Zobacz pełną wersję : Szukam bajki z dzieciństwa! :D

mojmistrz
31-05-2016, 22:04
Cześć.
Od kilku dni męczę się z przypomnieniem sobie tytułu pewnej bajki, jaką oglądałem dobre 18-20 lat temu, nagrana była z telewizji polskiej na VHS. Pamiętam strzępki, ale może ktoś coś wie. Bajka składała się z kilku historii, była animowana, pięknie rysowana, jedna historia opowiadała o dwóch prosiaczkach, jednego z nich mama wysłała na targ. To co mi utkwiło z tej historii to piosenka śpiewana przez prosiaka, który miał zostać domu "jeden prosiaczek idzie na targ, a drugi w domu zostaaaje". Pierwszy prosiak szedł na ten targ przez las, padał deszcz, on przed czymś uciekał i trafił do domu jakiegoś gospodarza. Facet chciał go zjeść, tuczył go, czego prosiaczek początkowo nie zauważał. Pamiętam, że gospodarz był strasznie brzydki i stary :D druga historia była chyba o szczurach, mieszkały w jakimś domu i chyba przez komin wpadł do ich kuchni młody kociak, szczury postanowiły go upiec w cieście, pamiętam scenę wałkowania kota w placku, upychania go do formy fo pieczenia, wszędzie było pełno sadzy. Kociak był ubrany w jakieś spodenki i ciągle urywał w nich guzik, wiem że mama zakazała mu wchodzić w to miejsce, przez które mógł wpaść do szczurów, lecz kociak nie posłuchał, nazywał się chyba Tomek. Nie mam pojęcia, co to była za produkcja.
Błagam, pomóżcie! :D

Xperia Z1 tap tap

weuek
31-05-2016, 22:25
Tutaj są kompetentni ludzie, mogą pomóc:

http://www.muzeumdobranocek.com.pl/p/

Wizyta w tym miejscu przynosi bardzo miły, nostalgiczny natłok wspomnień. :-)

mojmistrz
31-05-2016, 22:28
Dzięki, zajrzę! :)

Xperia Z1 tap tap

mojmistrz
01-06-2016, 09:44
Już mam :D to była ekranizacja "Powiastek Beatrix Potter", polecam dla dzieci i dorosłych, bajki niosą ponadczasową naukę. Nie wiem jednak, czy gdziekolwiek jest polska wersja.

Xperia Z1 tap tap