Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Wpływ sterownika LPG na ECU

mirasomo
10-02-2016, 18:39
Witam chciałbym się dowiedzieć jaki wplyw ma sterownik gazu na ECU jak jezdze na benzynie? Wyskakuje mi blad ciagle ubogiej mieszanki sonda wymieniona pomoglo na chwile. Mechanik mi powiedzial ze to moze byc wina emulatora lpg co o tym myslicie? Z czego sie jeszcze moze brac blad 1131?

blade65
10-02-2016, 18:48
sonda spróbuj założyć dystans odsuwający sonde od rury i automatycznie nie wyrzuca błedu tak to wygląda http://www.aditech.net.pl/index.php/produkt/emulator-katowy-drugiej-sondy-lambda-oszukiwacz
ps. miąłem podobny problem w mk3 2.0 Pb Lpg 2011 pojechałem do gazownika wyregulował mi gaz wymieniłem filtry i ustąpiło

mirasomo
10-02-2016, 19:05
Ja mam zamiar woole usunac instalacje juz sie umowilem na wtorek. Mysle ze to moze pomoze jak nie bedzie sterownika gazu. Usuwam instalacje poniewaz tyle jezdze ze gaz mi sie nie oplaca a same problemy z nim

Bump: Ale co mi da dystans jezeli rzeczywiscie jest uboga mieszanka na benyznie? Czy nie wypale zaworow? Nie grozi nic silnikowi od ubogiej mieszanki benzynowej?

fundil
10-02-2016, 19:52
Nie grozi nic silnikowi od ubogiej mieszanki benzynowej?
To jest bardzo groźne. Wypala gniazda i zawory.
Co do błędy to porządne ustawienie sterownika i wymiana wtryskiwaczy na coś porządnego. Jak nie pomoże zostaję sterownik do wymiany. Polecam Q-box-a.

Jakub
11-02-2016, 08:35
Zamiast wywalać instalację, wystarczy ją dobrze wystroić.
Błąd mieszanki najczęściej jest spowodowany właśnie złą regulacją LPG.

darmodziej
11-02-2016, 12:02
Odłącz akumulator na kilka minut, później pojeździj kilka km na benzynie. Jak nie będziesz jeździł na gazie, to powinno być dobrze.

mirasomo
11-02-2016, 15:42
Wlasnie ze to wyskakuje na benzynie nawet po usunieniu bledu. ALe chyba jesli zrobilem kolo 2 tysiecy kilometrów z tym bledem to jednostki chyba nie uszkodzilem?

Bump: Ogolnie jak czytam wszedzie o uboiej mieszance to wszedzie pisza o LPG. A mi chodzi o ubogą mieszanke benzyny czy to tez jest grozne? Nie mowie o gazie bo go wywalam nie potrzebny mi jest.

darmodziej
11-02-2016, 16:13
Wlasnie ze to wyskakuje na benzynie nawet po usunieniu bledu.Na gazie już wcale nie jeździsz?

woro_woro
11-02-2016, 16:16
Dobrze piszą. Wg mnie centralka LPG nie ma wpływu na benzynową mapę wtrysku.

Rozumiem, że sonda jest sprawna. Co z przepływomierzem? Sprawdzałeś zakres napięć?

Ogólnie auto dobrze się zbiera czy jest zmulone?

BTW. Wg mnie wywalanie LPG jak już się ma LPG jest bez sensu. Auto trzeba doprowadzić do ładu i będzie jeździło.

blade65
11-02-2016, 17:19
kolego szukasz problemów tam gdzie ich nie ma a tak na początek to jedż do dobrego mechanika gazownika i niech wyreguluje instalacje doprowadzi ja do stanu używalności , wymien filtry, sprawdż wtryski ,parownik ,podciśnienia a potem jak już bedzie wszystko na 5+ sprawdż czy dalej wywala bład i wtedy szukaj problemu w benzynie bo jak narazie to wszystko wskazuje na rozregulowaną instalację

fundil
11-02-2016, 17:44
Wlasnie ze to wyskakuje na benzynie
No to masz winowajcę i na pewno nie jest to wina LPG. Podejrzewam że wtryski do czyszczenia, skoro autko jeździło na LPG to wtryski benzyny mało używane. Filtr paliwa, świece, i przewody do sprawdzenia a nawet do wymiany

mirasomo
11-02-2016, 18:06
Jak mozna wyczyscic wtryski? Dodatek do paliwa moze pomoc tutaj?

Bump: Myslalem ze to wina sondy wymienilem sonde po jakims czasie blad powrocil. A czy w Mondeo jest przeplywomierz? Bo wiem ze w niektorych autach on tez powoduje cos takiego. Swiece kable nowe. Wydaje mi sie ze gdyby to byly wtryski to bylby problem z odpaleniem. U mnie rzadko sie zdarza moze raz na 15 razy ze gorzej odpala na cieplym.
Komputer pokazuje mi spalanie w granicach 12 litrów

Bump: Nikt z was nie mial czegos takiego na benzynie?

Bump: Ogolnie silnik jest po remoncie bo 2 miesiace po kupnie zaczal ostro pic olej. Czytalem wiele o tych silnikach i gazie w nich i raczej sa slabe do gazu. Zastanawiam sie juz sam teraz czy usuwac ta instalacje czy nie? Nie chce juz miec problemow z silnikiem. Jezdze miesiecznie kolo 1000 km wiec wydaje mi sie ze gaz nie jest mi potrzebny

darmodziej
11-02-2016, 19:58
na pewno nie jest to wina LPGJeżeli LPG jest źle wyregulowane, to powoduje rozregulowanie benzyny. Np. LPG daje zbyt bogatą mieszankę, komputer benzynowy, „myśląc” że silnik pracuje na benzynie, zubaża, ale nie przynosi to efektu, bo silnik pracuje na gazie. Gdy przełączymy na benzynę, to mieszanka jest uboga, bo wcześniej została zubożona, a potrzeba czasu, by komputer znowu wzbogacił. W związku z powyższym jest bardzo prawdopodobne, że to wina LPG.

mirasomo
11-02-2016, 20:10
Tak tez mi powiedzial mechanik ze tak moze byc. Nie jezdze juz na gazie i jestem przekonany ze chce usunac instalacje. Ostatnie pytanie. Czyli jesli usune instalacje to wszystko powinno wrocic do normy? Darmodziej co o tym myslisz? Wogole dzieki za dotychczasowe komenatrze bardzo fajne to forum.

woro_woro
11-02-2016, 21:44
A czemu nie jeździsz na gazie? Bo to tak jakbyś nie miał instalki.

Mapa gazowa to jest tak jakby mnożnik mapy benzynowej. Wiec to raczej jest na odwrót: czasy otwarcia wtrysków benzyny wpływają na czasy wtrysków gazu (idealnie jest gdy są takie same). Kolega darmodziej wspomniał o adaptacji mapy. Może tak być, ale mirasomo przejechał już 2000km na samej benzynie, więc chyba już czas na adaptację minął. Zwykle po założeniu gazu wołają na regulację po 1000km właśnie z uwagi na tą adaptację mapy benzynowej.

Odłącz akumulator na 24h jeśli możesz i nie włączaj centralki gazowej. Jeździj tylko na benzynie do tego wtorku. Zobacz czy blad znów sie pojawi. A ogólnie auto jest w jakiej kondycji?

woro_woro
11-02-2016, 21:47
Właśnie spojrzałem: 12l/100km dla silnika 1,8 to chyba sporo. Gdyby mieszanka była uboga to by mało palił. Jesteś pewny tego błędu?

krzysiekj1990
11-02-2016, 21:50
Ale jeśli by wywalił bezpiecznik od gazu wtedy jakby nie miał instalacji przecież

blade65
11-02-2016, 22:03
12l/100km dla silnika 1,8 to chyba sporo. to bardzo dużo ja miałem 2.0 i przy normalnej jezdzie na miejscu palił 9.5 Pb a 12 gazu tak wiec to nie jest uboga mieszanka paliwa

miller69
11-02-2016, 22:07
miałem podobny problem u siebie i sobie z nim poradziłem.
po 1 musisz zdiagnozować problem , ja podpiąłem się bod komputer ,"zresetowałem" ECU ,zrobiłem adaptację( u fachowca oczywiście) i pojeździłem jakieś 500km tylko i wyłącznie na benzynie.
w tym czasie chodził na benie bez zarzutu, potem przeszedłem na gaz i okazało się przy następnych odpaleniach ,że wróciły kłopoty z układem benzynowym.
wniosek z tego taki ,że z "obwodem " benzynowym w sumie wszystko jest ok , a temat pierniczy "obwód" lpg.
koniec końców okazało się ,że padły mi kilku miesięczne wtryski (Hana).
co ważne , nic nie da regulowanie LPG ,dopóki nie wyprostujesz sprawy benzyny.
nie twierdzę ,że u ciebie jest ta sama przypadłość, ale od czegoś trzeba zacząć.
ps. odłączanie aku nic nie daje ,poza rozprogramowaniem radia i szyb>

woro_woro
11-02-2016, 22:21
Kiedyś jeździłem nissanem z gazem i tam odłączenie aku na dłuższy czas resetowało błędy i mapę benzynową do ustawień fabrycznych. Jeśli w fordach tak nie jest to przepraszam za złą sugestię.

darmodziej
12-02-2016, 05:01
resetowało błędy i mapę benzynową do ustawień fabrycznychTak jest.

dell47
12-02-2016, 06:42
Sonda daje błąd ubogiej mieszanki i komputer dolewa paliwa dlatego spalanie jest wyższe niż powinno. Pytanie czemu sonda daje taki błąd. Sprawdzałeś czy nie jest padnięta? może masz jakąs nieszczelność? lewe powietrze?

mirasomo
12-02-2016, 17:57
Tylko powiedzcie ci mi jak najlatwiej sprawdzic nieszczelnosc lewe powietrze? do wczesniejszego pytania to autko nie ma mocy. Sonda wymieniona na nowa po wymianie wg komputera spalanie spadlo z 11 litrów na 8,2 po czym po jakims czasie jak wywala blad wzroslo do 12

Bump: Tylko powiedzcie ci mi jak najlatwiej sprawdzic nieszczelnosc lewe powA do wczesniejszego pytanai to autko nie ma mocy. Sonda wymieniona na nowa po wymianie wg komputera spalanie spadlo z 11 litrów na 8,2 po czym po jakims czasie jak wywala blad wzroslo do 12

Bump: A jeszcze jedno pytanie. Jesli to wina LPG a mi go zdemontuja to wszystko woric do normy? Powtarzam jesli to wina lpg

woro_woro
12-02-2016, 19:29
Nie wróci. Ewidentnie nie tu szukasz problemu.

darmodziej
12-02-2016, 20:59
Wyłącz instalację gazową (zakręć zawór na butli, wyjmij bezpieczniki od gazu) i jeździj na benzynie. Jeżeli po jakimś czasie będzie poprawa, to wina jest po stronie instalacji gazowej.