałek mocnej, grubej deski, pasującej rozmiarem do schowka i będzie bezpiecznie. Petru23 12-04-2019, 09:28 Wczoraj kupiłem większy fotelik. Jakie było moje zdziwienie, gdy sprzedawca bez rozcinania tapicerki zmontowal isofix. A na fotelu za pasażerem ciałem tapicerkę. Wystarczy palcem odsunąć ten pasek tapicerki na bok i mamy dostęp bez większego problemu. igorazz 03-05-2019, 11:47 Witam a jak się ma sprawa ze skórzanymi fotelami. Petru23 04-05-2019, 13:54 Tak samo, inny materiał obicia tylko. Wsadz palucha z boku i szukaj ucha od isofix. c-matix 07-05-2019, 07:32 Często nie ma nacięćia. Ja sobie odpiołem tapicerke w dolnej części fotela i podwinołem. lotek 07-05-2019, 08:10 Odpiął i podwinął |