Zobacz pełną wersję : Fotelik do Foki MK1 15-36 Kg
Kamils37 12-03-2016, 20:22 Witam
Musze zakupić swojemu maluchowi kolejny fotelik, przedział 15-36kg
Polecacie, lub odradzacie jakieś foteliki?
Już chyba ponad tydzień szukam info w necie i się zdecydować nie mogę ;)
Patrząc na rozbieżność cen, to ja już czasem sam nie wiem czego mam szukać :P
Pierwsze bezpieczeństwo
Drugie montaż fotelika (naczytałem się, że dużo fotelików "lata" w niektórych samochodach)
Trzecie cena
Z małym malutko jeżdżę ok 100km miesięcznie ;), ale czasem trafia się trasa 250 km
Jakieś propozycje?
Pozdrawiam
Kamil
Roemer King się dobrze w MK1 trzyma. Owszem jest drogi ale w razie czego nie chciałem się zastanawiać co by było gdybym kupił lepszy...
Kamils37 12-03-2016, 20:45 Na hamulcach i foteliku się nie oszczędza :P
Kamils37 14-03-2016, 07:24 Jak na razie wybór padł na Cybex Solution, macie jakieś opinie na jego temat?
rychu.zychu 16-03-2016, 00:52 Jak na razie wybór padł na Cybex Solution, macie jakieś opinie na jego temat?
Tylko który Cybex Solution ? (http://cybex-online.com/pl/carseats)
- Solution Q2-fix platinum
- Solution M-fix gold
- Solution M gold
- Solution X2-fix silver
- Solution X-fix silver
- Solution X silver
pewnie wszystkie na taśmę dwustronną składane.
Ja kupiłem Solution M-fix, ale do Mondeo. M-fix jest na metalowe zaczepy isofix. Montaż dziecinnie prosty, fotelik lekki. Mała jak przyśnie w czasie jazdy to główka jej opadnie trochę, co jest na pewno niewygodne dla niej, ale się szybko budzi. Muszę popracować, aby go trochę odchylić do tyłu. Podd.pnik montowany na isofix osobno (może ), ściana tylna łączona za pomocą zawiasów do podd.pnika.
Ja mam dwa Recaro Monza nova 2 seatfix z podnóżkami lekkie i bardzo obszerne i dzieciaki mają głośniczki w zagłówkach :diabel2:
Kamils37 18-03-2016, 19:08 rychu.zychu
Cbx Cybex Solution, nic więcej na opakowce nie ma, tyko kolor Pure black
Co do reszty, w samochodzie brak Isofix
Po przeczytaniu paru pozytywnych opinii, jak i posprawdzaniu testów, jakość- cena są nawet niezłe, jutro z młodym testujemy czy mu w aucie będzie dobrze.
Tylko mam do Was pytanie, czy macie foteliki w których pas z auta oplata dziecko?
We wcześniejszym foteliku, fotel był montowany do pasa, a on sam miał swoje pasy... Jakieś sugestie na ten temat?
Byłem przekonany, że w tym jest tak samo, montuję raz i tylko potem dzieciaka upinam w pasy fotelika... Ech ja głupi :P
c-matix
U mnie nie trzeba już dodatkowych głośników :D
Dla wiekszych dzieci i fotelików powyżej 15kg juz zapina się dziecko pasami samochodu a nie pasami stelaż fotelika a dziecko mniejszymi pasami fotela. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest isofix który montuje sie do siedzenia.
W tej klasie fotelików zadaniem ISOfixa jest wspomaganie pasów przy uderzeniach bocznych. Według VTI jest mniejsza szansa na odjechanie fotelika w stronę środka samochodu. Przy uderzeniach od strony fotelika i tak nie ma to większego znaczenia bo od razu opiera się on o kurtynę.
5 punktowe pasy w "mniejszych" klasach to kompromis. Nie mają napinaczy ale jeżeli poprawnie są zapięte (czyli tak zaciągnięte, że nie da się ich "uszczypnąć" w okolicy barków dziecka) to jest to poprawne. Niestety takie zaciąganie pasów, czyli w praktyce tyle ile krzepy w łapach, to ogromna rzadkość. W momencie zderzenia zanim dziecko uderzy w pasy to nabierze takiego pędu, który w niekorzystnych sytuacjach, zwłaszcza u młodszych dzieci o niedostatecznie wykształconych strukturach kostnych, może pogruchotać kości i wypuścić je przed siebie. Ale to osobny temat.
Jeżeli dziecko jest już na tyle duże, że wraz z takim fotelikiem może zostać zapięte pasami samochodowymi to jest to korzystniejsze. Lepiej jest bo napinacz ściąga pas jeszcze zanim pasażer nabierze rozpędu względem fotela. Potem w trakcie zderzenia płynnie się on rozciąga zmniejszając nacisk na barki i klatkę piersiową. Ale to wszystko się sprawdza dla większych dzieci. 15kg to zdecydowanie za mało, żeby wszystkie systemy zaprojektowane dla dorosłego człowieka, przy wsparciu takiego fotelika zadziałały.
rychu.zychu 19-03-2016, 01:13 Cbx Cybex Solution, nic więcej na opakowce nie ma, tyko kolor Pure black
Cybex Solution CBX to zabytkowy model. Osobiście posiadam fotelik Cybex Pallas 2-fix , czyli Cybex Solution X2-fix z dostawką dla maluchów od 9 miesiąca i jak wcześniej pisałem jakość fotelika d..y nie urywa.
Aktualnie jestem w trakcie wymiany fotelików w samochodzie i moja starsza pociecha na dniach otrzyma nowy fotelik Britax-Roemer Kidfix II XP Sict ,a młodsza otrzyma "w spadku" po starszej Cybex-a.
Karwos00 19-03-2016, 08:41 Ja mam casualplay protector fix. Pokrętłem reguluje się wysunięcie siedziska i pochylenie oparcia.
Oczywiście żeby mocno pochylić oparcie trzeba na isofixie wysunąć prowadnice do przodu. Ja usunąłem oczywiście zagłówek.
Do podróży jest bardzo dobry. Dziecko na trasie ok 400km praktycznie nie odczuwa niewygody.
Kupowałem ze względu na punkty uzyskane w testach zderzeniowych ADAC. Kilka innych też oglądałem - np concorde z przednim czymś - ale w praktyce jest to bardzo nie wygodne szczególnie zimą w kurtce.
Kurtka zimowa i pasy?
Nie bardzo. Szwedzi od lat mówią, żeby tego nie robić. W Finlandi podczas kursu na prawko trzeba jeździć bez kurtki.
xOBUBIf1GL0
Bump: Tu takie hAmerykańskie łoł gdy w Stanach to odkryli.
(Pomijam fakt, że w pierwszej kolejności gość zapiął własnego syna jak totalna fleja)
9uEfou4sJQ0
Kamils37 19-03-2016, 09:18 Kurcze
Z
Sam juz nie wiem 😊
Z malym robie malutko km glownie po miescie, fotelik moge jeszcze wymienic
Karwos00 19-03-2016, 09:21 Tutaj są foteliki na inną wagę - do 36 kg to są pasy samochodowe, a dziecko powyżej 20kg i zimowa kurtka nie jest już tak bardzo napompowana - ale jak się daje to przy ciepłym samochodzie kurtka jedzie obok.
Kamils37 20-03-2016, 20:27 A więc:
Czytając milion pozytywnych opinii, stwierdzam że ten fotelik jest do dupy
Nie wiem czy to przez to że mały miał grubszą kurtkę, czy z winy konstrukcji fotelika, czy też rozmiarów małego
Młody ciągle siedział przygarbiony, kolana wysunięte za fotel ok 10 cm, a sam wyglądał jakby był pochylony do przodu, fotelik odradzam..
Szukam Recaro Monza Nova 2
Kamils37 21-03-2016, 09:24 Britax Roemer kid 2 2016?
Good_Time 21-03-2016, 11:14 Ja polecam romer, szybka i łatwa instalacja i demontaż, cena tez nie jest zaporowa
Kamils37 21-03-2016, 14:47 A czym może być spowodowane to, że dzieciak jest przechylony lekko do przodu w tym foteliku?
W sumie w mieszkaniu siedział bez kurtki i ładnie się układał, lecz w kurtce miałem wrażenie że się przygarbiał :P
Karwos00 21-03-2016, 15:44 Ale w jakim foteliku??
Może kaptur ułożył się na plecy.
Romera mam na iso dla córki - do chyba 18 kg - stabilność idealna - isofix trzyma porządnie + dodatkowa "noga". - ale o takiej stabilności można zapomnieć w fotelikach do 36.
rychu.zychu 21-03-2016, 18:26 Ale w jakim foteliku??
Chyba o Cybex Solution CBX , bo taki fotelik kolega planował kupić.
Kamils37 22-03-2016, 04:21 Właśnie w Cybexie jest taki problem, niej jest to wina kaptura, ponieważ kaptur małemu na głowe zakładałem, dalej siedział moim zdaniem dziwnie
W Foczce mkI kombi używałem z powodzeniem fotelików Safety 1st (ze Stanów). Dla maluchów model OnBoard 35 (jak sama nazwa mówi do 35 lbs czyli do ok. 13 kg i 82 cm wzrostu, tyłem do kierunku jazdy), po podrośnięciu model Alpha Omega Elite Convertible (nie pamiętam, do jakiej wagi dziecka, może do 80 lbs czyli dużo, ale szeleczki 5-punktowe fotelika są przeznaczone tylko do 18 kg dziecka, powyżej tej wagi już pasy trzypunktowe samochodu). Niestety ten convertible jest mi w Foczce mkI trudno zamontować w pozycji twarzą do tyłu (nie do kierunku jazdy) z uwagi na kłopoty z odchyleniem fotelika i kłopoty z miejscem na oparcie fotelika (konflikt z oparciami przednimi), natomiast jako twarzą do kierunku jazdy sprawdza się dobrze. Mocowany jest nawet samym pasem samochodowym biodrowym + smycz (tether) do bagażnika (doskonale się sprawdza takie zamocowanie na środku tylnej kanapy, gdzie czasem brak trzypunktowego pasa naramiennego), lub zamiast pasa biodrowego ma własny LATCH (latch to taki amerykański isofix).
Do Foczki mkI w fabrycznym serwisie Forda dokupiłem (za kilkadziesiąt złotych + 4 śruby rozmiar M-cośtam w sklepie budowlanym) dwa mocowania ISOFIX (wygląda jak stalowy polakierowany na czarno ceownik z dwoma drucianymi uchami) i zamontowałem je za oparciami tylnych foteli - pod wyściółką bagażnika w mkI są otwory na śruby tych listew Isofiksa (dla lewego i prawego fotela, brak isofiksa dla środka kanapy i trochę tego szkoda)!
Na codzień Alpha Omega w Foczce mkI jeździ na środku tylnej kanapy (mocowana na LATCH do uchwytów isofix po jednym wewnętrznym lewego i prawego siedzenia + tether do bagażnika), a zaraz obok dla drugiego malucha jeździ OnBoard tyłem do kierunku jazdy, i doskonale obok siebie się mieszczą (mimo iż Alpha Omega jest szeroka z uwagi na ruchome podłokietniki "po amerykańsku"). Jak ktoś ma dużo dzieci i normalna kanapę to doradzam modele bez ruchomych zewnętrznych podłokietników, podstawek na kubki, uchwytów na mp3 itp. itd przeszkadzajek.
Podobny do Alpha Omega Elite Convertible jest model Safety 1st Summit (tyle że bez opcji rear-facing) i chciałem go dla drugiego dziecka kupić (np. amazon.com czy ebay), ale jednak kolejnego fotelika Safety 1st nie chce nam się już ze Stanów sprowadzać (wysyłka statkiem niedroga i się opłaca, ale trwa do dwóch miesięcy) - zamówiliśmy więc europejski Cybex Gold Solution M-Fix, podzielę się wrażeniami z montażu w Foczce mkI.
Generalnie to przez trzy dni prawie doktorat z fotelikologii zrobiłem. Zastanawiałem się nad wieloma innymi modelami, jak Pallas M-Fix SL (dobre oceny w Niemczech, drogi, dyskwalifikujące oceny w Szwecji z uwagi na "poduszkę" zamiast 5-punktowych szelek), Britax Roemer Kidfix II XP (już prawie zamówiliśmy gdy wyczytałem, że pozycja dziecka jest niezbyt wygodna i ciasna, no a to w końcu one mają tam siedzieć).
Fotelik kupiony padło na Cybex Solution M-fixI jak przez dwa lata od zakupu sprawuje się ten fotel? Na coś uważac?
Fotelik sprawuje się nieźle, na szczęście nie testowany w realu.
Moja mała czasami lubi przekimać w czasie dłuższej jazdy lub po męczącym dniu i nie za bardzo jest jak tam głowę położyć/ oprzeć. Głowa jej opada.
Fotelik musiałby być nie dosunięty do końca na zaczepach /tak aby całe jego plecy nie dotykały fotela/ wtedy podgłówek można bardziej odsunąć do tyłu. Zdarza się to rzadko więc wolę fotelik mieć stabilnie oparty do fotela.
Poza tym więcej minusów nie znalazłem.
|
|