Zobacz pełną wersję : Programator OBD na budżecie
paxtonix 26-05-2016, 16:23 Witam
Posiadam 2 wsady ECU do mondeo mk4 (Sterownik Siemens SID 206 CAN)
Jeden wsad mocniejszy i jeden Stock. chciałbym dobrowolnie zmieniać sobie wsady w ECU bez wizyt w zakładach tuningujących i płacenia za usługę wgrania.
jakim programatorem mogę wgrać mapę ECU do powyższego sterownika beż jego "uwalenia"
Chodzi mi o to że do codziennego użytku do roboty itd chcę używać oryginalnej mapy , ale jak wyjeżdżam na trasy to chce mieć trochę więcej mocy.
Wiadomo jest sporo programatorów klonów np KESS czy MPPS na Ebay czy alegro z ryżowego kraju ale ryzyko też jest spore.
który z nich wybrać nie nadszarpując zbytnio budżetu i też nie ryzykując ubicia ECU ?
bodziofila 26-05-2016, 17:54 tylko czy ci podejda te wsady masz dw10,a ten czasami lubi byc kaprysny
slawek-kali 26-05-2016, 18:09 ZONK, tu sie nie da.. I jaki to niby wsad posiadasz?
paxtonix 26-05-2016, 18:50 oryginalną 140 -stkę i 180 zrobioną na moim oryginalnym wsadzie - nie żadne zmodyfikowane mapy typu V-tech gdzie jeden wsad ładują do miliona aut i albo działa albo nie używając do tego wyłącznie programatorów slave. Tylko robiony przez profesjonalną firmę uwzględniając wszystkie parametry techniczne i typy pracy mojego silnika.
Temat jaki ciąży mi na sercu to programator, którym mógłbym sobie wyciągać zmodyfikowaną mapę , wgrać oryginalną , a jak zachce mi się świrować to wgrać zmodyfikowaną , ( bo posiadam obydwa pliki na płytce) - w sumie nawet nie wyciągnąć bo to potrafi większość interfejsów diagnostycznych , ale wgrać mapę bo to potrafi nie wiele z nich.
Macie coś na uwadze ?
wertowałem tematy klona Kess -2 , MPPS v16 ( v13 nie obsługuje sterownika) galletto1260 , ale nie chce włożyć pieniądze w coś co działa na papierze
mam na uwadze grzebania sobie we własnym samochodzie w domowych warunkach nie żadne wojaże na skale światową. hehe
oryginalny wsad to kopia mojego własnego fabrycznego ECU a mocniejszy wsad to zmodyfikowana wersja tegoż oryginalnego wsadu. W każdym bądź razie na obydwu wsadach jeździło moje auto.
slawek-kali Kolega Sławek dlaczego się nie da . Mieszkasz nie tal daleko ode mnie więc możemy to obgadać przy piwie :) hehe
slawek-kali 26-05-2016, 18:55 Jesli zrobisz cos takiego na silniku dw10 to zrobisz kase.
oryginalną 140 -stkę i 180 zrobioną na moim oryginalnym wsadzie
jakie rozszerzenie ma ten plik na 180PS ?
paxtonix 26-05-2016, 19:13 jakie rozszerzenie ma ten plik na 180PS ?
co masz na myśli czy po kropce jest .bin .rav czy .exe ?
to plik binarny a nie jak w niektórych przypadkach bezużyteczny zapis slave.
to plik binarny
szkoda ,że tak daleko jesteś
paxtonix 26-05-2016, 19:20 a co chciałbyś dla siebie kopie ? hehe
bodziofila 26-05-2016, 19:27 leszcz zwietrzyl interes:one:hhaha
zwietrzyl interes
nie nie chodzi o żaden interes . Mamy CHIPA na 170PS
chciałem koledze pomóc wgrać .
Więc przesadzasz :( .
A np dziś w święto z kolegą z forum walczyliśmy z jego skrzynią PS w S-MAx i nikt żadnego interesu nie robił a liczyło się tylko aby autko odżyło :one: a i nikomu przez myśl nie przeszło $$ . Napisliśmy się z kolegą coca-coli i kolega pojechał na testy . Puki co jest dobrze :D
Temat jaki ciąży mi na sercu to programator, którym mógłbym sobie wyciągać zmodyfikowaną mapę , wgrać oryginalną , a jak zachce mi się świrować to wgrać zmodyfikowaną , ( bo posiadam obydwa pliki na płytce) - w sumie nawet nie wyciągnąć bo to potrafi większość interfejsów diagnostycznych , ale wgrać mapę bo to potrafi nie wiele z nich. nie prościej poszukać 2-go PCM-a i wgrać do niego 2 soft , podmiana w parę minut i auto chodzi.
paxtonix 26-05-2016, 20:40 A np dziś w święto z kolegą z forum walczyliśmy z jego skrzynią PS
A jakim to programatorem walczyliście ? :)
Bump:
chciałem koledze pomóc wgrać .
Mi zależy bardziej na czymś co będę mógł wykorzystać w garażu. bez jeżdżenia do nikogo i 'proszenia się' o to czy tamto . Wiecie jak jest.
Wiem że takie programatory istnieją , co prawda są to klony z ryżowego kraju z kalkulatorami check sumy ale działają , pytanie jest takie które z nich wybrać, żeby przy wgrywaniu mapy nagle nie urwało połączenia albo innego ****a które uwali ECU
A ja tak z ciekawosci zapytam: czemu na codzien nie chcesz jezdzic na mocniejszym programie?
paxtonix 27-05-2016, 12:59 bo świrowanie na mocniejszym programie sprawiło że prawie straciłem prawo jazdy. Nie potrzebuje aż tak wielkiej mocy na dojeżdżanie do roboty :) . Chcę sobie aktywować "extra moc" jak wyjeżdżam na trasy.
hehehe.
Ale widzę że informacje na temat programatora to raczej informacja dla hermetycznego środowiska tunerów. hehehe
nie prościej poszukać 2-go PCM-a i wgrać do niego 2 soft , podmiana w parę minut i auto chodzi.
a nie zapomniałeś o immo?
a nie zapomniałeś o immo? cóż starość nie radość , a skleroza nie boli :619:
bo świrowanie na mocniejszym programie sprawiło że prawie straciłem prawo jazdy. Nie potrzebuje aż tak wielkiej mocy na dojeżdżanie do roboty :) . Chcę sobie aktywować "extra moc" jak wyjeżdżam na trasy.
hehehe.
Ale widzę że informacje na temat programatora to raczej informacja dla hermetycznego środowiska tunerów. hehehe
Nie widze zwiazku miedzy chipem a mozliwoscia utraty prawa jazdy. jak ktos ma niepoukladane pod sufitem to straci prawko jezdzac 35-konnym maluchem. Przeciez chip nie zmusza do szybszej jazdy czy lamania innych przepisow. A za bardziej elastyczny silnik sie mandatow nie dostaje.
Właśnie chciałem coś w podobie co MaXyM napisać, ja mam 100KM więcej niż ty w tym mocniejszym programie, i jakoś nie mam problemów z Policją i fotoradarami, a moc lepiej mieć zawsze pod pedałem, bo rożne "dziwne" sytuacje się na drogach zdarzając.
Nie widze zwiazku miedzy chipem a mozliwoscia utraty prawa jazdy. jak ktos ma niepoukladane pod sufitem to straci prawko jezdzac 35-konnym maluchem. Przeciez chip nie zmusza do szybszej jazdy czy lamania innych przepisow. A za bardziej elastyczny silnik sie mandatow nie dostaje.
..... wystarczy na tempomacie ustawić ograniczenie :)
paxtonix 30-05-2016, 15:54 Nie widze zwiazku miedzy chipem a mozliwoscia utraty prawa jazdy. jak ktos ma niepoukladane pod sufitem to straci prawko jezdzac 35-konnym maluchem. Przeciez chip nie zmusza do szybszej jazdy czy lamania innych przepisow. A za bardziej elastyczny silnik sie mandatow nie dostaje.
Właśnie chciałem coś w podobie co MaXyM napisać, ja mam 100KM więcej niż ty w tym mocniejszym programie, i jakoś nie mam problemów z Policją i fotoradarami, a moc lepiej mieć zawsze pod pedałem, bo rożne "dziwne" sytuacje się na drogach zdarzając.
Interesuje mnie odpowiedz na temat programatora , a nie zadawanie pytań które odbiegają od tematu przewodniego.
..... wystarczy na tempomacie ustawić ograniczenie :)
W mk4 tempomat nie jest wyposażony w limiter. Przynajmniej w tym produkowanym do 2010.
------------------
panowie temat jest prosty jak drut. jeżeli wiecie jakim programatorem jestem w stanie wyciągnąć i wgrać mapę do ECU to po prostu nie róbcie z tego nie wiadomo jak wielkiej tajemnicy i wyznajcie grzechy :)
A jeżeli stoi za tym jakaś inna przeszkoda, to odpowiedz też jest prosta - Pałuj się paxtonix -0 nic ci nie powiemy. :) Wtedy przynajmniej będę wiedział że na forumowych kolegów nie ma co liczyć i nie będę tracił tutaj czasu.
:569:
Zapomniałem dodać ze na co dzień jeżdżę 16 litrową V8 o mocy 800 koni i twoje 100 koni więcej robi na mnie malutkie wrażenie kolego klajgus.
To na pytania MaXyM i klajgus możecie odpowiedzieć sobie sami.
Zapomniałem dodać ze na co dzień jeżdżę 16 litrową V8 o mocy 800 koni
czyli juz nie masz prawa jazdy? ;)
Interesuje mnie odpowiedz na temat programatora , a nie zadawanie pytań które odbiegają od tematu przewodniego.
Sprawa jest prosta. Czasami pytajacy nie wie o co pyta ew co naprawde chce osiagnac. Stad pytania pomocnicze. Gorzej jak pytajacy nie jest w stanie na takie pytania racjonalnie odpowiedziec. Choc moze wtedy nie tyle gorzej co "nie bylo tematu".
heh, jak ja lubię takie tematy :)
niektórzy myślą że do danego silnika jest jedna mapa, którą można wgrywać do każdego :D
...bezużyteczny slawe...w ogóle wiesz o czym gadasz?
jeśli masz mape zrobioną na podstawie swojego SW, możesz ją wgrywać oczywiście bez problemu do swojego auta
mpps nie ogarnia
galletto 1260 także nie
najtańszy będzie galletto v54, nie powinien wywalić sterownika
paxtonix 31-05-2016, 18:24 Sprawa jest prosta. Czasami pytajacy nie wie o co pyta ew co naprawde chce osiagnac. Stad pytania pomocnicze.
Mam i do końca życie się to nie zmieni ::)
Co do pytań ,jak będę chciał zapytać o odcień szarości koloru szarego to zapytam dokładnie o to. Nie jestem idiotą , pytam o programator to chciałbym uzyskać pytania na temat programatora - dokładnie opisałem w pierwszym temacie swoje zamierzenia i oczekiwania.
mpps nie ogarnia
galletto 1260 także nie
najtańszy będzie galletto v54, nie powinien wywalić sterownika
Dzięki heko - ale znalazłem już odpowiedzi na innym forum
i owszem MPPS v13 nie da rady ale MPPS V16 ogarnia sterownik SID206
http://www.digital-kaos.co.uk/forums/forumdisplay.php/175-ECU
a tu coś do lektury jeżeli chcecie wertować temat głębiej. :)
TuneFORCE 31-05-2016, 18:26 Wszelkie zapytania o pirackie sprzęty powinno być z miejsca banowane...haloo...gdzie są moderatorzy...
paxtonix 31-05-2016, 18:30 BTW heko - Tak wiem o czym gadam bo inaczej bym nie gadał. - mapę mam robioną pod swoje auto i nie mam zamiaru go wgrywać do innych MD4.
zapis slave to mapa do ECU którą da się wgrać za pomocą programatora Slave - tylko jeden raz. i odtworzyć go się wiecej nie da. Ale tobie tego chyba tłumaczyć nie muszę :)
Bump: Wszelkie zapytania o pirackie sprzęty powinno być z miejsca banowane...haloo...gdzie są moderatorzy...
no tak musi być ochrona interesu przecież. TuneFORCE - wytocz jeszcze wojnę ruskim o UCDS - z którego korzystają koledzy z forum.
Mam plik DW10 VBF 140 do 175
|