Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Regulacja zakresu wycieraczek przednich
valhalem 22-04-2016, 12:03 Witam szanownych Forumowiczów.
Pędzie do Was z pytaniem nt regulacji zakresu działania wycieraczek przednich.
Mianowicie zauważyłem, że lewa wycieraczka w porównaniu do prawej ( patrzac z pozycji kierowcy ) zostawia duzo szerszy pas z brudem.
Czy jesst mozliwosc regulacji zakresu lewej wycieraczki w jakis sposob ? Potrzebuje tych 3-5 stopni zakresu wiecej zeby pas brudu nie przyslaniał mi lewej czesci widocznosci.
Też tak mam, więc chyba to norma.
piotras31 22-04-2016, 12:30 Można odkręcić i przestawić o jeden ząb.
valhalem 22-04-2016, 12:43 Można odkręcić i przestawić o jeden ząb.
nie spowoduje to przestawienia rowniez ' punktu startowego ' wycieraczki ?
Nie bedzie troche 'wyzej' ?
Tia i przestanie poprawnie parkować na dole :-)
Witam,
Z opisu ciężko wywnioskować czy faktycznie jest to wada czy cecha :)
Możliwe jest przeprowadzenie kalibracji wycieraczek za pomocą focccusa lub UCDS'a. Po przeprowadzeniu kalibracji koryguje się zakres pracy wycieraczek, jeżeli teraz jest zakres zły - kalibracja rozwiąże problem.
Korekta mechaniczna nie jest rozwiązaniem w tym przypadku.
Pozdrawiam.
To nie norma. Położenie końcowe da się zmieniać programowo.
krzys1968 22-04-2016, 13:43 Na przedniej szybie sa znaczniki polozenia wycieraczek z jakiego miejsca powinny ruszac i zatrzymac sie . Wystarczy odkrecic i ustawic na znaczniku . Sadze ze mechanizm wycieraczek nie pozwoli innaczej wycieraci szyby jak do tej pory nawet po kalibracji mechanizmu jezeli jest mozliwe choc nie slaszalem jedynie kalibracja czujnika deszczu w automacie
valhalem 22-04-2016, 17:46 Witam,
Z opisu ciężko wywnioskować czy faktycznie jest to wada czy cecha :)
To nie bug to feature ;)
Jesli mialbym wybierac to wolalbym szerszy prawy pas anizeli lewy ;)
Czyli mechaniczna regulacja odpada zostaje ewentualna kalibracja i sprawdzenie znacznikow zakresu
Mam problem z stukaniem wycieraczek w pozycji pionowej (przy słupkach) prawdopodobnie prawa wycieraczka uderza o słupek.
Proszę o poradę czy wystarczy odkręcić ramię lekko przestawić i przykręcić spowrotem czy jednak niezbędna jest jakaś kalibracja?
krzys1968 22-11-2016, 05:55 Mam problem z stukaniem wycieraczek w pozycji pionowej (przy słupkach) prawdopodobnie prawa wycieraczka uderza o słupek.
Proszę o poradę czy wystarczy odkręcić ramię lekko przestawić i przykręcić spowrotem czy jednak niezbędna jest jakaś kalibracja?
Wystarczy odkrecic i sprzestawic , nic nie trzeba kalibrowac
Mam problem z stukaniem wycieraczek w pozycji pionowej (przy słupkach) prawdopodobnie prawa wycieraczka uderza o słupek.
Rozumiem, że chodzi o focusa mk3? A jak ta wycieraczka wyglada w "pozycji spoczynkowej"? Jest też za wysoko? Czy jak ją przestawisz nie będzie uderzała o dolna osłonę, albo druga wycieraczkę? Wycieraczki się kalibruje.
Mógłby ktoś opisać jak to się kalibruje w focccus? Mi pióro kierowcy opiera się delikatnie o drugie w spoczynku i już się delikatnie guma odkształciła pióra przez to - chyba że to norma? Chodź wydaje mi się że przed ostatnią wymianą piór tak nie było ale nie pamiętam niestety.
Mam ten sam problem prawa wycieraczka /patrząc od strony kierowcy/uderza o słupek i w najbliższym czasie spróbuję przestawi wycieraczki o ząbek albo dwa.muszę kupić ściągasz bo raz działałem przy tej wycieraczcenie ze ściągaczem ale musi być inny specjalny do wycieraczek.Jaki skutek napisze.Zibi
raptorf22 03-03-2017, 17:46 I jak wygląda sprawa regulacji wycieraczek? W książce "Sam naprawiam" jest podobno opis , mialem okazję zobaczyć co prawda wersję rosyjską i tam wiązało to się z wymontowaniem całego silnika wycieraczki...........
CHARONSKI 11-07-2018, 19:01 I co temat rozwiazany?,bo nie widzę odpowiedzi,a moze by się przydała
Wojtek O. 14-07-2018, 20:58 Kalibrację wycieraczek trzeba przeprowadzić przy pomocy programu ForScan np.
Przynajmniej ja tak robiłem
Kalibrację wycieraczek trzeba przeprowadzić przy pomocy programu ForScan np.
Przynajmniej ja tak robiłem
Cześć,
Wiem że temat stary, ale podpowiesz jak zrobić adaptację wycieraczek w Forscan :)
naprawdę chciałbym zrozumiec dlaczego ktoś tutaj wspomina o ściągaczu wycieraczek (przednich)
żadnego ściągacza nie trzeba.
Co do ustawiania, ja pomimo że zgubiłem ustawienie to ustawiłem na luzie z powrotem ręcznie bez programu.
Jest filmik na YT jak to się robi.
https://youtu.be/JoNd4IZI2QM
oglądać od 2:12
Przy ściągniętych wycieraczkach wystarczyło włączyć zapłon, zrobić cykl wycieraczek (same silniczki). zgasić zapłon. odpalić zapłon, nie włączaj wycieraczek.
zakładasz wycieraczki. pamiętaj które są u góry a które na dole. przykręć lekko nakrętke.
i tyle.
Sam robiłem. zero problemów.
Jak coś krzywo, to można delikatnie poprawić.
najważniejsze żeby ustawiać na włączonym zapłonie po jednym cyklu.
a wy kombinujecie z Focussem, Forscanem i ściągaczami :-)
sam ściągałem wycieraczki żeby się do podszybia dostać stąd potrzeba ich ponownego założenia żeby były równo.
AdoKrycha007 01-07-2020, 18:47 a jak wyregulować w MK3 przedlift te dziurki spryskiwacza z których wyskakuje płyn ?
|