Zobacz pełną wersję : [Focus 2014-2018] jak zamontowac relingi dachowe??

edimorton
28-01-2016, 08:25
Witam,

Czy orientuje się ktoś jak zamocowane są relingi w Focusie MK3 Kombi a także jak je zdemontować/zamontować? Nie mam u siebie relingów, a jedynie zaślepki, które wystarczy mocniej pociągnąć i wyskakują z zatrzasków. Kolega ma za to relingi, ale ich nie chce, więc moglibyśmy się zamienić, ale nie wiem jak je zdemontować. Robił to już ktoś z was?

upupaepops3103
31-01-2016, 21:48
Cześć,

Właśnie odebrałem swojego nowego Focusa - niestety autko było bez relignów dachowych, a chciałbym je ( jeśli to możliwe ) dołożyć samemu.
Zanim kupię relingi i wezmę się za demontaż oryginalnych listew chciałbym zapytać czy ktoś z Was może wykonywał tego typu operację w Focusie Mk3, czy jest to do zrobienia we własnym zakresie jakimś podstawowym zestawem narzędzi?
Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi i sugestie :)

EDIT: Znalezione już na forum.Przepraszam za zaśmiecanie. temat do usunięcia :)

jurant89
13-02-2017, 20:29
witam, niemam relingow chciałbym zamontować jeżeli by się dalo to super przydadzą sie.
ewentualnie mysle nad obklejeniem tych czarnych listew karbonem lub chromem. CO wy o tym sadzicie, robil ktos?

wasi69
18-03-2018, 19:25
Witam

Interesuje mnie montaż relingów dachowych w moim Focusie MK3 lift SEDAN.

Chciałbym zapytać czy jest jakaś różnica między relingami dla kombi, hatchy i mojego sedana? Niestety nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi.. :roll:

Z góry dziękuje za wszelką pomoc :wink:

Pozdrawiam

kristop
18-03-2018, 20:24
Relingi sa tylko w kombii

referee
14-04-2018, 18:06
Podłącze się pod temat.

Obecnie nie mam relingów.
Czy ich instalacja jest bezproblemowa - tzn - ściągam podsufitkę, obecne czarne listwy wkładam relingi (4 otwory na 4 śruby) przykręcam od wewnątrz i tyle?
Jakieś uszczelnienie? coś specjalnego ??

Czy ktoś DOMONTOWYWAŁ?

pozdrawiam

IronCobra
20-07-2018, 16:00
Dołączam się do pytania! Czy ktoś już montował ? Czy jest jakaś firma w okolicach Warszawy z doświadczeniem w montowaniu relingów do Focusa , zgodnie z technologią producenta ??

Jaryska
20-07-2018, 16:23
Jeżeli to kombi,to montaż kompletu relingów zajmuje pół godziny.
Przykręca sie od góry,po dwie srubki 6 mm z kazdej strony , każdy reling ma zaslepki z dwóch stron.
Nie potrzebny zaden warsztat.
Nie widziałem jeszcze, aby ktos miał relingi w sedanie.

mendzior87
24-08-2018, 16:11
Koszt montazu relingow w aso 200zl brutto. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180824/2c4f814148208988d244dc75f97127ea.jpg

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

referee
24-08-2018, 16:20
Relingi zakupiłem!
Będę wymieniał :) sam się na to porwę :)
Ma ktoś może śrubki ? lub wie gdzie kupić???

mendzior87
24-08-2018, 16:42
Relingi zakupiłem!
Będę wymieniał :) sam się na to porwę :)
Ma ktoś może śrubki ? lub wie gdzie kupić???Pewnie aso, bo sa nietypowe. Ja mialem od razu z relingami.

referee
25-08-2018, 18:32
To jeszcze sie spytam - jak ściąga się listwy czarne z dachu?
Też odkręca się je z dołu czy można je ściągnąć od góry? (Próbowałem ale boję się ze cos urwę ;)

mendzior87
25-08-2018, 18:51
To jeszcze sie spytam - jak ściąga się listwy czarne z dachu?
Też odkręca się je z dołu czy można je ściągnąć od góry? (Próbowałem ale boję się ze cos urwę ;)Akurat jestem w garażu. Tak wyglądają ściągnięte listwy od dołu. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180825/c2277f86184ff45f9be7a73c82882f74.jpg

Może fotki coś pomogą bo mi aso robiło..

referee
25-08-2018, 19:03
Możesz jeszcze całym zrobić fotki? Wydaje mi się po tych zaczepach ze się je zsuwa - tylko gdzie jest przód?

mendzior87
25-08-2018, 19:32
Jutro rano postaram sie nie zapomnieć. [emoji12]

Rudyjerz
25-08-2018, 20:35
Koszt montazu relingow w aso 200zl brutto.
Zazdroszczę ASO, u mnie powiedzieli 1200 za samą robociznę.
"Panie, bo to trzeba całą podsufitkę zdjąć!"

Wysłane przy użyciu Tapatalka

mendzior87
25-08-2018, 20:43

Wysłane przy użyciu TapatalkaZnajomości troche dają ;-) Może taniej będzie do ASO Auto Hobby podjechać :-)

36ha
25-08-2018, 22:16
Montowałem w swoim focusie relingi nieco ponad miesiąc temu.Od razu mówię że nie jestem jakimś mechanikiem itp.A więc montaż trwa od pół do godziny max.Najpierw demontujemy listwy ozdobne na dachu wystarczy szarpnąć do góry i nie należy się bać ewentualnie zniszczona listwa i tak nie będzie nam do niczego potrzebna.Pod listwą w dachu są cztery plastikowe zaślepki które usuwamy.Każdy reling posiada cztery szpilki m6 które wkładamy w fabryczne otwory po zaślepkach. Teraz wchodzimy do auta i z miejsca kierowcy odkręcamy przednią osłonę przeciwsłoneczną.U mnie osłona podświetlana więc jest kabelek z kostka którą należy rozłączyć .Następnie odkręcamy górny uchwyt kierowcy oraz demontujemy poprzez szarpnięcie plastik na wysokości szyb z słupka,, A".Teraz przesiadamy się na fotel pasażera za kierowcą i demontujemy plastiki z słupków B i C na wysokości szyb oraz górny uchwyt pasażera. W słupkach B i C pod zaślepkami są po jednym wkręcie które wykręcamy przed demontażem. Z otworów drzwiowych usuwamy gumowe uszczelki .Następnie demontujemy poprzez szarpnięcie plastik na wysokości szyb z słupka D.Teraz cała podsufitka z lewej strony opada około 20 cm i mamy dostęp do czterech szpilek m6 do których przykręcamy nakrętki.Relingi są tak skonstruowane że nie trzeba niczym uszczelniać ale jak ktoś chce to na pewno nie zaszkodzi. Po przykręceniu relingów montujemy wszystkie osłony, uchwyty, uszczelki gumowe z lewej strony i analogicznie wszystkie czynności powtarzamy po prawej stronie.

referee
22-10-2018, 21:11
Wymieniłem!! Nie zajęło mi to 30 min ani 1h. Męczyłem się z tym około 2h.
Może dlatego że po drodze sprawdzałem wszystko 10 razy jak co wygląda i co jets na/pod dachem itp.
Długo ściągałem zaślepki :) które są na dachu - męczyłem się z tymi najmniejszymi :/
Sprawa do ogarnięcia przez wszystkich.
Pozdrawiam

bossy
22-10-2018, 22:23
Może głupie pytanie ale czy istnieją relingi do wersji hatchback, przyznam że nigdzie nie znalazłem

mastachaz
22-10-2018, 23:33
Może głupie pytanie ale czy istnieją relingi do wersji hatchback, przyznam że nigdzie nie znalazłem

z tego co gdzies juz czytałem to nie ma

GrzegorzP1
30-10-2018, 20:59
Wymieniłem!! Nie zajęło mi to 30 min ani 1h. Męczyłem się z tym około 2h.
Może dlatego że po drodze sprawdzałem wszystko 10 razy jak co wygląda i co jets na/pod dachem itp.
Długo ściągałem zaślepki :) które są na dachu - męczyłem się z tymi najmniejszymi :/
Sprawa do ogarnięcia przez wszystkich.
Pozdrawiam

Zdejmowałeś całą podsufitkę czy najpierw z jednej a potem z drugiej strony? Przy pierwszym podejściu miałem problem z tymi klipsami które podtrzymują podsufitkę z tyłu dachu. Miałem wrażenie że blokują możliwość dostatecznego odchylenia podsufitki. Możesz opisać trochę dokładniej proces zdejmowania osłon słupków? Trochę się z tym męczyłem a nie chcę czegoś urwać albo uszkodzić. Odłączałeś akumulator? Obawiam się trochę o kurtyny... Jak ostatecznie poradziłeś sobie z tymi zaślepkami w dachu? Trzeba siłowo wyjąć czy jest jakiś magiczny sposób:)?

referee
30-10-2018, 21:19
Przy pierwszym podejściu miałem problem z tymi klipsami które podtrzymują podsufitkę z tyłu dachu
Też tak miałem - myślałem że tego nie ściągnę.

Co do podsufitki to ściągnąłem na samym początku: wszystkie rączki, słoneczniki - wszystko to co jest przykręcone.
Następnie ściągnąłem przednie osłony - ale nie całkiem - tylko odchyliłem - nie udało mi sie ich ściągnąć
Następne słupki środkowe (nie znam numerów ABCD...e :) - one maja na samej górze wkret za zaślepką - po odkręceniu od dołu idac ściągnąłem (zatrzaski) czarny plastik potem jasny
Następnie to samo z tylnim slupkiem.
TYŁ w bagażniku - czyli te klipsy a następnie boczki .. i ładnie wszystko opadło troche trzymając sie na pierwszych ssłonach słupków.

Zaślepki dachu: one posiadaja jak dobrze pamiętam zatrzaski które należy nacisnąć do środka zaślepki i wypchnąć lekko przez dach. Z tym siłowałem sie trochę czasu - pewnie można to siłowo ale chciałem je zachować w razie jakiegoś "wypadku" kiedy były by potrzebne.
najdłużej bawiłem sie z tymi przy drzwiach kierowcy i pasażera - one są małe okrągłe i palcami trudno je wyczuć (zatrzaski) - poradziłem sobie śrubokretem :)

jak pisałem - 2h z kawałkiem mi to zajęło.

36ha
30-10-2018, 23:27
[QUOTE=GrzegorzP1;3048908]Zdejmowałeś całą podsufitkę czy najpierw z jednej a potem z drugiej strony?

Nie zdejmowałem całej podsufitki tylko tak jak pisałem najpierw z jednej a potem z drugiej.Klipsy z tyłu dachu na siłę ściągnij do dołu i muszą wyjść. Jeśli urwiesz to do sklepu i dokupisz bez problemu.Teraz o słupkach nie wszyscy wiedzą co to znaczy słupek A,B,C,D.
A więc stajemy z boku auta i po kolei słupek A to ten pierwszy z przodu auta , słupek B za fotelem kierowcy,słupek C za fotelem pasażera, słupek D ostatni przy klapie.Wszystkie słupki są na zatrzaskach i demontuje się je po przez szarpnięcie przy czym w słupkach B i C pod zaślepkami są po jednym wkręcie które wykręcamy.Akumulatora nie odłączałem ale pod plastikiem osłony z słupka A są taśmy do airbag więc dla bezpieczeństwa odejmij akumulator.. Zaślepki wypchnąłem od środka.

greglow
31-10-2018, 08:43
Może i ja dorzucę swoje 5gr bo też wymieniałem...:
- podsufitkę wystarczy odgiąć nie trzeba jej odklejać - u mnie wydawało się że podsufitka się "złamała" ale po jakimś czasie wyprostowała się i nic nie widać
- do przykręcania relingów służą specjalne śruby z pływającą podkładką (których najczęściej nie ma razem z kupionym relingiem); można je dokupić w aso ale tanio nie jest (ok 170zł za komplet); można i zwykłą śrubę z podkładką ale jakoś pomyślałem że stosunek 170zł / zerwany reling z 4 rowerami jest nieco niekorzystny
- kwestia uszczelnienia - kupione śruby nie mają żadnych uszczelnień; uszczelkę stanowi jedynie guma znajdująca się w relingu; u siebie nie uszczelniałem delikatnie podkładkę na śrubie i póki co nie cieknie (lub tego zupełnie nie widać hehe)
- aha - zwracajcie uwagę przy zakupie relingów czy mają końcówki - często brakuje ich (zdjęcie tak zrobione że tego nie widać) lub mogą być połamane - nie da się ich dokupić osobno; jak ich nie będzie będzie dziura (choć z nie powinno być to szkodliwe)...

GrzegorzP1
02-11-2018, 18:11
Sukces!:) Mam nadzieję że nie odpadną i nie będą ciekły... Operacja zajęła mi 2x po 2h. Ze swojej strony dodam że można obyć się bez demontażu słupków B (airbag). Wystarczy w tym miejscu podnieść podsufitkę trochę do góry i odciągnąć w stronę środka auta. W każdym razie dzięki za odpowiedzi bo bardzo ułatwiło mi to pracę.

Gryfny.Gacek
09-05-2019, 11:47

Ja to dopiero zazdroszczę wszystkim ASO. Zadzwoniłem żeby dopytać o taki zabieg, niestety zanim jeszcze trafiłem na ten post. Od pana usłyszałem że ASO się tego nie podejmie, bo to nie działa Plug&Play tylko trzeba wiercić otwory będzie to rdzewieć za kilka lat i nikt panu na to gwarancji nie da.

Postanowiłem poszukać na forum i ku mojemu zdziwieniu DA SIĘ i wszystko pasuje ?! Wracam zatem do poszukiwania używanych relingów bo za nowe usłyszałem astronomiczną cenę w ASO, co też nie dziwi. Jak znajdę i zamontuję dam znać.

halukuba
13-05-2019, 13:57
Na alledrogo jest kilka ofert prawie nowych relingów za ok 200zł.
Montaż banalny, trochę czasochłonny ze względu na ilość elementów do odkręcenia, ale w 2 godz. ogarniesz całość. Bez obaw o podsufitke ;)

Gryfny.Gacek
13-05-2019, 15:49
No dziś kurier dostarczył :) szkoda tylko że pogoda kiepska.

Pozostaje jedynie kupic nakrętki bo nie było na szpilkach i myślę jeszcze nad jakimś silikonem do dodatkowego uszczelnienia w miejscu mocowania

Na pewno się pochwalę jak mi poszło z montażem.

~send [emoji726]

martinoo_
28-08-2021, 08:48
Cześć, jestem po wymianie relingów. Podzielę się z Wami linkiem do filmiku, z którym założenie zajęło mi 1,5 godziny. Chyba bardziej dokładniejszego tutoriala już nie znajdziecie :)

Samego montażu relingów może nie ma, ale na filmie oczywiście pokazane jest jak odkręcić daszki, uchwyty (środkowe podświetlenie zostawiamy) i jak konkretnie zabrać się za słupki!

Nie bać się, kupować relingi i zakładać - jeśli ktoś nie ma rzecz jasna :)

Z fartem! :)

https://www.youtube.com/watch?v=glFfMLq1jFs&list=LL&index=5&t=995s&ab_channel=AutoRepairGuys

TTrex
28-08-2021, 19:18
z tego co gdzies juz czytałem to nie maGłupota.
Kombi ma dużą budę i relingi to już ostateczność.

HBT jednak jest mniej pakowne i tu widzę większą potrzebę no ale ford sam zdecydował.

TPM
14-09-2021, 09:38
Nie jestem pewien ale może to być kwestia konstrukcji lub układu dachu, W końcu relingi widzę tylko w samochodach typu van/kombi/dostawczy. Sam jestem po zakupie relingów typu black. Relingi porysowane ale skusiły mnie obiecane przez sprzedawcę nakrętki. Niestety, nakrętki po drodze zaginęły:evil: a malowanie na razie nie idzie tak, że po pierwszej warstwie byłem miło zaskoczony a po drugiej i kolejnych zaczęły wychodzić plamy. Dziś zobaczę jak to będzie wyglądać po nocy, może przetrę papierem i dam jeszcze jedną warstwę + bezbarwny.

TTrex
14-09-2021, 09:50
Nowe citroen coś z 2020r buda coś w rodzaju kuga czyli podniesiony fokus, ma relingi to raczej statystyka producenta.

Stolica i inne mega miasta jest polem walki o miejsce parkingowe i każde 5cm mniej to lżej, dlatego HBT jest droższe niż kombi w używanych. W nowych producent ustala cenę że kombi jest drożej bo więcej materiału idzie na produkcję.

Focza w benie
01-03-2023, 17:07
Witam drogich forumowiczów, na wstępie zaznaczam, że jestem tutaj nowy i wszelkie uwagi proszę kierować bez złośliwości.
Zgłaszam się do was z problemem jaki napotkałem przy zakupie relingów do mojej foczy tzn. dostępne są tylko te z wersji przed liftowej tj.2011r. Pytanie brzmi czy takie podejdą do wersji po liftowej z 2016r. Niestety nawet w fordzie nie wiedzą tego. Jak wiadomo wiąże się to z rozebraniem podsufitki więc chcemy być pewni że wszystko spasuje.

clubGRANT
01-03-2023, 18:38
Że co ? jak niedostępne, gdzie to szukasz w aso ? do kombi mk3 są relingi takie same przed i polifcie, żadnej podsufitki się nie rozbiera tylko co najwyżej odchyla w miejscach montażowych.
Tu masz fajny, ale drogi komplet: https://allegro.pl/oferta/relingi-dachowe-kpl-chrom-ford-focus-mk3-kombi-13340516750

Focza w benie
01-03-2023, 19:58
dzieki za odpowiedź też go widziałem wcześniej nie ma w nich nakrętek pytanie czy muszą być specjalne czy można dobrać w markecie budowlanym

Bump: [QUOTE=Focza w benie;3447044]dzieki za odpowiedź , zamawiam 😀

zmulim
01-03-2023, 20:06
Najlepiej dobrać z kontrą i nierdzewne. Fajna sprawa to takie z pływającą podkładką. Najwygodniej zakłada i ściąga się relingi z opuszczoną podsufitką.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

wasi69
02-03-2023, 18:12
Opuscic podsufitke bie jest wielkim problemem. Zobacz zdjecia i opis w moim poradniku o dolozeniu ambientu