Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Bagażnik dachowy (belki poprzeczne) - czy takie same przy szklanym dachu

Gery81
16-03-2016, 18:09
Witam. Wie ktos moze czy bagaznik dachowy (belki poprzeczne) sa takie same w przypadku zwyklego dachu jak i szklanego?

_sobol_
16-03-2016, 18:11
Było już o tym na forum - oryginalne bagażniki są różne. Co do samych belek - jeśli mi się uda, sprawdzę w weekend - mamy w rodzinie dwa maksy, jeden przedlift z panoramą, drugi polift bez - obydwa mają ori bagażniki.

SAMED
16-03-2016, 21:41
belki mogą być te same (rozstaw zawsze jest modyfikowany w pewnym zakresie) - mocowanie łap zupełnie inne - przy szklanym dachu brak relingów

MAG
16-03-2016, 21:55
... przy szklanym dachu brak relingów
Jak dla mnie to S-Max nie ma relingow bez wzgledu na to czy ma panorame, czy nie ... :diabel2:

Poza tym, tak jak wiele innych osob na tym forum mam auto z panorama i bagaznik Thule teoretycznie do wersji bez panoramy i zadnych problemow nie widze ...

woro_woro
16-03-2016, 23:11
mocowanie łap zupełnie inne
Nie zgadzam się. Przy ori belkach mocowanie jest bardzo podobne. Gumowe podstawy łap dla panoramy mają cześć gumy "zdjęte", żeby nie opierały się o szybę. Cała różnica.

Właśnie zobaczyłem, że Gery81 pyta o przedlifta z panoramą. Ja mówiłem o panoramie poliftowej (jedna duża szyba).

jerry73
17-03-2016, 05:11
Właśnie zobaczyłem, że Gery81 pyta o przedlifta z panoramą. Ja mówiłem o panoramie poliftowej (jedna duża szyba).

W przedliftach jest też jedna duża szyba tylko inna jest podsufitka i system zasłon co sprawia, że od środka widoczna jest jako dwa oddzielne okna.
Jeśli chodzi o różnicę pomiędzy bagażnikiem do normalnego dachu i panoramicznego to różne są tylko te gumowe podkładki i plastiki wkładane w "rynienkę" dachową. W panoramie są to dość solidne plastikowe wkładki powodujące, że ciężar bagażnika i siła (docisku) od śrub mocujących przechodzi przez te plastiki i nie działa na szklany dach.
Róznice pokazałem na załączonym zdjęciu.

Gery81
18-03-2016, 07:58
Jerry73 myslisz, ze bez tych dwoch podkladek moge uszkodzic panorame?
Ciekawe, czy jest mozliwosc dokupic te dwie podkladki?

jerry73
18-03-2016, 08:51
Myśle, że jest pewne ryzyko uszkodzenia szyby. Chociaż są na tym forum koledzy używający belek do normalnego dachu i nic się nie dzieje. Osobiście szukałem tych plastików (oddzielnie) ale nigdzie nie udało mi się ich znaleźć.

Gery81
18-03-2016, 19:36
I jak rozwiazales problem? uzywales bez tych gum?

MAG
18-03-2016, 20:57
Tak jak pisalem wczesniej, mam Thule do wersji z dachem pelnym, a mam w aucie panorame. Zaden z elementow bagaznika nie ma stycznosci z dachem szklanym.

stysiek
19-03-2016, 17:51
mam Thule do wersji z dachem pelnym, a mam w aucie panorame

jaki masz kit thule ? 3030?

jerry73
20-03-2016, 04:55
Tak jak pisalem wczesniej, mam Thule do wersji z dachem pelnym, a mam w aucie panorame. Zaden z elementow bagaznika nie ma stycznosci z dachem szklanym.
Niestety w oryginalnym bagażniku Forda kontakt jest z jednej i z drugiej strony rynienki i obciążenie idzie również na szklany dach (przy zastosowaniu bagażnika do dachu normalnego). Odkąd zawieruszyły mi się gdzieś te plastikowe wkładki nie odważyłem się założyć bagażnika - prawdę mówiąc nie miałem takiej potrzeby.

yorey
06-01-2018, 20:16
Mędrcy, nabyłem Thule WingBar`a 754 do wersji ze szklanym dachem i mam paskudne wrażenie, że moja wersja bagażnika ignoruje fabryczne mocowania fordowskie, a każe mi zamocować bagażnik tak jak to się drzewiej robiło - czyli poducha gumowa na krawędzi dachu i łapa chwytająca pod spód (od dołu dachu, tam gdzie drzwi przylegają) - czy ktoś ćwiczy takie rozwiązanie? I jak zabezpieczyć styk łapy z blachą auta by nie uszkodzić lakieru?

woro_woro
06-01-2018, 22:35
nabyłem Thule WingBar`a 754 do wersji ze szklanym dachem
A koniecznie chcesz wingbara? MAG z powodzeniem używa belek do wersji pełnej. Ja z kolei mam ori fordowski do panoramy, montowany w punkty montażowe.

krasnal89
07-01-2018, 08:21
Ja kupiłem w Norauto również firmy Norauto i było bez różnicy czy z panorama czy bez. ja s ma mam z panoramą. Jeżdżę bez podkładek i wszystko jest w porządku.

MAG
07-01-2018, 17:35
jaki masz kit thule ? 3030?

Dzisiaj sprawdziłem kartonik - mam 753