hand-ball
24-05-2016, 15:54
Panowie jakie macie doswiadczenia z dachem panoramicznym?? Sa jakies problemy? Przecieka, ciezki w utrzymaniu itd. Warto czy zbedny dodatek?
Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Wady i zalety dachu panoramicznego hand-ball 24-05-2016, 15:54 Panowie jakie macie doswiadczenia z dachem panoramicznym?? Sa jakies problemy? Przecieka, ciezki w utrzymaniu itd. Warto czy zbedny dodatek? Slartibartfast 24-05-2016, 16:13 Jak na razie same zalety :) Jaśniej w środku, tak przyjemniej. Jak za mocno świeci to zasuwam roletę, klima daje radę. W zimie podobno chłodniej, ale nie mam z czym porównać :) Raz zacięła się roleta ale w Aso zrobili od ręki za darmola przy przeglądzie. woro_woro 24-05-2016, 16:33 Jak dla mnie szyba w dachu ma tylko 1 wadę: Belki dachowe należy mieć dedykowane. Poza tym same zalety: brak choroby lokomocyjnej (przynajmniej u mojej żony, która przy konwencjonalnym dachu nie może jeździć z tylu), wnętrze latem nie nagrzewa sie tak jak przy blaszanym dachu, dzieciaki ja uwielbiają. Ostatnio jeden z synów (2 lata) pytał sie kila razy "a co to". Żona odwracając sie tłumaczyła "to bagażnik" W końcu okazało się że pod boksa wszedł gołąb i jechał na szybie właśnie. pspot 24-05-2016, 17:14 Ja się mocno zastanawiałem przy konfigurowaniu, nawet mi oferowali w jakimś pakiecie za niewielką dopłatą, ale w końcu zrezygnowałem. Przeważyły argumenty o możliwych problemach ze szczelnością, wyciszeniem przy wyższych prędkościach oraz moje doświadczenia z posiadania kiedyś szyberdachu, który jak był zamknięty, to zawsze zasuwałem roletę - jakoś nie czułem się komfortowo jak wpadało mi światło z góry, zwłaszcza nocą denerwujący był efekt stroboskopu przy miejskiej jeździe pod latarniami. Poczytaj o wadach i zaletach, bo gdzieś już to było na forum i podejmij decyzję. RafałB 24-05-2016, 19:10 Nie martw się o wyciszenie czy zacieki ale troche cieplej w lecie jest mimo tych roletek.... poza latem same plusy - widoczki, polecam. Obecnie nie mam i jakoś żyje jednak ;) witekga 24-05-2016, 19:34 Mam, bo był w pakiecie z czymś, na czym mi zależało, nie pamiętam już z czym. Nie przecieka, żadnych problemów, ale i ŻADNEGO pożytku, może dlatego, że zazwyczaj jeżdżę sam, ale nawet jak żona ze mną jedzie, albo córka, to uwagi nie zwracają. Drugi raz specjalnie bym go nie zamówił chyba, że w jakimś pakiecie, jak pisałem. woro_woro 24-05-2016, 20:51 troche cieplej w lecie jest Jest dokładnie odwrotnie. Szyba dachowa jest IR i dodatkowo jeszcze przyciemniona. Odbija energię w przeciwieństwie do blachy. Ja polecam. mkris 24-05-2016, 21:04 Rowniez szukalem samochodu z panorama ze wzgledu na dzieci i musze powiedziec ze mi bardziej sie podoba jak dziecia ;) na razie nie znalazlem minusow za to same plusy. Rowniez polecam. MAG 24-05-2016, 21:10 Nie mialem Panoramy w pierwszym Maxiu i dlatego bardzo ja chcialem (dzieciaki tez po wizycie w salonie gdzie stal taki z panorama, to koniecznie ja chcialy), ale teraz, po dwoch latach jakos specjalnie nie zwracam uwagi, a i wrecz przyciemnilem dach najciemniejsza folia, bo najmlodszy, siedzacy na srodku marudzil ze mu slonce swieci za mocno w oczy pomimo rolety. Podsumowujac - szukajac nastepcy obecnego Maxa nie bede traktowal panoramy jako warunku koniecznego, ale jako fajny dodatek kris1978 24-05-2016, 21:13 Jedynym minusem jest jak dla mnie to że nie można jej otwierać jak by była dzielona na pół i jedna połówka z możliwością otwierania to by było bosko :razz: stingerA6 24-05-2016, 21:14 Fajne doświetlenie wnętrza panoramą daje fajny efekt. Z minusów - rolety się psują i ewentualne pęknięcie gdy coś spadnie na dach ( w blaszce co najwyżej wgniotka). hand-ball nie mów że będziesz rezał dach na panoramę.....takiego moda chyba nikt nie wyciął......chyba że zmieniasz furkę na TitS z panoramką:diabelek: Arci.K 25-05-2016, 00:24 W kwietniowym numerze czasopisma "Motor" jest artykul o dachach panoromicznych. Wykonali tez kilka testow. I tak na przykład temperatura we wnetrzu auta po godzinie postoju na sloncu przy temperaturze 17 stopni: bez panoramy-33 z panorama-38. Ale to bez zaslonietej rolety i szyby IR. Z kolei co do glosnosci to z panorama odpowiednio jest glowniej przy 50km/h o 0,5dB a przy 100 km/h o 0,7dB. Crash testy nie wskazuja na jakiekolwiek zagrozenie. Jedyny mankament wedlug nich to to, ze w niektorych modelach zauwazalnie ogranicza wysokosc, ale mysle, ze S-Max'a to akurat nie dotyczy. Wozilem z tylu pasazera 199cm i daleko mu bylo do sufitu. Ja mam i bym nie oddal, choc dla kierowcy to akurat najmniejsza frajda, ale fajnie rozswietla wnetrze. Dla mnie minus jedyny jest taki, ze nie jest on otwierany. Wysłane z mojego SM-T285 przy użyciu Tapatalka bartekd 25-05-2016, 00:44 Wprawdzie to pojedyncze przypadki, ale może warto spojrzeć na ten wątek: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=229931&highlight=dach+p%EAkni%EAcie Generalnie jeśli planujesz dużo wozić na dachu albo dużo jeździsz bez pasażerów z tyłu, to raczej lepiej bez panoramy. W przeciwnym wypadku, jak komuś nie szkoda kasy, niech bierze. Ja następnym razem raczej zamienię panoramę na coś bardziej funkcjonalnego. BARNEY 25-05-2016, 01:48 hand-ball[/mention] nie mów że będziesz rezał dach na panoramę.....takiego moda chyba nikt nie wyciął......chyba że zmieniasz furkę na tits z panoramką:diabelek: o tym samym pomyslalem did3 25-05-2016, 07:26 Nie konfigurowałem samochodu sam tylko już kupiłem go jako używany z dachem panoramicznym. Muszę powiedzieć że masakra, jak bym miał konfigurować pod siebie samochód nigdy bym się nie zdecydował na takie rozwiązanie. Latem słońce świeci w łepetynę pomimo przysłoniętych rolet, przez co jest w upalne dni dużo cieplej w samochodzie, po drugie słońce świecące przez dach odbija się od srebrnych elementów na desce rozdzielczej. Dzieciaki miały frajdę przez tydzień po zakupie. hand-ball 25-05-2016, 07:34 Hehe, ale W y mnie znacie :) http://allegro.pl/dach-panorama-ford-s-max-lift-14r-i6014653262.html#imglayer Jest na allegro i chyba nawet w kolorze :) Dzieki za wszystkie opinie, jestem na tak i biore sie za rezanie :) ktos musi byc pierwszy. Taki mod to niezle wyzwanie. stingerA6 25-05-2016, 09:29 Wow czekam na efekt końcowy. mkris 25-05-2016, 20:16 Fajne doświetlenie wnętrza panoramą daje fajny efekt. Z minusów - rolety się psują i ewentualne pęknięcie gdy coś spadnie na dach ( w blaszce co najwyżej wgniotka). hand-ball nie mów że będziesz rezał dach na panoramę.....takiego moda chyba nikt nie wyciął......chyba że zmieniasz furkę na TitS z panoramką:diabelek: co do rolety sie nie wypowiem bo u mnie jest caly czas otwarta a co do uszkodzen ...proponuje to zobaczyc :) https://www.youtube.com/watch?v=zzww9GLGgis bobanr 25-05-2016, 20:39 co do rolety sie nie wypowiem bo u mnie jest caly czas otwarta a co do uszkodzen ...proponuje to zobaczyc :) https://www.youtube.com/watch?v=zzww9GLGgis Tylko nie sprawdzajcie tego u siebie. Jestem pewien, że szyba dachowa nie będzie tak wytrzymała jak w tym podnośniku. Nie takie jej przeznaczenie. mkris 25-05-2016, 20:45 to fakt!ale pytalem kiedys w zakladzie carglass ktory sie zajmuje tylko "szklem" w samochodach i mowili mi ze to specjalna szyba podwojnie klejona (co kolwiek to znaczy) galloper 26-05-2016, 20:52 , bo najmlodszy, siedzacy na srodku marudzil ze mu slonce swieci za mocno w oczy pomimo rolety. U mojego trzy latka to samo. Wprawdzie na szczescie przy zamknietej rolecie jest OK ale przy otwartej narzeka, ze mu słońce świeci i trzeba zasłaniac. lolot 26-05-2016, 21:20 Jak narazie same plusy.Moje dzieciaki lubią lukać przez dach szczególnie najmłodszy (11 miesięcy) to chyba jedyna rzecz która interesuje jego w czasie jazdy 😀U mnie dodatkowo do szyby od panoramy przyczepiony jest tablet coby srele miały na co polukać w czasie jazdy 😀 SRS 26-05-2016, 21:29 a co do uszkodzen ...proponuje to zobaczyc oj drobnostka jak pęknie to 7000 zł i jest nowa :D , faktycznie jest grubsza i o wiele cięższa nawet od szyby czołowej w Transicie czy Masterze RafałB 27-05-2016, 08:45 Jest dokładnie odwrotnie... Wg mnie z panoramą było goręcej ale może dlatego że miałem czarnego ze skórą to i odczucia były takie. Revan 05-06-2016, 19:58 Dla mnie i mojej corki fajna sprawa krzyspvfr 06-06-2016, 12:57 Dla mnie zalet brak, największa wada to mniej miejsca nad głową. Gdybym miał za to dopłacić, w życiu bym tego nie wziął. Szukając auta używanego traktuję to jako wadę, nie zaletę. Parch 06-06-2016, 14:00 ... największa wada to mniej miejsca nad głową. Nie rozumiem. Przecież wycięcie jest w podsufitce, a sama podsufitka nie jest niżej niż w autach bez panoramy. krzyspvfr 06-06-2016, 14:24 Nie rozumiem. Przecież wycięcie jest w podsufitce, a sama podsufitka nie jest niżej niż w autach bez panoramy. Nie jest? przyznam, że nie mierzyłem miarą, ale wydawało mi się, że jest niżej. Parch 06-06-2016, 14:47 Też nie mierzyłem. Po przeczytaniu Twojego posta porównałem w necie podsufitki aut z panoramą oraz bez i patrząc na kształt przetłoczeń twierdzę, że różnicy raczej nie ma. kkuzi 06-06-2016, 14:59 Jeden lubi blondynki, drugi brunetki a trzeci rude, podobnie z dachem szklanym, zależy kto co chce, ja mam i jest super. tomaszjan31 06-06-2016, 19:10 oj drobnostka jak pęknie to 7000 zł i jest nowa :D , faktycznie jest grubsza i o wiele cięższa nawet od szyby czołowej w Transicie czy Masterze Dodatkowe ubezpieczenie na szyby, łącznie z dachem panoramicznym kosztuje 50zł i głowa nie boli. Ewentualna szkoda nie wchodzi w historie zniżek. woro_woro 07-06-2016, 05:36 Z tym ubezpieczeniem szyb to bym uważał i wczytał się w OWU. Swego czasu chyba tylko Alianz pozwalał na wymianę na oryginał w ramach tego programu. bobanr 07-06-2016, 06:33 Czytajcie OWU. Tu Hestia: PRZEDMIOT UBEZPIECZENIA § 1 Ubezpieczenie obejmuje organizację i pokrycie kosztów naprawy albo wymiany uszkodzonej lub zniszczonej szyby czołowej, szyby tylnej lub szyb bocznych pojazdu wymienionego w umowie ubezpieczenia. W HDI miałem podobnie. Parch 07-06-2016, 07:30 Dodatkowe ubezpieczenie na szyby, łącznie z dachem panoramicznym kosztuje 50zł i głowa nie boli. Ewentualna szkoda nie wchodzi w historie zniżek. Mając na uwadze to, co napisali koledzy wyżej może zadam pytanie, w jakim TU kolega widział albo ma OWU obejmujące szklany lub panoramiczny dach? BTW - mój S-Mokus jest ubezpieczony w PZU i w OWU (par. 41, pkt. 2) mam napisane baaardzo dobitnie, że PAS (PZU Auto Szyba) nie obejmuje "...uszkodzenia lub zniszczenia innych niż szyba czołowa, tylna nie stanowiąca integralnej części dachu pojazdu lub szyba boczna, szklanych elementów pojazdu: szyberdachu, szkle reflektora, lusterku, dachu szklanym..." el_guapo 07-06-2016, 11:04 Ewentualna szkoda nie wchodzi w historie zniżek. Tu nie jest tak różowo, bo likwidacja szkody z "ubezpieczenia szyb" pojawia się jako szkoda w UFG i jest brana pod uwagę (automatycznie) przy wyliczaniu składek OC/AC - przerabiałem temat. B.ciężko to odkręcić przy zawieraniu kolejnej umowy OC/AC - musiałem przedstawić wszystkie kwity zw. z likwidacją szkody uszkodzenia szyby czołowej, żeby mi nie przywalili zwyżki na OC/AC. tomaszjan31 07-06-2016, 18:37 ubezpieczenie zawarte UNIQA, choć przyznaje , ze wspomniane ubezpieczenie obejmuje do kwoty 5000 zł w moim przypadku netto. Resztę dopłaca sie z własnego kieszonkowego arekmiz 07-06-2016, 19:39 Tu nie jest tak różowo, bo likwidacja szkody z "ubezpieczenia szyb" pojawia się jako szkoda w UFG i jest brana pod uwagę (automatycznie) przy wyliczaniu składek OC/AC - przerabiałem temat. B.ciężko to odkręcić przy zawieraniu kolejnej umowy OC/AC - musiałem przedstawić wszystkie kwity zw. z likwidacją szkody uszkodzenia szyby czołowej, żeby mi nie przywalili zwyżki na OC/AC. Dokładnie tak jest. W UFG są 2 rodzaje szkód: z obowiązkowego (czyli z OC) i dobrowolnego (czyli reszta: AC, szyby, opony, etc.). Firmy wmawiają, że np. dla szyb nie będzie zwyżek. Owszem - nie będzie - jak się zostanie na kolejny rok w tej samej firmie. Inna se weźmie do kalkulacji ilość szkód z UFG a tam ZONK. :? Ja tak się kiedyś dałem nabrać. Szybka poszła, wymieniona z takiego ubezpieczenia, na następny rok poszedłem do innej firmy, wpisałem se w kalkulatora zero szkód a tam mnie wyskoczyło że jest jedna z AC. :roll: Się wk..łem i więcej do tej pierwszej firmy nie wróciłem (a ubezpieczalnie zmieniam praktycznie co rok - wybieram najtańsze, ale nie najgorsze - zawsze full opcję) - za to że nie raczyła mnie poinformować o tych zasadach. :) galloper 21-06-2016, 11:38 Sprawdziłem w Generali. Pakiet "auto szyby" nie obejmuje szklanego dachu. Szkodę mozna likwidować z auto casco. |