Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Keyless - zabezpieczenie przed kradzieżą
Ecoboostek 16-04-2016, 10:30 Witam!
Przez ostatnie dwa tygodnie w prasie motoryzacyjnej poczytałem nieco o sposobach kradzieży samochodów, które nie wymagają "tradycyjnego" kluczyka i odpalane są za pomocą przycisku.
Sposób kradzieży jest niezwykle sprytny i przebiegły zarazem. Złodzieje wyłapują sobie auto z takim systemem i obserwują kierowcę. W dogodnej sytuacji zakręcają się koło niego z wzmacniaczem sygnału z kluczyka (i innym osprzętem), reszta już jest znana - szybkie wejście do auta, odpalenie i jazda. Właściciel nawet może nawet nie wiedzieć, że ktoś właśnie rąbnął mu samochód, mimo że... kluczyk ma przy sobie!
Taka kradzież oznacza przeważnie całkowitą utratę samochodu i małą szansę na jego odzyskanie (każde wyłączenie silnika, czy zgaśnięcie oznacza utratę łupu...)
W jednej z gazet (bodajże Motor) jako zabezpieczenie poleca się folię aluminiową, jako skuteczną w tłumieniu sygnału z kluczyka...
Co sądzicie o całym tym systemie i przede wszystkim, czy rzeczywiście podane w prasie zabezpieczenie ma szansę być skuteczne przeciwko kolejnej i perfidnej nowej metodzie kradzieży samochodów?
Witam
1) To tylko teoria.
Złodziej gdy chce ukraść auto, to wsiada z laptopem i kradnie każde, nie ważne czy ma system bezkluczykowy czy nie
Tak jest złodziejowi prościej ukraść, zamiast chodzić za potencjalną ofiarą
2) Specjalista od alarmów, zalecał alarm analogowy
Jego uzasadnienie było takie, że każdy alarm na szynę CAN, można dezaktywować programowo w prosty sposób
3) Chcesz spać spokojniej do załóż blokadę mechaniczną - np. skrzyni
Utrudni to kradzież auta
4) Jeszcze lepszym pomysłem jest wykupienie Autocasco
5) Poszukaj na Youtube jak złodzieje kradną Mazdy 6 - nie bawią się w "nasłuchiwanie" systemu bezkluczykowego, po kilkunastu sekundach, od wejścia do auta, auto odjeżdża
pozdrawiam
Arturek
gandolfinek 18-04-2016, 12:16 W jednej z gazet (bodajże Motor) jako zabezpieczenie poleca się folię aluminiową, jako skuteczną w tłumieniu sygnału z kluczyka...
Sprawdzałem faktycznie, jak się owinie folią aluminiową (taką zwykłą jak używa się w kuchni) to nie przepuszcza sygnału. Jednakże trochę lipa nosić pazłotko w kieszeni. Swego czasu szukałem w necie jakiegoś fajnego etui (ekranowanego) no ale nic ciekawego nie znalazłem - tylko parę etui dla telefonów z ekranowaniem sygnału. Więc się poddałem. Ale jakby ktoś gdzieś wychaczył coś godnego polecenia to prośba o linka.
Zgadzam się z Tobą arturek że dobry złodziej i bez tego sobie poradzi. Jednakże zawsze wyeliminuje się kilku potencjalnych cwaniaczków z elektroniką w ręku a i może w takim przypadku da to do myślenia złodziejowi, że coś jest nie tak. A i może w tym przypadku ocali MDO. Chociaż jak i tak ma ukraść to i tak ukradnie ... :(
cattani75 18-04-2016, 12:38 Wartość oczekiwana straty mondeo w wyniku nasłuchu kluczyka jest mniejsza niż korzyść z KeyFree. :-)
Keyless jest po to żebym nie musiał wyjmować kluczyka z kieszeni za każdym razem jak wchodzę do samochodu. W żadne etui z tego powodu nie zamierzam sie bawić. Nie popadajmy w paranoje - jak mają ukraść i tak ukradną ;)
gandolfinek 18-04-2016, 12:55 Keyless jest po to żebym nie musiał wyjmować kluczyka z kieszeni za każdym razem jak wchodzę do samochodu. W żadne etui z tego powodu nie zamierzam sie bawić. Nie popadajmy w paranoje - jak mają ukraść i tak ukradną ;)
Zgadzam się z Tobą, ale czy nie chciałbyś mieć takiego etui np. jadąc gdzieś do galerii/marketu/ itp. Ja bym chciał, of kors nie używał bym tego tak często/na co dzień, ale właśnie w przypadku jakichś wypadów w miejsca bardziej natłoczone i sprzyjające takim wymuszeniom - własnie wtedy przydałoby mi się etui. To jest oczywiście moje zdanie. Każdy może mieć inne.
A na marginesie jestem ciekaw jak do takiego zabezpieczenia, a raczej braku podejdą firmy ubezpieczeniowe jak ktoś Ci/Mi buchnie MDO. Czy nie zapytają o zabezpieczenia?
Bump: Zresztą nie sprzeczajmy się nad wyższością kto by co wolał :) @Ecoboostek zapytał o możliwości zabezpieczenia przed kradzieżą w przypadku posiadania Keyless'a. Wypadałoby coś zaproponować i zapodać podpatrzone u niejednego użytkownika MDO który posiada ten system i też myślał tak jak autor postu i coś z tym zrobił. :)
Myślę, że jak auto zginie to i tak nie bedzie wiadomo jaką metodę użyto (nasłuch kluczyka czy klasycznie - tak jak to było widać na YT w przypadku Mazdy 6). Skoro kradzież auta jest tak prosta z wykorzystaniem podłaczenia do OBD, to zastanawiam się, czy ktoś będzie inwestował kilkaset tysięcy w sprzęt do nasłuchu (taką wartośc podano w czasopiśmie) i fatygował się w dwie osoby.
A na marginesie jestem ciekaw jak do takiego zabezpieczenia, a raczej braku podejdą firmy ubezpieczeniowe jak ktoś Ci/Mi buchnie MDO. Czy nie zapytają o zabezpieczenia?
Juz zmyslasz. A jak ktos nie ma keyless i ubezpieczyciel sie pyta o zabezpieczenie to podajesz: "kluczyki" ?
Zabezpieczenie masz elektro-mechaniczne: blokada kierownicy, elektroniczne: immo. Zawsze sobie mozesz zapewnic kolejne zabezpieczenia: na kierownice, na pedal, na biegi, GPS etc
Pierwszy raz slysze zeby ubezpieczalnie gorzej mialy traktowac auta z keyless niz z normalnym zamkiem. A Ford nie jest jedynym autem z keyless.
Bump: Zresztą nie sprzeczajmy się nad wyższością kto by co wolał :) @Ecoboostek zapytał o możliwości zabezpieczenia przed kradzieżą w przypadku posiadania Keyless'a. Wypadałoby coś zaproponować i zapodać podpatrzone u niejednego użytkownika MDO który posiada ten system i też myślał tak jak autor postu i coś z tym zrobił. :)
Niech se wymieni auto na takie z kluczykami i po klopocie.
Jak ktos wyzej pisal, keyless mam po to abym zapomnial o kluczykach. A nie zebym wygrzebywal kluczyki z etui jak wracam z galerii obladowany zakupami.
https://www.youtube.com/watch?v=sJmaJI794uw
Na końcu filmy pokazują jakiś system zabezpieczający,
To chyba jest test ADAC - bodajże 17 samochodów poddali testom i każdym odjechali.
Najlepszym sposobem jest blokada typu ukryty wyłącznik zapłonu - wtedy jak auto muszą ukraść to jedynie na lawecie, dodatkowo można zabezpieczyć złącze OBD przez zmianę pinów w aucie no i oczywiście aby się podpiąć komputerem to trzeba sobie przejściówkę dorobić.
Zabezpieczenia typu odcinanie zapłonu lub pompy paliwa bywają skuteczne, ale też jak się przekonałem na własnej skórze mogą pojawić się efekty uboczne i użytkownik pownien być tego świadomy. Miałem zainstalowane w autoryzowanym serwisie odcinanie pompy paliwa (opcja alarmu instalowanego przez dealera, z dodatkowym ukrytym włącznikiem). Technicznie odcinanie realizowane jest z wykorzystaniem ukrytego przekaźnika. Po roku użytkowania auta, auto samo zaczęło gasnąć lub szarpać, a objawiało się to szczególnie przy ostrym ruszaniu ze skrzywaniu i lewoskręcie - kiedy auto "stawało dęba". Sytuacja robiła się nieciekawie, niebezpieczna. Zajęło mi sporo czasu zanim zdiagnozowałem problem (serwis go nie widział - gdyż pojawiał się okazjonalnie, trudno było go wymusić). Okazało się, że jest to problem zainstalowanego przekażnika, który zaczął ujawniać prostą wadę fabryczną kontaktów po okresie użytkowania (po wymianie na nowy egzemplarz problem wyeliminowano). Od tej pory wyleczyłem się z tego typu rozwiązań - wolę wypłatę z polisy za kradzież niż zginać na drodze po strzale w bok. I jeszcze ubezpieczyciel odmówi wypłaty odszkodowania z uzasadnieniem zasadniczych przeróbek elementów konstrukcyjnych pojazdu, mających zasadniczy wpływ na bezpieczeństwo jego użytkowania.
Dokładnie, ja wolałem zapłacić za GAP na 3 lata, niż za jakieś wymyślne zabezpieczenia które utrudniają życie bardziej użytkownikowi niż złodziejowi
gandolfinek 24-04-2016, 18:18 No tak, na co mi zabezpieczenia : http://www.poboczem.pl/filmiki/video,vId,2055329,vSort,1,vTime,3
kot_damian 03-05-2016, 20:26 A to w usa tak robią, sam widziałem, jak gościowi z osiedla przyjechali normalnie w biały dzień bez jego wiedzy sholowali bmw, bo zalegał z ratami czy cos hehe.
gandolfinek 04-05-2016, 08:45 Niezły czad! Chwila moment bez wysiadania z samochodu i siu... nie ma fury.
Bo tak naprawdę jeśli chcą to ukradną ;)
U nas też w ten sposób robią, laweta i fru, można się zdziwić wychodząc ze sklepu. Jako przykład można podać audi i Wrocław Bielany taki nr tam zrobili. Na złodzieja nie ma sposobu
Panowie najskuteczniejszym bo nie ma najlepszego jest blokada skrzyni biegów taki palec wkładany w skrzynię zakończony zamkiem.Złodziej nie podejmie się próby przywłaszczenia takiego mienia bo za duże ryzyko niepowodzenia misji.
Też kiedyś tak myślałem, póki nie gwizdneli auta z zepsutym automatem (zablokowany w pozycji parkingowej).
Potrzebne były im części do Audi A3, to sobie wzięli.
Taniocha! ;)
https://koruma.pl/product-pol-128-Etui-zabezpieczajace-kluczyki-typu-keyless-do-samochodu.html
A tutaj troszke lepiej:
https://multi-com.pl/,details,id_pr,15981,key,pokrowiec-blokujacy-sygnal-gsm-3g-gps-wifi-maly,smenu,gsm.html
Ja zaczalem sie nad tym zastanawiac, po jedenj kradziezy gdzie przez drzwi od domu przechwycili sygnal (nagrane). Kluczyki przeciez zwykle zostawiamy w okolicy drzwi, nieprawdaz?
Torebka plastikowa z warstwą aluminium od środka wychodzi jeszcze taniej (taka ESD na komponenty elektroniczne) - tyle że po co wtedy sytem bezkuluczykowy. Może go po prostu wyłączyć?
Torebka plastikowa z warstwą aluminium od środka wychodzi jeszcze taniej (taka ESD na komponenty elektroniczne) - tyle że po co wtedy sytem bezkuluczykowy. Może go po prostu wyłączyć?
Bardziej chodzi mi o to, zeby w domu miec pudelko/etui, zeby nikt z domu sygnalu nie przechwycil.
Albo metalowa skrzyneczka na klucze
stingerA6 26-03-2017, 10:35 Ja tam mam inny sposób na keyless. Ale na forum ogólnym nie sprzedam tej wiedzy.
Ja tam mam inny sposób na keyless. Ale na forum ogólnym nie sprzedam tej wiedzy.
Możesz :sprzedać" na priv :-) ?
stingerA6 26-03-2017, 10:46 Pewnie. Już rzucam
siara1983 26-03-2017, 11:43 Pewnie. Już rzucam
to ja tez poprosze :)
cattani75 26-03-2017, 11:48 I ja! I ja! :-)
stingerA6 26-03-2017, 11:53 Poszły PW:one:
To jak możesz mi też zapodać , byłbym wdzięczny
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
stingerA6 26-03-2017, 12:02 mi też zapodać
Poszło
cattani75 26-03-2017, 12:26 Dzięki! :-)
Bardziej chodzi mi o to, zeby w domu miec pudelko/etui, zeby nikt z domu sygnalu nie przechwycil.
A to keyless gada z autem na duza odleglosc? Wydawalo mi sie ze dopiero w b. bliskiej odleglosci auta.
Stinger - podrzuć i mnie może drugie ocalę ;)
stingerA6 26-03-2017, 12:50 peter79 poszło
A to keyless gada z autem na duza odleglosc? Wydawalo mi sie ze dopiero w b. bliskiej odleglosci auta.
Teoretycznie tak, a w praktyce tak
https://m.youtube.com/watch?v=dlph5TYVJK8
grzechu913 26-03-2017, 13:06 Tez poprosze ,aby nowy nabytek uchronic przed zmiana wlasciciela
Wysłane z mojego myPhone_AXE_LTE przy użyciu Tapatalka
stingerA6 też poproszę na priv Twój patent na keyless
@peter79 (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=135138) poszło
Teoretycznie tak, a w praktyce tak
https://m.youtube.com/watch?v=dlph5TYVJK8
Czyli wyglada na to ze to "mocniejsza" wersja tego co uzywane w supermarketach. Czyli ze repeater jest w stanie gadac z breloczkiem na duza odleglosc (?)
stingerA6 26-03-2017, 13:27 grzechu913 pgrob poszło
kuba0005 26-03-2017, 14:12 https://www.youtube.com/watch?v=L5T0ljUGq_Y
Chyba złodzieje maja lepszy sposób niż łażenie z walizkami. Obsługuje Forda.Proponuję jednak AC z GAP.
To i ja poproszę!:P Jeśli można :one:
Witam,kolego stingerA6 jeśli można prosić na priv to też.
https://www.youtube.com/watch?v=L5T0ljUGq_Y
Chyba złodzieje maja lepszy sposób niż łażenie z walizkami. Obsługuje Forda.Proponuję jednak AC z GAP.
Ale jak widac najpierw musza sie dostac do srodka.
Na publicznym parkingu wlamywac sie do auta jest bardziej ryzykowne niz go sobie otworzyc.
kuba0005 26-03-2017, 16:41 Ale jak widac najpierw musza sie dostac do srodka.
Na publicznym parkingu wlamywac sie do auta jest bardziej ryzykowne niz go sobie otworzyc.
Ale kto się będzie włamywał
http://www.wykop.pl/link/1542593/pojedynek-szyba-kontra-maly-kawalek-porcelany/
stingerA6 czy też można prosić o info? Bardzo lubię swojego Mondka i nie chciał bym się z nim rozstać nie spodziewanie :)
Dzięki i pozdrawiam! :)
Ja tam mam inny sposób na keyless. Ale na forum ogólnym nie sprzedam tej wiedzy.
Proszę o info na priv
Tapnięte z Szajsunga MkIV
stingerA6 też byłbym wdzięczny o informację na priv :) Z góry wielkie dzięki :)
tu film jak "grzmotnęli" koledze samochód ze wszystkimi wodotryskami na pokładzie .. to był tylko moment ...
https://www.facebook.com/adrian.stepien1/videos/1424789930912558/
stingerA6 26-03-2017, 20:52 kubiba poszło
tu film
Od tego filmu zaczęli ludzie martwić się keylessem, ale temat jest już starszy.
gandolfinek 27-03-2017, 13:32 no to jak wszyscy pytają to ja się też przyłączę - StingerA6, można na priv
stingerA6 27-03-2017, 13:56 można na priv
Poszło
Rafaello22 27-03-2017, 13:58 StingerA6 ja też poproszę :)
ridcully76 27-03-2017, 14:10 I ja również poproszę, dzięki :)
stingerA6
Chyba miałbyś mniej roboty jakbyś to na forum opisał ;) Ale skoro wszyscy to i ja poproszę ;)
Simon_BA 27-03-2017, 16:40 stingerA6 z chęcią i ja się zapoznam z tą wiedzą :) Proszę o info na priv. Z góry dzięki.
Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka
stingerA6 proszę i ja o zdradzenie tajemnicy i mnie na Priv. Dzięki ;-)
stingerA6 27-03-2017, 18:40 siebek Simon_BA Edi - poszło
No i moi mili na tym kończę moje dzielenie się moim patentem, gdyż zaraz zrobi sie ogólnopolski i straci na swoich właściwościach
Stinger, ja tez poproszę o info.
I takie pytanie przy okazji. Chce dołożyć dodatkowy immobiliser i zamierzam odciąć przycisk start. Da się? Czy ten przycisk to tylko przycisk, czy ma więcej elektroniki w środku? Czy ktoś ma rozpiskę wyprowadzeń tego przycisku?
stingerA6 to nie fair. :(
Jak jednak zdecydujesz, że możesz się tą wiedzą tajemną podzielić to również poproszę.
ZacharOFF, film z 2015, ale troche w temacie:
https://www.youtube.com/watch?v=eRj77qEy38c
stingerA6 10-04-2017, 19:15 Jak tu się nie bać keyless-a
https://m.youtube.com/watch?v=uZMhCWaGw-o
Niektorzy sie boja wlasnego cienia ze im skopie tylek...
Przecież nawet na tym filmiku widać, że to nie keyless tylko ma urządzonko, które wysyła kody. Tak więc każde auto na pilota na to poleci. Pytanie tylko czy byli przygotowani - na moje pewnie tak. Metodą brute-force można działać. Siadasz z biały dzień na krawężniku przy aucie z urządzonkiem, puszczasz i leci z kodami. Jak trafisz, wracasz o 5:40 po auto.
Niestety tylko blokada fizyczna tutaj pomoże.
No i moi mili na tym kończę moje dzielenie się moim patentem, gdyż zaraz zrobi sie ogólnopolski i straci na swoich właściwościach
Cześć.
Jeżeli byś się jednak zdecydował jeszcze udostępnić swoją wiedzę, to i ja poproszę. Dzięki.
A nie da się dołożyć manualny wyłącznik pompy paliwa i ukryć go w aucie.
Myślę o czymś takim u siebie.
Załóż zawór kulowy na przewód paliwowy pod maską. Ręczę Ci że żaden złodziej na to nie wpadnie ...
Kolega to widzę że dowcipny się zrobił....
U mnie temat dodatkowego odcięcia pompy paliwa czy zapłonu jest w opracowaniu a ja tylko podałem 1 z przykładów.
Po modach raczej żaden złodziej nie odjedzie autem. Niestety w takich sytuacjach złodzieje jeśli mają czas to demolują auta.
Celowo miałem na myśli taki mechaniczny ... mam traumatyczne wspomnienia
W dawnym aucie, renomowany zakład założył mi odcinanie pompy paliwa (ukryty przekaźnik). Jak ruszałem ostro ze skrzyżowania i skręcałem w lewo , lub wyprzedzałem, od czasu do czasu silnik się dławił i auto stawało - zajęło mi trochę czasu zanim wpadłem na to że to głupieje ten przekaźnik (nie kontaktuje) - na szczęście eksperyment przeżyłem tak ja, jak i rodzina. Po wymianie przekaźnika było OK, ale ja jakoś juz więcej do tego pomysłu nie wróciłem w kolejnych autach - preferując blokady mechaniczne
Czyli miałeś jakiś chiński przekaźnik. Ja miałem w 2 poprzednich autach i 0 problemów.
Akurat było to Matsushita. Przypadek - zresztą jak wspomniałem przekaźnik był dodany w renomowanym punkcie montażu. Ale gdyby mnie ktoś rozwalił - strzał w bok - to przypuszczam że nawet nie dostałbym odszkodowania. Po prostu pech - ale złe doświadczenie zostało
Pech i tyle. Ale nazwa fajna - taka skośnooka. Okazało się że bardziej shita niż Matsu :one:
mariuszb55 11-04-2017, 20:31 U mnie znajomy w passacie zrobił sobie taką przejściówkę do OBD i aby się podpiąć musi wpiąć najpierw tę przejściówkę.
Dzięki temu udało mu się uniknąć kradzieży ale złodzieje w napadzie złości, że nie mogą ukraść auta pocięli mu siedzenia nożem...
pocięli mu siedzenia nożem...
Lepiej mieć siedzenia pocięte nożem,niż nie mieć ich wcale!
Moim zdaniem kazdy rozsądny użytkownik zabezpiecza swoje auto dodatkowo,aby spać spokojniej,chociaż wiadomo jakie są realia i że to "dziki kraj" w którym złoczyńcy nieraz czują się pewniej niż uczciwy obywatel.
cattani75 11-04-2017, 21:47 Jak masz GAP, to niech biorą - będzie się miało nówkę sztukę, można poprawić błędy konfiguracji. :-)
Ot to to ... biznes musi się kręcić .. producent i dealer sprzedawać nowe, my wymieniać na lepsze a ubezpieczalnia trzymać bilans między aktywami i pasywami. A złodziej lepiej że kradnie w nocy a nie zabiera się za auto z kierowcą na ulicy w dzień ...
Jak masz GAP, to niech biorą - będzie się miało nówkę sztukę, można poprawić błędy konfiguracji. :-)
Niby wszystko pięknie ładnie nowe auto i konfig (choć obecny mi odpowiada) tylko...
- nie chciałbym zostać testerem nowego ustrojstwa w benzynie w postaci GPF
- wole tradycyjną wajchę od biegów niż pokrętło a to raczej czeka FL w 2018 roku.
cattani75 12-04-2017, 10:21 Czyli muszą szybko kraść. ;-)
Najlepiej jeszcze w 2017 roku:one:
Z ciekawostek - Focus RS będzie produkowany tylko do końca roku czy nawet listopada (też słyszałem taką wersję).
Spieszmy się kochać Ecoboosty...
prokop123 12-04-2017, 10:30 Jak masz GAP, to niech biorą - będzie się miało nówkę sztukę, można poprawić błędy konfiguracji. :-)
Z tego właśnie powodu wziąłem GAP na 5 lat hehehe
slav-kiler 23-09-2017, 06:17 Witam
1) To tylko teoria.
Złodziej gdy chce ukraść auto, to wsiada z laptopem i kradnie każde, nie ważne czy ma system bezkluczykowy czy nie
Tak jest złodziejowi prościej ukraść, zamiast chodzić za potencjalną ofiarą
2) Specjalista od alarmów, zalecał alarm analogowy
Jego uzasadnienie było takie, że każdy alarm na szynę CAN, można dezaktywować programowo w prosty sposób
3) Chcesz spać spokojniej do załóż blokadę mechaniczną - np. skrzyni
Utrudni to kradzież auta
4) Jeszcze lepszym pomysłem jest wykupienie Autocasco
5) Poszukaj na Youtube jak złodzieje kradną Mazdy 6 - nie bawią się w "nasłuchiwanie" systemu bezkluczykowego, po kilkunastu sekundach, od wejścia do auta, auto odjeżdża
pozdrawiam
Arturek
Witam , a ja polecam odcięcie gniazda obd2 , moje mondeo złodzieje zostawili otwarte pod domem z wyciągniętym kablem od gniazda , gdyż miałem na nim inna nieoryginalna wtyczkę. W domu mam przejściówkę na obd2 i nie ma problemu z podpięciem pod komputer. Od tego czasu robię tak już w każdym aucie.
no GAP super .... tylko czekanie znowu 3 miesiące to już takie super nie jest :619:
Z tego właśnie powodu wziąłem GAP na 5 lat hehehe
z ciekawości ile $ na 5 lat? ja wziąłem na 3 fakturowy, nie zaproponowali mi 5. Jeszcze 1,5 roku mi zostało, potem pomyśle albo o jakiejś przejściówce albo garażu ;)
Hrdcr_real 24-09-2017, 12:57 z ciekawości ile $ na 5 lat? j
okolo 2700 zl mi proponowali
3 lata - 1850
4 lata - 2300
5 lat - 2700
prokop123 24-09-2017, 16:38 z ciekawości ile $ na 5 lat?
Ja wziąłem
Ubezpieczenie 7 lat lub 140 tys. - 2660zł
OC/AC Allianz 3 % od wartości auta - 4356zł
GAP 60 m-cy od wartości brutto 145 200 tys zł - 2950zł
zdzichu500 13-10-2017, 12:52 Trochę Off-Topic, ale że niedawno kupowane auta to może ktoś się podzieli info:
- czy za ubezpieczenie można płacić kartą (są jakieś dodatkowe zniżki za zapłatę przelewem, gotówką) i czy za GAPa płaci się od razu za cały kilkuletni okres (co jeżeli ukradną auto w pierwszym roku i GAP nie ma możliwości żeby zaczął działać)?
- ile paliwa jest w zbiorniku odbieranego auta? Od razu szukać najbliższej stacji czy leją na tyle, że kilkadziesiąt km dało radę spokojnie przejechać?
cattani75 13-10-2017, 14:11 Zależy czy jest terminal. :-)
GAP jest albo jednorazowy albo w ratach leasingu.
Paliwa nie ma prawie w ogóle - pierwsze kroki na stację! :-)
Pitterek 13-10-2017, 15:20 ile paliwa jest w zbiorniku odbieranego auta?
Parę kropel - tylko tyle by dojechać na najbliższą stację (kilka km)
W zasadzie wiadomo, na której stacji tankuja się wszystkie nowe autq po wyjeździe z danego salonu. Są małe szanse abys dojechał do kolejnej. Idealne miejsce na goscia z "walizką" który bierze nówkę auto zaraz po zatankowaniu. :diabelek:
- czy za ubezpieczenie można płacić kartą
Mogą mieć terminal, a i tak chcieć za ubezpieczenie gotówkę. Różnie to bywa u różnych dealerów.
czy leją na tyle, że kilkadziesiąt km dało radę spokojnie przejechać?
Na lawecie tak, ale na kołach nie :P .
Bywa, że klienci przyjeżdżają nawet z bańką/kanistrem.
zdzichu500 15-10-2017, 20:46 Trzeba opracować trasę dojazdu do najbliższej stacji benzynowej prawie jak do szpitala z rodzącą żoną ...
dizel1982 15-10-2017, 20:54 A przecież zabezpieczenie przed kradzieżą jest takie proste, aż dziwię się że żaden z producentów (chyba) jeszcze na to nie wpadł i tego nie stosuje. Przecież wystarczy gdzieś z boku kluczyk malutki przełącznik (przesuwany) taki jak np jest w komputerach do włączania/wyłączania karty WiFi, który zwyczajnie wyłączał by nadajnik w kluczyku. I problem z głowy. Wysiadam z auta, wkładam rękę do kieszeni, palcem przesuwam przełącznik i złodziej jest już bezradny. Ciekawe czy któryś producent kiedyś na to wpadnie.
każde dodatkowe zabezpieczenie pozbawia sensu tego urządzenia w takiej formie. Po to jest otwieranie i odpalanie bezkluczykowe żebyś nie musiał nic na tym kluczyku wciskać, przełączać. Jak miałbym przełączać to równie dobrze mogę otworzyć guzikiem na kluczyku a nie ciągnąc klamkę.
dizel1982 15-10-2017, 21:19 No to niestety pozostawiając to rozwiązanie w takiej formie w jakiej jest teraz, trzeba liczyć się z tym że pewnego dnia na parkingu, możemy już nie zobaczyć więcej naszego auta ponieważ kradzieże samochodów wyposażonych właśnie w ten system, to ostatni plaga. Po co złodziej ma się bawić w jakieś majstrowanie przy samochodzie, później wewnątrz auta skoro może sobie wycelować właśnie w samochód z systemem bezkluczykowym i odjechać nim dosłownie jak jego właściciel, nie wzbudzając absolutnie żadnych podejrzeń. Wolę już przełącznik który mogę sobie przerzucić bez wyciągania kluczyka z kieszeni niż etui które już muszę wyciągnąć aby wyjąć z niego kluczyk.
adam127777 15-10-2017, 22:40 Pytanie - różnica między keyfree a ford power - jak rozumiem w przypadku posiadania fordpower ale bez keyfree kradzież utrudniona jest tylko w zakresie wejścia do pojazdu (aby otworzyć trzeba wcisnąć guzik, chyba że przechwyci się kod wcześniej) bo już dalsze odpalanie na 'walizkę' odbywa się identycznie jak z systemem keyfree ??? czy jest inaczej ??
Myślałem że bez keyfree jest lepiej ale chyba to fordpower jest 'problemem' w tym przypadku ?
dizel1982 16-10-2017, 06:17 Jest tak jak piszesz ale generalnie problemem jest cały ten system i to nie tylko w fordzie lecz w każdym samochodzie. Już w wielu markach nawet nie kupisz samochodu z tradycyjnym kluczykiem. Ja teraz zastanawiam się nad zakupem w przyszłym roku audi A5 i pytałem czy jest opcja na tradycyjny kluczyk, niestety nie ma. Tylko z systemem bezkluczykowym. I o ile o forda jestem raczej spokojny tak w przypadku A5 już bym nie był bo trochę by mnie bolało gdyby ktoś mi rąbnął samochód za ponad 300k. Dlatego jeżeli nic się nie zmieni to chyba będzie trzeba zaopatrzyć się w pokrowiec tłumiący i za każdym razem kluczyk do niego chować i wyciągać.
zdzichu500 16-10-2017, 06:51 Samochodów z systemem bez kluczykowym coraz więcej a jednak liczba kradzieży się nie zwiększa w Polsce. Wręcz przeciwnie nawet trochę maleje (http://www.motofakty.pl/artykul/kradzieze-samochodow-2016-mamy-szczegolowe-dane.html). To może nie jest tak źle?
Z drugiej strony znajomi zgubili kluczyki na wycieczce za granicą. Przyjechał fachowiec i otworzył im samochód w kilkanaście sekund. Otworzył tak, że nic nie uszkodził, auto dało się zamknąć i później czekało sobie spokojnie na drugi komplet kluczyków wysłany z Polski. Skoro tak łatwo jest otworzyć samochód fachowcowi to nie wiem czy te dodatkowe zabezpieczenia coś dadzą.
Może wystarczyłoby, aby samochód blokował hamulec postojowy (i np. włączył alarm) po najbliższym zatrzymaniu auta, jeśli nie odbiera sygnału z kluczyka. Prawdopodobieństwo, że złodziej przejedzie do dziupli bez zatrzymywania się jest praktycznie zerowe, więc metoda "na walizkę" przestałaby być atrakcyjna,a kradzież auta byłaby równie trudna, jak w przypadku klasycznego kluczyka i problem rozwiązałby się sam.
Najlepszym sposobem na pewno byłby pręgierz na rynku i wystawienie facjaty z danymi złoczyńcy do publicznej wiadomości! No...,ale co by na to, wszelkiej maści obrońcy "praw obywatelskich",to jest problem!
dizel1982 16-10-2017, 12:21 Może wystarczyłoby, aby samochód blokował hamulec postojowy (i np. włączył alarm) po najbliższym zatrzymaniu auta, jeśli nie odbiera sygnału z kluczyka. Prawdopodobieństwo, że złodziej przejedzie do dziupli bez zatrzymywania się jest praktycznie zerowe, więc metoda "na walizkę" przestałaby być atrakcyjna,a kradzież auta byłaby równie trudna, jak w przypadku klasycznego kluczyka i problem rozwiązałby się sam.
Też bardzo dobry pomysł. Tak czy inaczej, uważam że producenci będą musieli z tym coś zrobić bo jeśli nie to pamiętajcie że zapłacimy za to my. Tylko patrzeć jak ubezpieczyciele wprowadzą zwyżkę w AC za system bezkluczykowy i wygoda zaraz się wszystkim czkawką odbije jak przyjdzie płacić co roku za ten luksus z 1000zł.
peteypee 17-10-2017, 12:50 Z bezkluczykowym powinno byc tak że jesli "kluczyk" opuści auto to ono powinno zgasnąć jak pisał kolega wyżej. Jak stanie na środku skrzyżowania to prędzej się ktoś zainteresuje, poza tym zawsze szansa że jakaś kamera kogoś dostrzegła. Poza tym chyba najlepiej parkowac auto tak żeby było obstawione z kazdej strony i nie dało się podjechać lawetą bo inaczej zawsze mogą wsadzić auto na lawete a później jak są w dziupli już się martwić jak wszystko rozkodować bo maja czas.
Może skaner tęczówki albo odcisk palca (drogie to nie jest i w telefonach nawet dostępne od kilku lat)...chociaż jeszcze by zaczęli ludzi zabijać albo okaleczać lub na chama wyciągali własciciela żeby im odpalił auto a co 3 kierowca byłby bez palca lub kilku jeśli to nie pierwsze auto. Ewentualnie blokada na koło co wygląda smiesznie ale ma też skuteczność.
Najprostsze chyba jednak po prostu mieć w aucie mały guziczek o którym nie wie nikt obcy , który rozłącza jakiś ważny przewód i bez lawety ani rusz. Najlepiej guziczek od zaworu na przewodzie paliwa-odpala i po 100m zonk:) a zanim człowiek zapamięta to ile razy by sam się nadział (beznyna to pikuś:)
zdzichu500 17-10-2017, 15:29 Z bezkluczykowym powinno byc tak że jesli "kluczyk" opuści auto to ono powinno zgasnąć jak pisał kolega wyżej. Jak stanie na środku skrzyżowania to prędzej się ktoś zainteresuje, poza tym zawsze szansa że jakaś kamera kogoś dostrzegła.
Gorzej jak będzie jechał nim prawowity właściciel a na skutek jakiegoś błędu transmisji danych samochód uzna, że nie ma kluczyka i zgasi silnik wprost przed nadjeżdżającą z boku 40 tonową ciężarówką...
Sądzę, że jedynym sensownym rozwiązaniem to zmuszenie producentów do oferowania w każdej wersji wyposażenia każdego modelu wersji z normalnym pilotem. Coś jak karty płatnicze, niby wszędzie są wersje z płatnościami zbliżeniowymi ale na życzenie klienta bank MUSI wydać kartę bez tej funkcjonalności albo umożliwić wyłączenie płatności zbliżeniowych. Podobny przepis w przypadku samochodów by się przydał.
dizel1982 17-10-2017, 18:43 Gorzej jak będzie jechał nim prawowity właściciel a na skutek jakiegoś błędu transmisji danych samochód uzna, że nie ma kluczyka i zgasi silnik wprost przed nadjeżdżającą z boku 40 tonową ciężarówką...
Samochód nie musi gasnąc nagle. Wystarczy że zgaśnie podczas postoju na zasadzie - złodziej odpalił rusza, nagle system traci kontakt z kluczykiem i pierwszy postój (a na pewno nie uda się złodziejowi przejechać całej drogi do dziupli bez jakiegokolwiek zatrzymywania się) i auto gaśnie. I problem z głowy.
cattani75 17-10-2017, 20:43 A jak zgaśnie przypadkowo przed TIRem?...
dizel1982 17-10-2017, 20:52 A kto mówi że ma gasnąć przypadkowo? Przecież wiele samochodów wyposażona jest w system Start/Stop i jakoś nie zdarzają się że przypadki że samochód przypadkowo zgaśnie. Akurat info na temat tego czy auto jest w ruchu czy nie to naprawdę żaden problem wyciągnąć z odpowiednich sterowników.
Też bardzo dobry pomysł.
Niewykonalny. Żaden producent nie zaproponuje takiego rozwiązania.
cattani75 17-10-2017, 21:42 A kto mówi że ma gasnąć przypadkowo? Przecież wiele samochodów wyposażona jest w system Start/Stop i jakoś nie zdarzają się że przypadki że samochód przypadkowo zgaśnie. Akurat info na temat tego czy auto jest w ruchu czy nie to naprawdę żaden problem wyciągnąć z odpowiednich sterowników.Nigdy nie zrobiłeś kangura?... Chciałeś przejechać przez przejazd kolejowy i Ci zgasł. Chcesz uciec, ale antyzłodziej nie pozwala Ci włączyć silnika i mówi z uśmiechem "giń wraz z pasażerami wykolejonego Pendolino"...
Samochód nie musi gasnąc nagle. Wystarczy że zgaśnie podczas postoju na zasadzie - złodziej odpalił rusza, nagle system traci kontakt z kluczykiem i pierwszy postój (a na pewno nie uda się złodziejowi przejechać całej drogi do dziupli bez jakiegokolwiek zatrzymywania się) i auto gaśnie. I problem z głowy.
Twój pomysł jest delikatnie mówiąc „słaby” i niebezpieczny. Czy Ty naprawdę uważasz się mądrzejszy niż armia inżynierów pracujących nad tym tematem nie od wczoraj?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
dizel1982 18-10-2017, 06:16 Twój pomysł jest delikatnie mówiąc „słaby” i niebezpieczny. Czy Ty naprawdę uważasz się mądrzejszy niż armia inżynierów pracujących nad tym tematem nie od wczoraj?
Aha, czyli lepiej żeby kradli dalej samochody i śmiali się ich właścicielom w twarz. Zobaczymy czy będziesz tak samo śpiewał jak Tobie kiedyś ukradną samochód albo jak będziesz musiał dopłacać drugie tyle do ubezpieczenia AC bo masz samochód który można ukraść w sekundę.
Nigdy nie zrobiłeś kangura?... Chciałeś przejechać przez przejazd kolejowy i Ci zgasł.
No właśnie wyobraź sobie że nigdy nic takiego mi się nie zdarzyło. To już nie wiem jak bardzo zdolnym trzeba być żeby samochód zgasł podczas jazdy na przejeździe kolejowym. Rozumiem podczas ruszania ale wtedy problemu nie będzie bo jak ktoś się zatrzyma to już nie ruszy w ogóle ale żeby podczas jazdy coś takiego się stało to sory ale taka osoba nie powinna w ogóle za kierownicę wsiadać bo stwarza zagrożenie dla siebie i innych.
cattani75 18-10-2017, 06:30 No, to zatrzymał się na środku przejazdu kolejowego, bo auto przed nim się zatrzymało. I co? 100 ofiar i szkód w mieniu na miliony Euro, żeby 100 Kowalskim nie ukradli auta? Trochę wysoki koszt...
zdzichu500 18-10-2017, 06:36 Aha, czyli lepiej żeby kradli dalej samochody i śmiali się ich właścicielom w twarz. Zobaczymy czy będziesz tak samo śpiewał jak Tobie kiedyś ukradną samochód albo jak będziesz musiał dopłacać drugie tyle do ubezpieczenia AC bo masz samochód który można ukraść w sekundę.
Właśnie nie widać, żeby kradli więcej. Samochodów z takim systemem przybywa w Polsce a kradzieże samochodów nie rosną. W ostatnich latach jest stabilnie z lekką tendencją spadkową.
Druga sprawa, że otworzenie samochodu dla fachowca to chwila roboty - na podstawie relacji znajomych którzy zgubili kluczyki.
Co oczywiście nie zmienia faktu, że wolałbym nie być "zmuszony" mieć takie ustrojstwo w aucie i uważam je za zupełnie niepotrzebne.
bandit1250 18-10-2017, 08:05 Ja dołożyłem sobie dodatkowe zabezpieczenie wyłączenia zapłonu tzw hands free który nawet jeśli masz kluczyk w aucie to bez tej mini karty nie odpali auta. Działa on na innej częstotliwości niż kluczyk orginalny. Zawsze to dodatkowy kłopocik dla złodzieja.
Aha, czyli lepiej żeby kradli dalej samochody i śmiali się ich właścicielom w twarz. Zobaczymy czy będziesz tak samo śpiewał jak Tobie kiedyś ukradną samochód albo jak będziesz musiał dopłacać drugie tyle do ubezpieczenia AC bo masz samochód który można ukraść w sekundę.
Nie przekonuje mnie Twój argument. Jak mi ukradną to na pewno nie będzie mi miło. Raczej będę zły na złodzieja, nie na inżynierów, którzy tak zaprojektowali system.
Jest milion powodów i ograniczeń dlaczego ten systemem obecnie działa tak jak działa. Jak masz lepszy pomysł to opatentuj to i sprzedaj. Zapiszesz się pozytywnie w historii motoryzacji ;-)
dizel1982 18-10-2017, 12:49 No, to zatrzymał się na środku przejazdu kolejowego, bo auto przed nim się zatrzymało. I co? 100 ofiar i szkód w mieniu na miliony Euro, żeby 100 Kowalskim nie ukradli auta? Trochę wysoki koszt...
Mało przekonujący argument. Samochód z systemem start/stop też może zgasnąć na przejeździe i juz nie odpalić i co wtedy? A jakoś nie ma zakazu jego montowania. Podajesz taki przykłady których prawdopodobieństwo zajścia jest równe zeru.
Samochód z systemem start/stop
Tam też jest sygnał nadawany cały czas.
To temat rzeka i my tu na forum na pewno go nie rozwiążemy . Jak coś wymyśli człowiek to drugi człowiek to złamie, tak było, jest i będzie. Nie długo, jak wejdą auta autonomiczne to , złodziej będzie sobie w domu przed komputerem siedział a auto samo przyjedzie ;)
cattani75 18-10-2017, 14:15 Mało przekonujący argument. Samochód z systemem start/stop też może zgasnąć na przejeździe i juz nie odpalić i co wtedy? A jakoś nie ma zakazu jego montowania. Podajesz taki przykłady których prawdopodobieństwo zajścia jest równe zeru.
Chcesz świadomie unieruchomić auto. Tym samym stwarzasz niebezpieczeństwo w imię zatrucia życia złodziejowi, który - jeśli będzie sprytny - wjedzie autem na lawetę i na nic Twoje unieruchamianie auta po zatrzymaniu.
dizel1982 18-10-2017, 15:49 wjedzie autem na lawetę i na nic Twoje unieruchamianie auta po zatrzymaniu.
Gdyby złodziej chciał kraść samochody lawetą to sory ale nie potrzebował by niczego bo każdy jeden samochód jest w stanie w ten sposób ukraść. Poza tym osobiście bym pogratulował inteligencji złodziejowi, który odważył by się np gdzieś z parkingu pod sklepem (bo w takich miejscach najbardziej są narażone na kradzież samochody z tym systemem) kraść samochód lawetą. Musiał by już być naprawdę skończonym debilem. Może i kradzież samochodów nie wzrosła ale zdecydowanie spadła kradzież pojazdów z tradycyjnym kluczykiem. A przynajmniej z baz PZU tak wynika (tak się składa że mam dostęp do tego typu statystyk). Ale czemu się dziwić jak samochodem można odjechać jak swoim w sekundę ... Wszystko jest dobrze jak jest dobrze a jak Wy się znajdziecie w takiej sytuacji to wtedy szybko jeden z drugim zmieni zdanie. Także do czasu ...
Kolego, nie bardzo wiem co chcesz udowodnić swoim przekonywaniem "nas" do swojej racji i "straszeniem" niechybnej utraty samochodu :wink:
dizel1982 18-10-2017, 16:35 Ja nikogo do niczego nie chcę przekonywać. Mówię tylko że takie rozwiązanie jakie jest w obecnej formie na pewno nie zostanie przyjęte przez rynek bo wszystko jest fajnie jak jest fajnie ale gwarantuję Ci (źródło 100% pewne), że może jeszcze nie w tym roku ale w przyszłym na pewno, w PZU będzie zwyżka za system bezkluczykowy a za tym zaraz pójdę inne ubezpieczalnie bo to one są najbardziej stratne i zobaczymy co wtedy społeczeństwo powie im im przyjdzie za luksus niewyjmowania kluczyka dopłacać od ok 1000zł wzwyż (w zależności od tego jak drogi jest samochód i jak bardzo popularny wśród złodziei). Ciekawe kto wtedy (jak nie będzie żaden zmiany) będzie chciał kupować samochody z tym systemem.
cattani75 18-10-2017, 17:14 Miałem ten system już w 2009. Do dziś rozwiązanie zyskało na popularności.
Jeśli PZU chce podnieść ceny, to niech podnosi. Inni albo uznają, że to wspaniały pretekst i też podniosą, albo zgarną cześć rynku, która poszuka tańszych opcji.
Ja w każdym razie nie wyobrażam sobie auta bez tego systemu, nawet przy założeniu zwiększonego ryzyka kradzieży.
dizel1982 18-10-2017, 17:21 Akurat w przypadku Forda to pewnie strata była by mniejsza ale teraz sobie wyobraź sytuację że bierzesz w leasing samochód za prawie 400 tysięcy w jakimś leas planie, wpłacasz 10% wkładu własnego, spłacasz powiedzmy przez rok czasu raty po ponad 3k miesięcznie i nagle Ci rąbną taki samochód i Ty nie dostajesz ani grosza bo całe ubezpieczenie bierze leasing. Wtedy by Ci ta wygoda wyszła czubkiem głowy. I to mówię o sytuacji tej bardziej optymistycznej kiedy ubezpieczyciel wypłaci odszkodowanie i ono pokryje pozostałą część zobowiązań bo jeżeli ubezpieczyciel udowodni że to Ty przyczyniłeś się w jakiś sposób do tej kradzieży, właściciel pojazdu (w tym przypadku leasing) nie dostają nic a Ty musisz spłacić całą pozostałą kwotę z góry. Tak naprawdę wiele osób nawet sobie nie zdaje z tego sprawy jakie to są problemy bo przecież jak to, miii ukradną samochód?? Przecież to nie możliwe. I później finał jest taki jaki jest. Więc radzę odrobinę empatii i oby nikt nie musiał doświadczać tego na własnej skórze.
Już się tak nie nakręcaj. [emoji6]
dizel1982 18-10-2017, 19:33 Ja się nie nakręcam tylko po prostu wiem i jestem świadom jak to wygląda z tej drugiej strony o czym niestety 90% ludzi nie ma zielonego pojęci póki ich coś takiego nie spotka. Współpracuję na co dzień między innymi z PZU (stąd wiem o wprowadzeniu zwyżki dla aut z tym systemem) i znam pewne historie od kuchni i wiem że z autopsji swojej rodziny jak bardzo coś takiego potrafi boleć. Jeszcze jak ktoś ma samochód kupiony za gotówkę to problem ma mniejszy bo o ile ma ubezpieczony to ubezpieczyciel mniej czy więcej powinien wypłacić. Wiadomo że za te pieniądze nie będziemy w stanie kupić drugiego takiego samego auta więc stratni już jesteśmy ale niestety niewiele osób indywidualnych kupuje samochody za +100k w innej formie niż leasing a wtedy już problemy są ponieważ z racji tego że to nie my jesteśmy właścicielem, w najlepszej sytuacji nie dostaniemy nic i nie mamy nic do spłacenia. Jednym słowem pozbywamy się rat ale również i samochodu. Przy najgorszym scenariuszu zostajemy z perspektywą jednorazowej spłaty wszystkich rat i oczywiście zostajemy bez samochodu. Statystyki są bolesne. O wielu kradzieżach w ogóle się nie mówi.
Poczytajcie sobie: https://niebezpiecznik.pl/post/80-zlotych-wystarczy-aby-w-kilka-sekund-ukrasc-nowy-samochod/
Wystarczy 80zł żeby byle łachudra odjechała Waszym samochodem.
zdzichu500 19-10-2017, 08:45 niestety niewiele osób indywidualnych kupuje samochody za +100k w innej formie niż leasing
Możesz podać źródło tych danych? Z ogólnie dostępnych to wynika, że leasing nie cieszy się wśród indywidualnych osób wzięciem. Zrozumiałem przyczyny jak sam dostałem propozycję wzięcia auta w leasing - byłoby dużo drożej niż w przypadku pożyczki z banku (zakładając oczywiście, że chcę w leasingu spłacić samochód i jak najtaniej na koniec wykupić). Co innego osoby prowadzące działalność gospodarczą, im się to opłaca przez takie a nie inne uwarunkowania podatkowe.
dizel1982 19-10-2017, 09:32 Możesz podać źródło tych danych? Z ogólnie dostępnych to wynika, że leasing nie cieszy się wśród indywidualnych osób wzięciem. Zrozumiałem przyczyny jak sam dostałem propozycję wzięcia auta w leasing - byłoby dużo drożej niż w przypadku pożyczki z banku (zakładając oczywiście, że chcę w leasingu spłacić samochód i jak najtaniej na koniec wykupić). Co innego osoby prowadzące działalność gospodarczą, im się to opłaca przez takie a nie inne uwarunkowania podatkowe.
Może ja się tu odrobinę źle wyraziłem ponieważ pisząc o leasingu miałem na myśli oczywiście firmy bo tak jak piszesz, leasing dla osób indywidualnych się nie opłaca. Natomiast osoby indywidualne faktycznie biorą auta w kredycie ale to jest identyczna sytuacji. Wiele osób w ogóle o to nie dopytuje ale w przypadku kredytu jeżeli to nie Ty jesteś właścicielem pojazdu tylko bank, to Ty niestety nie dostaniesz z ubezpieczenia nic. Całą kasę zgarnia bank. Ty jedynie będziesz musiał dopłacić różnicę jeżeli np ubezpieczenie nie pokryje pozostałych Ci do spłaty rat bo w przypadku leasingu oraz kredytu w chwili kradzieży auta, umowa zostaje automatycznie rozwiązana natomiast Ty musisz spłacić jednorazowo całą kwotę jaka pozostała Ci do spłaty. I tu tak jak mówię, przy najbardziej optymistycznej wersji, ubezpieczenie pokryje pozostałą do spłaty kwotę i po prostu zostaniesz bez samochodu. Przy nieco gorszej sytuacji ubezpieczenie nie pokryje całej pozostałej do spłaty kwoty i nie mając samochodu będziesz musiał jednorazowo ją dopłacić. W najgorszej sytuacji, ubezpieczyciel odmówi wypłaty odszkodowania i w takiej sytuacji musisz spłacić jednorazowo całą kwotę pozostałą do spłaty. Jeżeli ktoś ma auto w jakimś finansowaniu i nie jest jego właścicielem, proponuję doczytać umowę i dopytać ubezpieczyciela/leasingodawcę o takie szczegóły. Będą świadomym użytkownikiem, na pewno podchodzimy do pewnych spraw inaczej :).
Tu trochę tak ogólnie opisane ale zwróć uwagę na punkt 3:
Odszkodowanie z AC
W przypadku odszkodowania z AC bank prawdopodobnie będzie wymagał doubezpieczenia po szkodzie. Jeśli kupujesz samochód na kredyt, co jest niezwykle wygodną i popularną formą finansowania samochodu, powinieneś wiedzieć, że musisz liczyć się z pewnymi zobowiązaniami wobec banku. Kupując samochód na kredyt, musisz liczyć się z tym, że bank:
1. Sprawdzi twoją wiarygodność kredytową. Możesz rozmawiać z bankiem, nawet jeśli nie znasz jeszcze dokładnie marki samochodu, który chcesz kupić. Bank poinformuje cię, czy może przyznać Ci oczekiwaną przez ciebie kwotę pieniędzy.
2. Będzie najprawdopodobniej oczekiwał od ciebie zapłacenia prowizji od przyznania kredytu.
3. Poprosi cię o zakup polisy AC, nawet jeśli ty nie widzisz takiej konieczności. Jednak, w sytuacji kradzieży pojazdu, odszkodowanie wystarczy na spłatę kredytu. Bez ubezpieczenia AC, ty pozostałbyś bez samochodu, a bank nadal oczekiwałby od ciebie spłaty rat kredytu. W przypadku kradzieży musisz jednak liczyć się z tym, że mając kredyt samochodowy, to bank uzyska pieniądze z odszkodowania, nawet jeśli spłacisz do tego czasu całkiem sporą jego część.
4. Może również oczekiwać od ciebie przeglądu technicznego w autoryzowanym serwisie, a to może być związane z wyższym kosztem przeprowadzenia takich badań.
5. Oczekuje, że uzyskasz jego zgodę w sytuacji, w której będziesz chciał sprzedać auto, czyli sprzedaż samochodu w kredycie może odbyć się tylko za zgodą banku.
adam127777 19-10-2017, 11:22 Dizel - nie wiem na ile się coś zmieniło ale, kilka lat temu usuwałem szkodę z AC w samochodzie na krechę, i jedyna operacja z bankiem polegała na uzyskaniu potwierdzenia z banku (że nie zalegam z ratami - bo gdybym zalegał to Oni by tą kasę przytulili ale to jest oczywiste) dla ubezpieczyciela że zgadzają się na wypłatę odszkodowania AC na moje konto. Była usuwana szkoda 'gotówkowo'
Nie przerabiałem na leasingu jeszcze szkody (obym nie musiał) ale to chyba nie tak do końca jak piszesz, że spłaciłeś 50% rąbnęli Ci auto z AC+GAP Leasing dostaje powiedzmy 100% i co ty zostajesz z niczym ???? Chyba że Cię źle zrozumiałem.
dizel1982 19-10-2017, 11:48 Nie przerabiałem na leasingu jeszcze szkody (obym nie musiał) ale to chyba nie tak do końca jak piszesz, że spłaciłeś 50% rąbnęli Ci auto z AC+GAP Leasing dostaje powiedzmy 100% i co ty zostajesz z niczym ???? Chyba że Cię źle zrozumiałem.
Dokładnie tak jest. Nie jesteś właścicielem pojazdu więc nic nie dostajesz. Wiele osób nawet nie ma o tym pojęcia. Możesz zapoznać się np z tym artykułem: http://www.umowycywilnoprawne.pl/artykul,1641,6111,zasady-rozliczen-po-kradziezy-auta-w-leasingu.html Mało tego tak jak napisałem, jeżeli np leasing nie otrzyma od ubezpieczalni kwoty która pokryje pozostałe do spłaty zobowiązania, Ty musisz dopłacić tą różnicę z własnej kieszeni. Tu kolejny artykuł: http://www.gazetalubuska.pl/motofakty/art/7730237,jak-stracic-na-leasingu-opisala-nam-czytelniczka,id,t.html
I naprawdę, bardzo polecam zadawanie pytań i drążenie tematu bo nieznajomość przepisów i prawa naprawdę może nas drogo kosztować. 99% ludzi kupujących auta w leasingu lub kredycie kompletnie nie zdaje sobie sprawy z tego jakie są konsekwencje w sytuacji gdy auto nam ukradną lub na pojeździe będzie szkoda całkowita wskutek jakiegoś zdarzenia. Myślę że część osób, posiadając tą wiedzę, mogła by nawet zrezygnować z zakupu. My jesteśmy tylko użytkownikiem pojazdu za co płacimy miesięczne raty. Właścicielem auta jest bank i to on ma prawo do wszelkiego rodzaju zwrotów czy roszczeń. Nam nie przysługuje praktycznie nie.
adam127777 19-10-2017, 12:16 Tak jak pisałem chyba jednak nie, otóż jest leasing rozliczany ale nadwyżka ląduje u leasingobiorcy. Przywołane linki są dość stare to też może mieć znaczenie. Nie bronię leasingu ale demonizowanie tez chyba nie do końca jest rzetelne - może się mylę. Poniżej linka do aktualnego artykułu.
To że jesteśmy użytkującym a nie właścicielem to jasne, jedyny problem może być taki że wszystko może trwać dwa razy dłużej bo masz dwie korporacje do obsłużenia - ubezpieczyciel + leasingodawca, w przypadku zakupu za 'swoje' masz tylko ubezpieczyciela.
Chyba odchodzimy od głównego wątku ;)
https://www.fmleasing.pl/porady/szkoda-calkowita-w-leasingu
zdzichu500 19-10-2017, 12:45 Może ja się tu odrobinę źle wyraziłem ponieważ pisząc o leasingu miałem na myśli oczywiście firmy bo tak jak piszesz, leasing dla osób indywidualnych się nie opłaca. Natomiast osoby indywidualne faktycznie biorą auta w kredycie ale to jest identyczna sytuacji. Wiele osób w ogóle o to nie dopytuje ale w przypadku kredytu jeżeli to nie Ty jesteś właścicielem pojazdu tylko bank, to Ty niestety nie dostaniesz z ubezpieczenia nic. Całą kasę zgarnia bank. Ty jedynie będziesz musiał dopłacić różnicę jeżeli np ubezpieczenie nie pokryje pozostałych Ci do spłaty rat bo w przypadku leasingu oraz kredytu w chwili kradzieży auta, umowa zostaje automatycznie rozwiązana natomiast Ty musisz spłacić jednorazowo całą kwotę jaka pozostała Ci do spłaty.
Zupełnie co innego leasing, gdzie rzeczywiście właścicielem jest leasingodawca i wszystko co dotyczy np. samochodu musi być z nim uzgadniane. Zupełnie inna sytuacje jest w przypadku pożyczki z banku. Od razu jesteś właścicielem samochodu i robisz sobie z nim co chcesz. Jedynie jeżeli kredyt był udzielony pod zastaw samochodu to będzie o tym informacja i np. w przypadku sprzedaży raczej nikt takiego auta nie kupi. Do tego dochodzi cesja z ubezpieczenia AC ale bank może z niej skorzystać tylko do wysokości pozostałego zobowiązania, cała nadwyżka (o ile będzie) wróci do właściciela pojazdu. Do tego czasy teraz takie, że kredyt gotówkowy praktycznie w tej samej cenie co kredyt samochodowy (oferta kredytu na Forda w salonie jest gorsza niż kredytu gotówkowego jaki dostałem w "swoim" banku) to w sumie po co się w niego pchać? Można kredyt gotówkowy wziąć i wtedy bank nic nie ma do samochodu.
dizel1982 19-10-2017, 12:45 Tak jak pisałem chyba jednak nie, otóż jest leasing rozliczany ale nadwyżka ląduje u leasingobiorcy
Tak, to jest teoria natomiast praktyka pokazuje zupełnie co innego. Uwierz mi. Nagle okazuje się że ubezpieczyciel nie wypłacił leasingodawcy pełnej kwoty i w rezultacie nie dostajesz nic albo jakieś grosze. Życie.
To nawet nie chodzi o wysokość kwoty ubezpieczenia z AC. Załóżmy, że ubezpieczyciel wypłaca wartość rynkową auta (bez żadnych problemów). Oczywiście wypłaca leasingodawcy. Do czasy wypłaty (na marginesie) - koszty nadal ponosi leasingobiorca (raty). No i teraz jeśli ubezpieczenia wystarczy na spłatę zobowiązań to super, nadwyżka trafi (teoretycznie) do leasingobiorcy. Ale w praktyce bardzo często wartość zobowiązań jest wyższa od kwoty ubezpieczenia. W tej sytuacji leasingobiorca z własnej kieszeni dopłaca różnicę. Ile ta różnica wyniesie? Zależy od warunków zawartych w OWUL ale także od tego jaka była wpłata własna. Czasami będzie to suma pozostałych rat + wykup, czasami kwota ta zostanie zdyskontowana odpowiednią stopą procentową wskazaną w OWUL. Z praktyki: najlepiej to się na tym nie wychodzi. Dlatego wymyślono GAP - który ma w założeniu pozwolić na spłatę zobowiązań i coś może jeszcze zostać. GAP może być fakturowy lub indeksowy. Na ogół fakturowy jest korzystniejszy przy dłuższych leasingach a indeksowy przy krótszych. Ale jak to się mówię diabeł tkwi w szczegółach i trzeba zawsze policzyć. Ja np. w przypadku Mondeo miałem GAP fakturowy a przy kolejnym aucie ( bo żegnam się z Mondeo) zdecydowałem się na indeksowy.
Mam nadzieję że ubezpieczyciele w to nie pójdą. Nie wiem czy by im się udało. O ile dobrze pamiętam jeśli zamknie się auto kluczykiem lub z pilota - to wtedy nie da się go odtworzyc metodą key-less. Może mnie ktoś poprawić? Jeśli tak jest, to ubezpieczyciel nie udowodni, jak było zamknięte auto w momencie kradzieży.
kaan1 nie wiem jak "z kluczyka", ale jeśli zamkniesz przyciskiem pilota to bez problemu otworzysz bezkluczykowo. Na pewno w moim MDO 2015. A tak samo jest w przynajmniej dwóch innych samochodach wyprodukowanych w Niemczech (z dwóch różnych koncernów :)) w latach 2016 i 2017.
dizel1982 19-10-2017, 19:37 Potwierdzam, tak się składa że mam system bezkluczykowy i czy zamknę pilotem czy przyciskiem na klamce to i tak mogę go otworzyć zbliżeniowo. Tylko tak jak mówię, akurat w przypadku mondeo, ból w razie kradzieży byłby mniejszy. Oczywiście byłby bo przecież jakaś strata by była ale w przyszłym roku zmieniam auta i najprawdopodobniej będzie to albo Audi A5 albo BMW serii 5 i przy takim aucie już ciężko będzie spać spokojnie a niestety nie ma opcji z systemem tradycyjnego kluczyka. Tylko zbliżeniówka. Także wtedy na 100% będzie zakupiony specjalny futerał i kluczyk będę za każdym razem z niego wyjmował i do niego chował. Trudno, niech to będzie niewygodne ale jak pomyślę ile ta wygoda mogła by mnie kosztować w razie takiej niespodzianki to aż mnie ciarki przechodzą.
Reasumując, system ogólnie bardzo fajny ale chyba nie przewidziano tego typu konsekwencji dlatego wymaga on dopracowania. Wszystko jedno jakie ono będzie. Już chociażby taka opcja jak napisał kaan1 że to właściciel decyduje jak zamknie auto. Jak przyciskiem na klamce to może otworzyć zbliżeniowo, jak pilotem to nie i pozostawić decyzję kierowcy jak chce zamykać auto. Uważam że to też dobre rozwiązanie
Na marginesie (bo nie dotyczy wprost naszych MDO): najnowsza wersja softu VW Tiguan-a pozwala na działanie o jakim pisał Kaan : jeśli samochód zamkniemy z pilota to trzeba go też pilotem otworzyć. I to ma sens. Użytkownik ma wybór. Ale najnowsza wersja (z tego roku). Czyli VAG obserwuje i wyciąga wnioski ;)
a sprzedaj go na priv
a sprzedaj go na priv
Ja też poproszę.. Lada moment odbieram mojego modka i niechcialbym za szybko się z nim pożegnać. Z góry ci dziękuję
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
mastachaz 26-12-2017, 22:06 a sprzedaj go na priv
Hej podeslij please
A może skończcie chłopaki do jakiegoś zaufanego elektryka i niech wam na ukryty guzik zrobi odcięcie zapłonu albo pompy paliwa co? Nawet jak sobie to otworzą i nie wiadomo co tam jeszcze to mogą kręcić i kręcić A i tak nie odpali.
Miałem taki patent założony przez renomowany zakład w Krakowie w poprzednim aucie (współpracujący z ASO wielu marek). Po jakimś czasie auto nagle zaczęło się dławić się a nawet gasło gdy przyspieszałem skręcając w lewo. Był potem problem z uruchomieniem. Łatwo sobie wyobrazić co się mogło stać przy wyprzedzaniu lub przy lewoskręcie kiedy uciekamy przed autem z przeciwka. Zajęło 2 tygodnie zanim ludzie z ASO (gwarancja) się połapali, że to szwankował przekaźnik alarmu odcinający pompę paliwa - gdzieś tam ukryty przy wiązce kabli do pompy (ASO nie wiedział że alarm ma taką opcję ale w końcu sie domyślili). Oczywiście ktoś powie pech - akurat trafił się ferelny przekaźnik (renomowanej firmy). Od tej pory wolę ubezpieczyć od kradzieży niż liczyć na rentę dla rodziny i boksowanie się z ubezpieczycielem gdyby auto zostało skasowane z mojej winy i znaleźli przyczynę.
W Mondeo który do mnie jedzie mam mieć zamontowany dodatkowo.. Jak oni to nazwali.. Keyblock. To dodatkowy immobilizer z pastylka która muszę mieć przy kluczyku. Montaż przez Forda oczywiście.
Miałem taki patent założony przez renomowany zakład w Krakowie w poprzednim aucie (współpracujący z ASO wielu marek). Po jakimś czasie auto nagle zaczęło się dławić się a nawet gasło gdy przyspieszałem skręcając w lewo. Był potem problem z uruchomieniem. Łatwo sobie wyobrazić co się mogło stać przy wyprzedzaniu lub przy lewoskręcie kiedy uciekamy przed autem z przeciwka. Zajęło 2 tygodnie zanim ludzie z ASO (gwarancja) się połapali, że to szwankował przekaźnik alarmu odcinający pompę paliwa - gdzieś tam ukryty przy wiązce kabli do pompy (ASO nie wiedział że alarm ma taką opcję ale w końcu sie domyślili). Oczywiście ktoś powie pech - akurat trafił się ferelny przekaźnik (renomowanej firmy). Od tej pory wolę ubezpieczyć od kradzieży niż liczyć na rentę dla rodziny i boksowanie się z ubezpieczycielem gdyby auto zostało skasowane z mojej winy i znaleźli przyczynę.
Bardziej chodziło mi o takie bardzo manualne odcięcie jak po prostu przełącznik na kablu zasilania pompy. Bez podłączania tego do alarmu itd. Na 100% będzie niezawodne :)
stingerA6 14-03-2018, 12:28 Kurcze Ford w tym temacie śpi.
Żeby auto z "kurą" na masce, którym dziś jeździłem miało już zmodyfokowany soft anty walizkowo/kradzieżowy.
W takim poczciwym Superbie w banalny sposób rozwiązano fabrycznie ten aktualnie nurtujący temat.
Sprawa wygląda dziecinnie prosto:
Zamknięcie auta z pilota+potwierdzenie zamknięcia na klamce wyłącza keylessa.
Proste a działa.....czejamy na Forda.
Zapewniam cię że jak będą chcieli ukraść to i tak zrobią to przez OBD.Więc jeszcze trzeba pozbyć się złącza diagnostycznego co w przypadku Mondeo nie jest łatwe,bo złącze jest modułem po odpięciu którego pól samochodu nie żyje.
stingerA6 14-03-2018, 12:37 Pewnie że ukradną...ale nie na walizkę
adam127777 14-03-2018, 18:52 Zapewniam cię że jak będą chcieli ukraść to i tak zrobią to przez OBD.Więc jeszcze trzeba pozbyć się złącza diagnostycznego co w przypadku Mondeo nie jest łatwe,bo złącze jest modułem po odpięciu którego pól samochodu nie żyje.
E tam przez OBD, jak będzie trzeba i będzie warto to na lawetę zapakują a potem rozzbroją.
gandolfinek 15-03-2018, 08:56 Zamknięcie auta z pilota+potwierdzenie zamknięcia na klamce wyłącza keylessa.
W Mercedesie wyłączam Keyless przez dwukrotne dotknięcie klamki w krótkim okresie czasu (coś jak w MDO podwójne ryglowanie) i otworzyć można tylko poprzez guzik pilota. Prosta sprawa, jak jadę pod galerię to tak własnie zamykam pojazd, pod domem jak parkuję w kluczyk trzymam w specjalnym ekranowanym etui. Niestety MDO nie ma takiej możliwości i szkoda.
A wiadoma sprawa że jak ktoś chce ukraść pojazd to i tak ukradnie, ale tak jak pisze stingerA6: nie na walizkę (która ostatnio przybrała już minimalistyczną formę)
Mi założyli blokadę can w fordzie dodatkowym immo +blokada rozszunika i mechanizmu start stop. Plus powiadomienie na telefon o próbach kradzieży.
za pomocą których modułów/anten kluczyk łaczy się z samochodem przy keyless?
czy antena 15k603 jest od immo natomiast 15k602 od centralnego?
RTM jest to moduł odbiornika-nadajnika fal radiowych których? immo czy centralnego?
stingerA6 01-04-2018, 19:35 ii6NK-gvAhw
cattani75 01-04-2018, 20:24 Moim zdaniem to jest do d... Rozwiązanie problemu poprzez wyłączenie funkcjonalności. Pewna znana firma informatyczna stosuje tego typu działania. :-P
Słyszałem że są auta, że można z poziomu kompa samochodu zaprogramować czy system ma dzialać czy nie.Jeżeli nie,to pilot keyless działa jak zwykły pilot, "starego typu"... i to by mi najbardziej pasowało!
cattani75 02-04-2018, 08:09 Ale to znowu oznacza, że musisz wyjąć kluczyk z kieszeni...
Klasyczny kluczyk ma immobilizer i też wymaga komunikacji radiowej podczas uruchomienia. Czyli kradzież na walizkę zadziała w aucie z klasycznym kluczykiem - tyle tylko, że złodziej musi dostać się do wiązki stacyjki i uruchomić rozrusznik. Prawda?
Klasyczny kluczyk ma immobilizer i też wymaga komunikacji radiowej podczas uruchomienia. Czyli kradzież na walizkę zadziała w aucie z klasycznym kluczykiem ...
Oczywiście...:one: Jest tylko ten problem, że "walizkę" trzeba przystawić do "klasycznego" kluczyka na odległość 3 milimetrów...:619:
Chyba byś to "zauważył"?:roll:
szanowni, czy w naszych samochodach można wyłączyć system "bezkluczykowego" dostępu, i otwierać samochód z pilota? (jak za starych prehistorycznych czasów) :-)
...w naszych samochodach ...
Adaś, będziesz miał czas Ty, będę miał ja, to postawisz auto na chwilę - zobaczymy co się da zrobić w tej kwestii.
Adaś, będziesz miał czas Ty, będę miał ja, to postawisz auto na chwilę - zobaczymy co się da zrobić w tej kwestii.
Tadeusz na Ciebie zawsze można liczyć, serdecznie dziękuję ...
komarkutno 03-04-2018, 15:49 A czy próbował ktoś tego patentu ciekawe czy to rzeczywiście działa? https://www.youtube.com/watch?v=81GigeIf5NY&app=desktop
... ciekawe czy to rzeczywiście działa? https://www.youtube.com/watch?v=81GigeIf5NY&app=desktop
no ciekawa opcja, ja kupiłem takie etui do którego wkłada się kluczyk i blokuje przesyłanie fal, ale to jest zdecydowanie wygodniejsze, naprawdę ciekawe czy to się sprawdza w "praniu"
Lewsey89 04-04-2018, 11:55 No więc tak, koledzy i koleżanki. Napisałem wczoraj e-maila do firmy, która oferuje keyless protector . Nie dostałem odpowiedzi więc wykręciłem dziś nr i zadzwoniłem. Pan, który odebrał telefon( bardzo miły) przeprosił za brak odpowiedzi tłumacząc, ze pakują się na targi do Poznania. W związku z tym, że wybieram się na Motor Show poproszę tego Pana o przetestowanie urządzenia na naszym MK5. Wszystko wygląda ładnie i pięknie tylko gdy zapytałem o cenę to zrozumiałem dlaczego nie jest to hit sprzedaży. Cena 1250 zł brutto. Przetestuję i opiszę jak to działa.
maximus1986 04-04-2018, 13:31 A Małe chińskie rączki robią to za 0,5$ więc lepiej trochę poczekać i na chińskim portalu będzie :)
Bump: A Małe chińskie rączki robią to za 0,5$ więc lepiej trochę poczekać i na chińskim portalu będzie :)
N....Wszystko wygląda ładnie i pięknie tylko gdy zapytałem o cenę to zrozumiałem dlaczego nie jest to hit sprzedaży. Cena 1250 zł brutto. Przetestuję i opiszę jak to działa.
o rzesz w mordę ... 250 zeta to bym może wyskrobał, ale 1250 ta suma to nawet mnie pokonała ;-)
Cena 1250 zł brutto.
To chyba taniej dopłacić do GAP i niech biorą po 2-3 latach - będzie nowy wózek
Lewsey89 04-04-2018, 20:54 To chyba taniej dopłacić do GAP i niech biorą po 2-3 latach - będzie nowy wózek
Zgadzam się z Tobą. Zawsze bierzemy GAP fakturowy.
stingerA6 07-04-2018, 16:24 Wreszcie dołączył Ford
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=279156
szkoda ze mk4 takiego czegos nie ma
Dziś rozmawiałem z Panem na targach. Urządzenie kosztuje już... 980 brutto. Testują podobno od września. I jak narazie super działa. Urządzenie po minucie bezruchu kluczyka odłącza zasilanie. Dodatkowo „nauczone” jest przeciążeń jakie powstają przy chodzeniu jak wykryje, że posiadacz kluczyka zrobi 30 kroków po wyłączeniu zapłonu również rozłącza zasilanie.
Mnie osobiście nie przekonał ten sprzedawca. Na pytanie jak często zdążą się ze rozłącza zasilanie podczas jazdy stwierdzi że są takie przypadki, ale są niegroźne i się nimi nie przejmują. Nie wie czy rozłączanie zasilania zostawia jakieś błędy. I na ile pewne jest działanie urządzenia, ale raczej pewne, bo jeszcze żaden samochód z tym urządzeniem nie zginął. [emoji39] Nie mógł powiedzieć ile już sprzedali, premiera jest podczas targów.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1796661023689044&set=a.100559829965847.997.100000354907261&type=3&theater
niestety mondeo wciąż kradną
niestety mondeo wciąż kradną
Skądś te części do przeróbek Fusionów muszą się brać... Cudów nie ma.
Niestety to przez fusiona,ale rynek jest już po kilku latach nasycony też europejskimi częściami co nie zmienia faktu że dalej kradną
zdzichu500 08-05-2018, 13:11 Jak ktoś się boi keylessa to Zachar testował polski wyłącznik nakładany na baterie, który odcina zasilanie do kluczyka: https://www.youtube.com/watch?v=x2AahohpU1Y
A może ktoś ma ten wynalazek i mógłby się podzielić spostrzeżeniami jak to działa w praktyce z fordami?
von_Paulus 17-07-2018, 10:24 Etui keyless blokujące fale - kolejne 2 zakupione na Allegro działały przez ok. dwa miesiące. Lipa:(
Etui keyless blokujące fale - kolejne 2 zakupione na Allegro działały przez ok. dwa miesiące. Lipa:(No właśnie miałem podobnie. Na początku było ok, a teraz to już nie ma znaczenia czy jest w kieszonce keyless czy nie bo i tak się otwiera.
Czyli działa i ma problemy tak jak krokomierz, z którego pomysłu się wywodzi. Mnie krokomierze też padały po 10000 -20000 kroków. Tyle, że krokomierz kosztuje pare złotych
Wczoraj robiłem fusiona który miał ciekawe odcięcie zapłonu. Przy kluczyku był breloczek który musiał być w aucie żeby odpalić, wystarczyło żeby był w kieszeni z kluczykiem.
Bez tego rozrusznik kręcił ale auto nie paliło.
Czyli taki drugi keyless?
Coś w tym rodzaju, tylko breloczek był dużo mniejszy. Auto normalnie otwiera się bez tego czyli przy metodzie na waliskę otworzyli by auto i rozrusznik by kręcił ale auto nie odpali.
Czyli taki drugi keyless?
https://allegro.pl/bezobslugowa-blokada-zaplonu-noxon-2x-karta-fv-i5164346637.html
Trochę tańsze, więc ja na przykład ufam temu "od pierwszego wejrzenia"!:one:
https://allegro.pl/bezobslugowa-blok...164346637.html
coś w tym stylu.
a jest jakies info ze to dziala na "walizke" ? jaka to ma czestotliwosc, moza walizka przy okazji przedluzy i zasieg tego ustrojstwa? albo czy bada opoznienie sygnalu tak jak to w nowych niby juz robia?
...czy bada opoznienie sygnalu tak jak to w nowych niby juz robia?
Za 140zł to NA BANK to robi...:one:
Dziwię się Wam Panowie, że nawet takie wynalazki rozważacie. Jeśli będą mieli ukraść to ukradną, trzeba mieć dobrą polisę ubezpieczeniową i tyle. Zamontujecie urządzenie mające wpływ na obwody elektryczne, dojdzie do błędnego zadziałania podczas jazdy, zabijesz siebie a moze innych. Ubezpieczalnia nie wróci Ci za samochód, a ty możesz jeszcze trafić do więzenia za nieumyślne spowodowanie wypadku albo katastrofy komunikacyjnej przez nieautoryzowane modyfikacje pojazdu mające wpływ na bezpieczeństwo. A jak Ci ukradną auto z tym systemem, to ubezpieczalnia tez Ci nie wróci, bo zmodyfikowałeś oryginalny system keyless i importer wyprze się odpowiedzialności. Masz keyless, kup dobrą polisę i używaj systemu. A jak Ci ukradną auto, to nie będziesz się martwił o odsprzedaż używanego auta i kupisz nowe.
Mam odmienne zdanie.
Żadna polisa nie pokryje Ci pełnej wartości samochodu. Dodatkowo czas i problemy w dochodzeniu...
Takie „wynalazki” przeważnie nie zagrażają bezpieczeństwu, ponieważ uniemożliwiają odpalenie auta a nie jego pracy.
Nie słyszałem tez, żeby importer kiedykolwiek poczuwał się do jakiejkolwiek odpowiedzialności w przypadku kradzieży. Dodatkowo każdy ubezpieczyciel „docenia” dodatkowe systemy zabezpieczające
Masz racje, ze jak ktoś się uprze, to napewno znajdzie sposób na kradzież. Moim zdaniem taki „wynalazek” napewno odsieje kilka procent amatorów cudzej własności, którzy odpuszczą po pierwszym niepowodzeniu.
Żadna polisa nie pokryje Ci pełnej wartości samochodu.
Pomocny jest GAP. Jak używasz auta to traci na wartości i to jest naturalne. Utrata powinna być wpisana do kosztów eksploatacji, aby można było odtworzyć wartość początkową. Jeśli utrata jest duża, to znaczy nie stać kogoś na takie auto i tym samym blokada (która i tak można obejsć) mu nie pomoże
Takie „wynalazki” przeważnie nie zagrażają bezpieczeństwu
Udowodnisz to w sądzie? - zwłaszcza znajdziesz coś na popracie słów "przeważnie", Zapisy w instrukcji i gwarancji auta są jednoznaczne. Żadnych ingerencji w instalacje auta mające wpływ na bezpieczeństwo.
Nie słyszałem tez, żeby importer kiedykolwiek poczuwał się do jakiejkolwiek odpowiedzialności w przypadku kradzieży.
Tutaj nie chodzi o przerzucanie odpowiedzialności na importera za kradzież auta. Ubezpieczalnia nie podważy wypłaty odszkodowania za kradzież auta z powodu systemu keyless. Wiedzieli co ubezpieczali i jeśli nie było w wyłączeniach muszą wypłacić. Jeśli natomiast auto zostanie skradzone, a potem odnajdzie się rozbite i ubezpieczyciel zwącha że mialo dodatkowy nieautoryzowany system zabezpieczający to może to wykorzystać jako furtkę do uniknięcia wypłaty odszkodowania
Dodatkowo każdy ubezpieczyciel „docenia” dodatkowe systemy zabezpieczające
To poproś o wpisanie do polisy informacji o tym dodatkowym systemie. Jak wpiszą to Ci uwierzę. Pytanie jest o liczbę !oryginalnych! kluczyków, fabryczny immobilizer lub alarm. Znajdź mi warunki do polisy, które wspominają (i doceniają) dodatkowe urządzenia odcinających paliwo, prąd itp. ingerujące w systemu auta.
Mi zamontowali w nowym Mondeo taki system. Jedyne co mogę zrobić zdalnie to uzbroić rozbroic, wlaczyc cichy lub głośny alarm. Jest opcja otwierania zdalnie bagażnika. U mnie nie działa. Opcje dotyczące blokady, włączania i wyłączania zdalnego silnika są nieaktywne gdyż są niezgodne z przepisami unijnymi i mogą powodować zagrożenie na drodze. Pastylka oczywiście działa i nawet po otwarciu keyless pojazd nie będzie w stanie się uruchomić. Mówiąc krótko polecam.
Pamietam jak sasiad mial ten system KD ileś tam, z tymi magicznymi plaskimi pilotami, dzialalo ok, tylko piloty wytrzymaly pol roku noszenia z kluczami, wiec cala centralka poleciala w kosmos. te noxony wydaja sie troche bardziej wytrzymale, pytanie tylko, czy walizka nie przedluzy rowniez ich sygnalu...
Mam odmienne zdanie.
Żadna polisa nie pokryje Ci pełnej wartości samochodu. Dodatkowo czas i problemy w dochodzeniu...
Takie „wynalazki” przeważnie nie zagrażają bezpieczeństwu, ponieważ uniemożliwiają odpalenie auta a nie jego pracy.
Nie słyszałem tez, żeby importer kiedykolwiek poczuwał się do jakiejkolwiek odpowiedzialności w przypadku kradzieży. Dodatkowo każdy ubezpieczyciel „docenia” dodatkowe systemy zabezpieczające
Masz racje, ze jak ktoś się uprze, to napewno znajdzie sposób na kradzież. Moim zdaniem taki „wynalazek” napewno odsieje kilka procent amatorów cudzej własności, którzy odpuszczą po pierwszym niepowodzeniu.
Po pierwsze,bzdura, dobra polisa z GAP zwróci-jak ktoś wykupi jakiś tani pakiet u firmy krzak to nie-ale o gustach się nie dyskutuje.
Po drugie dzisiejsi złodzieje to nie amatorzy,tylko fachowcy z dobrym sprzętem którzy wiedzą co robią.
Te dodatkowe immobilizery dają radę w walce z walizką.
walizka wzmacnia sygnał pilotów, na ich częstotliwościach.
dodatkowe immo, bryloczki itp często działają na częstotliwościach dla urządzeń bluetooth.
Jak ktoś się boi keylessa to Zachar testował polski wyłącznik nakładany na baterie, który odcina zasilanie do kluczyka: https://www.youtube.com/watch?v=x2AahohpU1Y
A może ktoś ma ten wynalazek i mógłby się podzielić spostrzeżeniami jak to działa w praktyce z fordami?
Powiem tak - mam to - działa i jestem zadowolony bo faktycznie kluczyk przestaje działać do momentu wzbudzenia
gmikulski 12-12-2018, 14:44 Przy kluczyku był breloczek który musiał być w aucie żeby odpalić, wystarczyło żeby był w kieszeni z kluczykiem.
Bez tego rozrusznik kręcił ale auto nie paliło.
Wie ktoś może gdzie coś takiego można kupić / założyć? Jestem chyba rekordzistą któremu w 2 lata ukradli 2 MK4 :(
Zastanawiam się jakie jest skuteczne zabezpieczenie. GPS czytałem że łatwo się zagłusza.
Ubezpieczenie AC - niby odzyskałem wartość auta z faktury (miałem wykupioną max opcję AC), ale:
- przepadły dwa komplety fotelików dziecięcych - akurat tego ubezpieczyciel nie ubezpieczał
- auto zastępcze za pierwszym razem na 5 dni, za drugim chyba na 2 (miałem gorszy assistance) - a potem co?? ktoś z rodziny poratował, ale inaczej to jak do pracy dojechać?
- aby dostać wypłatę ubezpieczenia trzeba czekać aż policja umorzy postępowanie. Trwa to średnio 2 miesiące, kiedy to jest się bez samochodu i bez kasy z ubezpieczenia
- nowe tarcze i klocki w pierwszym, w drugim nowy komplet opon... oczywiście wszystkie eksploatacyjne rzeczy - wszystko poszło, a za to żadne AC nie zwraca
Takie małe skutki uboczne o których nie wspominaliście :) Więc AC jak najbardziej, ale coś więcej jeszcze chciałbym dorzucić. Myślałem właśnie o takiej pastylce/ breloczku. Ktoś coś poleci?
Poczytaj o omega sat. Do tego dostaniesz 2 bryloczki. Bez tego tylko nic nie zrobisz. Zapłon nie dziala wogole.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181212/5e0ace42496fbf4934d6fb6f124c556d.jpg
Dodatkowy immo typu meta system lub coś podobnego
Do tego Auto DNA bym polecał.
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
A i do omegi masz apke. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181213/53137ab6b2d395bf6f143aad0c7a5b1f.jpg
skorpion1159 13-12-2018, 20:10 Z mojego doświadczenia..jeżeli mam w kieszeni telefon (bez etui)i w tej samej kieszeni pilot to samochód się nie otworzy..widocznie telefon "sieje"zakłócenia..
telefon "sieje"zakłócenia..
Z karty płatniczej też nie odczyta przy zbliżeniu terminala ;)
Z mojego doświadczenia..jeżeli mam w kieszeni telefon (bez etui)i w tej samej kieszeni pilot to samochód się nie otworzy..widocznie telefon "sieje"zakłócenia..
Moje Galaxy S7 chyba nie sieje wystarczająco mocno, albo kieszenie mam inne ...
Poczytaj o omega sat. Do tego dostaniesz 2 bryloczki. Bez tego tylko nic nie zrobisz. Zapłon nie dziala wogole.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181212/5e0ace42496fbf4934d6fb6f124c556d.jpg
Mam tą omegę w jednym samochodzie (akurat bez keyless) i powiem tak... straciłem więcej nerwów na to niż jak mi kiedyś samochód ukradli... Decyzja o montażu tego była jedną z najgorszych, jakie przyszło mi podjąć. :) Serwis, który to montował nie wiedział kompletnie co robi. Jeździłem kilka razy na poprawki. W innym ASO się dziwili co to w ogóle jest (a podobno zalecane przez producenta). Koniec końców dalej nie działa dobrze, samochód po całej nocy postoju potrafi przejść w tryb oszczędzania energii, czyli coś ewidentnie jest nie tak.
Mi montowali w ASO przy zakupie nowego auta. Ale teraz też mam jakieś szopki. Otwieram samochód a alarm się nie wyłącza. Raz zadziała poprawnie a pięć razy się alarm odpali. Muszę chyba to reklamować.
Ja to już kilka razy reklamowałem i kolejna wizyta to będzie prawdopodobnie demontaż i po prostu zamontuje coś prostego, bez ingerencji aż tak w elektronikę. Cała "siła" tego rozwiązania jest jednocześnie największą jego wadą. Blokuje sygnał przez co w samochodzie nic nie działa. Z drugiej strony jeżeli w momencie zamykania samochodu nie mamy przy sobie "pastylki" albo coś nie załapie to nie wyłączy się radio, podświetlenie zegarów itd... Wiadomo jakie mogą być tego skutki.
Witam!
Przez ostatnie dwa tygodnie w prasie motoryzacyjnej poczytałem nieco o sposobach kradzieży samochodów, które nie wymagają "tradycyjnego" kluczyka i odpalane są za pomocą przycisku.
Sposób kradzieży jest niezwykle sprytny i przebiegły zarazem. Złodzieje wyłapują sobie auto z takim systemem i obserwują kierowcę. W dogodnej sytuacji zakręcają się koło niego z wzmacniaczem sygnału z kluczyka (i innym osprzętem), reszta już jest znana - szybkie wejście do auta, odpalenie i jazda. Właściciel nawet może nawet nie wiedzieć, że ktoś właśnie rąbnął mu samochód, mimo że... kluczyk ma przy sobie!
Taka kradzież oznacza przeważnie całkowitą utratę samochodu i małą szansę na jego odzyskanie (każde wyłączenie silnika, czy zgaśnięcie oznacza utratę łupu...)
W jednej z gazet (bodajże Motor) jako zabezpieczenie poleca się folię aluminiową, jako skuteczną w tłumieniu sygnału z kluczyka...
Co sądzicie o całym tym systemie i przede wszystkim, czy rzeczywiście podane w prasie zabezpieczenie ma szansę być skuteczne przeciwko kolejnej i perfidnej nowej metodzie kradzieży samochodów?
Ja u siebie mam zainstalowany moduł Ampire - WFS 300. Urządzenie działa bez zarzutu, jest bardzo wygodne. Polecam.
kaczor99 27-07-2019, 21:44 W bieżącym miesiącu w Szczecinie skradziono trzy sztuki Mondeo MK5, z tego, co opisują osoby pokrzywdzone na FB, auta ukradziono nocą i kluczyk był daleko od drzwi, no i w bloku trzeba jeszcze wiedzieć, koło którego mieszkania chodzić. Może jest już inny sposób na kradzież Mondeo ?
Jako że temat dłuższy czas martwy jest jakieś nowe zabezpieczenie ?
Może jest już inny sposób na kradzież Mondeo ?
No pewnie jest-podpina się ktoś czymś do obd i odjeżdza.Walizka(przekazanie sygnału z kluczyka na większa odległość to zabawka dla amatorów.
Ja to już kilka razy reklamowałem i kolejna wizyta to będzie prawdopodobnie demontaż i po prostu zamontuje coś prostego, bez ingerencji aż tak w elektronikę. Cała "siła" tego rozwiązania jest jednocześnie największą jego wadą. Blokuje sygnał przez co w samochodzie nic nie działa. Z drugiej strony jeżeli w momencie zamykania samochodu nie mamy przy sobie "pastylki" albo coś nie załapie to nie wyłączy się radio, podświetlenie zegarów itd... Wiadomo jakie mogą być tego skutki.Ja w lutym oddawalem swojego na przegląd roczny i zgłosiłem swoje problemy. Wygrali nowy soft do alarmu i odpukać od kilku miesięcy system działa idealnie.
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Auta kradnie się ciągle klasycznie. Otwierasz, wsiadasz, wpinasz się w złącze OBD urządzeniem, które po kilkudziesięciu sekundach dodaje do IMMO zapasowy kluczyk który masz ze sobą. Później zostawiasz auto na 3 dni w dowolnym miejscu, ze zmienionymi tablicami. Czekasz kilka dni - jak auto nie odjedzie, to znaczy, że nia ma systemu namierzania i zabierają je spokojnie do szopy by w kilka godzin mieć w częściach.
Największym błędem wg mnie jaki popełniają ludzie jest taki, że znajdują auto i odjeżdżają. Zamiast naciskać na policję, by Ci obserwowali auto i potem pojechali za nim do dziupli i rozbić w ten sposób szajkę. No ale policja woli zaczaić się na obywatela, który przekracza prędkość 200 metrów przed wylotem z miasta, bo to kryminalista i zabójca...
Dlatego dobrze jest nie mieć OBD
OBD to tylko wtyk. Nie będę pisał może szczegółów, bo po co to tutaj ma wisieć, niemniej dla sprawnej osoby to nie problem. Ale tak czy siak warto zacząć od ukrycia OBD.
OBD w MK5 to nie tylko gniazdo tylko cały moduł,jego odłączenie skutkuje np brakiem zasilania wszystkiego w kabinie.Deska nie żyje.Silnik się odpala.
OBD to tylko wtyk, nigdy moduł. Ty pewnie gatewaya odłączyłeś.
wpinasz się w złącze OBD urządzeniem,
I w tym momencie właściciel dostaje informacje, że ktoś właśnie dobrał się do jego auta i manipuluje przu łączu OBD2.
OBD to tylko wtyk, nigdy moduł. Ty pewnie gatewaya odłączyłeś.
Dobrze że wiesz lepiej że to tylko wtyk i co ja odłączyłem.Powtarzam,gniazdo to cały moduł,jego odłączenie skutkuje np brakiem zasilania wszystkiego w kabinie.Deska nie żyje.Silnik się odpala.Ja w przeciwieństwie do ciebie go usuwałem.
Nawet gdyby to była wtyczka to odcinanie nie ma sensu. Fachowiec podepnie się do CAN w innym miejscu - najchętniej zanim jeszcze dostanie się do środka auta. Pozostawienie łącza OBD2 na przynętę jest sensowniejsze.
Pozostawienie łącza OBD2 na przynętę jest sensowniejsze.
Bingo dla tego pana:)Podepnij się pod moje OBD czymkolwiek zobaczysz co się stanie,ze złości bym sam,na ich miejscu pociął tapicerkę, i zdemolował cały samochód.Prawdziwego nie znajdą, zresztą niech się wepną gdzie indziej, jak potrafią i znają wiązki-w co wątpię po ciemku,w pośpiechu.Nie ma samochodu nie do ukradzenia, to tylko kwestia wiedzy i czasu.Mój sobie mogą kraść mam taki gap i AC że w sumie dobrze by zrobili bo mi się już troszkę znudził,i kupiłbym sobie coś innego.Ale kolegom dla których auto jest wycackanym oczkiem w głowie tak proponuję. Moduł OBD przenosimy i chowamy a w jego miejscu zostawiamy atrapę,proponuję martwą z kawałkiem 1-1.5m wiązki idącej w kosmos.Dla bardziej złośliwych może być z niespodzianką napięciową, która uwali ich sprzęt.Ale wtedy trzeba się liczyć z zemstą.Ja mam to gdzieś bo następnego dnia ASO wymieni wszystko ,ale nie każdy ma taką możliwość.Od mój sekret wam zdradziłem.
ze złości bym sam ich miejscu pociął tapicerkę, i zdemolował cały samochód
Ze złości to można w nocy komuś otwartą puszke farby epoksydowej postawić do góry nogami na dachu samochodu bez całego tego zachodu i ryzyka związanego z otwieraniem i demolowaniem auta - trwa to sekundę. W tym przypadku złodziej podepnie się pod normalne zlącze OBD i rozpocznie procedurę odblokowania zapłonu niczego nie podejrzewając. A właściciel będzie o tym wiedział i będzie mógł zareagować od razu (zostanie poinformowany w momencie podpięcia się złodzieje pod zwykłe złącze OBD). I nie ma konieczności żadnych nieautoryzowanych przeróbek złącza OBD. Oczywiście można nie mieć żadnych zabezpieczeń i polegać na ubezpieczeniu i GAPie.
Kolego powtórzę - OBD nie jest modułem. To co Ty pokazujesz tutaj, to gateway. To, że jest połączony z gniazdem OBD, to nie ma znaczenia. Jakby gniazdo zrobili z tyłu licznika, to byś wtedy licznik nazwałbyś OBD?
Wydaje mi się, że schowanie gniazda OBD dla doświadczonego pasera wydłuża czas kradzieży auta o 30 sekund. Dosyć łatwo wyszukuje się szyny. Pytanie jednak jak przygotowany paser jest. Bo zakładam, że przy pierwszej próbie po prostu nie traci czasu, tylko zostawia i wraca już uzbrojony w wiedzę.
Ale oczywiście, każde nietypowe zabezpieczenie jest cennym elementem, więc warto stosować. Ukrywanie i blokowanie gniazda OBD to wg mnie bardzo dobry pomysł.
Wydaje mi się, że schowanie gniazda OBD dla doświadczonego pasera wydłuża czas kradzieży auta o 30 sekund. Dosyć łatwo wyszukuje się szyny. Pytanie jednak jak przygotowany paser jest. Bo zakładam, że przy pierwszej próbie po prostu nie traci czasu, tylko zostawia i wraca już uzbrojony w wiedzę.
Dobrze wiesz lepiej.Po pierwsze samochody kradną złodzieje nie paserzy.Po drugie ci złodzieje to nie wysokiej klasy fachowcy znający układ wiązek,wpinajacy się w w magistrale krokodylkam-tylko ludzie od brudnej roboty którzy mają albo walizkę albo kość OBD którą wpinają i urządzenie które robi im robotę ,jak nie zagra to odchodzą, i szukają kolejnej sztuki.Za dużo się filmów naoglądałeś.Życie to nie 60 sekund z Nicolasem Cagem:)
Tu o czujniku ruchu w pilocie ,i możliwości wyłączenie sygnału pilota.Niestety "poliftowy" kluczyk mondeo 2017 nie ma takiej funkcji-sprawdziłem nie usypia się.
https://autokult.pl/34576,samochody-ktore-trudniej-ukrasc-na-walizke-audi-bmw-ds-ford-land-rover-i-mercedes-sprawdzone
slav-kiler 28-03-2021, 05:28 A nie lepiej włączyć w automacie blokadę skrzyni automatycznej jak nie wykryje kluczyka w aucie? Moduł bcm/ bcmi 726-42-01 xyxx-xxxx-xxxx y -1 włączona y - 0 wyłączona.
Witam,
Chciałem się Was podpytać, jak to jest z bezpieczeństwem systemu key free w Fordzie? Czy jest możliwość ustawienia tej funkcji, żeby odpalać auto przyciskiem, ale otwierać już tylko z pilota?
Z góry dziękuję za informacje i pomoc :)
Nie lepiej nie przejmowac sie? Mniej stresu - dluzsze zycie.
A jak zlodziej bedzie chcial ukrasc to i tak ukradnie.
...Czy jest możliwość ustawienia tej funkcji, żeby odpalać auto przyciskiem, ale otwierać już tylko z pilota?
...
W oprogramowaniu serwisowym ASO - FDRS - bywa dla konkretnego auta stosowna procedura serwisowa włączania/wyłączania takiego działania systemu keyless.
Tyle, że nie wiadomo od czego to zależy, że dla jednego auta jest dostępna a dla innego podobnego - nie...
Do tego ASO - jak to ASO - za stosowne kilka kliknięć na komputerze życzy sobie silnie niezerową kwotę tytułem wynagrodzenia...
Więc może jedna lepiej te pieniądze przeznaczyć na stosownie dobrą polisę AC???
Czy jest możliwość ustawienia tej funkcji, żeby odpalać auto przyciskiem, ale otwierać już tylko z pilota?
Nie wiem czy ktoś będzie chciał kraść 9letnie mondeo,ale jakkolwiek będzie ustawione key free odjadą szybciej niz kolega z kluczykami.A upośledzanie tego systemu to rezygnacja z jego komfortu.
tomaszjan31 22-09-2023, 10:38 Nie wiem czy ktoś będzie chciał kraść 9letnie mondeo
Na zamówienie pod części?
A co ty tam masz takiego czego już nie ma na allegro?
Uwierz jak by ktoś był silnie zainteresowany twoim autem to już dawno byś miał złożone wnioski do ubezpieczalni...
A co ty tam masz takiego czego już nie ma na allegro?
Na allegro i po cichu załatwione przez blacharza to rozumiem z tych rozbitków jedynie ? :P
Patrząc na ceny na alle i nie tylko to niektóre części wychodzą taniej w serwisie, osobiście kupowałem co mi było potrzebne u dealera bo taniej było jak na eBayu itp...
lukaszooo 25-09-2023, 22:00 Nie ma takiego auta którego nie da się ukraść. Niestety Fordy są naprawdę bardzo kiepsko zabezpieczone i dzięki temu modyfikacje w tych autach są tak rozwinięte a zarazem proste.
Co byś nie zrobił to jeśli przyjdzie gość który wie po co przyszedł to i tak sobie to weźmie. Wyłączanie key free nie daje praktycznie nic bo dalej operujesz fabrycznymi rozwiązaniami które są sprawdzone i przetestowane. Jeśli złodziej nie otworzy drzwi zdalnie to na wajchę wejdzie do środka w 30s.
Jedyne zabezpieczenia to nie fabryczne rozwiązania które mogą zniechęcić delikwenta do prób odpalenia silnika tyle , że mówa jest o typowych kradzieżach z ulicy. Jeśli złodziej ma troszkę więcej czasu to zabierze wszystko.
Lepiej jest nie myśleć o złodziejach i korzystać z wygody keyless. Jeśli mieszkasz w dużym mieście i lubisz mieć piękne świeże auta to najlepszym zabezpieczeniem jest leasing :)
Hej
A jakie są Wasze opinie o can canlock?
Ciekaw jestem :)
A jakie są Wasze opinie o can canlock?
Can lock to brend który wykorzystuje nic innego jak- polskie SEO.SEO kosztuje 1700-2000 zł samo urządzenie,jeśli nie zależy Ci żeby wydać 2x więcej,lub nie potrzebne Ci bajery typu moduł GPS czy aplikacja do śledzenia i zdalnej blokady to założy to każdy "inteligentny" elektryk a nawet mechanik.Seo to zasilanie (+,masa) i dwa przewody Magistrali CAN można je dobrze ukryć w dowolnym miejscu pojazdu.Jest to obecnie chyba najlepsze zabezpieczenie na rynku.
https://www.seoelectronics.pl/wp-content/uploads/product_files/SEO_CANblu_797712xx/PL/user_manual/
krzysztofSJZ 26-10-2023, 09:05 https://sklephadron.pl/immobilizery-i-transpondery/4903-immobilizer-seo-symphony-12v.html
https://sklephadron.pl/immobilizery-i-transpondery/1262-immobilizer-seo-symphony-12v24v.html
w 2021 roku załozyli mi do Kugi coś takiego jak w linkach powyżej, jak widze przepłaciłem ale trudno
Zresztą nie jestem elektronikiem samochodowym jak dla mnie te 2 produkty nie różnią się niczym prócz ceny i w jednym jest zastrzeżenie tylko dla warsztatów, w sumie to urządzenie działa, jedyny mankament to umieszczenie transpodera by je aktywować bez zwracania uwagi pasażerów, funkcja serwisowa działa
Bump: nie znajduję tego SEO.SEO
to może dobrze że nie ma go w zestawieniach, może być mało rozpoznawalny wśród różnej maści szabrowników :619:
zielas83 26-03-2025, 09:36 A nie lepiej włączyć w automacie blokadę skrzyni automatycznej jak nie wykryje kluczyka w aucie? Moduł bcm/ bcmi 726-42-01 xyxx-xxxx-xxxx y -1 włączona y - 0 wyłączona.
Czy ktoś to testował i działa?
działa
Działa (mam przedlifta z PS), przy niewykrytym kluczyku nie da się przełączyć z trybu P
zielas83 26-03-2025, 09:55 Czy ktoś to testował i działa?
Mój to polift z hydrokinetyczna 8 biegow.
Ciekawe czy ta zmiana kodu dotyczy i tej skrzyni.
Czy taka zmiana niesie za sobą coś więcej lub coś negatywnego?
Skąd wziąć dokumentację takich zmian kodów w sensie gdzie znajdujecie takie patenty.
Dopiero zaczynam poznawać forscan, wcześniej bawiłem się vagcom.
Bump: Dodatkowo zastanawiam się co oprócz
Blokada selektora automatycznej skrzyni biegów, gdy kluczyk znajduje się poza samochodem - BCMii
726-42-01 xYxx-xxxx-xxxx
Zamień obecną wartość na 1
Można jeszcze zmienić, aby utrudnić życie złodziejowi. Może poniższe, ale co to właściwie daje.
Wyszukaj samochód na parkingu — BCMii
726-38-02 xxxY xxxx xxxx
0 — wyłączony
1 — włączony
Może jakieś inne zmiany dające coś na plus. Na komforcie totalnie mi nie zależy.
|
|