Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2010-2015] Zmiana języka z francuskiego na polski
aquaplay 16-03-2016, 11:16 Witam.
Parę dni temu zakupiłem C-max'a. Mój problem polega na tym, że nie potrafię zmienić języka, znalazłem parę tutorali jak zmienić język, lecz wszystkie polegały na zmianie języka z angielskiego na polski, nigdzie z francuskiego. Jeśli ktoś mógłby rozpisać krok po kroku jak zmienić język w tym samochodzie byłbym bardzo wdzięczny.
Zrób zdjęcie licznika i wklej tu
... Jeśli ktoś mógłby rozpisać krok po kroku jak zmienić język w tym samochodzie byłbym bardzo wdzięczny.
1. Pobrać instrukcję obsługi: http://www.fordservicecontent.com/Ford_Content/catalog/owner_guides/PLPOL_CG3567_CMX_og_201309.pdf
2. Otworzyć na str. 92 - jest tak struktura menu zegarów (w j. polski, ale we wszystkich językach kolejność jest taka sama)
3. Użyć translatora google do przetłumaczenia sobie na francuski co ważniejszych pozycji menu dla pewności co jest co.
4. Rozwiązać sobie problem bez oczekiwania "prowadzenia za rączkę".
Andrzej B 05-12-2021, 08:31 Odgrzeję "kotleta" Jestem świeżym posiadaczem ogólnie marki FORD a dokładnie C-Max Mk2 1.0 z roku 2013.
Nawiązując do powyższej informacji, wszystko się zgadza, jest wszystko ładnie opisane w instrukcji ale... mam już zmieniony język komunikatów komputera "centralnego" niestety zmiany języka nie wpłynęły na zmianę języka w multimediach - obsługę telefonu i USB nadal mam w języku niemieckim - można to jakoś zmienić??
Obsługa telefonu jest inaczej realizowana.
Podaj konkretnie typ posiadanych podzespołów w aucie odpowiadających za wskazane funkcje, albo daj komuś do sprawdzenia komputerem.
Wtedy będzie wiadomo jaki to moduł BT i czy ma inne języki.
Andrzej B 05-12-2021, 08:46 No właśnie doczytałem w innej części forum że trzeba sprawdzić/wymienić moduł Bluetooth :(
Za świeży jestem w temacie FORDA, musze ogarnąć kogoś kto ma komputer w okolicy :)
Na dzień dzisiejszy niczego nie załatwię - odezwę się jak już cos będę wiedział :)
W przypadku gdyby się okazało że moduł ma dostępny język polski, można go zmienić z poziomu komputera diagnostycznego, elmem czy musi być coś dedykowanego??
nie cytuj calych postów
Po VIN jest szansa sprawdzic co siedziało w aucie z fabryki.
Jeśli jezyk jest dostepny to mozna go zmienic czyms co to potrafi.
Czy "jakis elm" bedzie na tyle mocny i bezpieczny,nie wiem, byle czym bym sie za to nie zabieral.
Wiedza jest na forum jak to zrobic, potrzeba tylko czasu zeby ja zrozumieć.
Przy okazji poczytaj, sprawdz i zadbaj o tego 1.0 EB bo skoczysz z kolejnym tematem o tym jak to trzeba wymieniac silnik za 15k.
Andrzej B 05-12-2021, 10:35 Wiem że musze uważać na silnik, rozrząd mam nowy, olej Ford'owski, króciec wymieniony, dalsze tematy do poczytania :)
to jeszcze smok w misce olejowej i krótkie interwały olejowe ("fordowski" nie znaczy że jedyny słuszny, inne są lepsze)
...W przypadku gdyby się okazało że moduł ma dostępny język polski, można go zmienić z poziomu komputera diagnostycznego, elmem czy musi być coś dedykowanego??
W aucie z roku 2013 - bez konieczności "sprawdzania po VIN"... - wiadomo, ze jest zainstalowany moduł Ford Sync 1 "jednojęzyczny". W tym przypadku francuski (po ciąga to za sobą język menu multimediów).
Nie ma modułu Sync1 z j. polskim - niezbędna będzie ewentualna wymiana na moduł Sync 1.1 - te były już "wielojęzyczne" i miały (po ewentualnym przeprogramowaniu) także j. polski.
Trzeba jedynie pamiętać, iż nie wszystkie wyświetlacze systemu audio obsługują/tolerują moduły Sync w wersji 1.1. Czasem trzeba też wymienić wyświetlacz.
Jak coś - to z Zabrza do Katowic beretem może się i nie dorzuci, ale odległość nadal jest "akceptowalna"...:p
Andrzej B 05-12-2021, 15:27 to jeszcze smok w misce olejowej i krótkie interwały olejowe ("fordowski" nie znaczy że jedyny słuszny, inne są lepsze)
Zwyczajowo nie przekraczam 10k i/lub 12 miesięcy
Co do oleju, widziałem że jest "fordowski" Castrol, poza tym w instrukcji wyczytałem że zamiennikiem są oleje Castrol, tylko nie wiem czy musi być "przeznaczony do Forda" czy tylko odpowiednie parametry ale o tym poczytam przy okazji
W aucie z roku 2013 - bez konieczności "sprawdzania po VIN"... - wiadomo, ze jest zainstalowany moduł Ford Sync 1 "jednojęzyczny". W tym przypadku francuski
W swoim pierwszym poście nie napisałem że obecnie mam język niemiecki ale to nie zmienia kontekstu tematu :)
Poszperałem trochę w opcjach i chyba póki co nie będę grzebał, znalazłem to co mnie interesowało a to czego nie wiedziałem to sobie translatorem przetłumaczyłem :)
Dzięki za ofertę pomocy :(
W swoim pierwszym poście nie napisałem że obecnie mam język niemiecki ale to nie zmienia kontekstu tematu :)
[…]
Witam
Jeśli wolisz angielski, to można przestawić
W menu wybierasz język angielski i zatwierdzasz ten język
Potem wybierasz i zatwierdzasz polski => wtedy:
- menu będzie po polsku
- lektor będzie po angielsku
pozdrawiam
Arturek
... język niemiecki ...(
Ja też tu nic o niemieckim nie pisałem, bo pisałem o francuskim...:p
Język menu można zmienić (w miejsce francuskiego) na angielski metodą opisaną powyżej przez Kolegę Artura.
Andrzej B 07-12-2021, 18:49 Metoda prawie dobra, języka polskiego w menu telefonu nie uzyskałem ale przynajmniej jest język angielski :)
Przynajmniej nie muszę cudować z tłumaczeniem z niemieckiego:)
|