Zobacz pełną wersję : [Fiesta 2012-2017] Jak aktywować ryglowanie drzwi po ruszeniu?

arturek
24-04-2016, 16:30
Witam

W Fieście mk7 / 2013 - chciałbym aktywować blokowanie drzwi po ruszeniu
Jak to zrobić?
Na razie pytam "teoretycznie', bo nie mam tej fiesty "pod ręką"

Jeszcze nie bawiłem się ELMConfigiem

Czy wystarczy wejść w:
- GEM
- Konfiguracja
- Strona 2
- "zaptaszkować" przy Aktywacja automatycznej blokady z prędk.
- Zapisz do GEM

pozdrawiam
Arturek

Speedo
24-04-2016, 18:17
myślisz że elmconfig robi fiestę?

tedi_k
24-04-2016, 18:44
...Jeszcze nie bawiłem się ELMConfigiem
...

Fiestę ogarnie jedynie UCDS albo IDS.

pucek7
24-04-2016, 22:01
Nowy Forscan to umie, ale nie wiem czy wersję po lifcie też obsłuży.

tedi_k
24-04-2016, 23:10
Nowy Forscan to ....

Racja. Nie używam tego i o tym zapomniałem. Tak więc arturek - trzeba będzie dokończyć te instalacje (FoCCCus i FORscan) i zrobić pożytek z zakupionego Viakena...

arturek
25-04-2016, 05:51
Witam

Dzięki za wyjaśnienie

pozdrawiam
Arturek

juniorkm7
25-04-2016, 07:54
A czy w fiescie 2013 "doposaze" przez ELMConfig, IDS lub inne zlacze zamykanie/otwieranie szyb z pilota?

Wokinger
03-06-2016, 00:34
A czy w fiescie 2013 "doposaze" przez ELMConfig, IDS lub inne zlacze zamykanie/otwieranie szyb z pilota?

Ktoś coś w temacie domykania szyb z pilota?

impresja
06-06-2016, 13:52
Ktoś coś w temacie domykania szyb z pilota?
z tego co wiem niedostępne w Fiescie

wobiwobi
08-07-2016, 09:08
Racja. Nie używam tego i o tym zapomniałem. Tak więc arturek - trzeba będzie dokończyć te instalacje (FoCCCus i FORscan) i zrobić pożytek z zakupionego Viakena...

Czy nowy FORscan dobrze obsługuje MK7?
Czy aktywacja ryglowania po ruszeniu jest w tej opcji?

Cessar
08-07-2016, 10:54
Tak robiłem to ostatnio,wszystko działa.

MatRat
11-07-2016, 13:42
A czy jakieś funkcje w ten sposób można jeszcze złapać?

Np. szyba pasażera zamykająca się po jednym naciśnięciu (analogicznie jak to jest po stronie kierowcy).

mikan1234
27-05-2020, 13:23
Witam,
ostatnio zakupiłem kabelek do mojej Fiesty MK7 FL i chciałem doprogramować autoryglowanie i domykanie szyb z kluczyka oraz ich zdalne otwieranie

1. Co do szyb- mam dwie elektryczne z przodu i są one na przyciski dwufunkcyjne- I stopien otwieranie jak chce, drugi zamykanie/otwieranie całkowite. Ale jak otwieram auto z pilota i przytrzymam przycisk (albo tez dwa razy klikne) to szyby nie chca sie otwierać. Jak to doprogramowac?

2. Co do ryglowania- ponoc trzeba to zaprogramowac w module BCMI- ale jak dzialalem w forscanie to w tym module mam tylko jedna opcje-
https://images89.fotosik.pl/373/a0e3e39fb71079d7.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/a0e3e39fb71079d7)
Mam forscana FORScan version 2.3.33 beta for Windows wraz z licencja po zarejestrowaniu na forum.
Jak juz dojde do tej opcji to czy prawda jest ze trzeba potem zrobic "taniec szamana"?:
- zamknąć drzwi, pasa nie trzeba zapinać;
- włączyć zapłon na "II" (bez silnika) a następnie przyciskiem centralnego blokowania drzwi nacisnąć "zaryglować"; "odryglować"; "zaryglować" - czyli nacisnąć 3x;
- przekręcić kluczyk na "0" i od razu na "I" a następnie przyciskiem centralnego blokowania drzwi nacisnąć "odryglować"; "zaryglować"; "odryglować" - czyli nacisnąć 3x;
- przekręcić kluczyk na "0" i od razu na "II" (słychać beep) a następnie ; przyciskiem centralnego blokowania drzwi nacisnąć "zaryglować"(słychać beep); "odryglować"(słychać beep); "zaryglować"(słychać beep) - czyli nacisnąć 3x.
- przekręcić kluczyk na ''0" (słychać beep)

Wiec podsumowujac- prosze o pomoc w temacie szyb i w temacie ryglowania odblokowaniu opcji w forscanie oraz potwierdzenie slusznosci zastosowania tanca szamana.

Dzieki i pozdrawiam

vaterek
28-08-2020, 18:43
Fiesta Mk7 2016. Bagażnik zostaje odryglowany razem z zamkami drzwi.
Chciałbym ustawić tak, żeby był otwierany tylko właściwym guzikiem na pilocie, a nie przyciskiem do otwierania drzwi.
Jakie opcje wybrać w Forscan.

gregor75
28-08-2020, 18:53
Masz jeszcze ewentualność otwierania pilotem tylko drzwi kierowcy .
Wciskasz przyciski otwierania i zamykania drzwi jednocześnie , przytrzymujesz 5 sekund i gotowe.

vaterek
28-08-2020, 19:41
No OK, ale nie o to loto.
Chodzi mi jednak o takie coś. Drzwi się odryglowują, a bagażnik nie.
Zależy mi na tym, żeby laptop w bagażniku był zamknięty w czasie jazdy po mieście i żebym klapę mógł osobiście otworzyć w wybranym momencie pilotem.

Antej
28-08-2020, 20:12
zanim zaczniesz kombinować poproś kogoś o otwarcie bagażnika kiedy auto ma zapalony silnik i przejechało kawałek a Ty nadal jesteś w aucie

większość aut fabrycznie rygluje bagażnik w takim przypadku

vaterek
28-08-2020, 20:24
zanim zaczniesz kombinować poproś kogoś o otwarcie bagażnika kiedy auto ma zapalony silnik i przejechało kawałek a Ty nadal jesteś w aucie większość aut fabrycznie rygluje bagażnik w takim przypadku
Czyli nie opędzlują mi bagażnika na światłach. Muszę zrobić test przy pomocy żony.
Dzięki.
Edit.
A może o to chodzi. Mam baterię w laptopie na wykończeniu i dłuższa zabawa jest niebezpieczna.
https://images90.fotosik.pl/413/e72d35412e33ff47med.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/e72d35412e33ff47)

arturek
28-08-2020, 21:34
[...]
Chodzi mi jednak o takie coś. Drzwi się odryglowują, a bagażnik nie.
Zależy mi na tym, żeby laptop w bagażniku był zamknięty w czasie jazdy po mieście [...]

Witam

Nie wiem czy kolega ma świadomość kilku funkcji
- ryglowanie drzwi rygluje także bagażnik
- jeśli np. wysadzamy pasażera i odrygluja się drzwi, to po ruszenie zaryglują się ponownie

Tak więc jeśli ustawimy automatyczne ryglowanie drzwi po ruszeniu,
to nie ma opcji żeby ktoś otworzył bagażnik

pozdrawiam
Arturek

vaterek
29-08-2020, 07:44
To ja wiem, ale nie chcę aktywować ryglowania wszystkiego po osiągnięciu określonej prędkości.
Skoro na pilocie jest osobny przycisk do otwierania bagażnika, to podejrzewam, że w forscanie jest opcja rozdzielenia otwierania drzwi od otwierania bagażnika.
Będę kombinował, ale jak pisałem laptop ma baterię wyjechaną, a forscanie opcji w IPC do przeglądnięcia jest chyba ponad setka.

SRS
29-08-2020, 16:24
aktywować ryglowania wszystkiego po osiągnięciu określonej prędkości. przecież nie musisz , ewentualność otwierania pilotem tylko drzwi kierowcy . Wciskasz przyciski otwierania i zamykania drzwi jednocześnie , przytrzymujesz 5 sekund to jest jedna z ewentualności gdzie przez 1 wciśnięcie otwierasz tylko drzwi kierowcy , a 2 raz pozostałe drzwi
Skoro na pilocie jest osobny przycisk do otwierania bagażnika ford przewidział że jak chcesz otworzyć TYLKO bagażnik to korzystasz z niego.

vaterek
29-08-2020, 16:56
W moim Niemiec kazał widocznie to zmienić. Jedno naciśnięcie otwiera wszystko i mi to pasi jeśli chodzi o drzwi. Bagażnik mógłby się nie otwierać.
Pozdrowionka dla wszystkich.