Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] luz kielicha przegubu wewnętrznego lewego
Witam wszystkich,
od dłuższego czasu walczę z dźwiękiem podczas jazdy typu- szybkie łułułułułułu,
z lewej strony, podczas jazdy na wprost i przy skręcie w lewo. Natomiast już delikatnie skręcając w prawo dźwięk ten zanika do momentu wyprostowania jazdy na wprost, np. jadąc prosto słychać wjeżdżam na prawy łuk przestaje, jadę prosto lub łuk drogi w lewo słychać. To łułułułu........zaczyna się od startu im szybciej tym bardziej słychać, wydaje się że podczas przyspieszania nie ma tego, dochodzą jeszcze drgania całą karoserią, czuć pod nogami.
Co było robione:
całe koło zmieniane
zmienione łożysko
zmieniony przegub zewnętrzny bo przy skręcie było go słychać
hamulce też odpadają
ale pozostał mi jeszcze przegub wewnętrzny który ma luz ale nie półosi w kielichu tylko cały przegub ma luz jakby w skrzyni.
Co wy na to?
Pewnie nie to łożysko zmieniles.
cezarg1410 29-02-2016, 21:38 Ja bym w tej sytuacji wymienił lewe łożysko.
Zakładam, że zmieniłeś prawe?
mojmistrz 29-02-2016, 21:41 A które łożysko wymieniłeś? Bijący przegub bardzo szybko uszkodzi łożysko koła ;) też zmagam się z podobnym dźwiękiem, też mam luz na kielichu, z tym że u mnie wyje ciągle, bez względu na tor jazdy. Podejrzewam łożysko koła lewego lub łożysko podpory półosi. Na dniach wyjdzie, co mu dolegało. W każdym razie, przegub nie będzie wydawał takich dźwięków, trzeba szukać w łożyskach.
Xperia Z1 tap tap
No ale na pewno podczas przyśpieszania nie masz większych drgań, a gdy puścisz gaz ustaje ? Z tym dźwiękiem też tak miałem, ale jakimś cudem po wymianie kół na zimowe ustało, a miałem się za łożysko zabierać, druga sprawa to u mnie powyżej 80km/h właśnie czuć drgania no i obstawiam przeguby wewnętrzne, a łożysko w kole może dawać objawy jak przeguby ? No i jeszcze jedno, czy np. łożysko podpory półosi które daje chyba identyczne objawy jak przeguby wewnętrzne zawsze będzie słychać przy uszkodzeniu wycie, szum ?
mojmistrz 01-03-2016, 09:29 Łożysko może dawać takie objawy, ale jak jest już w stanie totalnej rozsypki. I wtedy wyje jak dzikie, nie sposób tego z czymś pomylić. Łożysko podpory wyje i może powodować drgania jak przy wywalonym przegubie, bo wyważenie półosi kuleje. Teoretycznie powinno szumieć cały czas, bo ciągle się obraca, wrzucanie na luz powinno jedynie zmniejszyć natężenie dźwięku, bo wtedy praca półosi i łożyska nie ulega żadnym obciążeniom.
Xperia Z1 tap tap
No więc ja mam jasność, że przeguby do wymiany :) Dzięki :)
Jeżeli o mnie chodzi to wymieniałem lewe łożysko i kicha. Dawno temu miałem dość głośne wycie ze wzrostem prędkości, nie chciałem wymieniać w ciemno łożysk w kołach, podniosłem cały przód, wlazłem do kanału, druga osoba gaz i czaiłem co tak wyje- okazało się łożysko podpory półosi, wymiana i był spokój. Teraz na pewno to nie to. Ciekawe jest to, że minimalny ruch kierownicą w prawo i zanika ten głos "bicia " czegoś.
mojmistrz 12-03-2016, 20:52 http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160312/58e5b3199ac5cb93cfcd981c38043cc9.jpg część zaznaczona na czerwono, to przegub wewnętrzny, a to ostatnie w schemacie to kielich, który idzie w skrzynię? Bo mam "luz na przegubie wewnętrznym lewym, a konkretnie na kielichu, który wchodzi w skrzynię". Podobno wymiana przegubu nic nie da, trzeba wymienić kielich, który dostępny jest tylko w ASO, ale ja wszystkie przeguby wewnętrzne widzę właśnie z tym (jak mniemam) kielichem. Jednak mechanik mówi, że to nie to. Zgłupiałem. Kto się myli, ja czy mechanik?
Xperia Z1 tap tap
mojmistrz 12-03-2016, 21:54 Tak też myślałem. Pozostaje mi wyprowadzić go z błędu. Wszystko jasne, dzięki :)
Xperia Z1 tap tap
2 tygodnie temu wymieniałem sam wewnętrzny i wszystko co zaznaczyłeś na czerwono dostaje się kupując cały zestaw przegubu wewnętrznego, przy wymianie też nie ma większego problemu :)
mojmistrz 13-03-2016, 12:45 No tak też myślałem, dlatego zdurniałem jak mechanik uważał ciągle z że to nie to. Powiem mu co ma kupić i niech wymienia :D z ciekawości: ile zaplaciłeś za przegub?
Xperia Z1 tap tap
mojmistrz 14-03-2016, 10:36 No i tyle mi trzeba. Dzięki :D
Xperia Z1 tap tap
Witam,
jeśli naprawdę szwankuje ci przegub wewnętrzny to zanim kupisz wszystkie elementy i wydasz sporo kaski dobrze by było rozebrać całość i zweryfikować bo same kielichy zużywają się rzadko zazwyczaj winne jest rozpadniecie się łożysk igiełkowych na krzyżaku a wywczas wystarczy wymienić sam krzyżak który kosztuje niewiele w porównaniu do innych części a najważniejsze że z wykonaniem tej naprawy poradzi siebie nawet mało zaawansowany mechanik wystarczą podstawowe narzędzia i kanał.
Jednak jak się okaże, że trzeba też wymienić kielich to już tak łatwo samego nie dostaniesz i możesz być w plecy chyba 50 zł za sam krzyżak :D U mnie ewidentnie problem leżał po stronie kielicha :)
mojmistrz 14-03-2016, 21:30 Kielich leży, bo ma już masę wyżłobień, widziałem naocznie ;) krzyżak działa bez zarzutu. Wymienię cały przegub na nowy i zapomnę o drganiach.
Swoją drogą: byłem dzisiaj w ASO, pytałem o cenę przegubu u nich. Jak mi koleś krzyknął 1000zl, to nakryłem się nogami hahaha.
Xperia Z1 tap tap
Czy przy wymianie przegubu wewnętrznego ( lewa strona ale to chyba mało istotne) trzeba spuścić olej ze skrzyni ? czy po wyjęciu półosi wyleje się coś ?
mojmistrz 10-05-2016, 20:10 Nie trzeba i nic się nie wyleje. Postaw pojemnik na wszelki wypadek, ale w moim przypadku nic nie uciekło, a w sumie wyciągałem półosie 4x.
Xperia Z1 tap tap
|
|