Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Sportowe zawieszenie seryjne
Mam pytanie ,a mianowicie:Ford oferował w Mondeo Mk4 zawieszenie lekko obniżone o ca.10mm.np. w titanium s.Chodzi mi o Mk4 kombi Tdci 140Km. .Jakie kolory mają te sprężyny ,z przodu i z tyłu.Może ktoś ma tak obniżony.Seryjne ,,normalne"zawieszenie jest dla mnie po prostu za miękkie .Jechałem od kolegi z pracy tym lekko obniżonym,mnie pasuje .Pytam dlatego bo mam możliwość kupienia samych sprężyn a kolory według sprzedających są różne.Pozdr.
Mondeo Mk4 zawieszenie lekko obniżone o ca.10mm.np. w titanium s.Chodzi mi o Mk4 kombi . u mnie według specyfikacji jest sportowe zawieszenie i rzeczywiście jest twardsze od zwykłego i to dużo ale nie zauważyłem żadnych kolorów na spreżynach u siebie a gdzie dokładnie to oznaczenie mam być o ile mnie pamięć nie myli to są te kolorowe naklejki kółeczka tak popraw mnie jak sie mylę ?
Bump: jutro spróbuje tam zerknąć pod spód i zobacze co jest dokładnie
Na sprężynie masz namalowane kropki w różnych kolorach.
W zależności od kolorów jest różne obciążenie...
W zależności od kolorów jest różne obciążenie... jest jakaś tabela która wskazuje na to jaki kolor jakiemu obciążeniu odpowiada ?
Bump: można by było takie cos wrzucić tutaj dla potomnych i wiedzieli by jakie sprężyny sobie założyć według potrzeb :diabel2:
Ja nie wiem, ale w etisie jest opis kolorów,
imho nie wiem tylko czy to się "kupy" trzyma.
ale sprężyna która jest bardzo twarda nie jest powiedziane że musi być krótsza zgadza sie ?
Tylko jak jest dłuższa to jak ma być obniżone zawieszenie?
Może mieć "miększa" stal lub mniej zwojów lub...
Chodzi mi właśnie o te kolorowe kropki na zwojach,nie chcę zrobić nic fałszywego przy kupnie.
Przód pomarańczowa+fioletowa+żółta i tył biała +żółta
Klasa obciążenia przedniej sprężyny -P
Klasa obciążenia tylnej sprężyny -R
Z tyłu biała-żółta,z przodu na niemieckich forach piszą,pomarańczowa,pomarańczowa -żółta.Jest tak w 2,2L 175 KM i u mojego kumpla tak samo,może w 2L 140Km jest z przodu inaczej?
U mnie jest tak jak napisałem pom+fiol+żół.
W etisie jest napisane "zawieszenie zmodyfikowane na sportowe ".
bo np.według Etis obciążenie z przodu-P i z tyłu R ma kombi Tdci 140Km z automatem i pisze tam zawieszenie standartowe
Klasa obcišż. przedniej sprężyny-T
Klasa obciaz.tylnej sprezyny-N
może mi ktoś powiedziec jakie to są spręzyny konkretnie jakie powinny miec kolory
Ja patrzę za tymi sprężynami już od dłuższego czasu i powoli dochodzę do wniosku że seryjne obniżenie o 10mm było inne przy różnych silnikach i karoseriach.Piszą tu niektórzy że to obniżenie jest twarde ,ja zaś po jeżdzie u kolegi stwierdziłem że tylko minimalnie twardsze tylko lepiej trzyma się zakrętów i tak nie buja
Posiedziałem trochę przed Etisem i taki sam kombi jak mój z tym samym silnikiem i manualną skrzynią z 2009 roku ma obciążenie P i O ,mój zaś O i N i oba zawieszenia według Etis są standart.Nie rozumiem,o co chodzi?
że seryjne obniżenie o 10mm było inne przy różnych silnikach a ma to jakieś oznaczenie żeby można było powiedzieć ze takowe jest ?bo samo zawieszenie sportowe nie mówi o tym że jest obniżone
Zobaczę jutro u siebie te kropki, bo mam kombi 2.0 163KM. Z tego co pamiętam to sportowe jest niższe o 20mm i jest montowana maglownica z ogranicznikiem skrętu. Co do twardości to mam teraz założone opony 225/55r17 i jest porównywalnie do zawieszenia vw cc w trybie S na oponach 235/45r18. Jak założę letnie 234/40r19 to już jest mniej komfortowo.
Wg Vin obciążenie sprężyny przedniej R, obciążenie tylnej Q.
moje mondeo, 2.2tdci manual
Z zawieszeniem zmodyf. na sportowe
Klasa obciaz. przedniej sprezyny-S
Klasa obciaz.tylnej sprezyny-P
U mnie zawieszenie zmodyfikowane na sportowe
Klasa obciążenia sprężyn przód P tył O
Faktycznie jest twarde i muszę toczyć się przez progi zwalniają by nie obiecać spodem, co do skrętu już się przyzwyczaiłem że wjeżdżam na dwa razy bo skręt ograniczony. Plus tego taki że w zakrętach jak przyklejony do jezdni :-)
Jak widać są te twardości rożne,jeden ma z przodu S drugi P itd.Jechałem Tdci 2,2 175 KM z roku 2008 i ma niby to sportowe zawieszenie według Etis.Twardość podobna do mojego 2L 140Km,różnica prawie niewyczuwalna.We Wtorek skoczę do Forda w celu wyjaśnienia
Klasa obcišż. przedniej sprężyny-T kolory
Pomarańcz-brąz-pomarańcz
Klasa obciaz.tylnej sprezyny-N biały-brązowy
ja mam zawieszenie sportowe według vin w etisie i rzeczywiście jest bardzo twarde
Te sprężyny i ich klasy obciążeń są coraz dziwniejsze.Sprawdziłem u siebie,mam standart zawieszenie i z przodu kolory:żółty,fioletowy,pomarańczowy-według ETIS klasa obciążenia O
Znalazłem na Ebay taką samą sprężynę o tych samych kolorach,podany jest także VIN.Po wbiciu VIN u Etisa podaje klasę obciążenia Q!!!Te same sprężyny z kombi TDCI a według Etis jedna typu O a druga typu Q
Bump: znalazłem następną o tych samych kolorach,według Etis klasa obciążenia N
Dochodzę powoli do wniosku że te sprężyny są wszystkie takie same (te same kolory)tylko dlaczego mają inne klasy obciążenia?
Bo może Was wszystkich w ch.... robią :)
Bo może Was wszystkich w ch.... robią czemu tak sadzisz :diabel2::027:
Bo może Was wszystkich w ch.... robią :)
Trudno wyczuć. Moje 2.2 TDCI z zawieszeniem zmodyfikowanym na sportowe, klasa obciaz. przedniej sprężyny-U, tylnej G, takiej kombinacji to chyba jeszcze nie było :-).
takiej kombinacji to chyba jeszcze nie było :-). a jakie masz kolory na sprężynach to mogli byśmy to porównać z moimi
Kiedyś jak miałem Mondeo mk3 i pękła sprężyna to u Forda poinformowano mnie że są tylko 2 rodzaje spreżyn z przodu,standart i sportowa a kolory to wskazują na producenta.Nie rozumiem tylko jak w Etisie podają te różne twardości przy tych samych kolorach?Poza tym czy ten Etis jest taki 100%towy.Według Etis nie mam tempomatu i mam fotochromatyczne lusterko.U mnie zaś jest tempomat i to seryjnie a brakuje tego lusterka ,czyli coś nie tak .Auto jest pewne i bez przeróbek
z tego wynika że chyba niestety nie ma co liczyć na Etis tylko sami musimy dojśc do tego przez porównania tego co mamy w samochodach seryjnie dobrze by było jakby sie odezwał ktoś kto ma Serie Titanium S i wtedy mamy najpewniej
No przecież napisałem :-)
Mondeo Mk4 Titanium S 2012 na seryjnych kołach 235/40r19
Kolory patrząc od góry:
Przód pomarańczowy-brązowy-pomarańczowy sprężystość R wg Vin
Tył biały-żółty sprężystość Q wg Vin
Przód pomarańczowy-brązowy-pomarańczowy sprężystość R wg Vin mamy te same kolory tylko literki inne ja mam T i N
wiec ja mam zawieszenie od tit S na to wychodzi
Jeżeli te same kolory to czemu inne literki dotyczące obciążenia?
Może dlatego, że ja mam 2.0tdci z powershiftem a kolega blade65 ma 2.2 tdci z manualem, może też dlatego, że u mnie seryjnie były montowane koła 235/40/19 a nie tak ja we wcześniejszych titanium S 235/40/18 lub 235/45/18.
Albo to wszystko ściema i ważne są tylko kropki :)
@blade65 ma 2.2 tdci z manualem małe sprostowanie automat skrzynia ale być może to jest włąsnie dobry trop bo wiekszy motor czyli cięższy i dlatego tak i te literki jakby popatrzeć to ida czym większe obciązenie tym dalsza literka w alfabecie np. ja mam na przodzie mam T kolega mszh725 ma R ale jak już mówił to chyba jakaś ich alfabetyczna ściemka nie wnosząca wiele zmian najważniejsze to te kropeczki kolorowe
Trudno wyczuć. Moje 2.2 TDCI z zawieszeniem zmodyfikowanym na sportowe, klasa obciaz. przedniej sprężyny-U, tylnej G, takiej kombinacji to chyba jeszcze nie było :-).
Przednia sprężyna - U, kolory - niebieski, czarny, żółty
Tylna - G, kolory - pomarańczowy, brązowy, pomarańczowy
To ile jest tych zawieszen sportowych i twardości sprężyn?Tyle ile liter w alfabecie
siara1983 02-04-2016, 10:40 Mondeo Mk4 2.0Tdci 2008r, kombi, manual. ETIS:
-zawieszenie zmodyfikowane na sportowe
-klasa obciazenia przedniej sprezyny "O"
-klasa obciazenia tylnej sprezyny "S"
Zawieszenie oryginal, z fabryki wyjechalo na 18"
A jakie kolorki na sprężynach?
radekrogo 02-04-2016, 15:41 Normy bezpieczeństwa i tak x2 albo x4 biorą wszystko pod uwagę. Np. auto co ma 2T , hamulce są 4 x silniejsze jak moc silnika.
Mondeo Mk4 2.0Tdci 2008r, kombi, manual. ETIS:
-zawieszenie zmodyfikowane na sportowe
-klasa obciazenia przedniej sprezyny "O"
-klasa obciazenia tylnej sprezyny "S"
Zawieszenie oryginal, z fabryki wyjechalo na 18"
Ja mam w moim Mondeo normalne zawieszenie-standart i z przodu też sprężyny ,,O"
kolory
Pomarańcz-brąz-pomarańcz
biały-brązowy
ja mam zawieszenie sportowe według vin w etisie i rzeczywiście jest bardzo twarde
Ja mam w moim Mondeo normalne zawieszenie-standart i z przodu też sprężyny ,,O"
z tego co zaobserwowałem co mają tu koledzy to pokrywaja sie jedynie kolory jak są np. zawiechy sportowe to mają wszyscy takie same kolory tyle tylko co oznaczają te literki ?
siara1983 02-04-2016, 20:51 A na normalnym zawieszeniu tez Wam tak nisko siedzi??
http://images75.fotosik.pl/471/b6901f15d9283525gen.jpg
Imho to nie jest normalne/standardowe zawieszenie.
ccLot , siara1983 ma Tit S i sportowe zawiesznie dlatego tak siedzi ja mam to samo w tym straszniei twarde :(
Ja mam modyfikowane na sportowe i u mnie aż tak nisko nie siedzi, gdzie teoretycznie powinien niżej stać u mnie. Fakt faktem bardzo sztywny jest miałem modo z 2008r i był miekszy
A ja kupiłem wreszcie te sprężyny i dzisiaj wymieniłem tył,jutro przód.Zobaczymy potem co i jak.Z przodu kolory żółty-szary-pomarańcz,z tyłu biało-żółty
A ja kupiłem wreszcie te sprężyny i dzisiaj wymieniłem tył,jutro przód.Zobaczymy potem co i jak.Z przodu kolory żółty-szary-pomarańcz,z tyłu biało-żółty
jaka cena ? za komplet
Bump: i ile obniżają ?
Normy bezpieczeństwa i tak x2 albo x4 biorą wszystko pod uwagę. Np. auto co ma 2T , hamulce są 4 x silniejsze jak moc silnika.
Nie bardzo rozumiem zwiazku mocy silnika z sila hamulcy.
Chyba wiadomo ze musza byc silniejsze bo powiedzmy ze 100km/h musisz wyhamowac na 60m. Pokaz mi auto ktore na takim dystansie przyspiesza do 100km/h (cywilne)
Innymi slowy hamulce sie dobiera do masy auta i ew do jego zastosowania
Ah,kupiłem na niemieckim Ebayu za 40 euro.widać z tyłu że trochę niższe,jak jutro zrobię przód to dam znać.Pozdr.
Witam,a więc jestem po wymianie sprężyn standartowych na seryjne sportowe.Samochód troszkę twardszy i troszkę sztywniejszy ale poza tym nic .Jednak to nie sprężyny decydują o pochyleniach w zakrętach i bujaniu na boki .Widocznie konstrukcja Mc Phersona więcej nie da.samochody mające z przodu wielowahacze jak BMW 3 ,Audi A4 czy C klasa zachowują się inaczej .Jechałem też Passatem B6 (w pracy) i nie ma on startu do Passata GB3 (miał z przodu też wielowahacz)czy Nissana Primery P10(wielowahacz z przodu)
januszps 11-04-2016, 19:05 Witam,
Przeszukiwałem forum za informacją i nie do końca jestem w stanie znaleźć jednoznaczną odp. Chodzi o to, że zastanawiam się nad zmianą mkIV na mkIV tyle że z mniejszym przebiegiem i lepszym wyposażeniem. lubię ten samochód :) i jest bardzo niezawodny (przynajmniej mój egzemplarz).
W opisie auta które znalazłem pojawia się informacja że jest to auto ze sportowym zawieszeniem: Sports package, Sports suspension.
Lubie zawieszenie w moim obecnym aucie i jedyne co mi doskwiera to za mały prześwit. Nie wiem jak sprawdzić co mam w obecnym: VIN WF0GXXGBBG8G22408
teraz pytanie: czy zawieszenie sportowe oznacza obniżony prześwit?
czy bez problemu -> wymiany sprężyn i amortyzatorów, można podnieść prześwit (np. jakieś podkładki itp)?
z góry dzięki za opd.
j.ps.
Masz standardowy zawias bez samopoziomwania.
Wchodzisz na http://www.etis.ford.com/vehicleSelection.do
wklepujesz swój vin i masz wszystko jak na dłoni, co masz, a czego nie masz.
Nie ma już większego prześwitu (fabrycznego).
januszps 21-05-2016, 11:43 wielkie dzięki za info. może jeszcze jedno pytanie. czy można bez wymiany sprężyn/elementów zawieszenia podnieść np. za pomocą jakichś dystansów prześwit auta, niezależnie od rodzaju zawieszenia? Zdaję sobie sprawę z konsekwencji w postaci podniesienia środka ciężkości, ale nie ukrywam, że przed kupnem jednego auta trochę odstrasza mnie niskie zawieszenie.
j.
metmusic 05-04-2018, 18:34 Ile mm fabrycznie niżej siedzi "Z zawieszeniem zmodyf. na sportowe"?
Informacje dodatkowe:
Klasa obciaż. przedniej sprężyny-O
Klasa obciaz.tylnej sprezyny-R
Jest ktoś w stanie podać numer sprężyn do zawieszenia zmodyfikowanego na sportowe?
Z góry dzięki
klocolus 23-04-2018, 11:22 Jak wysoko stoją seryjnie wasze MK4? Ja właśnie zakupiłem drugie, jedno i drugie zawieszenie seryjne natomiast mierząc do tylnego nadkola jedno stoi 67cm od ziemi a drugie 70cm - optycznie różnica jest ogromna- opony mają średnicę identyczną a nawet to niższe minimalnie większą ze względu na więcej bieżnika, bez pasażerów, 1/4 baku w obydwu, obydwa kombi.
Nic mi nie wiadomo aby ktoś wcześniej zmieniał ich wysokość, sprężyny też wyglądają na serie. Chciałem to niższe jeszcze obniżyć ale z tego co widzę to i tak siedzi dosyć nisko ;)
Ile mm fabrycznie niżej siedzi "Z zawieszeniem zmodyf. na sportowe"?
Informacje dodatkowe:
Klasa obciaż. przedniej sprężyny-O
Klasa obciaz.tylnej sprezyny-R
Tu jest ten post. Ale kotlet :))
Co trzeba wymienić, aby przejść z zawieszenia sportowego na normalne? Sprężyny + amortyzatory? Czy coś więcej?
Raczej tylko sprężyny. Amortyzatory są takie same.
A sport w wypadku mk4 to tylko obniżenie o 1cm.
|