Zobacz pełną wersję : [Fiesta 2012-2017] Żarówka w lampie soczewkowej

juniorkm7
25-01-2016, 19:18
Mam plan zmienić żarówki w lampach soczewkowych bo to co Ford dał w zestawie to tragedia. Jak to wygląda w naszych fieścinach? Jest tam żarówka H7? Czy jest opcja że wejdzie po małych przeróbkach H4? Z tego co widziałem H4 świecą znacznie mocniej jak im się poda napięcie na oba druciki.

fundil
25-01-2016, 19:35
Czy jest opcja że wejdzie po małych przeróbkach H4?
Jasne że wejdzie, pod warunkiem że będziesz zakładał na prasie.
Moim zdaniem złą drogą podążasz. Myślałeś może o zmianie żarówek na lepszej firmy, lub regeneracji soczewek

juniorkm7
25-01-2016, 22:08
Czy twoim zdaniem fiesta z 2013 roku wymagać może już regeneracji soczewek? Myślałem nawet o założeniu HID 25W (nie 35W) takie jak są w mustangu mówiąc w dużym uproszczeniu. Wsadziłem też na jakiś czas HIDy 35W to całkiem fajnie toto świeciło i co ważne nikogo nie oślepiało - soczewka fajnie odcinała światło więc nikt się nie czepiał. Niestety po 12 dniach padła przetwornica - za tani zestaw kupiłem ale czego się spodziewać po HIDach za 110zł

fundil
26-01-2016, 14:08
Powiem Ci że często jeżdżę taka Fiestą i światła ma bardzo dobre.
Może ktoś włożył jakieś szajskie żarówki typu +50% z ChRl i wypaliło odbłyśniki

pankrakus
28-01-2016, 12:24
[...]
Jest tam żarówka H7? Czy jest opcja że wejdzie po małych przeróbkach H4? Z tego co widziałem H4 świecą znacznie mocniej jak im się poda napięcie na oba druciki.

Tylko, że wtedy masz reflektory niezgodne z przepisami
- zbyt duża moc żarówki
(bo świecą oba druty)
- nie będzie świateł ASYMETRYCZNYCH, które obowiązują w Europie
będzie tak jakbyś cały czas jeździł na długich

Pomysł należy do jednego z głupszych - nie wstydźmy się tego powiedzieć
(rodem ze stodoły czy remizy)

Pomijam kwestię czy instalacja / lampa / żarówka wytrzyma obciążenie elektryczne i termiczne do którego nie jest przewidziana

pozdrawiam
pankrakus

boncio
31-01-2016, 18:04
Akurat asymetryczność zostanie zachowana, bo odpowiedzialna jest za nią przesłona, a nie odbłyśnik, czy soczewka (patrz bi-ksenony). Natomiast co do reszty racja.

fundil
31-01-2016, 21:35
Akurat asymetryczność zostanie zachowana, bo odpowiedzialna jest za nią przesłona, a nie odbłyśnik, czy soczewka (patrz bi-ksenony). Natomiast co do reszty racja.

Mylisz się i to mocno. Wystarczy źle włożyć żarówkę i już inaczej świeci lampa.
A już nie mówię o przesunięciu skupienia które emituje żarnik

Reflektory-Samochodowe
31-01-2016, 22:13
powiem tak , soczewka w waszych fiestach jest to e55 na żarówkę h7 , obracając mocowanie żarówki nawet o 180 stopni różnicy w świeceniu nie będzie , świecić będzie tak samo , ale jeżeli chcesz zamontować żarówkę H4 to po pierwsze nie ma mocowania pod żarówkę h4 w tej soczewce , każde twoje przerobienie soczewki tak aby weszła żarówka h4 i jej zamocowanie skończy się uszkodzeniem soczewki , dojdzie co koszt soczewki i +jej wymiana ,

Porada: lepiej kup lepsze żarówki nawet Osram Blue Night Breaker + 110 i będzie o niebo lepiej , no chyba że odbłyśniki są w kiepskim stanie lub sa wypalone to nawet zestaw xenonowy nie pomoże , pozdrawiam

fundil
31-01-2016, 23:24
Porada: lepiej kup lepsze żarówki nawet Osram Blue Night Breaker + 110 i będzie o niebo lepiej , no chyba że odbłyśniki są w kiepskim stanie lub sa wypalone to nawet zestaw xenonowy nie pomoże , pozdrawiam

Też to doradzałem w poście drugim.
Mam na stanie taką fiestę i mam założone żarówki Osram-a i nie mogę narzekać na światła

Proxim@Ar
31-01-2016, 23:33
A jaki w ogóle jest sens zmiany żarówek z H7 na H4? Chcesz mieć bixenon? To zmień soczewki na bixenonowe.

Reflektory-Samochodowe
01-02-2016, 04:20
jeżeli nie są wypalone odbłyśniki soczewek to fiesta ma ładne reflektory i bardzo wydajne , dla mnie przerobienie tego na żarówkę H4 nic nie da , wręcz nie polecam tego robić , nawet jeśli ją zamontujesz to i tak rzutu świecenia nie będzie ,
Jestem za tym aby jak juz coś ulepszyć to albo bi-xenon albo zamontować soczewkę bi-halogen . spore koszty lecz jedyna opcja , pozdrawiam

juniorkm7
01-02-2016, 14:05
Zainteresowałeś mnie tym bixenonem - dokładnie to chciałem osiągnąć. Czy ktoś może polecić gdzie się w takie coś zaopatrzyć?

Bi-halogen? Nigdy nie słyszałem.

boncio
01-02-2016, 15:33
Bi-halogenPewnie chodzi o ruchomą przesłonę jak w bi-ksenonie. A co to realnie daje na długich, skoro dodatkowa żarówka H1 daje wystarczające światło?
Potwierdzam Osram NBR unlimited i jest super. Oczywiście nie to co bi-ksenon, ale jest ok.

Reflektory-Samochodowe
01-02-2016, 18:05
Zainteresowałeś mnie tym bixenonem - dokładnie to chciałem osiągnąć. Czy ktoś może polecić gdzie się w takie coś zaopatrzyć?

Bi-halogen? Nigdy nie słyszałem.

bi-halogen to mijania drogowe w jednej soczewce na żarówke h7

zapraszam na pw , podam całą wycene i czas oczekiwania

boncio
02-02-2016, 14:32
No ale co to daje jak jest odrębny odbłyśnik z H1 do drogowych?

fundil
03-02-2016, 00:56
No ale co to daje jak jest odrębny odbłyśnik z H1 do drogowych?
Więcej światła, na długich.

boncio
03-02-2016, 15:35
Więcej światła, na długichTo wiem, pytanie tylko czy jest to do zauważenia na drodze skoro bez tego jest dobrze... Innymi słowy czy warte jest wydania pieniędzy zamiast kupić H7 i H1 Osram NBR.

vegeo
03-02-2016, 23:05
Moim zdaniem na Night z Osrama szkoda kasy. Jeżdżę sporo, (około 80-100tys rocznie) przerabiałem różne żarówki w tym night breakery które przepaliły się po miesiącu.. u mnie najlepiej spisują się we Fieście żarówki z mrówki za 32zł komplet. Mogę Ci jutro podać nazwę , kup, włóż i sprawdź u siebie. Dają dużo światła, mają jasną barwę, podczas deszczu również ok. Mowa oczywiście o żarówkach h7.

Pzdr

fundil
04-02-2016, 01:21
To fakt Osram NB szybko się przepalają.
Obecnie mam Philipsy z gwarancją na 20kkm. Więc wymieniają mi za darmo.

Reflektory-Samochodowe
04-02-2016, 07:37
Opłaca się kupować takie żarówki jak mamy dzienne ,