Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Czujniki cofania brak sygnału dźwiękowego

akrzyw
23-04-2016, 23:20
Witam,

Przeczytałem już masę wątków o czujnikach ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Objawy są takie, że po włączeniu wstecznego zapala się dioda na przycisku i świeci się cały jakby czujniki działały prawidłowo ale przy podjeżdżaniu do przeszkody (zarówno z przodu jak i z tyłu) brak jakiegokolwiek sygnału dźwiękowego. Co może być przyczyną?

Przy okazji zbiegło się to z wymianą radia 6000 CD na Sony. Czy tu może być przyczyna?

Z góry dzięki za pomoc.

krystianen
23-04-2016, 23:41
Czy czujniki działały przed wymianą radia? Nie pamietam czy w smaxie 2012 jest brzeczyk czy juz dzwieki udzi z głośników. Jeżeli ta pierwsza opcja to moze brzęczyk ci padł. Wtedy "przycik" od czujnków nie bedzie zgłaszał awarii. Zaczął bym od podłączenie go do komputera.

akrzyw
24-04-2016, 10:41
Tak. Czujniki działały poprawnie. Mam jeszcze stare radio więc mogę przełożyć i sprawdzić. Jeśli to kwestia radia to jest w sony w menu jakaś opcja wlaczenia/wyłączenia dźwięku z czujników?
Czy po podłączeniu kompa pokaże co jest nie tak?
A może to kwestia tego że radio sony jest z 2010 roku więc starsze niż auto?

BARNEY
24-04-2016, 11:29
Ja miałem trochę inny problem. Mianowicie zamieniałem Sony na NXa i musialem dołożyć dwa głośniki do PDC (przód i tył) bo w przypadku radia Sony dźwięk do PDC przechodzi przez system audio i jest słyszalny w głośnikach auta. Albo jest jakas konfiguracja dla Sony albo trzeba trochę pobawić się w zamianę okablowania.

mottom
24-04-2016, 15:43
akrzyw najprościej wymień radio i bedziesz wiedział.

mm32
24-04-2016, 16:00
Powinieneś zmienić w centralnej konfiguracji rodzaj radia i wszystko powinno się naprawić-dźwiek z PDC powinien iść w przypadku SONY przez głośniki.

akrzyw
24-04-2016, 17:05
Sorry za może głupie pytanie ale jak to zrobić?

dandii
24-04-2016, 21:35
Czy czujniki działały przed wymianą radia? Nie pamietam czy w smaxie 2012 jest brzeczyk czy juz dzwieki udzi z głośników. Jeżeli ta pierwsza opcja to moze brzęczyk ci padł. Wtedy "przycik" od czujnków nie bedzie zgłaszał awarii. Zaczął bym od podłączenie go do komputera.

Miałem padnięty głośnik od przednich czujników i pokazywało awarię.Kod błedu b1b53, wymiana głośnika pomogła i wszystko zaczęło działać.

mm32
24-04-2016, 21:51
Miałem padnięty głośnik od przednich czujników i pokazywało awarię.Kod błedu b1b53, wymiana głośnika pomogła i wszystko zaczęło działać
U autora wątku sytuacja jest inna bo układ zachowuje się tak jakby działał-nie wchodzi w stan awaryjny.

bocheno
29-04-2018, 17:22
I jakie jest rozwiązanie problemu? Mam taki sam problem. Auto 2014 i "nowe" radio Sony z 2010 i po wymianie nie ma dźwięku z PDC. Radio 6000 dawało dźwięk przez głośniki.

bocheno
03-05-2018, 14:54
Zmiana konfiguracji z "low level cd..." na "high level cdx6 + dab" nic nie daje. Podpiąłem stare i czujniki elegancko słychać z głośników nawet nie zmieniając ustawień radia.

skino
03-03-2019, 13:56
Witam,
przestał mi działać parktronik. Po szybkiej diagnostyce kod błędu: B1B52 - tylny brzęczyk. - błąd elektryczny, - prąd. proszę doradzić, gdzie szukać naprawy?dzkuje

BARNEY
03-03-2019, 15:49
Prawa strona auta, tylny slupek (szary plastik), mocowanie pasa 3-rzędu. Za tą osłoną znajdziesz glosniczek do tylnych czujek od PDC.

skino
03-03-2019, 16:49
Znalazłem to. wszystko wygląda dobrze. Gdzie szukać usterki? masz schemat? co to może być.

montero83
04-10-2019, 19:09
Chciałem się dowiedzieć czy udało Ci się rozwiązać problem. Ja mam forda galaxy z 2011 LIFT i dołożyłem czujniki cofania. Kupiłem cały zderzak z czujnikami , moduł bs7t-15k866-ad i dodałem przez elmconfig konfigurację odnośnie czujników parkowania tylko tył.
Moduł widać błędów na czujnikach nie ma ale mam błąd odnośnie głośniczków b1b52 i b1b53.
Gdzie szukać czy mam kabelki od tych głośniczków czy przez radio raczej to powinno działać.

Macie info gdzie w Galaxy lift mk3 z 2011 są umieszczone głośniczki.
Może trzeba jakoś inaczej skonfigurować radio bo mam radio sony z obsługą zestawu głośnomówiącego.

jachuk
16-11-2020, 18:10
Witam,
A podzielisz sie gdzie dokładnie go znalazłeś? Zdjąłem tą plastikową szarą osłonę z prawej strony i nic nie znalazłem. Dzięki

Bump: Jeszcze jedno. mam NX - czyli wynikało by że sygnał idzie przez głośniki czy się mylę?

jossseph24
23-04-2021, 00:16
Chłopaki ja mam ten sam problem dołożyłem oryginalne czujniki z forda rozbitego wymieniłem radio 6000 na sony w elconfig zmieniłem ustawienia radia z low level na high lewe itd.. i czujniki widzi system nawet jak sie poruszy ręką to je wykrywa na kompie... ale nie ma dzwięku bzuuuuuuu i brzęczenia.. Słupki tylne rozebrałem, ale głośników tam nie znalazłem tzn brzęczka...Co można jeszcze zrobić???

Bump: Nadmieniam, iż w podsufitce też szukałem ewentualnego buzera- bzyczka ale nie znalazłem... Poddaje sie jezdze bez... ale cofam na czuja..... zwłaszcza w nocy w mk4 w kombi z ciemnymi szybami nie jest lekko... Panowie HELP !!! co zrobić żeby po włączeniu biegu wstecznego wzbudził sie dzwięk piknięci i żeby czujniki zaczeły pikać... Tak to jest jak sie nie kupi oryginału tylko próbuje pod blokiem coś modernizować..

akrzyw
23-04-2021, 11:15
U mnie finalnie po dołożeniu "brzęczyków" z przodu i z tyłu zadziałało. Wtyczki pod nie były już w wiązkach samochodu - trzeba było tylko podpiąć.
Stawiam, że u Ciebie też zadziała - pytanie tylko czy masz wtyczki pod nie bo jak nie było czujników w samochodzie to może i wiązka jest inna... Musisz sprawdzić.

jossseph24
23-04-2021, 11:37
Właśnie o to chodzi, że nie ma tych wtyczek nigdzie... Jak szukałem w tym fordzie to tak leciała łąciną... i nie znalazłem..pół samochodu rozgrzebałem...Przewód oryginalny do tylnych czujników jest wyprowadzony do zderzaka tylniego i ładnie zamaskowany... Tak się ucieszyłem że bedę miał oryginalne czyjniki a nie jakies chinczyki z allegro...Ale niestety już w fordzie zapomnieli przewodów wyciągnąc do tych buzerów...

Temat odpuściłem na rok i wczoraj znowu przysiadłem w nocy, nabrałem nadziei, że może ktoś mi pomoże... Jezdze tak już drugi rok.. ale jak wsiada żona do auta i ma parkowac gdzies czy w dzień czy wieczorem to lipa strasza...

Bump: Nie wiem jakie Pan miał radio sony, ale ja kupiłem radio po liftowe, które podobno miało obsługiwać parktronik (bo pisało że fordoskie 6000 tego nie ma)... a Pan pisał ze miał forda smaxa 2012 rok(Jakie Pan mial fabryczne auto?? i jakie Pan kupił radio sony to one było poliftowe czy przed liftowe??Poliftowe miało pokrętło taką gumkę czarną na wierzchu... Skad Pan się dowiedział ze radio fabryczne obługiwało parktonika a te nie?? A mi własnie co innego pisali i mówili.... I dalej nie wiem co robić.. Juz zainwestowałem w ten cały cyrk z 800zł i dawno za 100 zł miałbym czujniki z allegro pikajacę...Ale zachciało się oryginała...

Bump: W związku z tym, że nie było tych wiązek w aucie anie w podsufitce ani w tylnym słupku obok pasa ani w dakolu... do których można podłączyć buzery.. Szukałem innego sposobu....odnalazłem schemat czujników i próbowałem sie na krótko podpiąć pod wtyczke wchodząca do modułu pdc ... ale podpięty buzer pod ta wtyczke nie dawał oznak pikania... Ktos mi mówił, że podobno trzeba gdzies w sofcie forda zmienić ustawienia wyświtlacza przedniego i wtedy pójdzie sygnał dziwękowy na parktronik i zaczną pikac oryginalne głośniki w drziwach forda.. Ale mechanik naprawde spec od fordów nie wiedział co należy zmienić w sofcie....za dużo opcji ...........

akrzyw
23-04-2021, 11:58
OK, po kolei:
- miałem fabryczne radio Ford 6000, z którym samochód wyjechał z salonu
- rocznik 2012 i fabrycznie od początku było słychać dźwięk czujników parkowania z fabrycznych głośników a nie dodatkowych brzęczyków
- zachciało mi się zmienić radio na Sony. Kupiłem radio z 2010 roku
- zamontowałem je i przestałem słyszeć dźwięk czujników przez głośniki
- podpytałem więc w tym temacie pana Grzegorza z Solid Garage i powiedział, żeby kupić i zamontować fabryczne brzęczyki
- kupiłem więc brzęczyki, zamontowałem w fabryczne miejsca (przód pod zegarami, tył w prawym tylnym słupku). Tak jak pisałem konektory pod brzęczyki były w fabrycznej wiązce więc wystarczyło podpiąć.
- zadziałało i tak jeździłem przez parę lat bez prolemów ;-)
- nie paiętam tylko czy trzeba coś było zmieniać w konfiguracji modułu czy zadziałały od razu.

Jakby co, to gdzieś w garażu mam jeszcze to radio fordowskie, które obsługiwało dźwięk z czujników przez głośniki radia, więc mogę pożyczyć do przetestowania czy zadziała u Ciebie.

Ostry1947
24-06-2022, 21:18
Brak dzwieku czujnikow parkowania. Gdzie szukać przyczyny?
Czujniki parkowania działają, przycisk od czujnikow nie mruga wyglada na to ze same czujniki są ok. Wszystkie bezpieczniki od czujnikow sprawdzone. Auto mam od lutego i na początku dźwięk czujników był i w pewnym momencie zauważyłem że go nie ma. Z tego co udało mi się dowiedzieć w moim aucie dźwięk powinien iść przez głośniki, brak buzzera za licznikiem (w podsufitka nie sprawdzałem).
Na początku miałem niefabryczny radio blaupunkta i dźwięk był i na tym samym radiu później go nie było. Obecnie mam założone fordowskie CD6000 bo blaupunkt się mocno zacinał.
Smax mk1 polift

lkorzynski@gmail.com
17-12-2023, 18:16
Witam. Jestem posiadaczem forda S max 2013r.
Włączyłem radio Android i zamontowaniu radia przestały działać czujniki parkowania.Wyczytalem gdzieś jakimś forum że dźwięk poprzednio szedł po przez głośniki i orginalne radio a teraz jest problem.Zamontowalem małe dwa głośniczki(buzzery) jeden z tyłku znalazłem kostkę a drugi pod licznikiem i też nic nie działa. Prosił bym o pomoc co muszę zrobić żeby zaczęło działać..

klocolus
21-12-2023, 12:24
Prosił bym o pomoc co muszę zrobić żeby zaczęło działać..

Pewnie miałeś radio Sony. Jak dobrze kojarzę trzeba przestawić w konfiguracji żeby wysyłał dzwięk na buzzery.

Marcel_WR
06-02-2024, 22:11
Witam
Parę dni temu stałem się posiadaczem S-Max'a z 2013r.
Kupiłem auto sprowadzone, po przekładce skrzyni z PS na manual w Polsce.
Wyłapałem już dwa mankamenty.

Czujniki parkowania przód+tył
-po wbiciu wstecznego na przłełączniku "P )))" zaświeca się kontrolka "ON", ale nie słychać żadnych dźwięków, kontrolka nie miga.

Połączenie telefonu do rozmów
-telefon znajduje radio, ale w momencie gdy w telefonie należy wpisać PIN, radio przełącza się z trybu "PHONE" na "RADIO" i w telefonie wyskakuje błąd połączenia, PIN "0000" i "1234" nie działa.(Zamówiłem już moduł BT od kolegi "Antej" po poście: https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=142818&page=78) (jutro przyjdzie zobaczymy efekt).

Wpadłem na trop, że radio może być przedliftowe i chciałbym to zweryfikować. Zwracam się do was o pomoc. Jak dotąd po poszukiwaniach na innych kilku forach jedyną osoba, która podjęła próbę pomocy w sprawie BT jest kolega "Antej"(leci od niego moduł BT), a teraz zorientowałem się, że te dwa problemy mogą tkwić w radiu.

1.Czy powyższe mankamenty mogą być związane z tym, że w aucie jest zamontowane inne radio?

2.Czy problem może tkwić w konfiguracji po przekładce skrzyni z PS na manual i potrzebna jest konfiguracja w modułów/radia/parktronika "FORSCAN"?

3.Czy po poniższych numerach można stwierdzić do jakiego auta radio pasuje lub z jakiego pochodzi, czy pochodzi z mojego auta?

UUNIT TYPE: S0CD1X LUB SOCD1X
SERIAL NUMBER: V001574
-jak trzeba wymontuje radio i zrobię zdjęcie tabliczek znamionowych.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

https://i.imgur.com/VunJzbU.jpg

P.S zdjęcie radia zapożyczone. Ale moje jest identyczne.

Antej
06-02-2024, 23:15
Jeśli pokrętło na radio nie jest gumowe (takie jak na zdjęciu) to Sony przedliftowe,bez obsługi dźwięku czujników parkowania.
Jeśli gumowe to polift,ale nadal są dwie wersje radia.

Marcel_WR
06-02-2024, 23:34
Jeśli pokrętło na radio nie jest gumowe (takie jak na zdjęciu) to Sony przedliftowe,
pokrętło nie jest gumowe, jest takie jak na zdjęciu.
To powinienem mieć głośniczki do systemu parkowania?
Czy te radio mogło wyjść w tym aucie fabrycznie, czy zostało "podmienione"?

Antej
06-02-2024, 23:45
W '13r. spodziewałbym się tylko wersji z gumowym pokrętłem.

Marcel_WR
07-02-2024, 00:25
,ale nadal są dwie wersje radia.
To zakładając, że radio jest "podmienione" to jakie musiałbym kupić?
Możliwe, że mój moduł jest dobry, tylko radio złe?

Antej
07-02-2024, 09:20
Coś trzeba wymienić i sprawdzić,nie ma co gdybać.

Zeby nie ryzykować, szukaj Sony poliftowych z datą minimum z 2012r. produkcji radia.

Całość nie składa się.
Jeśli miałbyś stare przedlitowe radio, to masz inne złącze antenowe i jedno złącze niezapięte, co daje błąd widoczny w diagnostyce.
Jeśli masz nowsze przedliftowe, to nie masz problemu ze sprawnym modułem BT, ale nadal niezgodności w złączach antenowych.

Marcel_WR
07-02-2024, 11:26
Zeby nie ryzykować, szukaj Sony poliftowych z datą minimum z 2012r. produkcji radia.
Wyjmę dzisiaj radio i zobaczę co się tam dzieje.

Marcel_WR
07-02-2024, 16:35
moduł wymieniłem, i nic się nie zmieniło,
Okazuje się,że u mnie w aucie zostało wymienione radio na starsze.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/4483e922aee45629
https://www.fotosik.pl/zdjecie/dfbab536ef31f143

Slighty
13-02-2024, 00:07
czyli zmiana radia na nowsze coś Ci dała? ja miałem radio zwykłe 6000CD, chciałem początkowo zmienić na sony, przeszedłem przez przedlifta i polifta (mam polifta) i żadne nie działało z czujnikami. Kupiłem też radia Blaupunkt NX bo doszedłem do wniosku ze będzie fajniej z kamerą cofania... i też ani w przedliftowym ani poliftowym (data prod 2014) nie działały czujniki. Aktualnie mam tylko wizualnie pokazane czujniki na Conversie i nauczyłem się z tym żyć. Będę jeszcze kombinował z buzzerami ale nie bardzo wiem czy uda mi się dostać do przedniego brzęczyka pod deską a nie mam zamiaru pół auta demontować :D

Marcel_WR
13-02-2024, 06:42
Radia od 2012 roku obslugują PDC. Dzisiaj wymieniam u siebie powinno wszystko zadziałać.

Marcel_WR
13-02-2024, 19:05
czyli zmiana radia na nowsze coś Ci dała?
Radio wymienione, połączenie BT z telefonem działa. Dźwięk z czujników parkowania się pojawił. :)

Darek06
06-04-2024, 21:48
Witam wszystkich. Pytanie jak w tytule posta. Mianowicie, czy przy takim odczycie błędu For Scanem, u kogoś powodem awarii był uszkodzony buzer przednich czujników parkowania. Z góry dziękuję za odpowiedzi.