Zobacz pełną wersję : [Fiesta 2012-2017] Jak aktywować ryglowanie drzwi po ruszeniu?
Witam
W Fieście mk7 / 2013 - chciałbym aktywować blokowanie drzwi po ruszeniu
Jak to zrobić?
Na razie pytam "teoretycznie', bo nie mam tej fiesty "pod ręką"
Jeszcze nie bawiłem się ELMConfigiem
Czy wystarczy wejść w:
- GEM
- Konfiguracja
- Strona 2
- "zaptaszkować" przy Aktywacja automatycznej blokady z prędk.
- Zapisz do GEM
pozdrawiam
Arturek
myślisz że elmconfig robi fiestę?
...Jeszcze nie bawiłem się ELMConfigiem
...
Fiestę ogarnie jedynie UCDS albo IDS.
Nowy Forscan to umie, ale nie wiem czy wersję po lifcie też obsłuży.
Nowy Forscan to ....
Racja. Nie używam tego i o tym zapomniałem. Tak więc arturek - trzeba będzie dokończyć te instalacje (FoCCCus i FORscan) i zrobić pożytek z zakupionego Viakena...
Witam
Dzięki za wyjaśnienie
pozdrawiam
Arturek
juniorkm7 25-04-2016, 07:54 A czy w fiescie 2013 "doposaze" przez ELMConfig, IDS lub inne zlacze zamykanie/otwieranie szyb z pilota?
Wokinger 03-06-2016, 00:34 A czy w fiescie 2013 "doposaze" przez ELMConfig, IDS lub inne zlacze zamykanie/otwieranie szyb z pilota?
Ktoś coś w temacie domykania szyb z pilota?
impresja 06-06-2016, 13:52 Ktoś coś w temacie domykania szyb z pilota?
z tego co wiem niedostępne w Fiescie
wobiwobi 08-07-2016, 09:08 Racja. Nie używam tego i o tym zapomniałem. Tak więc arturek - trzeba będzie dokończyć te instalacje (FoCCCus i FORscan) i zrobić pożytek z zakupionego Viakena...
Czy nowy FORscan dobrze obsługuje MK7?
Czy aktywacja ryglowania po ruszeniu jest w tej opcji?
Tak robiłem to ostatnio,wszystko działa.
A czy jakieś funkcje w ten sposób można jeszcze złapać?
Np. szyba pasażera zamykająca się po jednym naciśnięciu (analogicznie jak to jest po stronie kierowcy).
mikan1234 27-05-2020, 13:23 Witam,
ostatnio zakupiłem kabelek do mojej Fiesty MK7 FL i chciałem doprogramować autoryglowanie i domykanie szyb z kluczyka oraz ich zdalne otwieranie
1. Co do szyb- mam dwie elektryczne z przodu i są one na przyciski dwufunkcyjne- I stopien otwieranie jak chce, drugi zamykanie/otwieranie całkowite. Ale jak otwieram auto z pilota i przytrzymam przycisk (albo tez dwa razy klikne) to szyby nie chca sie otwierać. Jak to doprogramowac?
2. Co do ryglowania- ponoc trzeba to zaprogramowac w module BCMI- ale jak dzialalem w forscanie to w tym module mam tylko jedna opcje-
https://images89.fotosik.pl/373/a0e3e39fb71079d7.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/a0e3e39fb71079d7)
Mam forscana FORScan version 2.3.33 beta for Windows wraz z licencja po zarejestrowaniu na forum.
Jak juz dojde do tej opcji to czy prawda jest ze trzeba potem zrobic "taniec szamana"?:
- zamknąć drzwi, pasa nie trzeba zapinać;
- włączyć zapłon na "II" (bez silnika) a następnie przyciskiem centralnego blokowania drzwi nacisnąć "zaryglować"; "odryglować"; "zaryglować" - czyli nacisnąć 3x;
- przekręcić kluczyk na "0" i od razu na "I" a następnie przyciskiem centralnego blokowania drzwi nacisnąć "odryglować"; "zaryglować"; "odryglować" - czyli nacisnąć 3x;
- przekręcić kluczyk na "0" i od razu na "II" (słychać beep) a następnie ; przyciskiem centralnego blokowania drzwi nacisnąć "zaryglować"(słychać beep); "odryglować"(słychać beep); "zaryglować"(słychać beep) - czyli nacisnąć 3x.
- przekręcić kluczyk na ''0" (słychać beep)
Wiec podsumowujac- prosze o pomoc w temacie szyb i w temacie ryglowania odblokowaniu opcji w forscanie oraz potwierdzenie slusznosci zastosowania tanca szamana.
Dzieki i pozdrawiam
Fiesta Mk7 2016. Bagażnik zostaje odryglowany razem z zamkami drzwi.
Chciałbym ustawić tak, żeby był otwierany tylko właściwym guzikiem na pilocie, a nie przyciskiem do otwierania drzwi.
Jakie opcje wybrać w Forscan.
gregor75 28-08-2020, 18:53 Masz jeszcze ewentualność otwierania pilotem tylko drzwi kierowcy .
Wciskasz przyciski otwierania i zamykania drzwi jednocześnie , przytrzymujesz 5 sekund i gotowe.
No OK, ale nie o to loto.
Chodzi mi jednak o takie coś. Drzwi się odryglowują, a bagażnik nie.
Zależy mi na tym, żeby laptop w bagażniku był zamknięty w czasie jazdy po mieście i żebym klapę mógł osobiście otworzyć w wybranym momencie pilotem.
zanim zaczniesz kombinować poproś kogoś o otwarcie bagażnika kiedy auto ma zapalony silnik i przejechało kawałek a Ty nadal jesteś w aucie
większość aut fabrycznie rygluje bagażnik w takim przypadku
zanim zaczniesz kombinować poproś kogoś o otwarcie bagażnika kiedy auto ma zapalony silnik i przejechało kawałek a Ty nadal jesteś w aucie większość aut fabrycznie rygluje bagażnik w takim przypadku
Czyli nie opędzlują mi bagażnika na światłach. Muszę zrobić test przy pomocy żony.
Dzięki.
Edit.
A może o to chodzi. Mam baterię w laptopie na wykończeniu i dłuższa zabawa jest niebezpieczna.
https://images90.fotosik.pl/413/e72d35412e33ff47med.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/e72d35412e33ff47)
[...]
Chodzi mi jednak o takie coś. Drzwi się odryglowują, a bagażnik nie.
Zależy mi na tym, żeby laptop w bagażniku był zamknięty w czasie jazdy po mieście [...]
Witam
Nie wiem czy kolega ma świadomość kilku funkcji
- ryglowanie drzwi rygluje także bagażnik
- jeśli np. wysadzamy pasażera i odrygluja się drzwi, to po ruszenie zaryglują się ponownie
Tak więc jeśli ustawimy automatyczne ryglowanie drzwi po ruszeniu,
to nie ma opcji żeby ktoś otworzył bagażnik
pozdrawiam
Arturek
To ja wiem, ale nie chcę aktywować ryglowania wszystkiego po osiągnięciu określonej prędkości.
Skoro na pilocie jest osobny przycisk do otwierania bagażnika, to podejrzewam, że w forscanie jest opcja rozdzielenia otwierania drzwi od otwierania bagażnika.
Będę kombinował, ale jak pisałem laptop ma baterię wyjechaną, a forscanie opcji w IPC do przeglądnięcia jest chyba ponad setka.
aktywować ryglowania wszystkiego po osiągnięciu określonej prędkości. przecież nie musisz , ewentualność otwierania pilotem tylko drzwi kierowcy . Wciskasz przyciski otwierania i zamykania drzwi jednocześnie , przytrzymujesz 5 sekund to jest jedna z ewentualności gdzie przez 1 wciśnięcie otwierasz tylko drzwi kierowcy , a 2 raz pozostałe drzwi
Skoro na pilocie jest osobny przycisk do otwierania bagażnika ford przewidział że jak chcesz otworzyć TYLKO bagażnik to korzystasz z niego.
W moim Niemiec kazał widocznie to zmienić. Jedno naciśnięcie otwiera wszystko i mi to pasi jeśli chodzi o drzwi. Bagażnik mógłby się nie otwierać.
Pozdrowionka dla wszystkich.
|