Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Jaki bagażnik rowerowy na tylną klapę bez haka
Witam
Wiosna, wiec zachciało mi się rodzinnych wypraw z rowerowych.
Czy macie jakieś doświadczenia z bagażnikiem rowerowym montowanym na tylnej klapie w kombi?
Niestety nie mam haka, a żeby pakować na dach nie mam już sił.
Aha - i żeby było śmiesznej potrzebuje transportować 4ry rowerki na raz.
Pomocy!
4 rowery to juz duze obciążenie i jazda z podobnym tworem jak poniżej jakoś do mnie nie przemawia. Wiem, że koszty większe ale z zeszlym roku zamontowalem hak i kupilem bagażnik na hak
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160409/1e601b8a8a7fd3a79a82fcabd15db9c1.jpg
Wytaptalkowane z Eldżi Gie Cztery
pankrakus 09-04-2016, 08:09 Witam
Bezpieczny i łatwy przewóz rowerów zapewnia taka opcja
- stabilnie
- nie obciązamy elementów samochodu
- niski załadunek
https://d-gm.ppstatic.pl/kadry/auto/12132/ogl/52/40/14029230359625_A_N.jpg?1402923088
pozdrawiam
pankrakus
kubabike 09-04-2016, 08:09 Załóż hak. Bagażniki na klapę to może są dobre jak masz zawieźć 2 szosy albo kroskantrowki na działkę. Szkoda klapy szyby itd. Powgniatasz klapę a. Do tego można wybić szybę.
Przemol1974 09-04-2016, 08:22 kubabike Święte słowa. Mój kolega tak sobie załatwił nowe auto, jak dojechał do celu i zobaczył swoją klapę to mu przeszła ochota na rowerek. :)
Ja mam ten. (http://allegro.pl/thule-929-uchwyt-rowerowy-bagaznik-na-hak-4-rowery-i5368019831.html)
Albo hak albo dach . Na klapę na 4 szt nie widzę tego .
Tak się właśnie bałem, że 4ry sztuki na klapę to przesada.
No to kolejne pytanka:
1) czy na dach wchodzą 4ry rowery (wsadza się je tam pewnie mega wygodnie - eh)
2) hak
a) ile kosztuje zamontowanie
b) czy trzeba robić dziurę w zderzaku, czy może wystawać spod niego?
c) jak montaż haka wpływa na gwarancje
d) czy są wersje ze zdejmowanym hakiem, tak żeby na co dzień nie wystawał, a jego montaż i demontaż nie powodował konieczności kładzenia się pod samochodem
heh temat trudniejszy niż początkowo sądziłem.
PS Przyczepka to chyba najwygodniejsza opcja - w moim przypadku niestety ma dwie wady: 1) nie mam haka, 2)nie mam gdzie trzymać takiej przyczepki
Przemol1974 09-04-2016, 11:01 Myślę, że przy nowym aucie to pewnie tylko montaż haka przez serwis by zachować gwarancję na elektrykę i lakier.
Oryginalny elektrycznie chowany hak znalazłem na allegro.
http://allegro.pl/hak-org-ford-fusion-usa-mondeo-mk5-v-ele-modul-i6069726160.html
Ktoś podpowie co to jest ten moduł?
Gdzie montuje się przycisk do wysuwania i chowania haka?
Teraz rzeczywiście pozostaje chyba tylko ASO do montażu.
W poniedziałek dowiem się ile kosztuje taka przyjemność.
W sumie już przy zamawianiu samochodu zastanawiałem się nad hakiem - ale cena 3900zł skutecznie mnie zniechęciła.
Bez przesady z tym montazem w aso. Jak masz trochę zdolności to poszukaj jak zdjąć zderzek z auta i zrób to sam, jak nie mazz to udaj się tam gdzie montuja haki
Przemol1974 09-04-2016, 14:53 Bez przesady z tym montazem w aso.
Kolego! Tu chodzi by nasz kolega nie stracił gwarancji przez własną ingerencję.
Ale za co ma stracić gwarancję? Hak ma homologacje, jest dedykowany pod to auto więc nic tam nie przerabia tylko montuje, wpina wtyczki i tyle. Aktywacje może sobie w aso wykonać.
Nie trzeba do montażu haka ingerować w nadwozie/podwozie?
Jeśli nie to rzeczywiście można zakładać bez ASO.
Jeśli nic nie trzeba docinac wycinać to nie ingerujesz. Ściągasz zderzak odkrecasz belkę pod zderzak, w jej miejsce wstawiasz hak, zakładasz zderzak, wiązke przeprowadzasz do wnętrza miejscem do tego przeznaczonym podpinasz wiązke i moduł przyczepy do instalacji auta i aktywujesz. Jeśli dziala jedziesz na przegląd cząstkowy, dostajesz papier i z nim do wydziału komunikacji gdzie wbijają hak w dowód. Tak wyglądała procedura montażu oryginalnego haka w mk4 i myślę, że w mk5 będzie tak samo z dedykowanym hakiem. Ja u siebie musiałem przyciąć dolna część zderzaka, którą. widać dopiero po zagladnieciu pod spód. Jesli u ciebie nic ni trzeba docinac to nie ma się czym przejmować. Tu musiałby się wypowiedzieć ktoś kto ma hak w mk5 czy coś ma wycięte, bo mk4 trza było wycinac z tego co pamiętam tylko w kombi bo tak było nawet z fabryki
cattani75 13-04-2016, 08:20 W MK5 pod hak podcięty jest zderzak.
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=224065&highlight=hak w tym poście wrzucałem foty dot. haka. Co prawda HB nie kombi ale podejrzewam że ingerencja w zderzak taka sama. Montowałem tylko i wyłącznie do przewozu rowerów. Montowany w ASO chciałem od razu przy zamawianiu auta wziąć hak jednak przy felgach 19' i sportowym zawieszeniu nie było takiej możliwości na fabryczny elektrycznie wysuwany. Na jakiś zwykły hak też się nie chcieli zgodzić ford polska twierdził że do tego zawieszenia i tego rozmiaru felg potrzebny jest "specjalny" czekałem chyba z pół roku od odbioru auta na ten "odpowiedni".
tomek_mk52 07-06-2024, 08:42 Hej,
Poszukuje bagażnika rowerowego montowanego na tylną klapę do mk5 hatchback. Czy możecie coś polecić? Z gory dziękuje za podpowiedzi.
Poszukaj od razu lakiernika, jak Ci wytrze lakier 😜
|