Zobacz pełną wersję : Garaż w bryle domu

rustin
28-01-2016, 21:55
Witam. Cały dom jak i garaż jest ocieplony 15cm styro. Od środka na suficie także dałem 5cm(więcej nie weszło z powodu bramy) bo nad nim jest sypialnia ,podłoga poddasza tez będzie ocieplona .
Garaż jako taki nie będzie ogrzewany ,dlatego tez nie daje styro w posadzkę, aby ziemia go grzała. W garażu ok 2m od bramy jest wodomierz, wiem ze złe miejsce ale tak zrobiła gospodarka bo tak było w projekcie i trudno . W garażu nie może temp spaść poniżej 0' a najlepiej jakby była z 5' przy największych mrozach.
Pytanie do Was czy macie ocieplona ścianę garażu wewnętrzną, za która jest część użytkowa domu? Czy dawaliście styro w podłogę ? czy ogrzewacie garaż ?
Ja nie ociepliłem aby ta ścianą grzała garaż, bo na niej jest wodomierz. Liczę się z jakimiś stratami w cieple. Najbardziej się obawiam wilgoci na tej ścianie, chociaż znalazłem ,ze nie ma prawa być.

Audi'ofil
28-01-2016, 22:31
Zabudowę garażu mam podobnie rozwiązaną jak u Ciebie
Garaż ~25m² ocieplony tylko z zewnątrz. Mały kaloryfer w środku. Ściana między garażem a budynkiem nie ocieplona, nad garażem taras, pod całością kanał z regałami.

W tym roku mimo temperatur -10÷15° na zewnątrz, w garażu nie grzano. Temperatura w środku +8÷10°

Nie stresuj się wilgocią. U mnie do ściany garażowej przylega łazienka i nigdy nie miałem problemu z jakąś wilgocią, lub nie daj Bóg, grzybem.

kacper69
29-01-2016, 09:12
Ja ma nieogrzewany garaż pod domem.
Jest styropian na podłodze , na suficie nie ma.
Nigdy zimą temperatura w garażu nie spada poniżej 10C, a latem jest max 25C
Największe straty ciepła są przez bramę garażową, u mnie zima pojawia się na niej szron. poszukaj takich bram o lepszej izolacji termicznej.

Audi'ofil
29-01-2016, 09:20
Największe straty ciepła są przez bramę garażową, u mnie zima pojawia się na niej szron. poszukaj takich bram o lepszej izolacji termicznej.

To prawda.
Ja bramę ocieplałem.
Łatwo włożyć cienkie płyty styropianu w kasety bramy. Całość osłoniłem panelami elewacyjnymi.
Jest ciepło i wygląda jak oryginał.

rustin
29-01-2016, 10:07
Bramę ma segmentową wiśniowskiego , myślę , że jest w miarę dobra.
Najbardziej obawiam się wilgoci na ścianie wspólnej z domem dlatego pytam czy ją ocieplacie i posadzkę

Audi'ofil
29-01-2016, 10:13
Najbardziej obawiam się wilgoci na ścianie wspólnej z domem dlatego pytam czy ją ocieplacie i posadzkę

Nie

Nie stresuj się wilgocią. U mnie do ściany garażowej przylega łazienka i nigdy nie miałem problemu z jakąś wilgocią, lub nie daj Bóg, grzybem.

jarhel74
29-01-2016, 10:52
Posadzkę garażu ocieplaj- ziemia jej nie będzie grzała.
Ściana między domem a garażem- wedle uznania. Ja w projekcie mam ocieplenie. Czy będę ocieplał- prawdopodobnie tak. Wilgoci się nie obawiaj, nie będzie takiej różnicy temp żeby wystąpiło roszenie.
Ja też będę miał wodomierz w garażu- jeśli dobrze ocieplony budynek nie ma prawa zamarznąć. Największe straty jak, pisali koledzy, przez bramę garażową. Jeśli masz wiśniowskiego powinno być ok.

rustin
29-01-2016, 10:57
Co do posadzki w garażu w necie jest jedna słuszna teoria , bez styro a osoby które dały mówią , że żałują. Sam już nie wiem.

Co do różnic temperatur , wewnątrz będzie 22' a w garażu niech 6'

jarhel74
29-01-2016, 11:27
A jakie argumenty,żeby nie dawać? I dlaczego żałują?
Bo szczerze mówiąc nigdy nie czytałem, ani się nie zastanawiałem czy dawać.
Kto by czego nie nie pisał- u mnie pójdzie styro i kropka . Mnie uczono,że tak ma być i nie widzę żadnych racjonalnych argumentów na nie.

rustin
29-01-2016, 11:46
Dlatego , że jak nie chcesz ogrzewać garażu to przy liczeniu OZC przyjmuje się , że grunt pod posadzką ma 8' w mrozy. Jeżeli się odizolujesz styro to to 8' nie będzie grzało garażu. Zakładając , że go odizolujesz od reszty domu , nie będzie grzejnika to skąd ma brać ciepło ?
Takie są argumenty, dla mnie logiczne na dodatek , ze liczyłem OZC

jarhel74
29-01-2016, 11:55
W tym roku mimo temperatur -10÷15° na zewnątrz, w garażu nie grzano. Temperatura w środku +8÷10°

A ziemia ma 8 stopni, to co grzeje - garaż ziemię, czy ziemia garaż?

rustin
29-01-2016, 12:00
Napewno jakieś straty są przez przegrody wewnętrzne. Pisze co mówią ludzie, można znaleźć w necie ,ze jak fundamety ocieplone to temp ziemi na 12'

Tapatalk

jarhel74
29-01-2016, 12:24
To tak jak z izolacją przeciwwilgociową fundamentów.
Jedni nie robią wcale, inni na zewnątrz,inni i ze zewn i wewn.
Mnie profesor uczył , że izolacja przeciwwilgociowa ma być, jak i termiczna podłogi garażu. A tytułu profesora nie dostaje się za masło, więc wierzę w to co facet mówił.
I jak tak będę robił. Ale nikogo nie chcę przekonywać do swoich racji.

kacper69
29-01-2016, 13:48
Te 8C jako temperatura gruntu 1,5 - 2 metry pod ziemią , kiedy zima jest mróz np -10C to między bajki można włożyć.
U nas zimą , w zależności od rejonu kraju grunt przemarza do 50 cm, więc bez styropianu na podłodze będzie zimno w garażu.
Jeżeli chodzi o izolację termiczną bramy garażowej, to sam producent nic tu nie znaczy, bo może mieć lepsze i gorsze bramy w ofercie.
Przydało by się zgłosić problem do UE , niech jakąś dyrektywę wypuszczą, tak jak są normy izolacyjne na wełnę mineralna, czy okna . :)

jvc
29-01-2016, 13:54
Ja mam garaż ocieplony jak reszta domu, podłoga to samo. Garaż podłogówka (rzadziej) ,ale wyłączona.
Temperatury w największe mrozy to +12 stopni, zwykle koło 15-17 stopni.
Potwierdzam że od bramy ciągnie najbardziej

kuba
29-01-2016, 13:58
Ja mam ścianę od domu ocieploną styropianem 5 cm, reszta ścian zewnętrznych 20 cm styropianu, strop część z 20, część z 10 (to co zostało po elewacji).
W garażu narazie sam chudziak (jeszcze nie ma jastrychu), wodomierz jest w garażu i nie ma szans żeby zamarzł- przynajmniej przez 2 lata się to nie zdarzyło.
U mnie akurat obok garażu jest pomieszczenie gospodarcze w którym wisi kocioł gazowy oraz stoi zasobnik do wody i chyba one zimą ogrzewają garaż i kotłownie (rurki od C.O. nie są specjalnie zaizolowanie).
Reasumując jeżeli masz jeszcze możliwość to załóż chociaż mały grzejnik- zawsze zimą możesz go włączyć jak będziesz chciał pogrzebać przy aucie.

P.S. Mnie tez uczyli, że na posadzce powinien być styropian ;-)

rustin
29-01-2016, 14:06
jvc masz ścianę wewnętrzną w garażu ocieploną ?

jvc
29-01-2016, 14:26
Nie, nie mam w ogóle ocieplonej , co ciekawe z jednej strony jest ściana zewnętrzna ( w tym dwa małe okna) na wprost kotłownia ( też w niej nie grzeje) od tyłu brama a z drugiego boku salon.
Nad garażem jest sypialnia i też temperatury jak w pozostałej części góry.
Z zewnątrz dom ocieplony styropianem 20cm.

Audi'ofil
29-01-2016, 14:26
... A tytułu profesora nie dostaje się za masło ...
No jak patrzą na jedną panią prof. z partii rządzącej, to ona chyba nie tylko dała masło... tylko kto ją chciał ? :lol:

A ziemia ma 8 stopni, to co grzeje - garaż ziemię, czy ziemia garaż?

Nie wiem kto kogo grzeje.
Wiem jedno (termometr w garażu, kran z wodą, kaloryfer) nigdy nic mi nie zamarzło, a temp. jak pisałem nie spada poniżej 5°.
Kiedyś przeleciałem cały do kamerą termowizyjną, z zewnątrz i wewnątrz. Nawet się nie spodziewałem, gdzie i ile jest mostków cieplnych.
Drzwi między garażem a domem też pięknie przewodzą.
Nie mam teraz dostępu do mojego kompa, ale wszystko mam ładnie udokumentowane (zdjęcia, filmy).

Rozgrzane auto jak wstawisz do garażu, to też jakoś temp. oddaje.

rustin
29-01-2016, 15:03
jvc powiedz czy na tej ścianie wspólnej z salonem nie ma wilgoci czy coś takiego po stronie salonu czy garażu ?
Masz może pirometr lub termometr dotykowy bezdotykowy aby zmierzyć temp tej ściany od strony garażu, salonu i jakiejś ściany w salonie nie przylegającej do garażu.

jvc
29-01-2016, 15:13
Takie coś mam
http://allegro.pl/solidny-termometr-elektroniczny-z-sonda-50-70c-i5364193585.html

Mogę przyłożyć sondę i przykleić taśmą

rustin
29-01-2016, 15:29
Gdybyś mógł pomierzyć to dziękuje.
Rozumiem, że na tej wspólnej z salonem nie zauważyłeś w największe mrozy jakiejś wilgoci czy coś ?

jvc
29-01-2016, 15:31
Zupełnie nic nie zauważyłem ,ale też się nie przyglądałem;)

rustin
29-01-2016, 15:50
Powiedz mi jeszcze czy nawet nie myślałeś aby ją ocieplić ?

jarhel74
29-01-2016, 15:55
No jak patrzą na jedną panią prof. z partii rządzącej, to ona chyba nie tylko dała masło... tylko kto ją chciał ? :lol:

No może przesadziłem ,że jak profesor to już jest mądry i wie wszystko ;)
Doprecyzuję- ci profesorowie, którzy pracują na politechnice,uniwersytecie, a nie na jakichś pseudouczenliach prywatnych . Profesor , który coś sobą reprezentuje nie ma czasu na politykę, ani inne pierdoły nie związane z pracą. I, wbrew pozorom, może zarobić baaaardzo przyzwoitą kasę.
A tacy profesorowie, o jakich piszesz, muszą coś ze sobą zrobić, więc pchają się do polityki, czyli tam gdzie nie trzeba znać się na niczym. :mrgreen:
Sorry za OT, ale musiałem.

jvc
29-01-2016, 16:38
Powiedz mi jeszcze czy nawet nie myślałeś aby ją ocieplić ?
Nie, bo teoretycznie myślałem żeby trochę grzać w garażu,ale jak mam takie temperatury to stwierdziłem że po co.
W garażu ściana 18,6 stopnia.
Zaraz zmierzę w salonie.

jvc
29-01-2016, 17:20
W salonie ściana 24,1

rustin
29-01-2016, 17:25
I jakbyś mógł zmierzyć inna ścianę w salonie czy garaż rzeczywiscię ta wspólną wychladza

Tapatalk

jvc
29-01-2016, 18:49
Nie wiem czy ten termometr się nadaje...
Zmierzyłem jeszcze raz bo żona zapaliła w kominku. Wyszło tyle samo w salonie na obu ścianach 24,8.

Wysłane za pomocą Tapatalk 2

rustin
29-01-2016, 19:11
Dzięki. Fakt ze teraz ciepło jest ale w takim razie przy dużych mrozach nie powinno tez być to jakoś bardzo dużo

Tapatalk

jvc
29-01-2016, 19:39
Zimniejsze będą ściany zewnętrzne budynku zapewne

Wysłane za pomocą Tapatalk 2

kenji
29-01-2016, 22:47
Odnośnie wilgoci, u mnie sytuacja jest taka że dwie sypialnie dzielą ścianę z garażem. Dom parterowy ocieplony 12cm styro. Garaż bez styropianu pod wylewką. W okresie gdy było -17 stopni w nocy w garażu miałem ok 1 stopień. Na suficie ok 10cm przy ścianie garażowej pojawiła się pleśń. Nie dużo ale zauważalna. Temperatura mierzona termometrem z lidla (miernik promieniowania) to było ok 14 stopni. Gdzie temp. innych ścian 17-19. U mnie niestety dałem ciała i podczas ocieplania wełną nad stopem nie ociepliłem garażu. Poddasze nieużytkowe nieocieplone. Strop bardzo wychładzał ścianę i jak widać dla pleśni to wystarczyło. Nie twierdzę że w dobrze ocieplonym domu coś się może dziać na ścianie garażowej ale przestrzegam przed lekceważeniem mostków termicznych i innych "pierdół" ;)

jvc
30-01-2016, 07:32
W okresie gdy było -17 stopni w nocy w garażu miałem ok 1 stopień
Chcesz powiedzieć że miałeś +1 stopnień tylko w garażu? U mnie było kilka dni po -20 w nocy i nigdy nie zeszło poniżej +12 stopni, no chyba że wjeżdżałem do garażu akurat :D
Dzisiaj jest + 18 stopni w garażu, niektórzy tak maja w salonie jak oszczędzają...
Ściany mam z ytonga 24 albo 25 cm szerokosć

peter79
30-01-2016, 09:51
Polecam każdemu kto myśli o budowie domu (ogrzewaniu, docieplaniu itp.), aby podkradali jak najwięcej informacji i technologi z przykładów budów domów pasywnych. jak czytam, że ziemia ogrzeje garaż i nie trzeba dawać styropianu to mi się chce wódki napić
dla przykładu:
https://www.youtube.com/watch?v=-OMTD4To160

jarhel74
30-01-2016, 09:59
U mnie niestety dałem ciała i podczas ocieplania wełną nad stopem nie ociepliłem garażu. Poddasze nieużytkowe nieocieplone. Strop bardzo wychładzał ścianę i jak widać dla pleśni to wystarczyło. Nie twierdzę że w dobrze ocieplonym domu coś się może dziać na ścianie garażowej ale przestrzegam przed lekceważeniem mostków termicznych i innych "pierdół"
Czyli tak jakbyś miał nieocieplony garaż. I nie dziwne,że pojawiła się pleśń. Teraz nawet ocieplenie ściany między garażem a sypialnią niewiele pomoże, bo strop nadal będzie przemarzał (będzie mostek w tym miejscu).
Ocieplenie ścian bez stropu to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Betonowy strop bardziej przemarza niż ściana z ceramiki czy betonu komórkowego bez izolacji.

Bump: jak czytam, że ziemia ogrzeje garaż i nie trzeba dawać styropianu to mi się chce wódki napić:one::one::one:

rustin
30-01-2016, 14:49
kenji czyli nie miałeś ocieplonego garażu z zewnątrz ?

jarhel74
30-01-2016, 17:22
Ja zrozumiałem ,że ściany są ocieplone. Strop nad garażem nieocieplony i brak styro w posadzce garażu.

kenji
30-01-2016, 18:32
Dom parterowy, 120 + 30m2 garażu. Nad tymi 120 metrami leży wełna 15cm na stropie. Nad garażem wełny nie ma, swój błąd na pewno naprawię. Chciałem tylko przekazać co może się stać w takiej sytuacji.

rustin
07-02-2016, 22:51
Może ktoś jeszcze się wypowie?

Tapatalk

Rafał A.(antek)
07-02-2016, 23:40
Mnie nieogrzewane hale warsztatowe w tym roku przez okres sylwestra (4-5dni) nie przemarzły. Wiec garaz w bryle tym bardziej nie powinien. Co do styropianu w podłodze, jak przyjdzie mróz to pomierzę, bo w jednej hali mam a w drugiej nie.

drivemaxer
09-02-2016, 07:13
Witam. Izolacja ścian najbardziej wpływa na szczelność termiczną pomieszczenia

the_eagle
09-02-2016, 12:22
Witam. Cały dom jak i garaż jest ocieplony 15cm styro. Od środka na suficie także dałem 5cm(więcej nie weszło z powodu bramy) bo nad nim jest sypialnia ,podłoga poddasza tez będzie ocieplona .
Garaż jako taki nie będzie ogrzewany ,dlatego tez nie daje styro w posadzkę, aby ziemia go grzała. W garażu ok 2m od bramy jest wodomierz, wiem ze złe miejsce ale tak zrobiła gospodarka bo tak było w projekcie i trudno . W garażu nie może temp spaść poniżej 0' a najlepiej jakby była z 5' przy największych mrozach.
Pytanie do Was czy macie ocieplona ścianę garażu wewnętrzną, za która jest część użytkowa domu? Czy dawaliście styro w podłogę ? czy ogrzewacie garaż ?
Ja nie ociepliłem aby ta ścianą grzała garaż, bo na niej jest wodomierz. Liczę się z jakimiś stratami w cieple. Najbardziej się obawiam wilgoci na tej ścianie, chociaż znalazłem ,ze nie ma prawa być.

Ja mam ścianę od garażu do domu wykonaną z ytonga energo 24cm i ocielona 10cm stryro grafit (dom z ytonga 24cm i 20cm styro). Strop jest ocieplony 10cm styro też grafit i na stropie jest 5cm styro. W garażu mam duży grzejnik - z 3m długości i głowicę ustawioną tak , że uruchamia się jak temp spadnie do 5 stopni - wtedy grzejnik zaczyna grzać. Mieszkamy od lata wiec w tą zimę ilosć dni kiedy grzejnik włączał się to wtedy kiedy temp spada poniżej -10 stopni i to dość długo. Normalnie zimą temp jest od 5 do 7 stopni. Wg mnie lepiej ocieplić dom od garażu bo inaczej będziesz miał taką sytuację że ściana będzie cały czas grzała garaż. W rezultacie nawet jak jest dodatnia temp na zewn to garaż będzie wychładzał ci dom. Wiadomo że temp dąży do wyrównania wiec jeżeli masz na zewn +2 wewnątrz domu +20 a w garażu zamiast mieć 5 stopni to będziesz miał +10. Wg mnie nie ma co specialnie ogrzewać do takiej temp garaż - uznałem że cel to osiągnąć +5 i nie więcej jak +10 i będzie OK.

jvc
09-02-2016, 12:27
Ale za to jaki komfort w garażu jest jak ściany nie są ocieplone od domu :D
Przy -20 na zewnątrz nie udało mi się zejść poniżej +12 stopni w nieogrzewanym garażu.
Przejście z +23 do +5 też nie jest chyba zbyt miłe ;)

the_eagle
09-02-2016, 12:34
Ale za to jaki komfort w garażu jest jak ściany nie są ocieplone od domu :D
Przy -20 na zewnątrz nie udało mi się zejść poniżej +12 stopni w nieogrzewanym garażu.
Przejście z +23 do +5 też nie jest chyba zbyt miłe ;)

No wiesz :) można ogrzewać wszystko to +23 ale po co? :) W sumie to nie po to zainwestowałem w bardzo ciepły dom, ciepłe okna, itd żeby teraz całe to ciepełko wychodziło przez otwartą bramę 5m w garażu podczas -20 na zewnątrz. :)
Jak ci się nie udało zejść poniżej +12 bez ogrzewania w garażu to tylko znaczy że masz wyjątkowo słabo izolowany garaż od domu. Jak wyłączę grzejnik przy -10 na zewn to na pewno miałbym po paru dniach temp ujemną w garażu. Ale o to właśnie chodzi.

jvc
09-02-2016, 12:49
A nie pomyślałeś że może mam bardzo dobrze ocieplony dom z zewnątrz? :)
Nie mam tylko ocieplonej jednej ściany bocznej łączącej garaż z salonem.

Ściany zewnętrzne ytong 24cm + 20cm styro grafit, podłoga 2x 10cm styro, strop 1x10cm styro.

the_eagle
09-02-2016, 13:07
A nie pomyślałeś że może mam bardzo dobrze ocieplony dom z zewnątrz? :)
Nie mam tylko ocieplonej jednej ściany bocznej łączącej garaż z salonem.

Ściany zewnętrzne ytong 24cm + 20cm styro grafit, podłoga 2x 10cm styro, strop 1x10cm styro.

A skąd masz ciepło w garażu przy -20 stopniach na zewn? Nie pomyślałeś o tym? Na pewno ciepło nie wzięło ci się z okresu letniego ;) ale z tego że ogrzewasz garaż z pomieszczeń o wyższej temp. Po za tym jak otwierasz garaż to temp powietrza momentalnie wyrównuje się i masz np powietrze -20. Skąd weźmiesz energie na ogrzanie tych kilkudziesięciu m3 powietrza? Ano ze ścian które są ciepłe - są ciepłe bo nie ocieplone. :)

Mam dokładnie tam samo ocieplony dom. Ściany ytong energo 24cm + 20 cm styro, podłoga 10 cm styro :) w garażu a w domu 20cm, sufit w garażu i ściany 10 cm styro grafit :) Brama garażowa ma lambdę poniżej 1Wm2/K...

jvc
09-02-2016, 13:18
No to nie wiem skąd takie duże różnice, bo jedna boczna ściana tyle ciepła nie może znowu oddawać.

rustin
09-02-2016, 13:41
A skąd masz ciepło w garażu przy -20 stopniach na zewn? Nie pomyślałeś o tym? Na pewno ciepło nie wzięło ci się z okresu letniego ;) ale z tego że ogrzewasz garaż z pomieszczeń o wyższej temp. Po za tym jak otwierasz garaż to temp powietrza momentalnie wyrównuje się i masz np powietrze -20. Skąd weźmiesz energie na ogrzanie tych kilkudziesięciu m3 powietrza? Ano ze ścian które są ciepłe - są ciepłe bo nie ocieplone. :)

Mam dokładnie tam samo ocieplony dom. Ściany ytong energo 24cm + 20 cm styro, podłoga 10 cm styro :) w garażu a w domu 20cm, sufit w garażu i ściany 10 cm styro grafit :) Brama garażowa ma lambdę poniżej 1Wm2/K...
Ale jak podczas otworzenia wyziebi się garaż jak mówisz do -20 to skąd u ciebie się weźmie ciepło aby go ogrzec do temp na plusie? Z grzejnika ,wiec to nie ba jedno wyjdzie?
Ja tak sobie to tłumaczę

Tapatalk

the_eagle
09-02-2016, 13:49
No to nie wiem skąd takie duże różnice, bo jedna boczna ściana tyle ciepła nie może znowu oddawać.

Można policzyć ile jest w stanie oddawać. Policz jaką masz powierzchnię tej ściany i pomnóż to przez lambdę tej ściany. Wtedy będziesz miał ilość W przy 1 stopniu różnicy. Jak różnica jest większa to mnożysz tą ilość W przez ilość stopni. Po za tym przez ocieplony strop też są straty - tylko są mniejsze.

Ale jak podczas otworzenia wyziebi się garaż jak mówisz do -20 to skąd u ciebie się weźmie ciepło aby go ogrzec do temp na plusie? Z grzejnika ,wiec to nie ba jedno wyjdzie?
Ja tak sobie to tłumaczę

Tak ale zauważ że grzejnik włącza się jak temp spada do +5 i wyłącza jak jest około +7. Tzn że ciepło które grzejnik odda jest dość określone i mniejsze. W rezultacie grzejnik grzeje tylko kiedy temp na zewn spada do takiego poziomu że dom przez ocieplone ściany nie jest w stanie ogrzać garażu. Kiedy nie masz ocieplonego garażu to ściana grzeje cały czas do wyższej temp i dzięki temu w garażu masz cieplej. Jak tak chcesz to super, ale jak nie chcesz to właśnie tędy masz straty ciepła. :) Ta różnica ciepła po między +12 do +7 to tyle ile możesz oszczędzić na ogrzewaniu. Licząc kubaturę powietrza w garażu i różnicę 5 stopni przez ciepło właściwe powietrza i masz ile kW co 1h idzie ci z kieszeni. Tak prosto licząć 1m3 powietrza aby ogrzać o 1 stopień potrzeba 300W energii. Każdy wyjazd i wyjazd z ogrzanego garażu to konkretne pieniądze puszczone w atmosferę...

rustin
09-02-2016, 15:37
Jak liczyłem ( miedzy ogrzewanym a nie ogrzewanyn) to wyszło mi właśnie ok 300W różnicy dziennie(w całości ogrzewania domu) ale to w najmrozniejszy dzień czy -20 na zewnątrz. Średnio
to wychodzi 300 x 0.5 =150 x 4500 to jest na sezon 675kWh. Przy gazów jakieś 160zl.
Zakładając, ze nie otwieralibysmy garażu :-) pewnie przy otwieraniu będzie 2x tyle. Ale i tak jakoś trzeba ogrzać go.
Tak mi się zdaje.

Tapatalk

the_eagle
16-02-2016, 23:53
Jak liczyłem ( miedzy ogrzewanym a nie ogrzewanyn) to wyszło mi właśnie ok 300W różnicy dziennie(w całości ogrzewania domu) ale to w najmrozniejszy dzień czy -20 na zewnątrz. Średnio
to wychodzi 300 x 0.5 =150 x 4500 to jest na sezon 675kWh. Przy gazów jakieś 160zl.
Zakładając, ze nie otwieralibysmy garażu :-) pewnie przy otwieraniu będzie 2x tyle. Ale i tak jakoś trzeba ogrzać go.
Tak mi się zdaje.

Tapatalk

Jeżeli do ogrzania 1 m3 powietrza o 1 stopień potrzeba 300W to straty są większe. Wystarczy że popatrzysz na średnią temp przed i po otwarciu i zamknięciu drzwi garażu przy -10 stopniach. Jeżeli temp spada o 3 stopnie to teraz pomnóż te 3 stopnie przez 300W razy kubatura garażu... Trzeba tutaj jeszcze wziąć poprawkę na fakt że całe powietrze nie zmienia temp a jedynie część np 15% U mnie to 120m3 a różnica temp o 1 stopień dla 40m3 średnio to było by 5.4kW/h Straty są wymierne i wynoszą kilka kW na jeden wyjazd samochodu z garażu przy większej różnicy temperatur straty są większe.
Nie ważne skąd to ciepło dociera do tego garażu czy to przez ściany czy przez grzejnik można to pominąć. Każdy przedmiot w garażu ma jakąś pojemność cieplną, nawet jak wjeżdżasz samochodem który przebywał na mrozie to jego karoseria i elementy metalowe muszą zmienić temp z np -10 do +10 a ta energia będzie pochodzić z pieca gazowego. Najważniejsza jest wiec różnica temperatur.