Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2007-2010] Wymiana klocków Hamulcowych - które nie będą twarde ? oraz nie piszczą?

c-maxic
25-02-2016, 09:24
Jakie klocki polecacie założyć do mojego C-MAX ?
na Przód i TYŁ
aby nie były twarde bo szkoda Tarcz!

Z tego co widzę to jeszcze mam chyba oryginalne klocki hamulcowe:)

zastanawiam się nad LPR lub może BOSCH?
tarcze jeszcze pośmigają:)

co polecacie?

Basra
25-02-2016, 09:53
Witam

Oryginalne.

pozdrawiam

klodis
25-02-2016, 10:09
Witam, ja wstawiałem niemieckie
http://allegro.pl/ford-focus-ii-iii-c-max-klocki-hamulcowe-przod-kra-i6007136359.html

jestem zadowolony. Na stronie internetowej ford od 110zł +przesyłka też już coś kupisz. Oryginał forda 3x droższy, zapewne też dobry.
http://ford.sklep.pl/pol_m_C-Max-2007-2010_hamulce_os-przednia-548.html lub
http://www.ford-esklep.pl/pl/c/Hamulce-przod/361

weuek
25-02-2016, 10:24
Witam, ja wstawiałem niemieckie
http://allegro.pl/ford-focus-ii-iii-c-max-klocki-hamulcowe-przod-kra-i6007136359.html

Bardzo wątpię, bo kraft to niska półka i sztuczna marka stworzona przez importera. Pewnie jest to to samo do DENCKERMANN, czyli na pudełku buńczuczne hasło GERMANY, a realnie to jest produkt zamawiany z Chin. Z kraftem nie mam pewności, ale z tym drugim to na 101% wiem, że tak jest.

Wiedzą na co się konsument nabierze, i pod to tworzą marki. Części KUNG-FU nikt nie chciałby kupić, a "geprufte qualitat" idzie świetnie. :-)

Jak się ktoś kompletnie nie orientuje w temacie, to rzeczywiście lepiej kupic "oryginał" forda, czyli tak naprawdę ATE/JURID z większą marżą.

klodis
25-02-2016, 10:34
może półka nie najwyższa, ale kiedyś założyłem lukas i nie wiele wytrzymały, może w innym aucie, więc takie na próbę kupiłem, a za jakiś czas wymienię na coś innego.

weuek
25-02-2016, 10:40
Kilka lat temu była taka powszechnie dostępna marka najtańszych części VIKA. Teraz już jej nie ma, ale powstały nowe. Patrz za ile takie przykładowe klocki zamawiają na alibabie/aliexpress/made-in-china:

http://www.alibaba.com/product-detail/D1044-American-Car-Disc-Brake-Pad_983275199.html?spm=a2700.7724838.8.9.6HxUvl&s=p

Nazwa/marka i pudełko do ustalenia przy zamówieniu min. 200 kompletów. Tak powstaje, na przykład, taki KRAFT. Wychodzi średnio ~15 zł za komplet klocków w pudełku. :-)

c-maxic
25-02-2016, 11:13
Przód i TYŁ np; BOSCH to ok 170zł = co o tym myślicie?

chodzi mi żeby klocki nie były twarde bo szkoda Tarcz!

voodo
25-02-2016, 15:19
Jeżeli chcesz miękkie to Bosch właśnie do takich należą.

madamsz
25-02-2016, 17:47
Jeżeli chcesz miękkie to Bosch właśnie do takich należą.

Nie wiem na jakich jeździsz, ale ostatnio najgorsze jakie miałem to Bosch. Twarde, beznadzieja co do hamowania, wyżłobiły mi tarcze. Teraz zamówiłem komplet EBC, tarcze nacinane a klocki Green. W przyszłym tygodniu zakładam na auto.

Mariusz

c-maxic
25-02-2016, 17:51
To jeśli nie Bosch to jakie inne polecacie w podobnej cenie za komplet(przód-tył) do ok 170zł

co myślicie o Klocki hamulcowe
SAMKO ?
LPR ?
REMSA?

czy może BREMBO, tyko nie wiem czy one nie będą twarde?

madamsz
25-02-2016, 18:17
Nie wiem co, ja na klockach i tarczach raczej nie patrzę na cenę, a raz to nawet po 8 tyś wywaliłem klocki bo było trudno zatrzymać samochód.
Wolę dołożyć i coś co ma dobre opinie użytkowników kupić.

Mariusz

c-maxic
25-02-2016, 19:08
Szukam klocków które nie będą twarde ? oraz nie piszczą?
więc jaki możecie polecić na przód i tył do 200zł za komplet?

Zastanawiam się jeszcze nad klockami REMSA
oraz te BOSCH?(sprzedawca zapewniał mnie,że nie są twarde)?

Ps

zakładał ktoś jeszcze z Was klocki hamulcowe BREMBO? czy one faktycznie są twarde?

voodo
25-02-2016, 19:44
Nie wiem na jakich jeździsz, ale ostatnio najgorsze jakie miałem to Bosch. Twarde, beznadzieja co do hamowania, wyżłobiły mi tarcze. Teraz zamówiłem komplet EBC, tarcze nacinane a klocki Green. W przyszłym tygodniu zakładam na auto.

Mariusz

Jeździłem na TRW, bosch, ate a teraz mam textar i z tych firm zdecydowanie najbardziej miękkie są właśnie boscha z tym że najbardziej pylące. Co do jakości hamowania to jakoś nie odczułem specjalnych różnic.

ExpressParts
29-02-2016, 10:48
Jeśli ma być klocek tani i dobry to Remsa będzie jak najbardziej OK :)

c-maxic
29-02-2016, 11:27
ExpressParts

Te klocki REMSA nie będą twarde ? oraz czy nie piszczą?

ExpressParts
29-02-2016, 12:22
Mam u siebie na przodzie od prawie 2 lat i tarcza ma się bardzo dobrze, tydzień temu wleciały na tył. Pisków nie odnotowałem :)

c-maxic
29-02-2016, 13:53
Jeździłem na TRW, bosch, ate a teraz mam textar i z tych firm zdecydowanie najbardziej miękkie są właśnie boscha z tym że najbardziej pylące. Co do jakości hamowania to jakoś nie odczułem specjalnych różnic.

To teraz muszę wybrać klocki
Bosch lub Remsa ?

Które Waszym zdaniem będą lepsze?

klocki mają być miękkie i żeby nie ścierały mi tarcz(tarcze jeszcze są ok)

voodo
29-02-2016, 16:25
Jeżeli chodzi o remsa to nie miałem z nimi do czynienia więc się nie wypowiem. Z tańszych klocków to można również zwrócić uwagę na raicam które też używałem ale tylko na tylnej osi i wydawały mi się również miękkimi klockami ale wydawało mi się, że dosyć szybko się skończyły. Jeżeli chodzi o boscha to tak jak pisałem wcześniej dość mocno(zauważalnie) pyliły i tylko taką mam do nich uwagę.

Musisz też zwrócić uwagę na to, że jeżeli chcesz klocek który nie ściera tarczy to najpewniejszym sposobem jest wymiana kompletu tej samej firmy bo wtedy to raczej producent o to zadba, przynajmniej tak mi się wydaję. Nie sugeruję wcale abyś wymieniał zaraz tarcze bo pewnie masz dobre skoro nie podejmujesz decyzji ich wymiany ale musisz wziąć pod uwagę, że u jednych klocek może być twardy a u innych miękki z powodu, że mają te klocki założone na tarcze innego producenta a wiadomo stal stali nie równa (twardość, chropowatość).

c-maxic
29-02-2016, 16:39
Musisz też zwrócić uwagę na to, że jeżeli chcesz klocek który nie ściera tarczy to najpewniejszym sposobem jest wymiana kompletu tej samej firmy bo wtedy to raczej producent o to zadba, przynajmniej tak mi się wydaję. .

Klocki są jeszcze oryginalne :razz:! jeszcze nie były wymieniane (przód-tył)

HYCHLA
02-03-2016, 18:45
Prawda jest ze ATE robi orginaly dla Forda ale w wytycznych i standardach fordowskich a to duza roznica! Mam obecnie komplet ATE i jest niezle ale szczerze mowiac do fordowskich orginalow im daleko. Proponuje zmierzyc droge hamowania z 100km/h= fabryka 39,1m mozna wtedy porownac co jest lepsze a co gorsze.
Pozdrawiam.

Pachoł
03-03-2016, 20:46
Mam TRW i jest mega. Pięknie hamują, zero piszczenia przez ostatnie 15k km

jaca145
04-03-2016, 17:09
Ja założyłem 2 miesiące temu komplet przod firmy Meyle 2,5 tyś. przejechane wszystko ok.

wilku30
06-03-2016, 10:58
Załóż hella-pagid. Dosyć tanie, miękkie. Ja mam i polecam.