Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Brak ciepłego powietrza z nawiewu.
lewizna24 22-10-2009, 08:34 Witam
Mam problem z ogrzewaniem w moim focusie a mianowicie nie mam ciepłego powietrza ,dmuchawa działa bez zarzutów na każdym z biegów ,czasami przy większej prędkości da się wyczuć ciepłe powietrze ale przy próbie zwiększenia biegu nagrzewnicy znowu zaczyna dawać zimne powietrze .Rozebrałem cały układ nagrzewania i posprawdzałem wszystkie elementy mechaniczne i raczej nie tam trzeba szukać przyczyny .W lecie podobne rzeczy dzieją się z klimatyzacja czyli działa przez jakiś czas po czym przestaje chłodzić i leci nieschłodzone powietrze.proszę o rady co mogę zrobić z tym problemem.
Z klimatyzacją to najprawdopodobniej masz gdzieś nieszczelnośc układu - propnuję dokładnie luknąć na sprężarkę klimatyzacji (taka mała puszka po prawej stronie autka na samym dole spięta paskiem wiloklinowym - tym od alternatora, jeśli się nie myle to jest najniższą rolką paska). Poszukaj tam zielonego płynu jeśli go znajdziesz to trzeba oddać sprężarkę do regenarcji.
Co do ogrzewania to mam taki sam objaw i w weekend biorę się za rozwiązanie tego problemu jak coś mi się uda to dam znać.
Pzdr.
Jakie sterowanie klimy / nadmuchu - ręczne czy automatyczne.
Jeśli automat to może problem czujnika
Jeśli ręczne to może problem linek i klapki nie przełączają odpowiednio powietrza: ciepłe / zimne
Arturek
Proszę nie odpowiadajcie tak szybko bo nie nadążam z czytanie waszych porad
To jest forum sympatyków marki, a nie ASO ktore zna odpowiedzi na wszystkie pytania w trybie natychmiastowym.
Ludzie mają swoje obowiązki, a nie tylko siedzenie na forum.
lewizna24 25-10-2009, 19:35 Linki zostały sprawdzone ,wszystko z nimi ok.Klimatyzację mam ręczną.Z klapkami raczej wszystko też ok też sprawdzone.Dzisiaj jechałem to przez jakiś czas leciało ciepłe powietrze ale po jakimś czasie przestało,nic nie dotykałem w międzyczasie na panelu sterowania .Wydawało mi się że zaczyna grzać jak jadę dość szybko ale dzisiaj grzało podczas jazdy po mieście.Spotkałem się też z opinią żeby wykasować błędy bo to może być przyczyną.
piotrek 74 26-10-2009, 07:12 sprawdzałeś drożność nagrzewnicy ? (proponuje wypiąć dwa przewody od nagrzewnicy i ją przepłukać-np. wężem ogrodowym )
lewizna24 26-10-2009, 07:49 Drożność sprawdzona na samym początku i przepłukana dość dokładnie.
To wina termostatu,czy zwracałeś uwagę jak długo nagrzewa się ciecz w układzie chłodzenia, popatrz na wskaźnik temperatury jeśli bardzo długo to ewidentna wina termostatu sprawdź także czy masz płyn w zbiorniku wyrównawczym bo może to uszczelka pod głowicą.
lewizna24 26-10-2009, 12:34 Termostat też wyciągnąłem i sprawdziłem go we wrzątku niby jest dobry przerwa ok 2mm.Uszczelka pod głowicą raczej nie bo nie ma syfu w płynie a poziom płynu jest ok.
lewizna24, mam pewien pomysł:)
skoro sprawdziłeś nagrzewnice i jest drożna, zawór w niej jest otwarty to moja sugestia jest taka:
Nagrzej silnik do normalnej temperatury i sprawdzaj węże układu chłodzenia,Jeśli za termostatem jest wąż ciepły to termostat pracuje czyli dobrze, potem sprawdź węże idące do nagrzewnicy - powinny być ciepłe.Jeśli nie to możliwa przyczyna:
-zagięty jakiś przewód układu wodnego
-jeśli masz urządzenie do podgrzewania silnika w niskich temperaturach (takie co ma wkręcone trzy świece żarowe obok siebie-znajdziesz je przykręcone do ściany grodziowej kabiny zaraz po niżej czujnika MAF(w okolicach zaworu EGR))---->może przepływ rurki w tym urządzeniu jest zasyfiony i blokuje przepływ wody.
-jeśli węże do nagrzewnicy idące są ciepłe to albo masz zawór przy nagrzewnicy zapieczony i tylko linka się przesuwa a zawór stoi w miejscu.
-jest jeszcze jedna możliwość to malo prawdopodobna to to ,że masz walniętą pompę wody.:(
Nie wiem dokładnie,czy łopatki pompy są mocowane na osi przy użyciu klina bo jeśli tak to mógł sie zerwać i nie ma odpowiedniego obiegu w silniku!(wtedy raczej silnik by sie przegrzewał.
Tyle z tego wszystkiego co mi wpadło do głowy :)
Przepraszam ,że się spytam.
Do czego podłączone są węże od nagrzewnicy?
Ten ,który podaje ciecz chłodzącą na nagrzewnicę?
lewizna24 27-10-2009, 13:40 Atol dzięki za rade,myślę że skoncentruje się na pompie wodnej lub na podgrzewaniu silnika w niskich temperaturach też ostatnio się zastanawiałem co to za świece wystają z tych węży.Co do zagiętych węzy to sprawdzone już było pod tym kontem.Silnik się nie przegrzewa jest gorący po ok 5 kilometrach i temperatura stoi idealnie pionowo na wskaźniku a co dziwne jeszcze to że próbowałem zagrzać go na tyle żeby zaskoczył wiatrak na chłodnicy i nie chciał tego zrobić.Nie wiem na ile to może mieć wspólnego z tą sprawą ale po zdjęciu plastików z podszybia (wymiana filtra kabinowego) w miejscu gdzie powinien być filtr znalazłem dwa gumowe elementy jeden jakby jakaś zaślepka a drugi jakby jakiś filtr ale z siatki o oczkach ok 1-2mm czy ktoś ma pomysł co to może być.Poniżej linki do zdjęć tych elementów .Nie znam historii tego samochodu ,kupiłem go od jakiegoś sku....syna sprzedawcy więc nie wiem za dużo na jego temat (ogólnie to auto to jakiś szrot)
http://img137.imageshack.us/img137/8851/29750873.jpg
http://img36.imageshack.us/img36/3758/el1nb.jpg
mkaminski100 28-10-2009, 12:27 Przepraszam ,że się spytam.
Do czego podłączone są węże od nagrzewnicy?
Ten ,który podaje ciecz chłodzącą na nagrzewnicę?
Z tylu za silnikiem, jeden na gorze po prawej, drugi jak pamietam od chlodnicy oleju, pod pompa wspomagania.
Lewizna24, ta siatka jest po to aby liście i większe syfy się nie dostawały do środka a gumowy element jest wypełnieniem w korytku podszybia - musisz przypasować bo inaczej tego nie włożysz.Jak się nie mylę to gumka ta będzie z lewej strony filtra patrząc od przodu pojazdu.No i jeszcze brakuje tu filtra przeciwpyłkowego.
lewizna24 29-10-2009, 09:07 Atol ,dzięki dzisiaj z tym powalczę
FORDLORD 12-11-2009, 20:09 spróbuj na odpalonym silniku poluzować przewó na podgrzewaczu płynu (ten na ścianie grodziowej) możliwe że jest zapowietrzony ja tak miałem.odpowietrzyłem i śmiga.a co do klimy trzeba się podpiąć pod maszyne do klimy i sprawdzić układ.
robertt361 13-11-2009, 17:53 lewizna24 według mnie masz chłodniczke nagrzewnicy do wymiany ,jezeli jest mocno zasyfiona to płukanie jej juz nie pomoze jedynie wymiana na nową.
i jak się skończyła przygoda?? ktoś coś wie... bo ma podobny problem...
lewizna24 22-11-2010, 13:29 witam
miałem zasyfioną chłodnice oleju która blokowała obieg wody to takie badziewie do którego dostaniesz się z kanału,zrobiłem obejście i latam bez tej chłodnicy ale mam ogrzewanie
mkaminski100 22-11-2010, 14:02 witam
miałem zasyfioną chłodnice oleju która blokowała obieg wody to takie badziewie do którego dostaniesz się z kanału,zrobiłem obejście i latam bez tej chłodnicy ale mam ogrzewanie
Uwazaj wiec na turbo szczegolnie latem.
Odszedles chlodnice oleju, ktora teraz podaje nieschlodzony olej na turbo, a turbo go jeszcze przegotowuje.
to gratuluję... jeszcze tylko jedno pytanko... mój płyn chłodniczy jest bardzo nieklarowny mimo 2 wymian , czy to jakos potwierdza defekt tej chłodniczki oleju??
mkaminski100 22-11-2010, 15:53 ... mój płyn chłodniczy jest bardzo nieklarowny mimo 2 wymian , czy to jakos potwierdza defekt tej chłodniczki oleju??
Potwierdza brud w ukladzie, ktory nalezy wyplukac. Uzyj czegos do czyszczenia ukladow wodnych, a nastepnie wyplucz calosc kilka razy. Najlepiej podlaczajac waz z woda bezposrednio do nagrzewnicy, potem do bloku i do chlodnicy. Wypnij tylko wyjscia zeby byl swobodny przeplyw i nie rob na goracym silniku.
tylko skąd ten brud?? czy na pewno powodem jest ta nieszczęsna chłodniczka...???? bo już nie mam do tego syfu zdrowia...
i nawet na moim zbiorniczku wyrównawczym który jakiś czas temu czyściłem, znowu nie widać poziomu cieczy!!!
mkaminski100 22-11-2010, 17:46 Syf z odkladajacego sie szlamu (kiepski plyn, mieszanie nieodpowiednich plynow, korozja - za duzo wody kranowej itd).
Brud to brud i nie ma mozliwosci sprawdzenia czy zatkal chlodnice czy nagrzewnice. Mozesz odpiac przewod wodny do chlodnicy oleju i dmuchnac. Jak jest przeplyw to gdzie indziej jest blokada.
blokada blokadą ale 3 wymiany płynu plus dwa razy płukanie dwoma różnym środkami
najpierw ten
1-http://moto.allegro.pl/stp-odkamieniacz-plukacz-do-chlodnicy-300ml-i1323408494.html
później ten
2-http://moto.allegro.pl/prestone-profesjonalny-plukacz-chlodnicy-fv-i1333932587.html
i nowy płyn... i dalej płyn nie jest klarowny....!!!!!!!!!!!!!!
mkaminski100 22-11-2010, 20:08 Jak ostatnio czyscilem uklad w dieslu (facet jezdzil na wodzie wiec bylo rudo...bardzo rudo) to jezdzilem kilka dni na odkamieniaczu, a potem jeszcze kilkanascie litrow czystej wody przelalem przez uklad - najwiecej syfu zostaje w:
a) chlodnicy
b) nagrzewnicy.
Odlacz oba przewody od chlodnicy, podlacz pod jeden waz z woda i zobacz ile syfu wyleci. To samo z nagrzewnica. Odlacz przedod gumowy z tylu na glowicy (idzie do przegrody) i drugi na chlodniczce oleju (najlepiej ten ktory wcaca do silnika) i to samo.
dzięki za wskazówki... mam nadzieję, że mechanik któremu postaram się to wyłuszczyć zrozumie...:)
hmmmm... i jeszcze jedno... zachciało mnie się dziś poeksperymentować...i poproszę o wnioski, mianowicie czy po kilku minutach od zatrzymania samochodu po ok. 30 km jazdy (z zasłoniętą chłodnicą) można swobodnie bez konsekwencji włożyć palec do zbiornika wyrównawczego chłodnicy, bo jak na mój gust to powinienem się poparzyć.... czyż nie???
mkaminski100 24-11-2010, 10:51 A chlodnica ciepla? Jezeli tak to masz powod. Po drugie duzo ciepla pozera nagrzewnica. Sam zbiornik tez nie bedzie bardzo goracy, bo w nim nie krazy plyn poza tymi cienkimi rurkami. Silnik jak zaczyna grzac to najpierw cieply plyn leci przez cienki wezyk miedzy termostatem a zbiornikiem - sprawdz czy leci.
musze podpiąc się pod temat
mam ten sam problem tylko sprawdziłem już chyba wszystko.
Po kolei:
- przewody drożne sprawdzone odpowietrzone.
- wypeita chłodniczka oleju w celu sprawdzenia czy nie zasyfiona - to samo
- termostat sprawdzony może grzeje długo w te mrozy ale dochodzi do połowy wskazania, otwiera się bo wiatrak się załącza
- wymieniona nagrzewnica - efekt ten sam
Zastanaiam się jeszzcze nad pompą wody ale.... gdyby była uszkodzona to czy nie miałbym problemów z grzaniem silnika ?????
Sam już nie wiem wszystko niby działa a powietrze ledwo letnie
[Focus MK1] Wolne nagrzewanie się silnika ( 1 2)
Rystar22
tutaj masz opisane odnośnie słabego grzania.Wszystko na podstawie poradnika.
Panowie a ja mam takie pytanie,żeby nie zakładać nowego tematu a nawiązać po części do obecnego,ile musicie czekać aby TDDI 1.8 nagrzał się do maks temperatury ? U mnie co prawda dzisiaj przedmuchałem przewody idącego od zbiornika płynu do chłodnicy,okazało się że jeden był zatkany,oraz została przedmuchana nagrzewnica,efekt znacznie cieplejsze powietrze ale pytanie ile wam się nagrzewają Focusy :) ? Kumpel ma 1.4 benzynę i u niego jest istna sauna ale wiem że diesel nigdy taką sauną nie będzie :P
U mnie po uruchomieniu silnika nie wiem dokładnie ale po 2 minutach napewno już czujeę ciepłe powietrze. Latem zamierzam rozebrać cały nadmuch i wszystko oczyścić i posprawdzać wszystkie kanały rozprowadzające, bo zawsze lewa strona podszybia najwolniej się osusza. Najlepiej to będzie jak się wypowiedzą ci co mają bryki o rocznikach młodszych. Nie wierzę, że przy dzisiejszym postępie nie może być aż tak dużej różnicy w ogrzewaniu między autami bez względu na rodzaj zasilania.
Hmmm no to u mnie leci po odpaleniu po 2 min ledwo letnie i ogólnie widzę poprawę bo wcześniej to była istna lodówka ale nadal nie jest to cudeńko,chociaż sąsiad ostatnio co ma fokę 2005 r TDDI bodajże 2.0 narzekał że również u niego słabo grzeje a to prawie nowy samochód :P.Jakieś propozycje co ewentualnie można sprawdzić rury idące od płynu jedna jest gorąca druga mniej,termostat się otwiera bo sprawdzałem,nagrzewnica przedmuchana,może jakieś dodatki do płynu na przeczyszczenie tych rur ?
Syntetyzer 15-02-2011, 19:37 Dołączę się do tematu, nie mam ogrzewania, chciałbym najpierw sprawdzić termostat ale nie wiem gdzie go szukać, w tym gąszczu przewodów nic nie mogę dojrzeć :P ktoś mógłby mnie naprowadzić jakąś instrukcją gdzie znajde termostat i jak go wymienić ewentualnie jak sie dobrać do nagrzewnicy i gdzie ona jest??!! PLS o pomoc bo mrozy znowu a ja mam w aucie zimno :/
ja miałem podobny przypadek i problemem okazała się zbyt niska zawartość płynu chłodniczego. Nie wiem dlaczego tak było, w każdym razie po uzupełnieniu płynu pojawiło się ciepłe powietrze.
mkaminski100 16-02-2011, 09:03 ja miałem podobny przypadek i problemem okazała się zbyt niska zawartość płynu chłodniczego. Nie wiem dlaczego tak było, w każdym razie po uzupełnieniu płynu pojawiło się ciepłe powietrze.
A do tego potrzeba mechanika czy mozna samemu sprawdzic? ;)
Syntetyzer 16-02-2011, 09:33 płynu jest odpowiednia ilość, dolewałem nawet żeby było więcej ale nic to nie dało, nie mogę dojrzeć termostatu w tym silniku i nie wiem gdzie jest nagrzewnica, wolałbym sam wymienić bo nie ufam mechanikom w tej kwestii, na dzień dzisiejszy to ciężko naazwać kogoś mechanikiem, to są raczej wymienicze, jak im sie powie co mają wymienić to to zrobią mimo że potrafią odstawić fuszerke, a mechanik z prawdziwego zdarzenia trafia się bardzo rzadko, taki kteremu zaprowadzi się auto i powie że nie działa ogrzewanie i wymieni to co się zepsuło a nie pół auta i weźmie za to górę pieniędzy. już się tak naciąłem parę razy i nie ma mowy żebym zauufał wymieniaczom!
może jakaś podpowiedź od której strony szukać tego termostatu i nagrzewnicy?
mkaminski100 16-02-2011, 09:45 A temperatura silnika na jakim jest poziomie podczas dluzszej jazdy? Jezeli jest na srodku wskaznika to nagrzewnica zabita lub pokretlo regulacji uszkodzone.
Jest roznica w pracy nawiewu przy szybkim przekreceniu zimno-cieplo. Powinna byc.
Termostat jest z przodu silnika. U Ciebie bedzie to czarny plastikowy element. Idz po wezach wychodzacych ze zbiornika plynu - jeden idzie do chlodnicy, drugi do termostatu.
Z termostatu wychodzi tez grubszy waz idacy do chlodnicy. Jezeli temperatura silnika idzie do gory a waz jest cieply to termostat choc nawet z otwartym powinno wiac choc letnie powietrze.
Jezeli to nie termostat ani regulacja to kup preparat do odkamieniania ukladow i wlej.
Mozesz tez sprawdzic droznosc nagrzewnicy sam - spuszczasz plyn (jest porada na stronie glownej FCP) i odlaczasz oba przewodu gumowe idace do sciany grodziowe - jeden podlaczony do chlodnicy oleju drugi do glowicy. Nalewasz wody i patrzysz czy wyleci drugim wezem. Jezeli nie to nagrzewnica do wymiany lub powolnego odkamieniania (zalewanie do obu wezy goracego odkamieniacza lub octu na noc)
Syntetyzer 16-02-2011, 10:54 temperatura silnika jest w normie, wskazówka pokazuje połowę skali. ulala... no to mam zajęcie :) dzięki za konkretną pomoc!!! :) dam znać co wymodziłem :D
mkaminski100 16-02-2011, 11:22 Brak ogrzewania w kazdym aucie spowodowany jest tylko kilkoma mozliwymi sytuacjami:
1. Zablokowana nagrzewnica. Silnik pracuje poprawnie, ale goracy plyn albo nie plynie przez nagrzewnice, albo cieplo nie jest z niej odbierane.
objawy:
Silnik bedzie wtedy sie nagrzewal prawidlowo i trzymal odpowiednia temperature. Chlodnica bedzie zimna do czasu osiagniecia odpowiedniej temperatury. Weze o srednicy ok 20mm idace do przegrody beda zimne lub letnie.
1a. Zapchany caly uklad chlodzenia. Silnik bedzie sie przegrzewal, plus te same objawy jak powyzej. Plyn mogl byc wymieniony wiec jego klarownosc nie ma znaczenia.
Co zrobic?
Nalac plynu do odkamieniania, wyplukac uklad i powtorzyc jesli potrzeba. Odlaczyc nagrzewnice i sprawdzic czy jest przeplyw plynu. Jezeli w ukladzie jest cialo obce (widzialem srube i kawalek plastiku) to nalezy je usunac.
2. Uszkodzony uklad nawiewu. Przy zmianie cieplo-zimno powinno byc slychac zmieniona lekko prace silnika. Mozna pogrzac silnik na postoju z ustawieniem "zimno", az wskaznik sie ruszy i wlaczyc grzanie. Jezeli waz do nagrzewnicy bedzie goracy a cieplo nie bedzie plynelo to nalezy tam szukac problemu (najczesciej ciegno Bowdena)
3. Uszkodzony, otwarty termostat (lub brak wkladu). Cielo z silnika jest natychmiast przekazywane na chlodnice i tracone.
Objawy:
Wskaznik temperatury nawet po dlugiej jezdzie nie osiagnie poprawnej temperatury, a chlodnica i Wszystkie weze beda wtedy letnie lub cieple (lacznie z nagrzewnica). Dodatkowo po krotkiej trasie kiedy wskazowka dopiero sie ruszy, waz idacy od termostatu do chlodnicy (oraz sama chlodnica) beda cieple.
4. Uszkodzony wirnik pompy. Rzadko spotykane w Fordach (domena niepsujacych sie VW). Silnik sie przegrzewa, a weze sa zimne. Wymiana pompy.
Mam nadzieje, ze pomoglo. Mozna podwiesic.
Syntetyzer 16-02-2011, 13:31 czyli najprawdopodobniej nagrzewnica... pytanie tylko gdzie ona jest, podejrzewam ze gdzies pod deską rozdzielczą za nawiewami i panelem z radiem i sterowaniem nawiewow? czy moze za schowkiem na przeciwko pasażera?
mkaminski100 16-02-2011, 13:54 W desce za radiem. Dostep dosc kiepski, wiec zaczalbym od odkamieniania.
Syntetyzer 17-02-2011, 19:50 no więc tak, próbowałem się dostać do nagrzewnicy i za cholere nie wiem gdzie jest...
http://img594.imageshack.us/img594/4931/dsc00157u.th.jpg (http://img594.imageshack.us/i/dsc00157u.jpg/)
nie wiem czy dobrze myślę ale może ten plastik centralnie na wprost zrobiony z dwóch części co się dzieli na środku zakrywa nagrzewnicę?
http://img573.imageshack.us/img573/9123/dsc00156q.th.jpg (http://img573.imageshack.us/i/dsc00156q.jpg/)
no i kilka niespodzianek, znalazłem kilka rzeczy które kompletnie nie wiem do czego służą... może mi ktoś pomoże?
http://img145.imageshack.us/img145/3549/dsc00158t.th.jpg (http://img145.imageshack.us/i/dsc00158t.jpg/)
i jeszcze ta płytka?
http://img510.imageshack.us/img510/7264/dsc00159dy.th.jpg (http://img510.imageshack.us/i/dsc00159dy.jpg/)
trochę się pogubiłem z tymi nowościami :P
mkaminski100 17-02-2011, 20:09 - plytka - nie wiem do czego sluzy
- skrzynka - zestaw glosnomowiacy, prawdopodobnie wczesna nokia.
- Ty masz chyba wersje Americano, wiec deska sie rozni.
- nagrzewnica jest schowana w systemie nawiewow i dostep jest z boku (chociaz najczesciej to go nie ma bez zdjecia deski). Poczytaj sobie w internecie ile jest pracy z dostepem do nagrzewnicy i w bardzo wielu autach wymaga to zdjecia calej deski. Dlatego namawialem Cie na odkamienianie na poczatek.
Syntetyzer 17-02-2011, 21:28 Właśnie czytałem trochę wcześniej o dostępie do nagrzewnicy i w zasadzie wszędzie trzeba było odkręcić bądź poluzować i przesunąć trochę całą deskę... ehhh myślałem że ominie mnie ta przyjemność i próbowałem dostać się w najprostszy sposób. Wezmę się za odkamienianie najpierw a potem zobaczymy.
Co do wersji to nie wiem jaką mam i nic mi nie mówi wersja Americano :P Ameryki w sumie nie ma bo ogrzewanie nie działa ;)
Ale generalnie 'chapeau bas' dla konstruktorów Forda za sposób mocowania panelu sterowania ogrzewaniem, klimą itd. bardzo łatwy demontaż i montaż chociażby w celu wymiany żarówek podświetlenia, w pugu partnerze trzeba pół deski rozebrać i trochę tunelu środkowego ;]
co do odkamieniania wystarczy płukacz do chłodnic np. firmy K2 czy to musi być konkretnie odkamieniacz lub ocet?
Syntetyzer 20-02-2011, 12:30 nowe wnioski... codziennie robię krótkie trasy, dom - praca - dom po 7 km, silnik nie zdazy zlapac optymalnej temperatury przy takich mrozach i teraz jest tak że nadmuch skierowany na kabine z kratek, nie włączony wentylator i czuć ciepłe powietrze jak silnik sie rozgrzewa, jak wlacze wentylator to teperatura powietrza wylatujacego z kratek zaczyna spadac i jak dojade do pracy i sie zatrzymuje, nie gasze silnika to leci zimne... ale wczoraj zrobilem traske 100 km i po przejechaniu 25 km auto normalnie grzalo zarowno na postoju jak i podczas jazdy na wlaczonym wentylatorze... czyzby sie cos przytykalo czy jak?
tomasini 23-01-2012, 10:05 Witam serdecznie
mam problem z ogrzewaniem w mojej foczce. Ostatnim czasem mechanik uszczelniał mi układ ( chyba coś przy termostacie)bo z lekka kapał mi płyn chłodzący i od tego czasu zaczęły się problemy z grzaniem. Samochód ogrzewa kabinę letnim powietrzem a jak włączę dmuchawę na 3 lub 4 to leci bardziej chłodne niż ciepłe. Idzie jeszcze wytrzymać gdy silnik jest na obrotach bo wtedy leci w miarę ciepłe, ale jak stanę na światłach i silnik jest na wolnych obrotach to już ciepła brak.
Przeglądałem posty na forum i dostrzegłem że węże, które wchodzą przez ścianę grodziową do nagrzewnicy mają różną temperaturę. Jeden jest gorący a drugi zimny. Gorący jest ten który jest dłuższy i idzie w komorze silnika przez dodatkową grzałkę .
Co to może znaczyć? Co jest przyczyną takiego stanu?
Witam
W samochodzie nie dziala ogrzewanie. Po dwóch dniach w warsztacie, został wymieniony : termostat,sprawdzona pompa wody (działa), przeczyszczony cały układ chłodzenia, wymieniony płyn w chlodnicy, pokrętło dziala. Mechanik wykluczył uszkodzoną uszczelkę pod głowicą.
Po rozgrzaniu silnika, (wskazówka w pionie) przez chwilę leciało ciepłe powietrze a po chwili znów zimne. Wszystkie przewody do nagrzewnicy ciepłe, po zdjęciu cienkich przewodów ze zbiorniczka wyrównawczego przewodem z chłodnicy nie wracał płyn do zbiorniczka.Jaka może być tego przyczyna? Proszę o poradę bo wydałem już mnóstwo pieniędzy a ogrzewania nadal brak. Mechanik sugeruje że to może byc zapchana chłodnica ale pewności nie ma.
yaarofox 09-01-2013, 18:20 wydaje mi się że jest zapowietrzony. foxa chyba powinno się zalewać przez powrót żeby nie zapowietrzyć
Dlaczego wydałeś mnóstwo pieniędzy jeżeli usługa nie została należycie wykonana?
1 Czy chłodnica jest ciepła, gorąca?
2 Czy nagrzewnica jest ciepła ?
3 Gdzieś jest korek powietrzny
mario704 09-01-2013, 18:37 Z tego co wiem to focus sam odpowietrza sobie układ.
Moim zdaniem padła nagrzewnica bo to że węże do niej są ciepłe to ok, ale płyn przez nagrzewnice przechodzi w bardzo małym "świetle" wężyków a co za tym idzie nie ma mocy dmuchać ciepłem bo za mało wydajna jest(zakamieniona jest poprostu)
odkręć korek zbiorniczka,nalej płynu do fula ustaw pokrętło ciepłego powietrza na max ,wentylator tak na 2 ,jak dostanie 90 stopni to termostat się otwozy i uzupełnij ew. płyn pomiędzy min.-max :one:
jak mechanik psiknął sprężarką w przewód powrotny chłodnicy do zbiorniczka zaczął lecieć płyn, i przy obrotach ok. 3000 lciało przez chwilę bardzo gorące powietrze.
Bump: w zbiorniczku nie robi się podciśnienie, a po nalaniu płynu pod korek zauważyłem w zbiorniczku powrót tylko z przewodu który wychodzi z silnika. Termostat był otwarty i załączył się wentylator
Witam serdecznie,
Mam ogromną prośbę o pomoc do Was, chodzi o ogrzewanie w kabinie w moim Focusie ;/ Ostatnio makabrycznie szwankuje, ale po kolei. Jestem posiadaczem Forda Focus’a 1.8 TDCi z 2003 r i jak do tej pory nie mogę się na nic skarżyć. Ostatnio pojawił się problem z uciekającym płynem chłodniczym (co jakiś czas brakowało w zbiorniczku wyrównawczym) okazało się że zbiornik popękał i przeciekał – najprawdopodobniej przez korek bo tworzyło się duże ciśnienie.
Zbiorniczek wymieniłem i płynu już nie ubywa, ale pojawił się problem braku ciepłego nawiewu w kabinie Dmuchawa działa ok, jednak dmuchaniem ciepłego jest problem. Jak samochód pracuje na wolnych obrotach tak do 1200-300 to po jakimś czasie zaczyna lekko wiać ciepłe powietrze, jednak wystarczy że przyśpieszymy, zwiększymy obroty ponad 2 tyś. i zaczyna wiać ziemne ;/
Temperatura silnika jest ok, nie ma żadnych wahań wskazówka dochodzi na sam środek i ani drgnie.
Wie ktoś może co jest tego przyczyną? Będę bardzo wdzięczny za pomoc gdyż przy obecnej pogodzie nie da się jeździć
Dziękuję z góry za pomoc.
mario704 21-01-2013, 11:13 Na moje oko padła nagrzewnica,skoro silnik temp w normie,układ sam sie odpowietrza a tak czy siak leci zimne więc raczej to
Hej,
ale czasami leci ciepłe powietrze;/ Głównie jak utrzymuje się stałe obroty silnika to po pewnym czasie leci ciepłe powietrze, ale gdy przyśpieszam (zwiększam zmniejszam obroty) to zaczyna wiać zimne.
mario704 21-01-2013, 12:16 Hej,
ale czasami leci ciepłe powietrze;/ Głównie jak utrzymuje się stałe obroty silnika to po pewnym czasie leci ciepłe powietrze, ale gdy przyśpieszam (zwiększam zmniejszam obroty) to zaczyna wiać zimne.
Taki objaw ma termostat tyle że wskasówka stoi w pionie jak powiedziałeś.Musiałby wtedy i czujnik temp być walnięty...
A wentylator chodzi jak powinien ?
Witam ponownie,
Wczoraj po powrocie z pracy wymieniłem termostat i wydawało się że jest poprawa… zaraz po zmianie termostatu nawiew w kabinie reagował ciepłym powietrzem na większe obroty. Przy obrotach 900 na luzie wiało chłodnawe ale nie zimne. Myślałem że może musi się przejechać dopasować czy nie wiem co tam jeszcze No ale dzisiaj rano jadąc do pracy okazało się że nadal jest lipa Otóż po przejechaniu ok 20 km nawiew w kabinie był zimnym powietrzem, a temperatura silnika wg. Wskaźnika nie była tak jak zawsze na środku a lekko w lewą stronę.
Ciepłe powietrze w nawiewie pojawiło się dopiero po pewnym czasie stania w korkach przy niskich obrotach, później znowu zaczęło wiać zimne. Na sam koniec nawet przy większych obrotach wiało ciepłe więc ja już nie wiem o co chodzi ;/ Płyn nigdzie nie ucieka jest dobry stan w zbiorniczku wyrównawczym…
Wentylator działa ok…
Macie jakieś pomysły ??
Z góry bardzo dziękuję
mario704 22-01-2013, 16:10 Zrób taki test.Rozgrzej silnik do normalnej temp pracy .Ustaw nawiew na siebie i daj na prędkość 1 wentylatora.Zobacz czy leci ci ciepłe/chłodne/zimne potem przekręć na 3-4 bieg i zobacz czy leci chłodniejsze/zimniejsze .Jeżeli na wyższych biegach wieje zimniej to może to być objaw padniętej nagrzewnicy(zapchanej,zakamienionej).Miałem tak w Lagunie swojego czasu.
nostress_pz 23-01-2013, 11:07 Odpowietrz porządnie układ chłodzenia - jeśli wcześniej przy wyższych obrotach spadała temperatura powietrza w nawiewach - przyczyną mógł być faktycznie termostat. Teraz jeśli przy wyższych obrotach zaczyna wiać cieplejsze - przyczyną może być zapowietrzony układ. Nagrzewnica jest najwyżej położona, a przy wymianie termostatu mogła się zapowietrzyć.
Jakie masz ogrzewanie? Manualne, climatronic? Jeśli manualne to może linka od sterowania ciepło/zimno Ci się zerwała. Jeśli climatronic - możliwe, że jest problem z czujnikiem temp. wewnątrz.
Cześć,
oki zrobię taki test, ale chodzi o to że ogrzewanie zachowuje się bardzo nie regularnie ;/ Raz wieje ciepłe tylko na niskich obrotach a raz tylko jak przykazuję ;/
Mam climatronic
Byłem u mechanika i wg niego siedzi pompa wodna ;/
krykra76 08-02-2013, 14:49 Cześć. Jeszcze nie ogarnąłem,swojego auta, ale po przejechaniu 10 km nawiew zimny...Podobnie jak u Ciebie wskazówka temp silnika stoi sztywno. Jakieś sugestie??
gregor75 08-02-2013, 22:18 Byłem u mechanika i wg niego siedzi pompa wodna ;/
Przy padniętej pompie płyn się gotuje
Może być że termostat masz ciągle otwarty
irondick 03-12-2013, 12:27 Witam serdecznie. Podczepię się pod ten temat.
U mnie sprawa wygląda tak. Płyn w zbiorniczku ok. Silnik nagrzewa się do swojej temperatury pracy po kilku kilometrach. Linka regulacyjna raczej sprawna bo czuć różnicę jak ruszam pokrętłem regulacji. Brak jest ogrzewania w środku. Podjechałem do znajomego mechanika który stwierdził, że nie działa pewien element (termostat, czujnik, zawór) znajdujący się na jednym z węży idących do nagrzewnicy. Jest to taka część jak pogrubiona rurka z obu końców podłączona do węży a do niej dochodzą dwa przewody elektryczne jak by od czujników. Znajduje się przy grodzi gdzie wchodzą węże do kabiny, mniej więcej po środku. Co to za element bo nawet nie wiem co zamówić?
chyba chodzi ci o dodatkowe nagrzewanie-czyli swiece zarowe bo do nagrzewnicy w raczej nic innego nie idzie.
termostat rozdziela przeplyw plynu przez silnik-jak jest za gorąco to dopiero puszcza na nagrzewnice.
upewnij sie ze termostat masz sprawny i ze czujnik temperatury poprawnie wskazuje, bo jak disel rozgrzewa sie w kilka minut jak jest zimno to czasami moze to byc podejrzane-chyba ze wyjezdzasz z domu i odrazu mozesz szybciej pojechac.
ps. ten element bez wzgledu czy dziala czy nie dziala-to jak silnik jest rozgrzany to powinno byc cieplo!!!!
irondick 03-12-2013, 20:21 Dziękuję za zainteresowanie.
Przejechałem ok 15 km i dalej zimno. Wskaźnik temp. pokazuje po przejechaniu ok 4 km tak jak zwykle i nie ma wachań. Otworzyłem maskę i sprawdziłem wężyki zbiorniczka wyrównawczego, są zimne te dwa cienkie od góry i jeden grubszy od dołu, chłodnica zimna.
nabuchodonozor 04-12-2013, 09:17 z ta wymiana nagrzewnicy to sie wstrzymajcie....
jakies dwa lata emu miałem ten sam problem, totalny brak ogrzewania..., pojechałęm do mecha od układów chłodzenia/grzania...:), który stwierdził ze nagrzewnica do wymiany, ale mając na uwadze , że jej wymiana to rozbebeszanie połowy deski rozdzielczej pojechałęm do swojego warsztatu i powiedziałem mechom, żę poproszę o solidne płukanie i przedmuchanie-tak przedmuchanie całego układu chłodzenia, włącznie z przedmuchaniem nagrzewnicy poprzez króćce na ścianie grodziowej...
rezultat.... grzeje jak parowóz!!!
więc radzę zacząc iod tego...odkamieniacz, przepłukiwacz firmy STP powodzenia bo zima idzie :)
Dziękuję za zainteresowanie.
Przejechałem ok 15 km i dalej zimno. Wskaźnik temp. pokazuje po przejechaniu ok 4 km tak jak zwykle i nie ma wachań. Otworzyłem maskę i sprawdziłem wężyki zbiorniczka wyrównawczego, są zimne te dwa cienkie od góry i jeden grubszy od dołu, chłodnica zimna.
jest cos nie tak...szczegolnie te male wezyki bo jak silnik jest rozrgrzany to 1 wezyk od silnika powinien byc cieply!!!! sprawdz czy niejest zatkany-w tym wezyku jest dysza zwezajaca zaraz przy zbiorniczku-sprawdz to-po sciagnieciu wezyka od zbiorniczka powinien z niego leciec plyn jak silnik pracuje.
jezeli nie bedzie zatkany to tak wyglada jakby pompka nie pomowala...wiec potrzeba bedzie sprawdzic pompe wody.
pytanie czy masz plyn czy plyn z woda a moze wode? jesli by woda przymarzla to mozesz miec rozwaloną pompke-a moze ktos wczesniej mial wode zamiast plynu!!!!
irondick 10-12-2013, 07:37 Faktycznie ta kryza plastikowa się zapchała takim glutem. Dodatkowo pompa się rozszczelniła na simeringu. Pompa pracowała przez ok 160000km. Wymieniłem na nową. Wężyki już cieplutkie na zbiorniczku ale grzanie dalej siedzi. Jak się jedzie to jak cię mogę ale tylko się zatrzymam lub jadę w korku to zimniawka leci z nadmuchu. Mam płyn oczywiście zalany świeżutki. Auto mam już 7 rok. Jeszcze wymieniłem profilaktycznie termostat.
to teraz takie kolejne pytanie...czy w wezykach byly zwezki?
jesli jedziesz i masz cieplo a stoisz i masz zimno-to masz za maly obieg plynu przez nagrzewnice czyli ze:
-albo plyn krazy nie tam gdzie powinien ( brak zwezek w wezykach odpowietrzajacych-niesprawny termostat-przytkana nagrzewnica)
-albo nowa pompa slabo pompuje.
przewody do zbiorniczka wyrównawczego musza miec zwezki-plyn ma sie bardzo delikatnie lać -najlepiej szybko kapać- na wolnych obrotach.
inna sprawa-diesel sie nagrzewa pomału-wiec nie licz na dobre grzanie jesli sie nie nagrzeje-i kolejna sprawa -jak szybko ci sie nagrzewa silnik ...po ilu km? wskazowka bez ogrzewania osiąga srodek skali przy spokojnej jezdzie np. na 5 biegu i 70km/h?
i kolejne wazne pytanie..masz osad rdzawy z wody w zbiorniczku? a jesli tak to bardzo go widac?
Wężyki już cieplutkie na zbiorniczku ale grzanie dalej siedzi. Jak się jedzie to jak cię mogę ale tylko się zatrzymam lub jadę w korku to zimniawka leci z nadmuchu. Jeszcze wymieniłem profilaktycznie termostat.
i powinienes miec tylko 1 wezyk cieply-od silnika do zbiorniczka a nie obydwa-bo jesli drugi jest cieply a silnik nie rozgrzany do konca to termostat nie trzyma i puszcza na chlodnice.
aby sprawdzic termostat-kilka mozliosci:
-sprawdzac temperature wezy od silnika do chlodnicy-przy wejsciu do chlodnicy wąż powinien byc zimny!!!!
-jezeli termostat puszcza-aby upewnic sie ze to jego wina-zalozyc zacisk na weza do chlodnicy-aby zatkac weza calkowicie-wwczas sprawdzac ogrzewanie czy dziala poprawnie.
ps auto masz 7 lat..a wczesniej grzalo dobrze? dolewałes zwykłą wode do chlodnicy? jesli tak to moze byc to tez przyczyna-zakamienienia ukladu.
miś_bambo 14-12-2013, 21:59 Witam Klubowiczów.
Samochód to Focus 1.8 tdci z 2009r. Mój problem przedstawia sie następująco: samochód rozgrzewa sie normalnie. Po około 7-10 km przy śr prędkości 50-70 km, silniki łapie prawidłowa temperaturę. W samochodzie robi się ciepło, dodam że ogrzewanie mam ze sterowaniem z cyfrowym wyświetlaczem, wieć po ustawieniu temperatury od 20 do 23 st leci bardzo letnie powietrze. Wcześniej grzało normalnie. Przy wyższych temperaturach grzeje lepiej, a przy ustawieniu maxymalnym HI, leci gorące powietrze, czyli normalnie. Przy jeździe powyżej 100 km/h przy ustawieńiu temperatury na około 23-24 stopni, tez niestety leci letnie powietrze. Problem jest z grzaniem na tych niższych temperaturach, a do tego płyn w zbiorniczku wyrównawczym jest chłodny, a wcześniej był gorący. Widać, tak jakby pływa w zbiorniczku był zastały, Jakiś obieg płynu jest bo przy odkręcania korka w zbiorniczku słychać syczenie. Co sprwadzić? W jaki sposób? Czy odkamieniacz można wlać bezpośrednio do którejś z rurek?
Dziękuje z góry za podpowiedzi.
Przy wyższych temperaturach grzeje lepiej, a przy ustawieniu maxymalnym HI, leci gorące powietrze, czyli normalnie. Przy jeździe powyżej 100 km/h przy ustawieńiu temperatury na około 23-24 stopni, tez niestety leci letnie powietrze. Problem jest z grzaniem na tych niższych temperaturach, a do tego płyn w zbiorniczku wyrównawczym jest chłodny.
Jezeli plyn jest czysty w ukladzie-niema kamieniato nic nie wlewaj!!!! bo mozesz tylko bigosu narobic. I pamietaj ze do chlodnicy niewolno zwyklej wody dolewac-tylko demineralizowana -destylowana.
u ciebie problem wyglada tak jakby wogole byl gdzies indziej-czyli w elektronicznej klimie i pomiarze temperatury-wiec najpierw to sprawdz czy bedzie reagowal poprawnie jesli ustawisz temperature na 24-26'C zamiast 23-24.
LUB sprawdz czy jak nie grzeje na 24-26-to czy grzeje wtedy na maksa jak przekrecisz.
Michcio12173 23-10-2014, 12:49 Witam wiem że dużo jest takich tematów ale nie mogę znaleźć odpowiedzi.
A więc nie mam ciepłego nawiewu w środku w innych tematach wyczytałem że może się zacioł silniczek sterowania klapą ciepło zimni.ALe gdzie się on wgl. znajduje i jak się do niego dostać? Gdy kręcę regulacją ciepło/zimno to jak dam na max ciepło to słychać jak by jakaś klapka się poruszyła na max zimne tak samo lecze nie słychać żadnego silniczka.
Wiem że to może być spowodowane kupą innych żeczy ale zaczynam od najłatwiejszych.
Płyn chłodniczy jest świeży
Płyn chłodniczy jest świeży Mało istotne. Bardziej potrzebne informacje dotyczą wskazań temperatury. Czy wskaźnik temperatury podnosi się do połowy skali, czy nagrzewa się w miarę szybko, czy w trakcie postoju (np w korku) temperatura szybko rośnie, czy w trakcie jazdy temperatura spada poniżej połowy skali, czy w zbiorniczku płynu słychać bulgotanie? Te informacje pozwolą ustalić, czy przyczyną Twoich problemów jest zepsuty termostat, niewydolna pompa wody, zasyfiona nagrzewnica, czy też uszkodzona klapka sterowania nawiewem.
Michcio12173 25-10-2014, 15:46 Silnik nagrzewa się normalnie zawsze temperatura jest w połowie skali. Bąbelków w zbiorniczku nie ma.
jezeli silnik nagrzewa sie normalnie to prawdopodobnie masz popsuty zaworek zimno/cieplo jak sie do niego dobrac to Ci dokladnie nie powiem , ale keidys na forum bylo cos w tym temacie. Jezeli nie znajdziesz to musisz zdjac konsole i jechac po ciegnie od pokretla.
Michcio12173 27-10-2014, 21:32 dzięki za odpowiedź jak ktoś by miał link do tematu to będe wdzięczny jak zapoda bu szukam i nie moge znaleźć
Michcio12173 28-10-2014, 18:34 Refresh
Nikt nie wie gdzie ten zawór się znajduje i jak go zdiagnozować da sie go otworzyć żeby było cały czas ciepło??
Proszę o pomoc bo jutro chcę się tym zająć
mojmistrz 28-10-2014, 20:44 A weź zdejmij półkę pod kierownicą(tam gdzie bezpieczniki), żeby dostać się do linek sterowania nawiewami i ręcznie przekręć linkę od temperatury, włącz nawiew i sprawdź, czy coś się zmieniło. U mnie jak było zerwane sterowanie, to po przekręceniu pokrętła też niby coś tam klepnęło, czyli niby klapy chodziły, a tu zonk, bo linka była zerwana i została w pozycji "na szybę". Da się też odkręcić ten plastik, do którego mocowane są linki, wtedy trochę lepiej widać co jest w środku, może ten zawór ciepło/zimno też gdzieś tam jest. Najłatwiej sprawdzić patrząc w okolice mocowania linki od temperatury. Roboty przy tym dużo nie ma, a może trafisz na jakiś trop albo winowajcę problemu.
Michcio12173 29-10-2014, 15:28 Dzisiaj się trochę pobawiłem linki są ok.
Odłączyłem węże od nagrzewnicy i przelałem przez nie wodę z węża raczej nic to nie pomogło ale zauważyłem że jak depnę mu trochę mocniej to z nawiewu leci cieplejsze powietrze jak dużej postoje na parkingu to też ale nie jest tak ciepło jak powinno.
Może to termostat ?? Ale temp na zegarach jest cały czas w połowie może to być termostat?? Silnik szybko się nagrzewa/
mojmistrz 29-10-2014, 16:16 Może masz przytkaną nagrzewnicę.
jak temp na zegarze jest na pion to tak jak pisze kolega wyzej , mogla sie nagrzewnica przytkac.
Chciałbym się upewnić: odkąd zrobiło się zimno mam problem ogrzewaniem w Focusie, mianowicie grzeje dopiero po 7-8km, wskazówka temperatury cieczy nie jest idealnie w połowie, nawet nie dochodzi do połowy.
Gdy autom ma wyższy obroty (Autostrada na 4 biegu) to wskazówka dochodzi prawie do właściwego poziomu, generalnie jak zrobiło się na dworze zimno to w samochodzie też jest zimno :(
Ilość płynu w chłodnicy właściwa, nic nie leci nie cieknie nie ubywa, nie mam też żadnych dziur w poszyciu czy podłodze :)
Wydedukowałem, że to termostat ? słusznie...
Masz benzyne czy ropniaka , bo brakuje w opisie. Ogolnie to cieple powietrze powinno juz leciec jak wskazowka wyjdzie tylko po za biale pole, moze nie gorace , ale wyczuwalnie cieplejsze. Opisz dokladniej jak jest u Ciebie. Czy jak wskazowka jest prawie pionowo to nie ma grzania ? Jezeli tak to raczej nagrzewnica.
paoloWawa 28-11-2014, 11:57 Wygląda że rzeczywiście może to być termostat. Nie wiem czy masz benzynę czy klekota, ale przykładowo u mnie dziś po ok. 3,5-4km miałem już wskazówkę w pionie.
Jak już wskazówka jest prawie na swoim miejscu to grzeje ?
Ja również obstawiam termostat.
jak silnik rozgrzany, a ogrzewania brak to zamulona nagrzewnica. Jak to diesel to z padnietym termostatem przy tych temp co teraz sa to jak by mu wskazowka wyszla za biale pole to sukces.
Uziu
to Diesel, wskazówka wychodzi poza białe pole powietrze lecie cieplejsze, ale głowy nie urywa, raczej się nie spoce. Wysokie obroty sprawiają, że mogę dojść do prawie pionowej kreski, ale jazda 4 biegiem i 3tys obrotów to nie dla mnie
poloWawa
po 3-4km to wskazówka ledwo drgnie...
@co-to
wskazówka jest na swoim miejscu jak jest cieplej na dworze, teraz nie dochodzi do tego miesjca
no czyli wychodzi ze termostat niedomaga
nabuchodonozor 30-11-2014, 19:47 u mnie po 5 km wskazówka ledwo drgnie, więc to nie przesądza o termostacie...
ledwo drgnie ale juz zaczyna cieple powietrze leciec.
ciepłe powietrze ciepłemu nie równe, latem ciepłe powietrze jest na niebieskim polu, a zimą czerwone pole i dmuchawa odkręcona a tu zimno i cimno :)
ja wczoraj robilem mala trase i po 10 km mialem juz wskazowke pionowo, nawiew na 2 i w autku ciepelko, a letnie powietrze juz zaczynalo wydobywac sie z nawiewu jak 5 min postal na podwurku odpalony.
A czy ewentualne uszkodzenie termostatu wyjdzie przy diagnozie komputerowej?
marabut1999 29-10-2015, 21:32 W moim focusie 1,8 tddi bez klimy nie działa ogrzewanie. Pierwszą rzeczą sprawdziłem cięgno regulacji. Okazało się, że jest zerwana linka. Przyczyną zerwania linki okazał się zablokowany trzpień wychodzący z boku nagrzewnicy (do którego zamocowany jest drugi koniec cięgna), który powinien się obracać i ustawiać ciepłe lub zimne powietrze. W tej chwili jest on zablokowany w pozycji zimne powietrze. Na forum znalazłem tylko tematy dotyczące problemów z regulacją nawiewów (u mnie ustawianie nawiewów działa idealnie). Może ktoś zna jakiś sposób na rozruszanie pokrętła ustawiania ciepła bez wymontowywania nagrzewnicy. Idzie zima i działające ogrzewanie jest rzeczą pożądaną. Za wszelką pomoc z góry dziękuje.
Na początek wymienione:
- nagrzewnica
- pompa wody
- płyn chłodniczy
Samochód prawie wogóle nie grzał, wyciągnąłem przelotkę z wężyka od silnika do pojemniczka zbiorczego. Auto zaczęło trochę grzać, grzeje mocniej jak dodam gazu w okolice 2500-2700 obrotów. Temperaturę trzyma na wskaźniku na środku bez wahnięć.
Czy w tym modelu silnika jest podgrzewacz płynu chłodniczego (w nim świece żarowe)??
Czy założyć wyjętą przelotkę na wężu z silnika do pojemniczka zbiorczego??
Przed wyjęciem przelotki płyn w zbiorniczku był zimny, po usunięciu przelotki płyn w zbiorniczku jest gorący.
Auto słabo grzeje na postoju wyraźnie leci zimniejsze powietrze, ciepłe zaczyna lecieć w okolicach 2500-2700 obrotów. Na zewnątrz +2 stopnie. Gdzie szukać przyczyny??
Witam, od jakiegoś czasu zauważyłem pewien problem. Otóż gdy ustawiam pokrętło temperatury na maxa i auto już jest nagrzane z nawiewow nie wieje ciepłe powietrze. Jeszcze wczoraj było ok a dzisiaj znów problem . Co może być przyczyną i czy laik może sam usunąć usterkę? ( focus mk1 1.8 tddi)
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Sidewalker105 24-04-2016, 13:07 Witam wszystkich , niedawno przesiadłem się na Focusa 1.8TDDI z 2000 z manualną klimą. Bardzo bym prosił kogoś o poradę...otóż nie działa mi nawiew zimnego powietrza - to znaczy nawiewy chodzą , kierunki również , biegi też.
Problem polega na tym że z nawiewów daje tylko ciepłe powietrze , niezależnie od tego jaką ustawię temperaturę na pokrętle. Znajomek powiedział że może być to zawór nagrzewnicy - jeśli to on, jak się do niego dostać i czy można go przełączyć/przestawić ręcznie na zimne powietrze? Oczywiście na czas póki nie przyszłaby nowa część.
Z góry dzięki za pomoc!
Andrzej K. 24-04-2016, 16:46 Może to nie zawór uszkodzony , a sterujące nim cięgno, bo chyba tak to działa.
Nie masz wrażenia,że pokrętło regulacji temp. jakoś lekko się kręci?
To jednak takie moje gdybanie, bo nigdy tego nie rozbierałem (pewnie ktoś mający dokładniejszą wiedzę w tym temacie się wypowie).
Sidewalker105 24-04-2016, 17:35 Może to nie zawór uszkodzony , a sterujące nim cięgno, bo chyba tak to działa.
Nie masz wrażenia,że pokrętło regulacji temp. jakoś lekko się kręci?
To jednak takie moje gdybanie, bo nigdy tego nie rozbierałem (pewnie ktoś mający dokładniejszą wiedzę w tym temacie się wypowie).
W sumie chyba masz rację , kiedy go kupiłem pokrętło było zablokowane na zakresie od połowy do końca ciepłej strefy , poruszałem nim trochę prawo lewo , lekko siły i puściło - zaczęło chodzić tak jak powinno...nie wiem czy nie zerwałem wtedy właśnie tego cięgna...jak wrócę muszę to sprawdzić.
Czy da się sprawdzić działanie cięgna bez wykręcania środkowego kokpitu, tzn. poruszać , posłuchać?
Andrzej K. 24-04-2016, 19:19 Tak jak wspomniałem nie "grzebałem" nigdy przy tym (nie miałem potrzeby), więc nie chcę wprowadzać w bład z informacją,ale.... spróbuj wyjąć radio i może coś tam dojrzysz.
Na pewno nie jest to skomplikowane, linka pewnie w jedną stronę otwiera,a w drugą zamyka dopływ ciepłego/zimnego powietrza.
Powodzenia w działaniu.
Sidewalker105 25-04-2016, 10:11 Logika podpowiada że jest tak jak mówisz , zwyczajnie dostać się za panel pokręteł odłączyć uszkodzone cięgło i ręcznie otworzyć klapkę jedną z linek. Spróbuję i napiszę czy podziała. Dziękuję za poradę
Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
Sidewalker105 26-04-2016, 14:09 Właśnie składam środkowy kokpit , okazało się ze jest tak jak mówiłeś - jedna z linek przy tym mechanizmie pokrętła była zerwana. Niestety na nową będę musiał poczekać , na szczęście przy nogach kierowcy z prawej strony , po odkreceniu pokrywy ze schowkiem pod kierownica jest cały mechanizm sterujący klapką ciepło - zimno oraz kierunkami nadmuchu. Przy obu znajdują się takie same pokrętła jak na kokpicie , czyli żeby doraźnie otworzyć luz zmienić kierunek wystarczy wyjac przełącznik z kokpitu i włożyć w tamten , przekręcić . Jako laik jestem z siebie dumny :))
Strasznie dzięki za naprowadzenie.
Pozdrawiam
Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
Witajcie. Czy to normalne, że przy obecnych temperaturach (w okolicy zera) gdy ustawię nawiew na powiedzmy 19*C wieje mi bardzo ciepłym powietrzem (jakby na najwyższym ustawieniu)? Po zmiany temperatury na LO i ponownym ustawieniu 19*C nie grzeje już tak mocno. Wydaje mi się, że wcześniej tak nie było i coś jest nie tak ale może nie zwróciłem na to nigdy uwagi. Z drugiej strony trudno nie zauważyć, gdy w aucie robi się gorąco. Klima automatyczna ale wyłączone A/C.
langolier 18-12-2016, 22:11 Czegoś nie kumam: wyłączone A/C oznacza "wyłączona klima". Manipulacja ustawieniami temperatury w klimie nie ma wówczas sensu.
Na pewno? Czy zmiana ustawienia temperatury nie powinna sterować ilością ciepłego powietrza dostarczanego przez nawiew? (tak przynajmniej zachowywało się to w innych autach, którymi jeździłem z pokrętłami do ustawiania temperatury, bez klimy).
Temat widziałem już wcześniej i też jestem ciekaw, wg innych rozwiązań producentów auto steruje wszystkim nawiewem itp. nawet kiedy klima wyłączona. Regulacja temperatury zakładam że służy tylko w kierunku ciepło zimniej i ma ograniczenia np. w lato bez klimy ustawienie niskiej temperatury nie możliwe. Patrząc, że u Ciebie przy tych temperaturach nie możesz ustawić chłodniejszego nawiewu to chyba faktycznie dziwne. Sprawdzę jeszcze u mnie jak to wygląda na rozgrzanym silniku i dam Ci znać
Tak więc po sprawdzeniu jak zjadę z HI do LO, to dmucha bardzo zimne! A więc bynajmniej w MK2 u mnie coś ta regulacja działa, z tym że zmiana np. 23 na 20 stopni wręcz nieodczuwalna!
Witam wszystkich,
zapoznałem się z podobnymi tematami na forum jednak żaden mi nie pomógł. Posiadam Mk1 1.8TDDI - auto długo się nagrzewało w środku, więc stwierdziłem, że trzeba wymienić termostat. Niestety po wymianie przestał grzać w ogóle. Pomimo tego, że wskaźnik temperatury pokazuje 90 stopni to z nawiewów leci chłodne powietrze.
Niestety kończą mi się pomysły gdzie szukać powodu:
1. Termostat wymieniony na nowy.
2. Wymieniona pompa wody.
3. Wyjęta i sprawdzona nagrzewnica.
4. Przelany układ chłodzący, potwierdzający drożność rur oraz kanałów w silniku.
5. Przeciągnąłem auto na wysokich obrotach, i przy 4 tys. obr/min leciało ciepłe powietrze - kiedy obroty spadły w aucie się wychłodziło. Po tej próbie sprawdzałem układ pod maską: oba węże były gorące (chociaż nie na tyle żeby parzyły), węże były miękkie, nie było dużego ciśnienia w układzie, można było bezpiecznie odkręcić korek na zbiorniczku wyrównawczym.
6. Przy wyjętej nagrzewnicy sprawdziłem działanie regulacji ciepło/zimno - działa bez zarzutu.
7. Auto nagrzewa się raczej normalnie - tzn. wnioskuję po unoszeniu się wskaźnika temperatury.
Proszę o pomoc lub sugestie.
tomek8888 15-01-2017, 02:22 Może pytanie idiotyczne, ale na pewno zawsze linka chodzi poprawnie od pokrętła zmiany temperatury nadmuchu?
Ja kiedyś rozwaliłem w Escorcie i miałem tylko zimny nadmuch.
Może pytanie idiotyczne, ale na pewno zawsze linka chodzi poprawnie od pokrętła zmiany temperatury nadmuchu?
Ja kiedyś rozwaliłem w Escorcie i miałem tylko zimny nadmuch.
tak, działa poprawnie (pkt.6)
Skoro wyszystko zostało posprawdzane, hmm a czy układ został prawidłowo odpowietrzony? Chociaż dziwne jest to że przy 4000 obr idzie ciepłe powietrze. Przy jakiej temperaturze zewnętrznej robiłeś te testy? TDDi lubi się wychładzać jak praktycznie każdy wysokowydajny diesel. Przewody nigdzie nie pozaginane? Nagrzewnica nie jest zawalona syfem? Jeśli to jest ok to przpatrzyłbym się głowicy, uszczelce itp...
Rafał A.(antek) 15-01-2017, 09:34 wyglada na zapowietrzony jeszcze układ, albo jednak zapchaną nagrzewnice.
Niestety to ze leci woda przez nia, nie znaczy że grzeje całą powierzchnią.
Układ podobno odpowietrza się sam.
Podczas prób, kiedy nagrzewnicę miałem podpiętą bez obudowy to grzała się całą powierzchnią. Ba, nawet dmuchało ciepłym. Więc spuściłem wodę, zalałem płynem i znowu nie grzeje. Ok - wygląda jakby był zapowietrzony. No ale tak jak napisałem na początku - teoretycznie odpowietrza się sam. Więc gdzie popełniam błąd?
Jak masz kompresor, możesz odpiąć węże z nagrzewnicy i ją sobie przedmuchać. Raz w jedną, raz w drugą stronę. Najlepiej na "mokro" zalewając trochę wody do środka przewodów. Można tak też przedmuchać silnik czy chłodnicę.
Na koniec odpowietrzanie:
http://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=15791
Generalnie nie jedna osoba chyba walczyła z odpowietrzeniem focusa, jednym sie udaje za pierwszym razem, inni walcza po kilka razy.
Układ odpowietrza się sam, ale trzeba nieraz mu w tym pomóc.
PS. termostaty z kulką pomagają odpowietrzać układ, ja ostanio zmieniłem na taki i praktycznie sam się odpowietrzył zanim odpaliłem silnik. Jakieś 2 minuty pił płyn ze zbiorniczka odpowietrzając chłodnicę. Wszystko działa od tego momentu bez ubywania dalej płynu w zbiorniku.
Problem rozwiązany. Winna byłą chłodnica oleju. Kiedy ją pominąłem w obiegu od razu zrobiło się ciepło. Grzeje jak parowóz.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Rozwiń tą myśl jeśli możesz. Co konkretnie poczyniłeś? Mam rozumieć że odłączyłeś z obiegu chłodnicę oleju?
Ominąłeś ją na stałe? Bo chyba po coś ją tam dali:)
Tak jak po coś dają egr i dpf w aucie :), nic się nie stanie bez tej chłodniczki.
EGR i DPF dla ekologii :) Nic więcej:P Zbędny syf.
Maciej994 20-11-2017, 22:57 Witam. Jestem świeżo po wymianie pompy wody oraz płynu chłodzącego. Od tego czasu bardzo słabo działa mi ogrzewanie. Przed wymianą powietrze leciało wręcz gorące, a teraz do osiągnięcia temp roboczej silnika powietrze leci coraz cieplejsze, a później już tylko letnie. Na chwilę obecną moje pytanie jest następujące: W jaki sposób mogę ocenić czy do nagrzewnicy trafia gorąca ciecz, i taka ciecz również z niej wypływa? Chodzi mi o wskazanie przewodów (węży), które mógłbym sprawdzić- jeśli oczywiście jest to możliwe stojąc przed otwartą maską bez demontażu jakiegokolwiek osprzętu. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
rumunn95 20-11-2017, 23:10 Zapowietrzony uklad
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
Maciej994 20-11-2017, 23:41 To też była jedna z moich teorii, aczkolwiek rozmawiałem z mechanikiem który mi wymieniał płyn i pompę, to zapewniał że układ dwa razy odpowietrzył. Pytanie tylko, czy poprawnie :) Gdzieś też czytałem że powinno się włączyć nadmuch na maksa (na gorącym powietrzu) podczas napełniania układu cieczą.
Włącz i rozgrzej silnik. Włącz na maksa ogrzewanie. Sprawdź jaki masz poziom płynu chłodzącego - jeżeli jest za niski, znasz przyczynę. Jeżeli nie, szukamy dalej. Układ chłodzący w Focusie odpowietrza się sam, wystarczy zalać go odpowiednią ilością płynu i wykonać powyższą procedurę.
Maciej994 21-11-2017, 07:49 Mogę tak zrobić, ale co to pomoże? Poza tym sprawdzałem i poziom płynu jest między min i max.
pomoże przelot autostradą 180km\h
Maciej994 21-11-2017, 09:43 Nie wiem, czy do tylu by się w ogóle rozpędził :D Może z wiatrem to tak. Ale jeśli nawet, w czym miałoby to pomóc?
Pompa bedzie przez dłuzszy czas pracowała z wyższymi obrotami, co skutecznie usunie z obiegu wszelkie bable powietrza. Nie zapomnij mieć wtedy włączonego ogrzewania:)
w focusie nie ma znaczenia czy jest ogrzewanie włączone czy nie. nagrzewnica nie ma zaworu zamykającego tylko działa cały czas.
co da ? przegonisz nie tylko silnik ale i powietrze
Maciej994 21-11-2017, 19:22 Zrobiłem tak jak poleciliście. Przejechałem kilkanaście km z prędkością 150-170 km/h. Podczas tak szybkiej jazdy ogrzewanie grzało jak oszalałe. Jednak po zakończeniu tej 'szybkiej' jazdy i przejechaniu kilku km w mieście ze średnią prędkością 50 km/h nawiew był już o wiele zimniejszy. Może nie letni, ale na pewno nie gorący. Może jakiś "śmieć"blokuje nagrzewnicę, lub nowa pompa ma słabą wydajność. Sam nie wiem.
jak grzało przed wymianą, to szukaj przyczyny w pompie
jaką kupiłeś ?
Maciej994 22-11-2017, 20:00 Według rachunku jaki otrzymałem od mechanika, mam zamontowaną pompę wody DOLZ F-201, taką jak tutaj: http://www.ford-esklep.pl/pl_PL/p/Pompa-wody-diesel-1.8-TDCi-TDDi-DOLZ-F-201/3012
Chyba jest z takiej średniej półki z tego co myślę
Maciej994 23-11-2017, 20:04 Ponawiam pytanie: które węże transportują płyn chłodzący do/z nagrzewnicy i jak je zlokalizować? Jeśli ktoś się orientuje to proszę o odpowiedź. Wydaje mi się, że to z powodu jej przytkania (albo ew. zapowietrzenia) słabo grzeje po otwarciu dużego obiegu.
dolz średnia półka nie ma źle
zobacz sobie pod autem, bedziesz widział które wchodzą do nagrzewnicy
Maciej996 czy usunąłeś problem, bo mnie dopadł też brak ogrzewania.
Przyjechałem do pracy w ciepłym aucie, a wyjechałem z zimnym nawiewem.
Posprawdzałem co się da, podejrzewam przypchaną nagrzewnicę lub chłodniczkę oleju.
Nie wiem już. Czytam forum, patrzę w instrukcję i już ręce opadają.
Nie mam ogrzewania. Sprawdziłem bezpieczniki.
W instrukcji jest "odłącz przewody od wymiennika ciepła" ale które ?
Do nagrzewnicy nie mogę się dostać a rozkręciłem pół auta :D
Może ktoś podeśle jakieś foto gdzie są przewody nagrzewnicy ?
Lub co z tym zrobić ?
Kiedyś miałem fiata 125. Nagrzewnica była zaraz pod maską. Przepłukałem i było ok a teraz to już nie wiem
Ford Focus MK1 diesel
Przez ścianę grodziową od strony silnika są podłączone dwa gumowe węże, nie ma możliwości żeby ich nie zobaczyć.
Witam
Ford Focus mk1 1.8 tddi
Mam problem z ciepłym nawiewem.
Dmucha zimnym, czasem na chwilę dmuchnie na kilka minut ciepłym i znowu dmucha zimnym.
Nie ma problemu z temperatura silnika.
Miałem focusa z tym silnikiem r.2000, powodem słabego grzania była przypchana nagrzewnica i chłodniczka oleju ( są połączone szeregowo ). Wypłukałem układ i wymieniłem nagrzewnicę, pomogło.
|
|