Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Żarówka tylnego kierunkowskazu i moduł haka

arekmiz
30-01-2016, 20:59
I kolejna fordowska bzdoora...

Ale zacznijmy od początku. Chciałem zobaczyć ja wygląda tylna lampa boczna w polifcie. Oczywiście z 3 śrub, przez klapę w boczku bagażnika dostępne są tylko 2:

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=237082&page=2

Trzecia ukryta tak, że jej nie widać. No więc sobota, miłe ciepełko, poszedłem babrać. Skorzystałem z poradnika Kolegi Oriona512, który dokumentnie rozbabrał tył auta:

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=195904

Tylko ja zacząłem od prawej strony. Zdjąłem górny plastik, plastiki zakrywające oba słupki i czarny boczek. Udało się bez połamania spinek. :)
Ukazała się śruba. Odkręciłem ją i pozostałe 2 i wyjąłem lampę. Lampa ma gumowy kapturek. Po jego zdjęciu widać oprawkę. Przekręca się ją w lewo i wyciąga. Co? Ano pomarańczową żarówkę. Wynalazek jakich mało. Ma 16 W. Co za dureń wymyślił takie coś?... :evil: Ciekawe jaki symbol ma ta żarówka i gdzie można takie coś kupić??

W każdym razie rozbabrany samochód wykorzystałem do podłączenia kabelków modułu haka. Moduł z firmy DEST, wersja pełna Px, 13 pin:

http://www.dest.pl/index.php/pl/gniazdo-przyczepy

Do prawej lampy podłączyłem 2 kabelki: prawy kierunek i prawa pozycja. Potem zamontowałem z powrotem cały prawy boczek a rozbabrałem lewy. Tam podłączyłem do lewej lampy: lewy kierunek, lewą pozycję i stop. A dalej znalazłem złącze C44-M/N, o którym pisałem tu:

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=235497

Tu podłączyłem się do prawego przeciwmgielnego, lewego przeciwmgielnego i cofania. Tak więc wstępnie kawałek instalacji modułu haka zrobiony. Reszta w następnej wolnej chwili...

elvis52
31-01-2016, 08:07
Ten moduł na 1 fotce z pomarańczowymi wtyczkami masz od parktronika ?

Speedo
31-01-2016, 10:33
tak, do parktronika, one chyba brązowe tylko na zdjęciu tak wyszły, ten niżej z żółtymi RFA do systemu bezkluczykowego

arekmiz
31-01-2016, 12:19
A może coś na temat tej żarówki? Nikt jej nie wymieniał? Nie wierzę, że jak się komuś przepalił kierunek to pojechał do ASO wspaniałomyślnie wywalić ze 2 stówki (jak nie więcej)...

MaXyM
31-01-2016, 13:17
Ale o co pytasz? google i allegro Ci nie dzialaja?
Na ostatniej fotce pokazujesz zarowke w oprawce. Wyjmij zarowke z oprawki, to zobaczysz jaki jest cokol (moze to byc bezcokolowa T12) i kup taka sama.

HPL
31-01-2016, 17:26
Co? Ano pomarańczową żarówkę. Wynalazek jakich mało. Ma 16 W. Co za dureń wymyślił takie coś?...

No cóż jest takie powiedzenie, zanim weźmiesz się do pracy przeczytaj instrukcję, dział oświetlenia, jest piękna specyfikacja żarówek a nie tylko marudzenie.

Marcin112
31-01-2016, 17:36
A może spróbować jakiegoś LEDa tam dopasować jeżeli dostęp jest taki kiczowaty będzie spokój na dłużej
Np. co takiego

https://www.retrofitlab.com/en/py21w-bau15s-led-1.html

MaXyM
31-01-2016, 18:05
fajnie ze mu podajesz link do zarowek z cokolem bau15s. Na pewno mu to pomoze ;). Szczegolnie ze zwykle takie LEDy wymagaja dodatkowego rezystora.

Marcin112
31-01-2016, 18:10
Linka wrzuciłem da przykładu ze można dostać cos w ledach i z rezystorem on sam jeszcze nie wie co tam siedzi.
Jak już będzie wiedział to zobaczymy czy można cos w ledzie dopasować

arekmiz
31-01-2016, 20:08
Ale o co pytasz? google i allegro Ci nie dzialaja?
Na ostatniej fotce pokazujesz zarowke w oprawce. Wyjmij zarowke z oprawki, to zobaczysz jaki jest cokol (moze to byc bezcokolowa T12) i kup taka sama.

Taa, jasssneee. W tym problem że jest to NIEROZŁĄCZNE. Bańka jest na stałe. Taki głupi nie jestem, żebym tego nie sprawdził. Symbolu tam nie ma. Jest tylko napis 12V 16W, co rozumiem jako dwanaście volt napięcia, szesnaście wat mocy.

No cóż jest takie powiedzenie, zanim weźmiesz się do pracy przeczytaj instrukcję, dział oświetlenia, jest piękna specyfikacja żarówek a nie tylko marudzenie.

Taa, jasssneee. Już w innym wątku pisałem jak się ma instrukcja do rzeczywistości. Powtórzę jeszcze raz:
a) Tylny kierunek: instr. podaje PY21W, real jak widać, jakiś wynalazek
b) Tylne przeciwmgielne: instr. podaje P21W, real H21W
c) Cofania: instr. podaje P21W, real W16W

Jeszcze masz Kolego jakieś propozycje?

fajnie ze mu podajesz link do zarowek z cokolem bau15s. Na pewno mu to pomoze ;). Szczegolnie ze zwykle takie LEDy wymagaja dodatkowego rezystora.

Zanim zaczniemy szukać ledów trza ustalić co to za wynalazek. Podobna jest żarówka PH16WY ale ma inną kostkę podłączeniową...

elvis52
31-01-2016, 20:41
To masz faktycznie jakiś wynalazek :mrgreen: U mnie siedzi w kierunku normalna P21W

Marcin112
31-01-2016, 20:53
Arek obcykaj ta zarowe

http://www.ebay.com/itm/Turn-Signal-Light-Bulb-Front-Rear-Wagner-Lighting-3157NALL-/141744789019?fits=Make%3AFord%7CModel%3AFive+Hundr ed&hash=item2100a5d61b:g:PkwAAOSwlV9WR4HU&vxp=mtr

Cos mi się wydaje ze idzie ja wypiąć z tej oprawki
Zdjęcie jest tylko z jednej strony ale zobacz czy nie można ścisnąć tych zatrzasków i wysunąć zarowe do góry
Na zdjęciu zaznaczyłem ci gdzie
A może po prostu się franca zapiekła i trzeba ja wyszarpać

arekmiz
01-02-2016, 08:23
Arek obcykaj ta zarowe

Cos mi się wydaje ze idzie ja wypiąć z tej oprawki
Zdjęcie jest tylko z jednej strony ale zobacz czy nie można ścisnąć tych zatrzasków i wysunąć zarowe do góry
Na zdjęciu zaznaczyłem ci gdzie
A może po prostu się franca zapiekła i trzeba ja wyszarpać

Dzięki. Raczej to nie ta co w linku (te z linka to dwuwłóknowe bezcokołowe do amerykanów, coś jak nasze W5W+W16W).

Z wyszarpywaniem może być problem. Oba kierunki mi działają, chciałem tylko sprawdzić, żeby kupić zapasowe (jak się jeździ za granicę a zwłaszcza na Słowację) :). Nie chcę uszkodzić, bo jak uszkodzę, to gdzie kupię drugą, skoro na razie nie wiemy co to za wynalazek - a w ASO pewnie mi zaśpiewają astronomiczną kwotę jak na takie "gawno" (przepraszam, ale naprawdę mnie to osłabiło).

Ponadto samochód już jest skręcony do kupy i nie chce mi się go ponownie rozbierać w celu wyjęcia lampy. No chyba, żeby zrobić w plastikowych czarnych boczkach "otwory technologiczne" do wykręcanie tej trzeciej durnie umieszczonej śruby. :) I w te otwory dobrać jakieś zaślepki (są takie gumowe korki - zaślepki w klepach elektrotechnicznych). Hmmmm, chyba tak zrobię. :razz: Będzie to mój patent na szybkie wyjmowanie tylnej bocznej lampy w polifcie. !!!

Edit:
O już wiem. Otwory zrobię otwornicą, którą mam od montażu czujników cofania w innych samochodach. Ma średnicę 22 mm. A zaślepki też już znalazłem:
http://allegro.pl/zaslepka-gumowa-10-szt-korek-na-otwor-fi-22-5mm-i5867962160.html

HPL
01-02-2016, 08:43
Oczywiście że żarówkę wypina się z cokołu, symbol żarówki WY21W koszt 12 zł/szt.

arekmiz
01-02-2016, 08:54
Oczywiście że żarówkę wypina się z cokołu, symbol żarówki WY21W koszt 12 zł/szt.

Może w Twoim samochodzie. W moim - nie. Zresztą wpisz sobie to WY21W w google, obejrzyj obrazki i porównaj z moim zdjęciem. Kształt bańki - inny, moc - też inna... :shock:

HPL
01-02-2016, 10:00
No to masz WY16W pomarańcz 16 Watów, cena 6 zł / szt.

arekmiz
01-02-2016, 19:27
No to masz WY16W pomarańcz 16 Watów, cena 6 zł / szt.

Zapraszam Kolegę do mnie. Wyjmiemy lampę (ale najpierw zrobię łatwiejszy dostęp do 3 śruby), wyjmiemy żarówkę, pomacamy, obgadamy problem. I Kolega mi ją wyciągnie z tej oprawki. Z tym jednak, że jeśli się nie uda i coś ulegnie uszkodzeniu to Kolega funduje mi nową w ASO. Ja zaś stawiam piwo na to spotkanie. Aha, teraz wyjeżdżam do Barcelony a wracam w niedzielę, więc spotkanie możliwe po 7 lutego. :)

MaXyM
01-02-2016, 20:52
A'propos ASO. Podjedz tam, na podstawie VIN niech ci podadza symbol zarowki. Przynajmniej bedziesz wiedzial czego szukac. A moze beda miec na magazynie i ci pokaza. A moze bedzie kosztowac 5pln to sobie od razu kupisz. Niezapomnij potem wstawic jej foto na forum ;)

arekmiz
02-02-2016, 06:16
A'propos ASO. Podjedz tam, na podstawie VIN niech ci podadza symbol zarowki. Przynajmniej bedziesz wiedzial czego szukac. A moze beda miec na magazynie i ci pokaza. A moze bedzie kosztowac 5pln to sobie od razu kupisz. Niezapomnij potem wstawic jej foto na forum ;)

Jak wrócę to tak zrobię. :wink:

HPL
02-02-2016, 06:23
Żebyście się nie fatygowali do ASO to już Wam podaję nr:

- żarówka PWY19W – Bursztynowy - koszt 129,15 zł
- uchwyt + żarówka PWY19W – Bursztynowy - koszt 156,21 zł

jak widać żarówkę sprzedają osobno, nadal twierdzisz że nie da jej się wyjąć.

weuek
02-02-2016, 07:58
A to nie jest taka sama, tylko bez (ponad) stówki marży?

http://allegro.pl/zarowka-psy19w-amber-12v-19w-i5743156313.html

Przyznam szczerze, że do aso po żarówki to nie przyszłoby mi do głowy nigdy...

arekmiz
02-02-2016, 16:15
Żebyście się nie fatygowali do ASO to już Wam podaję nr:
- żarówka PWY19W – Bursztynowy - koszt 129,15 zł
- uchwyt + żarówka PWY19W – Bursztynowy - koszt 156,21 zł
jak widać żarówkę sprzedają osobno, nadal twierdzisz że nie da jej się wyjąć.

Ta 19W ma większą bańkę. U mnie jest okrągła i napisane 16W.
No cóż sprawdzę w ASO jak wrócę.
Aha, jeśli do mojego też będzie taka chora cena (prawie jak za ksenon) to z przyjemnością gdy się jedna przepali wyrwę je z tych lamp i wsadzę tam jakiś dostępny standard. :)

HPL
02-02-2016, 17:01
Dobrze sprawdź w aso powiedzą Ci to samo co mój serwisowy ecat.

arekmiz
20-02-2016, 16:29
A tutaj zebrałem wszystko o lampach i żarówkach w S-Maxie poliftowym:

http://arekmiz.friko.pl/Auto3-lampy.htm

Ponadto na zdjęciach widać, jak sobie ułatwiłem dojście do trzecich śrub mocujących tylne boczne lampy. :)

arekmiz
05-03-2016, 12:12
No to już wszystko wiadomo. :) Zaryzykowałem i wyrwałem tą żarówę z oprawki. Okazało się, że nie jest to żadna PWY19W, jak pisał Kolega powyżej. Jest to jeszcze inny wynalazek: PH19WY, zdjęcia poniżej. Jedno co racja, to że ma 19W a nie 16W jak wcześniej mi się zdawało. Niestety internet jest ubogi w informacje o takich żarówkach. :(

arekmiz
19-03-2016, 16:32
I jak tam, Panowie, żyjecie? Byliście może już w ASO? :) :) :)

Ja postanowiłem nie dać robić się w konia / frajera. A że jestem inżynierem to wziąłem lutownicę do ręki, i....

Zastąpiłem te durne żarówy żarówkami HY21W, które kosztują 15-20 zł/szt. W tym celu kupiłem takie oprawki, typu BAY9s i zamontowałem je do plastikowych oryginalnych oprawek. Po zamontowaniu całości kierunki sprawdziłem i działają jak należy. Zdjęcia z babrania poniżej. Ponadto cały opis tej modyfikacji na mojej stronie:
http://arekmiz.friko.pl/Auto3-lampy.htm

Slartibartfast
12-10-2016, 07:43
arkemiz
21W vs 19W nie generuje jakichś błędów/problemów?
Jeździsz na tych HY21W, czy to była tylko technologiczna wprawka? ;)

I czy ktoś może sprawdził w ASO ile kosztuje PH19WY? (nie PWY19W, której cenę sprawdził HPL)