Zobacz pełną wersję : [Fiesta 2008-2012] Jak w prosty sposób dodać bluetooth
Witam
Posiadam najnowszą fiestę przed liftingiem jest to wersja w które nie posiadam bluetooth'a. Wiem, że artykułów jest dużo, ale nie są one jednoznaczne.
Posiadam usb w samochodzie, choć one w żaden sposób nie reaguje i nie można za jego pomocą słuchać muzyki. Więc podłącznie bluethooth'a w formie pendrive nie bd działać ?
Potem znalazłem Belkin Air Cast Auto którego podłączamy za pomocą auxa ale cena tego urządzenia to 219 zł, czy będzie to różnić w jakiś sposób od tego
http://allegro.pl/adapter-audio-odbiornik-bluetooth-transmiter-mp3-i5946952222.html
michalb77 21-02-2016, 13:03 Próbowałeś zresetować moduł BT/USB?
Nie to Usb powinno działać ?
A temat dotyczy bluetooth
michalb77 24-02-2016, 23:49 Jak masz USB to masz i Bluetooth, bo to jest w jednym module.
Po co kupować dodatkowe urządzenie jak już jest w module. Chyba że moduł masz zepsuty.
Były też wersje BT bez USB.
Witam
Jeśli na radiu jest klawisz PHONE => to jest bluetooth
Jeśli nie ma klawisza (i 4 dodatkowych klawiszy bez opisu) => to nie ma bluetooth
pozdrawiam
Arturek
Tak wygląda środek samochodu, przy hamulcu ręcznym jest usb aux i ładowarka.
Mam BT/VC. Odtwarza muzykę z pena. U mnie wygląda tak:
Czyli nie bluetooth, w takim razie w jaki prosty sposób go dodać.
michalb77 29-02-2016, 13:48 Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Jeszcze nie widziałem takiej wersji z USB, a bez BT.
Sugerowałem się tym, iż występują dwa rodzaje modułów, samo BT i USB+BT (chyba że jeszcze istnieje moduł z samym BT).
Możliwe że masz właśnie moduł USB+BT, musiałbyś sprawdzić nr na naklejce modułu.
w takim razie w jaki prosty sposób go dodać. Jeżeli chciałbyś fabryczny to musiałbyś na pewno wymienić wyświetlacz/radio na takie jak pokazał radek70, (możliwe że jeszcze manetkę żeby działało VC, ale nie wiem czy jest to konieczne do obsługi BT), moduł tak jak pisałem możesz sprawdzić jaki tam siedzi (znajduje się pod schowkiem). No i pewno trzeba jeszcze jechać na programowanie (na forum jest parę osób, które ma sprzęt i wie jak to zrobić).
P.S. Mimo wszystko USB powinno Ci działać. Próbowałeś z różnymi pendrive'ami?
Radia z USB, ale bez BT są dostepne w Fieście od chyba 2012 roku. Podłaczone bezpośrednio do Radia, bez modułu. Czyli radio do wymiany, pewnie moduł do kupienia. I jeszcze sprawdzenie, czy da się je połaczyć. Manetka jest tylko do VC, BT bez niej działa normalnie.
A USB musi działać po wciśnięciu przycisku AUX na radiu, nie ma bata.
Faktycznie udało mi się włączyć muzykę z pendrive.
Rozumiem, że takie rozmontowanie radia wyświetlacza jest trudne i zakładam, że nie tanie.
Nie ma jakiś prostszych rozwiązań jak podłączenie czegoś do auxa ?
A tutaj fotki zrobione pod schowkiem :D
michalb77 06-03-2016, 17:33 Nie widać na fotkach modułu.
Rozumiem, że takie rozmontowanie radia wyświetlacza jest trudne i zakładam, że nie tanie.
Nie ma jakiś prostszych rozwiązań jak podłączenie czegoś do auxa ? Jak zamontujesz sam, to koszt części i programowania. Na pewno taniej nieoryginalne (choćby takie coś jak podałeś w linku powinno działać), ale jednak dodatkowe urządzenie i obsługa gorsza.
Jednak jak działa Ci USB to lepiej z pena słuchać muzyki. Ja dzisiaj połączyłem tel. z radiem, owszem można odtwarzać muzykę, ale już przeglądać foldery nie.
Własnie zależało mi na połączeniu z telefonem, ponieważ nie lubię ściągać plików z muzyką i wygodniej mi się słucha że spotify
michalb77 07-03-2016, 12:11 Jak chcesz tylko włączyć muzykę z tel. i słuchać to najprościej będzie kupić to urządzenie z all.... do którego podałeś linka. Powinno działać, a jak nie będzie to najwyżej oddasz.
[...]
[...]D
Nie jest tak źle
https://www.youtube.com/watch?v=jSqY_Wc8Rkg
https://www.youtube.com/watch?v=fQYjKZg0W-E
Trzeba mieć coś do podważania plastiku - niektórzy używają kart kredytowych
Dodatkowo - jeśli chcesz mieć pełną funkcjonalość zestawu głośnowiącego, to
- trzeba dołożyć mikrofon
(fabrycznie mikrofon jest w podsufitce)
- wymienić radio => przyciski do obsługi telefonu są w radiu
Zamiast wkładać "zwykłe" radio, można by pomyśleć o Sony
https://data.motor-talk.de/data/galleries/0/46/3906/40571847/62029-a-for-760463749871365319.jpg
pozdrawiam
Arturek
Witam, zakupilem neidawno Fieste mk 7 z 2009 i mam pewien problem z radiem. Sparuje telefon z radiem za pomoca bluetoth, telefon sie ładnie łaczyz radiem na radiu moge przegladac kontakty itp. Ale jest problemz dzwonieniem. Gdy wybieram polaczenie z telefonu a radio gra to radio dalej nie zcisza sie a na telefonie nic nie slychac bo jest zaznaczone polaczenie przez bluetoth, jak wybieram numer z klawiatury samochodu to to wgl nie nawiazuje połaczenia.
|
|