Zobacz pełną wersję : [Tourneo Connect 2013-2022] wrażenia po zakupie

Strony : [1] 2

miksell
29-03-2016, 20:38
Od jakiegoś czasu stałem się użytkownikiem Grand Tourneo 1.6.

Wcześniej jeździłem samochodami dostawczymi/busami, mam za sobą Transita, Berlingo, Kangoo, Fiorino, Partnera. Tourneo w wersji Grand jest największe (oprócz transita).

Ogólnie PLUSY:
1. w środku auto wygląda jak typowa osobówka (focus)
2. bardzo dużo miejsca dla kierowcy/pasażerów itp
3. w wersji titanium dostałem w gratisie bagażnik dachowy, siatkę do zabezpieczenia zakupów
4. samochód bardzo dobrze wybiera nierówności
5. bardzo dobry układ kierowniczy
6. pawlacz w bagażniku i półka nad kierowcą
7. samochód przyzwoicie wyciszony, można rozmawiać przez BT przy prędkościach autostradowych
8. bardzo dobra dwusprzęgłowa automatyczna skrzynia biegów
9. panoramiczny dach (nie wiem po co to komu, ale fajnie wygląda)
10. nie czuć prędkości, spokojnie można jechać po autostradzie 140km/h

Ogólnie MINUSY:
1. brak rolety bagażnika za siedzeniami pasażerów. Wersja Grand jest przewidziana na 3 rzędy siedzeń, w momencie zakupu wersji 5 osobowej, nie dostajemy żadnej rolety bagażnika. Jest to problem bo nie ma możliwości schowania jakiegokolwiek bagażu tak by nie był widoczny. (do pawlacza i na półkę nie zmieści się torba z laptopem)
2. nawigacja (koszt ok 5000zł) Działa wolno. System wybierania głosowego nie jest idealny, mam wrażenie że pierwszy lepszy tablet z androidem lepiej by działał jako nawigacja (np z google maps) i rozpoznawaniem mowy.
3. nie ma schowka/półki na smartfona
4. trochę plastikowo, ale plastiki są dobrej jakości.
5. brak regulacji tylnych foteli
6. w wersji 5 osobowej podłoga bagażnika po złożeniu siedzeń nie jest płaska a siedzeń nie da się zdemontować
7. mało mocy. auto nie jest demonem przyspieszenia

Generalnie samochód godny polecenia. W bogatszej wersji może śmiało konkurować jako alternatywa dla minivanów albo SUVów (pod warunkiem jeżdżenia po asfalcie). Za pełną opcję auta wielkości mondeo nie kupimy nic sensowniejszego (pod warunkiem, że ten typ auta nas nie przeraża).
Pamiętajmy, że to auto powstało z dostawczaka i moim zdaniem wśród konkurencji jest najlepsze. (jeździłem Kangoo I i II, Berlingo/Partner I i II). Ogólnie jeśli ktoś chce tym jeździć na co dzień to polecam kupić full opcję w automacie (ok 96 tyś zł). Wersja podstawowa (67 tyś zł) jest bezsensu moim zdaniem.

SPALANIE:
- Trasa oszczędnie - 5,5l/100km
- Miasto - 8l/100kk
- Spalanie od nowości 6,4 km/100km
Jak macie jakieś pytania to chętnie odpowiem.

Lza
29-03-2016, 23:25
Dzięki za tego rzeczowego posta. Puki co nowe connecty są bardzo mało u nas popularne, ale może będzie nas coraz więcej. Mam nadzieję, że nie znikniesz z forum i będziemy mogli się wymieniać doświadczeniami. Ja na razie jeszcze czekam... Zamówiony 29 styczeń, odbiór 29 czerwiec, też Grand, PS titanium, tylko silnik 1.5. i hak. Nawi nie zamawiałem, uznałem że 5000zł za tableta to jednak przesada. (Widzę, że to nie był błąd..) Mam w obecnym smochodzie tableta 10'' kupionego za 300zł i jako nawigacja spisuje się wyśmienicie - nic nie zacina, chodzi płynnie. A i dziecko pogra w gry, obejrzy film no i normalnie można internet przeglądać i korzystać z wszystkiego co daje android.. Z drugiej strony taki tablet - choć najtańszy - kusi złodziei. Zamontowany na stałe jednak tak nie kusi.. no nic jeszcze zobaczymy, może pomyślę o jakimś radiu z tabletem i androidem, w miejsce obecnego.

Bardzo mnie ucieszyłeś spalaniem, nastawiałem się na minimum 7l.
mam takie pytanka:

1. Rocznik 2016 i silnik 1.6? Jak to się stało? W zasadzie od wakacji 2015 w ofercie tylko silniki 1.5 i euro 6?
2. Ile czekałeś na odbiór auta?

Po zakupie chciałbym w jakiś sposób wykombinować coś do oddzielenia bagażnika od reszty samochodu - coś w rodzaju kratki, ale nie stalowej tylko jakiejś takiej plastikowej/sznurkowej. Teraz mam coś takiego w astrze II combi i to jest bardzo przydatne jak się wozi sporo rzeczy pod sufit. (przy hamowaniu nic nie leci na łeb pasażerom z tyłu). W każdej chwili można zdemontować i zwinąć w rulon. Nie kojarzysz, czy coś takiego da się jakoś zamontować to connecta?

Może dodasz kilka fotek?

miksell
30-03-2016, 08:07
Mój ford był kupiony do floty firmowej, czas oczekiwania ok 3mc.
Mam wersję titanium w automacie 1,6 - 120KM.

TABLET:
Ostatnio oglądałem całkowicie gołą wersję która miała jakieś proste radio a w miejscu wyświetlacza centralnego był schowek. Przy takim rozwiązaniu zamontowanie tabletu na stale wydaje się być dziecinnie proste. Trzeba tylko dobrać odpowiedni tablet.

Wiem o jaką siatkę chodzi, miałem coś takiego w Audi. Ford tego nie przewiduje. Generalnie największą wada jest brak oddzielenia przestrzeni bagażnika. Będę coś kombinować by zrobić jakieś zabudowanie tej przestrzeni. Myślałem o płycie ze styroduru, dociętej na wymiar i oklejonej jakimś materiałem pod kolor.

CIEKAWOSTKA:
W USA to auto nazywa się transit connect i seryjnie ma nawiewy na 2 i 3 rząd siedzeń ;-)

Lza
30-03-2016, 08:28
I pewnie silnik coś koło 2,5-3 litrów.. :-)

Odnośnie siatki, kiedyś wyguglałem coś takiego (http://www.ebay.at/itm/Ford-Connect-2-original-Gepaecknetz-Trennnetz-Trenngitter-Netz-TOP-/161398137631). Niby jest to oryginalny fordowski produkt.. (?) Jest podany nawet nr części forda: DT11-K46046-AA. Z rajci tego, że na razie nie mam samochodu nie drążyłem tematu. Zastanawia mnie czy da się to jakoś łatwo zamontować? Myślisz, że są tam jakieś fabryczne uchwyty czy też otwory montażowe pod tapicerką/plastikami?

Ostatnio oglądałem całkowicie gołą wersję która miała jakieś proste radio a w miejscu wyświetlacza centralnego był schowek. Przy takim rozwiązaniu zamontowanie tabletu na stale wydaje się być dziecinnie proste.

To chyba była jakiaś wybitnie flotowa wersja. Nie widziałem takiego na żywca. Z tych ulotek które oglądałem, najbardziej proste tourneo miało jakieś tam podtsawowe radio (bez cd, ale z mp3)

Bodek_ZG
30-03-2016, 11:47
Mam Grand Tourneo 1.6 2015 Titanium, skrzynia manualna.
Zgadzam się ze wszystkimi plusami co do minusów to nie mogę się wypowiedzieć na temat nawigacji bo jej nie mam ale potwierdzam dwa spore minusy to składanie tylnej kanapy i brak w wersji 5 osobowej jakiejś rolety zasłaniającej bagażnik z resztą minusów się zgadzam.
Spalanie trasa 6,5 - 7/100, miasto 8,5/100
Jak szukałem auta we wrześniu i oglądałem wersje podstawowe to na pewno te wersie nie miały klimy ale radio było.

Abund
17-05-2016, 19:33
Ja przesiadłem się do Grand Tourneo 1.5 120KM z Galaxy rocznik 2004 1.9TDI 115KM , jak dla mnie ten samochód to takie "nowe stare galaxy" mam w nim wszystko to co w galaxiaku a nawet więcej :)
Minusy względem galaxy:
- Pierwszy bieg, słaby i krótki. Mam stromy i długi wyjazd z garażu, galaxy bezproblemowo wyjeżdżał bez gazu a tourneo nie ma na to szans.
- Fatalnie umieszczone oświetlenie wnętrza i brak lampki przy lusterku (ciekawe czy w miejsce tej zaślepki wejdzie lampa od focusa)
- Mniejsze schowki w drzwiach
- Mało miejsca pomiędzy fotelami, wolałbym szczerze mówiąc podłokietniki w fotelach. W galaxy przy dźwigni ręcznego wchodziły mi dwie butelki coli :)

Krzysiek

Lza
17-05-2016, 19:49
Mnie się akurat oświetlenie wnętrza podoba - kwestia gustu, natomiast też zastanawia mnie o co chodzi z tą zaślepką w konsoli podsufitowej - mam wersję titanium, więc max wypas - a mam zaślepkę. Czyli chyba nie ma tam już nic co mogło by być montowane w jakiejkolwiek wersji. (Chyba że się mylę, a może odwrotnie jest tam montowana jakaś lampka w uboższych wersjach?).
Zastanawia mnie jeszcze brak anteny, czy nawet miejsca na jej montaż - pomimo tego radio odbiera bardzo dobrze. Antena musi być jakoś inaczej zaimplementowana. Jak? Co ciekawe na zdjęciach w folderze i na zdjęciach w necie samochody te mają klasyczną antenę z przodu nad szybą.

Nadal nie rozwiązana jest sprawa siatki grodziowej. W salonie nie mają pojęcia o takowym akcesorium. Niemniej w instrukcji obsługi jest jak byk.

Abund
17-05-2016, 20:26
Antena jest namalowana na prawej tylnej szybie :)

Lza
17-05-2016, 20:33
Acha, możliwe. hehe. A co w takim razie jest na tylnej lewej szybie?

jaceks
20-05-2016, 13:41
Może antena gps?
Mam na salonie Trenda, ma klasyczną antene na dachu.
Co do porównania z galaxy: Gal ma szerzej rozstawione fotele i tyle, stąd szerszy tunel.
W connectie titanium może być podłokietnik w środkowym tunelu.
Nie ma jeszcze w akcesoriach siatki grodziowej za drugim rzędem siedzeń :(
Tam samo Grand nie ma półki zasłaniającej bagażnik (pewnie mogłaby się złamać pod za dużym obciążeniem)
Z ciekawostek: Grand Turneo Connect jest tej samej szerokości co Galaxy. Natomiast jest 3 cm krótszy. Ponadto 200kg lżejszy.

Lza
21-05-2016, 07:22
Może antena gps?
Mam na salonie Trenda, ma klasyczną antene na dachu

A to ciekawostka - a wersję długą czy krotką? może to zależy od wielkości szyby?
Nie mam nawigacji, co nie wyklucza, że być może samochód ma odbiornik GPS. (np. SYNC może z niego korzystać (?) - to moje domysły po przeczytaniu instrukcji. napisano tam, że w razie kolizji SYNC dzwoni pod 112 i podaje współrzędne wypadku. Skąd ma te współrzędne nie napisano. )

Nie ma jeszcze w akcesoriach siatki grodziowej za drugim rzędem siedzeń

Napisałeś: "Jeszcze", czy to znaczy, że jest szansa na to, że takie akcesorium się pojawi?
Bo taka siatka fizycznie istnieje - mam ją w domu, nabyłem z jakiegoś rozbitka. W tym wątku nr części forda i zdjęcia (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=241755) Tylko nie potrafię jej zamontować - musiał bym zdemolować plastiki w samochodzie.

jaceks
21-05-2016, 09:25
mam wersje grand (L2), w wersji trend, i na tylnych szybach nie mam żadnych "ścieżek", tylko antene na dachu. W tej wersji nie ma nawigacji gps, sync zadzwoni na 112 z telefonu podłączonego po BT, jeśli używasz.
W wersji connect van widze uchwyty montażowe, ale przenosząc je na tourneo wychodzi mi, że siatka jest kilka cm za oparciem drugiego rzędu siedzeń.

Co do akcesoriów - PL jest dla Forda trochę trzecim światem, inne dodatki i opcje wyposażenia są na EU a trochę inne na PL. Co prawda w tym roku ma być standaryzacja...

jaceks
23-05-2016, 14:28
ok, znalazłem siatke w akcesoriach dodatkowych, tylko nie wiem jeszcze nic o montażu

Lza
23-05-2016, 15:12
W wersji connect van widze uchwyty montażowe, ale przenosząc je na tourneo wychodzi mi, że siatka jest kilka cm za oparciem drugiego rzędu siedzeń

Może tak być - dolne uchwyty do mocowania ładunku (do których przymocowuje się karabinkami siatkę) są też oddalone o kilka cm od drugiego rzędu siedzeń.

tylko nie wiem jeszcze nic o montażu

Gdybyś się coś dowiedział, błagam daj znać. Wakacje sie zbliżają wielkimi krokami i siatka na wypad wakacyjny bardzo by się przydała.. Jestem skłonny zamówić u Ciebie taki szablon / zaślepki (czy jak to się fachowo nazywa) - jeśli tylko będzie możliwość.

Abund
23-05-2016, 18:55
Mnie się akurat oświetlenie wnętrza podoba - kwestia gustu, natomiast też zastanawia mnie o co chodzi z tą zaślepką w konsoli podsufitowej - mam wersję titanium, więc max wypas - a mam zaślepkę.
Co do lampki to spróbuj w nocy zapalić światło tylko nad fotelem pasażera. Trochę to niewygodne. Też mam titanium i mam tą zaślepkę a patrząc na zdjęcia z allegro taka od focusa mk4 by pasowała

Może antena gps?
Co do porównania z galaxy: Gal ma szerzej rozstawione fotele i tyle, stąd szerszy tunel.
W connectie titanium może być podłokietnik w środkowym tunelu.
Nie ma jeszcze w akcesoriach siatki grodziowej za drugim rzędem siedzeń :(
Tam samo Grand nie ma półki zasłaniającej bagażnik (pewnie mogłaby się złamać pod za dużym obciążeniem)
Z ciekawostek: Grand Turneo Connect jest tej samej szerokości co Galaxy. Natomiast jest 3 cm krótszy. Ponadto 200kg lżejszy.
Ja porównuję z galaxy rocznik 2004, różnica długości to ze 40 cm, podłokietnik na tunelu środkowym mam, ale twierdzę że taki w oparciu fotela jest lepszy. Siatka grodziowa jest mi na plaster wolałbym klasyczną roletę w bagażniku.

Co do akcesoriów - PL jest dla Forda trochę trzecim światem, inne dodatki i opcje wyposażenia są na EU a trochę inne na PL. Co prawda w tym roku ma być standaryzacja...
Polecam zajrzeć na stronę amerykańską w opcji jest sejf w podłokietniku :)

Krzysiek

Lza
06-06-2016, 09:42
W łykend wreszcie stuknęło równe 1024 km. Drugie tankowanie zaliczone, można wstępnie określić spalanie.

W/g katalogu średnie spalanie powinno wynościć 5,0 l/100km.
Wartości z mojego auta:

- średnie spalanie "z komutera": 5,5 l/100km;
- średnie spalanie "z dystrybutora" 5,8 l/100km;

Wszystkiego było po trochu: Korkowa, autostrad, zwykłych dróg.

Myślę, że te wartości są obarczone dużym błędem i należy je traktować jako orientacyjne. Trzeba kilka tysięcy kilosków jeszcze pokonać, żeby dotrzeć auto, dotrzeć się z autem, no i żeby uzyskać większą precyzję pomiaru. (Im więcej tankowań, tym dane bardziej wiarygodne).

Kilka uwag eksploatacyjnych:

Brakuje oświetlenia bagażnika!! jak mogli o tym nie pomyśleć?? W nocy po prostu trzeba iść z latarką, jak się chce coś wygrzebać z kufra.. :(
Automat: miód malina, błyskawiczny, inteligentnie oprogramowany, wręcz wyprzedza decyzje kierowcy :-)
Bezkorkowy wlew: miód malina - tankujemy bez brudzenia się.
Suwane drzwi: miód malina - z przodu też takie powinny być, genialny wynalazek!
Wielkie gabaryty: trochę dziegciu - generalnie oczywiście na plus, bo dlatego taka stodołę kupowałem, że potrzebuję tych gabarytów, ale są problemy z parkowaniem, zawracaniem, manewrowaniem: trzeba się niestety nakręcić tu i ówdzie a często parkować dalej niż by się chciało i mogło mniejszym autkiem. Koło moich rodziców jest ślepa uliczka z placykiem do zawracania na końcu. Astrą bez problemu się kółeczko robiło, stodoła nie daje rady - trzeba zawracać "na 3". To samo an przydomowym parkingu: Astrą wjeżdżałem od strzała, tym muszę wjechać -> cofnąć wyrównując -> podjechać do przodu.
pozycyjne światła po otwarciu: ten wynalazek zaczyna być dokuczliwy, niby po kilku minutach światła gasną, ale ten timer się resetuje za każdym otwarciem którychkolwiek drzwi. Tylko patrzeć kiedy zdoi akumulator. Ok, niechby świeciły po zmierzcuh, ale w słoneczny dzień: ja się pytam: PO CO?
komfort jazdy: Nienaganny. Cicho, miękko, fotel wygodny. Klima działa ;P Żadnych nierówności nie czuć, nic nie skrzypi - płynie się jak tytanikiem :-) Boję się, że zasnę i rąbnę w krę. W ogóle nie czuć, że to przecież dostawczak.
tablica liczników: Czytelna, pięknie podświetlona ale doszedłem do wniosku, że niepotrzebnie dali obrotomierz i temperaturę silnika. Jak dla mnie, przy automacie wystarczył by prędkościomierz i wskaźnik paliwa. Niestety jak to zwykle bywa zawyża prędkość, co mnie denerwuje bo astra pokazywała idealnie +/- 1km. Może się przyzwyczaję.

A może da się to jakoś skorygować? Orientujecie się?

esik_az_eso
09-06-2016, 00:15
Czy Wasz auta mają nawiew na 2/3 rząd? Widziałem posta,że w USA tak jest,ale jak jest na Starym Kontynencie?

----------
wytaptane z wiwitiaja

weuek
09-06-2016, 00:37
pozycyjne światła po otwarciu: ten wynalazek zaczyna być dokuczliwy, niby po kilku minutach światła gasną, ale ten timer się resetuje za każdym otwarciem którychkolwiek drzwi. Tylko patrzeć kiedy zdoi akumulator. Ok, niechby świeciły po zmierzcuh, ale w słoneczny dzień: ja się pytam: PO CO?

Ilekroć widzę nowsze fordy z tym badziewiem, to zadaję sobie to samo pytanie. I nie znajduję racjonalnej odpowiedzi. Wstydziłbym się za taki bajer, który jest )o ile wiem) niewyłączalny. Ot, chyba taki "podatek" od głupkowatej "nowoczesności"...

Lza
09-06-2016, 08:31
Czy Wasz auta mają nawiew na 2/3 rząd? Widziałem posta,że w USA tak jest,ale jak jest na Starym Kontynencie?

Mój ma nawiew na 2-gi rząd. Pod fotelem kierowcy i pasażera jest wyjście nawiewów - pod nogi pasażerów 2-go rzędu. Mam wersję 5-osobową, więc z tyłu nie mam ani 3-ciego rzędu, ani nawiewów. Jeśli chcesz to mogę pyknąć fotkę.

Bump: Ilekroć widzę nowsze fordy z tym badziewiem, to zadaję sobie to samo pytanie. I nie znajduję racjonalnej odpowiedzi. Wstydziłbym się za taki bajer, który jest )o ile wiem) niewyłączalny. Ot, chyba taki "podatek" od głupkowatej "nowoczesności"...

Wydaje mi się to luką w oprogramowaniu - skoro auto ma czujnik zmierzchowy (w czasie jazdy samo decyduje czy wybrać światła mijania, drogowe, czy dzienne), to powinno też wiedzieć, czy włączyć pozycyjne czy nie. Po zmierzchu nie jest to głupie, ale w słoneczny dzień to tylko bezmyślne szastanie energią. (a ta energia się nie bierze z nikąd, tylko trzeba za nią zapłacić na stacji).

Natomiast brak oświetlenia bagażnika w samochodzie za ponad 100000zł to już jest po prostu niewytłumaczalne. Mam takie w 15-letnim oplu, który kosztował 1/3 tej ceny!

weuek
09-06-2016, 09:29
Natomiast brak oświetlenia bagażnika w samochodzie za ponad 100000zł to już jest po prostu niewytłumaczalne.

Jest wytłumaczenie. Widocznie FoMoCo, w trosce o Twoje dobro, nie wspiera pracy w nocy.

Abund
09-06-2016, 18:01
Lza: Jakie masz odchylenie prędkościomierza od GPS? Ja równo 5 km.
To średnie spalanie to z jakiego dystansu? Ja mam manuala i 14 tys km na blacie. Średnie spalanie z klimą 6,4 a bez 6,2.
Co do komfortu i klimy to jak dla mnie za dużo nawiewu na przednie kratki, za mało na szybę w trybie auto. Wieje po zatokach, w poniedziałek zrobiłem trasę W-wa-Gdańsk-W-wa i przy ustawieniu 22 w środku przy 26 na zewnątrz mam dziś zawalone zatoki.
Co do obrotomierza to ja bym go nie wywalał :) I w automacie i manualu jednak się przydaje :)

Lza
09-06-2016, 19:43
Lza: Jakie masz odchylenie prędkościomierza od GPS? Ja równo 5 km.

U mnie 6km, więc w zasadzie tyle samo ;)

To średnie spalanie to z jakiego dystansu?

704km, (jeden bak, w zasadzie 3/4 baku) więc raczej nie traktował bym tego zbyt poważnie. Duży błąd mógł powstać przy tankowaniu, to były różne stacje, pistolety mogły odbić przy różnych ilościach paliwa w baku. Dopiero po kilku, kilkunastu tankowaniach będzie można pokusić się o miarodajne wyniki.

Co do obrotomierza to ja bym go nie wywalał I w automacie i manualu jednak się przydaje

W automacie nawet nie wiadomo na jakim biegu się jedzie, (wyświetla się tylko wybrany tryb: P/R/N/D/S), to co za różnica na jakich obrotach.. W automacie bieżące obroty należą do wiedzy bezużytecznej... (w sumie na którym biegu się jedzie, też ;)

Lza
10-06-2016, 14:22
Robiliście wymianę oleju / przegląd po dotarciu, czy dopiero po roku / 20000km?

jaceks
10-06-2016, 22:26
jeśli chodzi o średnice zawracania itp wymiary:
grand connect ma szerokość s-maxa, i tylko kilkanaście mm różnicy w długości od s-maxa.
średnica zawracania - między kołami 15 a 16 cali jest ponad pół metra różnicy w pomiarze.
W katalogu są podane oba pomiary dla każdego rozmiaru kół - mało kto zwraca na to uwagę.
Porównanie z Astrą jest nie na miejscu, zbyt duża różnica w rozstawie osi ;)

Zmieniać olej można zawsze, wg swojego uznania. przeglądy masz chyba co 30 tyś / 1 rok, więc to od Twojego stylu jazdy zależy, kiedy wypadnie Ci zmiana oleju.
Stara szkoła mówiła, aby zmieniać co 10-15 tys, ale w starej szkole jeździło się dużo mniej niz teraz, oraz technologia olejów była daleko w lesie.
Z ciekawostek powiem Ci, że Transit z nowym silnikiem ma interwały przeglądów zwiększone z 50 na 60 tyś km. Tylko dla takiego dużo pracującego Transita 60 tys km to jest 2-3 miesiące jazdy.

Abund
11-06-2016, 13:15
LZA: lepiej się olejem w skrzyni martw, silnik zniesie wszystko :)

Lza
12-06-2016, 22:07
Abund, olej w skrzyni zdaje się po 60000km, więc pewnie za 2 lata.

Dziś było drugie tankowanie.

Przejechany dystans: 807,6 km
zatankowane 42,38l
spalanie "z komputera": 5,0 l/100km
spalane z dystrybutora: 5,23 l/100km

300km autostrady, 50km w mieście, reszta zwykłe drogi. W tym 460km z rowerami na haku. Jazda raczej spokojna, 3 osoby, nie przekraczałem 120km/h.

kozwoj1
12-06-2016, 23:11
Witam
U mnie przejechane 7500km , jazda mieszana głównie trasa. nie oszczędzam go.miasto przepisowo, trasa do 120 km/h. spalanie nie chce zejść poniżej 6,4 l/100km
Zobaczymy po przeglądzie i wymianie oleju( zrobię przy 15 tys ) ,podobno się dociera i będzie mniej palił

Lza
14-06-2016, 22:27
Dziś gadałem z salonem i mówili, że zalecana, acz nieobowiązkowa jest wymiana oleju po przejechaniu 3000km.

Haymaker
26-06-2016, 07:34
Toureno Connect 2015 -

50.000km przejechane przez rok. Wady - silnik do wymiany. Uszkodzona jedna "szklanka" zaczął brać płyn chłodniczy na potęgę.. Podobno wersje od 2015r - mają taką przypadłość...

Drugi Connect VAN 2014r

72.000km - poduszka silnika puściła olej - wymiana gwarancyjna.

Obydwa 1.6 TDCi 115KM

jaceks
28-06-2016, 07:56
Brakuje oświetlenia bagażnika!! jak mogli o tym nie pomyśleć?? W nocy po prostu trzeba iść z latarką, jak się chce coś wygrzebać z kufra..

w grand tourneo widze lampke w podsufitce bagażnika. u Ciebie jej nie ma?

Lza
28-06-2016, 15:55
Jedna lampka jest w podsufitce nad pasażerami 2-go rzędu. lampka ma 2 wyłączniki i 2 niezależne światełka, które kirunkowo świecą na lewego i prawego pasażera. Bagażnika nie oświetlalą w ogóle. :( Nad bagaznikiem nie mam żadnych lampek. (a bagażnik jest poteżny, aż sie prosi żeby go solidnie oświetlić).

A jaka wersja? Ja mam grand titanium 5-osobową i z tyłu jest ta "samolotowa" półka podsufitowa. (bardzo praktyczna nawiasem mówiąc)

Ciekawe czy na jakiejś kostce w pobliżu nie mam wolnego styku na tą lampkę. Gdyby był. to bym podkelił sobie jakąś taśmę LED do tej półki. Tylko jak go znaleźć?

bukaes
29-06-2016, 13:37
Brak lampki w bagażniku to faktycznie kupa, staszna. Jednak najbardziej irytujące są dla mnie światła gdy tylko są otworzone drzwii... po co to komu..?

jaceks
30-06-2016, 21:06
widocznie w trakcie poprawek modelu dodali lampke, bo ja ją widze na aucie

Lza
30-06-2016, 21:39
No aż się prosiło. Szkoda że się nie załapaliśmy :-( Można prosić jakąś fotkę, jeśli to nie będzie problemem?

Tata_Tomcio
08-07-2016, 21:14
Witam. Też cieszyłem sie Złotkiem (Grand Tourneo Connect kolor Złoty 1.6 115 KM Titanium odebrany koniec stycznia 2015) prawie rok. Na koniec stycznia zaczęła pojawiac sie woda na przedniej szybie.Najpierw w lewym rogu przed kierowcą. W serwisie stwierdzili ze może być nierówno położony klej. Zaciaprali szybe przednią silikonem i gotowe. Niestety po tygodniu woda w rogu i po prawej stronie lusterka. Diagnoza-Przeciekajacy prawy reling. Po demontażu całej podsufitki przerażenie wszystko zalane.Po dwóch tygodniach autko odebralem okazalo sie że reling miał połamane zaczepy;a i trzeba bylo czekać bo niema na magazynie centralnym. Minęło 2i pół miesiąca przy przebiegu 58000km z drobnymi przegląd olejowy i wyjazdowy. Prosiłem o sprawdzenie auta bo na Majówkę jechałem z rodziną. Odebrałem w piatek przed majówką i w droge. Jakież było moje zdziwienie jak po 4 dniach Złotek wylał cały płyn chłodniczy z siebie. Żadnej kontrolki tylko temperatura na max i brak mocy. Na moje szczęście stało sie to na MOPIE na A4. Dzieci na plac zabaw telefon w dłoń i Ford Asistans. Mila Pani załatwiła w 45 min lawete super. Na serwisie okazało się ze jakiś przewód sie przetarł. Po dwóch tygodniach odebrałem auto. Kawałek rurki i uziemienie. Radość nie trwała długo co chwilę auto traciło moc a temperatura na chwilke dobijała do czerwnego pola. W servisie kazali obserwować. No to obserwowałem. Brak płynu w zbiorniczku.Na servisie po odkreceniu kurka płyn się pojawiał i kazali obserwować. Tak było przez dwa tygodnie (SZAŁ SIE RODZIŁ ). Jak przy skrecaniu w lewo auto mi straciło moc a facet by wemnie wjechała coś pękło we mnie. Telefon na Ford Asistans mała zadyma laweta i inny serwis. Po trzech dniach okazuje się, że silnik do wymiany. Pan w servisie bez żadnych problemow poinformował mnie że cała zabawa bedzie trwała kolejne dwa tygodnie.Teraz czekam na z niecierpliwością jak bedzie dalej. Poza tym jestem zadowolony z autka używałem go do pracy i rodzinnie. W bagażniku skrzynia ze sklejki by nie zniszczyć wnetrza. A na wolne skrzynia w pracy a auto dla rodzinki. Jak odbiorę napiszę ..😊

jaceks
09-07-2016, 11:40
zrobiłem fote tej trzeciej lampki w grand tourneo
https://1drv.ms/i/s!Av36zT3-l778h_dgjcJMKUC8TmCV7g

wygląda jak zwykła z drugiego rzędu

PsychOPAT
13-07-2016, 19:29
Ja mam swojego Grand Turneo (7os) od lutego i stuknięte ~12tys. Mam lampkę, ale bardzo mnie wkurza... mam małe dziecko (4 miesiące) i akurat lampka wali młodej prosto w oczy. Jak zobaczyłem Turneo w salonie, to się zakochałem i do dzisiaj jestem zafascynowany możliwościami ustawienia wnętrza pod kontem przewozu różnych rzeczy i osób.
Światła świecące po jeździe, to "follow me home", chyba w Saabach zapoczątkowane i tam uruchamiało się to ręcznie. Wydaje mi się, że można to wyłączyć w ustawieniach. Pewien nie jestem.

Spalanie - zazdroszczę Wam... moje najmniejsze wyszło przy tankowaniu dzisiaj i było to 6,3 rzeczywiste i 6,2 na komputerze. Mam bardzo ciężką nogę i zazwyczaj spalanie wychodzi mi 6,5-8,5.

Dla mnie dużym minusem jest... ruszanie. Jeszcze nie jeździłem samochodem, gdzie paliłbym często sprzęgło przy ruszaniu. Jak samochód jest mocno doładowany, a do tego górka, to naprawdę ciężko ruszyć... Minusem jest też składanie foteli bez możliwości wyciągnięcia.

Chętnie też przytuliłbym siatkę, jakby ktoś znalazł oraz jakiś dywanik do bagażnika.

Zaślepka przy lusterku - jest tam u mnie jakaś kostka, chyba do zasilania rolety.

Zastanawiałem się, czy nie dałoby się na środku półki z przodu przymocować na stałe uchwytu na tablet. Byłoby idealne na dalekie trasy z dzieciakami.

Wracając jeszcze do oświetlenia bagażnika - może jakaś mała lampka wkładana do bagażnikowego gniazda zapalniczki?

jaceks
14-07-2016, 22:31
ja bym dał motoryzacyjnego oskara za ten schowek
http://bi.gazeta.pl/im/b0/0f/fe/z16650160Q,Ford-Tourneo-Connect.jpg
obecnie z Titanium, ale instalowany przy klapie bagaznika. w czesci towarowej

Za to brakuje mi opcji pochylania oparcia w fotelach drugiego rzędu

Haymaker
19-07-2016, 19:00
Witam. Też cieszyłem sie Złotkiem (Grand Tourneo Connect kolor Złoty 1.6 115 KM Titanium odebrany koniec stycznia 2015) prawie rok. Na koniec stycznia zaczęła pojawiac sie woda na przedniej szybie.Najpierw w lewym rogu przed kierowcą. W serwisie stwierdzili ze może być nierówno położony klej. Zaciaprali szybe przednią silikonem i gotowe. Niestety po tygodniu woda w rogu i po prawej stronie lusterka. Diagnoza-Przeciekajacy prawy reling. Po demontażu całej podsufitki przerażenie wszystko zalane.Po dwóch tygodniach autko odebralem okazalo sie że reling miał połamane zaczepy;a i trzeba bylo czekać bo niema na magazynie centralnym. Minęło 2i pół miesiąca przy przebiegu 58000km z drobnymi przegląd olejowy i wyjazdowy. Prosiłem o sprawdzenie auta bo na Majówkę jechałem z rodziną. Odebrałem w piatek przed majówką i w droge. Jakież było moje zdziwienie jak po 4 dniach Złotek wylał cały płyn chłodniczy z siebie. Żadnej kontrolki tylko temperatura na max i brak mocy. Na moje szczęście stało sie to na MOPIE na A4. Dzieci na plac zabaw telefon w dłoń i Ford Asistans. Mila Pani załatwiła w 45 min lawete super. Na serwisie okazało się ze jakiś przewód sie przetarł. Po dwóch tygodniach odebrałem auto. Kawałek rurki i uziemienie. Radość nie trwała długo co chwilę auto traciło moc a temperatura na chwilke dobijała do czerwnego pola. W servisie kazali obserwować. No to obserwowałem. Brak płynu w zbiorniczku.Na servisie po odkreceniu kurka płyn się pojawiał i kazali obserwować. Tak było przez dwa tygodnie (SZAŁ SIE RODZIŁ ). Jak przy skrecaniu w lewo auto mi straciło moc a facet by wemnie wjechała coś pękło we mnie. Telefon na Ford Asistans mała zadyma laweta i inny serwis. Po trzech dniach okazuje się, że silnik do wymiany. Pan w servisie bez żadnych problemow poinformował mnie że cała zabawa bedzie trwała kolejne dwa tygodnie.Teraz czekam na z niecierpliwością jak bedzie dalej. Poza tym jestem zadowolony z autka używałem go do pracy i rodzinnie. W bagażniku skrzynia ze sklejki by nie zniszczyć wnetrza. A na wolne skrzynia w pracy a auto dla rodzinki. Jak odbiorę napiszę ..😊

My za wymianą silnika na gwarancji czekamy już 2 m-ce(nie ma na magazynie?) pisałem stronę wcześniej, szklanka padła i żarł płyn.. :)

Lza
22-07-2016, 11:43
Światła świecące po jeździe, to "follow me home", chyba w Saabach zapoczątkowane i tam uruchamiało się to ręcznie. Wydaje mi się, że można to wyłączyć w ustawieniach. Pewien nie jestem.

'Follow me home' można rzeczywiście wyłączyć lub zmienić czas świecenia, jednak tu nie chodzi o 'follow me home', (auto używa mijania lub drogowych do tego celu), tylko o pozycyjne, które świecą się zawsze po otwarciu drzwi lub bagażnika. I jeśli zostawisz otwarte, świecą się przez 15 minut zanim zgasną. Niby pozycyjne niewiele doją, ale jak jedziesz na kemping (jeszcze masz podpiętą przyczepę albo bagażnik rowerowy więc dodatkowe 4 żarówki doją) - co chwila sięgasz po coś do auta, - pozycyjne się palą po kilka godzin dziennie i nie da się wymusić ich zgaśnięcia. Auto stoi, więc aku się nie doładowuje. Nie dużo trzeba, żeby w takim układzie akumulator został szybko zdojony do zera. To jest bardzo nieprzemyślane rozwiązanie z tymi światłami. Nie jest to w gruncie rzeczy zły pomysł, ale jest niedopracowny - powinien być konfigurowalny z poziomu komputera, tak jak 'follow me home', albo przynajmniej nie świecić w dzień, bo to kompletnie bez sensu. (auto przecież ma czujniki zmierzchowe bo samo zapala mijania o zmroku czy w tunelach). Dzwoniłem do ASO i nie wiedzą, czy da się to przeprogramować. We wtorek będę usiłował dostać się do ASO na wymianę oleju po dotarciu. (ŚDM w kraku, ale serwis na obrzeżach, może się uda), zobaczymy co się da z tym zrobić.

Stuknęło mi 5500km, puki co autko chodzi jak zegarek. Komfort jazdy po prostu niesamowity, aż nie chce się wysiadać z connecta. (automat odwala brudną robotę i zdecydowanie wart swojej ceny).

Średnie spalanie od początku: 6,13 l/100km z dystrybutora, w/g komputera 5,9 l/100km. Nie przekraczałem 130km/h (auto na dotarci więc nie chciałem przeciążać)

Zrobiłem test autostradowy: zatankowałem do płena w Zgorzelcu a potem w Katowicach, jechałem na tempomacie 125km/h, wg GPS 120km/h. Spalanie wyszło 7,11 l/100km z dystrubutora, w/g komputera 6,8. Za dwa tygodnie będę jechać tą trasą w dwie strony, to spróbuję sprawdzić ile będize doił przy 130km/h i 140km/h.

Byłem w Alpach i kilkanaście razy wspinałem się na wysokość ok 2500 m.n.p.m. Autko w ogóle "nie widzi" takich podjazdów, nawtet w trybie "D". na trybie "S" to już wogóle żaedn podjazd nie istnieje. Ciągnie pod górkę aż miło. Jednak 300 n.m momentu robi swoje. Jedyne co bije po oczach to spalanie na takich podjazdach ;)

schraczek
22-07-2016, 11:49
Nie dużo trzeba, żeby w takim układzie akumulator został szybko zdojony do zera.

Raczej nie ma takiej możliwości. Pewnie ze światłami jest tak jak z radiem. Komp je wyłącza jak za długo słucham i nie da się załączyć bez odpalenia silnika. Sprawdzałeś to u siebie ??
A tak w ogóle to ten twój to klekot ??

Lza
22-07-2016, 11:51
ja bym dał motoryzacyjnego oskara za ten schowek

Ja też, mam ten schowek (z samego tyłu) jest naprawdę poręczny. Pomimo tego, że jest z samego tyłu, da się go otworzyć od środka. Ten schowek jest tylko w wersjach 5 osobowych i titanium. I przypuszczam, że tenże schowek sprawia, że nie ma oświetlenia bagaznika...

http://i.imgur.com/WvxisAs.jpg?1

Bump: Sprawdzałeś to u siebie ??

Nie sprawdzałem, byłem 1500km od domu i dla świętego spokoju wolałem nie testować ford assistance ;). Ale słowo, że te światła palą się po parę godzin dziennie jak się kempinguje.

Bump: A tak w ogóle to ten twój to klekot ??

tak, klekot. od połowy 2015 connecty już nie są sprzedawane wersjach benzynowych.

schraczek
22-07-2016, 12:11
klekot

to się wyluzuj, aku jest większe.

aRTUR4660
23-07-2016, 07:48
Witam
Wystarczy że dźwignią od świteł włączysz długie aż usłyszysz sygnał dźwiękowy wtedy uruchomisz funkcję doświetlania otoczenia jak ją ponownie wyłączysz pozycje nie będą się palić.

Lza
24-07-2016, 19:52
artur4660: jesteś wielki! To działa! jak na to wpadłeś?

aRTUR4660
24-07-2016, 21:04
Też mnie to denerwowalo i zacząłem kombinować.No i się udało.

Lza
26-07-2016, 18:46
Dziś byłem w ASO na nieobowiązkowej wymianie oleju "po dotarciu". Cena masakryczna: 480zł po wytargowanym rabacie. Przed rabatem 570. Strach pomyśleć ile będzie kosztował pełen przegląd... pewnie coś koło tysiaka.

jaceks
27-07-2016, 07:41
eetam, 7-8 stów. tysiaka to płacą za większe auta

TuneFORCE
28-07-2016, 19:42
Jestem na etapie zamawiania Connecta do firmy..L2, z silnikiem 1.5TDCI, zM6, 120KM...nie jechałem jeszcze takim...jak to jeździ? Czy te 120KM starcza w takim dużym aucie? Nie chciałbym wlec się w trasie za ciężarówkami bo będę się je bał wyprzedzić...jakie są wasze odczucia?

jaceks
28-07-2016, 20:24
latam takim, w porywach 180 kmh. rozpedzanie 140-180 nie jest jednak zbyt dynamiczne. Wiatrołap robi swoje. Gdy zaczynają się wichury trzeba uważać na boczny wiatr na ekspresówkach i autostradach, troche nim miota po pasie przy nieekonomicznej prędkości.

Podaj mi cene ofertową i jakie doposażenie, może zrobię lepszą ofertę ;) osobowy czy van?

TuneFORCE
28-07-2016, 20:39
Chyba będzie ciężko przebić ofertę jaką dostałem ale podesłałem info na PW :mrgreen: Jutro albo w sobotę może uda mi się L2ką 120KM przejechać, zobaczę jak będzie i jesli będzie ok to w poniedziałek będę zamawiał :diabel2:

A tak będzie wyglądał mój ewentualny dostawczak:
http://images78.fotosik.pl/781/7e7c5827d8359c63.png

Lza
28-07-2016, 20:40
Wiadomo ,nie jest to zgrabna i lekka osobówka, tylko dostawczak. Ale popatrz na moment obr. a ten silnik ma bardzo przywoity moment. (w manualu, nie pamiętam - jest 280 albo 290 nM), w automacie 300nM.

Mam autko z tym silnikiem, w wersji osobowej, długiej (Grand) z automatem. Niedawno byłem w Alpach, gdzie kilkanaście razy wjeżdżałem na wysokość około 2500 m.n.p.m. w trzy osoby, na haku dwa rowery + ze 150kg bagażu. I to autko nie widzi żadnego podjazdu, żadnej stromizny. Rwie do przodu, czuć że "chce jechać", już od bardzo niskich obrotów, od 1500 już ciągnie bardzo ładnie. Potężny moment robi swoje. Z wyprzedzaniem też nie ma żadnego problemu.
A widzę, że masz jakieś doświadczenia z chiptuningiem, więc pewnie da się z tego silnika nieco jeszcze wykrzesać, choć w.g mnie nie ma potrzeby.

TuneFORCE
28-07-2016, 21:01
Nie spodziewam się, że to będzie jakiś drogowy wariat ale jakieś tam minimum dynamiki wymagam :diabel2: Mamy w firmie 1.0EB zrobionego na 150KM i nawet to jakoś jedzie, przyzwoicie jak na auto zastępcze i to samo chciałbym mieć z Connectem

Lza
01-08-2016, 15:49
Jak dla mnie 1.5 TDCI jest wystarczająco dynamiczny. (oczywiście jak na dostawczaka, wiadomo, że jakieś mondoloty czy inne foczki z tym samym silnikiem będą żwawsze). Ale jak się mu depnie to śmiga jak jaskółka, całkiem jakby nie ważył tyle ile waży.

Jak tam Twoje wrażenia?

TuneFORCE
01-08-2016, 19:56
Zamowiony :-)
Wersja sport

Lza
01-08-2016, 20:41
No to gratulacje ;)
Kiedy odbiór?

TuneFORCE
03-08-2016, 18:40
Na razie to wyszły jaja z wyposażeniem...Ford ma burdel w cennikach i katalogach....wersja Sport jest dobrze wyposażona, tempomat, ogrzewany fotel kierowcy .... a potem te same pozycje występują w wyposażeniu dodatkowym .... jest tego mnóstwo...jak tylko się zorientowałem to pojechałem do salonu wyjaśnić wszystko...no i sie okazało że dealer jak składa zamowienie to ma do wyboru jeszcze co innego niż wynika z katalogu i cennika...teraz czekam aż zrobią porzadek i dodadzą gniazdo zapalniczki w przedziale ładunkowym :570:
Fura ma być na przełomie września/października

Lza
03-08-2016, 19:58
Faktycznie niezły burdel.
Ale termin masz krótki. Mi przy zamawianiu powiedzieli 5 miesięcy, ale był po trzech.

pasiek
03-08-2016, 20:01
Dziś byłem w ASO na nieobowiązkowej wymianie oleju "po dotarciu". Cena masakryczna: 480zł po wytargowanym rabacie. Przed rabatem 570. Strach pomyśleć ile będzie kosztował pełen przegląd... pewnie coś koło tysiaka.
Ceny praktycznie takie same jak w de

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

jaceks
03-08-2016, 20:12
w katalogu pdf było dobrze wyposażone, natomiast w dealerskim nie piszczał, że wybrana opcja jest już standardem. trzeba długo kalkulować niestety :(

TuneFORCE
04-08-2016, 19:17
Dzisiaj niby już wszystko poprawili i czekam na aneks do umowy :mrgreen:
Detale ale qrde człowiek musi na każdym kroku pilnować, żeby nie został nieumyślnie oszukany :mrgreen:

Lza
05-08-2016, 08:21
"nieumyślnie" hahah :-)

jaceks
06-08-2016, 21:41
Connect Sport to nowy model, a przy nowościach zdarzają się rozbieżności w systemach inf. W końcu wszystko piszą tylko ludzie. Mi też wkucie się w wyposażenie wersji Sporta zajmie kilka dni, a najlepiej będę znał wszystko jak go sprzedam :)
Podobnie standaryzacje, do pewnego kwartału dana opcja wyposażenia była standardem w któreś wersji, teraz jest dodatkiem płatnym. I na odwrót również (patrz A/C w Trendzie).

TuneFORCE
09-08-2016, 06:39
Dokładnie, wczoraj dostałem poprawioną umowę a zamiast kilku rzeczy ktore miałem policzone jako dodatki a były w serii wybrałem inne i tutaj znowu zyskałem kilka pln-ów :mrgreen: Tak wiec jestem zadowolny...teraz czekam na odbiór auta :-)

deejayslonio
15-08-2016, 16:59
Jako planujący zakup nowego auta witam wszystkich.
Wstępny wybór padł na Tourneo Connect w wersji długiej.
Cały wątek przeczytałem i jestem chyba jeszcze bardziej pozytywnie nastawiony:)
Wstępna kalkulacja jednego serwisu też już jest i teraz trzeba poszukać ewentualnej lepszej opcji :)

Lza
15-08-2016, 22:27
Warto podręczyć handlowców. Salony mają z czego spuszczać. Ja dostałem titanium w cenie trenda ;)
Poza tym że autko ma kilka małych wad, które tu były poruszone to jest naprawdę super. No i polecam PowerShifta ;) Wtedy autko po prostu samo jeździ.

Wczoraj, z powodu kontuzji w rękę miałem okazję jechać wreszcie jako pasażer i było jeszcze przyjemniej niż za kółkiem - cichutko, komfortowo.. aż się nie chciało wysiadać ;)

Średnie spalanie od nowości (>7000 km): 5.96 l/100km liczone z dystrbutora.
.

jaceks
16-08-2016, 20:36
napisz mi na Priv, jakie opcje wybrałeś i jaki silnik a spróbuje coś wykalkulować.

Haymaker
17-08-2016, 09:37
Connect po wymianie silnika odebrany. Zobaczmy ile pojeździ. Oby dłużej niż poprzedni. A jak ma się popsuć to najlepiej w okresie gwarancji.. :-P 63dni stał w serwisie. Podobno cos w silnikach poprawili. Czas pokaże

Lza
17-08-2016, 11:10
dali Ci jakiś zastępczy na te 63 dni?

Haymaker
17-08-2016, 20:48
dali Ci jakiś zastępczy na te 63 dni?

Nie chcieliśmy.. Nie mieliśmy takiej potrzeby na firmie.. :)

deejayslonio
18-08-2016, 07:54
A powiedzcie jak wyglądają przeglądy/serwisy auta? Co ile km? Jak wyglądają sprawy użytkowe? Nie ma jakiś głupich rozwiązań utrudniających życie? (wymiana żarówki czy dolanie płynów przez jakieś dziwne patenty)?

Lza
18-08-2016, 08:17
Do większości żarówek jest bezproblemowy dostęp. Z tego co patrzyłem tylko do przednich halogenów przeciwmgielnych, (które są na dole zderzaka) nie wiem jak się dostać. Chyba trzeba podnośnik i zdemontować dolną osłonę komory silnika. no ale tych lampek się rzadko używa, więc pewnie szybko się nie przepalą. Żarowki reflektorów zespolonych są dostępne od razu po otwarciu maski. Tylne lampy odkręcają się w całości

Płynów (poza paliwem) żadnych nie dolewałem, ale zbiorniczki z korkami są wszystkie łatwo dostępne. tak samo wlew oleju. Filtra oleju nie widać od góry, prawdopodobnie jest gdzieś od spodu (trzeba by podnośnik i odkręcić dolną osłonę komory silnika, żeby zajrzeć.)

Przeglądy dla 1.5 TDCI są - o ile dobrze pamiętam - co rok lub 30000km. (jeśli ktoś ma pod reką książkę serwisową to proszę o potwierdzenie)

deejayslonio
18-08-2016, 09:40
Do większości żarówek jest bezproblemowy dostęp. Z tego co patrzyłem tylko do przednich halogenów przeciwmgielnych, (które są na dole zderzaka) nie wiem jak się dostać. Chyba trzeba podnośnik i zdemontować dolną osłonę komory silnika. no ale tych lampek się rzadko używa, więc pewnie szybko się nie przepalą. Żarowki reflektorów zespolonych są dostępne od razu po otwarciu maski. Tylne lampy odkręcają się w całości

Płynów (poza paliwem) żadnych nie dolewałem, ale zbiorniczki z korkami są wszystkie łatwo dostępne. tak samo wlew oleju. Filtra oleju nie widać od góry, prawdopodobnie jest gdzieś od spodu (trzeba by podnośnik i odkręcić dolną osłonę komory silnika, żeby zajrzeć.)

Przeglądy dla 1.5 TDCI są - o ile dobrze pamiętam - co rok lub 30000km. (jeśli ktoś ma pod reką książkę serwisową to proszę o potwierdzenie)

Dzięki za info :)
Czekam jeszcze na jedno wyliczenie i trzeba zamawiać bo zima się zbliża, a codzienne dojeżdżanie rowerem do pracy jest przereklamowane ;)

Mam jeszcze jedno pytanie:
Czy ktoś posiada wnętrze w jasnym kolorze? Jakaś fotka jak to wygląda na żywo ?

Lza
18-08-2016, 21:43
Czy ktoś posiada wnętrze w jasnym kolorze?

Ja mam tak zwane "dwutonowe" - jasne przełamane ciemnym. Polecam, bardzo przyjemne, nie jest tak ponure jak ciemne. No i jest bez dopłaty, w cenie auta.

albumik z moim autkiem tutaj - są tam też fotki wnętrza. Jeśli chcesz jakieś dodatkowe zdjęcie, jakiegoś konkretnego elementu to daj znać.

album: http://imgur.com/a/bK7mf

deejayslonio
19-08-2016, 12:20
Ja mam tak zwane "dwutonowe" - jasne przełamane ciemnym. Polecam, bardzo przyjemne, nie jest tak ponure jak ciemne. No i jest bez dopłaty, w cenie auta.

albumik z moim autkiem tutaj - są tam też fotki wnętrza. Jeśli chcesz jakieś dodatkowe zdjęcie, jakiegoś konkretnego elementu to daj znać.

album: http://imgur.com/a/bK7mf

Super fotki:)
Na temat wnętrza wiem wszystko:) Będzie jasne - mimo iż bez podgrzewanych siedzeń to wyglądają znacznie lepiej.
Jeszcze jedna wątpliwość na temat koloru zewnętrznego i będzie można zamawiać:)

Zastanawiamy się nad czarnym albo ciemnym graficie. Ma ktoś takie kolory? Jak wrażenia ?

Lza
19-08-2016, 12:53
Heheh, osobiste upodobania ciężko przekazać :)

Mi się żaden z oferowanych kolorów tourneo nie podobał, więc pokazałem 2 letniej córce paletę barw tourneo i wybrała to co wybrała hehe.

deejayslonio
23-08-2016, 06:25
Czarna strzała zamówiona:)
Teraz tylko odczekać swoje i odebrać sprzęt, który przybędzie bez żadnych przygód:)

Lza
23-08-2016, 09:10
Gratulauję zatem! Wczoraj widziałem na ulicy connecta w takim kolorze. ;) kiedy odbiór?

deejayslonio
23-08-2016, 13:14
Standardowo około 3 miesięcy oczekiwania więc jakoś w połowie listopada.

Lza
23-08-2016, 13:45
U mnie tymczasem stuknęło 8000.

http://i.imgur.com/9ZJmDYs.png

agacer
19-09-2016, 20:25
Dzięki za info :)
Czekam jeszcze na jedno wyliczenie i trzeba zamawiać bo zima się zbliża, a codzienne dojeżdżanie rowerem do pracy jest przereklamowane ;)

Mam jeszcze jedno pytanie:
Czy ktoś posiada wnętrze w jasnym kolorze? Jakaś fotka jak to wygląda na żywo ?

Witam
Ja mam wnętrze jasne-wersja USA wentylowana i podgrzewana skóra a i kolor ciemny grafit-w słońcu raz granat raz zieleń i fioletg:galy
I jak Wam się to widzi
Mam pytanie mam wersje 7os,2 fotele zdemontowane ,interesuje mnie czy w tej wersji w europie występuje tylna półka zakrywająca część bagażową-na allegro takie sprzedają ale u mnie nie ma tego do czego zamontować.

jaceks
19-09-2016, 21:10
wersja krótka (L1) ma półke, długa (Grand) nie ma półki.
być może dlatego, że jest długa i szeroka, i gdyby nawrzucać na nią rzeczy, mogła by się zgiąć i wpaść do bagażnika.

Lza
20-09-2016, 08:07
Niektóre samochody z dużymi bagażnikami mają po prostu rozwijaną roletkę. (np. grand scenic). Nic nie da się na nią wrzucić, bo to tylko kawałek materiału, ale bagaż zasłania i pewnie nieco tłumi hałas pochodzący z tylnich kół. Fiat doblo maxi ma półkę a wymiary bagaznika (jak i całego auta) są prawie identyczne. Tu trzeba uczciwie przyznać, że brak jakiejkolwiek zasłony/półki to wada tego samochodu. To samo z brakiem siatki oddzielającą bagażnik i brakiem zestawów montażowych.

I jak Wam się to widzi

Ja akurat skóry na fotelach bym nie chciał. Praktyczne, łatwo wyczyścić, ale w zimie lodowata, w lato się klei jak sie jeździ w krótkich ubraniach.. Wolę materiałowe, nawet jeśli trudniej utrzymać czystość.
W sumie z wersji amerykańskiej bardzo podobają mi się reflektory przednie z tymi pomarańczowymi kloszami kierunkowskazów i to, że z tyłu są regulowane nawiewy dla pasażerów. Lusterka za to są wujowe, nasze - wielkie, dzielone są wyczesane - zarówno do jazdy jak i parkowania idealne.

Ciekawa też jest różnica w silnikach. Jaki tam masz moment obrotowy? I jakie spalanie?

agacer
20-09-2016, 08:56
Ja akurat skóry na fotelach bym nie chciał. Praktyczne, łatwo wyczyścić, ale w zimie lodowata, w lato się klei jak sie jeździ w krótkich ubraniach..
Poniekąd masz racje ,ale u mnie jest odpalanie z kluczyka więc co do lata-fotele są wentylowane (dziurki)odpalając latem z domu zanim wejdę do samochodu mam już odpaloną klimę ,a z dziurek leci powietrze .
Zimą odwrotnie są podgrzewane :P
Lusterka za to są wujowe, nasze - wielkie, dzielone są wyczesane - zarówno do jazdy jak i parkowania idealne.
U mnie też są dzielone lusterka,jest tylna kamera do parkowania ,czujniki z tyłu i z przodu, asystent pasa ruchu-nie wiem czy to na Europę też występuje?

Ciekawa też jest różnica w silnikach. Jaki tam masz moment obrotowy? I jakie spalanie?[/QUOTE]
Co do momentu nie powiem bo nie wiem ,a spalanie -będzie zagazowany-tylko ten silnik nadaje się do gazu

Lza
20-09-2016, 09:18
U mnie też są dzielone lusterka,

No nie wiem, na zdjęciach masz jakies takie proste i małe. Europejskie mają takie:

http://daciaklub.pl/forum/download.php?id=14081&sid=25484a6ba91fae40a89541e1a10ce107

nie wiem czy to na Europę też występuje

nie wiem jak asystent, reszta występuje.

agacer
20-09-2016, 09:33
Mam inne i inaczej dzielone zrobię fotkę to wrzucę,na pewno mniejsze-szkoda

harrow
09-10-2016, 12:07
Piszcie proszę jak wrażenia z użytkowania Connectow.
Obecnie jestem na etapie szukania i pertraktacji z salonem we Wrocku.
Mam do wyboru Caddy ale tam cena jest chora.
Tylko automat bo robię średnio 250km po Wrocku w korkach.
Auto będzie miało co robić :)
Jedyna moja obawa to jak sobie poradzi skrzynia.
W zasadzie silnik to tez młoda konstrukcja.
Sporo niewiadomych a auto muszę mieć w miarę pewne.

Lza
09-10-2016, 13:26
W tej chwili mam przejechane >10000km. najbardziej dokuczliwe wady samochodu to:
- brak oświetlenia bagażnika,
- brak półki/rolety bagażnika
- niemożność zamontowania siatki oddzielającej bagażnik.
- brak płaskiej podłogi po złożeniu tylnego rzędu siedzeń
- licznik zawyża prędkość o 5 km/h.
- system odtwarzania plików z USB (sync 2) - nie można odsłuchiwać utworów w/g
katalogów, są odtwarzane wszystkie utwory z pendrive losowo, niezaleznie od katalogu w którym są umieszczone. Praktycznie nie da się zmusić radia do odtwarzania albumów po kolei.

Wady "bagażnikowe" dotyczą wersji 5 miejscowej, bo 7 miejscowa tego nie potrzebuje (zamiast bagażnika są miejsca dla pasażerów).

Poza tymi mankamentami auto spisuje się znakomicie. Z Power Shiftem jeździ się elegancko. Nieco denerwuje system S/S który generalnie jest fajny, ale potrafi wyłączyć silnik na 3 sekundy, albo nawet na pół sekundy. Zdażyło mi się nie raz, że SS wyłączył silnik w trakie parkowania - przy zmianie biegu z D na R lub z R na D.

Silnik niby młody, ale to jest dobrze znany silnik 1.6 TDCI / HDI Fordowsko-Citroenowo-Peugeotowy, tylko żeby dostosować go do norm euro 6 ford zmniejszył skok cylindra. (PSA poszedł w dotrysk AdBlue i wyewoluował silnik 1.6 blue HDI). Mocy i niutonometrów całkowicie wystarcza na to autko. Byłem w lipcu w Alpach, jeździłem tam naprawde stromymi drogami i wspinjącymi sie na 2500 m.n.p.m i autko dzielnie sobie radziło, w ogóle nie czuło podjazdów. Żwawo sobie jechało pod każdą górkę. Wersje z PowerShifem mają 20 niutonometrów więcej niż manulane.

Silnik z automatem bardzo oszczędny. średnie spalanie od początku 5,5 l/100 km. na autostradzie przy 120km/h ponad 7,2 l. Po Krakowie mam spalanie w okolicach 6,5 l/100km.

Power shift jest montowany od wielu lat do chyba wszystkich osobowych fordów, więc wady wieku dziecięcego już zostały chyba wyeliminowane. Nie ma się czego obawiać. Najlepiej od razu dokupić rozszerzoną gwarancję Ford Protect do 5 lat / 150000km i nawet jak coś się stanie - nie twoje zmartwienie. (koszt ok. 2400zł). A po tym czasie można dokupować co roku gwarancję "ford 12" - do 10 lat / 200000km.

Generalnie mogę z czystym sumieniem polecić ten pojazd, Miażdży konkurencję na chyba każdej płaszczyźnie. Bardzo dobrze wyciszony, w środku wszystko ładnie obudowane w plastiki - u konkurencji w tym segmencie wszędzie pełno gołej blachy, przez co jest głośno i mniej przyjemnie. A widływagenowy Caddylak to w ogóle jest porażka, trzeba być chyba desperatem żeby go kupić. 20 tysięcy droższy a nic w zamian nie daje, no i ta blacha w środku..

michalconnect
14-10-2016, 10:59
witam,
jeżdżę connectem L2 7 osób,
silnik 1.5 tdci, przejechane w ciągu kilku dni dosłownie 150km,
spalanie mnie przeraża, ponad 8l,
nie ma już prawie połowy baku (wg wskazówki)
czy to normalne?
liczyłem na spalanie serii 7 l,
jeżdżę bardzo spokojnie i ekonomicznie,
pozdrawiam
michał

Lza
14-10-2016, 11:14
Na wstępie witam krajana! Znaczy że są już 2 długie connecty w Krakowie ;) jaki kolor autka masz? Connectów jest tak mało na drogach... Ja mam czerwony "race red" - jedyny taki w Krakowie. Jak takiego ujrzysz to na pewno ja!

Ja mam spalanie z ostatnich 10000 km 5,8 litra. Jak jeżdżę po Krakowie to pali jakieś 6,5. Na autostradzie już przy 120 jest 7,1 litra. Niestety nie mam okazji jeździć autostradami, ale następnym razem jak pojadę spróbuję go przewałkować ile pali przy 130 i 140.

Zanim go nie dotrzesz (3000km) to nie patrz na spalanie, wszystko się musi poukładać, podcierać, więc może palić dużo więcej z początku.

Ale, być może jeździsz na zbyt wysokich obrotach? Ja mam automat i zmienia biegi tak, że silnik pracuje w zakresie obrotów 1200-2000. (gdy osiąga 2000 już wrzuca kolejny bieg.) no chyba że się mocniej depnie wtedy przeciąga do 3000, ale to rzadkość.

Zbyt wysokie obroty = wysokie spalanie.

Wskaźnik paliwa nie jest niestety zbyt precyzyjny - górna połowa bardzo szybko spada, dolna połowa spada znacznie wolniej. W miarę dobrze można polegać na ilości km podawanym na wyświetlaczu w zasięgu.

Bump: http://i.imgur.com/dAR1yy9.png

michalconnect
14-10-2016, 14:45
WITAM,
kolor mam silver tectonic,
staram sie nie przekraczać 2500 obrotów,
dziękuję za szybką odpowiedź,
używasz (lub ktoś inny z forumowiczów) może telefonu na bluetooth?
mam też peugeota 5008 i tam można muzyki słuchać z telefonu podpiętego przez bluetooth przez głośniki,,,
tutaj niestety nie mam chyba (lub nie umiem włączyć) takiej opcji..
pozdr
m

Lza
14-10-2016, 15:20
Tak, mam podpięty telefon. Można rozmawiać przez wbudowany w auto system głośnomówiący. (trzeba najpierw jednorazowo sparować samochód z telefonem, potem już sam go rozpoznaje po przekręceiu kluczyka. Opis jak to zrobić jest w instrukcji obsługi samochodu. - robiłem to pół roku temu - już nie pamiętam.) Odtwarzanie plików mp3 z telefonu po kliknięciu w przycisk AUX. (jeśli dodatkowo jest podpięty pendrive po pierwszym kliknięciu będzie pendrive, po drugim pliki z telefonu.) Z tym że u Ciebie może być inaczej, jeśli masz inna wersję samochodu lub inny system audio niż ja. (w zależności od wersji są różne).

Haymaker
16-10-2016, 07:37
Witam znowu.

Jesteśmy po wymianie silnika 63 dnia na gwarancji stało auto. Connect 1.6 115KM 2015r. W ciągu 2 m-cy ujechaliśmy 14.000km - w między czasie było na Albani, Francji, Angli itp itd. Po 14.000 podobno wysiadła pompa vacum? silnik zalał się olejem, wszystko okapane dosłownie obrzygane, szkoda słów... Auto znowu stoi 3 tydzień w serwisie i dalej siedzimy bez auta...
Zleciliśmy im na gwarancję poprawę paru elementów:
- Obrzyganie olejem wiadoma sprawa
- Czujniki parkowania piszczą nie widząc przeszkody.
- Odklejające się listwy boczne
- Webasto nie działa
- Podczas montażu nowego silnika porysowali obudowę amortyzatora
- Jakaś obudowa przykręcona bez szczelnie na drut
- Uszczelki w tylnych przesuwnych drzwiach wypadają.
- Odymione turbo.

Dostaliśmy na 4 dni passsata 1.4 turbo - ja myślałem, że connect to muł zmieniam zdanie passat to porażka.. jak czymś takim można jeździć VW - widły ma masce i nic więcej.

https://s21.postimg.org/o56zqrntz/14632739_1150756738351138_492014834_o.jpg

https://s15.postimg.org/j570pxgob/image.jpg
https://s22.postimg.org/q25ozeeap/image.jpg
https://s22.postimg.org/a97ec0fw1/image.jpg
https://s22.postimg.org/wwpjoznz5/image.jpg
https://s13.postimg.org/qfm2zzw2v/image.jpg
https://s11.postimg.org/kfoq8muir/image.jpg
https://s22.postimg.org/7ta6bwn75/image.jpg
https://s14.postimg.org/gsgox3po1/image.jpg
https://s12.postimg.org/udm7lqah9/image.jpg
https://s21.postimg.org/lzb3089vr/image.jpg/
https://s14.postimg.org/t2h1c5vrl/image.jpg
https://s14.postimg.org/l3nu5to1t/image.jpg

Lza
16-10-2016, 08:30
Masakra, komora silnika wygląda jakby autko miało conajmniej 200000 na blacie.

Haymaker
16-10-2016, 08:40
67.000 przebiegu. Jak cały się obrzygał, to wszystko się pobrudziło.. :-)

Ale drugi connect 2014 1.6 115 po za wymianą poduszki silnika chodzi jak złoto.

Lza
16-10-2016, 09:22
Przykra sprawa, musiałeś trafić na egzemplarz "z poniedziałku" ;(
Ty jeździsz tym autkiem, czy ktoś?

Haymaker
16-10-2016, 09:56
To jest nasza firmowe, głównie jeździmy tym na serwisy w 4 5 osób, kierowców jest nas 3 rozsądnych kumatych. Nie ma tak, że każdy ... wsiada i jedzie.. :)

Biały 88.000km chodzi jak pszczółka.. za chwilę wymiana oleju na 90.000 kwestia paru dni jednej dobrej trasy.

Jechałem nim w 3 szczupłe osoby do Białegostoku.. :D nie polecam nikomu.. <3

I tak do porównania biały jest 215/50/17 niebieski 205/55/17 różnica w prowadzeniu kolosalna.. biały idzie po zakrętach jak wściekły.

Wiecie może jak wyłączyć światła zapalające się po otwarciu drzwi chodzi o postojowe.. :

https://s10.postimg.org/5yt5i31g9/14697273_1150828271677318_946257192_o.jpg

Lza
16-10-2016, 10:20
Wiecie może jak wyłączyć światła zapalające się po otwarciu drzwi chodzi o postojowe

trzeba pociągnąć i przytrzymać sekundę wajchę od długich, aż się włączą światła follow me home. I wtedy jeszcze raz ją krótko pociagnąć - zgasną wszystkie światła.

Haymaker
22-10-2016, 17:48
trzeba pociągnąć i przytrzymać sekundę wajchę od długich, aż się włączą światła follow me home. I wtedy jeszcze raz ją krótko pociagnąć - zgasną wszystkie światła.

No tak zgasną, ale do następnego otwarcia zamknięcia drzwi.. A żeby wyłączyć to całkowicie? akumulator nam nie wytrzymuje.

Lza
22-10-2016, 18:02
żeby wyłączyć na stałe podobno nie ma opcji.

Haymaker
23-10-2016, 17:07
Ok. Szkoda, że nie da się tego wyłączyć całkowicie.
Connect dalej stoi w ASO, podobno walczą z webasto, a my dalej bez auta.

Lza
14-11-2016, 08:41
na tempomacie 125km/h, wg GPS 120km/h. Spalanie wyszło 7,11 l/100km

W weekend miałem okazję przegonić tourneo i sprawdzić spalanie na autostradzie przy wyższych prędkościach. na 200km odcinku A1 Łódź - Toruń.

tempomat na 138km/h prędkośc w/g GPS 130km/h, spalanie 8,4 l/100km

na trasie powrotniej chciałem sprawdzic ile będzie żłopał przy 140 km/h, jednak zaczął padać deszcz, snieg i w wrezultaci jechałem 115 (120) km/h. Spalanaie wyszło 6,2 l/100km

Małe podsumowanko - spalanie na autostradach:

115 (120) km/h: 6,2 l/100km
120 (125) km/h: 7,1 l/100km
130 (138 ) km/h: 8,4 l/100km

schraczek
14-11-2016, 13:22

sporo...

Lza
14-11-2016, 13:32
Ano, niestety. gabaryty robią swoje. Grand Connect to stodoła na kołach ;) Wygląda na to, że przy 140 spalanie będzie podchodzić pod dychę... Na co dzień nie mam autostrad na podorędziu, ale kiedyś to sprawdzę ;)

schraczek
14-11-2016, 13:50
Pozwoliłem sobie skomentować bo przed momentem zrobiłem trasę Wrocław-Frankfurt-Wrocław. Na tempomacie cały czas (gdzie tylko nie było ograniczeń) 140-150. Średnie spalanie z dystrybutora 8,6.
Od klekota oczekiwałbym lepszego wyniku.

średnia prędkość z całej trasy 125km/h

Lza
14-11-2016, 13:59
W fordach liczniki kłamią. 140 na liczniku, to pewnie masz coś koło 132km/h naprawdę. Co ciekawe:

1. wjedź na autostradę
2. ustaw tempomat na X, wyzeruj prędkość średnią.
3. postaraj się przejechać kilkanaście km cały czas na tempomacie nie zmieniając prędkości.
5. zobacz na prędkość średnią powinno pokazać X, tymczasem pokazuje wartość Y, u mnie o 5km/h mniejszą niż X. Sprytne...

Nie masz co porównywać C-maxa z connectem, bo to malutki samochodzik przy connecie ;)

Yary
14-11-2016, 14:57
Nie tylko w fordach. Miałem i30 oraz Civica to też zawyżały prędkość na liczniku. Im większa, tym bardziej.

jaceks
15-11-2016, 19:14
przy 160-170kmh pali 10 litrów. malutko jak na ten gabaryt. Courier przy tej prędkości pali ok.9, ale ma skrzynie 5-biegową.

Haymaker
16-11-2016, 04:22
Nasze po autostradach 160-170, to dycha aż miło.. ;) 1.6 115KM
Zresztą szybciej nie chcą jechać, 180 to już musi być dobrze z górki..

schraczek
16-11-2016, 09:39
Nie masz co porównywać C-maxa z connectem, bo to malutki samochodzik przy connecie

Dlatego wycofali z oferty Connecta silniki 1.6 EB. Pewnie paliły średnio 12 ;)

Lza
16-11-2016, 09:44
Bardziej mnie zastanawia, że przez jakiś krótki czas w connectach były silniki EB 1.0 To dopiero musiał być żółwik. ;D

deejayslonio
16-11-2016, 12:03
Ideałem byłyby silniki 2,0 i jakieś 140-160KM...

schraczek
16-11-2016, 12:07
Ideałem byłyby silniki 2,0 i jakieś 140-160KM...

bym kupił wtedy

Lza
16-11-2016, 12:27
Obecny 1,5/120 jest całkowicie wystarczający do tego autka. Jeździłem z pełnym "ładuknkiem" (5osób + bagaże) i nawet wtedy miał sporo zapasu mocy. Gabaryty, wyżej położony środek ciężkości, prostopadłościenne nadwozie narzucają tu pewne ograniczenia: nie pozwalają na super dynamiczną jazdę, szaleństwa przy skrętach itp. Mocniejszy silnik nie miałby za bardzo sensu, bo nie mógłby być wykorzystany. Choć wnętrze jest dopieczone i komfortowe to jednak nadal jest dostawczak i posiada ograniczenia dostawczaka ;)

Zresztą, pewnie da się wyciągnąć z tego silnika chipem te 20 koni więcej. (trzeba by zapytać tuningowców). Tylko po co? Ford ma wystarczającą ilość innych modeli, które umożliwiają dynamiczną jazdę.

Haymaker
16-11-2016, 17:12
Obecny 1,5/120 jest całkowicie wystarczający do tego autka. Jeździłem z pełnym "ładuknkiem" (5osób + bagaże) i nawet wtedy miał sporo zapasu mocy. Gabaryty, wyżej położony środek ciężkości, prostopadłościenne nadwozie narzucają tu pewne ograniczenia: nie pozwalają na super dynamiczną jazdę, szaleństwa przy skrętach itp. Mocniejszy silnik nie miałby za bardzo sensu, bo nie mógłby być wykorzystany. Choć wnętrze jest dopieczone i komfortowe to jednak nadal jest dostawczak i posiada ograniczenia dostawczaka ;)

Zresztą, pewnie da się wyciągnąć z tego silnika chipem te 20 koni więcej. (trzeba by zapytać tuningowców). Tylko po co? Ford ma wystarczającą ilość innych modeli, które umożliwiają dynamiczną jazdę.

Uwierz, że mając ze stajni, mustanga 5.0, focus RS mk2, focusa ST mk2, mondeo ST220, mondeo 2.0 240 ecoboost, transit 3.2 200KM itp itd.. :D

Tak samo transit 2.2 155KM, niby moc ma, musisz mu mocno mieszać, żeby osiągnął 140km/h a budę chce rozsadzić.. Idealna prędkość na niego to 120-125km/h

W CONNECTACH BRAKUJE MOCY !! :diabel2:

Musiałby być bardziej dynamiczny, bo potrzeba spory zapas "na wyprzedzaniu", 2.0 TDCi 163km było by idealne dla tego autka..
Te 115KM po Szwajcarii srało się pod górki.. dosłownie najlepiej jakby go popchnąć. Bez obrotów nie chciał ruszyć, więc sprzęgło trzeba było przypalić.

schraczek
16-11-2016, 18:10
Sam bym lepiej własnych myśli nie sformułował :diabel2:

Dziś wziąłem właśnie Mondeo 2.0 tdci 150 na dobę z salonu ażeby sprawdzić jak to jeździ. I tez uważam że łba nie urywa. Kwestia skali i przyzwyczajeń.

jaceks
16-11-2016, 19:59
gdyby connect miał 140+ koni, to w wersji titanium i 7-osobowej byłby bieda-galaxym. I 50 tyś tańszą alternatywą do rodzinnego vana. Pomijając stylistykę zewnętrzną, wymiary ma takie same.
Connect to auto użytkowe, nie jest celem sam w sobie jak typowa osobówka, a narzędziem do wykonania pewnej pracy. A dobre narzędzia nie są wysilone, tylko uproszczone i trwałe.
Silnik 120KM jest optymalny, nie jest to rakieta, powyżej 140 kmh już nie przyśpiesza tak dynamicznie jakby można było chcieć, ale w dłużej perspektywie jego eksploatacja będzie tańsza.
Z drugiej strony weź pod uwagę bliźniaczego Connecta w wersji Transit/Van. Tam dwulitrowy diesel byłby przerostem formy nad treścią. Raz że byłby za mocny do funkcji auta, dwa droższy w budowie i eksploatacji i niekonkurencyjny finansowo.

deejayslonio
17-11-2016, 06:31
A dobre narzędzia nie są wysilone, tylko uproszczone i trwałe.
.

Trwalszym silnikiem byłby zdecydowanie taki o większej pojemności...

Lza
17-11-2016, 08:21
Nie, trwalszy byłby taki, który byłby zaprojektowany i wykonany na długotrwałe użytkowanie. W osobówkach raczej nie ma takich silników.

jaceks
17-11-2016, 09:04
2.2 tdci puma, wkładany do transitów i rangerów. Jakoś nie widać Transitów z maską w górze na poboczu, a jeździ ich od groma.

corvus
24-11-2016, 14:14
Witam!

Mam pytanie dotyczące schowków (zastanawiam się nad zakupem, a schowki dla rodziny "dzietnej" ważna rzecz). Otóż trochę się już pogubiłem - z cennika ze strony Ford Polska wynika, że nie da się zamontować schowka podsufitowego w drugim rzędzie w Titanium (bo szyba przeszkadza), oraz nie da się zamontować schowka w bagażniku, gdy będą dołożone dodatkowe fotele (tu w sumie nie wiem dlaczego). Tymczasem na zdjęciach promocyjnych widać m.in. otwarty bagażnik z dodatkowymi fotelami i na górze półkę (w bagażniku)? A ja chciałbym mieć obie - a jak się nie da, to przynajmniej jedną z tych półek :-)

Problem w tym, że o ile wyposażenie wersji Titanium wygląda OK, to nie da się w nim zamienić (chyba) tej szyby dachowej na półkę - a jednocześnie dodatkowe fotele też muszę mieć. Wygląda na to, że jedynym rozwiązaniem jest wybranie Trend i dodawanie opcji wyposażenia - ale to chyba niezbyt opłacalnie wyjdzie...

I drugie pytanie (też "schowkowe") - tak na oko, z przodu jest bardzo mało miejsc na odłożenie drobiazgów takich jak telefon czy rękawiczki (schowka w konsoli środkowej nie ma chyba żadnego, przed pasażerem jest coś - ale bardzo daleko, kierowca nie ma szans tam sięgnąć; jest jeszcze półka nad głową - ale zdaje się że ma dziury w dolnej części więc np. klucze, monety, mały portfelik to stamtąd chyba wypadną przy rozłożeniu osłonek przeciwsłonecznych). Jak sobie z tym radzą posiadacze Tourneo???

deejayslonio
24-11-2016, 14:28
Z przodu mam schowek nad kierownicą, plus schowek nad głową ale tak jak pisałeś jest ażurowy. Plus schowek w podłokietniku oraz standardowy schowek przy nogach pasażera.
Odnośnie półek pod dachem - przejedź się do salonu forda i zapytaj o to konkretnie - tam na pewno odpowiedzą co i jak można zainstalować.

Lza
24-11-2016, 14:31
Trenda rzeczywiście nie opłaca się kupować, bo na titanium sa większe rabaty. Po rabacie jak się będziesz dobrze targować - powinieneś dostać titanium w katalogowej cenie trenda lub nieznacznie więcej niż trend.

Jeśli chodzi o otwierane schowki podsufitowe, te takie niby samolotowe, to rzeczywiście nie moga być przykręcone do szyby. W titanium więc są jedynie w wersji 5 osobowej. W Wersji 7 osobowej nie ma prawdopodobnie dlatego, że pasażerowie na tych miejscach walili by w nie głową.

ja mam wersję 5 osobową i mam te schowki. Są one bardzo użyteczne i sprawdzają się rewelacyjnie, zwłaszcza na wyjazdach weekendowych i wakacyjnych. Katalogi kłamią, najlepiej od razu je wyrzuć i nie sugeruj się tym co tam jest - są tak zredagowane, żebyś kupił connecta - po fotografowane są nieistniejące wersje... Jedna wilelka ściema marketingowa. Najlepiej idź do salonu i umów się na jazdę próbną, to sobie autko obejrzysz takim jakie ono jest.

Jeśli chodzi o schowki na telefon klucze itp dostępne z miejsca kierowcy: moim zdaniem na nic nie brakuje miejsca: Telefon po przekręceniu kluczyka sam paruje się z samochodem, można go nie wyjmować z kieszeni - dzwonisz i odbierasz nie dotykając telefonu. Można go wrzucić do schowka umieszczonego na desce między kierownica a szybą, albo w podłokietniku albo w miejscu na napoje między podłokietnikiem a wajcha do biegów. Jest jeszcze spora kieszeń w drzwiach, gdzie wchodzi w całości butelka 1,5 litra.

Bump: W trendach schowków podsufitowych w ogóle nie ma i nie da się ich zamówić.

Gdyby Ci bardzo zależało na tych schowkach i 7 miejscach to jedyna droga to kupić 5 miejscowy titanium, Potem zamówić i zamontować tylnie fotele + pasy (można też poszukać części z rozbitków), no i jechać do SKP po zaświadczenie, a następnie do urzędu po wpis do dowodu.

Myślałem o tymj nawet ale jak na razie nie potrzebuję 2 dodatkowych miejsc. Jeśli kiedyś będę ich potrzebował to pójdę tą drogą.

jaceks
25-11-2016, 22:09
Schowek lotniczy z bagażnika jest wykluczony przez trzeci rząd siedzeń. Miedzy trendem a titanium jest duża różnica w cenie, bo Tit ma prawie wszystko w std, a trend tylko klime, radio i podstawową elektryke.

Haymaker
27-11-2016, 06:43
Jako użytkownik 7 osobowego Tourneo Connect, podziwiam ludzi, którzy chcieli by tam schowki lotniczne w 3 rzędzie siedzeń..
Panowie mam 186cm, lubię siadać w 3 rzędzie siedzeń jak nie prowadzę, z tego względu, że jest delikatna regulacja pochyłu oparcia, i nie wyobrażam sobie gdzie bym włożył głowę !!... Drugi rząd siedzeń jest masakra, siedzi sie jak na taborecie, zerowa regulacja.. Schowek masz nad kierownicą, standardowy nad nogami pasażera, w podłokietniku, w 2 rzędzie pod nogami, i w 3 rzędzie te boczne klapki, gdzie można jedynie włożyć kamizelki..

Pozdrawiam...

http://img.ledsplej.net/thumbs/x1000-15204132_1191732834253528_5807.jpg

http://img.ledsplej.net/thumbs/x1000-15231594_1191732940920184_2032.jpg

http://img.ledsplej.net/thumbs/x1000-15271463_1191732790920199_2226.jpg

http://img.ledsplej.net/thumbs/x1000-15271631_1191732784253533_2129.jpg

Lza
27-11-2016, 12:06
Racja. Ale ford wesoło daje zdjęcie 7-osobowej wersji ze schowkami lotniczymi w folderze connecta na stronie 12. A nawet jest tam zdjęcie, wersji trend ze schowkiem lotniczym. A taki schowek jest nie do zamówienia w tej wersji.

bukaes
30-11-2016, 08:11
Cześć!
Może delikatny offtopic, ale słota za oknem, kałuże przy wysiadaniu z/wsiadaniu do samochodu, a moje dywaniki cierpią okrutnie... Zainwestowaliście w gumowe? Jak tak to w jakie? Fordowskie troszkę mnie odstraszają swoją ceną..

Lza
30-11-2016, 08:53
Ja dostałem dodtakowy komplet gumowych (przód + tył) w gratisie przy zakupie, ale nie mam pojęcia czy to są oryginały. W każdym razie pasują w zaczepy. Jak mi nie umknie w natłoku spraw sprawdzę czy mają jakieś logo.
Myślę że warto poszukać takich, które będą pasowały w zaczepy i tyle. Czy guma jest z logo forda czy bez to raczej nie ma znaczenia w używaniu.

TuneFORCE
01-12-2016, 11:50
Nareszcie dotarł mój "Viper" :619:

https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/t31.0-8/15259580_10207729129650686_7391479376447468474_o.j pg

Lza
01-12-2016, 12:53
no to gratulacje! a co to za srebrne paski?

Bump: Zainwestowaliście w gumowe? Jak tak to w jakie?Jak mi nie umknie w natłoku spraw sprawdzę czy mają jakieś logo

Nie fordowskie, jakieś dux car czy jakoś tak. Forda odbierałem na jasnogórskiej, więc powinni tam mieć takie.

TuneFORCE
01-12-2016, 13:31
no to gratulacje! a co to za srebrne paski?

W wersji SPORT taki standard :one:

Lza
01-12-2016, 13:40
To jest malowane czy tylko folia?
Zderzak też jest nieco inny, ta dolna część - nie tylko kolor, ale u mnie jest nieco inny profil.

http://imgur.com/tLTxHgx

TuneFORCE
01-12-2016, 15:17
To jest malowane czy tylko folia?

Chyba folia :D nie sprawdzałem

Haymaker
01-12-2016, 18:06
Bardzo ładny kolor, jakiś taki znajomy skąd ja go znam... :)

Jak chcecie zdjęcie oryginalnych fordowskich gum, to Wam jutro podrzucę jak będę na firmie, bo wyrzuciłem je na drugi dzień z connecta VAN'a i włożyłem welur.. ;) leżą sobie na półce.

TuneFORCE
07-12-2016, 19:30
Chłopaki w firmie płaczą bo im SL ustawiłem na 120KM/h, dzisiaj był pierwszy wyjazd w trasę i od razu telefon "q.. Grzesiek chyba coś się spieprzyło bo auto nie jedzie szybciej jak 120km/h" :diabel2:

Lza
08-01-2017, 18:41
Jak tam wasze connecty się spisują na tych mrozach?

deejayslonio
08-01-2017, 18:44
Bez problemów ale diesel się nie dogrzewa:/

Lza
08-01-2017, 18:47
Mój cały długi weekend stał, a mrozy siekły konkretne, w dzień -15, w nocy -25. Boję się jutrzejszego poranka, teraz już jest -19.. Służbowy peugeot (też w dieslu) mojej kobiety wczoraj odpalił od strzała, ale po 2km zgasł i powiedział że dalej nie jedzie, serwis.. Masakra.

jaceks
08-01-2017, 21:35
Zassał glutaminian ropy i nie posmakowało mu.
Na razie mrozów nie mamy wielkich, ale auta na placu stoją na głębokiej rezerwie, z reguły odpadają od strzała.

O-conek
16-01-2017, 19:57
Cześć,
od listopada ubiegłego roku jestem w posiadaniu "Żuka" bo tak nazwali go znajomi. Po przejechaniu się nim od razu zmienili zdanie i mówią, że fajny ten żuk. Mimo minusów o których już pisali koledzy jestem bardzo zadowolony. Duże przestronne auto z fajnym wyposażeniem w dobrej cenie. Posiadam wersja grand 5os Titanium z PS z jasnym wnętrzem oraz z nawigacją Sync 3. Gdybym konfigurował ten samochód sam to pewnie bym nie brał nawi bo to jednak 5tys. Z racji tego ,że zbliżał się koniec roku i auto stało na placu to ich mocno zdusiłem z ceny i po czasie mogę się wypowiedzieć . Sync 3 działa bardzo płynnie i szybko nic się nie wiesza. Posiada pojemnościowy wyświetlacz, radio DAB, Carplay, android auto oraz swój wewnętrzny Applink. Systemy umożliwiają streaming i obsługę aplikacji z telefonu.W przyszłym roku będzie można odpalić nawigację Sygic. Jeżeli chodzi o audio to jestem bardzo mile zaskoczony. Jak na auto tej klasy gra naprawdę bardzo przyjemnie. Jeszcze jeden mega atut to kamera cofania i duży ekran w którym bardzo dobrze wszystko widać, można cofać na mm. Wybierając system sync 3 dostajemy jeszcze kolorowy wyświetlacz między zegarami który pokazuję podstawowe parametry komputera oraz instrukcję z wyznaczonej trasy. Wnętrze przez to wygląda bardzo ładnie i nowocześnie podobie jak w żuku. :)

pasiek
16-01-2017, 20:49
To może byś osobnego posta założył i jakieś zdjęcia dał.

Lza
16-01-2017, 21:18
o-conek, witaj w gronie zadowolonych użytkowników connecta! Popieram paśka w całej rozciągłości - masz bardzo fajne wyposażenie, chętnie pooglądamy! (za moich czasów sync 3 jeszcze nie było).

pozdrawiam i życzę zadowolenia z autka i setek tysięcy bezpiecznych i przyjemnych kilometrów.

deejayslonio
16-01-2017, 21:44
Cześć,
od listopada ubiegłego roku jestem w posiadaniu "Żuka" bo tak nazwali go znajomi. Po przejechaniu się nim od razu zmienili zdanie i mówią, że fajny ten żuk. Mimo minusów o których już pisali koledzy jestem bardzo zadowolony. Duże przestronne auto z fajnym wyposażeniem w dobrej cenie. Posiadam wersja grand 5os Titanium z PS z jasnym wnętrzem oraz z nawigacją Sync 3. Gdybym konfigurował ten samochód sam to pewnie bym nie brał nawi bo to jednak 5tys. Z racji tego ,że zbliżał się koniec roku i auto stało na placu to ich mocno zdusiłem z ceny i po czasie mogę się wypowiedzieć . Sync 3 działa bardzo płynnie i szybko nic się nie wiesza. Posiada pojemnościowy wyświetlacz, radio DAB, Carplay, android auto oraz swój wewnętrzny Applink. Systemy umożliwiają streaming i obsługę aplikacji z telefonu.W przyszłym roku będzie można odpalić nawigację Sygic. Jeżeli chodzi o audio to jestem bardzo mile zaskoczony. Jak na auto tej klasy gra naprawdę bardzo przyjemnie. Jeszcze jeden mega atut to kamera cofania i duży ekran w którym bardzo dobrze wszystko widać, można cofać na mm. Wybierając system sync 3 dostajemy jeszcze kolorowy wyświetlacz między zegarami który pokazuję podstawowe parametry komputera oraz instrukcję z wyznaczonej trasy. Wnętrze przez to wygląda bardzo ładnie i nowocześnie podobie jak w żuku. :)

Mam identyczne wyposażenie i środek i bym go nie zmienił:) Nawigację wziąłem tylko dlatego że środek lepiej wygląda i warto dołożyć.
Aktualnie najbardziej denerwuje mnie pojemność zbiornika płynu do spryskiwaczy oraz brak czujnika informującego o końcu tego płynu... Słabo

Lza
16-01-2017, 21:56
fakt, mnie to też zaczęło irytować - taki sezon nastał. Tym bardziej, że w instrukcji jak byk stoi, że auto ma pokazywać gdy płyn się kończy. :-(

Może trzeba to reklamować? Myślicie, że uznają?

mniej więcej w 3/4 wysokości strony, szukajcie hasła "Niski poziom płynu sprysk. szyb"
http://www.fordservicecontent.com/Ford_Content/vdirsnet/OwnerManual/Home/Content?bookCode=O32560&languageCode=PL&marketCode=PO&viewTech=IE&chapterTitleSelected=G1600980&subTitleSelected=G1601220&topicHRef=G1601228&div=f&vFilteringEnabled=True

O-conek
17-01-2017, 21:31
Nowy temat założe odnośnie temperatury pracy silnika.

merci_94
19-01-2017, 19:04
Po 4 latach użytkowania Berlingo pora na większego Connecta ;)
Titanium, z PowerShiftem, Navi, Systemami bezpieczeństwa, 7 os ;)

Ceramika nałożona można jeździć ;)

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170119/e59f58cf38bd891474a59fb57b968403.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170119/3f076ce0cb549ec54c53679823d59987.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170119/5984fda60ee99ca35bb5aeea5edfc92e.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170119/6f4acfeb09a6cc50eb7b8f26d297bb85.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

pasiek
19-01-2017, 19:09
Zacnie wygląda. Jeździłem connectem przez parę dni jak ford dał mi je jako auto zastepcze i muszę stwierdzić że fajnie się nim jezdzi.

Lza
19-01-2017, 21:39
Widzę, że masz komplet zimowy na stalówkach. A co z czujnikami TPMS? masz dodatkowy komplet? Trzeba było je ustawiać w ASO?

merci_94
19-01-2017, 22:26
Zimówki bez TPMS, także choinka od czujników na desce ;) jedyne co mnie irytuje to działanie tempomatu, nie przeskakuje co 5, No i asystent pasa średnio działa w porównaniu z tym co mam w VW ;) po za tym bardzo pozytywnie zarówno wyciszenie, prowadzenie, dynamika silnika, czy Synq3 ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Lza
03-02-2017, 08:24
Wczoraj przewoziłem na dystansie 108km duże akwarium (takie 2 metry długie) więc musiałem jechać jak kapelusznik poniesiony do kapeluszowej potęgi - żadnych gwałtownych hamowań, przyśpieszeń, prędkość max 80km/h, w zabudowanym przepisową 50-tką. I uzyskałem spalanie 4.8! Czyli niższe niż katalogowe! (normalnie mam ~6 litrów)

schraczek
03-02-2017, 09:52
Cześć,
Od wczoraj poruszam się Turneo Connect 7 osobowym - autko dostałem jako zastępcze za mojego C-max'a ;)
Potrwa to kilka dni więc pewnie coś jeszcze napiszę, ale juz dziś pierwsza uwaga. Diesel 74,2 kW - nie jedzie. Jakby mu kto kartofla w tłumik wsadził. Zmulony w cały makresie obrotów.
Na A4 z górki 170km/h max!!!

Haymaker
05-02-2017, 18:18
Cześć,

Na A4 z górki 170km/h max!!!

No to nic nowego, że connect jedzie 170km/h i do tego pali ponad 10l/100km, żadna nowość dla mnie tylko normalka. Nasze najszybciej rozbujały się 180km/h (115KM diesle z wielkim bólem).

deejayslonio
06-02-2017, 13:13
Pytanie:
Dlaczego te samochody miałyby jeździć szybciej skoro producent podaje maksymalną prędkość dla grand z silnikiem 120KM jako 171 km/h?

Lza
06-02-2017, 13:44
Dokładnie, to auto ma za duże gabaryty na jazdę z taką prędkością. Niekórym mylą się segmenty. Szybkie auta to zdecydowanie nie segment dostawczy ;)

michalconnect
07-02-2017, 11:12
witam ponownie,
zrobiłem connectem 7-osobowy titanium (1.5 diesel 120km) już prawie 8000km,
głównie miasto, 2 dłuższe trasy

ogólnie auto uważam za rewelacyjne,
samochód typowo rodzinny (mam doświadczenie z espace, carnivalem, zafirą i 5008 )
auto stworzone dla osób, które nie muszą szaleć, trasy do 150km/h.

Na trasie z boxem na dachu przy prędkości na tempomacie 140 - spalanie 7.5
przy tempomacie 125km/h - spalanie 6.8.
Normalne spalanie na trasie około 6.

Udało mi się na obwodnicy Krakowa jadąc cały czas 85-90 zejść przy pustym aucie do 4.1 l/100km. Uważam, że spalanie jest rewelacja. Przy jeździe po mieście, lecz bez korków pali około 6.3.

Przy takich gabarytach i małym silniczku auto i tak nieźle sobie radzi. Tak jak pisałem, nie dla sportowców - przy obecnych przepisach to i tak już ma coraz mniejsze znaczenie :)

Wady:
- źle dopasowane przełożenie pomiędzy biegami 1 i 2
- w porównaniu np. do 5008 sterowanie radiem i tempomatem przy kierownicy to katastrofa. Trzeba nieźle stawy przy palcach ponaciągać,
- nie przesuwny środkowy rząd siedzeń i źle, że nie są to 3 osobne miejsca,

zalety:
- spalanie,
- przesuwny 3 rząd siedzeń, można regulować wielkością bagażnika,
- rewelacyjna widoczność,
- niesamowicie wygodne przednie siedzenia (z tyłu nie jechałem) i bardzo dobre zawieszenie,
- audio całkiem fajnie gra, ogólnie sprzęt bardzo dobrze współpracuje z telefonem,
- lusterka są fenomenalne,
- przy dużych mrozach spisał się rewelacja, grzana przednia szyba -coś fantastycznego

Jest to jeden z najlepszych samochodów jakie miałem.
pozdr.

Lza
07-02-2017, 11:15
bardzo ładne spalanie masz, oby tak dalej. Pozdrawiam.

deejayslonio
07-02-2017, 15:25
U mnie średnie spalanie z prawie 5000 km to 6,37 l/100 km. Jazda mieszana.

Milczar102
04-03-2017, 17:54
Witam wszystkich na forum, a w szczególności posiadaczy Ford`a Tourneo. Od 2.03 sam jestem szczęśliwym posiadaczem. Przeczytałem temat od początku i wychodzi na to, że po 2- óch dniach użytkowania mam podobne odczucia co większość z Was :) Jestem bardzo zadowolony z gabarytów, wyposażenia std, nawet silnik myślę, że się sprawdza, bo nie do ścigania kupowałem samochód. Oczywiście za wcześnie na jakiekolwiek oceny typu ''za'' lub ''przeciw'', ale podłokietnik i lampka nad głową trochę dokuczają. Ogólnie jestem bardzo happy, bo wiedziałem co kupuję :) Dodam jeszcze, że to nie pierwsze moje nowe auto i fordzik daje radę pod wieloma względami. Pozdrawiam

Lza
04-03-2017, 18:13
Witaj wklubie, pozdrowienia dla nowego sconnectowanego!

Haymaker
15-03-2017, 17:05
https://s13.postimg.org/rppicw6j7/17218728_1301557993271011_4294121561149299489_o.jp g (https://postimg.org/image/rppicw6j7/)

https://s13.postimg.org/hfn3dngnr/17218728_1301557993271011_4294121561149299489_o.jp g

Kolejne 17.000 za nami auto jedzie na lawecie do ASO, znowu wyciek oleju z niewiadomego miejsca.. Auto zastępcze Hundai Tuscon xD

Dodatkowo "zadymienie z okolicy turibny"

Oraz zdarzało się, że connect zgubił prąd.. Po zjechaniu z lawety podchodzi Pan z serwisu chce odpalać a na moje szczęście connect już nie zagadał tryk tryk :) czyli kolejna usterka gubienie prądu.. :one:

https://s2.postimg.org/4m7z9ndud/17311457_1301590936601050_746768706_o.jpg (https://postimg.org/image/4m7z9ndud/)
https://s2.postimg.org/j5f4b26zd/17311457_1301590936601050_746768706_o.jpg

Milczar102
19-03-2017, 06:08
A można wiedzieć ile przebiegu ma Tourneo?

Haymaker
19-03-2017, 06:39
A można wiedzieć ile przebiegu ma Tourneo?

53.000 - wymiana silnika
67.000 - nieszczelność pompy vacum
84.589 - "leci głowicą i miską" i to jest obecny przebieg pojazdu.

Data 1 rej. 05.05.2015

jaceks
19-03-2017, 20:21
Czyli 1,6 hdi :(

Lza
19-03-2017, 20:25
Dziwne - ten silnik ma raczej dobre opinie i montowano go w setkach tysięcy różnych samochodów, fordów, citroenów i peugeotów i chyba też w volvo. Wiadomo błędy w przyrodzie się zdarzają - mógłby się trafić jakiś wadliwy egzemplarz, ale dwa pod rząd to już trzeba mieć wyjątkowego pecha.

TuneFORCE
27-03-2017, 18:18
Pytanie:
Dlaczego te samochody miałyby jeździć szybciej skoro producent podaje maksymalną prędkość dla grand z silnikiem 120KM jako 171 km/h?

No bo może ktoś ma taki kaprys? :619:
Swoja drogą, to seria jedzie normalnie i żwawo do ok 140km/h...szybciej pojedzie ale trwa to długo...po modzie spokojnie rozpędza się do 160km/h, max leciałem chyba jakieś 190km/h ale od tych 160u to idzie mu mega wolno, no i spalanie jest już delikatnie mówić ponadnormatywne :619:
Szkoda, że w tych autach nie jest dostępny DW10F...

piotrh
30-03-2017, 21:17
Witam,
mam pytanie czy jest możliwość wymiany systemu z sync2 do sync3?
dzięki za odpowiedź.

deejayslonio
31-03-2017, 06:34
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=253131

Lza
21-04-2017, 23:35
Być może kogoś zainteresuje ile kosztuje pierwszy przegląd w ASO forda:
Dziś przegląd connecta w ASO 643,18 (usługa 363,89 + materiały 279,29). Następny przegląd podobno jest droższy bo wymieniają więcej rzeczy.

jaceks
22-04-2017, 19:59
kolejny jakies 200-300 zl więcej, trzeci jak pierwszy, czwarty jak drugi.

Lza
22-04-2017, 20:00
trzeci w moim przypadku będzie miazga, bo dojdzie wymiana oleju w PowerShifcie

aRTUR4660
08-05-2017, 15:00
Mam pytanie w lutym skończyła mi się gwarancja
A teraz zobaczyłem że nie działa klimatyzacja. Jak myślicie ford może ją naprawić jeszcze z gwarancji?

deejayslonio
08-05-2017, 15:27
Marne szanse.

Lza
08-05-2017, 15:49
Nie naprawią. O ile rzeczywiście jest zepsuta, być może trzeba tylko uzupełnić czynnik, takie coś nie podlega gwarancji, tak jak wymiany filtrów, oleju itp.

jaceks
09-05-2017, 10:37
wykup Gwarancje12, obejmuje sprężarkę

schraczek
09-05-2017, 10:59
wykup Gwarancje12, obejmuje sprężarkę

Poczytaj warunki G12 zanim coś poradzisz :568:

jaceks
09-05-2017, 13:47
przeczytałem, nadal nie wiem czym chcesz mnie zaskoczyć?

boncio
17-05-2017, 16:13
G12 można wykupić podczas przeglądu w ASO. Pomijająć, że nie obowiązuje krótki czas bezpośrednio po nim, to zanim dadzą papier, to sprawdzają wszystko. Nie wydaje mi się, żeby byli chętni dać przy widocznej usterce...

Lza
17-05-2017, 20:24
Byłem w ASO 2 razy na przeglądzie, w dwóch rożnych ASO. 2 razy nie potrafili poprawnie wymienić oleju w silniku. Nie sądzę, żeby pracujący tam Janusze i Seby byli w stanie wykryć jakąkolwiek usterkę o ile sam im o niej nie powiesz. Wiejski mechanik, u mnie na wsi, który ma warsztat w stodole a u którego robiłem przeglądy przed zakupem forda - ma dziesiątki razy większą wiedzę i doświadczenie niż partacze z ASO w Krakowie.

TuneFORCE
20-05-2017, 07:06
W Polsce nie ma fachowców, nie ma komu pracować i dlatego jest jak jest...

Lza
22-05-2017, 08:14
Takie rzeczy jak wymiana oleju, świec, filtrów, klocków ham itp. to nie trzeba jakichś kosmicznych umiejętności ani wiedzy. Wystarczy kogoś tego nauczyć. ASO jednak mają to w nosie. Byle by wziąć kasę. Odniosłem wrażenie to najchętniej by po prostu kasowali 700zł za wbicie pieczątki do książki serwisowej i żeby im nie zawracać głowy jakimiś przeglądami.

TuneFORCE
23-05-2017, 19:09
Takie rzeczy jak wymiana oleju, świec, filtrów, klocków ham itp. to nie trzeba jakichś kosmicznych umiejętności ani wiedzy. Wystarczy kogoś tego nauczyć. ASO jednak mają to w nosie. Byle by wziąć kasę. Odniosłem wrażenie to najchętniej by po prostu kasowali 700zł za wbicie pieczątki do książki serwisowej i żeby im nie zawracać głowy jakimiś przeglądami.

Nie masz niestety pojęcia o czym piszesz...fachowcy wyjechali, a w Polsce została banda nieudaczników i nierobów, zwłaszcza od rocznika 1990 w górę...

pasiek
23-05-2017, 19:14
Zgadza się. Mój kolega w pl pracował w aso Opla , teraz Zarabia trzy razy tyle co w pl i już nie wróci. 40 lat ma i od 14 lat w de

harrow
29-08-2017, 16:10
Właśnie odebrałem swojego Connecta z PS.
Rewelacja na miasto. Skrzynia pracuje fantastycznie.
Troche sie spieszy z przełączaniem na wyższe biegi ale trudno.
Płynnie , gładko i szybko.
Dostaje w kość na Wrocławskich drogach. Ciekawe jak będzie z trwałością.
Na Doblo nie narzekałem :)

Tak na szybko porównanie z Doblo pomijając skrzynie.
Gabarytowo niestety paka w Connekcie jest mniejsza ale za to w kabinie wiecej miejsca.
Ford jest cichy i bardziej dynamiczny. Kultura pracy silnika nieporównywalnie lepsza.

Lza
31-08-2017, 13:51
Gratulacje. Ja mam już 34000 na blacie, żadnych problemów i lubię to autko tak samo jak w dzień zakupu. W zeszły weekend byłem na wyciecze w Spale (~400km w obie strony) i miałem rekordowo niskie spalanie - 5.2l/100km.

wegus
07-09-2017, 13:29
Witam, dużo czytałem o tym aucie i gdzieś przewinął się wątek o dogrzewaczu silnika - jest montowany fabrycznie czy nie ? - nie chodzi mi o ogrzewanie postojowe.

Lza
08-09-2017, 11:54
Ekektryczny, na 230V? W standardzie na terenie PL nie ma, być może jest jako opcja. przypuszczam że na rynki północne jest powszechnie dostępny, coś tam też pojawia się w instrukcji, więc na pewno da się dokupić i zamontować.

wegus
11-09-2017, 08:24
Chodzi mi o taki jak np. w Maździe 6 - spalinowy, który pracuje po odpaleniu silnika w niskich temperaturach i ogrzewa płyn w bloku.

Lza
11-09-2017, 08:54
Taki spalinowy jest jako opcja - koszt ok. 3000zł. Można go programować, żeby się uruchomił zanim wsiądziesz do auta - ustawisz, że chcesz wyjechać powiedzmy o 7 rano, a komputer uruchomi ogrzewacz odpowiednio wcześniej, (w zalezności od temperatury na zewnątrz) - gdy wsiadasz silnik jest już podgrzany, wnętrze pojazdu teoretycznie też. W trakcie mrozów pewnie też dogrzewa wnętrze w czasie jazdy.

Tu masz cennik z opcjami:

http://www.ford.pl/Samochody_osobowe/Tourneo-Connect/Modele

szukaj pozycji "Programowana nagrzewnica spalinowa"

Niestety nie mam tego urządzonka, a przekonałem się zimą, że by się przydało ;) Musze się zastanowić, czy nie domontować.

Haymaker
12-10-2017, 19:07
112.700 padł silnik w białym Connecie, niestety już po gwarancji, nie pytajcie o cenę, zostawię to dla siebie.. Stało się to samo co w naszym niebieskim, więc niestety nie ma reguły.
W międzyczasie miałem małą kolizję.. Gość z Fraikin'a zapatrzył się w telefon, odbiłem max pod krawężnik, ale i tak mnie trafił. Oczywiście naprawa z jego OC wszystko w ASO Forda . Trafił szybę, wymieniona na nową, drzwi przednie, drzwi przesuwne.
Gdybym nie odbił trafiłby centralnie czołowo

https://s1.postimg.org/8yjccrnkfv/20227987_1434113483348794_1888938893_o.jpg (https://postimg.org/image/8yjccrnkfv/)

Lza
13-10-2017, 18:33
Bardzo wysoko, co to za auto było? jakaś ciężarówka?

Haymaker
13-10-2017, 23:06
Iveco dostawcze

miksell
13-11-2017, 16:16
Jako założyciel tematu po przejechaniu 100 000 km w 18 miesięcy opiszę wrażenia...
(Dla przypomnienia mam Grant Tourneo w wersji titanium, 1,5 120KM z powershift z 2016.)
w swoim życiu miałem ok. 20 samochodów z czego dostawczaki/Vany to 7 aut.

SPALANIE (obliczane z dystrybutora):
Jeżdżę w 20% miasto, 40% autostrada, 40% drogi krajowe. Spalanie ze 100 000 km to 7,03 litra na 100km.

Ale...

W mieście spala: 7 litrów
Na autostradzie jak mam ustawiony tempomat na 140km/h: spala 9,5 litrów
Na autostradzie niemieckiej przy prędkości 160-180km Spala 12 litrów
Na drogach krajowych przy jeździe do 90km/h udało mi się raz zejść do 5,19 litra

Myślę, że najsensowniej jest powiedzieć iż to auto pali trochę powyżej 7 litrów.

SKRZYNIA BIEGÓW:
Mam wrażenie iż z rosnącym przebiegiem działa wolniej. Przy ruszaniu zdarza jej się szarpnąć.
Generalnie jestem z niej zadowolony, jednak DSG działa trochę lepiej.

NAWIGACJA:
Jest bardzo wolna i toporna. Jak się już wklepie trasę to można z nią jechać. Generalnie jest ok, jednak kilka razy znalazła bezsensowną ścieżkę. Nawigacja jest tak wolna iż praktycznie niemożliwym jest przeglądnięcie zaplanowanej trasy.
Radio działa bez zastrzeżeń.

USTERKI:
Auto nigdy mnie nie zawiodło, było kilka pierdół jakie wyszły na przeglądach na gwarancji, jednak zostały one usunięte. Problemem jest jednak klimatyzacja, która żyje własnym życiem. Raz chłodzi raz grzeje. Wygląda to tak, jakby jakiś czujnik źle mierzył temperaturę i klima dmucha powietrzem o niewłaściwej temperaturze. Kilka serwisów ASO nie może sobie z tym poradzić (ten problem również był w innym connectie z naszej floty). Na chwilę obecną wszystko zaczęło samo działać więc zobaczymy co z tego będzie.

SCHOWKI:
Niby jest dużo schowków, ale jednak jest ich mało. Jest półka nad głową do której można schować papiery, jest schowek nad zegarami, gdzie można wrzucić faktury, jest schowek w podłokietniku na pierdoły, jest schowek przed pasażerem....
Ale nie ma gdzie odłożyć smartphone i portfela. Brakuje mi półki w okolicach tunelu środkowego.
Fajny jest schowek w podłodze pod nogami pasażera tylnej kanapy, jednak czemu jest tylko jeden? (Scenic 1 generacji ma 2 większe w tym samym rejonie)
Dodatkowo problemem Grand Tourneo jest rolety bagażnika. Jeśli ktoś wozi laptopa, to ma problem schować torbę gdy opuszcza auto. W tym aucie nie ma gdzie schować torby z laptopem.

WYGODA:
Dla kierowcy i pasażera samochód jest bardzo wygodny. Z tyłu na kanapie jest niewygodnie, brak jest możliwości jej regulacji i ma się wrażenie iż się siedzi na ławce. Nie polecam jechać w długa trasę na kanapie z tyłu.
Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę fakt iż wszystkie plastiki są twarde. Dostajemy miękki podłokietnik na drzwiach ale po 40 000 km gąbka się wygniotła. Kolejnym minusem jest brak możliwości przesunięcia podłokietnika środkowego do przodu.

WYCISZENIE:
Jak zaczynałem jeździć autem to miałem wrażenie iż tragedii nie ma. Jednak z upływem kilometrów zacząłem zdawać sobie sprawę iż to auto jest dość głośne. Często zdarza się iż jadąc autostradą muszę zwolnić by prowadzić rozmowę przez BT bo nic nie słyszę. W mieście i przy prędkościach do 90 km/h nie ma takich problemów.

JAKOŚĆ WYKONANIA:
Auto miało od nowości źle spasowane tylne drzwi i przez to wiał wiatr do środka (usunięto w ramach gwarancji).
W komorze silnika widać iż jest to auto budżetowe. Szału nie robi jednak spełnia swoje zadanie.

CZEGO CZĘSTO UŻYWAM I CO JEST FAJNE W TYM AUCIE:
- Nawigacja (pomimo iż jest fatalna)
- Elektryczne podgrzewanie przedniej szyby
- Bluetooth
- Samoskłądające się lusterka "mówią" nam czy auto jest zamknięte
- Skrzynia automatyczna
- Kamera cofania i czujniki parkowania
- pawlacz w bagażniku na pierdoły (nie mieści się laptop, chyba że macbook air ;-) )
- jest relatywnie szybki ale rozpędzenie go do prędkości autostradowych zajmuje chwilę
- 2 porty USB
- 2 gniazda 12V
- Schowek w podłokietniku w tylnej kanapie
- Duże lusterka
- Wyświetlacz pomiędzy zegarami w 100% podaje to czego oczekuję

CO MNIE WKURZA:
- Auto relatywnie głośne w środku
- Samochód jest dość spory (wersja grand) i często jest problem z jego zaparkowaniem szczególnie w mieście
- Brak możliwości schowania laptopa w bagażniku/schowku
- łatwo zrywa przyczepność la wilgotnej nawierzchni
- czasami brakuje mocy
- mam panoramiczne okno dachowe, które jest ciągle zasłonięte
- System start stop czasem wyłączy auto gdy chcemy ruszać

DLA KOGO MOIM ZDANIEM JEST TEN SAMOCHÓD: (przychodzą mi na myśl 2 grupy docelowe)
1. Jeśli ktoś szuka nowego i taniego VANA dla rodziny i nie jest fanem motoryzacji dodatkowo nie siedział w innym samochodzie to będzie bardzo zadowolony. Dostajemy ogromny samochód za na prawdę niewielkie pieniądze, który przyzwoicie się prowadzi. Nie mam nawet pomysłu z czym Grand Tourneo Connect mógłby konkurować.
2. Do firmy jako samochód typu brygadówka, jednak mam wrażenie iż za te pieniądze lepiej kupić jakiegoś BUSA. Trzeba pamiętać iż Grand Tourneo mimo sporych rozmiarów niewiele przewiezie.

PODSUMOWANIE:
Gdyby miał jeszcze raz kupić to auto to porównałbym go z VW Caddy, Auta są podobne ale VW jest droższy. Ford jest za to ładniejszy.
Ale...
I tak bym już takiego auta nie kupił. To auto nie ma sensu.
1. Jeśli ktoś szuka auta rodzinnego to niech pomyśli nad C-MAXem, auto jest lepiej wykonane i można kupić coś z większą mocą.
2. Jeśli ktoś szuka brygadówki to niech pomyśli nad Tourneo Custom
3. Jeśli ktoś jeździ po budowach itp to niech zakupi SUVa - kuga
4. Jeśli ktoś na 100% chce kupić Tourneo Connect to niech przejedzie się VW Caddy i wtedy zdecyduje.

Syntetyzer
13-11-2017, 19:00
świetne wnioski i podsumowanie subiektywnych wrażeń,

może jest ktoś kto może zrobić podobne podsumowanie o wersji krótkiej z tym samym silnikiem i powershift'em?

chociaż bardziej interesuje mnie 1.6 Ecoboost z powershift'em? :)

pasiek
13-11-2017, 19:07
Bardzo profesjonalnie kolega wszystko opisał. Z tymi plastikami i systemem start stop to zgadza sie , mialem takiego samego przez tydzien jako auto zastępcze

Lza
13-11-2017, 22:13
Jako założyciel tematu po przejechaniu 100 000 km w 18 miesięcy opiszę wrażenia...

Chyba większość użytkowników się zgodzi z przytoczonymi wadami i zaletami - i ja również.

Natomiast ja,gdybym dziś musiał kupować następne auto - chętnie nabył bym znów connecta. Jak dla mnie gabaryty i funkconalność stanowią dobry kompromis w tym modelu. W moim przypadku auto używane jest do celów codzienno - rodzinno - wyprawowych. Na co dzień wozi dziecko do przedszkola, mnie do pracy, na weekendy służy do wypadów, a w cieplejszych porach roku zamienia się w sprytnego minicampera, zastępując namiot i umożliwiając biwaki w górach. A jak idzie zima, to robie kilka kursów i pakuję do środka paletę drewna do kominka, a drugą na przyczepkę. Kubik drewna wchodzi do bagażnika, więc uważam, że zdolności transportowe są całkiem przyzwoite. Właśnie takie jakie powinien mieć mały dostawczak.

Z tym, że temu modelowi przydało by się już jakieś odświeżenie. Nie tyle wyglądu zewnętrznego, który imho jest nadal atrakcyjny jak na dostawczaka oczywiście. Przydało by się nadrobienie niedociągnięć funkcjonalnych wnętrza, które wszystkie ładnie wymieniłeś, zresztą padały podobne opinie nie raz w tym wątku. Może ford coś przygotuje niebawem - wszak ten model jest sprzedawany już od niemal 5 lat.

jaceks
15-11-2017, 13:31
świetne wnioski i podsumowanie subiektywnych wrażeń,

może jest ktoś kto może zrobić podobne podsumowanie o wersji krótkiej z tym samym silnikiem i powershift'em?

chociaż bardziej interesuje mnie 1.6 Ecoboost z powershift'em? :)

bardzo mało się zamawia/produkuje krótkich, i z skrzynią PS. Brak popytu.
Zasadniczo wszystko jest tak samo, tylko auto lżejsze o 25kg.

Za to obecnie ecoboosta w tym aucie nie uświadczysz, z żadną skrzynią.
Był kiedyś w pierwszych rocznikach tego modelu ten silnik, ale krótko i znalezienie takiego to egzemplarza to biały kruk.

rp89
18-11-2017, 13:26
do minusów bym dorzucił bez przerwy zapalające się światła kiedy otwierasz drzwi, a co do spalania to trochę
się nie zgadza ja też liczę z dystrybutora i wychodzi mi 6,5 do 6,8 przy jeździe 130 -150 a 90% to autostrada w Niemczech.

Lza
19-11-2017, 15:42
nie wierzę ;) wrzuć filmik jak przełączasz dane na komputerku, żeby było widać dystans, spalanie i średnią prędkość z jakiegoś dłuższego odcinka

deejayslonio
20-11-2017, 09:17
Średnie spalanie u mnie z 23000 km to 6.52 l/100km - wynik z realnego tankowania, nie komputera.
Jednorazowe największe dla zbiornika to 7.73, a najniższe 5.68.

Lza
21-11-2017, 21:38
Ja mam podobie - ale pewnie nie jeździmy obaj przez 90% czasu 150km/h na niemieckich autostradach, jak rp89, który zresztą coś nie chce udowodnić swoich osiągów. ;)

rp89
21-11-2017, 21:38
https://youtu.be/9HiwoewdGjg

Auto mam od dwóch tygodni wiec nie wszystko jeszcze opanowałem bo
porostu na to nie mam czasu. Pierwszych 300km pokazywało mi 7,1 na 100
jak wyjechałem z salonu ale chyba z tego względu że jazda po mieście i tylko
krótkie odcinki na zimnym silniku, a tak jak wcześniej pisałem 6,5 -6,8 na zbiorniku
robię około 850km. W sumie pewny nie jestem co było przyczyną że tyle palił?
możliwe że silnik musiał się dotrzeć trochę?
zrobiłem nim prawie 6tyś i na obecną chwilę jestem zadowolony ze spalania.

Lza
21-11-2017, 21:42
A jednak jest!

Tak podejrzewałem - śr. spalnie masz 6.5, ale średnią prędkość masz 71km/h czyli dwa razy mniej niż sugerowałeś ;) Dla takiej średniej to jak najbardziej realne

Jak kiedyś będziesz rzeczywiście ganiał z taką prędkością po autostradach to sam się przekonasz, że connect przy 140 już 9-10 litrów żłopie.

rp89
21-11-2017, 21:53
9- 12 to pokazuje komputer w momencie kiedy przyspieszasz ale jeżeli w miarę trzymasz stałą prędkość to on tyle nie pali.
Średniej prędkości nie biorę pod uwagę bo codziennie stoję w korkach godzinę do półtora, więc jeżeli jedziesz około półtora godziny 130 -140
a następne 40 minut się toczysz 20 -30 to tak średnia wychodzi

Bump: może twój więcej palić z tego względu
1. posiadasz automat a je mam manułal
2. grand connect jest ciupkę większy niż moje L2
3. wersja 7 osobowa na pewno jest też cięższa od dostawczej 3 osobowej

miksell
25-11-2017, 15:51
W ramach uściślenia spalania:

Dzisiaj 25.11.2017 trasa Częstochowa - Toruń na tempomacie ustawione 130km/h, średnia prędkość 105km/h spalanie: 6,8l (z komputera)

Zatankowałem zwykłego Diesla na Lotosie.

Lza
26-11-2017, 09:59
Kiedyś bawiłem się w sprawdzanie spalania na tym samym odcinku, ~ 200km A1 Łódź - Toruń.

prędkość średnia bez nawiasu - prędkośc wylicozna w/g GPS, prędkość w nawiasie jest z licznika - licznik trochę nas oszukuje :-/

115 (120) km/h: 6,2 l/100km
120 (125) km/h: 7,1 l/100km

Wskazania spalnia komputera mam skalibrowane do rzeczywistch (w/g instrukcji znalezionych kiedyś na tym forum - bez kalibracji zaniżał spalanie o jakieś 0,6 litra - po kalibracji różnica międyz dystrybutorem a komputerem mam +/- 0,1 litra)

Haymaker
26-11-2017, 12:16
My mamy dwa Connecty, Jeden VAN 2014, drugi Tourneo Connect 2015 obydwa 1.6 115KM z manuałem.

SPALANIE
U nas nikt nie patrzy na spalanie, bo Nam się wiecznie śpieszy, ale palą dużo, więc dokładnej liczby nie podam.

SKRZYNIA BIEGÓW:
Z racji tego, że mamy ręczne skrzynie, nie ma z tym żadnych problemów.

NAWIGACJA:
Ja np. do nawigacji nie mam zastrzeżeń. Działa sprawnie, wybiera dobre trasy, jedyny minus to taki, że mapa 2015 jest bardzo uboga, dlatego wyjeżdżając za granicę korzystam z automapy.. Cena za mapę fordowską jest kosmiczna i nie warta swojej ceny.

USTERKI:
Connect Tourneo Grand 7 osobowy.
57.000 – silnik zakończył swój żywot. 14.000 km później drugi silnik zalał się olejem i znowu pojechał lawetą do serwisu. Ciągły problem z wypadającymi uszczelkami drzwi tylnych przesuwnych. Już teraz po gwarancji i ASO wypięło dupę więc uszczelki wyrzuciliśmy do kosza, przez co jest delikatny szum w aucie. Chyba żadnych innych minusów nie dostrzegłem. Auto gubiło prąd, winny akumulator wymieniony na gwarancji.
Pęknięta guma na obudowie przegubu. Wymieniona na gwarancji.
Connect VAN 3 os(2m paki z tyłu)
Problemy. 112.000 padł silnik. Oraz przy tym przebiegu żywot skończyły tylne odbojniki amortyzatora. Innych problemów z tym autem nie mieliśmy.

SCHOWKI:
Tak jak kolega opisał wszystkie schowki w Tourneo Grand. 2 nad głową, jeden nad kierownicą, żeby włożyc dowód rejestracyjny i maksymalnie faktury za paliwo, bądź też luźne pieniądze. W podłokietniku przeważnie jeździ to co nie potrzebne. A w schowku nad nogami pasażera, książka od auta + jakieś pierdółki. No i tak jak kolega podał. Po 40.000 wygnieciona pianka na drzwiach od trzymania łokcia.
Connect VAN
2 schowki nad głowami, gdzie nie można położyć nic co będzie stukać i pukać bo będzie „trzaskać”. Jeden nad kierownicą jak w przypadku powyżej. Nad nogami pasażera jak wyżej.

WYGODA:
Tourneo Connect.
Jeżeli chodzi o fotele przednie, nie jest źle mogłoby być lepiej, ale siedzi się wygodnie.
Drugi rząd siedzeń to taborety, nie da się na nich długo siedzieć trasa do Hiszpani zmęczyła nas wszystkich, ale za to jak jeździmy we 3 to ten w drugim rzędzie leży sobie jak król.. :P
3 rząd siedzeń, jest lepszy niż drugi bo masz jakąś regulację oparcia.
Connect VAN.
Dla kierowcy ok, ale pasażera taborecik. Nie polecam nikomu jazdy w 3 os. Pojechałem raz z dwoma drobymi dziewczynami i nigdy więcej.. :P
Jak ktoś jest grubszy i z (środkowego fotela) zrobi podłokietnik to po prostu się nie zmieści swoim gabarytem.
Pamiętajmy, że jest to auto dostawcze.

Jestem zadowolony z tego, że jest port USB gdzie można wrzucić muzykę i nie słuchać reklam w radiu. ;)

WYCISZENIE:
Jak kolega wyżej. Przy większych prędkościach nie da się rozmawiać przez BT, chociaż ja uważam, że auto jest dość dobrze wyciszone jak na swoje gabaryty.

JAKOŚĆ WYKONANIA:
Tutaj nie mam zastrzeżeń, u Nas jakoś to fajnie spasowane jest, nic nie skrzypi (jeszcze)

CO MNIE WKURZA:
- Brak grzania siedzeń, nie wiem jak w ogóle ford mógł o tym zapomnieć
- Wypadające uszczelki drzwi tylnych przesuwnych
- Brak mocy, cholerny brak mocy w Szwajcarii pod górki myślałem, ze zrobimy jak flinstonowie, nogi na ziemię i dodatkowy napęd. Często trzeba się zastanowić czy zdążę wyprzedzić, turbo dziura…
- Słaba przyczepność to ja dodam od siebie. W tourneo mamy 205/55/17 a w VAN’ie 215/50/17 i jest niebo a ziemia jeżeli chodzi o jazdę po zakrętach.

Lza
26-11-2017, 16:15
Brak grzania siedzeń, nie wiem jak w ogóle ford mógł o tym zapomnieć

Chyba kupujący zapomniał dokupić - jak kupowałem autko, były w opcji.

Bump: - Brak mocy, cholerny brak mocy w Szwajcarii pod górki myślałem, ze zrobimy jak flinstonowie, nogi na ziemię i dodatkowy napęd.

O, to chyba się dużo zmieniło, bo ja mam silniczek 1.5 (88,2KW, 300nM) i rwie do przodu aż miło, a też byłem w Szwajcarii, coś prawie 2600 m.n.p.m - full załadowany + rowery na haku.

http://forum.karawaning.pl/uploads/monthly_12_2016/post-17565-0-25331400-1481998189.jpg

Haymaker
26-11-2017, 17:23
Kurde nie dam sobie uciąć głowy, ale czy na pewno w rocznikach 2014/2015 występowały grzane fotele ? idzie to jakoś sprawdzić ? :)
Chyba, że to Twoje 5KM i 30Nm daje większa frajdę, pamiętaj, że to inne jednostki, nie mam porównania z 1.5 120KM
Mamy transita 3.2 200KM i ten, to nie czuł gór :P

A powiedz mi nie skrapla Ci się na zimnym/mrozie "panorama" ?

Lza
26-11-2017, 22:28
W czasie jazdy się nie zdarzyło, ale zdarzyło się kiedyś, że byliśmy w Alpach. Padał deszcz więc siedzieliśmy na campingu przez prawie 3 doby - cały czas padało - temperatura była 3-6 stopni. Spaliśmy w środku i mieliśmy mnóstwo przemoczonych rzeczy upchanych gdzieś na gumowych dywanikach z przodu. Pomimo ogrzewania elektrycznego (mamy kempingowe przyłącze elektryczne i grzejniki olejowe mini) wtedy się skropliło na panoramie. Zresztą wtedy się skraplało na każdej szybie dosłownie.

Ale w normalnych warunkach nie skrapla się nic.

TomekSD
14-12-2017, 18:00
Witam,

Zastanawiam się nad zakupem wersji Grand z pełnym wyposażeniem. Czytałem sporo o słabej nawigacji, ale w jednym z salonów powiedzieli mi ze mozna na wyswietlaczu nawigacji wyświetlić telefon (coś w rodzaju Scren Mirror) i korzystać z mapy googla. Czy faktycznie to jest możliwe?

Bump: Jeszcze jedno pytanie czy nie ma problemow z DPF w tym silniku 1,5 TDCI + PowerShift. Planowana jazd to miasto i obwodnice miasta (dość często).

Lza
16-12-2017, 15:36
mam 1.5 TDCI + PS od maja 2016, obecność dpf jest niezauważalna. Co do nawigacji to nie wiem - nie mam.

IMHO zamiast płacić 6000zł za wątpliwej jakości nawigację lepiej kupić tablet 7" za 300zł. (lub używać telefonu) Za 2-3 lata nawigacja będzie przestarzała i nie będzie się do niczego nadawać. Tablet też, ale tablet kupisz nowy za kolejne 300zł.

accab
18-12-2017, 15:16
Obecnie można dopłacić około 3tyś do SYNC3 bez nawigacji ale z AndroidAuto. Wtedy wystarczy podłączyć telefon i mapy Gogola ładnie śmigają i to z poleceniami głosowymi po polsku.

Haymaker
26-01-2018, 15:26
Czyżby drugi silnik w tym samym samochodzie na dniach wyzionął ducha ?

Zaczął pobierać płyn chłodniczy, poprzedni silnik w tym aucie też tak robił była wymiana, w drugim connecie też wymiana.

A ten teraz.. Zrobiłem nim trasę na Hiszpanię w okolice Alicante +/- 2700km w jedną stronę i zauważyłem jeden problem.. Jadąc po górach, żre płyn chłodniczy, bo na całą trasę zużył go około 4l.. Jadąc autostradą +/-160km nie było tego problemu, tylko właśnie jadąc po górach.. ? Kolejna wymiana silnika(pół roku jeszcze gwarancji), na pewno nie przejdzie wymiana żadnych uszczelek czy innym pierdół skoro ostatnio wymieniali "cały silnik". Nie wiem muszę go oddać do ASO i patrzeć co stwierdzą... :/ Dodatkowo płyn przybrał taki przydymiony dosłownie brudny kolor..

harrow
26-01-2018, 17:19
Słuchajcie, jak jest u Was z jakością radia tzn. dźwięku? Ja mam wersje nienajtansza radia ale dźwięki jakie dochodzą z głośników sa tragicznej jakosci.
Kompletnie zero basu i wysokich tonow. Nawet biedna korekta nic nie daje (niewiele).
Zastanawiam sie czy to wina głośników czy samego wzmacniacza.
Czy wymiana przetworników cos da. W Doblo bylo podobnie ale tam przynajmniej mialem wysokie tony na niezłym poziomie a tu tragedia w skrajnym paśmie.

Lza
26-01-2018, 18:07
Jeśłi odsłuchiwane nagranie jest dobrej jakości, to u mnie jest bardzo OK, tak 8/10, przy odtwarzaniu z CD i USB. Gorzej jest z radia i przez bluetooth. (z radia to wiadomo, BT to prawdopodobnie wina telefonu, bo mam taki z dolnej półki).

Wysokich tonówj jakby jest nieco, ociupinkę za mało, ale da się z tym żyć. Jedyne czego brakuje to mocy, przy głośności na max, jednak nie jest tak głośno jak by się chciało. Dół jest bardzo, bardzo dobrze słyszalny. Ale wiesz jak jest z dołem - wystarczy przesunąć głowę o kilkanaście cm i już słychać inaczej. Wystarczy że masz fotel inaczej ustawiony i już może być znaczne pogorszenie słyszalności.

Radia są porządne, to są o ile się nie mylę odtwarzacze SONY, jeśli coś masz nie tak, to zaczął bym od sprawdzenia głośników.

Bump: Górne tony powinny lecieć przez głośniczki przy przedniej szybie, tam są chyba twitery.

Bump: Acha, ja mam długą wersję, a Ty chyba masz krótszą - więc jest oczywiste że akustyka jest inna niż u Ciebie.

harrow
26-01-2018, 18:56
Racja, jak puszczam z komórki przez BT np. Spotyfy bądź mp3 z USB to jest lepiej ale radio jest koszmarne. Ogólnie jak dla mnie jest zbyt słabo. Zwlaszcza wysokich tonów mi brakuje. Wszelkie Cykanie i wybrzmienia blach perkusji są słabiutkie. Może masz wyższy model radia. JA chyba mam 2 od dolu czyli tez slaby. Z Ford Sync co prawda bez navi i z wyświetlaniem odległości przy parkowaniu z tyłu. Ciekawe jak by zmienic same glosniki wysokotonowe czy bylaby jakas zmiana.

Lza
26-01-2018, 19:18
Na jakość ze stacji radiowych to bym nie zwracał uwagi, bo tam generalnie góra jest obcięta ze względów technicznych (o ile się nie mylę, to UKF przenosi górę do 15 kHz nie mówiąc o zakłóceniach). Można ściągnąć sobie jakiś zestaw szumów do testowania częstotliwości systemów audio, odtworzyć z USB i zoaczyć czego naprawdę brakuje. Sprawdzałeś, czy w ogóle głośniki wysoko tonowe są? może nie ma i wystarczy jakieś dokupić i podpiąć?

harrow
27-01-2018, 16:32
Sprawdze czy jakies tweetery sa . W kazdym razie obudowy z dziurkami sa w drzwiach.
Wymienilem dzisiaj klocki z przodu.
Rzucilem okiem na tył. Nawet z tyłu juz ich prawie nie ma. W serwisie chyba nie sprawdzali patalachy tyłu bo mi nic nie wspomnieli. Dla mnie dobrze bo bym poplynal kolejne 4 paki pewnie. To jakas paranoja zeby tylne klocki po 20k tez sie skończyły. Nieprawdopodobne.
Dzisiaj założyłem textary. Zobaczymy ile wytrzymają.
Wrzucam focie klocka oryginalu po niespelna 2k km i nowy textar.
Aha, nie ma czujnika klockow. Także trzeba zagladac bo tablica nic nie wyrzuci.

https://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=90602&stc=1&d=1517070629

Lza
27-01-2018, 16:46
'piszczałki' powinny być nie w drzwiach, tylko koło przedniej szyby. (tzn w drzwiach też można dać jakiś głośnik zespolony z tweeterami, ale ich skuteczność będzie niższa. wysokie dźwięki nie rozpływają się po całej przestrzeni jak basy - między nimi a uchem nie powinno być żadnych przeszkód fizycznych.

https://i.imgur.com/RqXPaNW.jpg

harrow
28-01-2018, 19:56
Tak, tez tak mam.

TomekSD
08-02-2018, 14:35
Witam,

Na początku stycznia odebrałem auto i na razie jestem zadowolony. jedyne czego brakuje to mocy na trasie zwłaszcza przy wyprzedzaniu:( nawet jak skrzynia jest na S.
Wcześniej miałem S-max 168 KM więc różnica jest duża.

Mam pytanie czy ktoś z wersji 7 osobowej wymontowywał 3 rząd siedzeń?
Nie potrzebuję go, a ciekaw jestem czy po wykręceniu śrub mocujących będzie widać asfalt:)

Jak przejadę większą ilość to się podzielę wrażeniami.

Bump: Przy okazji czy ktoś nie ma kompletu felg aluminiowych do Connecta do sprzedania bez opon.

harrow
08-02-2018, 17:58
Racja przy większych prędkościach mocy jest mało ale z 70 do 120 powiedzmy nie jest tragicznie. Ciężarówki można dosyć sprawnie wyprzedzić.

Też szukam alu na okres letni ale kupie nieoryginalne w jakimś sklepie internetowym. Juz sobie upatrzyłem czarne ANZIO. Fajnie będzie sie prezentował.

Wracając do klocków. Rozmawiałem dzisiaj z moim klientem któremu tez sie skończyły i to przód i tył po 20k a posiada manuala. Wiec zwyczajnie wsadzają tam szajs.

Lza
09-02-2018, 12:39
Nie potrzebuję go, a ciekaw jestem czy po wykręceniu śrub mocujących będzie widać asfalt

Ja mam wersję 5 miejsc i asfaltu nie widać, ale otwory montażowe prawie na pewno są. Ewentualnie możesz zaślepić wkrętem dociskowym (https://allegro.pl/kategoria/maszyny-i-urzadzenia-pozostale-121620?string=wkr%C4%99t%20dociskowy&bi_s=archiwum_allegro&bi_m=Offers&bi_c=Product_more&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-com-1-4-1003)

A nie chcesz sprzedać foteli, może bym do siebie wkręcił.. ;D

Bump: Wracając do klocków.

Jak będę mieć chwilkę i nie będzie ciemno to sprbubuję u siebie sfocić jak wyglądają.

TomekSD
09-02-2018, 14:19
Ja mam wersję 5 miejsc i asfaltu nie widać, ale otwory montażowe prawie na pewno są. Ewentualnie możesz zaślepić wkrętem dociskowym (https://allegro.pl/kategoria/maszyny-i-urzadzenia-pozostale-121620?string=wkr%C4%99t%20dociskowy&bi_s=archiwum_allegro&bi_m=Offers&bi_c=Product_more&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-com-1-4-1003)

A nie chcesz sprzedać foteli, może bym do siebie wkręcił.. ;D

Bump:

Jak będę mieć chwilkę i nie będzie ciemno to sprbubuję u siebie sfocić jak wyglądają.

Niestety sprzedać nie mogę narazie, muszę trzymać na strychu bo jest w leasingu.

Bump: Mam pytanie odnośnie felg czy ktoś ma pewność jaki rozmiar pasuje. Znalazłem 2 informacje:
1. 6,5Jx16", ET 50, 63,3, 5*108
2. 6,5Jx16", ET52,5, 63,3, 5*108

Które parametry są prawidłowe?

Lza
09-02-2018, 15:52
Najlepiej samemu zmierzyć (suwmiarką), może być tak, że wprowadzili jakąś modyfikację i mogą być różne w różnych wersjach / rocznikach. Na YT są poradniki jak je zmierzyć. Ewantualnei można zatrzymać się u pierwszego gumiarza i dać 5 zeta to zmierzy specjalnym narzędziem.

rp89
25-02-2018, 10:10
Mam takie pytanie czy 18" 225 i 40 profil wejdzie bo szukam kół na lato czy może lepiej 17
i jak wygląda sprawa z tymi czujnikami w kołach?

Lza
26-02-2018, 09:11
Co do kół to najlepiej stosować opony o takim samym rozmiarze jak fabrycznie założone. Oczywiście można stosować inne, jeśli ktoś czuje pociąg do indywidualizacji: ale to już na własne ryzyko.

Czujniki musisz mieć jeśli nie chcesz błędów na ekranie. Wątek o oponach tutaj:https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=249992

Haymaker
22-04-2018, 06:22
131.000 i w transit connect sprzęgło z dwumasą poszło się ....... :P 2014r..

W drugim connecie kolejny silnik jak pisałem wcześniej po 57.000 wyzionął ducha.. Więc mamy już 3 silnik(oczywiście gwarancja) a przebieg auta też około 130.000 ;]

markisgtx
22-04-2018, 15:37
Witam czy ma ktoś dostęp do książki serwisowej napraw? gdzie znajduje się filtr p.pyłkowy i jak się do niego dostać? Ford tournero connect 1.6 115km 2014r
jeśli chodzi o wyłączenie świateł po otwarciu drzwi to wystarczy przekręcić zapłon na chwilkę i gasną światła ale po ponownym otwarciu drzwi znowu się zapalają i tak w kółko.to dla tych gdyby chcieli na biwaku mieć otwarte drzwi

Lza
24-04-2018, 22:10
2-gi przegląd, po 40000 km: 1026 zł. Przy okazji wykryli wyciek oleju z podstawy filtra oleju skrzyni biegów - naprawione w ramach gwarancji. Auto stało na serwisie tydzień w oczekiwaniu na części zamienne :(

Zgłaszałem też uszkodzenie gniazda elektrycznego haka holowniczego. (mam dyskotekę po podpięciu przyczepy lub bagaznika rowerowego) Niestety nowej wiązki nie ma w PL i ma przyjść dopiero za dwa tygodnie, wtedy mam podjechać i wymienią w godzinę.

Natomiast klocki hamulcowe są u mnie prawie nie zużyte, więc definitywnie ten kolega co mu wytrzymały klocki 20000 musiał dostać jakieś felerne.

Bump: Jeszcze jedno pytanie czy nie ma problemow z DPF w tym silniku 1,5 TDCI + PowerShift

U mnie 40000 i 2 lata - nie wiem że mam dpf.

bukaes
27-04-2018, 20:12
To co ile w końcu są te przeglądy? Na etisie mam co 30kkm.
2-gi przegląd, po 40000 km: 1026 zł.

jaceks
30-04-2018, 15:42
manualne skrzynie co 30 000 km, automatyczne co 20 000 km

u-beboka.pl
04-05-2018, 15:24
Witam. Dziś o 16 minęły dokładnie dwa tygodnie od odbioru mojego Grand Tourneo w Titanium. Stoi teraz z nabitymi 4200 kilometrami, do poniedziałku szykuje się przeskok powyżej 5000.

Oto kilka moich wrażeń :)

Podoba mi się estetyka i wykorzystanie przestrzeni. Mimo że długością wóz odpowiada E34 w kombi które mam w innym garażu, to wydaje się optycznie znacznie większy, a skrajnie małe zwisy z przodu i tyłu tylko potęgują to wrażenie à la Lux Torpeda. Koła 17-calowe (dla Tourneo czyli auta „osobowego”) to moim zdaniem minimum. Dalej mamy dość wysoki profil opony i komfort jazdy, ale nie wygląda to jak kółeczka z pierwszego Ducato. Myślę że jak zjadę ten komplet gum to w przyszłym roku, na lato, zaopatrzę się w jakieś 18” koła. Macie jakieś wrażenia z takiego zestawu?

Strasznie szkoda że tylna klapa jest podnoszona do góry i nie ma opcji zamówienia drzwi otwieranych na boki. W garażu nie ma szans wygodnie popakować klamory jeśli na dworze jest deszcz, nie chce chwalić się wszystkim sąsiadom tym co wożę albo po prostu nie chce po wszystkim ponownie przestawiać auta.

W porównaniu z Fiatem, fotel kierowcy jest (w najlepszym wypadku) „poprawny”. Przegięcie na wysokości lędźwi nie ma w zasadzie regulacji a wysunięcie na maksa to jakiś dramat. Kiedy siedzę za kółkiem 10 godzin, chciałbym mieć bardziej wysunięte to miejsce. Ilość gąbki z lewej strony, na drzwiach pod łokciem, również mogłaby być odrobinę większa. Też jest poprawnie ale przy dłuższym posiedzeniu męczy.

Bardzo podoba mi się tempomat! Jest intuicyjny i w sensownym miejscu. Nie jest to tak oczywiste u konkurencji. Ogólnie design, stylówa kabiny, od detali po ogół jest bardzo fajna i spójna z wyglądem zewnętrznym. Jedyna rzecz „niekompatybilna” to centralny ekran, a dokładniej, jego oprogramowanie! No przecież to jakiś dramat! Wygląda to jak jakiś domyślny odtwarzacz uniksowy z lat 2000-2001 :D Albo inny Media Player Classic. Dlaczego nikt nie wpadł na pomysł żeby zastosować temat graficzny zgodny (przynajmniej częściowo) z tym co jest na małym wyświetlaczu w zegarach. Prosta grafika z gradientem i przesuwanie ekranu prawo i lewo to żaden fajerwerk, guziki podstylować i wszystko byłoby boskie. A tak to aż żal patrzeć na to kiedy nie ma się uruchomionego Android Auto.

Ogromnie szkoda że nie można wygodnie zdemontować wszystkich foteli wewnątrz. Nie znalazłem sposobu innego niż kręcenie śrubami. Teoretycznie to żadna strata jeśli się nie wiezie czegoś naprawdę wysokiego, ale boli że nie można środkowej kanapy wyciągnąć gdzie poza busa.
Brak nawiewu do trzeciego rzędu, powiedzmy że mogę określić jako "szkoda że nie ma", ale brak kratek do rzędu drugiego to jakiś skandal! Teraz żeby pasażerów nie zadusić, trzeba wietrzyć przednimi dwoma pionowymi-centralnymi, ustawionymi między zagłówki pierwszego rzędu.

Audio jest całkiem znośne, ale ponownie, nie ma nic z tyłu poza dwoma głośnikami w drzwiach. Szkoda że osobowa wersja nie jest tak doposażona jak wersja amerykańska, gdzie wszystkie te rzeczy są, łącznie z uchylnymi drzwiami do bagaznika.

Wrażenia z jazdy pokrywają się z tym czego oczekiwałem. Szału nie ma, zamuły również, ale wrażenie może być zaburzone przez całkiem sensowne wygłuszenie. Przy 114 na tempomacie, silnik ma idealne 2000 obrotów i wtedy nie słychać prawie nic. Ogólnie przy wyższych prędkościach podróżuje się naprawdę fajnie, prawie jak osobówka. Wyraźnie czuć „małą turbinkę” czyli uderzenie momentu w okolicach 1.5k obrotów i już niewydolność powyżej 3-3,5k :) Ale dzięki temu nawet pod pełnym załadowaniem nie ma tragedii i czekania na moc. Czekam za to na to aż uzbieram kilka groszy i zaraz wybieram się z nim na wirusowanie.

Spalanie również jest takie jakiego oczekiwałem. Średnia z tych 4200km to 6.5l. Albo intensywne miasto, albo intensywna trasa :) Szkoda że przy 140 już wychodzi troszkę więcej. Największym problemem jednak są dwa pasy jezdni na większości polskich autostrad, co prowadzi do jazdy szarpanej i ciągłego rozpędzania budy zamiast trzymania prędkości. Jestem mega zachwycony z tego jak małe opory stawia silnik podczas toczenia się. Można pół miasta przetoczyć się na 3 lub 4 biegu w okolicy półtora tysiąca obrotów, z zerem na chwilowym spalaniu.

Jakie macie doświadczeniem ze skrzynią biegów i dwumasem? Mam wrażenie że komputer chce je zajechać bardzo sprawnie, sugerując 6 bieg już przy 80 km/h co daje 1300 obrotów. W mojej opinii to stanowczo za nisko. Ale może teraz tak się wozy projektuje i takie ciągnięcie i strzały od samego dołu nie wpływają aż tak bardzo na żywotność tego wszystkiego?

Dodatkowo interesuje mnie czy macie podobne wrażenie z jazdy na tempomacie, czyli czy wam też wydaje się że przyspiesza lepiej kiedy zwiększam „prędkość zadaną” na kierownicy a nie pedałem gazu? Przykładowo jedziemy te 90km/h na 6 biegu. Kiedy chcę go rozpędzić do 120 wciskając gaz do ziemii, efekt jest „gorszy” niż jakbym wcisnął tylko 2cm. A gdy po prostu przeklikam się manetką tempomatu, wtedy już całkiem idzie to wszystko sprawnie.

Mam wrażenie że kiedy komp steruje prędkością i obciążeniem silnika samodzielnie, bez „przeszkadzacza” jakim jest kierowca, to wie doskonale jaki ma w tym momencie moment przy tych obrotach, ile potrzebuje paliwa i powietrza i po prostu wtedy gna do tej prędkości najefektywniej, czyli tak sterując przepustnicą i wszystkim że jest to najsprawniejsze z fizycznego punktu widzenia. A kiedy ja mu deptam to „wychodzę poza tą mapę” i nie zawsze się to okazuje najszybsze rozwiązanie, albo coś innego ogranicza rozwinięcie mocy? Dla przykładu podam moje doświadczenia z innymi wozami gdzie jest fire-by-wire, że nawet maksymalne depnięcie gazu nie otwiera maksymalnie przepustnicy tylko zwiększa jej uchył wraz z rozwijaniem obrotów. W benzyniakach eliminuje się w ten sposób między innymi niekorzystne zjawiska falowe. Może tu działa coś podobnego?

Ale wyszło tego tekstu! Ogólne super maszyna, mam nadzieje że będzie działać i trwać przy mnie długo bo czeka go kilka latek latania i kilka setek tysięcy kilometrów do zrobienia :D

rp89
06-05-2018, 08:53
Brawo ogólnie ze wszystkim się zgadzam ja od siebie bym dorzucił jeszcze jedną wadę
bardzo podatna na uszkodzenia szyba przednia czołowa autko mam pół roku i 30kkm a mam już drugą i za dwa tygodnie jestem
umówiony na kolejną wymianę nie wiem dokładnie z czego to wynika zły kąt nachylenia szyby, czy te szyby podgrzewane są porostu
słabsze bynajmniej tragedia, dobrze że mama AC bo koszt wymiany to 4200zł

Lza
06-05-2018, 20:55
nie ma opcji zamówienia drzwi otwieranych na boki

Jest opcja, tylko nie w linii tourneo connect a w transit connect.

Jakie macie doświadczeniem ze skrzynią biegów i dwumasem? Mam wrażenie że komputer chce je zajechać bardzo sprawnie, sugerując 6 bieg już przy 80 km/h

Ja mam automat i jak się jeździ nie agresywnie, to rzeczywiście, wrzuca biegi tak, żeby utrzymać silnik na bardzo niskich obrotach - zwłaszcza np. jak się wrzuci tempomat na jakimś odcinku gdzie jest ograniczenie prędkości, a teren jest płaski. Na razie mam 42000 i nic się nie działo z dwumasem. Zobaczymy co będzie w przyszłości.

Ale fakt, auto inaczej się zachowuje gdy się jedzie na 'nodze' a inaczej na tempomacie. Pewnie tak to oprogramowano, że przy jeździe na "nodze" auto się spodziewa rozmaitych nietypowych zachowań ;)

Generalnie od nowości popsuło mi się tylko gniazdo haka holowniczego (naprawili na gwarancji) i podobno był jakiś wyciek oleju ze skrzyni biegów (zauważyli i naprawili przy serwisie, ja nic nie zauważyłem). Szybę mam w całości.

u-beboka.pl
14-05-2018, 14:13
Jeszcze jedna rzecz która mi się teraz przypomniała ale pewnie drażni nie tylko mnie:
Wsteczne lusterko "samodzielnie ściemniające się" które nie działa i którego nie można dobrze ustawić! :)

No co za bełło! Prawie nie widać różnicy, gdybym wybrał taką opcję z katalogu celowo a na koniec okazałoby się że działa to tak jak (nie)działa, to bym wybuchł ze złości!

Czy tylko ja tak uważam? Czy ktoś może ma jakiś patent, opcje, zmiany w sofcie czy coś? :D

Tak samo nigdy nie udało mi się wywołać funkcji automatycznego hamowania do tych ~30m/h :> Musze sprawdzić jak zadziała na karton po telewizorze :D

Lza
14-05-2018, 15:33
Może masz coś popsute z lusterkiem? #uMnieDziała ;) tzn jak coś jedzie z tyłu i świeci, to lusterko się przyciemnia takim jakimś seledynowozgniłozielonkawym, bliżej nieokreślonym kolorem.

Automatycznego hamowania nie testowałem mam nadzieję, ze nie będę musiał ;)

accab
14-05-2018, 17:29
W nowych wersjach jest auto hamowanie do "około 50km/h"- tak napisali w instrukcji. U mnie działa, wykrywa szlaban garażowy i na wyświetlaczu między zegarami pojawia się jakiś komunikat.

Mieliście jakieś problemy z drzwiami przesuwanymi? U mnie jedne drzwi przesuwne podczas otwierania i zamykania dotykają do przednich drzwi. Drzwi z II strony mają około 3 milimetrową szparę w analogicznym położeniu. Telefonicznie ford zaprasza na regulację drzwi w ramach gwarancji.

Ja po zakupie żałuję, że nie wybrałem schowka w bagażniku pod dachem i czujniki parkowania z przodu by się czasem przydały. Tylna klapa bardzo nisko się otwiera i przy wzroście 192cm trzeba uważać, żeby się nie uderzy głową w zamek. O niskiej klapie wiedziałem przed zakupem, ale nie dało się nic z tym zrobić, wyżej otwieranych klap, albo drzwi nie chcieli mi zaproponować :P.

Moim zdaniem kolejna spora wada to brak możliwości założenia kraty/siatki za tylnym fotelem, przynajmniej w wersji z szybą na dachu.

Lza
14-05-2018, 20:54
Ja wziąłem schowki - super sprawa. Jeden z flagowych atutów tego auta. możliwość założenia siatki jest, tylko trzeba zmierzyć odległość w transicie connect blaszaku, który nie ma plastików i podjąć nieco ryzyka, żeby wywiercić otwory w odpowiednim miejscu.

https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=241755

accab
15-05-2018, 07:52
możliwość założenia siatki jest, tylko trzeba zmierzyć odległość w transicie connect blaszaku, który nie ma plastików i podjąć nieco ryzyka, żeby wywiercić otwory w odpowiednim miejscu.

Teoria wygląda ładnie, niestety nie znalazłem żadnego zdjęcia ani opisu, że ktoś to zrobił. Kto z Was tak zrobił?

Lza
15-05-2018, 08:02
Chyba jeszcze nie było takiej osoby - byłbym pierwszym który skopiował by patent. Dedykowana siatka kurzy mi się od ponad 2 lat w szafie..

rp89
01-06-2018, 14:54
Dzisiaj sprzątałem auto i sprawdzałem przy okazji olej i zobaczyłem coś takiego
https://photos.app.goo.gl/X2joL1WebKAJKics1
https://photos.app.goo.gl/6sVP1Jh35heENvx4A
https://photos.app.goo.gl/KfiZMNbY4DZXXzQt1
ktoś może wie co to jest i gdzie to powinno znajdować

Lza
01-06-2018, 21:24
nie wiem co to, ale może magicy zapomnięli jakiegoś kableka serwisowego? Ja kiedyś sprawdzając olej kilka dni po serwisie w ASO znalazłem śrubokręt w komorze silnika.

wapex
04-06-2018, 23:12
Oczywiście najpierw miał być Caddy IV 2.0TDI 150KM (miałem III 1.9TDI).
Jednak jego ceny i wrażenia ze swojego starszego modelu zdecydowały, że szukam czegoś innego - głównie chodziło o resor z tyłu i pływanie VW.

Padło na Forda - kupiłem oczami - jest najbardziej atrakcyjny zewnętrznie i wewnętrznie w tej grupie aut moim zdaniem. No i zawieszenie jednak na duży plus
w stosunku do VW. Nic nie buja, jest fajnie sztywno.

Nie kupiłem nowego - przejąłem leasing - auto miało 60tyś km i 2lata.

Po przejechaniu 10tyś km jedyne co mi przeszkadza to brak mocy. Auto już jest po programie a i tak moim zdaniem nie jeździ jak powinno. A mi się ciągle spieszy...
Aaa. no i skrzynia biegów - przełączanie biegów i jego "zawiechy" to kiepska sprawa.
Czasem jak ruszam, mam wrażenie, że nie idzie płynnie tego zrobić i trochę przypalam sprzęgło. Przełączając na 2-bieg trochę szarpie.
Drugi raz kupiłbym automat (tak miało być teraz też, jednak pojawiła się dobra okazja
z manualem).

Do tego, że muszę mieć z tyłu klapę a nie drzwi jak bym wolał zdążyłem się przyzwyczaić już przed zakupem (miał być transit connect M1 5-os w pierwszej kolejności, jednak wybór padł na Tourneo Connect ostatecznie pod wpływem rodziny - chodziło głównie o wnętrze i 7-osób).

Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tego auta. Chorowałem na niego już dawno.

Na plus przede wszystkim:
- wygląd zewnętrzny i wewnętrzny (mega...)
- bardzo cicha kabina jak na ten segment (jeżdżę na maksa na autostradach i jest ok)
- tempomat - z wszystkich aut, które posiadałem ten jest moim zdaniem najlepiej umieszczony i najlepiej działa
- świetnie się prowadzi (przed nim miałem Audi A4 B8 i naprawdę Fordem jeździ się bardzo dobrze w tym porównaniu)

Na minus podsumowując:
- za słaby silnik do tego gabarytu
- manualna skrzynia biegów
- brak możliwości zakupu Tourneo Connect z drzwiami z tyłu
- podłokietnik ze "skajki" czy czegoś skóropodobnego (całość jest z materiału to podłokietnik też mógłby być - latem się nagrzewa to nie jest zbyt przyjemny)

Od 1 do 10 daję 8.

Gdyby był silnik 2.0TDCI dałbym 10+ i jeździłbym do końca mojego lub jego :)

Pozdrawiam.

Lza
05-06-2018, 08:27
Jaką wersję silnika masz?

Gimnastikball
05-06-2018, 15:10
ktoś może wie co to jest i gdzie to powinno znajdować

Po wtyczce wygląda na podgrzewanie szyby

wapex
05-06-2018, 22:28
Lza - mam 1.5TDCI 120KM (149KM po mod.)

Rapix
07-06-2018, 11:55
149KM niby jakoś powinno już się odpychać.... Ja do swojego chce wrzucić 18stki.... więc mod konieczny bo 120 KM to bieda :(

Lza
07-06-2018, 14:05
Ja mam wersję 120 i śmiga rewelacyjnie, nawet czasem jeżdżę z ładunkiem 500kg w aucie i 700kg przyczepa i nie mam zastrzeżeń - auto prawie nie czuje że jest tak ciężko. Z tym że mam PS i te wersje mają więcej nM niż manualne. No i dobór obrotów silnika też jest lepszy niż zrobił by to człowiek.

Rapix
07-06-2018, 15:05
znaczy nie jeździłeś mocniejszymi autami skoro Ci to starcza ;)