Witam, zabrałem się za wymianę koła pasowego wału korbowego (silnik 1.8 CHBA) odkręciłem koło później wszystko według książki ( trzpień ustalający, klucz do odkręcenia koła). Problem pojawił się po wykręceniu trzpienia ustalającego - nie mogę obrócić wałem, obraca się tylko o 1/2 obrotu. Co to może być ?
Niestety nikt nie odpowiedział, problem rozwiązałem sam. Otóż Ford w wielkiej oszczędności nie zastosował klina na kole pasowym, ani też na zębatce łańcucha rozrządu co jest co najmniej chore - wymieniając koło pasowe trzeba ustawić rozrząd.
Hejka.
W jaki sposób ustawiłeś rozrząd i jak dokręciłeś koło pasowe?
Pozdr.
Trzeba zaopatrzyć się w zestaw do ustawiania rozrządu ( dostępny na Allegro koszt ok 30 zł. ). Ściągnąć pokrywę zaworów, ustawić wałki w odpowiedniej pozycji i zablokować blachą z zestawu ( jak ustawimy dobrze wałki to wałem korbowym można kręcić bez obaw o spotkanie tłoków z zaworami ). Następnie trzeba wykręcić z bloku silnika zaślepkę i wkręcić trzpień ustalający i ustawić wał korbowy. Wszystko jest elegancko opisane w książce "Sam naprawiam". Do odkręcenia i dokręcenia śruby potrzebny jest solidny i długi klucz ( około 50 cm), najlepiej na kwadrat 3/4 cala bo na 1/2 cala są za słabe. Na początek dokręcamy kluczem dynamometrycznym z siłą 100 Nm a później jeszcze 90 stopni. I to chyba tyle :razz:
pawelklepa
19-07-2016, 15:10
Witam,
Parę dni temu poszło mi koło pasowe wału korbowego(tzw. mała dwumasa). Wszystko poszlo pięknie do momentu kiedy muszę wkońcu odkrecic samo kolo. Problem polega na tym, ze nie mam pod ręką klucza udarowego, a moj mondek jest w automacie i nie ma mozliwosci wrzucenia biegu w celu zablokowania wału. Przelecialem juz chyba caly internet i nic na ten temat (w wersi z automatem) nie ma. Jedyna mozliwoscia jaka mi przychodzi do glowy to wsadzenie blokady w miejsce czujnika połozenia walu jak przy wymianie rozrządu .
I w tym momenie pytanie/-a:
Czy ktoś juz to w taki sposob robil?
Czy nie uszkodze w ten sposob samego kola zamachowego? (to miejsce sluzy tylko do tego aby wal sie nie ruszyl, odkrecanie srob na kole = duza sila rowniez na dwumasie co wydaje mi sie moze byc troche ryzykowne. ale byc moze sie myle.
Jesli ktos moze pomoc bede wdzieczny. Sprawa bede zajmowal sie za dwa dni bo czekam na czesci z polski. W niemczech w fordzie wymiana samego kola to koszt ok 800 euro. W polsce z ok 1000zl mam pasek, kolo, napinacz i rolki prowadzace, tylko wymienic samemu pod blokiem trzeba. Ale jak to mowią, polak potrafi :)