Zobacz pełną wersję : [Galaxy 2006-2015] durashift wyje na 1 biegu
martinez22 21-02-2016, 08:30 Witam posiadam galaxa z 2009 roku z skrzynia automatyczna i zauważyłem ze wyje przy ruszaniu czyli na 1 biegu, natomiast gdy przezucimy w tryb "s" i w bierzemy 1 bieg to wyje do odcięcia juz na kolejnych biegach pracuje cicho kolejnym objawem jakim zauważyłem to jest jak jadę pod górę to skrzynia sama je wie na jakim biegu ma pracować strasznie miesza biegam czasami się zdarza tak ze włączy za wysoki bieg ze aż przy dusi silnik jakie mogą być przyczyny i czy wymiana oleju pomoże, moze ktos maiał juz podobne objawy pozdrawiam
stingerA6 21-02-2016, 08:44 Jaki przebieg? Oby wymiana oliwy wystarczyła i nie była konieczna naprawa. Tak to jest z teoretycznie nie wymienianym olejem w tej skrzyni (jedynie Volvo zaleca w niej wymianę).
martinez22 21-02-2016, 08:53 przebieg to 200k udokumentowany i wlasnie sie zastanawiam czy wymiana co pomoze bo szkoda wywalic okolo 900 zł w bloto, moze wgranie nowego softa by co pomogła
stingerA6 21-02-2016, 08:58 Raczej objawy mówią że to soft. Zmartwień Cię że wymiana oleju to i tak najtańsza zabawa. Bo jak dojdzie do naprawy to zmieni się w tysiące. Ja bym zaczął od wymiany oleju z filtrem - niekoniecznie w ASO.
Filtra w Durashifcie się nie wymienia bo jest zabudowany w skrzyni.
Zacznij od wymiany oleju bo może być gorszy niż w smażalni nad morzem pod koniec sierpnia. Najlepiej statycznej. Potrzeba 5l oleju, łączny koszt ~350 zeta. Jeśli nie pomoże to będzie potrzebna diagnostyka u skrzyniarza. Po czasie jak nowy olej rozpuści i wypłucze cały szlam to zrobiłbym dynamiczną wymianę tak żeby cały olej był świeży. Za jakieś 5-8kkmów. Na dynamiczną potrzeba ~13l oleju, łączny koszt to coś około 800 zeta.
Volvo też nie zaleca wymiany oleju w tej skrzyni. Stąd cała masa zajechanych XC90, które ciągały przyczepy. Co innego Saab, tam wymiana co 50kkmów.
stingerA6 21-02-2016, 12:37 Co innego Saab, tam wymiana co 50kkmów
Pomyliłem Szwedów ;-)
Witam, podepnę się pod temat. Mam podobny problem w durashifcie: wycie na 1 biegu oraz nie przełączanie na 2 bieg po nadmiernym nagrzaniu skrzyni (w dłuższym korku). Olej nie był wymieniany. Przebieg 268 kkm. Przy normalnej jeździe (schładzana skrzynia lub silnik) skrzynia działa idealnie (brak szarpnięć). Po wczorajszym podłączeniu się do komputera w aso nie wykryto błędów w silniku i w skrzyni. Wycieków ze skrzyni nie zauważono, poziom oleju nie sprawdzano. Co według kolegów może być przyczyną takich objawów? Soft skrzyni był zmieniany w 2012 roku. Pozdrawiam
nabuchodonozor 01-06-2016, 20:08 wszystko wskazuje na to , iż masz problem z chłodzeniem oleju skrzyni...
Też tak sadziłem na początku, lecz w jaki sposób można zweryfikować czy jest to problem z chłodnicą?! skrzyni? Jest tam jakiś zbiornik wyrównawczy czy czujnik temperatury?
nabuchodonozor 01-06-2016, 21:29 jedź do fachmana od ASB może masz coś przypchane...
gopiotrek 02-06-2016, 12:17 Te skrzynie (ale tylko niektóre) rzeczywiście mają charakterystyczny odgłos pracy na 1 biegu i nie jest to związane żadną awarią. Po prostu taka konstrukcja, tudzież partia skrzyń.
Jak skrzynia "wyje" głośniej niż norma na jedynce lub wycie w ostatnim czasie się nasiliło - to jest to znak do zmiany oleju (chyba że zmieniałeś i wlałeś niewłaściwy - wtedy też głośniej wyje).
PS. Z własnego doświadczenia dopowiem, że po częściowej (statycznej)wymianie oryginalnego ATFu na odpowiednik tego ATFu z Mobila (wytworzyła się mieszanina oryginału z Mobilem) skrzynia "wyła" jeszcze bardziej. Objawy się uspokoiły po kolejne zmianie całego oleju (wymiana dynamiczna) na właściwy ATF - w moim przypadku był to oryginał z GM (ATF AW-1).
Witam posiadam galaxa z 2009 roku z skrzynia automatyczna i zauważyłem ze wyje przy ruszaniu czyli na 1 biegu, natomiast gdy przezucimy w tryb "s" i w bierzemy 1 bieg to wyje do odcięcia juz na kolejnych biegach pracuje cicho kolejnym objawem jakim zauważyłem to jest jak jadę pod górę to skrzynia sama je wie na jakim biegu ma pracować strasznie miesza biegam czasami się zdarza tak ze włączy za wysoki bieg ze aż przy dusi silnik jakie mogą być przyczyny i czy wymiana oleju pomoże, moze ktos maiał juz podobne objawy pozdrawiam
do gopiotrek:
Przy jakim przebiegu ostatnio kolega zmieniał olej? W moim aucie nie było wymiany i dlatego mam uzasadnione obawy, że może to tylko pogorszyć sprawę (wiele osób już o tym pisało na forum).
gopiotrek 03-06-2016, 08:39 do gopiotrek:
Przy jakim przebiegu ostatnio kolega zmieniał olej? W moim aucie nie było wymiany i dlatego mam uzasadnione obawy, że może to tylko pogorszyć sprawę (wiele osób już o tym pisało na forum).
U mnie robiłem wymianę przy ok 115.000 km.
Witam ponownie , kupilem samochód niedawno z Niemiec i to samo mam wyje tylko na 1 biegu , i delikatnie raz na jakiś czas szarpnie z 2 na 1 bieg , co zrobić?? Soft wystarczy ? Mondeo 2.0 przebieg oryginalnie 200tkm poza tym skrzynia chodzi ladnie szybko zmienia nie szarpie tylko te 2 rzeczy proszę o pomoc,
Witam, moja skrzynia wytrzymała 375 tys. przy wyciu na 1-ce. Zamontowałem kolejną skrzynię (używaną) i też występuje lekkie wycie. Ta skrzynia (durashift) ma właśnie takie objawy zużycia. Pojawiają się one po określonym przebiegu. Nie przeszkadza to w jej użytkowaniu. Na szarpanie może pomóc wymiana oleju. Jeśli wymiana nie pomoże trzeba sprawdzić elektrozawory. Sama skrzynia przy normalnym użytkowaniu (nie żyłowaniu) jest dosyć mocna - świadczy o tym przebieg mojej pierwszej skrzyni (mam samochód od nowości).
|