krzysztofm1989
24-04-2016, 20:48
Witam, mam fiestę z 2014r i mam pytanie jak zaktualizować sync do polskich komend? myślałem ze nie ma takiej możliwości do czasu gdy wsiadłem do innej fiesty i to przed FL i bardzo fajnie to działa. W czym tkwi problem? czy aktualizacji oprogramowania czy trzeba cały moduł wymienić? obecnie zmieniając język w menu zmienia się również głos komend (niemiecki, angielski, rosyjski, turecki, portugalski, hiszpański, francuski itd.... ) oprócz szwedzkiego i polskiego i wtedy pojawia się komunikat głosowy w jęz ang: brak języka i język zostanie zmieniony na angielski (komendy), natomiast w menu na wyświetlaczu zostaje polski, szwedzki. Z góry dzięki za pomoc
Witam, mam fiestę z 2014r...
Modele z Sync nie mają VC w j. polskim. Wsiadłeś do Fiesty ze "standardowym" modułem BT/VC - choć w wersji "212" - z j. polskim. Nie da się założyć takiego modułu bez wymiany wyświetlacza w Twoim samochodzie.
krzysztofm1989
24-04-2016, 21:06
aha, czyli lepiej zapomnieć o PL voice, czyli w parze z modułem musi iść wyświetlacz? w tamtej fiescie był zwykły jednokolorowy czerwony, ja mam niebieskie znaki.
... czyli w parze z modułem musi iść wyświetlacz?...
Inny typ wyświetlacza jest dla Sync a inny dla "standardowego" BT/VC. Zapomniałem jeszcze dodać, że wiązka kokpitu (a dokładniej przewody wtyczki SYNC albo BT/VC) także się różnią.
krzysztofm1989
24-04-2016, 21:13
OK, a tak konkretnie rzecz biorąc, bo widzę że znasz temat, to duży koszt takiej inwestycji? bardzo trudno to zmodernizować? oprócz wymiany wiązki, modułu i wyświetlacza trzeba coś programować czy wymiana i działa?
...trudno to zmodernizować? ...
To nie jest modernizacja. To "downgrade" - i to cofnięcie przed lift... Odradzam.
krzysztofm1989
02-06-2016, 21:45
To jeszcze jedno pytanie, czy da się jakoś sterować głosem radiem i CD? obecnie reaguje tylko na: USB, BLUETOOTH AUDIO i PHONE. W starszej fiescie (przed FL) sterowanie radiem ładnie działa (podawanie czestotl itd) wiec wydaje mi się ze w nowszej powinno to tez działać, da się to jakoś aktywować? i czy macie może jakąś listę wszystkich komend w języku ang?
Witam
To jest właśnie róznica funkcjonalna pomiędzy
- Voice Control
- Ford Sync
Voice Control steruje
- radiem
- CD
- klimą
- telefonem
- USB
natomiast Ford Sync, obsługuje tylko
- telefon
- USB
i tak jak napisał Tedi_K
- w Voice Control występował j. polski
- w Ford Sync - brak j. polskiego
2) Ten sam problem który kolega zauważył w Fieście,
mają użytkownicy Focusa mk3 (2011-2014)
- do 2012 był Voice Control
- potem Ford SYnc
pozdrawiam
Arturek
krzysztofm1989
03-06-2016, 14:13
ale porażka, nowszy system i bardziej okrojony, czyli wszystkie fiesty FL maja Ford SYNC? czy są też z VC?