Zobacz pełną wersję : [Fiesta 2012-2017] Żarówka w lampie soczewkowej
juniorkm7 25-01-2016, 19:18 Mam plan zmienić żarówki w lampach soczewkowych bo to co Ford dał w zestawie to tragedia. Jak to wygląda w naszych fieścinach? Jest tam żarówka H7? Czy jest opcja że wejdzie po małych przeróbkach H4? Z tego co widziałem H4 świecą znacznie mocniej jak im się poda napięcie na oba druciki.
Czy jest opcja że wejdzie po małych przeróbkach H4?
Jasne że wejdzie, pod warunkiem że będziesz zakładał na prasie.
Moim zdaniem złą drogą podążasz. Myślałeś może o zmianie żarówek na lepszej firmy, lub regeneracji soczewek
juniorkm7 25-01-2016, 22:08 Czy twoim zdaniem fiesta z 2013 roku wymagać może już regeneracji soczewek? Myślałem nawet o założeniu HID 25W (nie 35W) takie jak są w mustangu mówiąc w dużym uproszczeniu. Wsadziłem też na jakiś czas HIDy 35W to całkiem fajnie toto świeciło i co ważne nikogo nie oślepiało - soczewka fajnie odcinała światło więc nikt się nie czepiał. Niestety po 12 dniach padła przetwornica - za tani zestaw kupiłem ale czego się spodziewać po HIDach za 110zł
Powiem Ci że często jeżdżę taka Fiestą i światła ma bardzo dobre.
Może ktoś włożył jakieś szajskie żarówki typu +50% z ChRl i wypaliło odbłyśniki
pankrakus 28-01-2016, 12:24 [...]
Jest tam żarówka H7? Czy jest opcja że wejdzie po małych przeróbkach H4? Z tego co widziałem H4 świecą znacznie mocniej jak im się poda napięcie na oba druciki.
Tylko, że wtedy masz reflektory niezgodne z przepisami
- zbyt duża moc żarówki
(bo świecą oba druty)
- nie będzie świateł ASYMETRYCZNYCH, które obowiązują w Europie
będzie tak jakbyś cały czas jeździł na długich
Pomysł należy do jednego z głupszych - nie wstydźmy się tego powiedzieć
(rodem ze stodoły czy remizy)
Pomijam kwestię czy instalacja / lampa / żarówka wytrzyma obciążenie elektryczne i termiczne do którego nie jest przewidziana
pozdrawiam
pankrakus
Akurat asymetryczność zostanie zachowana, bo odpowiedzialna jest za nią przesłona, a nie odbłyśnik, czy soczewka (patrz bi-ksenony). Natomiast co do reszty racja.
Akurat asymetryczność zostanie zachowana, bo odpowiedzialna jest za nią przesłona, a nie odbłyśnik, czy soczewka (patrz bi-ksenony). Natomiast co do reszty racja.
Mylisz się i to mocno. Wystarczy źle włożyć żarówkę i już inaczej świeci lampa.
A już nie mówię o przesunięciu skupienia które emituje żarnik
Reflektory-Samochodowe 31-01-2016, 22:13 powiem tak , soczewka w waszych fiestach jest to e55 na żarówkę h7 , obracając mocowanie żarówki nawet o 180 stopni różnicy w świeceniu nie będzie , świecić będzie tak samo , ale jeżeli chcesz zamontować żarówkę H4 to po pierwsze nie ma mocowania pod żarówkę h4 w tej soczewce , każde twoje przerobienie soczewki tak aby weszła żarówka h4 i jej zamocowanie skończy się uszkodzeniem soczewki , dojdzie co koszt soczewki i +jej wymiana ,
Porada: lepiej kup lepsze żarówki nawet Osram Blue Night Breaker + 110 i będzie o niebo lepiej , no chyba że odbłyśniki są w kiepskim stanie lub sa wypalone to nawet zestaw xenonowy nie pomoże , pozdrawiam
Porada: lepiej kup lepsze żarówki nawet Osram Blue Night Breaker + 110 i będzie o niebo lepiej , no chyba że odbłyśniki są w kiepskim stanie lub sa wypalone to nawet zestaw xenonowy nie pomoże , pozdrawiam
Proxim@Ar 31-01-2016, 23:33 A jaki w ogóle jest sens zmiany żarówek z H7 na H4? Chcesz mieć bixenon? To zmień soczewki na bixenonowe.
Reflektory-Samochodowe 01-02-2016, 04:20 jeżeli nie są wypalone odbłyśniki soczewek to fiesta ma ładne reflektory i bardzo wydajne , dla mnie przerobienie tego na żarówkę H4 nic nie da , wręcz nie polecam tego robić , nawet jeśli ją zamontujesz to i tak rzutu świecenia nie będzie ,
Jestem za tym aby jak juz coś ulepszyć to albo bi-xenon albo zamontować soczewkę bi-halogen . spore koszty lecz jedyna opcja , pozdrawiam
juniorkm7 01-02-2016, 14:05 Zainteresowałeś mnie tym bixenonem - dokładnie to chciałem osiągnąć. Czy ktoś może polecić gdzie się w takie coś zaopatrzyć?
Bi-halogen? Nigdy nie słyszałem.
Bi-halogenPewnie chodzi o ruchomą przesłonę jak w bi-ksenonie. A co to realnie daje na długich, skoro dodatkowa żarówka H1 daje wystarczające światło?
Potwierdzam Osram NBR unlimited i jest super. Oczywiście nie to co bi-ksenon, ale jest ok.
Reflektory-Samochodowe 01-02-2016, 18:05 Zainteresowałeś mnie tym bixenonem - dokładnie to chciałem osiągnąć. Czy ktoś może polecić gdzie się w takie coś zaopatrzyć?
Bi-halogen? Nigdy nie słyszałem.
bi-halogen to mijania drogowe w jednej soczewce na żarówke h7
zapraszam na pw , podam całą wycene i czas oczekiwania
No ale co to daje jak jest odrębny odbłyśnik z H1 do drogowych?
No ale co to daje jak jest odrębny odbłyśnik z H1 do drogowych?
Więcej światła, na długich.
Więcej światła, na długichTo wiem, pytanie tylko czy jest to do zauważenia na drodze skoro bez tego jest dobrze... Innymi słowy czy warte jest wydania pieniędzy zamiast kupić H7 i H1 Osram NBR.
Moim zdaniem na Night z Osrama szkoda kasy. Jeżdżę sporo, (około 80-100tys rocznie) przerabiałem różne żarówki w tym night breakery które przepaliły się po miesiącu.. u mnie najlepiej spisują się we Fieście żarówki z mrówki za 32zł komplet. Mogę Ci jutro podać nazwę , kup, włóż i sprawdź u siebie. Dają dużo światła, mają jasną barwę, podczas deszczu również ok. Mowa oczywiście o żarówkach h7.
Pzdr
To fakt Osram NB szybko się przepalają.
Obecnie mam Philipsy z gwarancją na 20kkm. Więc wymieniają mi za darmo.
Reflektory-Samochodowe 04-02-2016, 07:37 Opłaca się kupować takie żarówki jak mamy dzienne ,
|