Zobacz pełną wersję : Gwarancja "autoprotect" przy zakupie auta

rufik
04-03-2016, 15:29
Panowie, sprzedawca auta namawia mnie (taka jego rola :>) na wykup ubezpieczenia dodatkowego Autoprotect wariant II, w skład którego wchodzi m.in. koło dwumasowe czy skrzynia biegów. Czy ktoś miał już styczność z tą firmą? Jakieś opinie?

Strona www: http://www.autoprotect.com.pl
Ciekawostką jest, że nigdzie nie widzę do pobrania OWU...takjny dokument czy co?

grzesio1912
04-03-2016, 18:44
Ja widziałem gdzieś na necie VIP gwarant i powiem, że się przeraziłem. Jeżeli dają w gratisie można brać, ale złotówki bym nie zapłacił...

Bump: http://www.bart-car.pl/blog/vip-gwarant-od-12-maja-2014-w-komisie-bart-car-opole/download/szczegolowe-warunki-uslug-napraw-pojazdow.html

Twoje pewnie ma podobne - jeżeli tak namawiają niech Ci dadzą regulamin / owu do wglądu.

ciekawy jest punkt 19:
Koszt jednorazower naprawy pojazdu nie może przekroczyć 2000 zł a łączny koszt w 3miesięcznej ochronie 5000 zł, w przypadku 12 msięsięcznej łaczny koszt nie może przekroczyć 10000. W przypadku, gdy koszt przekroczy 2000 zł lub łączny kosz (5000 lub 10000) to nadwyżke zobowiązany uiścić jest klient....

podsumowując pewnie chcą Ci wcisnąć za 1000 zł co da Ci maksymalnie 1000 jak Ci coś padnie. A w dodatku chyba oni wyznaczają gdzie masz naprawić i tu rodzi się pole do popisu. Można przecież naprawić coś co powinno kosztować 2000 za 3000 i defakto Ty zapłacisz za całą naprawę, 1000 na początku i tysiąc jako nadwyżkę...

Pomijam fakt, że to ubezpieczenie a nie gwarancja więc pewnie będzie masa kruczków i wyłączeń, że Twoja wina, albo że to było już dawno itp... Dla komisu to pewnie jest super rozwiązanie bo liczą na to że klient zamiast się z nimi szarpać o wady ukryte, zgłosi je do gwaranta i z nim się będzie kontaktował...

znalazłem Twoje owu:
http://komis.sunai.com.pl/upload/file/OWU%20auto%20protect.pdf

i niestety nie jest lepiej poczytaj sobie wyłączenia z odpowiedzialności. Wpis w stylu:
ubezpieczyciel nie ponosi odpowiedzialności za szkody powstałe na skutek:
(...) normalnego (eksploatacyjnego) zużycia elementów lub zespołu elementów, nie noszącego znamion awarii,
następstw oddiaływania na pojazd czynników termicznych, mechanicznych, chemicznych (...)
dużo tego, ale wynika że sprzęgło czy dwumas zapomnij bo powiedzą, że się poprostu zużyło

slawek-kali
04-03-2016, 19:14
:one:

S-MAX88
04-03-2016, 20:11
A coś z życia, a nie z forum? :)

Kolega kupił auto z gwarancją vip-gwarant.
Po tygodniu padła skrzynia biegów (automat).
Koszt naprawy ok 2800zł - całość pokryta przez gwaranta.

slawek-kali
04-03-2016, 20:14
co to bylo? astra f? 2800zl za automat ? hahahha

grzesio1912
04-03-2016, 20:30
A coś z życia, a nie z forum? :)

Kolega kupił auto z gwarancją vip-gwarant.
Po tygodniu padła skrzynia biegów (automat).
Koszt naprawy ok 2800zł - całość pokryta przez gwaranta.

Ja nie miałem styczności z nimi, przytoczyłem kilka ciekawych punktów, które jakbym był gwarantem to bym używał. Sprzędło czy dwumas? Przecież to naturalne zużycie, a padnięty common rail to wina użytkownika bo złe paliwo lał. To jest ubezpieczenie a nie gwarancja i tutaj jest problem... Jeżeli Twojemu koledze się udało to super, ale ja bym złotówki za to nie dał. Nie chce mi się po necie grzebać, ale są fora z opiniami gdzie ludzie żałują że z tego skorzystali.

S-MAX88
04-03-2016, 20:43
Jeszcze nikt się taki nie urodził, który by wszystkim dogodził.

Zwróć uwagę, że prędzej znajdziesz negatywny wpis w internecie na cokolwiek, niż pozytywny.

czeslaw555
04-03-2016, 22:10
http://motofocus.pl/nowosci/14609/gwarancja-na-samochod-uzywany-dlaczego-nie-warto-jej-ufac

rufik
05-03-2016, 07:28
Jeszcze nikt się taki nie urodził, który by wszystkim dogodził.

Zwróć uwagę, że prędzej znajdziesz negatywny wpis w internecie na cokolwiek, niż pozytywny.
Zgadza się. Dlatego też pytam, bo może ktoś korzystał i jest w stanie opisać swoje doświadczenia.
To jest ubezpieczenie i w zasadzie obejmuje tylko nagłe awarie (czyli w praktyce jak auto się rozkraczy na drodze).

grzesio1912
05-03-2016, 08:01
Za takie sytuacje, że skrzynia się rozsypała po tygodniu to powinien odpowiadać komis z tytułu rekojmi. Problem jest w tym, że pewnie bez sądów by się nie obyło... ale na takie właśnie awarie nieeksploatacyjne to masz z ustawy zabezpieczenie...

Grzegorz MX
05-03-2016, 09:48
Panowie, sprzedawca auta namawia mnie (taka jego rola :>) na wykup ubezpieczenia dodatkowego Autoprotect wariant II, w skład którego wchodzi m.in. koło dwumasowe czy skrzynia biegów. Czy ktoś miał już styczność z tą firmą? Jakieś opinie?

Strona www: http://www.autoprotect.com.pl
Ciekawostką jest, że nigdzie nie widzę do pobrania OWU...takjny dokument czy co?

Odradzam, szkoda kasy i nerwów.
Dobry fachman na przegląd przed a potem na spoko u jednego mechaniora.Lepsze niż ubezpieczenie.

S-MAX88
06-03-2016, 08:40
grzesio1912 - teoretycznie masz racje, ale spójrzmy na życie realistycznie. To jest tylko samochód i może się zepsuć w każdej chwili. Jeżeli skrzynia pracowała bez zarzutu to sprzedający nie mógł wiedzieć o tym, że padnie za tydzień, zgadza się?
BMW powinno naprawiać za darmo te skrzynie ze względu na to co zrobili - tzn. wsadzili skrzynię GM.