Zobacz pełną wersję : Jaki wybrać olej do mkII
Witajcie!!
Wiem, że ten temat był już poruszany x-razy, ale po przeczytaniu ich nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie.
Mianowicie niebawem czeka mnie wymiana oleju i chciałbym zasięgnąć waszej opini jaki olej wlać. Najlepszy jest syntetyk, ale... Niestety na moim silniku nie ma żadnej informacji jaki olej był wlany poprzednio :fcp5 Mam w swoim Mondku nowy silnik założony w ASO w Niemczech i ma on przejechane dopiero ok 7k km. Zastanawiam się czy wlać Ford Formula E 5W 30? - (jak przeczytałem jest to uszlachetniony półsyntetyk) czy może Mobil'a syntetyk 5W 30?
I jeszcze jaka ilość wchodzi do silnika 1.8 ?
Z góry dziękuję
Jacek
proponuje Formule 5w-30 to półsyntetyk o paramtertach syntetylku. Będzie to najbardzie optymalne rozwiązanie. Co do iliśic to jesli jest to duratec to wchodzi przy wymianie 4.3 l. Jeśli Z-tec to musisz poczekać na odpowiedz innego użytkownika
frompoland 16-04-2007, 12:27 również jestem za FORDOWSKIM Formula E 5w 30
W takim razie wybór pada na olej Fordowski :fcp4
Dzieki za pomoc :fcp26
Formula jest olejem prodyukowanym przez Castrol dla Forda
Polecam Mobil 1 5W50. Przez 6 lat go lalem i bylo OK
Polecam Mobil 1 5W50. Przez 6 lat go lalem i bylo OK
Nie wątpie w to, że sprawuje się dobrze.
Ja wychodze z założenie, że po co ulepszać to, co już jest dobre. Skoro najprawdopodobniej miałem wlany Fordowski to pozostane przy nim :fcp4
frompoland 16-04-2007, 12:48 Jacod, miałeś albo fordowski albo castrol :)
Jacod, miałeś albo fordowski albo castrol :)
Niestety właśnie nie mam pewności co miałem. Więc sądzę że ten co wybrałem będzie odpowiedni.
Jacod, miałeś albo fordowski albo castrol :)
Fordowski = Castrol
I jeszcze jaka ilość wchodzi do silnika 1.8 ?
coś koło 4,5 litra, no może 4,8.
ja jeżdżę na fordowskim 5W/40 i nie narzekam. dobry i tani, no i w 5 litrowym opakowaniu :-)
Witam.
Wg instrukcji do 1,8 wchodzi 4,25 z wymianą filtra oleju lub 3,75 bez wymiany filtra.
Co do oleju producent zaleca oleje o lepkości:
10W30
10W40
5W30
5W40
Dzieki wszystkim za odpowiedzi :fcp29
pinifarina 19-04-2007, 08:37 Witam zakupiłem właśnie olej Lotos Semisintetic 10W40 czy to dobry olej?? Mam mondeo 1,8 Zetec 16V. Nie zaszkodzi temu silnikowi?? Dzięki za wszelkie odpowiedzi!!!!!!!!!
Lotos Semisintetic 10W40 czy to dobry olej
dolne strefy klasy średniej
Nie zaszkodzi temu silnikowi??
nie powinień, ale następnym razem kup coś lepszego
Lotos Semisintetic 10W40
No ja bym raczej tego nie kupił, ale jeśli juz kupiłes to trudno. Pamietaj żeby to to wylać po góra 10 tyś km i nastepnym razem kupić coś znacznie bardziej markowego
hello,
ja zalewam formula e 5w30, mam u siebie w hurtowni po 90zł 5L i 19zł 1L
polecam
witam
jak w temacie ......takze nie wiem czym był zalany silnik... .auto sprowadzone z holandii z 2000r
pozdrawiam
[ Dodano: 2007-05-23, 10:02 ]
sory ale nie dopisałem że to silnik disel 18 td i chodzi o olej Formula E 5w 30
krzysieksa 23-05-2007, 17:06 Polecam Mobil 1 5W50. Przez 6 lat go lalem i bylo OK
U mnie auto ods nowości śmiga na Mobil 1 o lepkości 5W 50 i jest super :) Miedzy wymianami oleju olej jest cały czas żółty a wymieniam go co 12 tys km. Nawet mam wpis w książce serwisowej przy przebiegu 10 tys km o treści " wymiana oleju na Mobil 1 5W50 na życzenie klienta). Czyli od 9 lat jeździ na Mobil 1 a przebieg 187 tys w tym 26 na gazie i jest oki :)
tak ale moje pytanie dotyczy disla 1.8
Podłączę się do pytania. Jaki olej najlepiej wlać do Mondeo 1,8 TD?? Nie mam pojęcia jaki był tam poprzednio :fcp25
Witam.
Producent przewidział syntetyk lub półsyntetyk, więc jeśli nie wiesz co było lane najbezpieczniej będzie wlać półsyntetyka czyli 10W40.
Wiesz co najlepiej wlej to co ford leje do swoich samochodów tzn. Formula E 5W30. W niczym to nie przeszkodzi. Jest tani i dobry. Nie ma potrzeby wymyślać innych rozwiązań. Po co zmieniać coś co już jest dobre.
Tak sobie patrzę, czytam i liczę...
Dlaczego ludzie oszczędzają na olejach i kupują jakieś tanie wynalazki? Przecież koszt oleju to jest drobiazg w porównaniu z kosztami benzyny (albo ropy albo LPG, wszystko jedno). Jeżeli robisz przegląd co 15 tysięcy to nawet licząc 7 litrów ropy/100 km - spalisz około 4 tysiące złotych. Zatem jaka różnica, czy używasz oleju tańszego czy droższego - to i tak w ogólnych kosztach eksploatacji samochodu nie ma większego znaczenia.
Naturalnie, można argumentować, że niekoniecznie tańsze jest gorsze. I jeżeli ktoś jest absolutnie pewien, to OK. Ale przecież olej fordowski taki strasznie drogi nie jest i nie warto oszczędzać. Rozumiem, że jak jest jakiś stary silnik który bierze olej, to trzeba przechodzić na jakieś bardziej gęste oleje. Ale tak normalnie, to przecież nie warto oszczędzać paru złotych i ryzykować silnikiem?
ja juz u jacka zamówiłem oryginał Motorcrafta 5/30
razem z filtrem oleju
pytanie tylko ile do silnika V6 z wymiana filtra wejdzie litrów
bo widzę że jest różnica
i jeszcze pytanie - może dotyczące oleju
dopieroco wstawiłem LPG do auta i mechanik powiedział mi,
że po zdjęciu kolektora to w środku starsznie czarno jakoś tak
jakby brudno - czy to może być wina zlej jakości oleju ??
czy z innego powodu taki "syf" w środku ??
czy mozna - i czy warto jakoś to płukać ??
sam tego nie widziałem - było już zamontowane wszystko
Witam.
Wg. instrukcji 5,5l.
Co do tego syfu w kolektorze dolotowym, to też tak mam. Moim skromnym zdaniem, to bierze się z tego, że część spalin jest doprowadzana do kolektora, i dopalana. Ale to tylko moja opinia :fcp3 .
Wg. instrukcji 5,5l.
czyli co ?? pół litra mi zabraknie ??
zamówilem 5L - w takim razie jeszcze musze 1L dokupić ??
ehhhhhhh
Do mojego wchodzi 4,25l, i przez te zafajdane 0,25l muszę kupować specjalnie 1l opakowanie :fcp1 .
Nie koniecznie musi ci zabraknąć, u mnie jak wleje te 4,25 to jest prawie pod max. na bagnecie. Może się okazać ze jak wlejesz 5l to będzie OK. Tylko jest jeszcze jedno ale, w zależności od silnika między znakami min. i max. jest 1l lub 0.5l.
mf9, to kupuj bańki 5 litrowe :-)
Ilechu jest to oczywista myśl :fcp1 , tylko ze olej którym zalewam, występuje w 4l. A z beczki nie trafiłem.
Ford formula występuje w bańkach 5l i jest to jeszcze jedna jego zaleta jak widać. ;-) Chociaż... właściwie to by się przydało czasem mieć na dolewki w czymś mniejszym niż 5l baniaczek.
|
|