smolikjr
10-05-2016, 22:10
Drodzy koledzy,
Planuję się zabrać za polerowanie szyb w mondeo mk4. Drogą kupna wszedłem w posiadanie padów filcowych oraz tlenku ceru. Przyjrzałem się też szybom zamontowanym w moim mondku i tu pojawiają się pytania.
Na pierwsze związane z przednią szybą IR (mieni się na fioletowo-niebieska) znalazłem odpowiedź - warstwa IR jest wklejana między dwie tafle szkła (http://www.pilkington.com/Europe/Poland/Polish/About+Pilkington/Education/Glass+in+Vehicles/products/komfort+termiczny.htm). Ponadto przy szybie przedniej należy uważać na czujniki, tlenek ceru może je zapchać i ponoć ciężko się to czyści. Jeśli źle prawię proszę mnie poprawić.
Drugie związane jest z szybą przyciemnianą (fabrycznie). Czy ktoś orientuje się jak tutaj wygląda sprawa? Podejrzewam, że są one przyciemniane metodą piecową. Pytanie tylko czy warstwa jest napylana od wewnątrz czy na zewnątrz szyby.
No i ostanie lusterka. Czy ktoś wie czy są na nich jakieś powłoki ochronne, lub coś innego co można by zetrzeć tlenkiem?
Będę wdzięczny za informację w tym temacie 8)
Pozdrawiam
smolikjr
18-05-2016, 07:07
W weekend chwyciłem się za tą brudną robotę. Pod polerkę poszła szyba tylna (przyciemniana) i przednia (IR). Generalnie wyszło bardzo dobrze, więcej czasu poświęciłem tylnej, z racji że była mocno porysowana. Na szybie tylnej udało się usunąć 80% rys, a przyciemnienie nie zostało ruszone. Nie zabrałem się za lusterka bo muszę jeszcze wybadać temat. Ogólnie polecam tą metodę, można nawet się pokusić o czyszczenie szyby pastą z tlenkiem ceru. Po 2 przejazdach, szyba jest idealnie czysta, nie zostają żadne zacieki itd. Wisienką na torcie jest nałożenie NW po takim zabiegu i woda sama ucieka z szyby :)
a jak wyszła szyba przednia? masz jakieś foty?
moja (też z IR) jest bardzo porysowana od wycieraczek i muszę coś z nią zrobić.
smolikjr
19-05-2016, 08:24
Nad przednią nie znęcałem się zbyt długo, nie była bardzo porysowana i nie chciało mi się oklejać przodu. Zrobiłem ze 2-3 przejazdy padem filcowym i trochę gęstszym roztworem tlenku. Nie usunęło to zbyt wiele rys ale szyba została idealnie oczyszczona. Tak jak napisałem wcześniej szyba IR ma wklejoną specjalną warstwę między tafle szkła, więc powinno się ją polerować normalnie. Polecam również ściągnąć wycieraczki ponieważ trochę przeszkadzają. Aha, na forum dotyczącym kosmetyki samochodowej wyczytałem, że jeżeli rysa jest wyczuwalna pod paznokciem może być ciężko z jej usunięciem - u mnie się to potwierdziło.
Niestety fotek nie robiłem.
gusiak11
19-05-2016, 12:03
Polerowałem szybę w Golfie MK1, stwierdziłem że albo sie uda albo ją wywalę bo w takim stanie jak jest nie da się jej używać. Spędziłem nad tym kilka h ( tylko lewe pół) upierniczyłem samochód że potem ciężko było go domyć i takie spostrzeżenia:
1) przy rotacji dość szybko przysycha, więcej wody chlapie strasznie gdzie popadnie
2) przy DA lepiej ale spada siła cięcia
ile udało sie wypolerować nie wiem, jest lepiej ale nie umiem tego określić % może ze 30% rys udało sie... jak pisze kolega tu prze lata ( auto z 79r. ) szyba zebrała trochę batów, są niektóre dość głębokie rysy. Była klasyczna rysa od wycieraczki taki łuk ... to ona sie wypolerował ładnie.
Mega zaleta polerowania przedniej szyby tlenkiem to że NW sie trzyma jak złe, żaden Hi produkt bo tylko Rain-X a trzyma sie na polerowanym juz kilka m-c na nie polerowanym juz zapomniałem ze był :)
Ale nakład sił i środków jest taki że jak szyba nie ma jakiejś tam elektroniki a komuś przeszkadza stan jego szyby to lepiej wymienić na nową i mieć spokój bo polerowanie szkła to niezła katorga, no chyba ze ktoś jest pasjonatem .... :D
Ja wlasnie jestem w zakladzie naprawiajacym szyby, sprawiają mi odprysk ale o polerowaniu nawet nie chca slyszec. Zostanie wymiana :(
Wysłane z mojego ALE-L21
smolikjr
19-05-2016, 14:36
Mega zaleta polerowania przedniej szyby tlenkiem to że NW sie trzyma jak złe, żaden Hi produkt bo tylko Rain-X a trzyma sie na polerowanym juz kilka m-c na nie polerowanym juz zapomniałem ze był
Właśnie na to liczę po polerce przedniej szyby. Po przejechaniu tlenkiem gołym okiem było widać różnicę między "czystą" szybą a czystą! szybą. Na przednią zastosowałem trochę gęstszy roztwór żeby nie pryskało ale i tan nie obyło się bez szorowania kilku plastików.
Ja wlasnie jestem w zakladzie naprawiajacym szyby, sprawiają mi odprysk ale o polerowaniu nawet nie chca slyszec. Zostanie wymiana
Nic dziwnego bo musieli by za to krzyknąć więcej niż za wymianę, a przy okazji ubabrali by się od stóp do głów ;)