Zobacz pełną wersję : Nowe radio 6000CD do Mondeo
(Post wysłany przez mondeusz)
Ktoś już na tym formu pisał o tym radioodbiorniku i ja niestety to muszę potwierdzić - radio bez przerwy gubi fale i chodzi tu o poważne stacje RMF, ZET gubi nawet Radio Maryja.
Jedynymi jego zaletami są dobre odtwarzanie płyt i nieźłe komponowanie się z resztą konsoli środkowej.
Czy ktoś może wie co znaczy funkcja w menu tego radia \"compressed on/of\"?
Pytam bo do nowego modelu Mondeo firma Ford nie dołączyła adekwatnej instrukcji obsługi auta oraz radia.
Pozdrawiam
(Post wysłany przez Andrzej_H)
Witam !
Odpowiadam:
1. Kompresja utworu (str.50 instrukcji obsługi audio) to automatyczna regulacja poziomu głośności odtwarzanego utworu z odtwarzacza CD. Gdy funkcja ta jest włączona ciche fragmenty utworu są odtwarzane głośniej tak aby przebiły się przez szum jadącego auta - nie trzeba zwiększać ręcznie siły głosu, natomiast fragmenty głośne odtwarzane są ciszej - tak aby nas nie zmuszały do ściszania - efekt jest taki że nagranie słychać na bardziej wyrównanym poziomie, nie dotyczy to muzyki młodzieżowej gdzie po prostu nie ma fragmentów cichych a są tylko głośne.
2. Przełączanie automatyczne stacji RDS jest faktycznie męczące ale można je wyłączyć lub najlepiej ustawić tryb \"AF-MAN\" - oznacza to że układ RDS poszuka inną alternatywną częstotliwość dopiero po naciśnięciu przycisku wyboru stacji. Tak więc gdy np. na \"1\" zaprogramujemy \"Radio Maryja\" i odbiór stacji stanie się słaby to nie módlmy się o poprawę sygnału a naciśnijmy kolejny raz \"1\" a RDS sam poszuka silniejszego sygnału, gdy go nie znajdzie pozostanie na częstotliwości zaprogramowanej.
(Post wysłany przez Castor1495)
Witam,
Nie wiem czym miało być nowe radio Ford 6000CD, ale wiem czym na pewno jest - jest najbardziej profesjonalnym generatorem hałasu z jakim miałem do czynienia. Typowo dla Forda, nie za bardzo mozna wyczytac kto to cudo wyprodukowła, ale ja mam na ten temat swoją teorię. Odbiorniki te wytwarzane sa przez pewnego mongolskiego kowala przebywajacego na emigracji w Rumunii. Dobór i zestrojenie elektroniki nie ma sobie równych. Nawet sprzęt słynnej bazarowej firmy First zasługuje na wieksze uznanie. Słynna opcja \"Compression\", po właczeniu powoduje, iż radyjko tak usilnie stara sie wyrównać poziom głośności, że, zapewne przez roztargnienie wspomnianego kowala, nie zauważa przerw pomiędzy utworami. W efekcie każdy nowy utwór zaczyna się z maksymalnym poziomem głośności, który natychmiast redukowany jest do prawie zera i dopiero w następnym kroku ustawiana jest strawny poziom głośności. Wyłaczyłem to bo o mało sie nie zabiłem po tym jak kilka razy z głośników ryknęła mi niespodziewania muzyka. System AVC (automatyczne dostrojenie głosności do prędkości) - prawdopodobnie wykonany przez nieślubnego syna mongolskiego kowala na zajeciach praktyczno-technicznych w szkole dla przesiedleńców. Czasami podgłaśnia zgodnie ze wzrostem prędkości a czasami wystarczy gwałtownie zwiększyć obroty silnika i też sie podgłośni. Ze ściszaniem jest zdecydowanie gorzej. Zazwyczaj nie ścisza automatcyznie, a jeżeli już, to w sposób nieadekwatny do wcześniejszego podgłaśniania. Końcówka mocy wzmacniacza w radyjku pochodzi ze sprzężonych czterech końcówek świetnego radia Koliber (lata sześćdziesiąte w PRL). Równie dobrze mógłbym słuchać radia tranzystorowego umieszczonego w bagażniku. Pasmo przenoszenia zwłaszcza w zakresie tonów niskich przerażająco ubogie. Nie będę się powtarzał i nie napiszę wiele o problemach z działaniem autmatycznego AF, bo z tym problemu nie ma. Automatyczny AF po prostu nie działa. Jest to kicha jakich mało. Ma to coś (6000CD) też pewne zalety - np. odtwarzacz świetnie znosi polskie dziury i przeskakuje naprawdę w ostateczności - a i wtedy wycisza się naprawdę jak prawdziwy odtwarzacz CD. Jest jeszcze jedna rzadka cecha - radio zawsze włącza się po właczeniu zapłonu (o ile nie wyłaczymy tej opcji) z nieprzewidywalną głośnością - raz ledwo słychać, innym razem można dostać zawału. Nigdy jednak nie włącza sie z głośnością przy której zostało wyłączone. Sam miód. A Ford? Ford się nie wstydzi bo oferuje najtańszy samochód w tej klasie w Polsce i już. Pozdrawiam.
Mondeusz - czy problemy z nowym radiem oznaczają, że odebrałeś już nową furkę po spotkaniu z drzewem? Pozdrawiam.
(Post wysłany przez Dinek69)
Witam!
Problem nieszczęsnego radia 6000 CD powraca...
Właśnie odebrałem (piątek) swój samochód (1.8 125 KM) i zabrałem się do analizowania dokumentu pt.: \"Instrukcja obsługi Mondeo\". W kilku miejscach, dotyczących odwołań do radia, odwołują się w nim Autorzy (czy raczej: autorzy :-)) do dokumentu \"Instrukcja obsługi Audio\". Ale niestety takiego dokumentu w przekazanych mi \"kwitach\" brak :-(
Wobec tego mam pytanie: czy koledzy, którzy odbierali nowy model 2004 również nie otrzymali instrukcji obsługi tego radia, czy może ja jestem wyjątkiem wskutek przeoczenia (?) sprzedawcy wydającego mi auto?
P.S.
Wprawdzie obsługa tego radioodtwarzacza jest dość intuicyjna (należy się za to plus dla Forda), ale czasami można się zakręcić i wtedy by się przydała pomoc książkowa.
Pozdrowienia.
Ford tak dokładnie utajnił wprowadzenie facelifta, że ukrył ten fakt również przed swoim własnym działem przygotowania dokumentacji technicznej. Z tego co wiem, do dzisiaj nie istnieje żadna polskojęzyczna wersja instrukcji audio opisująca nowe modele. Wydaje mi się także, że nie istnieje również instrukcja obsługi samego samochodu, obejmująca zmiany w desce.
Kicha na którą w dzisiejszych czasach stać tylko Forda.
Na pocieszenie dodam, że CD6000 jest absolutnym (dys)funkcjonalnym odpowiednikiem gradła ze starego modelu, tyle że w nowej \"budzie\". Pracownicy Forda też o tym nie wiedzą, bo to też pewnie jest tajemnica.
Jeśli chodzi o instrukcję obsługi Mondeo to (przynajmniej ja) otrzymałem oprócz instrukcji, którą jak sądzę otrzymywali właściciele nowych mondeo przed kwietniem tego roku, \"Suplement...\", w którym opisane zostały nowe elementy, które pojawiły się w modelu MR'2004. Niestety bez opisu radia...
A przecież wystarczyło tak niewiele. Jeździłem do tej pory Focus'em i tam instrukcja radia 6000 CD (m.in.) była. Obecne radio 6000CD nie różni się w sensie funkcjonalnym niczym (jak sądzę). Zmienił się tylko wygląd i rozłożenie przycisków na panelu. Wystarczyło zatem w \"Suplemencie...\" dodrukować jedną stronę z wyglądem panelu radia 6000 CD w nowym Mondeo i dać właścicielom tę samą \"Instrukcję Obsługi audio\", którą otrzymałem kupując Focus'a, z zaznaczeniem, że zmienił się tylko wygląd i układ przycisków.
Ale wygląda na to, że niektórych w Fordzie myślenie boli.
Mam nadzieję, że tylko niektórych...
Pozdrowienia.
Witam!
Jeszcze raz temat radia 6000CD w nowym mondeo...
Jestem pewien, że funkcjonalnie nie różni się ono niczym od poprzednika (pisałem o tym wcześniej) dlatego dziś odebrałem w salonie \"Instrukcję obsługi Audio\" do poprzednika plus (nie wiem po co?) dorzucono mi instrukcję obsługi Sony CD. Rzeczywiście nie istnieje żadna instrukcja oryginalna do nowego panelu 6000CD, ale według mnie też nie jest potrzebna. Wystarczy ta starsza...
Błędem Ford'a natomiast jest to, że standardowo tej poprzedniej instrukcji nie wydają.
Ale jesli Koledzy zadzwonią do salonu gdzie kupowali samochód, to myślę, że nie będzie żadanego problemu, żeby otrzymać (z przeprosinami, jak w moim przypadku (Auto Plaza Warszawa)) instrukcję audio do poprzedniej wersji 6000CD.
Jest to rozwiązanie zastępcze, ale według mnie - dopuszczalne.
Pozdrowienia.
(Post wysłany przez koolemp)
10.09 odebrałem mondziaka z nowym radiem w auto plazie w wawie i dodano mi dodatkową instrukcję obsługi 6000 cd.Nota bene w instrukcji nie było nic co nie zostało napisane powyżej rotfl.
(Post wysłany przez pirat)
radio radiem ale czy probowaliscie odtwarzac MP3 w 6000CD wer2004 (Sony CD)?
wsadzilem plytke z mp3 a tu info \"NOT AUDIO CD\" - płytki audio graja a mp3 - nie!
Jest jakis specjalny wymog nagrywania takich plytek?
pozdrawiam, BR
Po pierwsze:
Zeby odtwarzac mp3 - potrzebny jest mp3Player, a nie zwykle radioCD. Takze w celu mozliwosci odtwarzania w radiuCD mp-trojek nalezy nagrac mp3 jako pliki audio - a takich miesci sie na plytce, w zaleznosci od ich dlugosci w minutach - powyzej 20 utworow.
Po drugie:
Zeby nagrac plyte z utworami nalezy - przy pomocy programu, najlepiej \"Nero Burning Rom\" (najlatwiejszy), nagrac pliki mp3 zawarte na dysku w komputerze jako plyta audioCD - wtedy bedziemy mieli utwory nagrane w formacie, ktory jest czytany przez odtwarzacze CD (compactdisk).
Po trzecie:
Niektore odtwarzaczeCD nie czytaja plikow nagrywanych przez dommowe komputerowe nagrywarki, lecz zdaza sie to bardzo rzadko.
Przyczyna nie czytania takich plyt przez odtwarzaczeCD moze byc spowodowana bledem uzytkownika lub slaba jakoscia wykonania plyty CD-R:
- przy nagrywaniu takiej plyty moze byc ustawiona za duza predkosc nagrywania, co powoduje bledy w nagraniu plyty
- bardzo tanie plyty dostepne na rynku maja bardzo delikatna, a co za tym idzie nietrwala powierzchnie nagrywania lub maja zbyt jasny kolor (swego czasu najlepszymi plytami byly te o niebieskim odcieniu powierzchni, ktora czyta laser).
Po czwarte:
Zeby miec faktycznie najlepiej nagrana plyte, nalezy kupic plyte cdr-audio (jest troche drozsza od zwyklej cd-r), ale za to przeznaczona dla koneserow muzyki, poniewaz przy umiejetnym jej nagraniu oraz, co jest wazne, przy dobrej jakosci mp3, z ktorych sie ja nagrywa, nie ma roznicy nagrania w porownaniu do oryginalu. Plyty cdr-audio sa przezanczone przede wszystkim do przegrywania plyt oryginalnych audio, a nie konwertowanych z mp3.
Mam nadzieje, ze nie opisalem tego zbyt zawile.
Pozdrawiam.
ok tyle ze Ford informuje ze nowe radio CD w nowym mondziaku na 1 plyte ma mozliwosc odczytu mp3. Panasonic i technics czyta moja plytke a sony/mondeo - nie
pozdr.
Hmm, to faktycznie jest ciekawa sprawa z tym radiem. Moze odczyt mp3 jest jedynie jako opcja, ktora mozna uaktywinic w tym radiu za dodatkowa oplata :( Niestety na ten temat nie moge sie wypowiadac. Moge tylko zalecic sprobowanie innych plyt z mp3, gdyz moze w tym radiu Sony - laser jest naprawde bardzo czuly i nie widzi nagranych sciezek. Generalnie moge powiedziec, ze sony jako firma jest niezla, tylko akurat dlaczego ta marke wybrali do montowania w nowym mondeo - radia Sony zajmuja nizsza pozycje za konkurencja (wyspecjalizowana w tworzeniu sprzetu hi-fi).
Pozdrawiam.
(Post wysłany przez koolemp)
Mam instrukcję \"Instrukcja obsługi audio\" na kórej wewnętrznej stronie okładki jest napisane:\"05/2003-aktualizacja\"Instrukcja obejmuje modele między innymi 6000CD w nowej wersji,6000MP3,6006E oraz 9006.Do odtwarzania MP3 jest tylko model 6000MP3(nb w starej \"wizualizacji\").Nie wiem gdzie Pirat wyczytał,że 6000CD może odczytywać MP3.Na stronie 50 oraz 18 jest jednoznacznie napisane,że MP3 tylko w modelu 6000MP3.Pozdrawiam.
Dostalem oprócz \"instrukcji obslugi audio\" suplement do nowego modelu pt.: \"instrukcji obslugi audio Sony CD/Sony 6CD\" na stronie 42 \"....odtwarzacz CD Sony jest odtwarzaczem jednopłytowym i jest kompatybilny z formatem MP3....\" strona 43 \"...mozna odwarzac pliki MP3 zapisane na plycie CD-ROM, CD-R i CD-RW....\"
Moj odtwarzacz na pewno jest na 1 plytke a mp3 nie dziala. Moze rzeczywiscie sproboje lepszej (najlepszej) jakosci plytke. Niestety w salonie nie wiedza co to jest mp3....
pozdr.
Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że mylisz radio Ford 6000CD z radiem Sony Audio będącym odbiornikiem opcjonalnym, dostępnym za dopłatą. Obydwa odbiorniki są na 1 płytkę, ale tylko Sony odtwarza MP3.
Radio 6000CD nie ma nic wspólnego z firmą
Sony (mam nadzieję). Jest to typowy produkt \"prosto od kowala\". Prawdopodobnie odbiorniki te wytwarza dla Forda ta sama firma co tylne kanapy dla Mondka. W obydwa produkty włożono co najmniej tyle samo finezji.
Radio Sony z zewnątrz poznasz po tym, że składa się głównie z szyby, owalnych bądź okrągłych przycisków, szczeliny na CD i centralnie umieszczonego napisu SONY.
Radio \"od kowala\" 6000CD poznasz po prostokątnych przyciskach i przede wszystkim po braku napisu SONY (zresztą kowal też się nie podpisał).
Pozdrawiam.
sprzedawca sie zaklinal, ze to tez (kowal made) jest Sony i ze na 100% czyta mp3
(kowal made) wg mnie i tak jest duzo ladniejsze niz sony ale oczywiscie kwestia gustu ...
Sprzedawca niestety kłamał. To ten sam złom co w starej budzie. Pisząc źle o \"Kowal made\" nie miałem na myśli jego wyglądu - mnie też się bardziej podoba od SONY, ale jego parametry: jakość końcówki mocy, selektywność tunera, kompresję CD, sprawność AF, elektronikę odpowiedzialną za regulację natężenia dźwięku, itp., itd. To radio jest po prstu sp.... w każdym, ale to w każdym punkcie.
Castor, z przykroscia (dla siebie) musze przyznac ze miales racje, sprzedawca oczywiscie sie tlumaczy ze 2004 face lifting byl tak tajny ze nawet do tej pory do konca nie wiedza co sie zmienilo !!! Radio/cd jest dla nich dalej tajemnicą. Przynajmniej pozostaje nam posluchac jak gra TDCi - a gra nieźle!
Czy ktoś wie jak aktywować AVC w 6000CD ? Na panelu ustawiłem AVC na +7 (czyli max), a radio nie reaguje na wzrost prędkości. To radio jednak zostało wykonane przez "mongolskiego kowala przebywającego na emigracji w Rumunii".
Na panelu ustawiłem AVC na +7 (czyli max), a radio nie reaguje na wzrost prędkości.
nie wiem czy dobrze to rozumiem ale moze kabel predkosci nie zostal podlaczony zapomnialem jak on sie dokladnie nazywa moze VSS?? czy jakos tak
jesli sie nie myle to ten kabel tez podaje sygnal do licznika i komputera.
No to coś masz chyba skopane, bo właśnie tak się to ustawia. U mnie działa bez problemu
Kamil Targoński 20-03-2007, 07:31 Słuchajcie. Post jest stary jak świat i nie wiem czy ktoś TO jeszcze przeczyta. Ale co do radia 6000CD to mam parę pytań. Po włączeniu przez prawie 30-40 sekund radio samo czegoś szuka, po tym czasie wyskakuje napis P1 NOT FOUND. Dopiero wtedy włącza zaprogramowana stacja. Co to do cholerki oznacza?
A może ktoś ma z Was instrukcję do tego sprzętu?
Pozdrawiam
MANIEK70 20-03-2007, 20:47 Słuchajcie. Post jest stary jak świat i nie wiem czy ktoś TO jeszcze przeczyta. Ale co do radia 6000CD to mam parę pytań. Po włączeniu przez prawie 30-40 sekund radio samo czegoś szuka, po tym czasie wyskakuje napis P1 NOT FOUND. Dopiero wtedy włącza zaprogramowana stacja. Co to do cholerki oznacza?
A może ktoś ma z Was instrukcję do tego sprzętu?
Pozdrawiam
A jaki konkretnie wygląd ma panel Sterujący ?
Mam 6000CD zwyłącznikiem i regulatorem głośności umieszczonym centralnie.
W instrukcji nie opisano P1 jako błędu.Wyczytałem, że masz włączoną funkcję informacji o ruchu drogowym (TA).Wyłącz tę funkcję klawiszem TA (powinien zniknąć napis ta na wyświetlaczu)na panelu sterowania i powinno radyjko startować zaraz po włączeniu.CD podejrzewam, że staruje w krótszym czasie po ok 6 sek.od włączenia.
Mam instrukcjię i jakby Kolega Kamil miał pytania to postaram się pomóc. :fcp26
"P1 NO FOUND"- w wolnym tłumaczeniu :kanał 1 nie znaleziono informacji o ruchu drogowym TA.
Moja jest nowsza ale Zobacz tą http://www.witek.enterpol.pl/Audio.pdf
Pozdrawiam.
|
|