Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Tylne światła LED kombi i hatchback - róznice

bartas83
04-02-2016, 13:15
Witam wszystkich,

Mam pytanie do użytkowników nowego Mondka. Użytkuję wersje titanium hatchback i dzisiaj się zorientowałem, że tylne światła u mnie różnią się od tylnych świateł w wersji kombi. Nie chodzi mi o kształt i wielkość, bo fakt są inne, ale wygląd świecenia. Może jaśniej - w kombi widać że to są ledy, każda dioda świeci osobno. U mnie w hatchbacku wygląda to jak zwykle swiatlo, nie ledowe. Zaczynam sie zastanawiac, czy moze moja wersja Titanium dostala swiatla podstawowe, zamiast tych w technologi LED. Dzwonilem do serwisu mówią że święca inaczej w kombi i hatchback, ale to takie nielogiczne. Mógłby ktoś spokrzeć jak to u niego wygląda? Z gory dzieki

MaXyM
04-02-2016, 14:02
Na jakiej podstawie Ci sie wydaje ze u ciebie jest "zwykle swiatlo"? Ew co wg Ciebie znaczy "zwykle".
Obie wersje sa ledowe. U ciebie swieci ladniej, bo swiatlo jest rozproszone. W kombi LEDy swieca wprost bez rozproszenia swiatla.
Oczywiscie co jest "ladniej" jest kwestia subiektywna. Ale chyba wiekszosci sie bardziej podoba to rozproszone swiatlo

siebek
04-02-2016, 14:32
W hatchbacku masz światła w formie pasków, w kombi są kropki. Taka różnica. Oba korzystają z LED.

Jako posiadacz kombi potwierdzam, że ładniej wyglądają światła w hatchbacku ;)

bartas83
04-02-2016, 17:19
Dziękuję za odpowiedź. Dzisiaj po prostu zgłupiałem, patrzyłem w dzień stojąc obok kombiaka i miałem wrażenie że u mnie są zwykłe żarówki pod kloszem. Po zmroku faktycznie wygląda to lepiej... Śmieszne jest to, że dotąd w ogóle nie zwracałem na to uwagi, jarałem się wciąż przednimi ledami :)

Arthi2000
05-02-2016, 09:30
Faktycznie śmieszny zabieg ze strony projektantów/konstruktorów Forda, ciekawe co nimi kierowało... :razz:

Ma ktoś może fotki jak to wygląda po zmroku w obu modelach? Sam jestem ciekawy...

MaXyM
05-02-2016, 09:32
ja widzialem na zywo.
W kombi wyglada dosc badziewnie. Poza tym swieci baaardzo mocno. za mocno IMO, wrecz oslepia.
Paski w HB swieca przyjemniej ale imo tez sa sporo mocniejsze od innych aut.

kaan1
06-04-2016, 18:43
Faktycznie śmieszny zabieg ze strony projektantów/konstruktorów Forda, ciekawe co nimi kierowało... :razz:

Ma ktoś może fotki jak to wygląda po zmroku w obu modelach? Sam jestem ciekawy...

Takich pytań może być więcej. Tylne kierunki i cofanie to chyba żarówki (przynajmniej w kombii). Mając lampy LED i ciekawe kierunki z przodu dla wersji Titanium, są to chyba jedyne żarówki w całym samochodzie. Większość konkurencji stosuje LEDy na tylne kierunki. Przednie przeciwmgielne też są żarówki - ale to moim zdaniem dobrze - LEDY się nie nadają i nikt tego chyba nie praktykuje poza wiejskimi tunerami. Tylne przeciwmgielne z jednej, lewej strony to LEDy, ale z prawej oszczędnościowa zaślepka. Mylę się?

the_eagle
12-04-2016, 01:12
W kombi w standardzie tyle światłą są full LED, w liftbacku nie. Standardowo w lf światła są częściowo led a częściowo to żarówki.

Malenstwo8
12-04-2016, 05:58
Potwierdzam, z moich obserwacji wynika, że w kombi tylne lamy są full led. Mnie te kropki się podobają w kombi :)

Chociaż po dokładnym przyjrzeniu się na żarówki kierunków, to zwątpiłem w tą teorie o ledach :) Już sam nie wiem, ale ta żarówka od kierunku jest większa od pozostałych ledowych i jakoś tak zwyczajnie wygląda :)

kaan1
12-04-2016, 19:04
Potwierdzam, z moich obserwacji wynika, że w kombi tylne lamy są full led. Mnie te kropki się podobają w kombi :)

Chociaż po dokładnym przyjrzeniu się na żarówki kierunków, to zwątpiłem w tą teorie o ledach :) Już sam nie wiem, ale ta żarówka od kierunku jest większa od pozostałych ledowych i jakoś tak zwyczajnie wygląda :)

Podzielam obserwacje dla Titanium. Kierunkowskazy w kombii to moim zdaniem pomarańczowe żarówki. Zresztą po włączeniu widać że nie mają charakterystycznej dla LED szybkości rozbłysku i gaśnięcia. Podobnie cofanie to biała żarówka. Co na to inni właściciele kombii i czy jest różnica w stosunku do HB?

Malenstwo8
12-04-2016, 22:12
Ja za cholerę nie mogę zrozumieć tej niekonsekwencji Forda odnośnie dynamicznych kierunków. Skoro rozwijają się z przodu jak w Audi, to czemu nie zrobili tego z tyłu. Byłoby super. Tak to jest niedosyt, a teraz jeszcze okazuję się, że z tyłu nawet ledowych żarówek nie ma. Czy to aż taki problem zrobić z tyłu też rozwijający się pasek? W Audi wygląda to świetnie. Sąsiad dokładnie w tym samym czasie odebrał nową a4 i o ile z przodu w Mondku bardziej mi się podobają kierunki, o tyle z tyłu Audi pozamiatało.

kruger
12-04-2016, 22:34
Ja za cholerę nie mogę zrozumieć tej niekonsekwencji Forda odnośnie dynamicznych kierunków. Skoro rozwijają się z przodu jak w Audi, to czemu nie zrobili tego z tyłu. Byłoby super. Tak to jest niedosyt, a teraz jeszcze okazuję się, że z tyłu nawet ledowych żarówek nie ma. Czy to aż taki problem zrobić z tyłu też rozwijający się pasek? W Audi wygląda to świetnie. Sąsiad dokładnie w tym samym czasie odebrał nową a4 i o ile z przodu w Mondku bardziej mi się podobają kierunki, o tyle z tyłu Audi pozamiatało.

Można gdzieś dokupić dynamiczne tylne kierunkowskazy jak ktoś lubi festyn i tego z przodu mu mało. I jeszcze kilka chromopodobnych dodatków na lampy, klamki i guziczki. Aha, jeszcze podświetlenie otoczenia z lusterek w kształcie loga Forda. Ale to wszystko powinno być przecież w standardzie!
A tak poważnie to tego biadolenia i to jeszcze w kwestii odpustowych dodatków czytać się na poważnie nie da.

Malenstwo8
13-04-2016, 06:06
Można gdzieś dokupić dynamiczne tylne kierunkowskazy jak ktoś lubi festyn i tego z przodu mu mało. I jeszcze kilka chromopodobnych dodatków na lampy, klamki i guziczki. Aha, jeszcze podświetlenie otoczenia z lusterek w kształcie loga Forda. Ale to wszystko powinno być przecież w standardzie!
A tak poważnie to tego biadolenia i to jeszcze w kwestii odpustowych dodatków czytać się na poważnie nie da.

No nie przesadzaj, nikt tu nie mówi o choince zapachowej o zapachu kokosa do malucha :)
Co do biadolenia, każdy ma prawo się wypowiedzieć, a dynamiczne kierunki nie uważam za odpustowe, bo z przodu bardzo mi się podobają i podejrzewam, że Tobie też. Poza tym to nie jest standard i buli się za to ciężką kasę, więc jak powiedzieli A to powinni powiedzieć B. Aha i nie sprowadzaj rozmowy do poziomu guziczków, klamek itd, bo nie o tym tu mowa ;) Nie jest dla mnie niekonsekwencją, że nie mam chromowych klamek, ponieważ są jednakowe w całym aucie, ale gdyby były chromowane w przednich drzwiach, a w tylnych już nie, to bym również się czepiał za brak konsekwencji, nie patrząc na to, czy są odpustowe czy nie.

Pulse
13-04-2016, 06:56
Odnośnie tylnych świateł w HB jeśli się przyjrzycie to po prędkości i intensywności zapalania się świateł widać, że światła stopu, mijania oraz kierunkowskazy są ledowe. Zwykłe żarówki są w światłach cofania i chyba też przeciwmgłowe jest zwykłą żarówką.

IMO kierunki z tyłu są jak najbardziej ok. Jest wręcz odwrotnie, to z przodu powinni zmienić kierunki na zwykły rozbłysk z tego co jest.

Malenstwo8
13-04-2016, 09:00
Odnośnie tylnych świateł w HB jeśli się przyjrzycie to po prędkości i intensywności zapalania się świateł widać, że światła stopu, mijania oraz kierunkowskazy są ledowe. Zwykłe żarówki są w światłach cofania i chyba też przeciwmgłowe jest zwykłą żarówką.

IMO kierunki z tyłu są jak najbardziej ok. Jest wręcz odwrotnie, to z przodu powinni zmienić kierunki na zwykły rozbłysk z tego co jest.

Mówisz o ledach z przodu?

kaan1
13-04-2016, 09:46

Czyli klienci HB i kombii płacą za to samo (pełne światła LED) a dostają coś innego. Można dyskutować co się komu podoba a co nie - to kwestia subiektywna. Ale przecież jest ważniejsza sprawa. Jak ktoś ma żarówki to powinien wozić zapasowe. Ciekawe ilu właścicieli kombii jest świadomych, że powinni wozić ze sobą zapasowe żarówki na tył do swoich lamp full LED. I co w tym temacie mówi instrukcja? Czy jest napisane jak je wymienić?

Pulse
14-04-2016, 07:02
Ja nie wiem co Tobie mówiono przy okazji zakupu. Mi nigdy nikt nie mówił, że tylne światła są full LED. Zresztą to co najważniejsze czyli światła stop i kierunki są LED.
Zawsze rozumiałem, że sformułowanie full LED zawsze odnosi się do przednich świateł.

Malenstwo8
14-04-2016, 07:38
Ja nie wiem co Tobie mówiono przy okazji zakupu. Mi nigdy nikt nie mówił, że tylne światła są full LED. Zresztą to co najważniejsze czyli światła stop i kierunki są LED.
Zawsze rozumiałem, że sformułowanie full LED zawsze odnosi się do przednich świateł.

Zgadza się. Natomiast ciekawe, że dali w tylnych światłach ledy na stopy, normalne światła, na przeciwmgielne, a nie dali na wsteczne i kierunki, Co to za polityka?

kaan1
14-04-2016, 09:53
Zgadza się. Natomiast ciekawe, że dali w tylnych światłach ledy na stopy, normalne światła, na przeciwmgielne, a nie dali na wsteczne i kierunki, Co to za polityka?

Da się te żarówki prosto wymienić czy chodzi o zapewnienie pracy serwisom?

Malenstwo8
14-04-2016, 11:42
Da się te żarówki prosto wymienić czy chodzi o zapewnienie pracy serwisom?

Ciężko powiedzieć. Będę na serwisie na olej, to zapytam.

Pulse
14-04-2016, 15:57

Kierunki w tylnych kloszach są ledowe.

kaan1
14-04-2016, 20:02
Kierunki w tylnych kloszach są ledowe.

U mnie w kombii zdecydowanie wygląda to na żarówkę. Masz na myśli HB czy kombii?

Malenstwo8
15-04-2016, 07:16
U mnie w kombii zdecydowanie wygląda to na żarówkę. Masz na myśli HB czy kombii?

Mnie również wygląda na zwykłą żarówkę, jest wieksza od ledowych i rozbłysk ma wolniejszy.
Kolega Pulse ma chyba kombi, tak przynajmniej dopatrzyłem z jego avatara.

kaan1
15-04-2016, 09:41
Wg instrukcji żarówka jest tylko dla światła cofania - instrukcja podaje różnicę w wymianie tej żarówki między wersjami HB i K. Tabela sugeruje że tylne kierunki mają być LED niezależnie od wersji

Malenstwo8
15-04-2016, 10:40
Wg instrukcji żarówka jest tylko dla światła cofania - instrukcja podaje różnicę w wymianie tej żarówki między wersjami HB i K. Tabela sugeruje że tylne kierunki mają być LED niezależnie od wersji

Poszedłem jeszcze raz specjalnie do auta, gdzie oni tam widzieli ledową żarówkę w kierunkach, to ja nie wiem :shock: ale ok, nie sprzeczam się z instrukcją.

Pulse
15-04-2016, 11:12
Mam HB i żarówki kierunków w tylnych kloszach są LEDowe

kaan1
15-04-2016, 12:03
Mam HB i żarówki kierunków w tylnych kloszach są LEDowe

I to potwierdza moje obserwacje, że w HB mogą być LEDy ale w kombi są chyba żarówki (tak można sądzić obserwująć pracę i zglądając w klosz). Pełna pewność chyba tylko po wyjęciu lampy i sprawdzeniu. Czyli kombi to towar niezgodny z zamówieniem, opisem i specyfikacją - wymiana żarówki kierunku tylko w serwisie i gratis :one:

Malenstwo8
15-04-2016, 13:06
Na to wygląda.

kaan1
15-04-2016, 18:04
Udało się zrobić zdjęcie. Żarnik żarówki widać jak na dłoni. Czyli w kombi kierunki z tyłu nie są LED.

kubiba
09-05-2016, 18:22
Witam,

od niedawna jest posiadaczem Forda Mondeo MkV 2016 1.5 160 KM hatchback i dziwi mnie jedna rzecz, a mianowicie żółta barwa oświetlenia tablicy rejestracyjnej oraz oświetlenia podłoża z lusterek - zaznaczę, że w Focusach już od jakiegoś*czasu jest oświetlenie ledowe białe.

Pytanie brzmi:

Czy orientujecie się może jakie żarówki najlepiej zakupić?
Jak wymienię to będzie wyskakiwał błąd?

Pozdrawiam

MateuszS
12-06-2016, 00:04
dziwi mnie jedna rzecz, a mianowicie żółta barwa oświetlenia tablicy rejestracyjnej oraz oświetlenia podłoża z lusterek

Cześć. Jeśli to tak wielki problem dla Ciebie to poszukaj "zamienników" żarówek w5w ale CAN BUS. g:okulary

kubiba
11-08-2016, 20:58
Cześć. Jeśli to tak wielki problem dla Ciebie to poszukaj "zamienników" żarówek w5w ale CAN BUS. g:okulary

Do oświetlenia tablicy rejestracyjnej na pewno bym znalazł. Natomiast z oświetleniem podłoża z lusterek jest problem, ponieważ tam nie ma zwykłych żarówek tylko jest "ujednolicone" oświetlenie.

foni
12-08-2016, 08:49
Ja założyłem LEDowe oświetlenie do MK4 kupione na allegro. Cały panel, wpinany w miejsce żarówki. Pasuje 1:1

kubiba
12-08-2016, 10:37
Ja założyłem LEDowe oświetlenie do MK4 kupione na allegro. Cały panel, wpinany w miejsce żarówki. Pasuje 1:1

Żaden błąd na komputerze nie wyskakuje?
Mógłbyś proszę podesłać linka do tego panelu?:)

MaXyM
12-08-2016, 10:50
w MK4 nie wyskakuje.

kubiba
12-08-2016, 11:36

Ja niestety nigdzie nie mogę znaleźć takiego panelu do MK5.

foni
12-08-2016, 11:41
lenistwo!!!!! :)

http://allegro.pl/lampki-led-tablicy-ford-mondeo-mk4-2007-2014-2szt-i6392521263.html

kubiba
12-08-2016, 11:44
lenistwo!!!!! :)

http://allegro.pl/lampki-led-tablicy-ford-mondeo-mk4-2007-2014-2szt-i6392521263.html

Nie zrozumieliśmy się :)
Myślałem, że chodzi Ci o panel, który jest w lusterkach bocznych.

A ten konkretny, który teraz podałeś będzie faktycznie pasował 1:1 do MK5?:)

foni
12-08-2016, 11:53
podlinkowałem najtańszy
czy TEN akurat będzie pasował to nie wiem, bo nie jestem sprzedawcą
podejrzewam zresztą sprzedawca też nie będzie wiedział :)

ja przełożyłem ze swojego ex mk4 do mk5 właśnie taką lampkę i pasowała idealnie!
podejrzewam że ten z linka będzie pasował na 99,99%

kubiba
12-08-2016, 11:55
podlinkowałem najtańszy
czy TEN akurat będzie pasował to nie wiem, bo nie jestem sprzedawcą
podejrzewam zresztą sprzedawca też nie będzie wiedział :)

ja przełożyłem ze swojego ex mk4 do mk5 właśnie taką lampkę i pasowała idealnie!
podejrzewam że ten z linka będzie pasował na 99,99%

Dzięki wielki!

W lusterkach dalej masz żółte światło?

Strat69
03-11-2016, 13:10
Może ktoś wie/pamięta, gdzie był opis wymiany żarówek świateł cofania na LED w MK5 ? :)

kubiba
03-11-2016, 17:29
Może ktoś wie/pamięta, gdzie był opis wymiany żarówek świateł cofania na LED w MK5 ? :)

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=249624

Tutaj o tym wspomniałem i wstawiłem zdjęcia jak to wygląda, ale jako takiej instrukcji nie było podawanej w tym poście.

W instrukcji będziesz miał napisane jak wymienić światło cofania, ale niestety tam jest pokazana lampa, w której nie ma żarówki światła cofania.

Strat69
04-11-2016, 13:19
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=249624

Tutaj o tym wspomniałem i wstawiłem zdjęcia jak to wygląda, ale jako takiej instrukcji nie było podawanej w tym poście.

W instrukcji będziesz miał napisane jak wymienić światło cofania, ale niestety tam jest pokazana lampa, w której nie ma żarówki światła cofania.

ooo DZIĘKI WIELKIE :)

kierowcafocusa
04-11-2016, 14:17
skoro tyle o lampach w Mondeo mk5
podepnę się i podpytam
w moim mk5 są ledy do dziennej jazdy tuż nad przeciwmgielnymi , w wiekszości mijanych Mondeo natomiast widzę paski led w kloszu lamp głównych a na dole mają okrągłe przeciwmgielne. moje przeciwmgielne są szerokie jak w Vignale choć to zwykly Titanium jest prosta opcja bez dodatków

stefanb
04-11-2016, 14:30
skoro tyle o lampach w Mondeo mk5
podepnę się i podpytam
w moim mk5 są ledy do dziennej jazdy tuż nad przeciwmgielnymi , w wiekszości mijanych Mondeo natomiast widzę paski led w kloszu lamp głównych a na dole mają okrągłe przeciwmgielne. moje przeciwmgielne są szerokie jak w Vignale choć to zwykly Titanium jest prosta opcja bez dodatków

Są trzy rodzaje świateł przednich w MK5:
- zwykłe "żarówkowe", bez żadnych ledów.
- "żarówkowe" główne lampy i ledy do jazdy dziennej w zderzaku.
- pełne ledy - wtedy właśnie światła do jazdy dziennej to te "paski" w kloszu lamp głównych.

Pełne ledy są oczywiście opcją najdroższą i są płatne ekstra nawet w wersji Titanium.

kierowcafocusa
04-11-2016, 14:33
Są trzy rodzaje świateł przednich w MK5:
- zwykłe "żarówkowe", bez żadnych ledów.
- "żarówkowe" główne lampy i ledy do jazdy dziennej w zderzaku.
- pełne ledy - wtedy właśnie światła do jazdy dziennej to te "paski" w kloszu lamp głównych.

Pełne ledy są oczywiście opcją najdroższą i są płatne ekstra nawet w wersji Titanium.

dzięki za info.
oczywiście kwestia gustu ale ten układ który mam ja najbardziej mi wizualnie odpowiada :)

kornikk
23-11-2019, 14:46
Witam,
posiadam wersję kombi i chciałem wymienić żarówki wstecznego na LED.
Próbowałem się dobrać dziś do tego ale jest zimno ;) i stanąłem w punkcie, że z boku na klepie zdejmuję osłonę oraz zdejmuję zaślepkę od wewnętrznej strony klapy.
Pytanie czy trzeba zdjąć całą lampę czy można to załatwić przez otwór od wewnętrzne strony klapy (mile widziane małe chińskie rączki).

kaczor99
23-11-2019, 16:01
Trzeba zdemontować lampę, odkręcić śruby i lekko szarpnąć by zeskoczyło z zaczepu.

Andrzejowski
26-02-2020, 16:02
Czy ktos wymienial zarowki kierunkowskazow na ledowe?Chodzi mi o tyl w kombi??

kornikk
26-02-2020, 19:17
Czy ktos wymienial zarowki kierunkowskazow na ledowe?Chodzi mi o tyl w kombi??

Dziś zamówiłem na aliexpress :)

W kwietniu będę to robił.

Andrzejowski
26-02-2020, 19:37
Podobna sa lutowane do plytki.Dlatego pytam