Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2003-2007] Jaki olej 2.0 145koni benzyna
Szykuje sie remont silnika dotychczas jezdziłem na forda 5w30 jaki moge zalac po remoncie ?
CASTROL MAGNATEC PROFESSIONAL A5 5W30 5L FORD
VALVOLINE MAXLIFE FE 5W30 5L
jaki moge zalac po remoncie ?
Ja po remoncie silnika zalałem go Valvoline Maxlife 10w40. Przed remontem jeździłem na fordowskim 5w30 i trochę mi go ubywało :) (opisane w innym poście ).
Teraz regularna wymiana co 15 000 zrobiłem już 35 000 i wszystko gra.
Silnik 1.8 LPG.
Czy ma to znaczenie jak zaleje 10w40 a niby powinno być 5w30 ?
Czy ma to znaczenie jak zaleje 10w40 a niby powinno być 5w30 ?
Dlaczego chcesz zalać po remoncie silnika od razu gorszym olejem niż 5w30?
Ja po remoncie silnika zalałem go Valvoline Maxlife 10w40. Przed remontem jeździłem na fordowskim 5w30 i trochę mi go ubywało
Ciekawe czy to ci mechanik doradził czy twoja głowa , bo to była głu....a niestety. To wtedy po kiego ciorta robić remont.
Na VALVOLINE MAXLIFE FE 5W30 5L - 600 km po wymianie pierścieni i uszczelniaczy zaworowych, tfu tfu oleju nie ubywa i nawet olej koloru nie zmienił.
ok zalewam jak cos 5w30 ale VALVOLINE MAXLIFE fe
A ile oleju wchodzi do 2.0 ?c-max focus z 2005 145koni.
Ciekawe czy to ci mechanik doradził czy twoja głowa , bo to była głu....a niestety. To wtedy po kiego ciorta robić remont.
Czy głupota..... Nie wiem .... Kupiłem auto około 110 000 km które żarło olej jak dziecko słodycze. Duratec tak ma - niestety. Panowie na forum pisali ,że po remoncie wlewali 5w30 Fordowski i dalej im ubywało mimo,ze remont dobrze zrobiony. Olej Fordowski jest rzadki jak zęby 70 latka i lepiej od razu zalać 10w40 . Zrobił tak forumowicz i u niego zadziałało a czas pokazał,że u mnie też i była to dobra decyzja.
Zanim błyśniesz teorią - poczytaj trochę. Bez urazy.
Wiecej w wątku " Duratec - bierze olej "
Nie po to robi się remont silnika by wlewać olej 10-40, po remoncie silnik ma chodzić na takim oleju jak wyjechał z fabryki czyli 5-30. Jeśli po remoncie silnik zjadał olej nadal znaczy się że remont nie został przeprowadzony odpowiednio. Mam Durateca miałem EcoTeci Opla i też mam w tym temacie doświadczenie oraz remonty za sobą. Błyszczeć nie muszę wystarczy że wiem.
Dj_Kris007 21-04-2016, 08:11 Po primo zależy jaki remont został wykonany... Po secundo czytałem, że te duratec-ki potrafiły zjadać olej po pierwszych 30-50kkm od zejścia z taśmy... Jeśli robimy szlif bloku, dajemy nowe tłoki itp to na pewno będzie git ale zapłacimy 3-5k zł, a za same pierścienie 1-2k zł... Teraz sobie policz... Niech po niepełnym remoncie pije nawet litr na 5kkm a masz zamiar auto trzymać ok 5 lat czyli np 100kkm... Koszt dolewek to ok 500zł przez cały okres... Mi focus mk1 1.6 z LPG od początku pił litr na 5kkm - zrobiłem nim 120kkm i przez ten okres nic w tym temacie się nie zmieniło... A po pełnym remoncie, gdzie silnik jest ciasno spasowany nie wiesz czy za 50kkm znów nie zacznie trochę brać... Grunt to częste wymiany 10-12kkm, żeby w smole nie jeździć
ok zalewam jak cos 5w30 ale VALVOLINE MAXLIFE fe
Ma dobre opinie, tez taki kupiłem na najbliższą wymianę. Karta charakterystyki mówi, że 80-90% jego składu to substancje ropopochodne, organiczne, czyli mineralne. Tak więc syntetyczności i tak ma sporo, bo inne mają 1% i już są na naszym rynku syntetyczne. :-)
W serwisówce jest napisane ,że w duratec-u 1.8 0,5 litra potrafi pożreć na 1000 km.
Teraz ciekawostka w Golfie nowym TSI jest napisane ,że potrafi 1 litr na 1000.
Ja wlałem 10w40 bo tak robili forumowicze i to zadziałało u nich. U mnie też!!! zero dolewek przez 15.000 przejechanych kilometrów.
Podejrzewam ,że lejąc 5w30 FormulaF (fordowski) znikałby jak u innych.( niestety to teoria nie mam dowodu na to, posiłkuję się tym co pisali inni tu na forum)
Jakości wykonanego remontu to inna bajka..... są fachowcy i ...fachowcy - niestety.
Jeśli robiłbym to jeszcze raz to postąpiłbym tak samo - może z wygody, by nie zaglądać przed każdym wyjazdem z garażu ile oleju ubyło.(robię to przed dłuższymi trasami no i najważniejsze: nie wożę bańki z olejem w bagażniku na dolewkę)
Jeśli chodzi o olej to Valvoline polecali mi tutaj i sprawdził się w 100 %.
A jaka przydatnosc ma olej w butelkach ? kupiłem ten valvoline ale chyba jednak wleje forda 5w30 bo po remoncie bede widział czy bierze i jak cos reklamacja. Bo do tej pory na fordowskim jezdziłem i bedzie porownanie po remoncie !
kolejna wymiana oleju zastanawiam sie nad CASTROL FORD MAGNATEC PROFESSIONAL A5 5W30 ktos używał ?
Potwierdzam info, że w duratecu ubywa 5w30. Na 5w40 nie ubywa. Po za tym to silnik Mazdy gdzie producent zaleca właśnie 5w40. To Ford z Eco względów stosuje 5w30. Ja wolę być eco spalając więcej paliwa o 0.2l/100 niż dolewać litrami olej od wymiany do wymiany.
Po remoncie pierścieni rok temu i wlaniu 5w40 nic nie wziął przez 9-10tys km. Teraz będę zmieniał i też na 5w40.
Nie widzę żadnego argumentu przemawiającego za stosowaniem 5w30.
|