Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Radio i jego modyfikacje lub zmiany
Może porozmawiamy o problemach audio w S-Max?
Używam (S-Maxa i radia), nie jestem zadowolony (raczej jedyny problem)
i chcę coś zmienić
Może coś więcej kolega napisze , bo post zawiera tyle informacji że aż powala.
Np. jakie radio masz, czego ci brakuje, co chcesz osiągnąć i ile masz na to kasy!!
Podnoszę "powalonego" kolegę już drugi raz, pierwszy "wsiąkł" w kablu albo moderator uznał za niepublikowalny - dlaczego nie wiem.
"Kasa" o którą pyta kolega to nie jest główny problem.
Ten to jakość sprzętu audio w S-Max-ie. Ja mam ICE 6006 CD i to nie jest dość fajnie. Nie mieli pomysłu to włożyli coś, co w starszych modelach już sprawdzili (jak?).
Po "widokowe" w S-Max-ie wyświetlacz główny i wyświetlacz klimatyzacji pracują CZERWONE NA CZARNYM a to audio odwrotnie. Nieestetyczne - trudno.
Po "słuchowe" to jest do kitu. Pierwsza sprawa to oczywiście (poprzednio miałem Galaxy) wymienić papierowe głośniki na prawdziwe. Ale to nie pomoże, pozostanie główny problem, radyjko-odtwarzaczCD.
Nie jestem fanem sprzętu HI-FI w samochodzie ale lubię posłuchać muzyki (jazzik, blues, klasyczka, takie tam klimaciki) bez zniekształceń, buczenia i szumów spoza płyty CD. A ICE 6006 CD tego nie zapewnia. Więc pytanko jest takie, naprawić, czy wymienić (ale na coś co pasuje - testowałem pasujące SONY i nie rozwiązuje problemu) czy też "urżnąć końcówkę ICE 6006 CD wstawić zewnętrzny wzmacniacz i z tego coś będzie?
Gratuluję koledze pomyślności , ja tam zawsze mam problem z kasą;)
No ale wracając do tematu, chcesz zmienić radyjko, proponuje 2 din DVD koszt ok. 8.000 z nawigacją 9500. do tego 2X monitory w zagłowkach + Playstation 3 .
Głośniki czy wytłumienie matami drzwi to juz drobny koszt.
Za gratulacje koledze dziękuję, ale nie napisałem że nie mam problemu z kasą tylko że to nie jest GŁÓWNY problem. Gdyby był, zadałbym pytanie "jak zrobić kasę" ale chyba na innym forum. Piszę tutaj bo problem to audio w S-MAX-ie.
Co do kolegi propozycji - komplet jest z basenem i zjeżdżalnią czy tylko nawigacja i DVD?
Nieporozumienie. Mnie interesuje wyłącznie radio i odtwarzacz dające dobre parametry dźwięku, żeby się dało słuchać bez irytacji. Nawigacja też mnie nie interesuje, stosuję palmtopową jeżeli jej potrzebuję i tak jest wygodniej i lepiej w tej chwili, myślę. Jak osprzęt elektryczny w samochodzie będzie sterowany prawdziwym minikomputerem z wymiennym oprogramowaniem, zastanowię się nad nawigacją zintegrowaną. To co w tej chwili proponuje Ford dla S-Max-a w tej kwestii jest dopiero do luftu!
A jeżeli odtwarzacz to jaki, gdzie znajdę opis (adresik please). Głośniki i ich zabudowa to i moim zdaniem "pikuś".
Rozumiem , audiofil;)) a nie pływak;))
Sam też robiłem rozpoznanie w tej kwestii , ma być 1 czy 2 din??
Fajnie że się rozumiemy!
Najlepiej gdyby to COŚ pasowało do deski w obecnym wyglądzie. To znaczy 2 DIN oczywiście ale jest i druga warstwa problemu. A mianowicie sterowanie z kierownicy oraz wyświetlacz pokazujący co się dzieje z audio (ten między szybkosciomierzem i obrotomierzem). Chciałbym żeby działały jak w tej chwili i dlatego myślałem o modyfikacji tego co jest.
Co do obsługi z kiery to są kostki ale wyświetlanie na wyświetlaczu to raczej nie będzie działało.
I dlatego myślę o modyfikacji tego co jest, wyprowadzeniu samego sygnału do zewnętrznego wzmacniacza. Tych jest moc i zdaje się że i dobrych dość dużo.
Ale je nie mam doświadczenia ani wiedzki, dlatego pytam na forum!
I dlatego myślę o modyfikacji tego co jest, wyprowadzeniu samego sygnału do zewnętrznego wzmacniacza. Tych jest moc i zdaje się że i dobrych dość dużo.
Ale je nie mam doświadczenia ani wiedzki, dlatego pytam na forum!
Napisz skąd jesteś
dareckio 01-06-2007, 12:40 Kolego !!!
kiedyś modifikowałem audio w lagunie (przeklęte auto) i wyjołem fabryczne radio i zamontowałem alpinkę. Koledzy zamontowali mi kostkę która pozwalała na sterowanie z kierownicy jak również wyświetlacz centralny działał.
może powinieneś zgłębić temat tej marki http://www.horn.pl
to jest stronka do przedstawiciela alpiny na polskę
Powodzenia w poszukiwaniach. Napewno ci się uda
Dzięjuę za radę. Spojrzałem na tą stronę i nie widzę pasującego rozwiązania
ale spróbuję się z nimi skontaktować. No mam nadzieję że tego typu problem,
jak mój, nie jest unikalny :-)
Radio i 8 głośników hmm... Od początku nie chciałem tego badziewia ale inaczej się nie dało audio jest w komplecie i tyle. Do melomana mi daleo ale chyba jedyną wadą tego auta jest radio i głośniki. Jak ktoś słucha audycji radiowych po cichu to jest ok ale jak coś więcej to jest chałas nie dźwięk. Tak więc postanowiłem coś z tym zrobić na początek polecą papierowe głośniki i to pewnie w przyszłym tygodniu nie spodziewam się rewelacji ale na pewno będzie lepiej potem zobaczymy co ze sprzętem. Jak zminię nie omieszkam podzielić się wrarzeniami. A może już ktoś wymienił audio i mugłby doradzić kolegom?
Otóż rozwiązałem problemik.
Najpierw jak, pisze kolega 'wicio', głośniki - out. Okazało się że to są PAPIEROWE imitacje głośników z Chin. Włożyłem Helix-y HXS 236 (2 średnio-niskie i 2 wysokie) - zaczęło grać.
Wprawdzie żyby usłyszeć, jaki taki, bas bądź wysoki ton, trzeba było ustawioć w radiu Forda basy i wysokie tony "na maksa", ale było słychać że wreszcie jest.
A potem radio-odtwarzacz, ja wstawiłem Alipne IVA-W202R. I w końcu GRA.
Wniosek jest jeden - Frod kontynuuje tradycję wkładania w linię audio swoich produktów:
głośniki - śmieci i radio-odtwarzacze - urządzenia bardzo miernej jakości, niestety.
Dziękuję za pomoc i powyższe sugestie kolegi 'dareckio'.
A co do S-Max to naprawdę świetne auto - jako auto. Napęd (bardzo dobry silnik), układ kierowniczy (precyzja), układ jezdny (przyczepność), hamulce, ..., można by jeszcze.
Ale jest też parę wkurzających drobiazgów - ale to już nie dotyczy audio.
Mam ten zestaw głośników w drugim aucie. Bez wzmacniacza na pionierku daje aż miło posłuchać.
Natomiast mam dwa pytania bo z głośnikami to wiadomo.
Co ze sterowaniem i wyświetlaczem na zegarach?
Zmieniając radio napewno trzeba wymienić plastiki na konsoli?
Jeżeli chodzi o konsolę to ALPINE już daje pasującą w miejsce usuwanego
radia Forda rameczkę - obudowę-mocowanie do swojego produktu.
Pewnie za inni zrobią to samo.
Tenże ALPINE daje także (cena ~300zł) "łącznik" do sterowania z kierownicy
dający WSZYSTKIE funkcje sterowania, analogiczne do Fordowskich.
Brak rozaiązania połączenia z wyświetlaczem na desce, mioędzy obrotomierzem
i prędkościomierzem, ale mnie osobiście to nie przeszkadza.
Mnie się udało zamówić auto bez audio, bo wiedziałem co jest warte fabryczne cd6000 czy tam 6006. Za zaoszczędzone pieniądze kupiłem Clariona 2-din z mp3 i wbudowaną zmieniarka na 6 płyt oraz komplet głośników Hertz'a. Do tego odpowiednia rameczka polakierowana na kolor konsoli s-max'a (ten serbno-złoto-plastikowy ;) ) i międzymordzie polskiej produkcji do sterowania z kierownicy za 120 pln. Całość gra zadziwiająco dobrze. Nie jest to co prawda sprzęt audiofilski, ale na moje potrzeby wystarcza aż nadto. Radyjko zapodałem takie: Clarion (http://www.clarion.com/pl/pl/products/2007/audio/source_unit/cd/WXZ468RMP/pl-pl-product-pf_1172367119912.html)
Pozdrawiam,
MM
Czy głośniki wymieniałeś tylko z przodu, czy także z tyłu?
Chodzi o to czy jeżeli tylko z przodu to czy to wystarczy i czy tył na oryginałach znacznie odstaje jakością. Nie wiem czy moje pytanie ma sens bo skoro zamówiles auto bez audio (jak to zrobiłeś?!) to być może i bez glośników.
zwykle tył to tylko tło , mogą być fabryczne;)
Z uwagi na nietypowy ksztalt otworu wymiana na sprzęt 2DIN - możliwa przed liftingem -chyba nie wchodzi w grę (tak mówią w serwisie). A może jednak dałoby się wywalić cały plastik stanowiący obudowę radia i obsługi klimatyzacji i zainstalować w jego miejsce ten sprzed liftingu? Czy ktos wie czy to będzie pasować? Wtedy można by włożyć coś 2DIN, myślałem np o JVC AVX700.
Jeśli ten wariant odpada, to pozostaje chyba tylko wymiana na robione dla Forda owalne radio Sony 6CD. Czy ktoś słyszał jak to gra? Że lepiej niż CD 6000 to nie wątpię, ale to żadna sztuka. Wcześniej miałem Clariona i rzężenie fordowskiego radia mnie wkurza.
Poza tym jak sie do auta za ponad 100.000 PLN wsadza takie badziewie, to już zupełnym świństwem jest robienie go w takim kształcie, który praktycznie uniemożliwia upgrade...
[ Dodano: 2007-08-11, 15:01 ]
Głośniki Hertz - warte to coś jest czy nie bardzo? Serwis namawia mnie na takie. Jeśli inne, to co polecacie i jakie powinny mieć parametry? Czytałem wyżej o Helixach, coś jeszcze?
Temat audio przerabiam w nowym Mondeo i własciwie jest identycznie jak s-maxie po liftingu. Mam obecnie radio fordowskie z owalnym przodem. Zmiana na inne jest jak najbardziej mozliwa. Otóż zamówilem w ASO obramowanie srebrne takie jak do radia fordowskiego z nawigacją ktore jest kształtu prostkątnego (ok 150 PLN) oraz oryginalną fordowską ramkę do radia 1DIN (niestety w kolorze grafitowym, która wg instrukcji pasuje do nowego mondeo, s-maxa, focusaII, transita itd.,cena 115 PLN).
Po zainstalowaniu tych dwóch elementów i dodaniu kostki posredniej z kabelkami możemy zainstlowac dowolne radio 1 DIN dostepne na rynku. Pozostaje jeszcze kwestia sterowania przy kierownicy oraz wyświetlacza między zegarami. Niektóre firmy, np. JVC (300 PLN) oferują interface do sterowania w kierownicy, a Alpine do kierownicy i wyswietlacza.
Jeżeli chodzi o głośniki to na początku pozostawię tak z ciekawości oryginały, ale sądzę na 99%, że wymiana przynajmniej przodów będzie konieczna.
Niestety po wymianie radia pozostaje nam oryginalne radio fordowskie, które możemy sobie zainstalować np. w garażu, kuchni lub sypialni bo nie przewiduję aby to badziewie któs chciał od nas kupić.
Dzięki, sprawdzę. Ale czy w tej ramce do nawigacji jest taka sama obsługa dwustrefowej klimatyzacji? Z tego co widziałem zdjęcia to chyba jest troche inaczej. A jak wygląda ta fordowska ramka do radia 1 DIN? Znajde w necie jakieś zdjęcie? Z uwagi na rozmiar otworu rozważałem raczej coś 2 DIN.
[ Dodano: 2007-08-12, 16:06 ]
PS A nie rozważałeś tego owalnego radia Sony? Coś wiesz o nim złego?
Są dwa rodzaje nawigacji w nowym mondeo. Mnie chodzi o tą zabudowaną w radio z ekranem mnonochromatycznym (zdaje się, że w s-maxie po liftingu jest podobnie) i wtedy otwory do sterowania klimą są identyczne jak przy owalnym radiu.
Fordowska ramka 1DIN jest podobna do tych noname i ma dodatkową półeczkę. Jest 2 lub 3 razy droższa od noname, ale za to bardzo precyzyjnie wykonana.
Radio Sony owalne przypuszczam, że będzie jak na razie trudno kupić w rozsądnej cenie. Ale radio Sony prostokątne z Focusa II są do dostania w cenie 750 -1500 PLN.
Ja go ne biorę pod uwagę.
Kręci mnie nowy JVC KD-BT1 w cenie od 900 PLN z funkcją zestawu głośnomówiącego do telefonu i wejściem USB na kabelku. Widziałem i słyszałem jak działa i to jest to czego szukałem.
Czy głośniki wymieniałeś tylko z przodu, czy także z tyłu?
Chodzi o to czy jeżeli tylko z przodu to czy to wystarczy i czy tył na oryginałach znacznie odstaje jakością. Nie wiem czy moje pytanie ma sens bo skoro zamówiles auto bez audio (jak to zrobiłeś?!) to być może i bez glośników.
Auto było i bez radia i bez głośników (za to wszędzie były doprowadzone kable). Było to proste, ponieważ zamówiłem wersję goldX, w której nie było audio fabrycznego w cenie. Wolałem doposażyć wersję goldX niż kupować platinium płacąc za wiele niepotrzebnych mi drobiazgów (w tym fabryczne audio). Dlatego cały komplet głośników (6 sztuk - bo nie dawałem tweeterów do tyłu) zakupiłem. Hertze są dobre, choć mają dość agresywne wysokie tony. Wziąłem je jednak, bo dokładnie taką samą operację przeprowadziłem w mondeo trend pięć lat temu i się do nich przyzwyczaiłem.
Pozdr.
MM
Ha, dziś przeprowadziłem sobie rozmowe z dwoma fachowcami od audio z dwóch salonów Forda. Obaj twierdzą że:
1. istalacja innego systemu audio czy nawigacji zamiast tego, co daje Ford oznacza utratę gwarancji na elektrykę. Twierdzą też, że nie da się podłączyć tak, żeby wyświetlacz Convers+ pokazywał inne radio.
2. nie robili jeszcze w ogóle niestandardowych instalacji w nowym Mondeo ani S-maxie czy Galaxy i tego nie polecają nie tylko z powodu jak wyżej, ale i z uwagi na trudności z wpasowaniem. Twierdzą że te ramki adaptacyjne może i sa dostępne, ale pasują i wyglądają marnie.
Z tą gwarancją to ściema. Tak naprawdę to nie ma ingerencji w elektronikę auta. Z auta ciągnie się tylko zasilanie i przekazuje sygnał na głośniki. Wszystko jets na wtyczkach. Nic się nie lutuje. Nie wierzę, że dealer będzie robił trudności podczas ew. naprawy auta na gwarncji.
Ja zmieniłem radio z tego owalnego na normalne 1 DIN wymieniając posrebrzną atrapę na taką z otworem prostkątnym i dodając oryginalną fordowską ramkę. Taka wymiana jest w instrukcji do montazu tej ramki. Są tam rysunki z przedstawiające s-maxa i nowe mondeo. Ford jak najbardziej dopuszcza taką modernizację. Założyłem dodatkowo interface za 120 PLN i mam sterowanie w kierownicy. Z brakiem wyświetlania radia na wyświetlaczu między zegrami trzeba się pogodzić. Fabryczne głośniki grają nie do poznania. No i zyskalem półeczkę na telefon, pendriva, pilota od radia i bramy. Spasowanie wymienionych ramek jest idealne, poniewaz są to produkty forda. Ramki kosztowały w sumie 250 PLN.
Witam, jestem całkiem świeżym posiadaszem S-maxa, przedewszystkim witam i serdecznie pozdrawiam kolegów posiadaczy tego cacuszka:))
Mam pytanko: Czy po wymianie głośników dzwięk poprawi się choćby dostatecznie?
Czy to radio jest też do bani i wymiana głośników nic nie da?? W transicie, w fokusie i w mondeo III dzwięk z firmowego radia jest naprawdę ok, a w smaxie koszmar!! Z góry dziękuję za pomoc w rozwiązaniu problemu:))
Uważam, że radio fabryczne jest głównym winowajcą tak fatalnego brzmienia audio w nowym Mondeo i S-maxie
Po wymianie radia dźwięk poprawił się diametralnie, a zwłaszcza przybyło średnich i wysokich tonów. Jest to przede wszystkim zaleta korekcji dźwięku, którą umożliwia nowe radio jak i końcówki mocy MOSFET. Jak już wcześniej pisałem założyłem JVC KD-BT1 i jestem bardzo zadowolony. Mam MP3, USB oraz zestaw głośnomówiący w jednym. Obecne brzmienie oceniam na +4, poprzednio na oryginalnym radiu to było wg mnie -3. Jak na razie pozostawiłem głośniki fabryczne i chyba nie będę ich zmieniał.
andy-w, czy możesz wrzucić fotkę swojego rozwiązania?
Panowie, to może uściślijmy, bo ja w końcu nie mogę tutaj doszukać się precyzyjnej odpowiedzi :)
Czy w S-maxie po "liftingu" (czyli 2007) da radę zamontować zwykłe radio 2DIN? Widzę, że pierwszym krokiem powinien być zakup ramki od takiej wersji:
http://www.autoliefhebber.com/catalog/i ... %20(200208 (http://www.autoliefhebber.com/catalog/images/autonieuws/Ford%20S-Max%20(200208)).jpg
Ale jak wewnątrz? Nie będzie problemów z montażem? W środku radio też jest obłe?
No i pisaliście, że Alpine ma interfesj, który pozwala sterować z kierownicy no i na wyświetlaczu mamy informacje - ma to ktoś? Jak to się sprawuje?
Za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczny bo mam zamiar jak najszybciej przebudować audio - od tego oryginalnego głowa mnie boli...
Ramka w konsoli auta ma być taka jak na zdjęciu z podanego linku.
Jak już taką masz to kupujesz wtedy ramkę fordowską do radia 1DIN, wkładasz radyjko jakie chcesz i nawet bez zmiany głośników cieszysz sie przyzwoitym brzmieniem.
Dodatkowo zyskujesz półeczkę np. na telefon.
Aha, oryginalne radio CD6000 z tyłu nie jest obłe tylko normalnie kanciate, ale rozmiaru ok. 2DIN
Załączam fotki (zrobione telefonem) z mojej przeróbki w Mondeo. Oczywiście ramka pośrednia może być tak zainstalowana, że półeczka jest nad lub pod radiem. Ja radio dałem niżej, ponieważ nie chce mi sie tak wysoko łapy podnosić do gałeczki :fcp1 .
Przyciski w kierownicy poprzez interface (u mnie do JVC) także działają.
W półce mam pendriva na kabelku.
No, dzisiaj zamontowałem radyjko (Alpine IVA-W202R). Z montażem nie ma żadnych problemów, tylko coś tam mieszali z instalacją. Niby po to, żeby DVD grało również podczas jazdy bo może być zablokowane. Brakuje mi tylko ramki 2 DIN, bo okazało się, że ta srebrna z prostokątnym wejściem nie wystarcza - jest jeszcze dziura na około radia. Niestety podobna taka rameczka kosztuje koło 300 zł :fcp6 co mnie dziwi, bo ramka fordowska (ta duża wokół radia i klimy) kosztuje raptem 110 zł.
I jeszcze jedno - sprzęt w porównaniu do fabrycznego radia gra rewelacyjnie. To znaczy nadal jest beznadziejnie (od wielu lat mam raczej mocno rozbudowane profesjonalne zabudowy audio), ale jest bez porównania lepiej od fordowskiego CD6000. To radio to shit jakich mało. Zresztą kto je wyciągał to od razu zauważy, że ono jest w środku w zasadzie puste i leciutkie...
PS. Po nowym roku mają próbować podłączyć interfesj od Alpiny, tak żeby pomiędzy zegarami coś się wyświetlało. Bo teraz bieda...
kurcze pozazdrościć koledze muszę:)) Radyjko wypasik. Mam pytanie. Gdzie mozna najtaniej kupić to cacko i czy wymieniałeś głośniki?
kurcze pozazdrościć koledze muszę:)) Radyjko wypasik. Mam pytanie. Gdzie mozna najtaniej kupić to cacko i czy wymieniałeś głośniki?
Kupowałem normalnie w salonie - cena 3799. Za to nie policzyli za montaż, kostki, kabelki itd. ;)
Głośników na razie nie zmieniałem - dopiero na wiosnę szykuję przebudowę (w zasadzie budowę) audio.
Koledzy jak wyjąć radio 6000CD w S-maxie? Chcę podłączył zestaw głośnomówiący i niechcę uszkodzić sobie nic w aucie. W starych fordach wystarczyły gwoździe wsadzone w otwory po bokach radia.
Proszę o pomoc. Z góry dzięki!
Koledzy jak wyjąć radio 6000CD w S-maxie? Chcę podłączył zestaw głośnomówiący i niechcę uszkodzić sobie nic w aucie. W starych fordach wystarczyły gwoździe wsadzone w otwory po bokach radia.
Proszę o pomoc. Z góry dzięki!
Spójrz na to zdjęcie --> http://www.autoliefhebber.com/catalog/i ... %20(200208 (http://www.autoliefhebber.com/catalog/images/autonieuws/Ford%20S-Max%20(200208)).jpg
Musisz zdjąć tą długą srebrną maskownicę, która idzie nad schowkiem aż do włącznika świateł awaryjnych itd.
Potem zdejmujesz maskownicę w środkowej konsoli (ta co idzie przez dźwignię ręcznego).
Wtedy dostaniesz się do śrub mocujących środkową maskownicę (tą wokół radia i klimatyzacji) i jak to odkręcisz to wyciągasz radio ;)
Czyli ta listwa jest na zatrzaskach? Ta przy ręcznym też? nie będzie problemu, nic niepołamię?
Tak, obie te listwy są na zatrzaskach, tylko ta ramka wokół radia przykręcana jest na 5 śrub. Prawdę mówiąc sam ich nie wyciągałem bo mam dwie lewe ręce ( :fcp2 ), ale byłem w warsztacie jak to robili i nie widziałem, żeby im to sprawiało jakikolwiek większy problem.
Serdeczne dzięki:) Po świętach biorę się do roboty. Mam nadzieję że wszystko pójdzie gładko:) Pozdrawiam
Proszę o podpowiedz. Jak zabrać się za wymianę głośników w drzwiach. Czy potrzeba demontowac całe "boczki" drzwi czy da się jakos wyjąc same maskownice głośników.
Jakie głośniki polecacie.
zdjecie boczkow to zaden klopot...
jarszu1168 16-02-2008, 21:54 panowie,
ja zamontowałem kawałek wzmacniaczy do oryginału i teraz gra znośnie ale podjąłem decyzje że zmieniam radyjko,
jednak te g. oryginalne strasznie przesterowywuje nawet po podłączeniu dodatkowych wzmacniaczy
Killing_joke 22-02-2008, 12:20 Znalazlem ciekawa instalacje w s-maxie nawet z 3 rzedem siedzen ^^
Pan instalujacy co prawda nie wie jakie auto robi i nazywa go focusem s-max :P
http://pl.youtube.com/watch?v=yW93cGjxmsE
Jak ktoś szuka ramek do instalacji sprzętu do S-maxa lub nowego Mondeo to proszę:
1DIN --> http://www.bartex-caraudio.com.pl/produ ... ts_id=4958 (http://www.bartex-caraudio.com.pl/product_info.php?cPath=27_102&products_id=4958)
2DIN --> http://www.bartex-caraudio.com.pl/produ ... ts_id=4987 (http://www.bartex-caraudio.com.pl/product_info.php?products_id=4987) (tyle, że trzeba tak jak wyżej pisałem najpierw zamówić w ASO ramkę "kwadratową" od starszego S-maxa)
Bede monotonny. Jak zdjąć boczki z drzwi. Odkręciłem wkręty do okoła, śrubę maskownicy klamki i pod nią i nic. Nie mogę tego zdemontować. Gdzieś są jeszcze śruby. Może ktoś już to robił osobiście i ma doświadczenie. I może jeszcze tweetery na desce, wprawdzie jeszcze sie za nie nie zabierałem ale zamierzam.
Zerknij tutaj viewtopic.php?f=10&t=48109&start=0 (http://forum.fordclubpolska.org/viewtopic.php?f=10&t=48109&start=0)
To wprawdzie mondeo ale myślę że może pomóc :fcp4
Teraz wszystko jasne.
Dzięki.
Jeśli ktoś planuje zakup nowego S-Maxa to odradzam audio fordowskie. Nie mam dużych wymagań co do sprzętu audio ale ten standardowy to kompletne nieporozumienie w samochodzie tej klasy. Kupiłem S-maxa z radiem Sony i zdaję sobie sprawę z tego ze dla niektórych to tez słaby sprzęt, ale jest znacznie lepszy od tego standardowego. Można go już dość dobrze podkręcić. Ma regulacje tonów niskich, średnich i wysokich oraz posiada podstawowy equalizer, MP3 i nie trzeba w samochodzie nic przerabiać.
Witam.
Może ktoś z Was ma doświadczenie z demontażem radia fordowskiego 6000CD (prostokatnego, rocznik 2007).
Zdjąłem srebrna listwę, plastik od schowka po sterowanie klimą i .... nic.
Nie mogę ruszy ani ramki wokół radia (była przykrecona 4 śrubami) ani samego radia.
Może ktoś wie co jeszcze trzeba zrobic.
Są jeszcze jakieś szczeliny przy narożnych klawiszach w radiu ale podważanie i wkładanie "blaszek nic nie daje".
Będę wdzięczny za podpowiedź.
Jak mi demontowali radio to jeszcze ściągali tunel, tam gdzie gałka od zmiany biegów i ręczny.
Ale cały tunel czy tylko ta pseudo srebrną maskownicę od góry.
Tą maskownice (na zatrzaskach) zdjąłem ale nie mogę ruszy samego radia i ramki dookoła.
No i udało się. Zamontowałem w końcu owalne Sony 6CD w miejsce starego, beznadziejnego radia fordowskiego 6000CD (kwadratowego).
Oczekiwałem trochę lepszego efektu ale za to fajowo wygląda.
Efekt zapewne będzie jak zmienie głośniki.
Tak przy okazji może ktoś ma instrukcję do tego Soniaka bo nie bardzo mogę sobie poradzi z bluetooth'em.
Ja mam chyba... Ale Ty też powinieneś mieć - jest osobna książeczka do audio i są tam opisane wszystkie montowane typy :)
Marcin J 19-07-2008, 06:46 Witam!\
Ile kosztowało to radyjko jeśli można wiedzieć????
Jest na allegro w Krakowie po 750 zl.
Witam.
Ponieważ post dotyczy wymiany audio, może zainteresuje Was panel, nad którego sprowadzeniem obecnie pracujemy z kolegami z sekcji mondeo. Z tego co wiem, panele audio w nowym mondeo i s-maxie są takie same. Całe info o zamawianym sprzęcie w linku z mojego podpisu.
Tak w skrócie, 6.2 inch 16:9 Motorized in-dash TFT LCD monitor z GPS/BT/TV/DVD/DivX/DualZone/RDS/slot na karty SD/miniUSB/jack/ działający pod WinCE. kompatybilny z Converse+ (w teorii) i sterowaniem z kierownicy.
Koszt zakupu, pi razy drzwi 1600-1800 zł. Na razie zamówiliśmy 1 szt. i zobaczymy co będzie dalej.
Pozdrawiam
PS.
Tak przy okazji może ktoś ma instrukcję do tego Soniaka bo nie bardzo mogę sobie poradzi z bluetooth'em.
a odrębny moduł BT masz również? Z tego co wiem samo radyjko go nie zawiera i "nie da się" ponoć go później dołączyć.
Witam wszystkich
jako ze w ciagu tygodnia bede zamawial s-maxa to mam pytanie
jak gra fabryczne radio sony?
piszecie ze fordowskie jest do dupy, ja teraz jezdze roczna foka i to samo radio fordowskie gra dosc dobrze
tygrysex 02-10-2008, 12:17 Bierz Sony.... jest odczuwalna roznica, jak nie jestes "audiofilem", to bedziesz zadowolony.
A jest roznica w jakosci miedzy Sony 1CD a 6CD? Bo w koncu dzis odbieram S-Maxa :fcp18 i jest w nim Sony 1CD. Dodam, ze czekajac na auto kupilem Sony 6CD ;) Sam jestem ciekaw efektu - boje sie ze bez zmiany glosnikow sie nie obedzie. Ktos wyprowadzal juz RCA z radia Sony? Jest z tym problem i jakie sa koszty?
Posluchalem troche radia Sony 1CD i powiem, ze jestem mile zaskoczony (a jestem wariatem jesli chodzi o car audio). Ciekawe czy zmieni sie cokolwiek po zmianie na 6CD. Pewnie nie bardzo - wtedy najwyzej zajme sie glosnikami.
wojtaszewski 08-03-2009, 21:20 Czesc
Wczoraj zrobilem mala wymiane sprzetu grajacego, a dokladnie glosnikow. Poszedlem w kierunku dobrych przodow (wytlumienie drzwi + glosniki INFINITY 65,9) i mala skrzynka do bagaznika JBL BassPro II. Jestem wymagajacy jezeli chodzi o sprzet i sadze ze na jakis czas mi to wystarczy. Laczny koszt w specjalistycznej firmie wyniosl mnie 1800 zl (cena wyjsciowa ponad 2200 zl). W kolejnych etapach wzmacniacz do wspomnianych glosnikow i jakies radio (mysle o JVC ANX810 - cena okolo 1850zl). W tyle chyba glosnikow nie bede ruszal, bo jak woze dzieci z tylu to i tak nie poszalaje, choc przyznam Wam, ze jak zobaczylem te glosniki co byly w przenich drzwiach to chyba z jakiegos garazowca (wstyd dla Forda, ze do aut za taka kase wkladaja takiej klasy sprzet). Dodam, ze obecnie w aucie jest radio SONY CD6000.
Pozdro
arczi_75 10-03-2009, 23:01 Rozmawiałem ze znajomym w serwisie w Krakowie na temat zestawu audio w Fordzie. I jego zdaniem żeby poprawić akustykę w Maxiu i nie tylko trzeba zacząć od wytłumienia drzwi, potem kolejno wymiana przewodów połączeniowych z głośnikami, następnie wymiana głośników i na koniec wymiana źródła dźwięku czyli radyjka. Zademonstrował mi muzę z wielonarzędziowego odtwarzacza Kenwooda przy zwykłych, oryginalnych, papierowych głośnikach w Foczce i bajka. I przekonał mnie że wcale niekoniecznie trzeba iść od razu w wymianę głośników czy od razu radyjka, bo jest to półśrodek. Trzeba jednak zacząć od prostszych i jednak tańszych, a do tego skutecznych sposobów. Sam jestem niezadowolony z audio w Maxiu, porównując go z audio w mojej drugiej Octavce tu niestety jest wielki badziew i trzeba jednak zacząć inwestycję od ok 1000 zł żeby coś znacząco poprawić.
ja mam w maxie radyjko sony ale srednio to chodzilo
wyciagnelm i odkurzylem stary wzmacniacz ktory lezal w szafie pare lat i kupilem skrzynie JBL GT5
troche to trwalo zanim fachowcy doszli do tego co ASO Forda spieprzylo podczas montazu no ale w koncu bangla
naprawde jest roznica w jakosci i warto wydac troszke kaski polecam
Drodzy Maxiarze,
Proszę o pomoc: chcę w Maxiu wymienić (na początek) głośniki z przodu (i ew. z tyłu). W Mondziaku MKIII papierowe głośniki fordowskie wymieniłem na JBL GTO8626e (8x6"/5x7") - pasowały idealnie, bez przeróbek obudowy.
Chcę uniknąć zdejmowania boczków drzwi by "zidentyfikować" głośniki.
Jaki rozmiar głośników siedzi z przodu (i z tyłu) w Maxiu ? Okrągłe czy eliptyczne ? Max. głębokość montażu ?
Czy macie doświadczenie, które z modeli głośników będą pasować bez przeróbek ?
W jednym z postów widziałem wymienione głośniki Infinity 65,9 - czy kol.Wojtaszewski może podrzucić wymiary ?
Za informacje z góry dziękuję.
Pozdro,
Makos
Podepnę się do tematu - jeśli będę montował w drzwi przednie lepszy od fabrycznego zestaw dwudrożny, to czy odpinać w jakikolwiek sposób fabryczne tweetery z deski, czy pozostawić je podłączone ?
I jeszcze jedno pytanko - jakiej głębokości głośniki się zmieszczą w przednich drzwiach ?
Zestaw dwudrozny w sensie wspolosiowy? Troche bez sensu. Lepiej bedzie zmienic woofer na woofer, tyle ze lepszy. Tweeter tez nie jest na pewno mistrzostwem swiata - lepiej go tez zmienic a nowy zamontowac np. w slupkach. Choc wiem, ze sporo osob jest takiej ingerencji przeciwne.
Źle się wyrazilem - nie dwudrożny, tylko woofer + tweeter.
O, juz jasniej ;) To oczywiscie odepnij fabryczne tweetery.
Witam
Koledzy chce do S-MAXa założyć duże navi o rozmiarze 2DIN jak z załączonego zdjęcia. Niestety mam fordowskie 6000cd, czyli jak na drugim zdjęciu.
Poradźcie co z tą ramką na 2DIN - trzeba zamawiać, no i czy w ASO czy coś ze sklepów jak to w załączonym zdjęciu.
Kolor ramki jest czarny, nie wiem jak w ASO - więc od razu jak to malować na kolor deski?
arczi_75 01-02-2010, 13:01 Witam
Koledzy chce do S-MAXa założyć duże navi o rozmiarze 2DIN jak z załączonego zdjęcia. Niestety mam fordowskie 6000cd, czyli jak na drugim zdjęciu.
Poradźcie co z tą ramką na 2DIN - trzeba zamawiać, no i czy w ASO czy coś ze sklepów jak to w załączonym zdjęciu.
Kolor ramki jest czarny, nie wiem jak w ASO - więc od razu jak to malować na kolor deski?
Zapytaj w ASO może do tej wersji mają ramkę, bo bez niej ani rusz. Ja miałem Sony z obłą ramką i zonk - Ford jeszcze takiej ramki nie oferuje. No przynajmniej taką informację dostałem pół roku temu.
Drodzy Maxiarze,
Proszę o pomoc: chcę w Maxiu wymienić (na początek) głośniki z przodu (i ew. z tyłu). W Mondziaku MKIII papierowe głośniki fordowskie wymieniłem na JBL GTO8626e (8x6"/5x7") - pasowały idealnie, bez przeróbek obudowy.
Makos
Podobno są gotowe zestawy Pioneer'a dedykowane do S-Maxa
http://www.pioneer.pl/pl/products/car_accessories/Ford/S-Max/03_2006/index.html
Ja wcisnąłem w przednie drzwi HERTZ DCX 165 ale potrzebne było kilka modyfikacji.
Podłożyłem po 2 pierscienie dystansowe z C-Maxa (tył). No i niestety trzeba przerabiać kostki z przewodami.
Bardzo fajny ten zestaw Pioneer'a.
Reasumując wszystko:
- głośniki front muszą mieć 165mm + dystanse,
- głośniki tył muszą mieć 165mm + dystanse,
- w przestrzeni bagażnikowej są jakieś głośniki ??? ew jaki rozmiar?
Jeszcze mam takie pytanie, czy wiecie ile cm2 jest potrzebnej maty wygłuszającej na wszystkie drzwi auta???
-> duss
Radio może i fajne, ale głośniki - nieporozumienie. Stanowczo warto wybrać coś innego, choćby Hertza (aczkolwiek tweetery w większości wypadków są ostre).
Jak jeszcze miałem MK III to wymieniłem przednie głośniki na MacAudio - za 2 dni zakupiłem JBL, a za następne 2 dni znów kupiłem głośniki JBL na przód - różnica ogromna...
Więc teraz też raczej myśle o JBL/Infinity:
http://allegro.pl/item1044565724_jbl_gto_6528_180w_max_165mm_wysylka _gratis.html
http://allegro.pl/item1033783803_infinity_reference_6532i_nowe_gwara ncja.html
tylko zmuszony jestem wymieniać głośniki w serwisie...."gwarancja" ;)
JBL i Inifinity też nie rewelacja ;) Oni wprawdzie produkują również świetne głośniki, ale raczej nie kupisz ich na Allegro czy w marketach. No i cena będzie wówczas mało zachęcająca.
Daj spokój - przecież nikt nie będzie zaglądał w drzwi jakie masz głośniki ;) Tylko wyłączaj radio zanim oddasz auto do serwisu :D
Wracając do tematu......
chcialem zapytac czy ktos montowal do max'a glosniki hertz hsk 165???
bo przymierzam sie do nich...ew. co innego polecacie do S-max'a.
W aucie po liftingu jest podobno głośnik basowy na podszybiu w miejscu zamykanej półeczki.
Czy wie może ktoś jak jest on podłączony do radia oryginalnego Sony ? Czy jest jakaś dodatkowa końcówka mocy poza radiem, czy w radiu jest dedykowane wyjście z wzmacniacza ?
Ciekawi mnie jak ten basowy głośnik podłączyć po wymianie radia na radio niefabryczne.
Raczej tylko podlaczony do radia - bez bajerow...
zreszta ja juz umawiam sie na rozbudowe car-audio u mnie.... (jak sie dogadamy cenowo;)
jak sie dogadam to zdam relacje co i jak ;D
ehhh ta gwarancja ;(
dafior01 17-06-2015, 08:05 czy wiecie ile cm2 jest potrzebnej maty wygłuszającej na wszystkie drzwi auta???
temat stary - ale nie znalazłem odpowiedzi. Ile trzeba kupić maty drzwi do Smaxa?
droopsio 17-06-2015, 09:16 u mnie do Galaxy zeszły 4 sztuki maty STP 50x75 cm na drzwi przednie
więc na komplet wychodzi 8-9 takich mat
Ktoś się orientuje czy to jest podłączenie USB (z MP3) dla modułu BT do radia?
http://cool1.ps6.be/plug1.jpg
Wychodzi ten wtyk pod schowkiem, a poprzedni właściciel coś mówił, że tam jakieś USB powinno być. Niemniej wtyk jest mniejszy i pendrive się nie zmieści.
Wyczka USB do modułu BT/VC/USB (tzw. "112") starszego typu. Pendrive wkłada się (po dodaniu tegoż modułu BT/VC/USB) na drugim końcu tego kabla - w schowku po stronie pasażera albo w podłokietniku.
Witam,czy któryś z kolegów zgłębiał temat wymiany navi Denso na inne radio 2din ,wraz z dołożeniem panelu klimatronika?
The_Fryta 19-09-2016, 15:33 Siema Maxiarze (:
Mam zamiar wymienić radio i zastanawiałem się nad:
Kenwood DMX100BT
Czy ktoś montował może takie radio, ewentualnie czy polecacie jakieś inne?
Koszt do 1200 zł
vivaldi891 02-10-2016, 09:49 Witam, posiadam S-maxa z 2006 roku z prostokątnym radiem 6000 cd i chce je wymienic na radio Sony. Czy wymiana ramki na taką z owalnym otworem wystarczy, żeby to wszystko spasowało, czy trzeba cos dodatkowo przerabiać?
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
gunter2079 05-10-2016, 23:15 Na forum jest opisane dokładnie. Jak chcesz mieć cacy to jeszcze. Kosz oprócz ramki. Jak nie cacy to podobno na 2 srobach tez sie trzyma, pozostale dwie nie pasuja. Ewentualnie owalne Sony z ramką prostokątną jak w Kudze
tap from eldżi
damian S-MAX 08-01-2017, 12:07 witam
czy da sie zastapic orginalne radiuo w s max 2006 np na radio 1din ?
mam radio z poprzedniego auta i nie chciał bym go sprzedawać ostatecznie jakies 2din dotykowe bym wsadził?
montował ktos 1din? jakies wskazówki?
NEFLAJTE 01-03-2019, 18:54 Witam Ostatnio moje radio fabryczne cd 6000 zaczyna się psuć .Postanowiłem je wymienić na nowe , tylko na jakie ? Nie zależy mi na stacji multimedialnej z milionem funkcji tylko na zwykłym radiu ze sterowaniem w kierownicy , dobrym dźwiękiem odtwarzaniem mp3 .
Danielo_82 01-03-2019, 19:23 Sony. Duża różnica w dźwięku.
|
|