Zobacz pełną wersję : Wiertarka udarowa czy młotowiertarka
Co wybrać do zastosowanie amatorskiego na budowę ? dom z BK , strop terriva a na nim beton.
Będę rozkładał instalację tv i internetowa więc wiercenie pod puszki, przez strop. Wiadomo, aby przydała się na całą budowę jeżeli będzie trzeba zamieszać w wiadrze jakiegoś kleju, przewiercić ścianę do montażu np nawiewu itd itp
Budżet nie duży najlepiej coś do 300zł max 350zł. Zastanawiam się czy potrzebna mi jest młotowiertarka w takim domu to nie płyty żelbet. Muszę podkuć parę bloczków fundamentowych , tego co czytam jest ona mniej precyzyjna . Kiedyś miałem marketówkę i do kucia była ok , ale do wiercenia to bicie miła takie, że otwór rozbijała o 0,5cm albo więcej.
Jest kilka młotowiertarek w tej cenie ale moc ok 600W , do kucia czy wiercenia z udarem ważne są kJ ?
Jakiej firmy ? Graphite , ferm,dwt , b&d ,bosh zielony ?
Audi'ofil 09-02-2016, 11:35 Co wybrać do zastosowanie amatorskiego na budowę ?
rustin to nie MURATOR tylko Forum Forda :lol:
W tej cenie co szukasz kupowałem MacAllister SDS-plus 750 W http://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/elektronarzedzia-przenosne-i-akcesoria/wiertarki-wkretarki-i-mloty/mlotowiertarki/mlotowiertarka-sds-750w-mac.html
-długi kabel
-dobry udar
-uchwyt SDS +
-mocna, poręczna
-i w każdej chwili możesz reklamować
.
Nie murator :-) ale tam to się guzik można dowiedzieć, każdy tylko powtarza co wyczytał gdzieś i w kółko to samo węgiel zły, tylko pc powietrzne i wm. Nie twierdze ze to zle rozwiązania ale czy w każdym temacie nie ważne o co jest pytanie musza klepać to samo.
Wracając do tematu. Czy jak założysz wiertło w przejsciowke na zwykle wiertła to widać ze jest bicie?
Tapatalk
Audi'ofil 09-02-2016, 12:15 Czy jak założysz wiertło w przejsciowke na zwykle wiertła to widać ze jest bicie?
Zawsze będzie delikatne bicie. Dramatu nie ma.
Warto zainwestować w komplet dobrych wierteł, a do drobnych spraw akumulatorowa wiertarka wystarczy.
Akurat ta wiertara którą Ci podałem, nie jest złym rozwiązaniem.
Ja ze swojej strony polecam Einhell BT-RH 1600:
http://www.ceneo.pl/15306895#tab=reviews
Mam starszą młotowiertarkę tej firmy i zero zastrzeżeń.
Edit:
Tak jak kolega wyżej napisał, dobre wiertła to podstawa.
szmelcmax 09-02-2016, 12:25 Muszę podkuć parę bloczków fundamentowych Wiertarka tego nie załatwi. Powinna być "młoto" jeżeli nie młot. Zwłaszcza że są w nich różne końcówki do pracy. Budżet masz ograniczony, więc najprościej będzie wyszukać opinii w necie w sprzęcie do tych 350 zł. Czasem w Lidlu coś sensownego bywa. Jeżeli nic precyzyjnie wiercić nie musisz to "młoto" też jakoś sobie radzi. Ale może być mało wygodnie. Ostatnio używałem okazyjnie sprzętu za zł 180. Dawał radę. O trwałości nic nie wiem. Za 350 "musi" się znaleźć coś nie złego.
Surmikmk2 09-02-2016, 12:29 Ja kupiłem młotowiertarkę w biedronce (niteo tools) za niecałe 180 zł. Wierci, wybija dziury pod puszki i nawet robiła za wkrętarkę :) Jak do remontu mieszkania sprawdza się świetnie. Tylko musiałem dobre wiertła dokupić.
Dodam, że zawsze lepiej mieć młotowiertarkę niż samą wiertarkę. Bo jak przyjdzie coś podkuć to wystarczy wyłączyć obroty założyć dłuto i jazda.
Audi'ofil 09-02-2016, 12:57 Wiertarka tego nie załatwi. Powinna być "młoto" jeżeli nie młot.
Właśnie MacAllister SDS-plus 750W to jest młotowiertarka. Udar 2,2 J.
Kułem stropy żelbetonowe. Dobra płetwa i idzie jak w masło.
Nie popieram tego, ale mam znajomego, który po zakończonej robocie oddaje maszynę do casto i mówi, że nie spełniła wymagań :mrgreen:
szmelcmax 09-02-2016, 13:04 Tak, wiem że to młotowiertarka. Ja napisałem w sensie ogólnym.
Audi'ofil 09-02-2016, 13:56 Dodam, że zawsze lepiej mieć młotowiertarkę niż samą wiertarkę. Bo jak przyjdzie coś podkuć to wystarczy wyłączyć obroty założyć dłuto i jazda.
Dobrze piszesz.
Akurat w tej młotowiert. pneumatyczny udar, SDS+, do tego wymienna głowiczka i rączka w ciasnych miejscach (a tak musiałem robić) zdają egzamin.
Do wiertarki renomowanych firm o tych paramertach musisz dołożyć 200-300zl
arturfom 11-02-2016, 10:03 weż hybrydę - sds z wymienną głowicą do wiercenia - kupiłem w LM i całe mieszkanie wyremontowałem - było kucie ( ściany beton ), wiercenie, mieszanie zaprawy i wylewek, marka nie pamiętam bo już nalepka zniszczona ale przypomina bosch tyle że jest w kolorze bliżej czerwonym ( w komplecie są dłuta sds i wiertła - wiertła do d... ) dokupujesz kpl dobrych wierteł bo problemem jest uchwyt jeśli ze słabej stali to wybija ci mocowanie z kulką - szwagier robi w budowlance i tak zarzynali markowe młotki bo klinowały się w uchwycie tandetne dłuta i wiertła
|
|