Zobacz pełną wersję : [Galaxy 2006-2015] Olej silnikowy Ford 5w30 czy Valvoline 5w30. Co Polecacie?
mariuszknw 30-01-2016, 22:46 Witam wszystkich
Chcałbym uzyskac informacje na temat oleju silnikowego czy lepiej wlac olej silnikowy FORD 5w30 czy tez Valvoline 5w30 ?? Sprowadziłem samochód z zagranicy wlewany był olej Ford 5w30 w serwisie w Holandii a polecają ponoć Olej 5W30 Valvoline .
I jeszcze drugie pytanie jak już jestesmy przy oleju... Po jakim czasie wymienia się olej w skrzyni biegów ?? I jakie olej nalezy wlac do mojej skrzyni ?
thomas198 31-01-2016, 08:18 ...
Przy przebiegu 236 kkm jaki olej wlać do auta z dpf tdci 140 kucy ? Na pewno nie pójdę w fordowski albo castrol bo słyszałem juz opinie o tych olejach ze lubią zaszlamic motor
Ludzie jeżdżą do serwisu i leją im Forda więc nie ma co przesadzać z tym "szlamem". napewno są lepsze oleje ale jakoś nie słychać na forum aby olej forda niszczył silnik. Do mojego z DE lali Total i ja przy takim zostaje.
thomas198 31-01-2016, 08:38 ...
Ja niestety nie wiem jaki był lany w NL
Bump: @thomas198 dzięki za radę ale na pewno nie pójdę w 10w40
slawek-kali 31-01-2016, 11:10 10w40 no masakra... nalej 5w30 Magnatec i spokoj.
Jak już pisałem wyżej castrola i formuły f nie wleje. Zastanawiam się nad valvoline synpower fe 5w30 i chyba na tym stanie. A co do castrola to po cholerę przepłacać jak formuła f to to samo
slawek-kali 31-01-2016, 12:46 Kup sobie oba i porownaj.. wiekszej bzdury nie slyszalem...
thomas198 31-01-2016, 15:21 ...
juri2069 31-01-2016, 16:25 A takich bajek jak wyżej to jeszcze nie czytałem :D
A co myślicie o oleju Liqui Moly Leichtlauf Special F 5W-30
lub Millers Oils EE Longlife ECO 5W-30 ?
Cena nieistotna.
thomas198 31-01-2016, 16:35 ...
dklama62 31-01-2016, 16:54 Mój były samochód Passat 1.9 tdi przejechał prawie 400kkm na castrolu 0w30,
żadnych problemów z silnikiem czy braniem oleju nie miałem, zresztą nowy właściciel też nie ma. Moim zdaniem to dobry olej.Więc jeśli dla Forda oleje robi Castrol to powinny być dobrej jakości. pozdrawiam Dklama
juri2069 31-01-2016, 18:30 Przy przebiegu ponad 200 tys olej 5w30 jest stanowczo za rzadki.... Tak napisałeś thomas198 i tego nie będę komentował bo tematów o tym jest tysiąc pięćset sto dziewięćset. Szkoda po prostu zaczynać . Ty wiesz swoje ja swoje
thomas198 31-01-2016, 18:42 ...
A co do gradacji oleju , róbcie co chcecie, ale 5w30 do silnika po wyżej 200k to stanowczo za rzadki olej
Kolego - naprawdę takie porady zachowaj dla swojego samochodu bo jeszcze ktoś przeczyta i pochopnie zrobi jak radzisz. Zmiana oleju na "gorszy" jeśli nie ma ku temu technicznych podstaw nie ma uzasadnienia.
slawek-kali 31-01-2016, 18:48 No ma.. koledze brakuje silnikow do rozbierania wiec szuka klientow :p :D
juri2069 31-01-2016, 18:49 Czyli ja mam ponad 200 tys i leję 5w30. Oleju mi nie bierze , więc mam chyba zepsuty samochód , jutro podjadę do ASO podpytać , może coś znajdą
No i tak właśnie jest na forum. Zamiast od razu podać powody dla których castrol jest lepszy od formuły f tylko powiedziec kup oba i porównaj. Po to jest forum aby sie ustrzec przed tym i owym.
slawek-kali 31-01-2016, 19:28 Porownan bylo juz mnostwo, temat rzeka.. naganiacze olejowi zachwalaja swoje i tak w kolko..
Ja porównałem oba oleje na 2 swoich samochodach i uwierz mi ze Castrol to nie Formula F,
a juz na pewno nie ten sam.
A z tym 10w to dajcie koledze spokój niech sobie leje. Na głupotę nie ma lekarstwa. Zalej sobie thomas 15 w bo 10 w to też bedzie za rzadki po rozgrzaniu. Szkoda po prostu gadać
juri2069 31-01-2016, 19:29 Ja bym lał i castrola i formułe. Nie ważne co mają w sobie , skoro ktoś leje taki w fabryce to znaczy , że jest ok.
Ostatnio zalałem millersa na próbę i stwierdzam , że auto chodzi tak samo na castrolu jak i na millersie.
Kwestia ceny , albo co masz pod ręką. Teoretycznie formuła jest gorsza , ale to temat rzeka i każda opinia inna
A co sądzicie o oleju GM, tesz ma specyfikacje VW i spełnia wymogi,kiedyś ktoś na forum opisywał o olejach chyba Stefano i utkwiło mi że obojętnie jaki można lać byle by miał symbol VW 505.01
słuszne stwierdzenie, ma spełniać normę 505.01
jednakże, pojawia się pytanie dlaczego jedne sa droższe a drugie tańsze?
odpowiedź tkwi w dodatkach uszlachetniających, jakie producent dodaje do oleju i to one dbają o dłuższa żywotność silnika.
Dodatki nie zwiększają interwałów. Brednią jest słuchanie reklam, że "long life" można wymieniać co 20 czy 30 tys km. znaczy się można, ale silnik dużo szybciej szlag trafi :)
Wniosek, lejemy dobry olej syntetyczny lub półsyntetyczny o lepkości stosownej do naszego silnika i warunków pogodowych (temp. minimalne i maksymalne za oknem)... i zmieniamy co 8-10 tys km.
Bezpiecznie jest używaj oleju który ma wypisaną potrzebna nam normę.
Większość szanujących się marek stara się uzyskać normę producentów aut, ale to wiąże się naturalnie z kosztami.
Tańsi producenci (znani), nie płaca "milionów euro" koncernom samochodowym, aby Ci przetestowali ich olej i zgodzili się na umieszczenie "505.01 i itp" na bańce, stad potrafią być jeszcze tańsi, co wcale nie znaczy że ich olej nei nadaje siędo naszego silnika..
Moim poprzednim autem było Mondeo MK3 z silnikiem 2.0 TDDI. Zrobione miało 310tyś. jak znalazło nowego nabywcę. W tej chwili ma u nowego nabywcy około 400tyś. Bo nowy właściciel to kumpel z pracy,stąd wiem:)
Auto od pierwszych dni życia ne tej planecie było zalewane Formułą F. Silnik nigdy w tym Mondku nie otwierany, chodzi do dziś jak zegarek. A jest tam bez obslugowy łańcuch rozrządu, napinany hydraulicznie, 16 zaworowa głowica. Proszę mi nie pisać, że to szajsowaty olej bo u mnie ten Mondek nie był oszczędzany. Oczywiście to inna jednostka niż w Galaxy. I może wymagania inne. Formuła była mega tania bo można było ją za 80 zetek w hurtowni za 5l kupić a wchodziło do tego MDO 6,2l. Tyle mam do powiedzenia.
|
|