GregorMUN
18-03-2016, 06:32
Witam
Jak w temacie, jak ustawić wycieraczki, a właściwie lewą, bo podczas pracy uderza w listwe szyby.
Długości są takie jakie być powinny. Nowe pióra.
Gesendet von meinem PLK-L01 mit Tapatalk
Kazda wycieraczka ma swój silnik, nie są połączone przekładnią.
Możesz o jeden ząbek na trzpieniu w dół podregulować ale wtedy prawdopodobnie będą uderzać o siebie w pozycji spoczynkowej.
Za każdym razem uderza czy czasami?
GregorMUN
18-03-2016, 08:00
Właśnie chyba jedynie przy wyższych prędkościach. Również czasem przy automacie stuknie.
Gesendet von meinem PLK-L01 mit Tapatalk
szmelcmax
18-03-2016, 10:18
Był już temat o stukaniu wycieraczek o słupek. Nie wiem czy zakończył się jakąś konkluzją. U mnie też występowało takie zjawisko po wymianie fabrycznych na Denso. Dziwne, bo fabryczne są grubsze. A może właśnie dlatego że cięższe i takiego rozpędu nie nabierają? Ale w końcu nie wiem co o tym sądzić , bo te nowe , cieńsze po dwóch latach stukać przestały. Czyżby po wyrobieniu mają mniejszy poślizg i "dynamikę" co minimalnie skraca ich pole pracy? A ten centymetr już wystarcza aby była cisza. W sumie regulacja nie powinna być potrzebna jak do tej pory było dobrze. Wycieraczki oryginalne stukać nie powinny.
U mnie oryginały i też stukają ale zdarza się*to bardzo rzadko.
Podobnie jest i u mnie. Używam oryginałów teraz i poprzednio. Obecne od czasu do czasu zauważam, że postukują, a przy poprzednich praktycznie tego nie było..
motorek4612
18-03-2016, 12:36
U mnie co jakiś czas stuknie prawa strona o słupek, regulacja na osi pióra nie daje nic po za tym ze jest przestawione w dól o jeden dwa ząbki, pozdro.
szmelcmax
18-03-2016, 14:18
Czyli jednoznacznie nie da się określić co za licho. Stukają albo nie w różnych lub tych samych opcjach. Wiatr czy prędkość też chyba odpada, bo nowe Denso potrafiły mi stukać też na postoju.
tylko w S-maxach stukają wycieraczki...
Lekka lipa.
Może da się odgiąć całe ramię skoro jeden ząbek to czasami za dużo ?
Pisałem kiedyś o tym. Wystarczy odręcić lekko śrubę i ramię lekko do dołu i drugie też i można to wyregulować bez problemu. U mnie stukało czasem lewe ramię w słupek, podregulowałem i jest OK.
Pozdro
GregorMUN
22-03-2016, 15:34
To myślę trzeba regulować, bo jak widać na zdjęciu raczej nie leżą jak powinny.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160322/cdcfe0993316e1b371e2d42632097093.jpg
Lewa jakby za bardzo do góry. Mi właśnie lewa stukała więc ją nieco opuściłem.