Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2003-2007] Nie działa klima 1,6 - przyczyny ?
king1000 04-04-2016, 17:06 Nie działa mi klimatyzacja, generalnie problem z nią jest od dwóch lat.
Po włączeniu klimatyzacji wiatrak pracuje i sprężarka też się załącza. Bezpiecznik f27 cały, a w opisie bezpieczników jest jakiś przekaźnik o oznaczeniu R13 A/C, ale nie znalazłem nic na jego temat.
W zeszłym roku pojechałem na sprawdzenie ilości czynnika i po odessaniu okazało się że jest 580g. Powiedzieli, że jest ok.
Jechać znowu na sprawdzenie, czy szukać przyczyny gdzie indziej? Magik od klimy mówi, ze sprężarka do wymiany? Ale chyba chce mnie naciągnąć.
Jedno mnie zastanawia, czasami na wolnych obratach chuknie z klimy tak jak powinno, ale po chwili wszystko wraca do stanu braku klimatyzacji? Macie może jakieś pomysły?
slawek-kali 04-04-2016, 17:11 jesli gaz jest to mpoze czujniki cisnienia?
king1000 04-04-2016, 17:16 A czy jeśli któryś z czujników nawalił to nie powinno odłączać sprężarki, w sumie sprawdzałem około 10 min. wysokie i wolne obroty i nie zauważyłem, żeby sprężarkę odłączyło.
slawek-kali 04-04-2016, 17:21 Ale jest gaz w ogole? Sprawdzales naciskajac na wentyl w zaworze?
king1000 04-04-2016, 17:41 Właśnie moje zapytanie brzmiało między innymi, czy jechać, bo w zeszłym roku jak byłem (te same objawy klimy), nic nie robiłem czynnik był, a teraz znowu mnie skasują na 50 dych, a wpakowałem w to już nie małe pieniądze.
Może jeszcze zapytam, czy sprężarka może się kręcić jeśli sprzęgiełko jest uszkodzone, bo w sumie to nie przypominam sobie żeby słychać bylo jakiś stuk? Czy ten stuk zawsze powinien występować?
ten stuk zawsze powinien występować. wg. naklejki pod maską to czynnika powinno być 0,600 +/- 0,012 (1,6 tdci 2005r.), jeszcze sprawa kiedy sprawdzałeś klimę, bo w niskich temperaturach sprężarka nie uruchomi się
mariusz1682 04-04-2016, 22:36 Co do sprężarki to mogą ci sprawdzić azotem jakie daje ciśnienie i czy pompuje, sprawdź też stan chłodnicy klimy wzrokowo czy jest cała czy nie brakuje jakiś elementów.
king1000 05-04-2016, 01:58 Jeśli chodzi o sprawdzenie klimy to robiłem to wczoraj temperatura jakieś 23st.
Chłodnica wymieniana była dwa razy w ciągu ostatnich dwóch lat, bo miało to rozwiązać problem.
Niepokoi mnie stuk sprzęgła, więc ponowie pytanie: czy bez stuku mogę zaobserwować kręcenie się sprężarki?
Dziś jak jechałem na nocke zauważyłem, że klima cichutko zasyczy i mrozi dobrze, ale po minucie przestaje, dzieje się tak przy ruszaniu oraz hamowaniu silnikiem.
Nie wiem czy to ma znaczenie, ale mam wrażenie, że klima lepiej mrozi jak jest poniżej 20st. Natomiast jak jest gorąco, to nie jest wcale wydajną, ale to może moje subiektywne odczucie.
Nie wiem czy to ma znaczenie, ale mam wrażenie, że klima lepiej mrozi jak jest poniżej 20st.
To chyba normalne, że łatwiej schłodzić z 20 niż z 30 stopni.
Jak Ci odessali 580g czynnika rok do roku, to całkiem przyzwoicie.
Za to czy leci zimno czy ciepło z klimy oprócz parownika odpowiada też sterowanie przepływem powietrza.
Masz climatronic czy manualną?
Jak masz climatronic, to poszukaj na forum, gdzieś jest jak wywołać test climatronica. Jeżeli jest coś nie tak może wyjdzie.
king1000 06-04-2016, 18:41 Klima manualna,
w sezonie zimowym nic nie było robione, ale w zeszłym roku podczas szukania przyczyn wszystko było tip top, bo wcześniej był uszczelniany przewód. W ogóle tyle już włożyłem w te wszystkie przeglądy klimy, że chyba bym nowy układ założył.
Może jest na forum ktoś z Bielska - Białej i wskaże warsztat gdzie sprawdzili by wszystko po kolei, bo strzelanie speców w białych rękawiczkach zarabiających na dobijaniu już mnie nie interesuje.
Czy montował ktoś z Was tej firmy chłodnice klimatyzacji skraplacze Niemieckiej Firmy " GT-Bergmann " ?
cena 210zł jest ok ,ale czy warto?
http://inter-berg.pl/?47,chlodnica-klimatyzacji-ford-focus-ii-c-max-2003-
king1000 07-04-2016, 17:51 Pierwsza na wymianę poszła Laser - Sinex, spec powiedział, że to chłam i wymieniłem na NRF.
A wracając do tematu, czytałem chyba tu na forum, że była kiedyś akcja serwisowa dotycząca modułu wiatraka i wiązki - sprawdziłem faktycznie mam ją zaległą i już się umówiłem na wymianę w/w części. W tym przypadku gościom nie działał wiatrak w ogóle i pisali, ze to rozwiązało problem klimy (nie mogę tego teraz znaleść).
U mnie wiatrak się załącza, ale mam pytanie, czy w c - maxie są jakieś biegi wiatraka? Bo może przy szybszej jeździe nie włącza się drugi bieg i nie ma chłodzenia czynnika?
mariusz1682 07-04-2016, 22:18 Ogólnie w każdym samochodzie jeżeli jest 1 wiatrak to są przynajmniej 2 biegi , jeżeli 2 są wentylatory to wtedy nie.
Bo może przy szybszej jeździe nie włącza się drugi bieg i nie ma chłodzenia czynnika?
Przeważnie 2 bieg uruchamia się na postoju, żeby schłodzić chłodnice klimy.W czasie szybszej jazdy nie potrzeba bo działa pęd powietrza.
Sprawdź sobie rurki czy zimne, jeżeli nie to przeważnie kompresor, choć i jego można sprawdzić jakie daje ciśnienie.
Nie działa mi klimatyzacja, generalnie problem z nią jest od dwóch lat.
Po włączeniu klimatyzacji wiatrak pracuje i sprężarka też się załącza. Bezpiecznik f27 cały, a w opisie bezpieczników jest jakiś przekaźnik o oznaczeniu R13 A/C, ale nie znalazłem nic na jego temat.
W zeszłym roku pojechałem na sprawdzenie ilości czynnika i po odessaniu okazało się że jest 580g. Powiedzieli, że jest ok.
Jechać znowu na sprawdzenie, czy szukać przyczyny gdzie indziej? Magik od klimy mówi, ze sprężarka do wymiany? Ale chyba chce mnie naciągnąć.
Jedno mnie zastanawia, czasami na wolnych obratach chuknie z klimy tak jak powinno, ale po chwili wszystko wraca do stanu braku klimatyzacji? Macie może jakieś pomysły?
Czy ktoś sprawdzał zawór rozprężny i jakie są ciśnienia na wysokim i niskim? Uszkodzony lub zatkany zawór często daje takie objawy.
king1000 05-05-2016, 15:41 Walki ciąg dalszy, byłem dziś u nowych magików od klimy i stwierdzili, że sprężarka do wymiany, kiedy zasugerowałem im jak pisaliście żeby sprawdzili zawór rozprężny usłyszałem odpowiedź, że to są nowe systemy i nie ma w nich zaworu rozprężnego. Prawda to czy nie? Focus C - max 2006r. TDCI 80KW - 109KM. Tak jest w dowodzie wypowie się ktoś?
Powiedzieli, że nie mogli uzyskać większego ciśnienia niż 7 cokolwiek to oznacza.
Walki ciąg dalszy, byłem dziś u nowych magików od klimy i stwierdzili, że sprężarka do wymiany, kiedy zasugerowałem im jak pisaliście żeby sprawdzili zawór rozprężny usłyszałem odpowiedź, że to są nowe systemy i nie ma w nich zaworu rozprężnego. Prawda to czy nie? Focus C - max 2006r. TDCI 80KW - 109KM. Tak jest w dowodzie wypowie się ktoś?
Powiedzieli, że nie mogli uzyskać większego ciśnienia niż 7 cokolwiek to oznacza.
Na przewodzie powinno być takie sito (dławik) , które spełnia funkcję zaworu rozprężnego a które się czasem zapycha i powoduje problemy z ciśnieniem. Tu masz podobny temat http://mondeoklubpolska.pl/showthread.php/142706-Zaw%C3%B3r-rozpr%C4%99%C5%BCny-klimatyzacji-jak-kto-woli-d%C5%82awik
|
|